Κάπου στον Όλυμπο, 6-5-2023. Φωτ. Βασίλης Καραλής |
Το αιώνιο αυτό παιχνίδι ήταν τίμιο, ώσπου κάποιοι από τους κατοίκους της Γης από άγνοια και απληστία άλλαξαν τα δεδομένα. Η φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος επισκιάζεται πλέον από τις μονιμότερες τάσεις που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Από εδώ και πέρα κάθε φορά που θα παρατηρείται κάποια καιρική αναστάτωση θα τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσο αυτή οφείλεται στη νέα κλιματική πραγματικότητα. Ένας νέος επιστημονικός κλάδος γεννήθηκε. Είναι η επιστήμη της απόδοσης των αιτίων των ακραίων καιρικών συμβάντων (extreme-event attribution science).
Αναμφίβολα, οι γνώσεις που θα προκύψουν από τη νέα επιστήμη θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε νωρίτερα και αποτελεσματικότερα στις αλλαγές που έρχονται. Όμως, με λυπεί πολύ το γεγονός ότι η αθωότητα των παιχνιδιών του καιρού και του κλίματος έχει πλέον χαθεί ανεπιστρεπτί.
Καλή Κυριακή, φίλοι μου!
Εκπληκτικό άρθρο! Συνδυασμός επιστημονικής γνώσης αλλά και φυσικής γνώσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήEυτυχώς που υπάρχουν αυτές οι εικόνες και η ομορφιά του καιρού και της φύσης, μόνο από εκεί μπορεί να αντλήσει ο άνθρωπος γαλήνη, ηρεμία και να νιώσει ασφαλής. Η εναλλαγή των εποχών που φαίνεται στα βουνά μας στις πεδιάδες μας και στα νησιά μας είναι η δύναμη που μπορεί κανείς να αντλήσει για να συνεχίσει να ζει και να αναπνέει. Κάποιοι λένε οτι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου είναι η Άνοιξη, οι φανατικοί καιρόφιλοι-ερασιτέχνες μετεωρολόγοι αγαπάνε τον χειμώνα και το χιόνι ,αλλά και οι ανοιξιάτικες-καλοκαιρινές αστάθειες έχουν την ομορφιά τους. Κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της και όποιος ασχολείται φανατικά με το καιρό έχει να μάθει από κάθε εποχή ακόμα και από το πιο βαρετό καιρικό μοτίβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή σε όλους.
Υ.Γ Μακάρι να πέσουν νερά και να μην έχουμε από νωρίς καύσωνες γιατί ελοχεύει όπως κάθε χρόνο ο κίνδυνος των πυρκαγιών και ο κίνδυνος λιψυδρίας των νησιών.
Πόσο ρεαλιστικό είναι ότι με το διοξείδιο του άνθρακα αλλάζουμε τις εποχές?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα (μου) ντε!
Διαγραφήσχολιο-σποντα εναντια στην υπαρξη κλιματικης αλλαγης;
ΔιαγραφήΑγριόκροκος την Άνοιξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και σχετικα νωρις για καθε ασφαλη και σιγουρη προβλεψη,τις επομενες 7 μερες φαινονται στον οριζοντα ατμοσφαιρικες διαταραχες που δεν θα δωσουν φαινομενα αποκλειστικα στην ηπειρωτικη ελλαδα με την μορφη θερμικης ασταθειας αλλα ακομα και σε νησιωτικες περιοχες με ενδεχομενη εξαιρεση την κρητη και τα δωδεκανησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε τα είπατε πολύ ωραία,εγώ τι να πω αυτή δυστυχώς είναι πραγματικότητα,απών φθινώπορο , χειμώνας και τα πληρώνουμε τώρα,να μην πω και ο Ιούνιος θα πάει κάπως έτσι με αυτά που βλέπω με την άνοιξη, γιατί τον Μάιο τον θεωρο δεδομένο, Χρήστος Όθρυς επιτέλους σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι ζεστάθηκε λίγο το Κόκαλακι μας ,η θέρμανση καλά κρατεί ακομη
ΑπάντησηΔιαγραφήEνδιαφέρον αυτός ο επιστημονικός κλάδος...αλλά...σε ποια πανεπιστήμια...έχει ξεκινήσει?...από όσο γνωρίζω ο Ο.Η.Ε. ήδη ασχολείται με την κλιματική κρίση..(ετσι την ορίζει)...και φυσικά η Ε.Ε.....συνήθως δε...εκ συστάσεως αυτοί οι οργανισμοί...είναι πολιτικοί.....και αν δεν επιβεβαιώσουν την κλιματική "κρίση"...θα χουν πρόβλημα υπαρξιακό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε άλλα λόγια διαφωνώ...(μην βαράτε).,...μία σχετικά ψυχρή και υγρή άνοιξη...νομίζω ότι εντάσεται μια χαρά στο κρυφτούλι των εποχών,ένα μόνο στοιχείο το οποίο...με προβληματίζει πολύ.κ..με κάνει και ασχολουμαι με την κλιματική αλλαγή...είναι δε τόσο διακριτο και εχει μορφοποιηθεί τόσο πολύ που δεν μπορείς να το αγνοήσεις..αφορά τον χειμώνα στην Ανατολική Ευρώπη..και φυσικά τα δικά μας Βαλκάνια...δεν μιλώ..για τις 8 9 μερες χιονιού που εχασε η Θεσσαλονίκη...αλλά για τον δριμύ και τραχύ χειμώνα χωρών όπως η Πολώνία η Βουλγαρία κλπ...που έχει κυρολεκτικά χαθεί.
Αν δεν υπήρχε αυτό θα είμουν τρόλ...και η αποβολή μου βεβαία...εδώ και καιρό...από τον κύριο Ζιακόπουλο"θωμάς"
Πολλές χαμένες αθωότητες μας κυκλώνουν και οδηγούν προοδευτικά σε στρεσογόνες καταστάσεις,θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές του συνόλου του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος........--=======Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλέον πειράχθηκε για τα καλά και η άνοιξη μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος τα δέντρα που έχουν σοκαριστεί από το κρύο με αποτέλεσμα η καρποδεση να είναι προβληματική
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοκαίρι σήμερα στο σύνολο της χώρας, συνθήκες πού αύριο θα συνεχιστούν και θα περπατήσουν και στην υπόλοιπη ανατολική χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδεικτικές μέγιστες:
Λάρισα 29β
Αστέρι Λακωνίας 28β
Σαλαμίνα 28β
Σέρρες 27β(και στους δύο επίσημους σταθμούς)
Κρανίδι 27β
Καλλιθέα Αττικής 27β
Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας 27β
Πολλά 25αρια γενικευμένα και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα με εξαίρεση τις παραθαλάσσιες περιοχές πού από δω και στο εξής δημιουργούν δικό τους τοπόκλιμα.
Και στα παραθαλάσσια της Αττικής ξεπέρασε τους 25 βαθμούς η θερμοκρασία, ωστόσο, αυτό συνέβη μόλις μία μέρα στην πρώτη βδομάδα του Μάη, ενώ τις υπόλοιπες δεν είχε υπερβεί τους 20 βαθμούς. Εδώ ισχύει αυτό που λένε ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
ΔιαγραφήOι ελάχιστες θερμοκρασίες, πάντως, σήμερα Δευτέρα 8/5 το πρωί είναι 3-5 βαθμοί. Η Τρίπολη είχε μόλις 4,6 βαθμούς, σύμφωνα με το meteo.gr. Και όπως έγραψε ένας κύριος παραπάνω, η καρπόδεση είναι προβληματική λόγω του κρύου. Δυστυχώς, τα 4-5 τελευταία χρόνια ο χειμώνας "τρώει" πολύ μεγάλο μέρος της άνοιξης.
Διαγραφήhttps://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2742
Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου οι υψηλές πιέσεις θα μας χαρίσουν μια ανοιξιάτικη βδομάδα .Μάκης Στοκχόλμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτυπήματα κάτω από τη μέση του δασκάλου στο όνειρο που ζουν πάρα πολλοι στα meteo καφενεία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροχωρημένη άνοιξη στην ανατολική ηπειρωτική χώρα σήμερα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 26/27 βαθμούς Κελσίου τοπικά...
Μένω στην "καιρική αναστάτωση" και στο "ερώτημα". Εν τέλει αυτή η αναστάτωση μπορεί να χαρακτηρισθεί "κλιματική αλλαγή" ή κάποια στιγμή θα ξαναέρθει η καιρική σταθερότητα όπως την ξέραμε; (Δ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χειμώνας άρχισε νωρίς στην Αυστραλία, με χιόνια και χαλάζι στα νοτιοανατολικά και τη μετεωρολογική υπηρεσία να επισημαίνει ότι η ψυχρή εισβολή θα κρατήσει ως τα μέσα της εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters. Xιονοπτώσεις σημειώθηκαν στο Oberon, 120 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους κτηνοτρόφους στα νοτιοανατολικά και σε αλπικές περιοχές ότι τα πρόβατα τους μπορεί να πεθάνουν, αν τα αφήσουν εκτεθειμένα σε τόσο κρύο.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν περίμενα ότι το χιόνι θα ήταν τόσο πυκνό" δήλωσε κάτοικος του Oberon, κι ενώ στο θέρετρο του σκι Perisher ένα λευκό πέπλο δέκα πόντων έχει καλύψει τα πάντα. Οι θερμοκρασίες υποχώρησαν κάτω από το μηδέν στην ανατολική ακτή, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα φθινόπωρο στην Αυστραλία (το αντίστοιχο με αρχές Νοεμβρίου στην Ελλάδα).
Δύο αεροδιάδρομοι έκλεισαν στο Σίδνεϊ, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ ο πρωινός παγετός θα κρατήσει ως την Τετάρτη 9/5. Πάντως, η χιονόστρωση στην πρωτεύουσα Καμπέρα δεν κράτησε πολύ, καθώς ανέβηκαν οι θερμοκρασίες εκεί. Μια χαρά χιονίζει, λοιπόν, και με την κλιματική αλλαγή. Ακόμα και το φθινόπωρο στην Αυστραλία.
https://www.straitstimes.com/asia/australianz/cold-snap-brings-early-snow-high-wind-to-australias-south-east
Όλα αυτά που βιώνουμε με την κλιματική αλλαγή είναι ο προάγγελος της καταστροφής. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφή