Το
σούρουπο της 27ης Οκτωβρίου 1940 στη ΒΔ Ελλάδα ήταν συννεφιασμένο.
Στα μεθοριακά
φυλάκια όλης της έκτασης των Ελληνοαλβανικών συνόρων και στα παγωμένα υψώματα
της Πίνδου οι Έλληνες στρατιώτες επαγρυπνούσαν. Εδώ και μέρες περίμεναν τους
Ιταλούς, αποφασισμένοι να δώσουν τη δική τους απάντηση στη χωρίς όρια
προκλητικότητα των αντιπάλων τους. Με τον ερχομό της
νύχτας άρχισαν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες με αποτέλεσμα το έργο των
σκοπών - παρατηρητών να γίνει δύσκολο. Με τεντωμένα αυτιά προσπαθούσαν μέσα στο
φυσικό χαλασμό να αφουγκραστούν ήχους από ερπύστριες εχθρικών τανκς ή οτιδήποτε
άλλο μπορούσε να προδώσει το ξεκίνημα της ιταλικής εισβολής. Και σαν να μην έφθανε αυτό, τα αδιάκοπα
μπουμπουνητά και τα παράσιτα από τις αστραπές
δημιουργούσαν προβλήματα στην επικοινωνία των μεθοριακών φυλακίων με τις
διοικήσεις των ταγμάτων προκαλύψεως. Στην έδρα
της VΙΙΙ Μεραρχίας αρχικά υπήρχε κάποια αμφιβολία για τις
προθέσεις του εχθρού, αλλά όσο οι ώρες
περνούσαν και οι πληροφορίες πλήθαιναν, η εικόνα έγινε ξεκάθαρη: η επιθετική
κίνηση των Ιταλών είχε ξεκινήσει σε όλο το μήκος του μετώπου.
Στην
Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία η 28η Οκτωβρίου 1940 ξημέρωσε με
συννεφιασμένο ουρανό και κάποιες βροχές, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές
ήταν ασθενείς και επέτρεπαν στους κατοίκους τους να πάνε στις καθημερινές τους
δουλειές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Πιο χαρούμενοι από όλους ήταν οι αγρότες,
διότι οι βροχές των τελευταίων ημερών είχαν κάνει τα χωράφια τους έτοιμα για
όργωμα. Όμως, σε ελάχιστες ώρες οι νεότεροι από αυτούς αντί για το αλέτρι
έπιασαν το όπλο και με το τραγούδι στα χείλη τράβηξαν προς τα εκεί που το χρέος
τους καλούσε. Πολλοί από αυτούς που έφυγαν δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Τα κόκαλά
τους είναι ακόμα σπαρμένα στα βουνά της Αλβανίας.
Τιμή σε εκείνους που
με τη θυσία τους έκαναν την 28η Οκτωβρίου του 1940 φωτεινό φάρο ομοψυχίας,
αντίστασης και ελευθερίας ενός αριθμητικά μικρού, αλλά ιστορικά Μεγάλου Έθνους!
Τιμή και δόξα στους υπέρ πίστεως και πατρίδος ηρωικών πεσόντων ,τα οστά αυτών βοτάνια θα ακουστεί αύριο στη δοξολογία.Διπλη εορτή αύριο εκτός τις 28 ης Οκτωβρίου 1940 ,Μεγάλη εορτή η Αγία Σκέπη , χρόνια πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήτιμη και δοξα στους ηρωες του '40 που πολεμησαν με την ψυχη τους για να μεινει η ελλαδα ελευθερη,εναντια στην φασιστικη ιταλια παρα το γεγονος πως ο μεταξας ηταν ομοιδεατης του μουσολινι,συν δικτατορας(μη εκλεγμενος δημοκρατικα κυβερνητης)
ΑπάντησηΔιαγραφήοι αγωνες των ελληνων εκεινης της εποχης παραλληλιζονται με τους σημερινους των ουκρανων που αγωνιζονται να κρατησουν την χωρα τους αδουλωτη κατα του ρωσου εισβολεα με διαταγες του παραφρονα πουτιν που πηρε αυτην την αποφαση με το σκεπτικο οτι θα εμπαινε στο νατο και θα εγκαταστουσε τα πυρηνικα μεσα στην επικρατεια της.
και καλα θα εκανε.δικαιωμα της ως ανεξαρτητη χωρα να εμπαινε σε οποια συμμαχια ηθελε,να εκανε οτι αποφαση θα επαιρνε η ιδια,δεν χρειαζονται αδειες να παρει απο κανεναν,ουτε ειναι υπο την κηδεμονια κανενος.η ρωσια ας αναβαθμιζε την αμυνα της,οχι να εισβαλλει με τον αερα του νταβατζη σε ξενα κρατη υπο το προσχημα των γελοιων δικαιολογιων της οπως εκανε η αμερικη στο ιραν και το αφγανισταν.
διορθωση:
Διαγραφήα)εναντια στην κατοχη απο την φασιστικη ιταλια.ξεχασα να αναφερω την λεξη κατοχη.
β)ιρακ και οχι ιραν.γινεται η αναφορα για τοτε που ηταν στην εξουσια ο σανταμ χουσειν.
Αιωνία τους η μνήμη! Αθάνατοι! Ζήτω το Έθνος! Δυστυχώς από τα μνημόνια κ μετά η χώρα μας έχει πουληθεί ολοκληρωτικά. Αυτό το πλήρωσε η γενιά των 30 κ 40.
ΑπάντησηΔιαγραφήMπα; Μου θυμίζετε τη σκέψη μίας γνωστής μας αυγής.
ΔιαγραφήΑνώνυμε των 11:42 να βάλεις ονοματεπώνυμο κ να πεις την γνώμη σου.. Τα υπόλοιπα είναι εξυπνάδες .
ΔιαγραφήΔεν έχει άδικο ο Αντώνης στην τελευταία του αποστροφή. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι διακοσμητικές, δηλαδή, έχουν κατά κύριο λόγο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Η χάραξη ειδικά της οικονομικής πολιτικής αποφασίζεται από ξένα κέντρα, που δεν είναι απαραίτητα ξένες χώρες, αλλά ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά πολλά ακόμα κράτη στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
ΔιαγραφήΤο χειρότερο απ' όλα είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός πολέμου, κάτι που δείχνει ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα και μπορεί η ναζιστική Γερμανία να νικήθηκε τότε - η Ιταλία άλλαξε στρατόπεδο το 1943 - αλλά ο φασισμός είναι δυστυχώς ακόμα εδώ, εξίσου απειλητικός. Μακάρι, η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται.
To oνοματεπωνυμο δεν το γράφω όχι διότι φοβάμαι τον υπαινιγμό σας, αλλά για άλλους λόγους. Μόνο να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι στο δεύτερο εδάφιο από τη λέξη "Δυστυχώς" και μετά και όχι στο πρώτο το οποίο φυσικά συμμερίζομαι και υιοθετώ. Κατά τα λοιπά, γιατί μόνο αυτές οι ηλικίες; Δηλαδή οι μεγαλύτεροι τα πούλησαν για να την πατήσουν αυτές οι ηλικίες; Ή οι μικρότεροι;
ΔιαγραφήΣτο μέτωπο της Αλβανίας,στην πρώτη γραμμή,ήταν και ο πατέρας μου με τον αδελφό του.Οι διηγήσεις του ηχούν ακόμα στα αυτιά μου,μέσα σένα πνεύμα και ένα κλίμα όπως αυτό που περιγράφεις δάσκαλε.Ακούγοντας αργότερα το" άξιον εστί" ,μου έλεγε "ωραία τα λέει ο Ελύτης. Η μητέρα τους πίσω καθημερινά άναβε το καντήλι και έκανε την ακόλουθη προσευχή "Παναγία μου να γυρίσουν ζωντανά τα παιδάκια μου και να πάρεις εμάς". Τελικά,αφού ο θάνατος τους προσπέρασε πολλές φορές,όπως μου έλεγε,γύρισαν στο πατρικό σπίτι.Μέσα σε δύο περίπου μήνες πέθαναν και οι δύο γονείς.Δεν ξέρω.Μπορεί να ήταν και συμπτωματικό.========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.γ. " Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας".
Οδ. Ελύτης.--
Να ζήσεις πολλά χρόνια να τους θυμάσαι, να πορεύεσαι με τις αξίες που σου δίδαξαν και να τις μεταλαμπαδεύσεις στην επόμενη γενιά. Παρεμπιπτόντως, η γιαγιά μου, που ήταν παιδάκι στην κατοχή, μου έχει πει ότι οι Ιταλοί ήταν αρκετά φιλικοί με τους Έλληνες. Στρατιώτες χάριζαν στα παιδάκια σοκολάτες, δεν ήταν σκληροί και βίαiοι, ίσως αυτό να εξηγεί και τη στροφή 180 μοιρών, που έκαναν μεσούντος του πολέμου (1943), εγκαταλείποντας τον Άξονα και εκτελώντας - Ιταλοί αντάρτες - τον Μουσολίνι (1945).
ΔιαγραφήΚάτι που πλήρωσαν με πολύ βαριά αντίποινα από τους Γερμανούς και με αποκορύφωμα τη βύθιση του πλοίου Όρια (αν δεν κάνω) λάθος στον Σαρωνικό με 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί τους είχαν δεμένους στα αμπάρια, κι έτσι διασώθηκαν ελάχιστοι Ιταλοί και ένας Έλληνας. Όπως μου είχε πει κάποτε ένας παππούς, η θάλασσα ξέβραζε για μέρες σορούς από το Λαγονήσι μέχρι τα Λεγραινά.
Νομίζω το Όρια που μετέφερε Ιταλούς αιχμάλωτους από τη Ρόδο βυθίστηκε λόγω θαλασσοταραχης. Είχε κάνει και ανάρτηση για αυτό ο κύριος Ζιακοπουλος. Βέβαια συνθήκες στοιβαγματος σε σαπιοκαραβο (κυριολεκτικά σαν τα σκυλιά στο αμπέλι τους έστειλαν οι Γερμανοί
Διαγραφήεπιτρέψτε μου να γράψω και εγώ 2 3 πράγματα, και ας εχω τον ρόλο του "κακου".Ας ξεκινήσουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Τους πολέμους δεν τους νικάν οι ήρωες(Οι Πολωνοί στον Β παγκόσμιο πόλεμο το ξέρουν καλά αυτό)
β)Την ιστορία την γράφουν πάντα οι νικητές
γ)Οι Ιταλοί ως μαχητική αξία στον Β Παγκόσμιο πόλεμο διέπρεψαν μόνο όταν αποφάσισαν να ξετινάξουν από πάνω τους τους....Γερμανούς...πιο πριν...δεν ηταν και οι καλύτεροι πολεμιστές.
Μην εκνευρίζεστε δεν θα τα κανω μπάχαλο..αντιθετα οσο κριτικά σταθούμε στην ιστορία τοσο καλύτερα θα διακρίνουμε το μεγαλείο του "ΟΧΙ".
Παμε στα δικά μας τώρα
α)Είμασταν άριστα οργανωμένοι για εναν αμυντικό πόλεμο και πανω σε αυτόν οι επιτελείς σχεδίαζαν(π.χ. η υποχώρηση στο Καλπακι)...ομοίως η επιστράτευση νομίζω οτι εκτελέσθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία.Με άλλα λόγια τα επιτελικά σχέδια και ολος ο μηχανισμός είχε σχεδιασει πάνω σε ρεαλιστική βάση και δεν εγραφε απλά ευχές οπως καναν αλλοι λαοί στην Ευρώπη(οι Γάλλοι ηταν οι καλύτεροι).Μιλάω πάντα επιχειρησιακά και φυσικά οχι πολιτικά.
β)Εκείνο ομως που δεν κατάλαβαν και παλι να τους βαλουμε δεν θα τα καταφέρουν οι Ελληνες Επιτελείς ηταν η ορμή της Ελληνικής αντεπίθεσης μετά τις πρωτες αμυντικές μάχες ,πραγματικά τόσο οι Ιταλοί οσο και οι Ελληνες στρατηγοί νομίζω εχασαν την μπάλα όταν οι Ελληνες περνουσαν ποτάμια αδιαπέραστα....ουσιαστικά χωρίς ανεφοδιασμό κυνηγώντας τους Ιταλους που προσπαθούσαν να φτιαξουν τις αμυντικες γραμμες του ,αλλά δεν τα κατάφερναν καθως πίσω τους ειχαν τους Ελληνες που κινούνταν χωρίς διάλειμα.
δ)Εδώ εχουμε και ενα κρίσιμο επιτελικό λάθος αντι οι Ελληνες στρατιώτες να κληθούν να κάνουν εναν κυκλωτικό ελιγμο απο τους αυχένες της Δυτικής Μακεδονίας(Πρεσπες) προτίμηθηκε να καταλαμβάνουμε μία μία τις ράχες της Βορειου Ηπέιρου μέσα σε εναν ιστορικό χειμώνα για την δρυμήτητα του.
Δεν θα γραψω περισσότερα για το τί εγινε στην Πίνδο...και μετά στην Βόρεια Ηπειρο σίγουρα όμως ο κόσμος ξαφνικά είδε την πρωτη μεγάλη ανατροπή στον εκπληκτο άξονα.(Μην νομίζετε οταν νικούσαμε εμείς μονο η λαβωμένη Βρεττανία ουσιαστικά πολεμούσε στην Ευρώπη).
Σε κάθε περίπτωση κρατήστε δυο εικόνες
Στην Βωβούσα οι κάτοικοι χαλνούσαν ορεινό μονοπάτι και εριχναν τις πέτρες πάνω στους προμπομπους της Τζούλια.
Οι δόκιμοι της σχολής χωροφυλακής στην Κρήτη μετά από δυο μέρες μάχης με γερμανούς αλεξωπτιστές αποφάσισαν να αντεπιτεθούν και μάλιστα κατάφεραν να τους καταδιώξουν ,και ας μην είχαν καθόλου εμπειρία πολέμου αλλά και διαταγές για κάτι τετοιο.
ΔΟΞΑ λοιπόν σε εκείνη την μεγάλη γενιά.."θωμάς"
Προσυπογράφω λέξη τη λέξη όσα αναφέρει ο αγαπητός καθηγητής Πέτρος,καθώς και ο δικός μου πατέρας πολέμησε στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο της Αλβανίας και οι ιστορίες που μας διηγουταν ακόμη μου προκαλούν ρίγη συγκίνησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δε επιστροφή του συνοδεύτηκε από μεγάλη περιπέτεια καθώς όλη η ομαδα(πάνω σπο 30 άτομα)περπάτησαν από τα Γιάννενα έως την Βοιωτία μέσα σε δύσκολες συνθήκες και τις περισσότερες φορές νύχτα με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω σχεδόν οι μισοί.
Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς, που μας έκαναν για άλλη μια φορά στην μακρόχρονη ιστορία της Ελλάδας,περήφανους για τα κατορθώματα τους.
Πολλοί μας κατηγορούν ότι είμαστε η μοναδική Χώρα που γιορτάζουμε την ημέρα της έναρξης ενός πολέμου και όχι την ημέρα της νίκης μας. Οφείλουμε μια απάντηση: «Σπουδαία δεν είναι η μέρα που νίκησες. Σπουδαία είναι η μέρα που ξεπερνώντας τους φόβους σου αποφάσισες να πολεμήσεις».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την μέρα να γιορτάζεις... κι αυτή τη μέρα γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες ...
Οδυσσέα Ελύτη, «Η πορεία προς το Μέτωπο»
Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χιμάρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ’ την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σχεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο.
Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας. Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μία- μία μοιραζόμασταν τη σταφίδα.
Ή φορές πάλι, αν ήταν βολετό, λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ώρες πολλές, όσο να τρέξουν τα αίματα. Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό, κι ήταν αυτό πιο κι απ’ την κούραση ανυπόφερτο. Τέλος, κάποτε ακουγότανε στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ’ αερόπλανα. Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το ’χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως.
… Κι ότι ήμασταν σιμά πολύ στα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες, μήτε αρρώστους και γερούς, μήτε φτωχούς και πλούσιους, το καταλαβαίναμε. Γιατί κι ο βρόντος πέρα, κάτι σαν καταιγίδα πίσω απ’ τα βουνά, δυνάμωνε ολοένα, τόσο που καθαρά στο τέλος να διαβάζουμε το αργό και το βαρύ των κανονιών, το ξερό και το γρήγορο των πολυβόλων.
Χρόνια πολλά.
Δημήτρης Μ.
Μέχρι το 1987 η Θεσσαλονίκη γιόρταζε και την απελευθέρωση της από τους Γερμανούς η οποία έγινε στις 30 Οκτωβρίου...!!
ΔιαγραφήΣε όλους αυτούς που έφευγαν για το μέτωπο με χαμόγελο στα χείλη, αφήνοντας πίσω γονείς, γυναίκα, παιδιά, απέραντη ευγνωμοσύνη! Είθε οι ψυχές τους να είναι και πάλι κοντά μας για την αναγέννηση του τόπου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και χρόνια πολλά! Ζήτω το ΟΧΙ! Ζήτω η 28 Οκτωβρίου του 1940! Η Υπέρμαχος στρατηγός η Κυρία Θεοτόκος όπως τότε έτσι και τώρα προστάτης και βοηθός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βαθιά συγκίνηση διαβάζοντας όλο το κείμενο και ειδικά την τελευταία παράγραφο όπως την γράφει ο κύριος Ζιακόπουλος, κάνω επικόλληση το τραγούδι ύμνο που έμεινε στην ιστορία,το τραγούδι της αξεχαστης Σοφίας Βέμπο, Παιδιά της Ελλάδας παιδιά, αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους προγόνους μας (και τους παππούδες μου που πάντα με δάκρυα μου έλεγαν για την ημέρα αυτή) που άφησαν τα κόκαλα τους, πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμα σκόρπια στα χώματα της Ελληνοαλβανικής μεθορίου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΖήτω η 28η Οκτωβρίου 1940 και το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στον φασισμό του άξονα...
Και ας πάρουμε το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων που πολέμησαν για την ελευθερία και ας αγαπήσουμε επιτέλους την πατρίδα μας,τον πλησίον μας και ας αφήσουμε το"εγώ"μας και να θυμηθούμε το ΕΜΕΊΣ οι Έλληνες, που έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας!
Χρόνια πολλά φίλοι μου!
Το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο που ξέχασα να βάλω με το μήνυμα μου:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://youtu.be/l8JzuSXs0GU