Το μέσης κλίμακας σύστημα νεφών
κατακόρυφης ανάπτυξης είναι μία ευρύτερη κατηγορία θερμικών συστημάτων, η οποία
μπορεί να διαιρεθεί σε τρία επιμέρους συστήματα: (α) τη γραμμή λαίλαπας (squall
line), (β) το σύμπλεγμα καταιγίδων τοξοειδούς σχήματος (bow echoes) και (γ) το
μέσης κλίμακας σύμπλεγμα νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης (Mesoscale Convective
Complex, MCC).
Όπως προαναφέρθηκε, τα μέσης
κλίμακας συστήματα νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης είναι μακροβιότερα από τις μονοκυτταρικές
καταιγίδες και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, μεγάλης διαμέτρου
χαλαζόκοκκους, μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις και ενίοτε από σίφωνες.
Αναφορικά με τα αποψινά
τρεξίματα των μοντέλων, το αμερικάνικο μοντέλο με τον υετό του παραπάνω χάρτη
φαίνεται να το… τερματίζει, αλλά μεγάλα ποσά υετού δίνει και το ευρωπαϊκό
μοντέλο στις περιοχές που ήδη ανακοινώθηκαν.
Κατά τη γνώμη μου, αύριο (Παρασκευή), το χρώμα του συναγερμού για την Αθήνα είναι το κιτρινοπορτοκαλί και για τη Θεσσαλονίκη το πορτοκαλοκόκκινο!
Εφόσον μιλάμε για > bow echoes ηχώ τόξου κλπ < Καταλαβαίνουμε τον βαθμό επικινδυνότητας. Ελπίζω να την πάρουμε στα σοβαρά την επερχόμενη κακοκαιρία και να μην έχουμε θύματα γιατί καλοκαίρι είναι και τουριστική περίοδος και ο κόσμος θα είναι έξω. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλη την παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτής της έντασης οι βροχές και οι καταιγίδες, μόνο ζημιές φέρνουν στον τόπο.Οποιαδηποτε εποχή του χρόνου και να έρθουν.
Ο αγροτικός τομέας ειδικά και όχι μόνο, πλήττεται βάναυσα.. Δυστυχώς όμως όταν θέλουμε τις καλές βροχές δεν τις έχουμε.
Μια ακόμη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής νομίζω.
Αγαπητέ Πέτρο και απο εδώ που βρίσκομαι και εγώ (κεντρική Κορινθια), δυστυχώς το ίδιο χάλι έχουμε με τα ελαιόδεντρα.Ο πρώιμος καύσωνας του Μαϊου μας πέτυχε στην ανθοφορία.. Τόπους τόπους μεγάλη ζημιά στο δέσιμο.Εχουν που έχουν και την δίψα τους τα δέντρα από λειψό χειμώνα, ένα χαλάζι τους λείπει τώρα.
Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε, και σε όλη την παρέα του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
http://www.zamg.ac.at/fix/sat_anim/Hsat_anim.php ΤΡΙΠΛΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΟΒΙΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΔ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ !!!! ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ!!!! Β. ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΥ, ΜΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΙ ΕΜΟΥ!!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΩΡΕΙΤΟΜΕΛΑΝΙΩΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο ένα επιμορφωτικό άρθρο εν όψει της αυριανής αλλαγής από τον δάσκαλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε.
Αν και τα συμπεράσματα τα δικά μού τα έχω βγάλει γιά την αυριανή ημέρα, μπορείτε να μου εξηγήσετε δάσκαλε γιά ποιό λόγο υπάρχει ακόμη και λίγες ώρες πριν τόσο μεγάλη απόκλιση τού gfs και σχεδόν όλων των μεγάλων υπόλοιπων μοντέλων στην τελική κατανομή τού υετού?
Αν και οι περιοχές ενδιαφέροντος(υετού) πού θα επηρεαστούν συναινούν,υπάρχει απόκλιση μεγάλη ως προς το ύψος υετού από περιοχή σε περιοχή.
Νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πού είναι σπάνιες, η μπίλια κάθετε κάπου στη μέση.
Εσείς τι πιστεύεται?
Γενικά, η προσομοίωση του υετού που προέρχεται από σωρειτόμορφες νεφώσεις δεν είναι όσο θα θέλαμε ακριβής.
ΔιαγραφήΣτην προκειμένη περίπτωση υπάρχει το συνοπτικής (μεγάλης) κλίμακας δυναμικό αίτιο (θετική μεταφορά στροβιλισμού) που εξαναγκάζει τον αέρα σε ανοδική κίνηση, αλλά ταυτόχρονα στη διάρκεια της ημέρας εκεί που παρατηρείται, έστω και για λίγες ώρες, ηλιοφάνεια λειτουργεί και ο μηχανισμός της θερμικής αστάθειας. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το ρόλο του πεδίου των ανέμων στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με το πολύπλοκο ανάγλυφο της χώρας μας και τις θερμο-υγροασυνέχειες κατά μήκος των ακτογραμμών της.
Κατά τη γνώμη μου, οι μέσες τιμές του υετού μάς βοηθούν στην εξαγωγή βασικών συμπερασμάτων, αλλά η μπίλια κάθεται όπου θέλει η φύση, η οποία σε τοπικό επίπεδο σχεδόν πάντα μας εκπλήσσει (αλλού ρίχνει το νερό με το σταγονόμετρο και αλλού με τους κουβάδες).
Τέλος, υπάρχει η λαθεμένη αντίληψη να συνδέουμε την επιτυχία της έκδοσης ενός έκτακτου δελτίου με τι καταστροφές που προκαλούνται στις διάφορες περιοχές της χώρας. Οι πλημμύρες μπορεί να είναι υδρομετεωρολογικό φαινόμενο, αλλά η επιφανειακή απορροή που συνδέεται με τις πλημμύρες εξαρτάται από πολλούς μη μετεωρολογικούς παράγοντες.
Καλημέρα σε όλους και προσοχή στους δρόμους.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας δάσκαλε.
ΔιαγραφήΚατάλαβα και έχετε πολύ δίκιο, ειδικά στο θέμα της σύνδεσης των καταστροφών και ακραίων φαινομένων πού λανθασμένα γίνεται αναφορά συνήθως(λόγω αυτών πού προείπατε).
Η θετική μεταφορά στροβιλισμού νομίζω είναι το άλφα και το ωμέγα στην σημερινή κακοκαιρία και σε δεύτερη μοίρα η θερμική αστάθεια(όπου αυτή ευνοηθεί).
Όσο γιά τη σημερινή ημέρα δάσκαλε το gfs μέχρι στιγμής απέτυχε στην ακριβή κίνηση των έντονων φαινομένων.
Το ευρωπαϊκό κ ο Βρετανός(UKMO) τού πήραν την ταυτότητα όπως το είχα μυριστεί.
Η Αιτωλοακαρνία μέχρι στιγμής στην πρώτη θέση τού υετού με την Αμφιλοχία στα 92mm το Αιτωλικό 93mm κ την περιοχή μού στα 53mm και υπάρχει συνέχεια το απόγευμα.
Στην Αμφιλοχία δυστυχώς είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα και κάποιες καταστροφές.
Το gfs έδινε πολύ λιγότερα χιλιοστά ενώ υπερτίμησε τον υετό της ΒΔυτικης Ελλάδος.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Ναι Φώτη έχεις δίκιο.Η Ήπειρος δεν είδε τόσο έντονα φαινόμενα όσο προέβλεπε ο Αμερικανός. Αν εξαιρέσεις τους συνήθεις υποπτους, Παραμυθια, Δερβίζιανα, Θεοδωριανα κτλ,οι υπόλοιποι σταθμοί κατέγραψαν σχετικά χαμηλά πόσα υετού και ιδίως τα παραθαλασσια. Πχ η Ηγουμενίτσα ζήτημα αν έβαλε 5χιλιοστα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ γιά την επιβεβαίωση Γιάννη.
ΔιαγραφήΝομίζω ότι δεδομένου της προγνωστικής δυσκολίας λόγω εποχής τα πήγαμε πολύ καλά στις περιοχές πού επηρεάστηκαν περισσότερο.
Στην Αττική και τη Βοιωτία δεν είχαμε σχεδόν τίποτα γιά παράδειγμα όπως και σε άλλες της Πελοποννήσου.
Αύριο νομίζω ότι ήρθε η ώρα κατά τόπους να πάρουν και αυτοί.
Εδώ στην περιοχή μού μετά από ένα διάλειμμα χωρίς βροχή μόλις ξεκίνησε να ξανά βρέχει.
Μυρωδιές Οκτωβρίου....
Καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ όλους τούς φίλους γιά τα καλά τούς λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε είπαμε ότι όταν παρουσιάζει ενδιαφέρον ο καιρός θα προσπαθώ να είμαι και εγώ στην πρώτη γραμμή.
Όσο γιά τούς φίλους πού δεν έχουν πάρει κάτι από αστάθειες μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι γιά όλους θα έχει κάτι ο μπαξές τις επόμενες ημέρες.
Καλό ξημέρωμα.
Καλημέρα Χιλιάδες στρέμματα αλωνιστα στον Θεσσαλικό κάμπο Με πολλές ζημιές ως σήμερα Κ υποβάθμιση της ποιότητας κ κιλων η κ καθόλου αλονισμού λόγο καταστροφης από τα ακραία φαινόμενα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου και την θετική μου ενέργεια σε όλους τους φίλους και ειδικά τους παραγωγούς που αγωνιούν για τις καλλιέργειες τους. Μαζί τους αγωνιούμε κι εμείς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσοχή όλοι να περάσει κι αυτό αναίμακτα.
Ανάρτηση που θυμίζει τις χιονολαίλαπες του Ιανουαρίου. Σε προειδοποίηση και επαγρύπνηση. Καλημέρα και προσοχή οι βορειοελλαδίτες φίλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν δυνατή ποτιστικη βροχή από το πρωί με κάποια αστραπόβροντα Τώρα από εδώ κ πέρα αναμονή για το πώς θα συνεχίσει Μακάρι να το πάει έτσι για να μην εισοπεδοθουν οι σιτοβολώνες από τις ακραίες καταιγίδες κ να έχουμε μόνο μειώσει κιλών Ο Θεός είναι Μεγαλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυρναβος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπρόσμενη για την εποχή σοροκάδα τέτοιας έντασης στο Σαρωνικό κόλπο, θυμίζει φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τελευταία έχω μαγευτεί από τη ραγδαιότητα των καταιγίδων. Σήμερα στη Γαβαλού 371,6 mm/h!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν φοβερή η καταιγίδα στη Μακρυνεία σήμερα φίλε Χρήστο.
ΔιαγραφήΕντυπωσιακό ύψος βροχής με τεράστιες ραγδαιότητες μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα!! (76mm)
Γενέσεως το ανάγνωσμα!. Ούτε που καταλάβαμε τίποτα.Ενας 15άλεπτος δυνατός δυτικός αέρας και μια φευγαλέα μπόρα,ίσα για τη σκόνη,την οποία ......απαξίωσε να καταγράψει ο σταθμός Δερβενίου του Ε.Α.Α. .==========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς φενεται το καλοκαίρι πάει προς τα πίσω ,ο φίλος Φώτης είχε πει πριν μέρες σε ανάρτηση του για τον Ιούνιο και φενεται έπεσε μέσα βροχερός έως και ψυχρός θα έλεγα εγώ η θερμοκρασία σήμερα να μην ξεπερνά τους 21 βαθμούς με βροχόπτωση κατά διαστήματα έντονη
ΑπάντησηΔιαγραφή