Υποκειμενική ανάλυση: (α) των
500 hPa
στις
23-07-1987/00:00 UTC, (β)
των 850 hPa
στις
23-07-1987/00:00 UTC και
(γ) των αεροχειμάρρων στις 28-07-1987/00:00 UTC.
Διάβασα ότι το καλοκαίρι του
1998 παρατηρήθηκε καύσωνας διάρκειας 14 ημερών (από 25/7 ως 7/8/1998). Άνοιξα τα
κιτάπια μου και είδα ότι υπήρχε καταγεγραμμένος ένας ισχυρός τετραήμερος
καύσωνας στο διάστημα 1-4/7/1998, στη διάρκεια του οποίου τα μεγιστοβάθμια
θερμόμετρα είχαν καταγράψει θερμοκρασίες 45,0 βαθμών στο Άργος και 44,6 βαθμών
στη Ν. Φιλαδέλφεια. Στην πρώτη εργασία μου για τους καύσωνες είχα ορίσει ως
επεισόδιο καύσωνα σειρά τουλάχιστον τριών διαδοχικών ημερών με μέγιστες
θερμοκρασίες μεγαλύτερες ή ίσες των 37 βαθμών, κριτήριο που εφαρμοζόταν σε μια
συγκεκριμένη περιοχή, την περιοχή που ήταν τοποθετημένος ο μετεωρολογικός σταθμός.
Προφανώς, αν άρεις τα παραπάνω κριτήρια (διάρκεια, όριο θερμοκρασίας και
συγκεκριμένη θέση) τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.
Για να συγκρίνεις καύσωνες
της δεκαετίας του 1980 με καύσωνες της δεκαετίας του 2020 με τα κριτήρια που
προαναφέρθηκαν, πρέπει και μην έχει αλλάξει η θέση του σταθμού και να λάβεις
υπόψη σου το γεγονός ότι τώρα πλέον οι παρατηρήσεις γίνονται με αυτόματους και
όχι με συμβατικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, οπότε απαιτείται ομογενοποίηση των
παρατηρήσεων. Με αυτά τα (αυστηρά) επιστημονικά κριτήρια και με σταθμούς που
δεν έχουν εγκατασταθεί με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δεν
είναι εύκολο να συγκρίνεις τον καύσωνα του 1987 (επί ένα οκταήμερο οι μέγιστες
τιμές της θερμοκρασίας στη Ν. Φιλαδέλφεια κυμάνθηκαν από 41 ως 44 βαθμούς) με έναν
σύγχρονο καύσωνα.
Φίλοι μου, η ουσία είναι ότι
ο καύσωνας του 1987 ήταν ένα σπανιότατο γεγονός του προηγούμενου αιώνα με
τραγικές συνέπειες για διάφορους λόγους. Οι συνθήκες όμως τώρα έχουν αλλάξει δραματικά.
Αναμφίβολα, τα μέτρα προστασίας από τους καύσωνες είναι πλέον αποτελεσματικά (όσο
βέβαια αντέχουν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας), αλλά όσα συμβαίνουν τα
τελευταία χρόνια στη Ν. Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, δείχνουν ότι
καύσωνες σαν εκείνον του 1987 και άλλα ακραία φαινόμενα θα συμβαίνουν πολύ πιο
συχνά. Το άσχημο είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα κανονικότητα γιατί το
κλιματικό σύστημα, με τη θερμότητα που προστίθεται σε αυτό, εξελίσσεται συνεχώς
και με τρόπο απρόβλεπτο.
Πρόσφατα έγραψα ότι το ΕΛ Νίνιο είναι αυτό που στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Πριν από δύο ημέρες, στις 20/7, στην ιστοσελίδα του Copernicus αναρτήθηκε άρθρο με τον τίτλο: «Ο ευρωπαϊκός καύσωνας του Ιουλίου 2023 σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο». Στο συγκεκριμένο άρθρο, πέρα από το θόλο θερμότητας, μνημονεύονται και κάποιοι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του καύσωνα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο καύσωνας του Ατλαντικού Ωκεανού που προηγήθηκε (τον Ιούνιο και μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ο Ατλαντικός Ωκεανός ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο στις περισσότερες λεκάνες του). Προσωπικά αυτό δεν με εκπλήσσει. Οι ωκεανοί, απορροφώντας πάνω από το 90% της θερμότητας που παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τα θερμοκηπικά αέρια, έχουν θερμανθεί ήδη σημαντικά. Έτσι, αν λάβουμε υπόψη μας ότι με το Ελ Νίνιο απελευθερώνεται ενέργεια από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό στην ατμόσφαιρα, μπορούμε να πούμε ότι σε όλους τους ωκεανούς της Γης τείνει να εγκατασταθεί ένα μόνιμο Ελ Νίνιο, με ότι αυτό σημαίνει για τον καιρό και το κλίμα.
Έτσι μπράβο ,για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους ,ιδιαίτερα ως προς την επιχειρούμενη σύγκριση μεταξύ του καύσωνα του 1987 και του τωρινού.----====Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που κατάλαβα είναι ότι ο καύσωνας του 1987 (με οκτώ μέρες στην Αθήνα η θερμοκρασία μεταξύ 41 και 44!!!) είναι μια κατηγορία από μόνος του, ένας καύσωνας που γίνεται κάθε εκατό χρόνια ή και παραπάνω, και δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε πως επειδή δεν επαναλήφθηκε φέτος δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Καύσωνες όπως ο φετινός (που ίσως είναι ο μακροβιότερος) ή οι δύο του 2021 να μην γίνονταν ή να ήσαν πιο ήπιοι εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα μιλήσουν οι μέσοι όροι των θερμοκρασιών και θα επιβεβαιώσουμε πως μπορεί να μην ζήσαμε πάλι το 1987 αλλά σίγουρα ζήσαμε μια κατάσταση ή όποια κάθε χρόνο δείχνει πως απομακρύνεται από το κλίμα που ξέραμε στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια εμείς οι μεγαλύτεροι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαύσωνας 1987 και 2023. Ζω στην ίδια περιοχή της Αθήνας, στο Χολαργό, στο ίδιο σπίτι, όπως και τότε. Τότε ούτε τέντες, ούτε κλιματιστικά, ούτε ανεμιστήρες οροφής, όπως τώρα. Τότε ένα μικρός ανεμιστήρας, και με συνεχείς διακοπές στο νερό. Έβγαινα από το σπίτι, με μηχανάκι και μπιτόνι να φέρω νερό. Έπαθα θερμοπληξία. Τότε λιγότερα καμένα δάση στην Αττική. Τώρα περισσότερη δόμηση στην περιοχή. Άλλοι παράγοντες βελτιώθηκαν, άλλοι χειροτέρεψαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα από τη πιο δροσερή Στοκχόλμη.Η κλιματική αλλαγή εδώ στο βορρά είναι πολύ χτυπητή σε σχέση με το παρελθόν.Ο Ιούλιος βγαίνει ψυχροτερος από τον μέσο όρο μετά από ένα καυτό Ιούνιο .Μάκης Στοκχόλμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις τελευταίες ημέρες βομβαρδιζόμαστε με τιμές θερμοκρασίας αυτοκινήτων, ασφάλτου, τσιμέντων, αέρα κ.λπ. και με τιμές αισθητής θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές και αναρωτιέμαι: "Πόσοι από τους συμπολίτες μας είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι οι ακτίνες του Ήλιου περνώντας μέσα από τον αέρα ουσιαστικά δεν τον θερμαίνουν ή ότι άλλη είναι η θερμοκρασία που αισθανόμαστε και άλλη είναι η (αντικειμενική) θερμοκρασία που καταγράφει δίπλα μας ένα θερμόμετρο;"
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα από Αθήνα. Τραγική και θλιβερή η κατάσταση στην Ρόδο. Ωραία να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή αλλά οι φωτιές προέρχονται στην Ελλάδα 90% από ανθρώπινο χέρι. Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός να προστατέψει τα δάση το 2023;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε φορά πριν μπει καλοκαίρι με πιάνει θλίψη γιατί ξέρω τι θα έρθει. Πάλι κάτι καμένο, πάλι αθώα ζώα καμένα, πάλι παρθένα δάση απροστάτευτα.
Οι σκέψεις μου στην Ρόδο. Και επειδή με προσευχές δεν σώθηκε κανείς ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του αν θέλει να θεωρείτε σοβαρός.
Γιάννης
ΝΦ
Όπως πολύ σωστά είχε αναφέρει ο φίλος του blog Φώτης που πάντα είναι άψογος σε όσα λέει και γράφει η διαφορά στις ημέρες μας είναι η όλο και επαναλαμβανομενοι και κυρίως με μεγάλη διάρκεια καύσωνες που τείνουν να γίνουν ο κανόνας!!Ευτυχώς σε σχέση με το 1987 που το θυμάμαι ελάχιστα ως παιδάκι τότε είναι η πρόοδος της τεχνολογίας με τους κλιματιζομενους χώρους αλλά και τα αυτοκίνητα που υπάρχουν τώρα εν αντίθεση με τότε που προσπαθούσαν οι άνθρωποι με ανεμιστήρες της κακιάς ώρας στα σπίτια και στις δουλειές.Για τα αυτοκίνητα πυρακτώμενες λαμαρίνες του τότε ας μην μιλήσουμε καλύτερα! Καλημέρα σε όλους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα από την Άρτα, όπου γενικά η κατάσταση (όπως και σε όλη την Ήπειρο) είναι εν πολλοίς υποφερτή. Ζεσταινόμαστε αρκετά, αλλά δροσίζει παραδόξως καλά τις νύχτες συγκριτικά με άλλες περιοχές. Η ελάχιστη τη νύχτα που πέρασε έπεσε στους 23, ενώ χθες και σήμερα η ζέστη συνοδεύεται από χαμηλή υγρασια και αντέχεται. Αγγίξαμε το 40άρι χθες, παρομοίως και τα Γιάννενα (κάτω των 20C εκεί η ελάχιστη), ενώ μέχρι 37C-38C πιάνουν τα παράλια. Υπομονή σε όλους λίγες μέρες ακόμη, αύριο θαρρώ ότι θα ζεσταθούμε κάπως περισσότερο στα δυτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαύλος
Αυτό λέω και εγώ Παύλο! Ότι σε όλα τα κύματα που χτύπησαν φέτος την Ελλάδα η Ήπειρος είναι σε καλύτερη μοίρα. Δεν έχει κάνει πάνω από 40βαθμους σε καμία περιοχή. Για εμένα προσωπικά πιο ζόρικο ήταν το περσινο καλοκαίρι για την Ήπειρο, όταν η ανατολική Ελλάδα απολάμβανε συνεχόμενο μελτέμι και δροσιες και εμείς καιγομασταν σερί για ένα μήνα.
ΔιαγραφήΜεταξύ σοβαρού και αστείου, λέτε να δικαιωθούν όσοι έκαναν λόγο για πιθανότητα για 50C το φετινό καλοκαίρι; Σε σταθμούς του ΕΑΑ σημειώνονται 43-44 βαθμούς πριν τις 12 με το καυτό Δυτικό ρεύμα σε εξέλιξη και ενώ η μέγιστη σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ 16-16:30! Το Κρανίδι έπιασε 46 αλλά γύρισε ο άνεμος σε θαλάσσια αύρα και έπεσε γρήγορα στους 39. Αλλά για την περιοχή μου το Δυτικό ρεύμα έχει δρόμο ακόμη, δύσκολα θα παραχωρήσει τη δυνατότητα στη θαλάσσια αύρα να ανακόψει την κατάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα για το μεγάλο κακό στη Ρόδο! Φίλε Θάνο, εύχομαι και εσύ και όλοι οι νησιώτες και οι τουρίστες να είστε καλά....
Με τίποτα. Λιτά και απλά.
ΔιαγραφήΑς ξεκινήσω λίγο αιρετικά...και με κάθε σεβασμό στον κύριο Ζιακόπουλο..πάμε λίγο κριτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Το Copernikus υπάρχει για να να επιβεβαιώσει την κλιμτική κρίση(προσοχή όχι την κλιματική αλλαγή)...επομένως εάν δεν την επιβεβαιώσει θα πάψει να υπάρχει.
β)Το Ελ νίνο ως φυσικό φαινόμενο έχει αρχή τέλος και διαδοχή..με το αντίθετο του,,πριν 5 χρόνια διάβαζα ότι ...έχει μικρή επίπτωση στον καιρό της Ευρώπης φέτος με την εμφάνιση του κυριολέκτικά επιστρατεύτηκε..και κάποιοι δινουν σε αυτο και καταλυτικό ρόλο.
δ)Από την άλλη πλευρά όσοι λεγανε ότι με την ανοδο της θερμοκρασίας θα ψυχράνει ο Αντλαντικός γιατί θα διακοπεί το ρεύμα του κόλπου...και αυτοί διαψεύδονται...καθώς ένας ζεστός Αντλαντικός...έχει ήδη "καψει" την Ιβηρική Ιταλία αλλά και νότια Γαλλια,και εξαφάνισε...τα δυτικά κράσπεδα του Σιβηρικού και μαζί με αυτά...το δριμύ χειμώνα της Ανατολικής Ευρώπης.
Μετα από αυτά δύο επισημάνσεις και ερωτήματα.
α)Η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών έιναι σύντονη με την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ή την ακολουθεί κάποια χρόνια μετά?
β)Η υπερτροφικοί θερμοί αντικυκλώνες του Αντλαντικού ....μπορούν να ενταχθούν στην διαδικασία της κλιματικής κρίσης...όπως προβάλεται η είναι κάτι πολύ πιο επικύνδηνο...που δεν ακολουθεί την "συμβατική "άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 με 2 βαθμους..αλλά κάτι πολύ χειρότερο που οφείλεται σε άλλο άιτιο(π.χ. η άνοδος της θερμοκρασίας του Ηλιου...η οποία και είναι διάφορη του 11ετή κύκλου?"θωμάς"
Γιατί όταν ψυχρότερες αέριες μάζες αντικαθιστουν θερμότερες,π.χ. πτώση τεμπ μετά από καυσωνα,ανεβαίνει η θερμοκρασία στα 500hpa;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
"Θωμά", πολύ συχνά, τα ερωτήματα που θέτεις, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν είτε θέμα έρευνας είτε εργασία μεταπτυχιακού, διδακτορικού κλπ. Δεν δίνονται απαντήσεις δηλαδή. Αυτό θέλω να πω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Αποστόλη σκέψεις είναι...αλλά και προβληματισμοί....και να πώ και έναν καλό λόγο...οι ουσιαστικές παρατήρήσεις του κυρίου Ζιακόπουλου(π.χ. η εξαφάνιση της μεσογειακήες κυκλοφορίας¨" ...τις δίνουν συνοχή...γιατί ότι και να διαβάσεις αλλού σπανια...εως καθόλου...δεν υποτυπώνουν το πρόβλημα όπως είναι "Θωμάς¨".
ΔιαγραφήΚαλησπέρα από Ρόδο, είναι πραγματικά ανείπωτη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Τα πιο παρθένα δάση του νησιού έχουν γίνει στάχτη. Ένας ξάδερφος μου προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εθελοντής στα Απόλλωνα. Χθες που μιλήσαμε λίγο στο τηλέφωνο μου είπε ότι σε μεγάλο βαθμό οι εθελοντές καθοδηγούν τους πυροσβέστες για το πώς να κινηθούν. Ειναι πραγματικά θαύμα που δεν έχουμε ως τώρα θύματα. Χτες βράδυ είδα και μια φίλη που μένει στο Γεννάδι και αναγκάστηκε να φύγει άρον άρον και να έρθει στην πόλη της Ρόδου. Εφιαλτικές καταστάσεις πραγματικά, έως πολεμικές, με τουρίστες στοιβαγμενους στις παραλίες του Κιοταριου και του Γενναδιου να περιμένουν τα σκάφη να τους μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι αυτό το κακό να τελειώσει σύντομα.
Για να είμαι ειλικρινής, μετά από ένα τόσο ανομβρο χειμώνα στο νησί, και τόσο θερμές κ ξηρες συνθήκες από τέλη Ιουνίου και μετά, το περίμενα ότι θα είχαμε θέματα φέτος στη Ρόδο με φωτιές. Τέτοια καταστροφή πάντως δεν περίμενα.
Στους παλιότερους φέρνει μνήμες από τη μεγάλη καταστροφή του 1987. Σε εκείνη τη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου του 1987, η οποία κατά σατανική σύμπτωση είχε και τότε ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Απολλωνων (μετά το μεγάλο καύσωνα), είχαν γίνει στάχτη 250,000 στρέμματα δάσους κ καλλιεργειών.
Έχετε όλοι τη συμπαράστασή μας, φίλε Θάνο.
ΔιαγραφήΜακάρι να τελειώσει γρήγορα ο εφιάλτης.
Κουράγιο και υπομονή Θάνο, κρατάμε το μόνο θετικό ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.
ΔιαγραφήΘλίψη στην Πάτρα σήμερα με την πτώση της γέφυρας στα Μποζαιτικα Ζω κοντά περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από το σημείο και όλοι μας περνούσαμε από εκεί τακτικά Από την γέφυρα αυτή και από τις άλλες πάνω από το ποτάμι Χαραδρο προς το Ριον και Αθήνα και τον Πύργο περνούν καθημερινά Χιλιάδες αυτοκίνητα Κουράγιο στις οικογένειες όλων των θυμάτων Κρίμα Κρίμα τι άλλο να πω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Θάνο κράτα γερά. Τα έχουμε ζήσει κ εδώ στην Λέσβο κ καταλαβαίνω απόλυτα. Ελπίζω από Πέμπτη να πάρουμε μια ανάσα δροσιάς.Προσωπικα εχω πρόβλημα με τον θυρεοειδή κ αυτές οι συνθήκες με έχουν καταβάλει. Εξουθένωση κ μεγάλη αδυναμία. Εφιάλτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εβδομάδα στην όμορφη Καλαμάτα κλείνει με το σταθμό στο Ναυτικό όμιλο, μέσα στη θάλασσα δηλαδή, να έχει καταγράψει μεσοβδόμαδα 41,5 και 41 και σήμερα μόνο 45,1...σε λίγο θα μας ζηλεύει η Τρίπολη...όχι της Αρκαδίας αλλά της Λιβύης. Για
ΑπάντησηΔιαγραφήτους δύσπιστους να θυμίσω δε ότι το προηγούμενο ρεκόρ από τον Αύγουστο του 2021 ήταν 44,6...ποίους δύσπιστους? Ξέρουν αυτοί!
Μα αγαπητέ Νώντα, έχουμε 5 σταθμούς στην περιοχή της Καλαμάτας και του αεροδρομίου μαζί, οι οποίοι έγραψαν 45 ολόκληρους βαθμούς με πολυ μικρή απόκλιση, ούτε το 87 τόσο, δε μπορεί να γράφουν όλα λάθος...
ΔιαγραφήΜεγαλωμένος στην Καλαμάτα και εσύ και έχεις αποψη για τους καύσωνες και πότε έγινε συχνότατη η εμφάνισή τους...
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά και οι δύσπιστοι αυτοί, ψάχνουν να βρουν που κάνει κρύο στον πλανήτη γενικώς Ιούλιο μήνα για να μας πουν ότι όλα πάνε καλά και ότι ο πλανήτης δε ζεσταίνεται αλλά ψυχραίνεται...
Έχετε γεια γειτόνισσες και εγώ...κάπου αρμενίζω...
Γ.Καραμήτσος
Έτσι ακριβώς φίλε και πατριώτη...αν δεν κάνω λάθος το προηγούμενο ρεκόρ στο σταθμό της ΕΜΥ ήταν 43 βαθμοί από το 1958. Ο δάσκαλος ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει.
ΔιαγραφήΕίχαμε και ανάλογης διάρκειας χιονιάδες, πάντως, κ. Καραμήτσο. Συγκεκριμένα, από τις 25/12/2018 ως τις 9/1/2019 τρεις διαδοχικές ψυχρές εισβολές που ονομάστηκαν τότε Ραφαήλ, Σοφία και Τηλέμαχος, ενώ στην Αττική ξαναχιόνισε στις 14-15/1/2019. Και μην ξεχνάμε και τον Μάρτιο του 2022 που στα 2/3 του ήταν πολύ ψυχρός και με αρκετά χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Αττικής. Όπως υπάρχουν οι 40-45 βαθμοί κατά περιόδους το καλοκαίρι, έτσι υπάρχουν και οι 0-5 βαθμοί τον χειμώνα.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Καλώς τον κι ας άργησε!
ΔιαγραφήΘέλω να πω ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα από έναν καύσωνα. Δηλαδή, πέρσι που ήταν δροσερό το καλοκαίρι είχε πάρει ρεπό η κλιματική αλλαγή; Ή για παράδειγμα τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης που έχουν εδώ και μήνα βροχερό και ψυχρό καιρό δεν τις επηρεάζει; Ακόμα και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του καλοκαιριού ήταν δροσερό. Απλά, ο καύσωνας είναι η πιο πρόσφατη εμπειρία που έχουμε βιώσει και θα ξεπεραστεί φυσικά από την επόμενη, όπως γίνεται πάντα όχι μόνο στον καιρό, αλλά και στη ζωή γενικότερα.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Οι μέσοι όροι του περσινού καλοκαιριού λένε ότι ήταν το ίδιο ζεστό με το καλοκαίρι του 2021, που το θυμόμαστε γιατί έκανε δύο καύσωνες. Οι μέσοι όροι και τα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών φωνάζουν...όποιος έχει αυτιά ακούει!
ΔιαγραφήΚαι οι μέσοι όροι του φετινού καλοκαιριού πιθανόν να βγουν επίσης ίσοι με του περσινού, που δεν είχε καύσωνα. Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και μαθηματικός μου ανέφερε, εξάλλου, ότι οι μέσοι όροι, των ετών γενικότερα, είναι σχεδόν πάντα ίσοι και ότι αυτός ο καύσωνας ήταν απόρροια του ψυχρού διαστήματος που προηγήθηκε (Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος, πρώτο 15ήμερο Ιουλίου). Δεν έκανε ζέστη στην αρχή του καλοκαιριού φέτος και μας ήρθε μαζεμένη τώρα για να πιαστεί ο μέσος όρος.
ΔιαγραφήΑπό την άλλη, το κύριο χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής δεν είναι η περισσότερη ζέστη, αλλά τα συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα. Στεκόμαστε στους καύσωνες, αλλά μήπως και η αστάθεια δεν κράτησε πολύ τους αμέσως προηγούμενους μήνες, δεν προκάλεσε πάρα πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες κ.λ.π. Οι αγρότες τα έλεγαν (και του παρόντος blog), διότι τα βίωσαν, σε αντίθεση με όσους ζούμε στις πόλεις.
Β. ΣΠ.
Σταματήστε να ορίζετε και να ερμηνεύετε την κλιματική αλλαγή (κρίση) όπως εσεις θέλετε. Κάνετε μεγαλύτερο κακό από τους αρνητές της.
ΔιαγραφήΚύριε Β. ΣΠ., δεν μας τα λέτε καθόλου, μα καθόλου καλά. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου - για το καλό όλων μας - ότι αγγίζετε τα όρια εφαρμογής του Π. Κ.
ΔιαγραφήΠοια η γνώμη σας κύριε ζιακοπουλε για τους 47,2 του Λαγκαδά το 2021;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορριπτέο με βάση τις αρχές του ΠΜΟ που αναφέρθηκαν σε άλλες περιπτώσεις (οι 48 βαθμοί του1977 κ.ά.)
ΔιαγραφήΤο σύνολο όλης της ηπειρωτικής χώρας σήμερα βίωσε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Πελοπόννησος είχε και τις μεγαλύτερες και πιό ακραίες τιμές με το Γύθειο να σπάει όλα τα ρεκόρ έως σήμερα με 46,4β.
46αρια είχαμε επίσης σε Κρανίδι και Άμφισσα ενώ 45αρια έπιασαν και άλλες περιοχές της Λακωνίας της Κορινθίας της Φθιώτιδας της Μεσσηνίας αλλά και της Αττικής.
Αρκετά 43αρια και 44αρια σε Θεσσαλία(Λάρισα 44,3β) και Βοιωτία ενώ και η πόλη της Θεσσαλονίκης έσπασε γιά πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 40 βαθμών.
Η δυτική Ελλάδα από την άλλη δεν είχε τόσο μεγάλες τιμές αλλά ζει στο δικό της κόσμο του συνεχούς ήπιου καύσωνα με τα θερμόμετρα να σταματούν στούς 39β στα Γιάννενα ενώ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία ξεπεράσαμε σε όλους τούς σταθμούς μας τους 40 με 41β με πρωταθλητή το Αγγελόκαστρο(42,3β).
Αχαΐα και Ηλεία παρόλο το ενισχυμένο σχετικά δυτικό ρεύμα και εδώ η θερμοκρασία ξεπέρασε τούς 39 με 40β τοπικά.
Το μόνο θετικό πού έχει η δυτική ηπειρωτική χώρα είναι ότι και χθες τη νύχτα μετά από κάποιο σημείο η Τ έπεσε κάτω από τους 25 βαθμούς την ίδια στιγμή πού άλλες περιοχές είχαν 29 με 30 πλας.
Αύριο πλην της μικρής κάμψης στα ανατολικά και βόρεια(εδώ πιό μεγάλη η κάμψη) τίποτα ιδιαίτερο στα δυτικά δεν θα αλλάξει.
Τρίτη και κυρίως Τετάρτη θα είναι δύο δύσκολες μέρες όπου κατά τη γνώμη μού οι θερμοκρασίες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο θα είναι υψηλότερες και από τις σημερινές...
Υ. Γ. Το 2021 η περιοχή της Αιτωλοακαρνίας και συγκεκριμένα τού Αγρινίου είχε βιώσει 12 συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες μεγαλύτερες η ίσες των 39 βαθμών με το ταβάνι τότε να ξεπερνά τούς 43 βαθμούς γιά δύο νομίζω ημέρες.
Φέτος δεν ξεπεράσαμε καμία μέρα τους 42 βαθμούς και γενικά οι μέγιστες τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τότε.
Σήμερα όμως Κυριακή μετράμε ήδη 11 συνεχόμενες με το ίδιο κριτήριο και το σπάσιμο του ρεκόρ διάρκειας είναι πιό κοντά από ποτέ.
Υ. Γ. 2 Πολύ σωστά ο δάσκαλος στο άρθρο τού παραθέτει στοιχεία του καύσωνα του 87 και του σημερινού.
Δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση ανάμεσα στο τότε και το τώρα από όπου και να το πιάσεις το θέμα.
Κακώς κάποιοι γιά λόγους εντυπωσιασμού βιάστηκαν να συγκρίνουν δύο ανόμοιες χρονιές.
Κουράγιο Θάνο και σε όλους τους συμπολίτες μας στην Ρόδο κυρίως! Εύχομαι να σβήσει γρήγορα η φωτιά! Δόξα τω Θεώ που δεν θρηνήσαμε ανθρώπους βέβαια... Υπομονή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν κάνω λάθος το ρεκόρ των 47,2 στα Τρίκαλα το 1958 δεν μας το έχουν σπάσει ακόμα. Εκτός και αν δεν ήταν τόσο αξιόπιστοι οι σταθμοί τότε. Νομίζω για το θέμα της αξιοπιστίας είχε αναφερθεί ο δάσκαλος μας στο παρελθόν αν δεν κάνω λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο meteo.gr αναφέρει τη συγκεκριμένη θερμοκρασία των Τρικάλων στο top 6 όλων των εποχών, αλλά όχι και τους επίσης 47,2 βαθμούς που είχαν καταγραφεί στον Λαγκαδά το 2021, ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκαν επίσημα, όπως ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος.
ΔιαγραφήΕπίσης, οι 46,4 βαθμοί στο Γύθειο χθες Κυριακή 23/7 ξεπέρασαν κατά 0,1 βαθμό τη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στη Μακρακώμη το 2021. Τότε, πάντως, είχαμε κι άλλα 46άρια και για 2-3 μέρες εκείνο τον Αύγουστο που είχε μπει καυτός και ειδικά στην Αττική είχε δώσει θερμοκρασίες 43-44 βαθμών, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού, που φέτος συγκρατήθηκαν στους 38-39β.
Β. ΣΠ.
Το καλοκαίρι του 2007 είχαμε, αν δεν κάνω λάθος, τρία επεισόδια με καύσωνες και μετά σε συνδυασμό με το μελτέμι, συνέβη η μεγαλύτερη, όπως είχε γραφτεί, οικολογική και οικονομική καταστροφή από το Β Παγκόσμιο πόλεμο, με τις δασικές πυρκαγιές στην Πελοπόνησσο, Αττική, Εύβοια κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φετινές καιρικές συνθήκες και τα μέχρι τώρα σοβαρά συμβάντα πυρκαγιών, με ανησυχούν.
Γελάει και ο κάθε πικραμένος με τους αυτόματους της ΕΜΥ...Φιλαδέλφεια Πυργέλλα Σέρρες Λαμία πάνω από 1.5 β.κ πάνω από τους γειτονικούς. Άσε που ακόμα αναφέρουν τους 47.5 του 2007.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πέσει η θερμοκρασία από την Πέμπτη και μετέπειτα αλλά θα ενισχυθούν πολύ οι άνεμοι. Αναμονή για νέες "Εύβοιες" και "Ρόδους".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις 8 Ιουλίου το πρωί είχαμε μιλήσει για τα 45άρια και δη για τον Κραν(ιδ)ίου τόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά Χρήστο το θυμάμαι πολύ καλά.
ΔιαγραφήΓενικά στο μπλογκ αυτό,αρκετές μέρες πριν είχαμε προϊδεάσει το πού θα καταλήξει η κατάσταση, απλά πάντα ως γνωστόν θα υπάρχουν και οι αντιρρησίες.
Την τεταρτη πιστευω οτι θα ειναι η πιο ζεστη μερα για τα ανατ. ηπειρωτικα. Για την αττικη τα 44αρια πολυ πιθανο και παραπανω, θα μετατοπιστουν στα πιο κεντρικα και ανατολικα τμηματα. Με +29 στα 850 και β.βδκο στο ξενικημα της μερας, με στροφη σε πιο ν.νδκους μετα. Γενικα κοντα στους 45-46 θα κινηθουν οι μεγιστες στην ανατ. ηπειρωτικη χωρα. Μπορει να σπασει το 46.4 στο γυθειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς νέα εκτός ελέγχου πυρκαγιά αυτή την ώρα σε Αίγιο-Διακοπτό-Ακράτα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις γύρισε σε νοτιά κατά τις 3μ.μ. την Κυριακή (23/7) μετριάστηκε η ένταση του καύσωνα, τουλάχιστον στην Αττική. Είδα την αλλαγή του ανέμου στη θάλασσα, στο Αγκίστρι, όπου είχαμε πάει μονοήμερη με ένα τουριστικό σκάφος από Σαλαμίνα, με ενδιάμεσο σταθμό την Αίγινα. Με το που ήρθε η θαλάσσια αύρα του νοτιά, αμέσως έκοψε το κυματάκι, που μας κούνησε κατά τη διαδρομή, δρόσισε αισθητά και εξαφανίστηκαν οι στάχτες και τα αποκαϊδια, που έβλεπα στον βυθό στο Αγκίστρι από κάποια πυρκαγιά, μάλλον την αναζωπύρωση στη Μάνδρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστρέφοντας, όμως, ένα τεράστιο βαθύ μωβ πέπλο είχε απλωθεί πάνω από την Αττική, σαν μία άλλη του εκπληκτικού Purple Rain (τραγούδι του Prince) εκδοχή.
Β. ΣΠ.
Και με την επιβεβαίωση των αριθμών η Αττική ήταν από τις πιο "ευνοημένες" περιοχές στον φετινό καύσωνα. Ενδεικτικά, ο Φάληρο ξεπέρασε μία φορά όλες αυτές τις μέρες τους 39 βαθμούς (38,5β. είχε ο γειτονικός Άλιμος), ενώ το 2021 είχε ξεπεράσει τους 43β. και το 2017 τους 42β. Ομοίως, η Ανάβυσσος είχε 39,9 βαθμούς φέτος και 43,5β. το 2021, η Σαλαμίνα 41,5 βαθμούς φέτος και 44,5β. το 2021. Ακόμα και η Ελευσίνα, που έφτασε τους 44,8 βαθμούς φέτος, είχε 45,9β. το 2017 και 45,5β. το 2021.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Να συμπληρώσω ότι και η Αίγινα που βρεθήκαμε χθες, έφτασε τους 42,5 βαθμούς. Αν και τα "έχει" τα 40άρια, δεν ξέρω αν έχει καταγραφεί μεγαλύτερη θερμοκρασία στο νησί, που στο λιμάνι του, πάντως, υπάρχουν πολλά και ψηλά κτίρια. Σε αντίθεση με το Αγκίστρι, που έχει και πολύ περισσότερο πράσινο.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Να προσθέσω και την απερίγραπτη χαρά που μπορούσες να δεις στα πρόσωπα των Πολωνών, που ήρθαν μαζί μας στη θαλάσσια εκδρομή και παρά το 42άρι της Αίγινας. Βίοι αντίθετοι με τους τουρίστες που βίωσαν, δυστυχώς, αυτή την τραγωδία (ναι, για τραγωδία πρόκειται κι ας μην είχαμε ανθρώπινα θύματα) στη Ρόδο. Και μακάρι να μην δούμε μία απ' τα ίδια και στην Κέρκυρα. Τα χειρότερα τα παθαίνουμε οι άνθρωποι από δικά μας λάθη και εγκλήματα, διότι σε αυτά οφείλονται και οι περισσότερες πυρκαγιές. Τα ρίχνουμε στον κακό μας τον καιρό για να μην παραδεχτούμε ότι είμαστε δέσμιοι, αλλά και θύματα της απληστίας μας, αυτής της ακόρεστης επιθυμίας μας για όλο και περισσότερα, ενώ μπορεί να είναι κανείς ευτυχισμένος και με πολύ λίγα.
ΔιαγραφήΌπως έχουν πει, "όταν και το τελευταίο ζώο θα έχει σκοτωθεί, όταν και το τελευταίο ψάρι θα έχει πιαστεί, όταν και το τελευταίο δέντρο θα έχει καεί, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρήματα δεν τρώγονται".
Β. ΣΠ.
Και εν μέσω καύσωνα είχαμε ξαφνική μπόρα στην περιοχή μας που ήρθε ταχύτατα από τα βορειοδυτικά! Γύρω στις 21.00 πέρασε από το Παγγαίο και έδωσε ασθενή βροχή για 10 λεπτά στην Πρώτη. Ο πυρήνας της καταιγίδας πέρασε από την παραλία Οφρυνίου Καβάλας προξενόντας αρκετές ζημιές στην περιοχή. Περιττό να πω πόσο δρόσισε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓείτονα περίμενα να περάσει και από Ξάνθη αλλά μας έκανε ντρίπλα. Αν δεν έκανε ζημιές θα ήταν σκέτη ευλογία.
ΔιαγραφήΚαι στα παράλια Ροδόπης, το βράδυ, μια σύντομη βροχή συνοδεία "ζωηρού" βορείου ανέμου , γειτονα, ενώ στα ορεινά φαίνονταν αστραπές. Ευπρόσδεκτα γιατι δρόσισε αισθητά την νυχτα. Ακολουθεί ένα πολύ θερμό διήμερο, και αν δεν ανεβεί η σχετικη υγρασία , θα περάσουμε σχετικά εύκολα.(Δ)
ΔιαγραφήΘλίψη για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην πατριδα μας.απο το κακο στο χειρότερο.εγινε η χώρα κρανίου τόπος.. κρίμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί που είχε αρχίσει να υφίσταται μια ελαφριά αίσθηση δροσιάς... έγινε μια απότομη αλλαγή και φυσάει ζεστός άνεμος... θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 37+ στις 1:15πμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γράφημα της T είναι ενδεικτικό:
https://www.dropbox.com/scl/fi/2uamcf6pqeq4c47atuxqv/Screenshot-2023-07-24-at-1.16.56-AM.png?rlkey=7fr0wav8s6opkmm09b0tqdz2m&dl=0
Περιοχή;
ΔιαγραφήΌλο το γράφημα με την πορεία της T κατά τη διάρκεια της νύχτας...
Διαγραφήhttps://www.dropbox.com/scl/fi/jxd6vt3rfuj3zjbjdya0w/Screenshot-2023-07-24-at-11.57.31-AM.png?rlkey=8vmxzcq8j9fu2aeqte1maznyh&dl=0
Περιοχή Μολάοι Λακωνίας
Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου... Είναι εντυπωσιακό γεγονός οι 37+ βαθμοί στις 1:30 πμ... Δεν ξέρω εάν έχει καταγραφεί ξανά κάτι αντίστοιχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήραμε λιγακι ανάσα στην Φθιωτιδα σήμερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Κάτι για τις φωτιές.. Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω κι εγώ υποπτεύομαι ότι μπορεί πίσω από κάποιες πυρκαγιές μπορεί να βρίσκονται οργανωμένα συμφέροντα για διάφορους σκοπούς. Αλλά υπάρχουν και οι πιο χειροπιαστές και προφανείς περιπτώσεις..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβαζα τις προάλλες ότι συνελήφθη κάποιος , νομίζω στην Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε ότι έβαζε φωτιές γιατί "την έβρισκε" με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Και ερωτώ.. Αυτόν τον άνθρωπο με την προφανή ψυχολογική διαταρραχή πώς τον αντιμετώπισαν? Η γνωστή διαδικασία..? Έλαβε προθεσμία να απολογηθεί και μετά κάποια ποινή με αναστολή ? Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν 5 τέτοιοι ψυχικά άρρωστοι, όχι δέκα , μόλις πέντε, σε κάθε νομό. Τι μπορούν να προκαλέσουν σε διάρκεια ετών.. Είμαι υπέρ της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου, αλλά νομίζω τέτοιες εξακριβωμένες περιπτώσεις χρήζουν τουλάχιστον στενής παρακολούθησης εφ' όρου ζωής με όποιο μέσο κριθεί πρόσφορο ( π.χ. βραχιολάκι εντοπισμού). Οργουελικές καταστάσεις, εν δυνάμει επικίνδυνες, αλλά εδώ μιλάμε για πρόκληση μαζικής βλάβης και μάλιστα απροσδιόριστης ( ποιος νόμος και ποιός δικαστής μπορεί να αποφανθεί τί σημαίνουν π.χ. 10.000 στρ. καμμένα , πόσους ανθρώπους και για πόσες γενεές θα επηρεάσουν).
Έχεις δίκιο, Άγγελε, κι εγώ είχα διαβάσει παλιότερα για εμπρηστή που το κίνητρο του ήταν να βλέπει τους πυροσβέστες να τρέχουν... Αλλά και στις ΗΠΑ, για μία γυναίκα που έβαζε φωτιές για να έχει δουλειά ο γιος της, που ήταν εποχικός πυροσβέστης. Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις διαστροφής, όντως. Εύκολα ή δύσκολα τέτοιου τύπου εμπρηστές συλλαμβάνονται, πάντως, αργά ή γρήγορα.
ΔιαγραφήΆλλα είναι τα άπιαστα πουλιά και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί. Όπως λέει κι ένα αρχαίο ρητό: "Οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης, τα μικρά έντομα πιάνονται, τα μεγάλα τον σπάνε και ξεφεύγουν".
Στο μεταξύ δραματικές στιγμές πρέπει να έζησαν οι τουρίστες στη Ρόδο, με τον Guardian να αναφέρει ότι στοιβάζονταν 80-90 σε λεωφορεία 50 θέσεων, πολλοί μόνο με τα μαγιό τους. Για αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει κλιμάκιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου για να βοηθήσει όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για τον ίδιο λόγο καταφθάνει ειδική ομάδα από τη Βρετανία.
https://www.theguardian.com/world/2023/jul/24/greece-wildfires-corfu-evia-rhodes-heatwave-northern-hemisphere-extreme-weather-temperatures-europe
Σύμφωνα, τέλος, με το Skynews, πολλοί, κυρίως Βρτεανοί, τουρίστες κοιμήθηκαν το Σαββατοκύριακο 22-23/7 σε παραλίες, σε ξαπλώστρες, σε πισίνες, ακόμα και στους δρόμους. Ένας άνθρωπος έσπασε το πόδι του κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων και μία έγκυος νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, όπως και έξι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα. Συνολικά 4-5.000 Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν μεταφερθεί πλέον σε προσωρινά καταλύματα στη Ρόδο και γίνονται εκκλήσεις για στρώματα και σεντόνια.
https://news.sky.com/story/sea-evacuations-begin-in-corfu-as-wildfires-chaos-hit-second-greek-island-12926212
Β. ΣΠ.