Περίπου τέτοιες μέρες προς τα τέλη Γενάρη του 2015 ήταν η τελευταία που είδαμε και εμείς το τιμημένο στην Ξάνθη. Είχε χιονίσει και έπιασε στην πόλη μέσα και στον κάμπο γύρω στα 4-5 εκατοστά πράγμα πολύ σπάνιο για την περιοχή όπως αποδεικνύεται τα τελευταία 40 χρόνια. Τώρα πότε πάλι θα δούμε άσπρη μέρα ποιός ξέρει; Μένω δίπλα σε βουνό με 900 μέτρα υψόμετρο και ούτε εκεί δεν χιόνισε ακόμη. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 είχε χιόνια για πολλές ημέρεςστο βουνό αυτό από τους πρόποδες μάλιστα. Τώρα ουτε καν στην κορυφή δε πιάνει... Κρίμα γιατί το χιόνι είναι υγεία και βοηθά στα αποθέματα νερού.
Καλό Σαββατοκυριακο σε όλους.Τετοιες μέρες πέρσι ανέβηκαν οι Ντάλτον από τον δάσκαλο και ξεκιναγαμε ταξίδι μαγευτικο με προορισμό έναν από τους ιστορικούς χιονιαδες της 20ετιας.Φετος θα μείνουμε με τις φωτογραφίες...Γιαννης-Χαλκιδα.
Η κορυφή από την οποία είναι τραβηγμένη η φωτογραφία πρέπει να είναι το Σχολιό, η 2η ή 3η υψηλότερη του Ολύμπου. Είχαμε ανέβει μικροί, καλοκαίρι. Το κατάλαβα, επειδή είναι ομαλή - σαν ένας τεράστιος λόφος φάνταζε τότε στα παιδικά μου μάτια - αλλά και το υψόμετρο (2.912 μέτρα). Όταν είχαμε ανέβει εμείς, μας είχαν πει ότι είναι 2.911 μέτρα. Αλλά και τον Μύτικα κάποτε τον έδιναν 2.917 μέτρα και νομίζω αναθεωρήθηκα στα 2.918μ. το υψόμετρο του.
NW Pindos Βέβαια, χωρίς καμία απολύτως διάθεση αστεισμού, φέτος ο κόσμος βιώνει χειμώνα. Γιατί θα μου πείτε. Μπορεί να ανέβηκε η μέση εξωτερική θερμοκρασία, αλλά δυστυχώς κατέβηκε η μέση εσωτερική θερμοκρασία («κλιματική αλλαγή» εντός των σπιτιών δηλαδή). Ένα μέσο σπίτι πέρσι διατηρούσε μια μέση εσωτερική θερμοκρασία 21-22 βαθμούς (λόγω και της αλληλεπίδρασης της θερμοκρασίας με τα γύρω διαμερίσματα πχ σε μια οικοδομή) και φέτος (για λόγους οικονομίας) η θερμοκρασία αυτή κυμαίνεται στους 18,5 - 19 βαθμούς. Αυτή η εσωτερική θερμοκρασία, στο μεταξύ, διατηρεί και υψηλότερο ποσοστό υγρασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Για φανταστείτε τώρα να βρίσκεται κάποιος επί ώρες στη θερμοκρασία αυτή (αφού είναι μέσα στο σπίτι); Υπάρχει θέμα και έχει γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην καθημερινότητα.
Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε σε μια ΑΣΘ (αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση και χαλάρωση του στρατοσφαιρικου στροβιλου) τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για μεσημβρινη κυκλοφορία πάνω από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ερχομό του πραγματικού χειμώνα προς τα μέρη μας.. 😉 Άρα για αυτό ίσως ο τίτλος αναφέρεται σε "κάλεσμα"..
Συνηθως ο κυρ Ζιακοπουλος κανει αναρτησεις με κατι ταφοπλακες που απεικονιζουν χιονισμενα τοπια σαν αυτο που βλεπουμε.Οσο για τις προγνωσεις προς το παρον κατι ψυθιριζουν για τα ορεινα,πλην ομως ειναι πολυ νωρις να κρινουμε και να κλειδωνουμε την οποια προβλεψη οπως φυσικα και να δινουμε τα οποιασδηποτε μορφης καιρικα ταξιματα.
Σταματήστε να ονομάζετε τις τροπικές καταιγίδες χιονιαδες. Ο χιονιας έχει συγκεκριμενα χαρακτηριστικά και μια κλιμάκωση. Ρωτήστε κάποιον από την Μακεδονία τη Δυτική Μακεδονία ειδικοτερα, την Ήπειρο η τη Θράκη τι σημαίνει χιονιας. Δεν είναι πάντως σίγουρα ολόκληρος ο χειμώνας με 20 βαθμούς και μια ημέρα με κατακόρυφη πτώση και καταιγίδες που έρχονται από το Αιγαίο. Η στρεβλωση μάλλον προκύπτει, γιατί κρύο θεωρούν κάποιοι,κυρίως κάτοικοι της Νότιας χώρας τους 15 βαθμούς. Δεν είναι έτσι..
Για τη Θράκη με εξαίρεση ίσως τον Βόρειο Έβρο μην το λες καθόλου για ότι ξέρουμε από χιονιά. Περισσότερα ξέρουν στην Αθήνα παρά εμείς τα τελευταία χρόνια.
NW Pindos Ο φίλος των 4.47 σωστά τα λέει. Θα επιχειρήσω να περιγράψω τα χαρακτηριστικά κλασικού χιονιά Δυτικής Μακεδονίας από τα παλιά (όπως τους έχω ζήσει): Καταρχήν πάντοτε στα μέσα Νοεμβρίου (για να μην πω ότι οι παλαιότεροι θυμόμαστε του Αγίου Δημητρίου) έπεφταν τα πρώτα χιόνια στα υπερορεινά (που παρέμεναν, ήταν το πρώτο στρώμα χιονιού για τα χιονοδρομικά, που σε περασμένες δεκαετίες του 80 κλπ δεν ήταν τόσο οργανωμένα), στα τέλη ΝΟΕ στα ορεινά και του Αγίου Νικολάου στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας (μέσο υψόμετρο 550-600μ.). Οι θερμοκρασίες στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας μέσα στον χειμώνα σε μια πολύ καλή ηλιόλουστη μέρα με νότιο ρεύμα δεν ξεπερνούσαν τους 10 βαθμούς (μέγιστες), ενώ στα ορεινά ήταν σχεδόν μονίμως χιονοθερμοκρασίες (στις πολύ καλές ημέρες επαναλαμβάνω). Τα μείον το πρωί ξεκινούσαν (στα πεδινά Δ. Μακεδονίας) από αρχές με μέσα Οκτωβρίου. Πάμε στον χιονιά τώρα (περιγραφή με απλά λόγια): Άσπρος ουρανός (υψηλή νέφωση όχι χαμηλή με ομίχλες), παγερός Β-ΒΔ άνεμος (όχι ΒΑ), που ερχόταν από Φλώρινα, που με ελάχιστο χιόνι έκλεινε ο δρόμος από ανεμοσούρια σε σημεία του νομού Φλώρινας αλλά και στο ύψος της Ξηρολίμνης (Κοζάνη), πολικές συνθήκες και χιόνια (αρχικά) σε νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και σε πρώτη φάση και Γρεβενών εξαιτίας του συστήματος από Β-ΒΔ (που πιάνει κυρίως Φλώρινα) τουλάχιστον για 2 ημέρες, παγωμένη η λίμνη της Καστοριάς. Ακολούθως (2η φάση), σχηματισμός χαμηλού στο Β. Ιόνιο και πυκνά χιόνια κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας και την Ήπειρο (γνωστός ο αυχένας της Κατάρας με το ξακουστό όνομα και τους αποκλεισμούς). Κλειστός σφιχτός καιρός με φαινόμενα τουλάχιστον για ένα 48ωρο γεμάτο, ίσως και 72 ώρες με κάποια ανοίγματα αλλά με εμμονή του καιρού στη συνέχεια (θυμάμαι, λέγαμε, ότι αν ξεκινήσει δεν σταματάει). Ύψη χιονιού σε κλασικό χιονιά Δ. Μακεδονίας: διακύμανση από 30 εκατοστά έως 70 εκατοστά στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας αναλόγως της τοπικής ένστασης των φαινομένων, ένα μέτρο + χιόνι στα 1000μ. και από εκεί και πάνω το χάος. Μετά το χιονιά: Ξαστεριά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σινιάκι στη Φλώρινα με ολικό παγετό τουλάχιστον για ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, διαρκής χιονοκάλυψη όλο το χειμώνα των ορεινών, διαρκώς αποκλεισμένα χωριά. Αυτά για τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού χιονιά Δ. Μακεδονίας. Επανερχόμενοι στα τρέχοντα, το σύστημα, που θα έρθει μέσα στην εβδομάδα (εν μέσω χειμώνα δηλαδή) είναι μία καταιγίδα που έφερνε χιόνια στα χιονοδρομικά ΒΔ χώρας κυρίως τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου άλλες εποχές!!
Εμείς, οι χιονόφιλοι της άλλης πλευράς του "λόφου", κοντοπατριώτη, αντιμετωπίζουμε προβλήματα "συντονισμού" υετού και θερμοκρασιών. Όσο για το σινιάκι, το έχω βιώσει αρκετές φορές στα Γιάννενα. Πάνω στα μαύρα ρούχα μπορούσες να δεις τα μικροσκοπικά σωματίδια πάγου που τις περισσότερες φορές είχαν σχήμα βελονιού.
Συμφωνώ σε όλα..με τον εκ Πίνδου σύντροφο....πάνω κάτω η κακοδαιμονία της πατρίδας μου έχει εξηγηθεί και εδώ...με την απουσία του Σιβηρικού..και την υπερτροφία του Αζορικού...απλά να προσθέσω ότι με κατάλληλες συνθήκες η Δυτ. Μακεδονία ακόμα εκπλήσει..φέτος ας πούμε εγώ στα 850 μ. 20 Σεπτεμβρίου είχα 0 βαθμούς και πάχνη..και δεν θυμάμαι το 2017 η 2019 η Φλώρινα ξεχιονίζονταν με φορτηγά!.....κατά τα λοιπά..αν δεν φανεί κάτι για θεσσαλονίκη ,το Σάββατο πιάνω ράχες δυτικής Μακεδονίας...για 20 και βάλε πόντους.'Θωμάς"
Ο τίτλος του άρθρου τα λέει όλα. Η υπομονή έχει τελειώσει και όπως και τα ψέματα! Ο κύριος Ζιακόπουλος "βλέπει " την αλλαγή και προσκαλεί τις χιονοπτώσεις σε λίγες μέρες!
Δεν είναι πρόσκληση των χιονοπτώσεων, Κωστή. Είναι αγωνιστικό, αποφασιστικό, μαζικό και ανυποχώρητο, κομματικό-συνδικαλιστικό κάλεσμα συμπόρευσης κατά της αχιονίας προς όλους τους χιονόφιλους!
Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε το χιόνι πάνω απ' την Ελλάδα! Αλλά κι αν μείνει πάνω στα βουνά διόλου δεν θα απογοητευτούμε. Θα ονειρευτούμε ξανά και ξανά ώσπου να ασπρίσουν και οι κάμποι. Ξέρω ότι πολλοί από σας θα διαφωνήσετε, αλλά δεν μπορώ να σας κρύψω ότι τα χιόνια στους κάμπους δεν με ελκύουν τόσο όσο εκείνα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Εφήμερα και ποδοπατημένα μου θυμίζουν τα όνειρα της νιότης μας που ξεκίνησαν από τη Σιέρα Μαέστρα και όταν έφθασαν στους κάμπους προδόθηκαν!
Υπέροχες όλες οι φωτογραφίες.. Ελπίζω να μην φτάσουμε να "ανεβαίνουμε" στον Όλυμπο για να δούμε χιόνι τα επόμενα χρόνια.. Όσο για τα μελλούμενα καλοδεχούμενα όποιες βροχές και χιόνια στα ορεινά έρθουν!
Αχ!Εδώ ξεχάσαμε πως είναι η βροχή,που λέει ο λόγος,τα χιόνια μας μαραναν (λαμιωτικο). Πονάνε οι φωτό αυτές κύριε Ζιακοπουλε,μια μια να μας τις δείχνετε... Δημήτρης ρ.
Δυστυχως ομως οι ασφαλεις προγνωσεις περιοριζονται στις αμεσες προσεχεις μερες. Ειναι πραγματι γεγονος οτι οι προγνωσεις ταζουν ψυχρες εισβολες στην δυτικη ευρωπη η οποια με την σειρα της θα οδηγησει στην ανοδο του υποτροπικου στην χωρα μας και εδω εξαρταται κατα ποσο θα κινηθει δυτικοτερα η ψυχρη εισβολη για να δημιουργηθουν μετωπα κακοκαιριας απο την δυτικη χωρα,διοτι σε διαφορετικη περιπτωση με τον υποτροπικο να καλυπτει την χωρα απλα προβλεπεται τοπικος ορογραφικος υετος(και αν πραγματι υπαρξει και αυτος) κατα μηκος της δυτικης ελλαδας λογω του δυτικου ρευματος.
-----Νοσταλγία ,λέει ο τίτλος. Νόστος = πόθος,επιθυμία (εν προκειμένω για το χιόνι) + άλγος =πόνος,θλίψη (προερχόμενα από κάτι που μας λείπει,κάτι σαν στερητικό σύνδρομο). Ας προηγηθούν χορταστικές βροχές στα χαμηλά και χιόνια στα βουνά και ας κατέβουν μετά τα χιόνια χαμηλότερα.-=======Π.Α.
Υ.γ. Και ένα δογματικό παραλειπόμενο της πρέφας: " Όλες οι ντάμες ¨πλακώνονται¨ ,πλην της ¨ατού¨ " !.
Δώστε βάση στα λεγόμενά μού γιατί γράφονται πολλά στα σχόλια(νομίζω δάσκαλε συμφωνείς). Το "κάλεσμα" στη συγκεκριμένη ανάρτηση έχει συγκεκριμένα τοπία. Ούτε Ντάλτον ούτε ταφόπλακες. Ο δάσκαλος λοιπόν δίνει το έναυσμα αρχικά γιά βουνά, ορεινά έως και κάποια κλειστά πεδινά ηπειρωτικά κέντρο βόρειας χώρας. Μετά βλέπουμε. Εγώ αυτό συμπεραίνω από την ανάρτηση και τις φώτο. Μετά βλέπουμε.
Xmmm κατ αρχήν κάλεσμα κάνεις σε κάτι ορατό πιστεύω..πλην όμως .αναποφάσιστο...κατά λοιπά...εγώ είμαι περίεργος για τον ικανοποιητικό υετό από ένα χαμηλό το οποίο φαίνεται να εξασθενεί δυτικά μας..(ο Αυλωνας παρ όλες τις προσευχές..μένει..δυτικά της Σικελίας) από την άλλη νομίζω το μαύρο κουτί επέστρεψε...καθώς η Ουκρανία..μπορεί να κάνει "μπουρλότ"...."θωμάς"..
Καλησπέρα σε όλους! Επανέρχομαι στο γνωστό λαϊκό ποίημα ως εξής : ο «Ολύμπος» ( δυτική ΒΔ Ελλάδα) και ο «Κισσαβος» (υπόλοιπη Ελλάδα) τα δυο «βουνά» μαλώνουν. Ποιος θα πάρει τη βροχή και ποιος θα πάρει χιόνι. Και παίρνει ο Ολύμπος βροχή , ο Κίσσαβος τη σκόνη και παίρνουν όλοι υπόσχεση ότι θα πάρουν χιόνι! (Άντε να δούμε…) !!! Αχιλλέας
Λεμε ένα ρητό στο χωριο μου στην πρέφα: εάν τα χαρτιά σου είναι " λιμα" ,η Νταμα δεν σε σώζει. Υπαρχει όμως η περίπτωση να "παρεις" έναν παίκτη μαζί σου. Τοτε τα δεδομένα αλλάζουν και έρχεται ανατροπή... Ποιος είναι στην προκειμένη περίπτωση ο παίκτης που μπορεί να ανατρέψει την καιρικη (μη ευχάριστη) κατάσταση; Καλημερα σε όλους σας.
NW Pindos Παραπάνω και στη σωστή επισήμανση ενός φίλου (σχόλιο του στις 4.47) περιέγραψα έναν κλασικό χιονιά Δ. Μακεδονίας (όπως τους ζήσαμε και τους μάθαμε εμείς οι παλαιότεροι). Για να θυμίσουμε άλλες εποχές!
Καλημέρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι για Πεδινό χιόνι ως τα τέλη Γενάρη. Μη τρεφετε φρουδες ελπίδες. Θα ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με νοτιάδες, βροχές και υψηλές θερμοκρασίες και όσο θα πηγαίνουμε προς το σκ και την επόμενη εβδομάδα θα πέφτουν οι Τ και τα χιόνια, θα κατεβαίνουν σε ημιορεινες περιοχές της Ηπειρου και Δυτικής Μακεδονίας.Επαναλαμβανω χιόνι ως τη θάλασσα δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.
Γιάννη, το προγνωστικό μάτι, ο ορίζοντας που λες, έχει να κάνει με τα μοντέλα. Όμως εδώ, έγιναν κάποιες αναλύσεις τις τελευταίες μέρες που μαρτυρούν ότι υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, στις αρχές του μήνα και μετέπειτα, να έχουμε κάτι ευχάριστο. Θυμίζω ότι η Μήδεια αποκαλύφθηκε εδώ, τη στιγμή που τα μοντέλα δεν έδειχναν τίποτα. Ελπίζουμε λοιπόν
Ωπα κύριε Ζιακόπουλε....!ξεκινάμε...τις θωπείες με τον Μπουράν?....τα προκαταρκτικά..δλδ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παραπάνω σχόλιο με τις θωπείες είναι δικό...μου...τρείς φορές το googlara για την ορθογραφία..."θωμάς"
ΔιαγραφήΠολύ ωραίες φωτογραφίες, μπράβο στους λήπτες αλλά, αυτή στον Όλυμπο, "τα σπάει"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπου τέτοιες μέρες προς τα τέλη Γενάρη του 2015 ήταν η τελευταία που είδαμε και εμείς το τιμημένο στην Ξάνθη. Είχε χιονίσει και έπιασε στην πόλη μέσα και στον κάμπο γύρω στα 4-5 εκατοστά πράγμα πολύ σπάνιο για την περιοχή όπως αποδεικνύεται τα τελευταία 40 χρόνια. Τώρα πότε πάλι θα δούμε άσπρη μέρα ποιός ξέρει; Μένω δίπλα σε βουνό με 900 μέτρα υψόμετρο και ούτε εκεί δεν χιόνισε ακόμη. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 είχε χιόνια για πολλές ημέρεςστο βουνό αυτό από τους πρόποδες μάλιστα. Τώρα ουτε καν στην κορυφή δε πιάνει... Κρίμα γιατί το χιόνι είναι υγεία και βοηθά στα αποθέματα νερού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Αριάδνη δεν είδε τίποτα η Ξάνθη; Είναι δυνατόν;
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκυριακο σε όλους.Τετοιες μέρες πέρσι ανέβηκαν οι Ντάλτον από τον δάσκαλο και ξεκιναγαμε ταξίδι μαγευτικο με προορισμό έναν από τους ιστορικούς χιονιαδες της 20ετιας.Φετος θα μείνουμε με τις φωτογραφίες...Γιαννης-Χαλκιδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι καθε μερα του αι-γιαννιου βλεπεις.....
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΏπατις! 7 Γενάρη στον Μύτικα; Αυτός είναι χειμώνας!!
Η κορυφή από την οποία είναι τραβηγμένη η φωτογραφία πρέπει να είναι το Σχολιό, η 2η ή 3η υψηλότερη του Ολύμπου. Είχαμε ανέβει μικροί, καλοκαίρι. Το κατάλαβα, επειδή είναι ομαλή - σαν ένας τεράστιος λόφος φάνταζε τότε στα παιδικά μου μάτια - αλλά και το υψόμετρο (2.912 μέτρα). Όταν είχαμε ανέβει εμείς, μας είχαν πει ότι είναι 2.911 μέτρα. Αλλά και τον Μύτικα κάποτε τον έδιναν 2.917 μέτρα και νομίζω αναθεωρήθηκα στα 2.918μ. το υψόμετρο του.
ΔιαγραφήNW Πίνδος, είναι το Σκολιό, 6 μέτρα χαμηλότερο από το Μύτικα, για αυτό και είναι προσβάσιμο το Γενάρη!
ΔιαγραφήΚαλό, ε;
Θα ξανάρθει
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν μπορεί παρά μια μέρα να ξανάρθει.
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια, χωρίς καμία απολύτως διάθεση αστεισμού, φέτος ο κόσμος βιώνει χειμώνα. Γιατί θα μου πείτε. Μπορεί να ανέβηκε η μέση εξωτερική θερμοκρασία, αλλά δυστυχώς κατέβηκε η μέση εσωτερική θερμοκρασία («κλιματική αλλαγή» εντός των σπιτιών δηλαδή). Ένα μέσο σπίτι πέρσι διατηρούσε μια μέση εσωτερική θερμοκρασία 21-22 βαθμούς (λόγω και της αλληλεπίδρασης της θερμοκρασίας με τα γύρω διαμερίσματα πχ σε μια οικοδομή) και φέτος (για λόγους οικονομίας) η θερμοκρασία αυτή κυμαίνεται στους 18,5 - 19 βαθμούς. Αυτή η εσωτερική θερμοκρασία, στο μεταξύ, διατηρεί και υψηλότερο ποσοστό υγρασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Για φανταστείτε τώρα να βρίσκεται κάποιος επί ώρες στη θερμοκρασία αυτή (αφού είναι μέσα στο σπίτι); Υπάρχει θέμα και έχει γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην καθημερινότητα.
Ακριβώς αυτό φίλε Πίνδος.
ΔιαγραφήΔεν γίνεται όλη μέρα να καίμε θέρμανση λόγω κόστους.
ΣΥΝ η φοβερή υγρασία πού έχει καθημερινά.
Πολύ όμορφες οι φώτο ξυπνάνε μνήμες και μας κάνουν προθέρμανση γιά τα μελλούμενα.
Ωραίες φωτογραφίες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι προπομπός για κάτι;
Κώστας Αθήνα
Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε σε μια ΑΣΘ (αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση και χαλάρωση του στρατοσφαιρικου στροβιλου) τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για μεσημβρινη κυκλοφορία πάνω από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ερχομό του πραγματικού χειμώνα προς τα μέρη μας.. 😉
ΔιαγραφήΆρα για αυτό ίσως ο τίτλος αναφέρεται σε "κάλεσμα"..
Συνηθως ο κυρ Ζιακοπουλος κανει αναρτησεις με κατι ταφοπλακες που απεικονιζουν χιονισμενα τοπια σαν αυτο που βλεπουμε.Οσο για τις προγνωσεις προς το παρον κατι ψυθιριζουν για τα ορεινα,πλην ομως ειναι πολυ νωρις να κρινουμε και να κλειδωνουμε την οποια προβλεψη οπως φυσικα και να δινουμε τα οποιασδηποτε μορφης καιρικα ταξιματα.
Διαγραφή*σαν τα τοπια των φωτογραφιων
Διαγραφή.........πήραν φωτιά τα τόπια !.-=========Π.Α.
Διαγραφήωραίες φωτογραφίες δάσκαλε..να δούμε θα έχει φέτος καμία φώτο με χιονισμένη βαρκα🤔
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατσε πρωτα να χιονισει στα χιονοδρομικα και βλεπουμε υστερα......τις βαρκες και...... τα κάίκια.
ΔιαγραφήΣταματήστε να ονομάζετε τις τροπικές καταιγίδες χιονιαδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χιονιας έχει συγκεκριμενα χαρακτηριστικά και μια κλιμάκωση.
Ρωτήστε κάποιον από την Μακεδονία τη Δυτική Μακεδονία
ειδικοτερα, την Ήπειρο η τη Θράκη τι σημαίνει χιονιας.
Δεν είναι πάντως σίγουρα ολόκληρος ο χειμώνας με 20 βαθμούς και μια ημέρα με κατακόρυφη πτώση και καταιγίδες που έρχονται από το Αιγαίο.
Η στρεβλωση μάλλον προκύπτει, γιατί κρύο θεωρούν κάποιοι,κυρίως κάτοικοι της Νότιας χώρας τους 15 βαθμούς.
Δεν είναι έτσι..
Για τη Θράκη με εξαίρεση ίσως τον Βόρειο Έβρο μην το λες καθόλου για ότι ξέρουμε από χιονιά. Περισσότερα ξέρουν στην Αθήνα παρά εμείς τα τελευταία χρόνια.
ΔιαγραφήΤην Ανατολική Ηπειρωτική Ελλάδα θα ρωτήσετε, τα άλλα χιονίζονται κατ' εξαίρεση.
ΔιαγραφήNW Pindos
ΔιαγραφήΟ φίλος των 4.47 σωστά τα λέει. Θα επιχειρήσω να περιγράψω τα χαρακτηριστικά κλασικού χιονιά Δυτικής Μακεδονίας από τα παλιά (όπως τους έχω ζήσει): Καταρχήν πάντοτε στα μέσα Νοεμβρίου (για να μην πω ότι οι παλαιότεροι θυμόμαστε του Αγίου Δημητρίου) έπεφταν τα πρώτα χιόνια στα υπερορεινά (που παρέμεναν, ήταν το πρώτο στρώμα χιονιού για τα χιονοδρομικά, που σε περασμένες δεκαετίες του 80 κλπ δεν ήταν τόσο οργανωμένα), στα τέλη ΝΟΕ στα ορεινά και του Αγίου Νικολάου στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας (μέσο υψόμετρο 550-600μ.). Οι θερμοκρασίες στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας μέσα στον χειμώνα σε μια πολύ καλή ηλιόλουστη μέρα με νότιο ρεύμα δεν ξεπερνούσαν τους 10 βαθμούς (μέγιστες), ενώ στα ορεινά ήταν σχεδόν μονίμως χιονοθερμοκρασίες (στις πολύ καλές ημέρες επαναλαμβάνω). Τα μείον το πρωί ξεκινούσαν (στα πεδινά Δ. Μακεδονίας) από αρχές με μέσα Οκτωβρίου. Πάμε στον χιονιά τώρα (περιγραφή με απλά λόγια): Άσπρος ουρανός (υψηλή νέφωση όχι χαμηλή με ομίχλες), παγερός Β-ΒΔ άνεμος (όχι ΒΑ), που ερχόταν από Φλώρινα, που με ελάχιστο χιόνι έκλεινε ο δρόμος από ανεμοσούρια σε σημεία του νομού Φλώρινας αλλά και στο ύψος της Ξηρολίμνης (Κοζάνη), πολικές συνθήκες και χιόνια (αρχικά) σε νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και σε πρώτη φάση και Γρεβενών εξαιτίας του συστήματος από Β-ΒΔ (που πιάνει κυρίως Φλώρινα) τουλάχιστον για 2 ημέρες, παγωμένη η λίμνη της Καστοριάς. Ακολούθως (2η φάση), σχηματισμός χαμηλού στο Β. Ιόνιο και πυκνά χιόνια κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας και την Ήπειρο (γνωστός ο αυχένας της Κατάρας με το ξακουστό όνομα και τους αποκλεισμούς). Κλειστός σφιχτός καιρός με φαινόμενα τουλάχιστον για ένα 48ωρο γεμάτο, ίσως και 72 ώρες με κάποια ανοίγματα αλλά με εμμονή του καιρού στη συνέχεια (θυμάμαι, λέγαμε, ότι αν ξεκινήσει δεν σταματάει). Ύψη χιονιού σε κλασικό χιονιά Δ. Μακεδονίας: διακύμανση από 30 εκατοστά έως 70 εκατοστά στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας αναλόγως της τοπικής ένστασης των φαινομένων, ένα μέτρο + χιόνι στα 1000μ. και από εκεί και πάνω το χάος. Μετά το χιονιά: Ξαστεριά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σινιάκι στη Φλώρινα με ολικό παγετό τουλάχιστον για ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, διαρκής χιονοκάλυψη όλο το χειμώνα των ορεινών, διαρκώς αποκλεισμένα χωριά. Αυτά για τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού χιονιά Δ. Μακεδονίας.
Επανερχόμενοι στα τρέχοντα, το σύστημα, που θα έρθει μέσα στην εβδομάδα (εν μέσω χειμώνα δηλαδή) είναι μία καταιγίδα που έφερνε χιόνια στα χιονοδρομικά ΒΔ χώρας κυρίως τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου άλλες εποχές!!
Σωστός σε όλα.
ΔιαγραφήΕμείς, οι χιονόφιλοι της άλλης πλευράς του "λόφου", κοντοπατριώτη, αντιμετωπίζουμε προβλήματα "συντονισμού" υετού και θερμοκρασιών. Όσο για το σινιάκι, το έχω βιώσει αρκετές φορές στα Γιάννενα. Πάνω στα μαύρα ρούχα μπορούσες να δεις τα μικροσκοπικά σωματίδια πάγου που τις περισσότερες φορές είχαν σχήμα βελονιού.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ σε όλα..με τον εκ Πίνδου σύντροφο....πάνω κάτω η κακοδαιμονία της πατρίδας μου έχει εξηγηθεί και εδώ...με την απουσία του Σιβηρικού..και την υπερτροφία του Αζορικού...απλά να προσθέσω ότι με κατάλληλες συνθήκες η Δυτ. Μακεδονία ακόμα εκπλήσει..φέτος ας πούμε εγώ στα 850 μ. 20 Σεπτεμβρίου είχα 0 βαθμούς και πάχνη..και δεν θυμάμαι το 2017 η 2019 η Φλώρινα ξεχιονίζονταν με φορτηγά!.....κατά τα λοιπά..αν δεν φανεί κάτι για θεσσαλονίκη ,το Σάββατο πιάνω ράχες δυτικής Μακεδονίας...για 20 και βάλε πόντους.'Θωμάς"
ΔιαγραφήΗ ανάρτηση των Ντάλτον έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2022......
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τίτλος του άρθρου τα λέει όλα. Η υπομονή έχει τελειώσει και όπως και τα ψέματα! Ο κύριος Ζιακόπουλος "βλέπει " την αλλαγή και προσκαλεί τις χιονοπτώσεις σε λίγες μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι πρόσκληση των χιονοπτώσεων, Κωστή. Είναι αγωνιστικό, αποφασιστικό, μαζικό και ανυποχώρητο, κομματικό-συνδικαλιστικό κάλεσμα συμπόρευσης κατά της αχιονίας προς όλους τους χιονόφιλους!
ΔιαγραφήΟμπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε το χιόνι πάνω απ' την Ελλάδα! Αλλά κι αν μείνει πάνω στα βουνά διόλου δεν θα απογοητευτούμε. Θα ονειρευτούμε ξανά και ξανά ώσπου να ασπρίσουν και οι κάμποι. Ξέρω ότι πολλοί από σας θα διαφωνήσετε, αλλά δεν μπορώ να σας κρύψω ότι τα χιόνια στους κάμπους δεν με ελκύουν τόσο όσο εκείνα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Εφήμερα και ποδοπατημένα μου θυμίζουν τα όνειρα της νιότης μας που ξεκίνησαν από τη Σιέρα Μαέστρα και όταν έφθασαν στους κάμπους προδόθηκαν!
ΔιαγραφήΧρήστο και δάσκαλε συμφωνώ μαζί σας. Μάλιστα για καλύτερα αποτελέσματα θα πρότεινα να ζητήσουμε τη συνδρομή του ..........Τάσου Μπιρσίμ !.-====Π.Α.
ΔιαγραφήΛίγο ακόμα θα ιδούμε, λίγο ακόμα θα ιδούμε, τις νιφάδες να χορεύουν, τις νιφάδες να χορεύουν, τις σκεπές μας να ασπρίζουν
ΔιαγραφήΥπέροχες όλες οι φωτογραφίες.. Ελπίζω να μην φτάσουμε να "ανεβαίνουμε" στον Όλυμπο για να δούμε χιόνι τα επόμενα χρόνια.. Όσο για τα μελλούμενα καλοδεχούμενα όποιες βροχές και χιόνια στα ορεινά έρθουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ!Εδώ ξεχάσαμε πως είναι η βροχή,που λέει ο λόγος,τα χιόνια μας μαραναν (λαμιωτικο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠονάνε οι φωτό αυτές κύριε Ζιακοπουλε,μια μια να μας τις δείχνετε...
Δημήτρης ρ.
Καλησπέρα.Κατι καλό φαίνεται να ψήνεται για τα δυτικά τμήματα της χώρα ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.Εχει ο καιρός γυρίσματα..Γιάννης Αρτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως ομως οι ασφαλεις προγνωσεις περιοριζονται στις αμεσες προσεχεις μερες.
ΔιαγραφήΕιναι πραγματι γεγονος οτι οι προγνωσεις ταζουν ψυχρες εισβολες στην δυτικη ευρωπη η οποια με την σειρα της θα οδηγησει στην ανοδο του υποτροπικου στην χωρα μας και εδω εξαρταται κατα ποσο θα κινηθει δυτικοτερα η ψυχρη εισβολη για να δημιουργηθουν μετωπα κακοκαιριας απο την δυτικη χωρα,διοτι σε διαφορετικη περιπτωση με τον υποτροπικο να καλυπτει την χωρα απλα προβλεπεται τοπικος ορογραφικος υετος(και αν πραγματι υπαρξει και αυτος) κατα μηκος της δυτικης ελλαδας λογω του δυτικου ρευματος.
Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που λόγω ήπιου καιρού εδώ και μια βδομάδα τα δέντρα άρχισαν να πιστεύουν στον ερχομό της άνοιξης ..Μάκης Στοκχόλμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε, εγώ αυτό το εκλαμβάνω ως μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη...
ΑπάντησηΔιαγραφή-----Νοσταλγία ,λέει ο τίτλος. Νόστος = πόθος,επιθυμία (εν προκειμένω για το χιόνι) + άλγος =πόνος,θλίψη (προερχόμενα από κάτι που μας λείπει,κάτι σαν στερητικό σύνδρομο). Ας προηγηθούν χορταστικές βροχές στα χαμηλά και χιόνια στα βουνά και ας κατέβουν μετά τα χιόνια χαμηλότερα.-=======Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.γ. Και ένα δογματικό παραλειπόμενο της πρέφας: " Όλες οι ντάμες ¨πλακώνονται¨ ,πλην της ¨ατού¨ " !.
Δώστε βάση στα λεγόμενά μού γιατί γράφονται πολλά στα σχόλια(νομίζω δάσκαλε συμφωνείς).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "κάλεσμα" στη συγκεκριμένη ανάρτηση έχει συγκεκριμένα τοπία.
Ούτε Ντάλτον ούτε ταφόπλακες.
Ο δάσκαλος λοιπόν δίνει το έναυσμα αρχικά γιά βουνά, ορεινά έως και κάποια κλειστά πεδινά ηπειρωτικά κέντρο βόρειας χώρας.
Μετά βλέπουμε.
Εγώ αυτό συμπεραίνω από την ανάρτηση και τις φώτο.
Μετά βλέπουμε.
Φώτη, με πρόλαβες. Πιστεύω και γω ότι οι φωτογραφίες με τις περιοχές, έστω και στο περίπου, συνδέονται
ΔιαγραφήXmmm κατ αρχήν κάλεσμα κάνεις σε κάτι ορατό πιστεύω..πλην όμως .αναποφάσιστο...κατά λοιπά...εγώ είμαι περίεργος για τον ικανοποιητικό υετό από ένα χαμηλό το οποίο φαίνεται να εξασθενεί δυτικά μας..(ο Αυλωνας παρ όλες τις προσευχές..μένει..δυτικά της Σικελίας) από την άλλη νομίζω το μαύρο κουτί επέστρεψε...καθώς η Ουκρανία..μπορεί να κάνει "μπουρλότ"...."θωμάς"..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους! Επανέρχομαι στο γνωστό λαϊκό ποίημα ως εξής : ο «Ολύμπος» ( δυτική ΒΔ Ελλάδα) και ο «Κισσαβος» (υπόλοιπη Ελλάδα) τα δυο «βουνά» μαλώνουν. Ποιος θα πάρει τη βροχή και ποιος θα πάρει χιόνι. Και παίρνει ο Ολύμπος βροχή , ο Κίσσαβος τη σκόνη και παίρνουν όλοι υπόσχεση ότι θα πάρουν χιόνι! (Άντε να δούμε…) !!! Αχιλλέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεμε ένα ρητό στο χωριο μου στην πρέφα: εάν τα χαρτιά σου είναι " λιμα" ,η Νταμα δεν σε σώζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχει όμως η περίπτωση να "παρεις" έναν παίκτη μαζί σου.
Τοτε τα δεδομένα αλλάζουν και έρχεται ανατροπή...
Ποιος είναι στην προκειμένη περίπτωση ο παίκτης που μπορεί να ανατρέψει την καιρικη (μη ευχάριστη) κατάσταση;
Καλημερα σε όλους σας.
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραπάνω και στη σωστή επισήμανση ενός φίλου (σχόλιο του στις 4.47) περιέγραψα έναν κλασικό χιονιά Δ. Μακεδονίας (όπως τους ζήσαμε και τους μάθαμε εμείς οι παλαιότεροι). Για να θυμίσουμε άλλες εποχές!
Καλημέρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι για Πεδινό χιόνι ως τα τέλη Γενάρη. Μη τρεφετε φρουδες ελπίδες. Θα ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με νοτιάδες, βροχές και υψηλές θερμοκρασίες και όσο θα πηγαίνουμε προς το σκ και την επόμενη εβδομάδα θα πέφτουν οι Τ και τα χιόνια, θα κατεβαίνουν σε ημιορεινες περιοχές της Ηπειρου και Δυτικής Μακεδονίας.Επαναλαμβανω χιόνι ως τη θάλασσα δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη, το προγνωστικό μάτι, ο ορίζοντας που λες, έχει να κάνει με τα μοντέλα. Όμως εδώ, έγιναν κάποιες αναλύσεις τις τελευταίες μέρες που μαρτυρούν ότι υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, στις αρχές του μήνα και μετέπειτα, να έχουμε κάτι ευχάριστο. Θυμίζω ότι η Μήδεια αποκαλύφθηκε εδώ, τη στιγμή που τα μοντέλα δεν έδειχναν τίποτα. Ελπίζουμε λοιπόν
ΔιαγραφήTην άλλη Κυριακή 22/1 θα χιονίζει σε Θράκη, Μακεδονία και τμήματα της Ηπείρου και της βόρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον τζίφο. Παλιακός χιονιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφή