ECMWF - GFS 0-3!
Η εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας
Σύννεφα στη Μυτιλήνη, του Γιάννη Γώγου
ECMWF vs GFS
Ποιο μοντέλο λέτε ότι θα επαληθευτεί; Το ευρωπαϊκό (ECMWF) ή το αμερικάνικο (GFS) και γιατί; Εγώ το παίζω "2"!
Επαρκώς «προπονημένη» η Δ-ΒΔ Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μέτριας έντασης κακοκαιριών που έρχονται από τα Δ-ΝΔ.
Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Δ. Ελλάδα και τη Β-ΒΑ χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ΒΑ Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά Ελλάδα τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι πρόσκαιρα στο ΒΑ θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Πρόχειρο διαγώνισμα!
Στην ορεινή μετεωρολογία ο όρος καταβατικός άνεμος ή καταβάτης άνεμος χρησιμοποιείται ευρέως και υποδηλώνει κατηφορική ροή αέρα που προκαλείται από ψύξη στην επιφάνεια της πλαγιάς ενός βουνού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την προϋπόθεση ότι απουσιάζουν ή είναι ασθενείς οι άνεμοι μεγαλύτερης κλίμακας. Πρόκειται για μια ροή θερμικά εξαναγκασμένη, όπως ακριβώς είναι και η αντίθετη ροή που επικρατεί στην πλαγιά στη διάρκεια της ημέρας (αναβατικός άνεμος ή αναβάτης άνεμος).
Δεν υπάρχει αυθεντικό φθινόπωρο χωρίς τους γαρμπήδες!
Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, κάποιες διαταραχές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, που θα περάσουν πάνω από την περιοχή μας, θα προκαλέσουν παροδικές βροχές και καταιγίδες βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα, τη ΝΔ χώρα και την Κρήτη. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26 βαθμούς.
Φθινοπωρινή στροφή του καιρού
Ό,τι απέμεινε από το σεράι της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά, στην Κόνιτσα, Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος |
Σεπτέμβριος: άλλοτε γερασμένο καλοκαίρι και άλλοτε νεαρό φθινόπωρο!
Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς. Κατά τα άλλα, εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας (μέγιστες τιμές 35 με 37 βαθμοί). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και η βαθμιαία αύξηση της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Το «εκκρεμές» του καιρού!
Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς.
Η κόκκινη Ευρώπη!
Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (9 -13/9)
Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες μεγάλο μέρος της Ευρώπης και κυρίως τις κεντρικές περιοχές της. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την επικράτηση ηλιοφάνειας και ασθενών ανέμων στις περισσότερες περιοχές της. Αναφορικά με τους ανέμους, εξαίρεση θα αποτελέσουν η ανατολική και η νότια νησιωτική Ελλάδα, όπου οι Β-ΒΔ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς.
Πλάι-πλάι, αλλά τόσο διαφορετικοί!
Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου (6-9/9)
Δρόμος κοντά στην Κύμη της Εύβοιας σε υψόμετρο 300 μέτρων. Ο μεταλλικός στύλος είναι δείκτης οριοθέτησης του δρόμου. Φωτ. Λευτέρης Ελευθεριάδης |
Επικίνδυνες καταιγίδες
Σύμφωνα
με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης,
Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας και Μαγνησίας ο κίνδυνος από τις επικείμενες
καταιγίδες παρουσιάζεται αναβαθμισμένος (επίπεδο συναγερμού 3 - κόκκινη προειδοποίηση).
Τελικά, τι έπεσε στον Όλυμπο στις 30 Αυγούστου;
Η αστάθεια δεν καταθέτει τα όπλα, το μελτέμι ετοιμάζεται να ξυπνήσει και η ζέστη ελπίζει να βάλει γκολ στην παράταση!
Αγναντεύοντας τον Υμηττό, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου