Διπλό ουράνιο τόξο πάνω από την Τραπεζίτσα, της Βάσως Στριφτόμπολα
ΣΑΒΒΑΤΟ (9/7)
Στο Αιγαίο και τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα
τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση και ίσως κατά
τόπους επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).
Άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.
ΚΥΡΙΑΚΗ (10/7)
Στην Α-ΝΑ Στερεά, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο τοπικές καταιγίδες
νωρίς το πρωί (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). Περιορισμένη
αστάθεια το απόγευμα στα ηπειρωτικά και την ορεινή Κρήτη.
Άνεμοι Β 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Στην ΑΤΤΙΚΗ τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα βόρεια από
σήμερα το απόγευμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (επίπεδο συναγερμού
1 - κίτρινη προειδοποίηση).
Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ.
Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σήμερα τα όποια φαινόμενα δεν θα είναι αξιόλογα από
πλευράς έντασης, ενώ αύριο θα σταματήσουν.
Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.
Τα καιρικά μοντέλα έπεσαν ακριβώς μεσα για την Δυτ.Θεσσαλία για μεσημέρι-απόγευμα Παρασκευής.Το επίκεντρο χτες τ'απόγευμα ήταν γύρω από τον Όλυμπο,αργότερα και πιο κάτω στην Αν.Θεσσαλία και παράλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο πριν τα μεσάνυχτα έντονες καταιγίδες είχαμε στην περιοχή μου,ενώ μετά τα μεσάνυχτα έβρεξε επιτέλους και δυτικότερα των Τρικάλων,Καλαμπάκα και ορεινά.
Η υετικη τρύπα είναι πλέον μόδα για τις περιοχές δυτικότερα των Τρικάλων και ορεινά,αφού τα τελευταία χρόνια αδυνατεί εκεί να υπάρχουν αξιόλογες καταιγίδες και βροχές.
Αντιθέτως ανατολικότερα των Τρικάλων που είναι και η περιοχή μου,η παράδοση..ας πούμε κρατεί,φέτος έχει ξεσκιστει να βρέχει,είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε ποτίσει βαμβάκι μέχρι τέλη Ιούνη,μια φορά ποτισαμε και το αποτέλεσμα ήταν να το ψεκασουμε για να μη γίνει αναβλάστηση,αφού οι έντονες καταιγίδες και χωρίς πρόβλεψη έδιναν και έπαιρναν εδώ.
Πιστεύω πως εάν δεν υπήρχε η κακοκαιρία Γένεσις,από Τρίκαλα και δυτικότερα θα είχαν ξεσκίσει στο πότισμα!
Και δεν είναι μόνο στο Ν Τρικάλων αυτό και στην Καρδίτσα..από Καρδίτσα και δυτικότερα τίποτα 0.Και όλα αυτά τα βλέπουν τα μοντέλα!!
Και για να χρησιμοποιήσω μια φράση παλαιότερου σχολίου ενός φίλου,το σύστημα για την Δ.Θεσσαλία έχει απενεργοποιηθεί!
Γιώργος πεδινά Τρικάλων
Ρέθυμνο πόλη, 60 χιλιοστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεμονωμένο γεγονός!
Διαγραφή70 περίπου επίσημοι σταθμοί στο νησί της Κρήτης κ μόλις 2 γύρω από το Ρέθυμνο κατέγραψαν 32 και 60mm.
Άλλοι 2 με 3 σταθμοί από 10 μέχρι 20mm και
άλλοι 4 με 5 σταθμοί από 5 έως 8mm ενώ οι υπόλοιποι 60 και βάλε σταθμοί από 0 έως 0 και κάτι.
Απλά στο επίκεντρο της θερμικής αστάθειας σήμερα έτυχε να βρεθεί το Ρέθυμνο.
Το νησί γενικότερα δεν είχε καμία κακοκαιρία.
Ναι, αλλά έγραψε 60. Σε κάθε περίπτωση, για την Κρήτη αποτελεί εξαιρετικό γεγονός, οποιαδήποτε βροχόπτωση, σε οποιοδήποτε μέρος της, τον μήνα Ιούλιο. Επίσης, οι σταθμοί στους οποίους αναφέρεσαι, καλύπτουν έκταση περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την περιοχή του Νομού Ρεθύμνης και το ανατολικό άκρο του Νομού Χανίων στο οποίο έβρεξε. Έβρεξε περιορισμένα και στα ενδότερα του νομού Ηρακλείου. Τέλος παραβλέπεις ότι το εθνικό δίκτυο του μετεο δεν έχει μετεωρολογικό σταθμό από το Ρέθυμνο έως το Ηράκλειο σε μία απόσταση σε ευθεία γραμμή για περίπου 70 χιλιόμετρα ξηράς. Καθένας για τον τόπο του, τα ξέρει καλύτερα.
Διαγραφήτα χιλιοστα βροχης σε τι ακριβως εκταση αντιπροσωπευουν μεσα στο βροχομετρο;
Διαγραφήδηλαδη με λιγα λογια ο σωλήνας του βροχομετρου που μετραται η βροχη ποση εκταση εχει;
γραφοντας ποση εκταση εχει ο σωληνας θελω να πω τι διαμετρο εχει καταλαμβανει;
ΔιαγραφήΔεν είπε κανένας ότι δεν είναι αξιοσημείωτο γεγονός γιά την Κρήτη και το Ρέθυμνο αυτό πού συνέβη.
ΔιαγραφήΞέρεις πολύ καλά ότι σέβομαι τον κάθε κάτοικο πού γνωρίζει καλά την εκάστοτε περιοχή τού, όμως εδώ τα πράγματα είναι απλά.
Αναλύουμε τα επίσημα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται(αν και εντυπωσιακό γιά αυτή την εποχή στην Κρήτη) γιά ένα καθαρά μεμονωμένο γεγονός με πολύ μικρή έκταση. Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης απολάμβαναν καλοκαιρινές συνθήκες καθώς έχω και εγώ δικό μού κόσμο στο νησί και μού στέλνουν ανταπόκριση.
Αυτό πού έγραψα ήταν συγκεκριμένο και δεν στερείται αμφισβήτησης, ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια φίλε από την Κρήτη.
Κ Ζιακοπουλε έχω κάνει ξανά μια ερώτηση που ίσως να μην είναι σωστή... Τον τελευταίο χρόνο στην πόλη του βολου κ όχι μονο μετά από κάθε κακοκαιρία μικρή η μεγάλη χειμώνα καλοκαίρι ακολουθεί ένας μανιασμενος έως επικίνδυνος άνεμος κάτι που παλαιότερα συνέβαινε σπανίως με τέτοια ένταση... Γιατί?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ μου φίλε συνανώνυμε διερωτώμαι πώς να απαντηθεί μια τέτοια ερώτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν μέρει σωστό, στο Ρέθυμνο η νεροποντή ήταν τοπική, αλλά στα Λευκά Ορη έβρεξε αρκετά, όπως και σε πολλά ημιορεινά μέση, ιδίως της Δυτικής Κρήτης. Ωστόσο ακόμη και με αυτά τα περιστατικά, που μάλλον θα ακολουθηθούν από κάπως γενικότερα αλλά το πολύ μέτρια φαινόμενα τις επόμενες ώρες, η κατάσταση για Ιούλιο είναι ασυνήθιστη για την Κρήτη. Στυλιανάκης
ΑπάντησηΔιαγραφήθυμασαι σε βαθος χρονου αν εχει ξανακανει γενικευμενη κακοκαιρια για ιουλιο μηνα;
Διαγραφήγια αυγουστο ειμαι σιγουρος διοτι αν δεν κανω λαθος παραμονη δεκαπενταυγουστου το 2015 ειχε σαρωσει μεγαλο μερος της κρητης οι βροχες και οι καταιγιδες.
Αυτό που παραβλέπεται, είναι ότι για την περιοχή της Κρήτης τον μήνα Ιούλιο, δεν νοείται κακοκαιρία, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Ο καιρός της τον μήνα αυτό, καθώς και τον Αύγουστο παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα, με ήλιο από το πρωί έως το βράδυ κάθε μέρα, χωρίς φαινόμενα για δύο μήνες σταθερά, με εξαίρεση τα μελτέμια και τις συμπυκνώσεις χωρίς υετό, που παρατηρούνται στα όρη. Βροχές δεν παρατηρούνται ούτε στα Λευκά Όρη με μηδενικές καταγραφές τους μήνες αυτούς, παρά το ότι διαγωνίζονται σε βροχόπτωση την Πίνδο στο ύψος της Ηπείρου, στην οποία καταγράφονται βροχοπτώσεις όλο το χρόνο. Αστάθεια ή όχι η χθεσινή καταιγίδα, δεν ήταν πάντως της στεριάς και οργανώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στο Ρέθυμνο. Σημειωτέον ότι, ακόμα και τα πρωτοβρόχια στην Κρήτη, δεν είναι κακοκαιρίες κανονικές, αλλά εμφανίζουν έντονα χαρακτηριστικά θερμικών καταιγίδων σε μεγαλύτερη όμως έκταση. Παρεμπιπτόντως, σήμερα οι προσήνεμοι στο βόρειο ρεύμα σταθμοί δέχονται βροχές, όχι αξιόλογες, αλλά βροχές.
ΔιαγραφήΕίναι πολύ σπάνιο η συνεχής βροχή μέτριας έντασης Ιούλιο μήνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήοι ποτιστικες βροχες για ιουλιο μηνα στην ελλαδα που δεν προερχονται απο θερμικες ασταθειες ειναι σπανιο φαινομενο.
ΔιαγραφήΆκρως φθινοπωρινος ο καιρός εχθές στην περιοχή μου,καθώς η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε ούτε το μεσημέρι τους 23 βαθμούς ενώ η πυκνή συννεφιά κυριάρχησε όλη μέρα η οποία συνοδεύτηκε με μια 20λεπτη περίπου πολλή δυνατή μπορα στις 2 το μεσημέρι και με 3ωρη δυνατή ποτιστικη βροχή που άφησε σύνολο πάνω από 40 χιλιοστά τις 2 ημέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη ανακούφιση για φυτά,δέντρα και ζώα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Επιβεβαιώνω και εγώ τον Γιώργο από Νομη Τρικάλων, αφού και τσ δικά μου ξαδέρφια δεν έχουν κάψει ούτε ένα ευρώ ρεύμα καθώς δεν έχουν ποτίσει ακόμη τα βαμβακια τους.
Καλημέρα σε όλους σας.
παρατηρω σε ορισμενους μετεορολογικους σταθμους υπερογκα υψη υετου.Για παραδειγμα στο χωριο καταρακτης του νομου αρτας εχουν καταγραφει μονο για τον ιουνιο μηνα(προσεξτε μεσα σε ενα μολις μηνα)200mm βροχης που μεταφραζεται σε 200 τονους νερου ανα στρεμμα.Πρεπει να σημειωθει πως πρεπει να επανελεχθουν μηπως τυχον εχουν προβλημα και καταγραφουν ποσα υετου παραπανω απο την πραγματικοτητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιος γνωριζει η ασχολειται με τους μετεορολογικους σταθμους ας μου δωσει καποιες πληροφοριες για το τι σχετικα συμβαινει καθως φαινεται οτι κατι παει στραβα.
Φίλε ανώνυμε, απλώς ήθελα να σχολιάσω, ότι τέτοια ύψη βροχής που φαίνονται απίθανα για άλλες περιοχές τον Ιούνιο και όχι μόνον, εκεί είναι εφικτά. Και στην περιοχή μου, Κομοτηνή, τον Ιούνιο φθάσαμε 110 mm, αν και είμαστε πεδινά.Οχι πρωτόγνωρο, ούτε ρεκόρ.(Δ)
ΔιαγραφήΚαι μόλις τελειώσαμε με αυτό το κύμα ! κακοκαιρίας ! άρχισε η τρομολαγνεία για το όποιο επερχόμενο κύμα ζέστης - καύσωνα !!! Πιασάρικα σίγουρα πράγματα ...... η απάντηση μου, από την όση ενασχόληση με τον σταθμό του αστεροσκοπείου στο Κιάτο, και από την γνώση μου για τους ανθρώπους (του αστεροσκοπείου που παρακολουθούν τα στοιχεία των σταθμών) πίσω από τους σταθμούς, θα έλεγα ότι είναι όσο το δυνατό πιο αξιόπιστα και αξιόπιστοι ! με συνεχής ελέγχους, παρατηρήσεις και συντήρηση. Καλό απόγευμα Κυριακής σε όλους και ιδιαίτερα στον Άρχοντα της σελίδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήηταν ευλογια θεου αυτη η κακοκαιρια για πολλες περιοχες κυριως για οσες δεν δεχθηκαν σημαντικες βροχες τον ιουνιο για την συνεχεια του καλοκαιριου και κυριως για τον επερχομενο καυσωνα που ερχεται.παρα το γεγονος οτι ειναι μακρυα καιρικα οι προβλεψεις,τα καιρικα μοντελα εδω και πολλες μερες επιμενουν να δειχνουν τον ερχομο κυματος καυσωνα και μαλιστα και με διαρκεια οχι μονο για τις μεσογειακες χωρες αλλα και για πολλες χωρες της ευρωπης.
ΔιαγραφήΑν το κυμα καυσωνα κατακλυσει την ευρωπη με την ενταση του και την σφοδροτητα θα καταριφθουν πολλα ρεκορ.
ηδη την αναφορα την εκανε ο αρναουτογλου συναδελφος του κυριου ζιακοπουλου και περιμενω απο αυτη εδω την παρουσα σελιδα να βγαλει εκτακτο προειδοποιητικο δελτιο με κοκκινες προειδοποιησεις αναλογη με αυτη που ειχε βγαλει για την παρασκευη για να καταδειξει την σοβαροτητα της καταστασης.
ισως ο μετεορολογος να περιμενει λιγες μερες ακομα για να "δεσει"το σιροπι αλλα αξιζει να σημειωθει η κατασταση.
Πέρασε και δεν ακούμπησε.Κατά τα άλλα,ως προς το ευπροσήγορον του ανδρός,μια χαρά.Όλοι θα ζήσουμε..........============Π.Α.
ΔιαγραφήTώρα όποτε δεν έχει καύσωνα εδώ αρχίζει ο πανικός για τον καύσωνα της ευρώπης
Διαγραφήδεν μπορει δεν παει αλλο μολις εμαθα οτι στην ηλεια ξεσπασαν αλλες δυο εστιες φωτιας.οι διεστραμμενοι εμπρηστες θελουν αποκεφαλισμο,καθως αυτη η τερατωδης ανθρωπινη διαστροφη αποτελει καταρα για το περιβαλλον αλλα και την ιδια την ασφαλεια της κοινωνιας στην τελικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήH χθεσινή καιροκατάσταση στην Κρήτη είχε ανάμικτα χαρακτηριστικά. Όταν έχουμε χαμηλό σε μέσα - υψηλά επίπεδα μπορεί να έχουμε συνθήκες εσωτερικής και ορεινής αστάθειας που πάντα όμως μετριάζει το επιφανειακό μελτέμι. Χθες υπήρχε μελτέμι που όμως δεν ήταν τυπικό, η βαρομετρική κατάσταση ήταν τέτοια που έδινε δυτικό ρεύμα στο ύψος παραγωγής υετού και το μελτέμι έστελνε υγρασία που τα ανοδικά, βοηθούμενα και από τις κάθετες οροσειρές άξονα Δ-Α έφεραν κατάσταση με τοπικές συγκλίσεις σε άξονα Δ-Α και σε λίγες ευθείες γραμμές. Η μια βασική ήταν από Αποκόρωνα - βόρεια Σφακιά ως λίγο ανατολικά του Ρεθύμνου, η άλλη ανατολικός Ψηλορείτης ως κέντρο νομού Ηρακλείου με επέκταση και διάχυση σε νοτιοανατολικές και λίγες ανατολικές θέσεις του νομού ως Βιάννο και νότια Λασιθιώτικα και τέλος αυτή στα ΒΔ Λασιθιώτικα μαζί με τις μικροδιαχύσεις του σε άλλες περιοχές του νομού Λασιθίου. Ουσιαστικά δηλαδή είχαμε δομή μετώπου παρά απλής θερμικής αστάθειας. Ειδικά η τρελή σύγκλιση της πόλης του Ρεθύμνου θύμισε καταστάσεις Οκτωβρίου παρά καλοκαιριού. Η άλλη στο κέντρο Ηρακλείου (20-35mm έβγαλε, καθόλου λίγο) ήταν περισσότερο θερμική αλλά και αυτή επηρεάστηκε από τη δομή του μετώπου. Άρα λοιπόν ήταν μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση, προσωπικά σπάω το κεφάλι αλλά δεν θυμάμαι παρόμοια. Πολλά χιλιοστά μήνα Ιούλιο έχει ξανακάνει σε εσωτερικές περιοχές αλλά ήταν καθαρά θερμικού τύπου ΧΩΡΙΣ μελτέμι. Επίσης το περίφημο 2002 η πιο σοβαρή μπόρα έπεσε με εντελώς άλλη κυκλοφορία και ΝΔ ρεύμα, μέτωπο καταιγίδων που ανέβηκε από τη Λιβύη! Σήμερα είχαμε τυπικές αναπτυξούλες θαλασσινές που επηρέασαν με όμβρους βασικά παράκτιες ζώνες στα βόρεια και ορεινές ή εσωτερικές θέσεις προσήνεμες στο (παρά)μελτέμι. Αυτό όντας μαϊστρος δεν είναι διαλυτικός παράγοντας για αναπτύξεις που όμως δύσκολα φθάνουν σε ύψος ικανό για καταιγίδα. Μιχ.Δρετ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε τέτοιες περιπτώσεις πάντα υπάρχει αλληλεπίδραση της συνοπτικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την τοπική κυκλοφορία της περιοχής. Στην αλληλεπίδραση αυτή οι συνοπτικής κλίμακας παράγοντες αποτελούν το έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας και καθορίζουν το βαθμό της συμμετοχής των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν καθοριστική επίδραση στην ένταση της βροχής. Στους τοπικούς παράγοντες αναφέρθηκε ο Μιχάλης. Εγώ, εστιάζοντας στη συνοπτικής κλίμακας κυκλοφορία, να συμπληρώσω ότι ενώ το κέντρο του ανώτερου χαμηλού βρισκόταν στο Β. Αιγαίο υπήρξε σαφής περιφερειακή τραφ (δυναμικό αίτιο) στην κατεύθυνση Αθήνα-Μεθώνη που κινήθηκε νοτιοανατολικά και επηρέασε την Κρήτη. Η διάταξη των ισοθέρμων στα 850 hPa αποδεικνύει ότι η ανταπόκριση της τραφ στην επιφάνεια ήταν πράγματι ένα (ασθενές) ψυχρό μέτωπο. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν υπήρξε ηλεκτρική δραστηριότητα στο νησί.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ σε όλους
κ. Ζιακόπουλε υπήρξαν λίγα ηλεκτρικά φαινόμενα κυρίως στο Ρέθυμνο και ελάχιστα στο εσωτερικό Ηράκλειο από όσο έμαθα - κάποια στιγμή είδα μια αναφορά αστραπών και από κάποιο site κοντά στην Ιεράπετρα.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Μιχάλη.
ΔιαγραφήΝα είσαι πάντα καλά.
Τελευταία πινελιά : Η βροχή του Ρεθύμνου ή σε ημιορεινά - ορεινά σημεία του νησιού, ήταν τοπική ασταθείας και θύμισε έντονα την περίπτωση της 17-7-2019 οπότε σημειώθηκαν 64 χιλ. στη Σούδα, 63 στη Σητεία, αλλά ελάχιστα σε κοντινές τους περιοχές. Γενικευμένη κακοκαιρία με ισχυρό βοριά που μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχρή εισβολή είχαμε την 31-7-1983 και 30-7-1984, όπως ξέρει και ο Μιχάλης. Τέλος, απ'ότι ξέρω δεν είχαμε ηλεκτρική δραστηριότητα στο νησί. Στυλιανάκης
ΑπάντησηΔιαγραφήEσείς στα Χανιά είχατε λιακάδα όλο το Σ/Κ, δεν ακούσατε ούτε είδατε πράμα.
ΔιαγραφήΔεν ξέρω τελικά αν έχει δίκιο ο Μιχάλης ή ο Γιώργος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση νομίζω ότι οι αναπτύξεις θα πρέπει να ήταν περιορισμένου ύψους και ίσως το πολύ νερό να έπεσε από ογκώδεις σωρείτες.
Με την ευκαιρία αυτή να πω ότι οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν για τις διαδικασίες ηλέκτρισης (φόρτισης) των νεφών είναι πολλές, αλλά ορισμένα πράγματα που σχετίζονται με το θέμα αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις, η ηλέκτριση ενός σωρειτομελανία φαίνεται να συνδέεται με τη δυναμική της κατακόρυφης μεταφοράς (ανωμεταφοράς) που παρατηρείται στο εσωτερικό του και κυρίως με την παρουσία των μορφωμάτων πάγου και των χαλαζοκόκκων.
Σας μεταφέρω σχετικό σχόλιο του φίλου Χρήστου Πετρόπουλου:
Διαγραφή«Οι αναφορές του Μιχάλη για αστραπές προέρχονται από ηλεκτρική δραστηριότητα στο Κρητικό, βόρεια του Ρεθύμνου, που ίσως φάνηκαν η ακούστηκαν πριν τη νεροποντή. Πηγές ΜΕΤΕΟ, SAT24, BLITZORTUNG, TOGA GLOBAL LIGHTNING MAPS. Ευχαριστώ»
Πάντως όλοι είδαν βροχή στην Κρήτη χτες εκτός από εμάς στα Χανιά.
ΔιαγραφήΥποτίθεται ότι είναι η βροχερότερη πόλη της Κρήτης αλλά όλες οι βροχές φέτος πάνε ανατολικά.
Τι να συμβαίνει άραγε;
Γιάννης-Χανιά
Φίλε Γιάννη κι εγώ Χανιά μένω, και τα λέω αυτά εδώ και πολύ καιρό, αλλά κάποιοι δεν πείθονται. Επιμένουν να θεωρούν ότι στα Χανιά βρέχει πάντα περισσότερο και συχνότερα, ενώ είναι οφθαλμοφανές και αυταπόδεικτο πια ότι βρέχει περισσότερο ανατολικότερα (ως προς τις πόλεις και όχι μόνο...).
Διαγραφήερωτηση σχετικα με την φωτογραφια:η τραπεζιτσα χωριο ειναι με βαση το σπιτι που απεικονιζεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τραπεζίτσα είναι βουνό και το σπίτι που φαίνεται είναι σπίτι της Πάνω Κόνιτσας.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Μιας και βλέπω τους γνώριμους συντοπίτες καιρόφιλους να έχουν αναλύσει αυτό που έγινε χτες στην Κρήτη, ας τοποθετηθώ κι εγώ. Κατ' αρχάς από άποψη γενικής-συνοπτικής κυκλοφορίας συνέβη κάτι πολύ συνηθισμένο για το νησί. Στα υπήνεμα των μεγάλων ορεινών όγκων και ειδικά των Λευκών Ορέων υπήρξαν έντονες θερμικές αναπτύξεις που τροφοδοτήθηκαν από την υγρασία και την λανθάνουσα θερμότητα του Κρητικού Πελάγους, σε συνδυασμό ταυτοχρόνως με τις τοπικές θαλάσσιες ή απόγειες αύρες. Η ζώνη ανατολικά των Λευκών Ορέων ξέρουμε όλοι εδώ στην Κρήτη ότι είναι η πιο βροχερή του νησιού και ένας σοβαρός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ακριβώς ότι πολλές φορές "γλυτώνει" από τις διαλυτικές δυνάμεις των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων. Άρα δεν προκαλεί εντύπωση το πού συνέβη αυτό. Αντίθετα, προκαλεί εντύπωση το πότε συνέβη και πόση διάρκεια είχε. Αυτά τα επεισόδια θερμικών αναπτύξεων στα υπήνεμα των οροσειρών τα έχουμε κατά κύριο λόγο κατά την προχωρημένη Άνοιξη (Μάιο συνήθως), όταν υπάρχει διέλευση συστημάτων από το Β Αιγαίο (άρα δυτικό ρεύμα στην Κρήτη) και ταυτοχρόνως υπάρχει πλεονάζον θερμικό αίτιο πάνω από την Κρήτη λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, το οποίο και συνδυάζεται με τις ασταθείς και ψυχρότερες αέριες μάζες που φέρνει μαζί της η διαταραχή του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα λοιπόν είχαμε ένα τυπικά ανοιξιάτικο φαινόμενο στη μέση του καλοκαιριού, και μάλιστα όπως ειπώθηκε και παραπάνω, δεν ήταν απλώς μια θερμική αστάθεια με στατικά τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης/συνοπτικής κλίμακας διαταραχής, πράγμα που είναι επίσης χτυπητό ανοιξιάτικο χαρακτηριστικό και όχι θερινό, τουλάχιστον για την Κρήτη. Το άλλο εντυπωσιακό ήταν η πολύ μεγάλη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης, άνω των δύο ωρών, στο Ρέθυμνο. Η κυκλοφορία είχε κολλήσει ακριβώς στο ίδιο μοτίβο (σύγκλιση στα υπήνεμα) για ασυνήθιστα πολλή ώρα, πράγμα που δείχνει επίσης ότι δεν ήταν μια τοπική θερμική ανάπτυξη, αλλά ένας πιο περίπλοκος συνδυασμός παραγόντων που δεν αφορούσαν μόνο την ίδια την Κρήτη. Προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη παρόμοια περίπτωση με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά Ιούλιο μήνα στην Κρήτη. Θερμικές αστάθειες κάποια καλοκαίρια μπορεί να είχαμε, αλλά με τέτοια μορφή και δομή δεν είμαι σίγουρος αν έχει συμβεί τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, για να μην υπερβάλλουμε, όλο αυτό ήταν τελικά ένα εξαιρετικά τοπικό φαινόμενο συγκριτικά με το σύνολο της Κρήτης. Μιλάμε για μια πολύ στενή ζώνη στη βόρεια ακτή του Νομού Ρεθύμνου. Εκεί μόνο υπήρξε σοβαρή σύγκλιση. Τα υπόλοιπα σημεία όπου έβρεξε ήταν πραγματικά πολύ λίγα και θα έλεγα ότι το 80-90% του νησιού δεν πήρε χαμπάρι από βροχές. Πολλές περιοχές μάλιστα δεν είχαν καν συννεφιά, όπως όλο το κεντρικό και δυτικό τμήμα του Νομού Χανίων, το νότιο Ρέθυμνο και νότιο Ηράκλειο, καθώς και ένα τμήμα του νότιου Λασιθίου. Συνεπώς, ναι μεν εντυπωσιακό αυτό που συνέβη στο Ρέθυμνο και εντελώς σπάνιο για την εποχή, αλλά εξαιρετικό μεμονωμένο. Τα χιλιοστά στα Λευκά Όρη (Ασή Γωνιά και Ασκύφου) θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπουν καν στη συζήτηση - ήταν αναμενόμενα και φυσιολογικά ακόμη και για Ιούλιο. Ως προς τα ηλεκτρικά, πρέπει να ήταν επίσης εξαιρετικά περιορισμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λουπάση τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση μείωσης της διαφοράς του ύψους της βροχόπτωσης μεταξύ Χανίων και υπόλοιπης βόρειας Κρήτης. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε που φιλοξενείτε καταχρηστικά τοπολατρικές συζητήσεις. Γ.Στυλιανάκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ και παρολο που δεν είμαι ειδικός, επειδή παρατηρώ τον καιρό αρκετά χρόνια βλέπω έκπληκτος πολλές κακοκαιρίες τα τελευταία 3 χρόνια να αφήνουν ψίχουλα στην περιοχή των Χανίων και να βρέχει καταρρακτωδώς σε Ηράκλειο και Λασιθι κάτι που είναι ανήκουστο, αφού θα έπρεπε να συμβαίνει το αντιθετο.
ΔιαγραφήΕπίσης παρατηρώ μια εμμονή να βρέχει πολύ στην πόλη του Ρεθύμνου.
Σε ότι αφορά την πόλη των Χανίων ήταν με διαφορά η πιο αδικημένη υετικα περιοχή σε όλη την Κρήτη τον χειμώνα που μας πέρασε.
Επίσης παρατηρώ ότι οι καταιγίδες έχουν εξαφανιστει και το φθινόπωρο και τον χειμώνα ενώ παλαιότερα θυμάμαι πολύ συχνά την παρουσία τους.
Ευχαριστω που δημοσιεύετε τα σχόλια μου. Θα ήταν πολύ ενδιαφερον να μπορούσαμε να το συζητήσουμε αυτό με άτομα που γνωρίζουν τους μηχανισμού καιρού της Κρήτης.
Γιάννης-Χανιά