"Ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα" |
Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Ουκρανία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τα ΒΔ Βαλκάνια, κινείται ανατολικά. Το σύστημα αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει βροχές στην περιοχή μας.
Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) στη χώρα μας οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στη Θάλασσα Κυθήρων θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Το Σαββατοκύριακο (18-19/2), ο καιρός θα είναι γενικά ανοιξιάτικων προδιαγραφών με ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανέμους ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασίες που κατά τόπους θα φθάσουν ακόμα και τους 20 βαθμούς.
Σημειώνεται ότι αυτή την εποχή οι κανονικές (μέσες) τιμές της θερμοκρασίας στις βόρειες, τις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της χώρας είναι αντίστοιχα οι 12, 14 και 16 βαθμοί. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες τη νύχτα και το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, (20 & 21/2) δεν προβλέπονται (αξιόλογες) βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας, δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας κάποια αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή.
Καλησπέρα από τη μουντή Στοκχόλμη με μέγιστη σήμερα 3c.Αναμένουμε από αύριο τη καταιγίδα Otto.Μάκης Στοκχόλμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως το μάζεψα το μυαλό για φετος, δεν ασχολουμε άλλο, ξενέρωσα και απόγοητευτικα. Να έρθει η άνοιξη να τελειώνουμε μια και καλή. Χαρά στο κουράγιο σας μερικοί φίλοι που ακόμη ασχοληστε και λέτε τι θα γίνει στα τέλη Φλεβαρη με αρχές Μάρτη, ότι και καλά μπορεί να ξαναχειμωνιασει. Πάει πέταξε το πουλάκι. Μπήκα λίγο σήμερα να ρίξω μια ματιά στα μοντέλα και ολα φώναζαν ότι έρχεται η άνοιξη φουριοζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πουλάκι έχει πετάξει εδώ και πολύ καιρό!! Ο Ελεεινός φετινός χειμώνας τελειώνει και επίσημα! Οτιδήποτε και να κάνει από εδώ και πέρα και ένα μέτρο χιόνι να ρίξει το πράγμα έχει πλέον φύγει από τον καιρό του και είναι παραφωνία. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι οι ελάχιστες βροχοπτώσεις στην περιοχή μου ως τώρα καθώς ο Ιανουάριος είχε μόλις 45mm και ο Φεβρουάριος ως τώρα 0mm και μάλλον έτσι θα τελειώσει!! Φαίνεται θα έχουμε το καλοκαίρι, όπως πέρσι 300mm!!!
ΔιαγραφήΕτοιμάστε τις παραλίες δεν θα αργήσουμε να κατέβουμε για μπάνιο.
ΔιαγραφήΔεν κρύωσε ιδιαίτερα η θάλασσα φέτος, Δημήτρη, ούτε με την Μπάρμπαρα. Αντίθετα, με Ελπίδα και Μήδεια πέρσι και πρόπερσι ήταν μπούζι για αρκετές μέρες μετά.
ΔιαγραφήΝά χαμε να λέγαμε,του χρόνου με υγεία,και άλλα τέτοια πολλά καταντάει η φάση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα έτσι,να μαζευόμαστε σιγά σιγά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας, δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας κάποια αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή"
Κοινώς ταφόπλαξ για κακοκαιρίες βγαλμένες από άλλες εποχές..γιατί μερικοί στο κυνήγι της δόξας (=βλέπε να πω πρωτος τι έρχεται) είδαν βαρυχειμωνιές.
Υπομονή 10 μήνες είναι...και θα κάνει ξανά χειμώνα..15 ημερών (δεκαπενθήμερο προσφορών και όποιος προλάβει) με κρύο και καμία ψυχρη εισβολή για να χαιρόμαστε...όλα καλά πάνε...!
Προς κεντροδυτική Ευρώπη φουριόζα οι επιπτώσεις της ΑΣΘ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σενάριο πού συγκέντρωνε πάνω από 50% δυστυχώς πάει να βγει.
Τα ανατολικά έτσι και αλλιώς ήταν και θα είναι αουτσάιντερ το επόμενο διάστημα αλλά πίστευα ότι ο δημοκράτης καιρός θα δώσει στο παρά πέντε αυτά πού έχει στερήσει από την βόρεια ΒΔυτική χώρα γιά άλλη μία χρονιά.
Δυστυχώς δε μας θέλει.
Δεν ξεγράφω τον Μάρτη όπως έχω γράψει πολλές φορές αλλά όπως και να το κάνεις εκεί παίζεις μπάλα πιά με πιό ανοιξιάτικο μοτίβο.
Ας έρθουν τουλάχιστον στα τέλη τού μήνα οι όποιες βροχές κυρίως στα δυτικά ΒΔυτικα μαζί με τούς νοτιάδες και τον υποτροπικό πού θα σκάψουν οι ψυχρές μάζες της κεντρικής και ΝΔυτικης Ευρώπης και βλέπουμε στο μετά.
Καλησπέρα από την Μυτιλήνη! Μετά από καιρό είχε μπουνάτσα και αυξημένη υγρασία λόγω τηάπνοιας.. Βρε τα μοντέλα τι μας κάνουν.. Πριν λίγες μέρες αρκούδες και τώρα καμήλες.. Καλά κάνω και κρατάω μικρό καλάθι όταν βλέπω χιονιάδες μετά από τις 180 ώρες.. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακόπουλε για την καιρική ενημέρωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞημερώματα 9 προς 10 Φεβρουαρίου και ώρα 1:37πμ είχαμε αναφερθεί με ασφάλεια ότι ο καιρός στο πρώτο Σαββατοκύριακο της αποκριάς θα είναι καθαρά ανοιξιάτικος ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και μάλιστα πανελλαδικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθε η επιβεβαίωση.
Μπορει και να το έχω ξαναγράψει, αλλά εμένα αυτό μου τριβελίζει το μυαλό ..... Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι .... Λάμπρος Κωνσταντάρας .... Λίγο νερό ρε παιδιά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πως τσιμπάει ο απλός κόσμος την παραπληροφόρηση! Εδώ και 2 μέρες ακούω από διάφορους απλούς πολίτες ότι από Δευτέρα έρχεται πολικό ψύχος....!!!!!....και ο Μάρτιος θα είναι χειμωνιάτικος.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριεα ζιακόπουλε για να αντιπαραβάλω..και οι ανοιξη τα τελευταία χρόνια κρύβει πολλους χειμώνες....!"θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πεπόνι παγώνει, το παγόνι δεν πεπόνει!
Διαγραφήχαχαχα Κύριε Ζιακόπουλε συγνώμη αλλά με αυτές τις λιακάδες...βιάζομαι να φύγω έξω (πιστεύω ότι εχω γράψει και χειρότερα πάντως).Λοιπόν...μια σύνοψη
Διαγραφήα)Σαφώς η Ευρώπη έχει θερμότερους χειμώνες τα τελευταία...χρόνια και σίγουρα η ανατολική....έχει χάσει πολλά από τις προηγούμενες δεκαετίες.
β)Σαφώς υπάρχουν φοβερές εμμονές σε μία κυκλοφορία όταν εγκαθίσταται με πρωταγωνιστή τον θερμό υπερτροφικό αντικυκλώνα.
γ)Σαφώς υπάρχει ανωμαλία στην ομαλή..διαδοχή μίας κυκλοφορίας .
Συμπεράσματα
Εάν στην επόμενη πενταετία δεν έχουμε μία αποκατάσταση όλων αυτών τότε..θα μιλάμε για μία νέα κλιματική κανονικότητα η οποία κιόλας αναπτύσεται σε ένα θερμότερο περιβάλλον με απροσδιόριστες συνέπειες.
Όμοια....η επιστημονική κοινότητα πρέπει να προβληματιστεί εάν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός μονο ρυπου η πολλών (διάβασα άρθρο του κυρίου Κολυδά για το μεθάνιο)....και φυσικά...αν όλα αυτά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν..η έχουμε κάτι καινούργιο.Προσωπικά...περιμένω...τους επόμενους χειμώνες..απλά."θωμάς΄¨
Σωστός, "Θωμά". Ουσιαστικά, το 2020, το 2021 και το 2022 δεν ζήσαμε άνοιξη. Από τον χειμώνα, πήγαμε κατευθείαν στο καλοκαίρι. Αν και σε αυτό δεν έπαιξε ρόλο μόνο ο καιρός, αλλά και ο κορωνοϊός. Να δούμε και φέτος. Θα επιβεβαιωθεί, αυτή τη φορά, η ρήση του Πάμπλο Νερούντα ότι "μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει";
ΔιαγραφήΥπάρχει περίπτωση να έχει ξεκινήσει η απορρύθμιση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας λόγω εποχής;Έστω ότι συμβαίνει νωρίτερα.Αυτό μου θυμίζουν τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Ακούστε να δείτε κάποιοι επώνυμοι και ανώνυμοι εδώ μέσα γιατί μάλλον θέλετε να περάσετε τις δικές σας ανακρίβειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο προχθεσινό σχόλιό μού περί αχιονιάς και ανομβρίας στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας τα τελευταία χρόνια θα το υποστηρίζω μέχρι τέλους και δεν θα μού το αφαιρέσετε εσείς.
Μην γράψω πάλι τα ίδια.
Οι περισσότεροι πεδινοί σταθμοί γιά το 2022 έκλεισαν με έλλειμμα.
Και στο κέντρο της Αθήνας και στη Βοιωτία κυρίως προς Θήβα, και στα βόρεια όπως Θεσσαλονίκη Ξάνθη,και στη βόρεια Πελοπόννησο, όπως ακόμη και στην περιοχή μού όπου πιάσαμε 700mm ετήσιο ενώ κανονικά είναι 900mm(200-).
Το ίδιο συνέβη και στο ανατολικό Αιγαίο και σε πεδινές περιοχές της Κρήτης.
Κάποιοι πάλι θα πάτε να μου βρείτε περιοχές άλλες πού πιθανόν να πήγαν καλά αλλά αυτές όσο και να το θελήσετε είναι μειοψηφία.
Μη μιλήσω γιά την μείωση των χιονοπτώσεων(ειδικά των ημερών) σε όλη τη χώρα και κυρίως στα βόρεια, όπως και γιά την μείωση ημερών βροχής πού εδώ συμφωνείτε όλοι.
Τι θα λέμε λοιπόν ότι όλα βαίνουν καλώς?
Τούς προβληματισμούς μας εκφράζουμε.
Όσο γιά τις θέσεις πού καταθέτουμε στο μπλογκ, μάλλον μερικοί είστε ανίδεοι από εκτίμηση, πρόβλεψη και πρόγνωση και τι σημαίνει το καθένα.
Πρόγνωση είναι όταν γράφουμε κάτι μία ή δύο μέρες πριν.
Πρόβλεψη όταν πάμε σε βάθος εβδομάδας(καλή ώρα όπως η πρόβλεψη γιά τον καιρό της πρώτης αποκριάς.)
Εκτίμηση όπως αυτή πού γράφτηκε γιά την ΑΣΘ και πολλά άλλα είναι απλά στοιχεία,πού βάζουμε σε μια σειρά με βάση όλα τα μεσοπρόθεσμα εργαλεία πού έχουμε από τα μοντέλα, τα ensemble τούς δείκτες κυκλοφορίας και την προσωπική διαίσθηση τού κάθε προγνώστη, δίνοντας τα επικρατέστερα σενάρια γιά το μοτίβο καιρού πού πιθανόν να επικρατήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τη χώρα μας.
Εκεί τα ποσοστά επιτυχίας εννοείτε ότι μειώνονται.
Μίλησε κάποιος ότι θα έρθει το ψύχος σώνει και καλά πάνω μας στα τέλη τού μήνα?
Υποθέσεις κάναμε και το σενάριο τού 50% πάει να βγει.
Γιά τον Μάρτιο συνεχίζω και πιστεύω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Μην σχολιάζετε λοιπόν κάποιοι εκ τού ασφαλούς και κατόπιν εορτής τις προσπάθειες παιδιών πού στο κάτω κάτω μοιράζονται αφιλοκερδώς το μεράκι πού έχουν γιά τον καιρό.
Μία καιρική παρέα είμαστε όπου ο δάσκαλος μας χαρίζει τις γνώσεις τού και μας βάζει όλους στην παρέα τού.
Σε όποιον δεν αρέσουν αυτά πού γράφουμε ας προσπεράσει.
Μην με αναγκάζεται να μην ξανά γράψω εγώ στο τέλος.
Όσο κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν τι σημαίνει κανονικότητα του καιρού και του κλίματος θα στέκονται σε ανόητες συγκρίσεις ετήσιου υετού, αγνοώντας ότι: (α) το υδρολογικό έτος είναι το σημαντικό, (β) ο αριθμός ημερών υετού είναι ο ασφαλής δείκτης που υποδηλώνει την κανονικότητα ή μη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Αναφορικά με τις δυνατότητες των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, τα έχουμε πει και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.
ΔιαγραφήΚατά τα άλλα, γινήκαμε πολλοί και πρέπει να προσέχουμε γιατί ορισμένοι μπαίνουν στην παρέα μας εμφορούμενοι από τον ευρέως διαδεδομένο ηλίθιο «ξερολισμό» και με το ζωνάρι λυμένο. Σημεία των καιρών αναπόφευκτα!
Με καλύψατε πλήρως δεν έχω να προσθέσω κάτι.
Διαγραφήαγαπητοί Φώτη και Δημήτρη, δε νομίζω ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εμπίπτουν στο γνωστικό ή το αναγνωστικό σας αντικείμενο και ως εκ τούτου δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. μια πρόταση που διατυπώνει προσωπική άποψη προερχόμενη από ανώνυμο, είναι σχήμα οξύμωρο, από τα κωμικά του είδους. (δηλαδή αν πω, "εγώ προσωπικά πιστεύω..", αλλά δε λέω ποιος είμαι, δεν έχει νόημα η φράση μου.) θα συζητήσουμε σοβαρά εάν τα 170 mm του Δερβενίου για το 2022 και τα 0 του Φεβρουαρίου στη μισή (μετριοπαθής εκτίμηση) Ελλάδα, με τα ποτάμια μας να έχουν εικόνα Αυγούστου την εποχή που συνήθως πλημμυρίζουν, και τις βροχές να απουσιάζουν στην κατ' εξοχήν περίοδο επικράτησης και χρείας τους, συνιστούν υετικό έλλειμμα ή πλεόνασμα?
Διαγραφήκαλό βράδυ, να είστε καλά να σας διαβάζουμε.
Γιατι χαλιεσαι βρε φωτη; Δεν υπαρχει λογος φιλε μου. Ξερουμε ποια ειναι η αληθεια.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΔιαγραφήΦώτη δεν χρειάζεται να επηρεάζεσαι αρνητικά από τους ξερολιστές ή αυτούς που θέλουν να κάνουν απλά σαματά… ξέρουμε πολύ καλά κάποιοι γιατί μπαίνουμε σε αυτή την παρέα, ποιος είναι ο οικοδεσπότης αλλά και οι συνδαιτυμόνες όπως εσύ που χαιρόμαστε να διαβάζουμε τα σχόλια σου. Αλίμονο! Γνωριζόμαστε πολύ καλά και σε παρακαλώ μην κάνεις το λάθος να «βουβαθείς» για χάρη κάποιων. Όσο θέλεις και μπορείς εμείς θα είμαστε εδώ να σε ακούμε. Εγώ σίγουρα πάντως … κι ας μην καταλαβαίνω πολλά από όσα γράφεις. Όταν έχω απορία την εκφράζω και σπεύδεις εσύ και άλλοι να μου απαντήσετε. Συγνώμη για το προσωπικό σχόλιο αλλά θέλω να στηρίξω τον δάσκαλο και τους καλύτερους μαθητές όπως ο Φώτης που αποτελούν την πεμπτουσία αυτής της μετεοπαρέας.
Kαλησπέρα.Δάσκαλε όποιος μιλάει για μη έλειψη υετού δεν είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής.Έχουμε περάσει ξηρασίες τα ξέρετε πολύ καλύτερα.Τώρα το ποιοι το πάιζουν ξερόλες ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.(προφανώς δεν εννοώ εσάς).Φίλε Φώτη εφόσον δεν δέχεσαι συζήτηση δεν θα κάνω σχόλιο ξανά στα λεγόμενά σου.
ΔιαγραφήΣτο αν υπάρχει έλλειψη υετού ή όχι, δεν είναι κάτι το υποκειμενικό.
ΔιαγραφήΕίμαι της άποψης του κυρίου κολυδα ότι ο μήνας χάνει τα νερά ο χρόνος δεν τα χάνει.Αλλα πέσατε όλοι οι ανθρωποφαγοι μόλις ακουστικε κάτι διαφορετικο.
Διαγραφήτώρα θα σου στείλει το Χρήστος το παρακάτω:
Διαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=y9EpuoVbvco
παγωνιές τον Μάρτη, καταιγίδες το καλοκαίρι, η "ποδοσφαιρική" παραβολή του κ. Ζιακόπουλου περί κανονικής διάρκειας του αγώνα, μείωση των ημερών υετού και αύξηση της ραγδαιότητας του, γενική απορρύθμιση..τα έχουμε πει και ξαναπεί. όταν έχουμε στα Τρίκαλα 36 mm στο σαρανταήμερο 2.12.2022 - 9.1.2023 και 1 mm στο εικοσαήμερο 27.1 - 17.2 (που θα γίνει μήνας) δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, ούτε η Φύση, μικρό μέρος της οποίας είμαστε και εμείς.
καλημέρα σε Όλους
Αυτό δεν είναι καλό, όμως, διότι έχει σημασία η κατανομή του υετού στον χρόνο, καθώς αν ποσότητες τριών μηνών, για παράδειγμα, πέσουν σε μία βδομάδα, θα υπάρξουν ζημιές και καταστροφές.
ΔιαγραφήΑυτό το τραγούδι είχα στο μυαλό μου.Νομιζεις ότι είναι σοβαρό να κρίνεις την έλλειψη υετού η μη από 60 ημέρες;
ΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε των 8:47 π.μ. δεν γνωρίζω πώς ακριβώς το είπε ο φίλος και συνάδελφος Θοδωρής Κολυδάς, αλλά διαφωνώ μαζί του, γιατί: (α) υπάρχουν πολλές περιοχές με διαχρονική τάση μείωσης του ετήσιου υετού, (β) τα 50 χιλιοστά βροχής από μια καταιγίδα τον Αύγουστο είναι διαφορετικά από τα 50 χλιοστα του Γενάρη και (γ) αυξάνεται ο αριθμός ημερών ανομβρίας και ξηρασίας με ανυπολόγιστες συνέπειες στη γεωργία και όχι μόνο.
ΔιαγραφήΚαι κάτι ακόμα. Γατί επιμένετε να γράφετε ανώνυμα; Φοβάστε να αναφέρετε το μικρό σας όνομα ή την περιοχή που μένετε;
Περί ανθρωποφαγίας που έγραψε ο κύριος παραπάνω. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν αναλυθεί πολλάκις εδώ και είναι πραγματικά κουραστικό να γίνονται οι ίδιες συζητήσεις συνεχώς. Επίσης, η σελίδα αυτή δεν είναι ένα social media με την έννοια που γνωρίζουμε. Αποτελεί μια παρέα όπως οι παρέες οι κανονικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο τι θα λέγεται και πώς θα λέγεται. Μπορεί να ακούγεται αντιδημοκρατικό αλλά έχει να κάνει με τα γούστα της κάθε παρέας που κυκλοφορεί οπουδήποτε. Και στο κάτω κάτω, είναι εμπεριστατωμένα όλα αυτά που λέγονται εδώ. Εν τέλει, αν κάποιος μπήκε στο μπλογκ για πρώτη φορά χθες, τότε ναι, θα μπορούσε να το δει ως ανθρωποφαγία γιατί δε ξέρει την αλληλουχία του παρελθόντος
ΔιαγραφήΔάσκαλε συμφωνώ σε όλα και ευχαριστώ.Απλά να συμπληρώσω ότι έχουμε βιώσει μεγάλες ξηρασίες στο παρελθόν που δεν μιλούσαμε για κλιματική αλλαγή.Όσο αφορά το τελευταίο το να πω όνομα και περιοχή χρήζει σοβαρότητα ο λόγος μου αλλιώς όχι?
Διαγραφήτο ότι είμαι ασόβαρος είναι παγκοίνως γνωστό. όταν λες "είχα" όμως τι εννοείς? "είχε" ποιος?
Διαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=clskunZCZEA
το προς συζήτηση θέμα (κατανομή νερών) αναλύεται στο 5ο λεπτό.
Φίλε Αποστόλη εσύ στις παρέες σου έχετε όλοι τις ίδιες απόψεις?Σε μια συζήτηση υπάρχουν διαφωνίες αντιπαραθέσεις με λόγο φυσικά αλλιώς θα ήμασταν ρομπότ.
Διαγραφήφίλε Νίκο πολύ ενδιαφέρον το άρθρο απ τον δάσκαλο.Το ότι δεν έχουμε έλειψη βροχών δεν αναιρεί την κλιματική αλλαγή το είπα και πιό πάνω.
ΔιαγραφήΜε συγχωρείς φίλε αλλά εδώ υπάρχουν σοβαρά θέματα με την αποσταθεροποίηση του κλίματος που κάθε χρόνο βαίνουν σε ακόμη πιο ανησυχητικές καταστάσεις. Ας δούμε λίγο το δάσος. Ακόμη και σε ετήσια βάση να δούμε υπάρχει έλλειμα. Αλλά ας υποθέσουμε, για εξοικονόμηση της συζήτησης ότι, όλα πάνε καλά και ο ετήσιος υετος είναι μια χαρά. Δεν σε προβληματίζει ότι πέφτει όλος ο υετος του έτους σε 10 ημέρες; Αυτό υποδηλώνει ότι πίσω από τα νούμερα αυτά υπάρχουν ακραίες κακοκαιρίες που δημιουργούν τεράστια προβλήματα μεσα σε λίγες ημέρας. Δεν ειναι αλγεβρικό το ζήτημα εδώ. Αφορά κυκλοφορία συστημάτων καθώς και επιπτώσεις σε ανθρώπους ζώα και καλλιέργειες. Για τα χιονια τι να πούμε; Οκ έχουμε κακοκαιρίες τα τελευταίο χρόνια που μας δίνουν χιονια στα προσήνεμα. Αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά; Κεντροβορεια Ελλάδα τι γίνεται;
ΔιαγραφήΘάνος, Αθήνα
Σωστός ο Θάνος.
ΔιαγραφήΝίκο Π., με πρόλαβες, είχα τρεξίματα σήμερα και τώρα τα διαβάζω.
Φώτη, δεν το συζητάμε, είσαι η ψυχή του blog.
Φίλε μου καλέ Έτσι μπραβο συμφωνώ απολύτως μαζί σου και έτσι σε θέλω Καβάλα στο άλογο Ένας άθλιος χειμώνας φεύγει ας πάει στο καλό επιτέλους γιατί προσωπικά εμένα με απογοήτευσε πολύ Φιλικούς χαιρετισμούς σε Χριστόδουλο, σε φίλο Γιάννη από Κιάτο στον Θεσπρωτό Γιάννη σε φίλο Σιμουλη και στον ευγενεστατο ΠΑαπο Κορινθια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου, λεβεντοπαναχαϊκέ μου.
ΔιαγραφήΚαλημέρα Άρχοντα ! Σε ευχαριστώ που με θεωρείς φίλο σου, τιμή μου. Καλημέρα φούλλλλ, προσπέρασε το κακεντρεχή σχόλια κι τα ζιζάνια που υπάρχουν δυστυχώς παντού, την Καλημέρα και στον εξ απεναντίας Χριστόδουλο ! αλλά και σε όλους τους φίλους .... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΑΣΚΑΛΕ !
ΔιαγραφήΜπράβο στο κουράγιο και την υπομονή σου Δημήτρη,Καντ.Τυχαία ΄διάβασα τα παραπάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ν. Να είσαι πάντα καλά!
ΔιαγραφήΧάρηκα πολύ για την εμφάνιση του αγαπημένου.
ΔιαγραφήΠέστα δάσκαλε,πέστα Φώτη.Τώρα εγώ τι να κάνω;. Να στείλω στοιχεία ετήσιου υετού τα τελευταία χρόνια καθώς και τον ετήσιο μ.ο. της περιοχής μου ,για να υπάρξει επιβεβαίωση περί υετικού ελλείμματος ;..Εγώ ,ο Ιωάννης,ο Δημήτρης, δεν ξέρουμε τί μας γίνεται;.Τα πάντα βοούν γύρω μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς Καρτεσιανός δεν παραγνωρίζω την αξία των αριθμών. Χρειάζεται όμως προσοχή ,γιατί ενίοτε μπορεί να συμβεί να "ευημερούν οι αριθμοί αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι".
Φίλε Φώτη εννοείται ότι θα συνεχίσεις να γράφεις .-======Π.Α.
Δίκιο έχει ο Φώτης. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι εδώ και αρκετά χρόνια σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας και στην περιοχή μου Θράκη -Ξανθη υπάρχει δραματική μείωση του υετού όσον αφορά τα χιόνια είναι απλά έχουν εξαφανιστεί ακόμη και από υψόμετρα της τάξης των 1000 μέτρων.Επισης η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο ειδικά των χειμώνα σε σχέση με τις νορμάλ θερμοκρασίες.+ 3,2 σύμφωνα με το μέτεο για τον μήνα Ιανουάριο στην Θράκη και λίγο λένε πιστεύω. Και πρόβλημα ακοής και όρασης να έχεις πάλι το καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλίμα στην Ελλάδα μας και όχι μόνο. Από εκεί και πέρα ο καθείς μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά αυτό δεν αλλάζει την καιρική πραγματικότητα. Ο Δάσκαλος τα λέει και τα εξηγεί επιστημονικά αλλά και με απλά λόγια.Οσοι κατάλαβαν κατάλαβαν οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να αρνούνται την νέα πραγματικότητα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους γιά τη στήριξη παιδιά, δίνετε δύναμη να γίνομαι ακόμη καλύτερος και να μοιράζομαι μαζί σας τις προβλέψεις και τούς προβληματισμούς μού.
ΔιαγραφήΌσο γιά το τι βιώνουμε τα τελευταία έτη καιρικά,συμφωνώ απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας ούτε στατιστικολόγος(αν και μού αρέσει η στατιστική).
Όλοι οι παλιοί απλοί άνθρωποι πού ζουν στη φύση(αγρότες,βοσκοί κ.α.)έχουν καταλάβει πού βαδίζουμε.
Τα υπόλοιπα είναι απλά γιά να'χαμε να λέμε.
Καλό ξημέρωμα.
Για πρώτη φορά έμαθα την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες από την γυναίκα μου!!! Μου είπε ότι θα έχουμε έντονο κρύο στο τέλος του μήνα με αρχές Μαρτίου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάχα χάχα καλό!
ΔιαγραφήΔιαβάζει άραγε το παρόν blog η σύζυγός σου;.... :-)
ΔιαγραφήΗ πραγματικότητα δε θα μπορούσε να αποδωθεί καλύτερα από τον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου. Κάπως έτσι κυλάνε οι περισσότεροι χειμώνες πλέον. Καλό βράδυ σε όλους. Φοβερή τσικνο-ομίχλη έξω παρά την ανεβασμένη σχ.υγρασία
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα δεν επαναλαμβάνεται, όλα αλλάζουν διαρκώς, εμείς δεν μπορούμε να συμβιβαστουμε με αλλαγές, είναι η φύση μας θέλουμε να έχουμε πάντα αυτό που μας αρέσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλη την αξιότιμη παρέα, δηλώνω λάτρης του καιρού δεν ασχολούμαι με μοντέλα προγνωστικά διαβάζω διαφορά σχετικά με τον καιρό εδώ και χρόνια! Έχω διαβάσει και τα 3 βιβλία του δασκάλου! Το τελευταίο διάστημα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στο μπλοκ του δασκάλου αναφέρεται η καιρική αλήθεια εμπεριστατωμένα! Ότι πιο αξιόπιστο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο! Τώρα όσον αφορά τους ανώνυμους πού σχολιάζουν ή μην ασχολείστε μαζί τους ή απλά μετά από έλεγχο, απόρριψη! Πραγματικά τώρα και ανώνυμοι και με γνώμη? Δάσκαλε η απόφαση δική σας! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας ημέρα σας παρακολουθώ πολλά χρόνια και δεν σχολιάζω, ειλικρινά όμως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και πασιφανής, χειμώνες αναιμικοί χωρίς υετό, με πάρα πολλές ημέρες ηλιοφάνειας μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ ημέρας και νύκτας που με παραπέμπει στις καιρικές συνθήκες της Κύπρου, υπηρέτησα εκεί την στρατιωτική μου θητεία πριν 18 έτη λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Ο κανόνας λοιπόν εκεί ήταν πολλές ημέρες ηλιοφάνειας, μέσα στο χειμώνα, ελάχιστες βροχές με κακοκαιρίες πρόσκαιρες για 1 με 2 ημέρες το πολύ, συχνές θερμές εισβολές με σκόνη από την Αφρική και θερμοκρασίες που προσέγγιζαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μήνα τους 19-21 βαθμούς το μεσημέρι και τις νυχτερινές ώρες πλησίαζε στο 0! το αποτέλεσμα τον μήνα Μάιο γίνονταν δεήσεις για να βρέξει!!Πραγματικά η ομοιότητα τους τελευταίους χειμώνες με αυτό που έζησα εκεί είναι τρομακτική, προφανώς έχει μετατοπιστεί βορειότερα αυτός ο τύπος καιρού, πραγματικά εύχομαι να μην παγιωθεί αυτή η κατάσταση και στην χώρα μας, συγνώμη αν σας κούρασα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόλης Δημήτριος
Μεγαλη διχογνωμια παλι στα μοντελα. Το gfs τρεχει παλι μονο του σε ενα σεναριο που βλεπει γεματο αυλωνα στην κεντρικη και δυτικη ευρωπη και βαρυχειμωνια. Τον δινει τοσο γεματο που επηρεαζει και την δυτικη ελλαδα με τις κλασικες βροχες δυτικα της πινδου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιθετα το ευρωπαικο και τα αλλα μοντελα δινουν αντικυκλωνικη σφηνα στην κεντρικη ευρωπη που μετατρεπεται σε αντικυκλωνα με μετατοπιση προς ανατολικα. Οπως και να εχει κατι σημαντικο στην χωρα δεν προβλεπεται για 6-8 μερες τουλαχιστον.
Θα έλεγα Αλέξανδρε ότι και το βαρόμετρο oukmo(Βρετανός) συνεχίζει και θέλει το ίδιο σενάριο με το gfs.
ΔιαγραφήΤο ευρωπαϊκό αντίθετα συνεχίζει και παλινδρομεί σε τέτοιο βαθμό πού δεν συμβαδίζει καν με τα ensemble.
Ο Καναδός επίσης και αυτός σχεδόν τίποτα δεν δίνει.
Μέχρι την Κυριακή θα έχει ξεκαθαρισει πιστεύω κάπως ο καιρός γιά την καθαρά Δευτέρα.
Πιστεύω έστω από πλευράς βροχών αρχικά,ο Αμερικανός με τον Βρετανό να κερδίσουν.
Φωτη το ukmo ειναι ισως το καλυτερο μοντελο για τον χαρτη των 500hpa, για τις διαταξεις δηλ, αλλα το εμπιστευομαι μεχρι τις 72 ωρες αντε 96. Μετα χανει αρκετα την αξιοπιστια του. Τον καναδο θα τον δω στα μακρινα του. Παντως την δευτερα οπως λες θα ξεκαθαρισουν καποια πραγματα για τον φλεβαρη. Μετα χαος!
ΔιαγραφήΣίγουρα το κλίμα μας έχει αλλάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην περιοχή μου οι βροχοπτώσεις είναι δραματικά λίγες σε σχέση με τον μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 125mm υετου από την αρχή του έτους ενώ 140 είναι ο μέσος όρος μόνο για τον Ιανουάριο. Έκανε κάποιες μέρες κρύο, έβρεξε λίγο, χιονισε νορμαλ στα ορεινά αλλά τίποτε το φοβερό. Πάλι επιστρέφουν οι λιακάδες και πάλι τα 18αρια.
Το κλίμα μας πλέον μοιάζει με αυτό της Κυπρου. Παλιά είχαμε καταρρακτώδεις βροχές στα Χανιά με πολλές συννεφιές και λίγες ώρες ηλιοφάνειας. Φέτος σχεδόν κάθε μέρα ήλιο με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες την ημέρα, αλλά παγωνιά το βράδυ λες και είμαστε στην έρημο.
Και από βροχές επιμένω είναι δραμα η κατάσταση.
Όσοι δεν το βλέπουν εθελοτυφλούν απλά.
Γιάννης-Χανιά
Σίγουρα κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με το προ τριακονταετίας παρελθόν. Δεν είναι τα διαστήματα καλοκαιρίας που πάντοτε υπήρχαν, αλλά κυρίως είναι ότι τα διαστήματα έντονου κρύου ήταν περισσότερα. Χοντρικά μιλώντας, αυτό το δεκαήμερο χαμηλων θερμοκρασιών που ζήσαμε στην Αθήνα φέτος, το αντιμετωπίζαμε τουλάχιστον τρεις φορές: στις αρχές Δεκέμβρη, κάποια στιγμή μέσα στον Γενάρη και βέβαια τον Φλεβάρη που ήταν και ο πιο κρύος μήνας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκος (φιλόλογος)
Περί υετού ο λόγος.Κατ αρχήν καλό είναι να εισάγουμε έναν όρο που τον ξέρουμε όλοι...το υδρολογικό έτος.Αν εξετάσουμε λοιπόν τον υετό του περσινού υδρολογικού έτους για τα δυτικά και Βόρεια προκύπτει ένα ικανοποιητικό υδρολογικό έτος.Βεβαίως έχουμε εδώ τον προβληματισμό εάν για τα βόρεια οι καλοκαιρινές καταιγίδες μπορουν να εκτιμηθούν ως ικανοποιητικές και εδώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Ζιακόπουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί κυκλοφορίας.Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς από τον Σεπτέμβρη έχουμε τους εμμονικούς αντικυκλώνες από πάνω μας αλλά ειναι μία κυκλοφορία που διαδέχτηκε την καλοκαιρινή η οποία ήταν για εμάς καλή με ψυχρές λίμνες με κέντρο τα βόρεια σύνορα ,και της ανοιξης που ηταν αντικειμενικά σχεδόν μεσηβρινή.
Το νέο υδρολογικό έτος αντικειμενικά στους 2 μηνες του χειμωνα έχει δώσει εναν υετο 50 εως 80 mm στην ανατολική ηπειρωτική χώρα ,επομένως θεωρώ ότι μας λείπουν τουλάχιστον 100 mm για να μπούμε ικανοποιητικά στον Μάιο.
Συμβουλή για να μην μας πιάνει...η μοιρολατρία κλπ. διαβάστε και θα δείτε οτι το κλίμα είναι αρκετά συναρπαστικό αν δείτε τις εμμονές της περίφημης ξηρασίας των 30 στην Β Αμερική...θα με καταλάβετε.Στις δεκαετίες δε των 50 και 60 οι επιστήμονες προβληματίζοταν αν οδεύουμε σε μία νεα εποχή των παγετώνων.Διαβάστε και απολαύστε πόσο συναρπαστικό ειναι το κλίμα της γής."θωμάς"
Δεησεις για βροχές γίνονταν Κ στην εποχή των παπουδων μας όπως υπήρχαν Κ μεγάλες ξηρασιες τότε!! Τα τελευταία χρόνια εκτός από φέτος η Κρήτη έγινε Ιρλανδία Κ μάλιστα με νεκρούς από την πολύ βροχή!!!2020 2021 Κ 22 χιόνια σε πολλά ορεινά χωριά τον Απρίλιο!!χιονιαδες στην Αθήνα με τον ήπιο χειμώνα!!!χιόνι κάθε χρόνο στην πόλη μου τον Βόλο!!!αντίθετα ανύπαρκτοι χειμώνες σε γερμανια Ουγγαρία Πολωνία Ρουμανία Κ ευχάριστη εξαίρεση μόνο φέτος για ρωσια!!!ΗΠ Α εκτός από Μπάφαλο ούτε ένα χιόνι στην πόλη της νέας Υόρκης η ψίχουλα σε Σικάγο κλπ!!!αφόρητη ζέστη σε Ευρώπη τα καλοκαίρια Κ ιδίως στην βροχερή δυτική Κ μακρινή ανάμνηση 40ρια+για την χώρα μας!! Περίεργη αλλαγή στον πλανήτη μας σίγουρα ναι για την πατρίδα μας τόσο τραγικά σίγουρα όχι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε πάλι τα ίδια.
ΔιαγραφήΚάποιοι επιμένουν να νομίζουν ότι η Κρήτη είναι Αίγυπτος και ας είναι καιροφιλοι.
Τα ορεινά του νόμου Χανίων έχουν έτσι κι αλλιώς πολύ υψηλά ύψη βροχής (άνω των 2000mm), όπως επίσης και μέτρα χιονιου.
Το 2019 ήταν κάτι ακραιο αλλά όχι κάτι φοβερό που δεν έχει ξανά συμβεί.
Αλλά και πάλι το 2019 ήταν 4 χρονια πριν και πέρασε. Τώρα τι κάνουμε είναι το θεμα. Και όσο και αν έβρεξε τα προηγούμενα χρονια αυτό δεν αρκεί για να «ξεπληρώσει» τη ξηρασία που βιώνουμε φέτος. Παλιά τα ίδια θα λέμε.
Γιάννης-Χανιά
Περαστικά στην κα Χριστίνα Σούζη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ , εύκολα περνάει ευτυχώς Χρ. Σουζη
ΔιαγραφήΧαίρομαι για την ταχεία ανάρρωση, Χριστίνα.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά πού βιώνουμε στην Ευρώπη και φέτος, ένα βίντεο πού είδα από το Λίβανο(ορεινά εννοείται) με εξόργισε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο με τρία μέτρα χιόνι και ένα πάλλευκο τοπίο να σε καθηλώνει, την ίδια στιγμή πού η Βόρεια Ελλάδα δεν "φτουράει" μία.
Τι να λέμε τώρα στο ίδιο έργο θεατές.
Όσο γιά τα υπόλοιπα με κάλυψαν πλήρως οι προλαλήσαντες με τις απαντήσεις τούς και ειδικά ο Νίκος ο Παππάς και ο δάσκαλος.
Στα τού καιρού το Σαββατοκύριακο τα πιό φρέσκα κάστανα.
Ο Λιβανος φίλτατε έχει πολύ μεγάλα ύψη υετου το χειμώνα αφού όλα τα συστήματα που κινούνται στη Μεσόγειο σκάνε πάνω στη χώρα και χιονι ζουν τα ψηλά βουνά της. Η παραλιακή Βυρηττος παρολο που είναι τόσο νότια έχει ετήσιο ύψος βροχης σχεδόν 900mm και όλα αυτά σε τρεις μήνες μόνο βροχής. Καμία απολύτως σχέση λοιπόν με το ξηρό και ψυχρό κλίμα της βόρειας Ελλάδας (το χειμώνα).
ΔιαγραφήΑυτό δεν είναι δικαιολογία για την αχιονία της βόρειας Ελλάδας!
ΔιαγραφήΌντως, η οροσειρά του Λιβάνου, πάνω στην οποία βρίσκεται το περίφημο δάσος των κέδρων του Λιβάνου, έχει μέσο ύψος 2.200, κατά ορισμένους 2.500, μέτρων και η υψηλότερη κορυφή της φθάνει τα 3.088 μέτρα. Μπορείς να ανέβεις για σκι στο βουνό και μετά να κατέβεις στη θάλασσα για μπάνιο. Κάτι, ας πούμε, ανάλογο με τον Όλυμπο και την παραλία της Κατερίνης. Στα ψηλά βουνα χιονίζει ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται στίς τροπικές περιοχές (βλέπε Κιλιμάτζαρο).
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ σε όλους.
Ξέρω πολύ καλά τα βουνά τού Λιβάνου με δύο κορυφές μία στα 2200 και κάτι μέτρα και η άλλη στα 3000 περίπου μέτρα.
ΔιαγραφήΤο βίντεο ήταν από κάποιο ορεινό χωριό εκεί.
Αυτό πού με εξόργισε λοιπόν κύριε ανώνυμε πού βιάζεσαι,είναι το τι κάνει εδώ στην Ελλάδα και στα μέρη μού ακόμη και σε αντίστοιχα υψόμετρα!
Δεν με εξοργίζει δλδ το ύψος τού χιονιού εκεί,αλλά το ότι κάποια εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα το χιόνι αγνοείτε.
Ως Αττικάριος και Θεσσαλός ( Αλμυρός Μαγνησίας) και ως παρατηρητής τόσα χρόνια έχω δει μεγάλη αλλαγή. Είμαι της γνώμης ότι όντως ο ετήσιος μέσος όρος δεν έχει μειωθεί, ειδικά στην Αθήνα. Αυτό βγαίνει από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. (Πλέον βέβαια στο Γκάζι χάνει χιλιοστά και τους έχω στείλει μήνυμα να το δουν). Οι παρατηρήσεις της ΕΜΥ έδιναν κάπου στο 370mm στο Ελληνικό πριν από 30 χρόνια. Το κέντρο το διάστημα των τελευταίων ετών έδινε 450mm (απλή ταλάντωση είναι αυτό). Ωστόσο ,με την αύξηση των θερμοκρασιών και τη μείωση των ημερών βροχής αυτό δεν βοηθάει. Ο καιρός πλέον εκδηλώνεται με ένα θερμό-ημιάνυδρο μοτίβο. Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη με 700mm ετησίως που έχουν ημιανυδρο κλίμα κατά Köppen λόγω της ζέστης τους και της ξηρασίας τους! Τα δεδομένα υετού για το Γκάζι την περίοδο 2009-2021 είναι εδώ https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gazi,_Athens
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επίσημη άποψη για μείωση του αριθμού των μετωπικών υφέσεων που από τα δυτικά προς τα ανατολικά διασχίζουν τη Μεσόγειο τη χειμερινή περίοδο και ταυτόχρονα η τάση ενίσχυσης αυτών που περνούν τείνει να εδραιωθεί.
ΔιαγραφήΕπίσης κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές η άποψη ότι οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και οι επιπτώσεις τους δεν θα είναι ίδιες για όλες τις περιοχές ακόμα και μιας μικρής σε έκταση χώρας.
Κύριε Ζιακοπουλε συμφωνώ. Νομίζω οι πιο χαμένες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Και το να πέφτουν 450mm βροχής, πχ 10 μέρες τον χρόνο, μόνο βλαβερό και επιζήμιο θα είναι. Πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομή για τις πλημμύρες και τις ξηρασίες, να συλλέγουμε τα ομβρια ύδατα για χρήση στο υπόλοιπο διάστημα! Δεν γίνεται να μπαζώνουμε ρέματα και να γεμίζουμε ευκαλύπτους την Ελλάδα, θα μας φάνε τα νερά και οι πυρκαγιές
ΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα φαντάζει η πρότασή σου Μάριε.Δεν ξέρω όμως,εάν συνταχθεί μία σχετική σοβαρή οικονομικοτεχνική μελέτη,σε τί πορίσματα μπορεί να καταλήξει.--=====Π.Α.
ΔιαγραφήΣου λένε κάποιοι : "νερά υπάρχουν¨" ,κατά το : "λεφτά υπάρχουν".Εγώ πάντως δεν έχω ούτε νερά ούτε λεφτά !.--=====Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυζο πλωμαριου!
ΑπάντησηΔιαγραφήεμμεση διαφημηση προιοντος:)
Όχι, φίλε μου! Εγώ είμαι του τσίπουρου!
ΔιαγραφήΜε βάση τα σχόλια πολλών μηνών στο αξιαγάπητο blog του Δασκάλου έχω να πω ότι ζουμε το σύνδρομο του βατράχου στην κατσαρόλα , πλαισιομένο απο αμέτρητους ανθρωπομορφισμούς για τη Φύση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ .
Σταύρος Κ.