ECMWF - GFS 0-3!

Προγνώσεις στη στάθμη των 500 hPa του ECMWF για την Κυριακή 2-10-22/00:00 με αρχικές συνθήκες: (α) της Τετάρτης 28-9-2022/12:00, (β) της Πέμπτης 29-9-2022/00:00, γ) της Πέμπτης 29-9-2022/12:00 και δ) της Παρασκευής 30-9-2022/00:00 UTC

Η προβλεπόμενη δημιουργία αποκομμένου χαμηλού στις θέσεις που φαίνονται στους παραπάνω χάρτες επί τρία διαδοχικά βασικά τρεξίματα του μοντέλου του ECMWF και η περαιτέρω κίνησή του που θα ήταν καθοριστική για τον καιρό της χώρας, φαινόταν εξαρχής απίθανη.

Η εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύννεφα στη Μυτιλήνη, του Γιάννη Γώγου

Βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στη Β. Ιταλία και τη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται Α-ΒΑ. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), με το Ν-ΝΔ ρεύμα που θα διατηρηθεί στη χώρα με ένταση ως τα 5 μποφόρ, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη σχετική υγρασία και οι τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατά τα άλλα, λίγες βροχές αναμένονται το πρωί στη ΒΔ Ελλάδα και κυρίως στο Β. Ιόνιο. 

ECMWF vs GFS


Ποιο μοντέλο λέτε ότι θα επαληθευτεί; Το ευρωπαϊκό (ECMWF) ή το αμερικάνικο (GFS) και γιατί; Εγώ το παίζω "2"!

Επαρκώς «προπονημένη» η Δ-ΒΔ Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μέτριας έντασης κακοκαιριών που έρχονται από τα Δ-ΝΔ.

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Δ. Ελλάδα και τη Β-ΒΑ χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ΒΑ Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά Ελλάδα τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι πρόσκαιρα στο ΒΑ θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Πρόχειρο διαγώνισμα!

Στην ορεινή μετεωρολογία ο όρος καταβατικός άνεμος ή καταβάτης άνεμος χρησιμοποιείται ευρέως και υποδηλώνει κατηφορική ροή αέρα που προκαλείται από ψύξη στην επιφάνεια της πλαγιάς ενός βουνού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την προϋπόθεση ότι απουσιάζουν ή είναι ασθενείς οι άνεμοι μεγαλύτερης κλίμακας. Πρόκειται για μια ροή θερμικά εξαναγκασμένη, όπως ακριβώς είναι και η αντίθετη ροή που επικρατεί στην πλαγιά στη διάρκεια της ημέρας (αναβατικός άνεμος ή αναβάτης άνεμος).

Δεν υπάρχει αυθεντικό φθινόπωρο χωρίς τους γαρμπήδες!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, κάποιες διαταραχές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, που θα περάσουν πάνω από την περιοχή μας, θα προκαλέσουν παροδικές βροχές και καταιγίδες βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα, τη ΝΔ χώρα και την Κρήτη. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26 βαθμούς. 

Φθινοπωρινή στροφή του καιρού

Ό,τι απέμεινε από το σεράι της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά, στην Κόνιτσα, Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας άνεμοι του βόρειου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο και τα ορεινά της Α, Μακεδονίας θα είναι τοπικού χαρακτήρα και μικρή διάρκειας και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 29 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά χαμηλές κι έτσι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι αισθητή ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Σεπτέμβριος: άλλοτε γερασμένο καλοκαίρι και άλλοτε νεαρό φθινόπωρο!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς. Κατά τα άλλα, εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας (μέγιστες τιμές 35 με 37 βαθμοί). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και η βαθμιαία αύξηση της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. 

Το «εκκρεμές» του καιρού!

 

Στο εκκρεμές του σχήματος αναπαρίστανται οι ακραίες τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας του επόμενου δεκαημέρου σε μια περιοχή της κεντροανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με μέση μέγιστη θερμοκρασία 28 βαθμών.











Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 

Η κόκκινη Ευρώπη!


Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου 2022 ήταν κατά 0,3°C υψηλότερη από το μέσο όρο του μήνα της περιόδου 1991-2020 και ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος Αύγουστος που έχει καταγραφεί στο συγκεκριμένο διάστημα. Εντύπωση προκαλεί ακόμα και το γεγονός ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής έφτασε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή για Αύγουστο μήνα στο 44χρονο ρεκόρ δορυφορικών δεδομένων.

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (9 -13/9)

Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες μεγάλο μέρος της Ευρώπης και κυρίως τις κεντρικές περιοχές της. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την επικράτηση ηλιοφάνειας και ασθενών ανέμων στις περισσότερες περιοχές της. Αναφορικά με τους ανέμους, εξαίρεση θα αποτελέσουν η ανατολική και η νότια νησιωτική Ελλάδα, όπου οι Β-ΒΔ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. 

Πλάι-πλάι, αλλά τόσο διαφορετικοί!


Αναφέρομαι στον τροπικό κυκλώνα Danielle, τον πρώτο της φετινής περιόδου των τυφώνων (τροπικών κυκλώνων) του Ατλαντικού κατηγορίας 1 με πίεση στο κέντρο του περί τα 972 hPa που προέκυψε στις 2 Σεπτεμβρίου από την αναβάθμιση μιας ως τότε τροπικής θύελλας και τον εξωτροπικό κυκλώνα (βαρομετρικό χαμηλό των μέσων πλατών) που βρίσκεται Δ-ΝΔ της Ιρλανδίας με πίεση στο κέντρο του 992 hPa. Τα δύο συστήματα παρουσιάζουν πολλές διαφορές, οι σημαντικότερες από τις οποίες οφείλονται στο γεγονός, ότι οι τροπικοί κυκλώνες έχουν θερμό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους από τα θερμά νερά των ωκεανών και από τη λανθάνουσα θερμότητα συμπύκνωσης των υδρατμών, ενώ τα βαρομετρικά χαμηλά των μέσων πλατών έχουν ψυχρό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους βασικά από την οριζόντια θερμοκρασιακή αντίθεση των αερίων μαζών.

Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου (6-9/9)

Δρόμος κοντά στην Κύμη της Εύβοιας σε υψόμετρο 300 μέτρων. Ο μεταλλικός στύλος είναι δείκτης οριοθέτησης του δρόμου. Φωτ. Λευτέρης Ελευθεριάδης

Η χώρα επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Όπως είναι φυσικό, με τους βοριάδες η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας καθίσταται ευσταθής, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι απογευματινοί όμβροι και οι καταιγίδες να εκλείψουν. Όμως, ασθενείς τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς. 

Επικίνδυνες καταιγίδες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟυΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (4/9) ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (5/9) ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΙΝΩΝ ΩΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (5/9)

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας και Μαγνησίας ο κίνδυνος από τις επικείμενες καταιγίδες παρουσιάζεται αναβαθμισμένος (επίπεδο συναγερμού 3 - κόκκινη προειδοποίηση).

Τελικά, τι έπεσε στον Όλυμπο στις 30 Αυγούστου;

Είδα δύο βιντεάκια με τον υετό που έπεσε πρόσφατα (30/8) στις υψηλότερες περιοχές του Ολύμπου. Στο πρώτο από αυτά, που ήταν μικρής διάρκειας, φαινόταν χωρίς αμφιβολία ότι επρόκειτο γι αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν χιονοχάλαζο. Στο δεύτερο βίντεο που ήταν το πιο διαδεδομένο, λίγο μεγαλύτερης διάρκειας και περιείχε αντιδράσεις και σχόλια ορειβατών η εικόνα δεν ήταν πολύ διαφωτιστική και μου έδωσε την εντύπωση ότι ίσως υπήρξε και χιονόπτωση. Η εντύπωσή μου αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους παρευρισκομένους ορειβάτες μίλησαν για χιονόπτωση. Η αλήθεια είναι ότι ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος - παρατηρητής θα κατέγραφε με περισσότερη ακρίβεια το είδος και τον τύπο του υετού, αλλά νομίζω ότι και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο βουνό ήταν σε θέση να διακρίνουν στοιχειωδώς τις νιφάδες από το χιονοχάλαζο. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι εκτός από το χιονοχάλαζο παρατηρήθηκε και περιορισμένης διάρκειας χιονόπτωση, μπορεί η τελευταία να δικαιολογηθεί;

Η αστάθεια δεν καταθέτει τα όπλα, το μελτέμι ετοιμάζεται να ξυπνήσει και η ζέστη ελπίζει να βάλει γκολ στην παράταση!

Αγναντεύοντας τον Υμηττό, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου 

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες το Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Τονίζεται ότι στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και ίσως στην κεντροδυτική Στερεά και τη Θράκη οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, που σημαίνει ότι θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι ή και από βροχές μεγάλης έντασης. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και, όπως είναι φυσικό, η θερμοκρασία στις περιοχές των βροχών θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.