α) Η
πρόγνωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας από τα μοντέλα ήταν ικανοποιητική. Ίσως
μερικοί να περίμεναν ακριβέστερες προγνώσεις του υετού χρονικά, τοπικά και
ποσοτικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την τοπικότητα του υετού που προέρχεται
από σωρειτόμορφα νέφη (αξίωμα της Μετεωρολογίας) και το γεγονός ότι τα μοντέλα
της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού δυσκολεύονται πολύ στην προσομοίωση των
διαδικασιών της ανωμεταφοράς που οδηγεί στην εκδήλωση του υετού αυτού του τύπου.
β) Το
αποκομμένο χαμηλό δεν ήταν βαθύ, αλλά αποτέλεσε το δυναμικό αίτιο έκλυσης της
δυνητικής αστάθειας ακόμα και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές
της χώρας, όπου απουσίαζε η θερμική αστάθεια (βλέπε σχετική ανάρτηση προηγούμενων
ημερών).
γ) Οι
προγνώσεις πραγματικού χρόνου (now
casting), δηλαδή
η λεπτομερής ανάλυση και περιγραφή του τρέχοντος καιρού και στη συνέχεια η
πρόγνωσή του για χρονικό διάστημα λίγων ωρών (0-6 ώρες) γίνονται με τον
κατάλληλο εξοπλισμό και τις αναγκαίες τεχνικές επεξεργασίας όλων των διαθέσιμων
στοιχείων. Η έκδοση προειδοποιήσεων λίγων ωρών χωρίς τα παραπάνω μέσα είναι
παρακινδυνευμένη, αλλά κάποιες φορές αποβαίνει χρήσιμη.
δ) Το
γεγονός ότι στην Αθήνα και πιθανώς σε άλλες περιοχές της χώρας επί 5 ή 6 συνεχόμενες
ημέρες σημειώθηκαν καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά και εκ πρώτης όψεως
εξηγήσιμο (παραμονή του αποκομμένου χαμηλού και των υπολειμμάτων της ψυχρής
αέριας μάζας πάνω από την περιοχή μας επί πολλές ημέρες).
Υπάρχουν, όμως, δύο
ερωτήματα σχετικά με το θέμα αυτό που κατά τη γνώμη μου έχουν περισσότερο
ενδιαφέρον: (1) «Έχει αυξηθεί στις μέρες μας ο αριθμός των αποκομμένων χαμηλών της
ανώτερης ατμόσφαιρας; και (2) «Οι επιπτώσεις των χαμηλών αυτών εντείνονται στο θερμότερο
περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή;». Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, καταρχάς να
πούμε ότι αναμφίβολα με την αλληλεπίδραση των αποκομμένων χαμηλών με το
μεσογειακό περιβάλλον οι βροχοπτώσεις τείνουν να είναι πιο έντονες
(καταρρακτώδεις). Η τάση αυτή δεν είναι
εύκολο να εντοπιστεί με ποσοτικοποιημένο τρόπο, λόγω της εγγενούς χωρικής και
χρονικής μεταβλητότητας των γεγονότων καταρρακτώδους βροχής που μας κάνει να
παρατηρούμε π.χ. σε έναν σταθμό 100 χιλιοστά βροχής και σε ένα άλλον που
βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μόλις 10 χιλιοστά βροχής. Υπάρχουν ωστόσο έμμεσες
τεχνικές εντοπισμού της συγκεκριμένης τάσης με ανάλυση της συμμετοχής στην
συνολική ετήσια βροχόπτωση σε έναν σταθμό ενός ποσοστού ημερών με τις εντονότερες
βροχοπτώσεις.
Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα,
η απάντηση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει σχετική έρευνα για
τη ΝΑ Ευρώπη στην οποία ανήκει η χώρα μας. Από έρευνες που έχουν γίνει στη ΝΔ
Ευρώπη βρέθηκε ότι ο σχηματισμός αποκομμένων χαμηλών σχετίζεται με μοτίβα
μεγαλύτερης κλίμακας, όπως είναι οι δείκτες ΝΑΟ και ENSO και μεταβάλλεται
ανάλογα με την εποχή του έτους. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση αποκομμένων
χαμηλών σχετίζεται πολύ καλά με την παρουσία καταστάσεων εμποδισμού της ατμοσφαιρικής
κυκλοφορίας, οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με αλλαγές στη στρατόσφαιρα
και άλλους σύνθετους παράγοντες που ακόμη μελετώνται. Κρίσιμες για την
ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε όλο το Β. Ημισφαίριο της Γης είναι οι αλλαγές που
παρατηρούνται στον πολικό αεροχείμαρρο και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που
συσχετίζουν αυτές τις αλλαγές με το ρυθμό θέρμανσης της Αρκτικής που είναι κατά
3 με 4 φορές μεγαλύτερος από το ρυθμό θέρμανσης όλου του πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια από αυτό εδώ το μπλογκ προσπαθώ να σας πω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του παρόντος αλλά και των ετών που έρχονται είναι να κατανοήσουμε πώς αλλάζουν τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και κατ’ επέκταση ο καιρός καθώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Αναμφίβολα, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε μοντέλα υπολογιστών του παγκόσμιου κλίματος που να είναι ικανά να περιλαμβάνουν και μικρές «λεπτομέρειες» του καιρού και να κάνουμε πολυετείς έρευνες. Ίσως χρειαστεί ακόμα να σπάσουμε τα τεχνητά όρια μεταξύ του καιρού και του κλίματος που υπάρχουν στην έρευνα, την εκπαίδευση και τις δημόσιες συζητήσεις μας.
Δάσκαλε εσύ διδάσκεις και εμείς διαβάζουμε και μαθαίνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς, συγχαρητήρια κύριε Ζιακόπουλε για τις γνώσεις και τις αναλύσεις που μας δίνετε. Είσαστε Άξιος! (Προσωπικά)
ΑπάντησηΔιαγραφή(Α) Έχω παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια η δυτική Μεσόγειος-- νοτιοδυτική Ευρώπη-- και οι εκάστοτε χώρες γύρω από αυτήν εγκαθίστανται συστήματα τα οποία στροβιλίζονται γύρω από τον εαυτό τους και κυριολεκτικά <> συνεχώς με καταιγίδες για πολλές ημέρες. Κάτι αντίστοιχο μου θύμισε η τελευταία κακοκαιρία που είχαμε αλλά συνέβη μέσα στο καλοκαίρι.
(Β) Από άποψη δυναμικής των καιρικών φαινομένων όσον αφορά τα μεσογειακά Βαρομετρικά χαμηλά, Medicane, ισχυρές καταιγίδες κλπ_ που παρατηρείται η μεγαλύτερη δυναμική τούς? Στην δυτική- κεντρική Μεσόγειο? Η στην περιοχή μας? Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
το meteο έγραψε ότι είχε να γίνει κάτι ανάλογο απ το 1975
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Δάσκαλε. Να είσαι πάντα καλά! Την Τετάρτη επηρεάστηκε Η Δυτική Λέσβος κ Παρασκευή που έφευγε η κακοκαιρία η ανατολική Λέσβος. Εδώ κόλπος Γέρας που μένω εχθές ήταν δώρο Θεού. Έπεσαν αρκετά χιλιοστά βροχής. Χωρίς υπερβολή αυτό το φαινόμενο τέλη Αυγουστου.,είχε πάνω από 20 χρόνια να εμφανιστεί στο νησί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δάσκαλος προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις , άλλωστε μετράει η πείρα,εκείνο που θα πω εγώ και θα αναφερθώ στην περιοχή μου ενώ έδιναν πολύ έντονα φαινόμενα ,αυτό δεν συνέβη το αντίθετο θα έλεγα στην τελευταία κακοκαιρία οπότε οποια πρόβλεψη αυτήν την εποχή ακριβής δεν υφίσταται για μένα.χρηστος Όθρυς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αύγουστος στην Αθήνα ειναι πάντα ζεστός και ξηρός. Εκανε μια εξαίρεση μετά απο χρόνια, άμα συνέχιζε το ίδιο μοτίβο κάθε καλοκαίρι θα ήταν όντως άξιο αναφοράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τα μμ και την βροχή, το κέντρο της Αθήνας 2 χρονιές σερί είχε κάτω απο τον μέσο όρο. Θεωρώ ότι άμα δεν έκανε και τις βροχές τώρα θα έκλεινε 3η χρονιά σερί κάτω από 400μμ. Από πέρυσι μέχρι φέτος 2 μέρες έχει δώσει πάνω από 30μμ σε μία μέρα, ή και μέσα σε κάτι ώρες, τον Οκτώβριο με τις πλημμύρες και προχθές.
Θερμοκρασιακά δεν θα σχολιάσω, που τον μέσο όρο δεν το πιάνουμε την τελευταια 15ετία ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα τους θερινούς μήνες. Και ο Φεβρουάριος έχει να δώσει κρύο χρόνια. Είδωμεν, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
Με εκτίμηση.
Δηλαδή, δεν είναι φυσιολογικό που είναι ζεστός και ξηρός ο Αύγουστος; Καλοκαίρι είναι, βρε παιδιά. Και φυσικά δεν γίνεται να βρέχει μία βδομάδα σερί τον συγκεκριμένο μήνα κάθε χρόνο. Είναι το αντίστροφο του να κάνει 30άρια μία βδομάδα σερί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Επίσης, για τον Μάρτιο που χιόνιζε τον μισό μήνα και είχε θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του, δεν είδα να κάνει λόγο κανείς στο blog για κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, ψυχρότερος από τον μέσο όρο του ήταν και ο Μάρτιος του 2021. Αλλά και ο Απρίλιος του 2021. Δύο σερί χρονιές, ο χειμώνας τραβάει μέχρι Απρίλιο.
Διαγραφή΄
Αν, όμως, κάνει καμία βαρβάτη ζέστη ο Σεπτέμβριος - γίνει το αντίστροφο του Μαρτίου, δηλαδή - θα στηθοδέρνονται στα κανάλια για την κλιματική αλλαγή οι ειδικοί. Ταπεινή μου άποψη ότι όσο επιμένετε να ταυτίζετε την κλιματική αλλαγή με τη ζέστη, θα οδηγείστε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η γενεσιουργός αιτία μπορεί να είναι η υπερθέρμανση, αλλά η κλιματική αλλαγή δεν θα εκδηλωθεί μόνο με ζέστη, αλλά και με πλημμύρες, χιονοπτώσεις, σφοδρούς ανέμους κ.λ.π.
Β. ΣΠ.
Αρχικά δεν μίλησα για φυσιολογικά και ανώμαλα. Η τοποθέτηση μου είναι ξεκάθαρη ο Αύγουστος στην Αθήνα ειναι πάντα ζεστός και ξηρός. Δε νομίζω δέχεται κάποια παρερμηνεία.
ΔιαγραφήΕπειδή έκανε έναν κρύο Μάρτιο και Απρίλιο μέσα στους 12 μήνες δεν αλλάζει το μοτίβο. Κάθε έτος είναι θερμότερο και πάνω από τις μέσες τιμές. Και όχι. μόνο στην Ελλάδα.
οι μετεωρολογικοί σταθμοί όμως του 1950 πχ είναι τόσο ακριβείς όσο σήμερα?
ΔιαγραφήΑγαπητέ Jeank παίζει ρόλο και ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης που βγάζει τα έτη θερμότερα. Η σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή που προφανώς γίνεται για να διαπιστωθεί η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην κλιματική αλλαγή, έχει το μειονέκτημα ότι επρόκειτο για μία παγωμένη περίοδο, τότε. Έχει χαρακτηριστεί, μάλιστα, ως mini ice age και πιθανότατα οι εποχές που την ακολούθησαν θα ήταν θερμότερες και χωρίς την ανθρώπινη δραστηριότητα.
ΔιαγραφήΕπίσης, έχει ειπωθεί ότι οι δεκαετίες του 1960 και του 1970 ήταν αρκετά ψυχρές, λόγω των πυρηνικών δοκιμών τότε, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Τέλος, σαν αίσθηση που και πάλι μπορεί να κάνω λάθος, η δεκαετία του 1990 μου φαινόταν πιο ζεστή από αυτές που ακολούθησαν τον τρέχοντα αιώνα. Με εξαίρεση τη χρονιά 1991-92, η Αθήνα δεν είχε τότε δει χιόνι ούτε με το κυάλι, οι βροχές ήταν λιγότερες, ειδικά τα καλοκαίρια.
Πλέον, οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις είναι όλο και πιο συχνές, με 4-5 σοβαρά επεισόδια και με πολλά προβλήματα και ζημιές κάθε χρόνο, ενώ ισχυρούς καύσωνες έχουμε κατά μέσο όρο μία φορά την πενταετία (2007, 2012, 2017, 2021). Τέλος, στην εφημερίδα μας έλεγαν παλιά, "να γράφετε αυτά που γίνονται και όχι εκείνα που ίσως να γίνουν". Αυτά που βλέπω να γίνονται γράφω, λοιπόν.
Β. ΣΠ.
Β. ΣΠ.
Η έκταση του πάγου στους πόλους και οι παγετώνες στα βουνά των Αλπεων και του Εβερεστ δεν περιμένουν θερμόμετρα ακριβείας για το 0.2c.
ΔιαγραφήΌπως και της Ανταρκτικής
ΔιαγραφήΚαι η Ανταρκτική πόλος είναι......................=========Π.Α.
Διαγραφήναι φίλε εννοώ ότι εκεί αυξάνονται οι πάγοι
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει κάποια αύξηση.http://nsidc.org/arcticseaicenews/
ΔιαγραφήΤο σίγουρο είναι για την Αθήνα, ότι εκεί που χιονιζε 0,5 ημέρες το χρόνο, φτάσαμε στο 2022 να μιλάμε για χιονιαδες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οποίοι βέβαια δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του χιονια όπως αυτός εννοείται στη Βόρεια Ευρώπη, η ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά έχουν τα χαρακτηριστικά της τροπικης καταγιδας που συνοδεύονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες πού κουβαλάει ο Βορειοανατολικος άνεμος και προκύπτει το παράδοξο.. Χιονίζει στην Αττική και με 7C..
Πόλη πού τη βγάζει με μέσο όρο το χειμώνα τους 13C και προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι ανήκει στον αρκτικό κύκλο.
Παγκοσμια πρωτοτυπία.
Ενα κεφάλαιο μόνη της.
H Aθήνα έχει 4-5 μέρες χιονόπτωσης ανά έτος. Δεν ξέρω που τα διαβάζεις αλλά καλό θα ήταν να μιλάς με δεδομένα και στοιχεία. Αλλιώς ακούγονται μπαρούφες. https://antisimvatikos.blogspot.com/2014/01/blog-post_2.html
ΔιαγραφήΝα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, λίγο. Χιονόπτωση από χιονόπτωση διαφέρει. Οι χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου 2021 και του Ιανουαρίου 2022 ήταν οι σφοδρότερες που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη Αθήνα, με χιλιάδες εγκλωβισμένους είτε στα αμάξια τους, είτε στα σπίτια τους για μέρες χωρίς ρεύμα. Πραγματικά κινδύνεψε να πεθάνει κόσμος από το κρύο και δεν είναι υπερβολή, έχω και παράδειγμα συγγενικού μου προσώπου.
ΔιαγραφήΚαι έχει δίκιο ο φίλος που αναφέρει ότι οι πρόσφατες χιονοπτώσεις της Αθήνας είχαν τα χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας, άλλωστε, και ο κ. Ζιακόπουλος μιλούσε για χιονοκαταιγίδες τότε. Και χιονοκαταιγίδα μας είχε πιάσει εκείνη τη Δευτέρα 24/1/22 στο Π. Φάληρο, που το έστρωσε μέσα σε πέντε λεπτά και δεν έβλεπες ούτε παραλία, ούτε παραλιακή.
Αυτό που λέω, είναι ότι με την κλιματική αλλαγή όλα τα φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα και πιο επικίνδυνα, τόσο οι βροχοπτώσεις (παρεμπιπτόντως, πάνω από 1.000 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Πακιστάν και 192 σε μία βδομάδα στο Αφγανιστάν), όσο και οι χιονοπτώσεις. Μην στέκεστε, λοιπόν, μόνο σε αριθμούς. Καλύτερα να βρέξει ή να χιονίσει 4-5 μέρες, λοιπόν, παρά μία, αλλά να καταστραφεί το σύμπαν.
Β. ΣΠ.
Βαγγέλη Σπ.. συμφωνώ μαζί σου.Η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι των άκρων.Ηδη βλέπουμε και ξηρασίες, αλλά και πλημμύρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρουμε όμως.Μηπως όλα αυτά γίνονταν και παλιά, αλλά δεν υπήρχε τότε ο τρόπος μετάδοσης; Εδώ μας μπερδεύει λίγο το πράγμα.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους.
Δημήτρης κεντρική Κορινθια
Δάσκαλε ζω για να σε δω να........στηθοδέρνεσαι στα κανάλια!!!===========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η ανάρτηση σου δάσκαλε! Φυσικά αποδεχόμαστε την "προκληση" για την κατανόηση των αλλαγών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία που φέρνει η κλιματική αλλαγή και σε ακολουθούμε για να μοιραστούμε την γνώση οι περισσότεροι, και κάποιο άλλοι για να γίνουν από
ΑπάντησηΔιαγραφή"σοφοί", "σοφότεροι"...
Εσύ δεν χρειάζεται να μάθεις τίποτα. Τα ξέρεις όλα. Δηλαδή, ότι κλιματική αλλαγή = ζέστη και δεν δέχεσαι και κουβέντα επ΄ αυτού. Ειρωνεύεσαι επίσης, ανώνυμα, αλλά εγώ στα λέω στα ίσα.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Βαγγέλη, μη με κάνεις να μετανοιώσω που σε άφησα να επιστρέψεις στο μπλογκ.
Διαγραφή