Η λίμνη Οζερός στην Αιτωλοακαρνανία, του Αλέξανδρου Μήτση |
Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επηρεάζουν και την περιοχή μας, με αποτέλεσμα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα να είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες. Εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40 και στα νησιά τους 38 βαθμούς και ότι ο δείκτης δυσφορίας στις νησιωτικές περιοχές θα είναι ανεβασμένος λόγω των υψηλών τιμών της σχετικής υγρασίας.
Το Σάββατο (5/8), στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά, τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τις δυτικές και βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο οι καταιγίδες θα είναι έντονες και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι ή και ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Την Κυριακή (6/8), μόνο νωρίς το πρωί στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ και κατά τόπους στο Ν. Ιόνιο, τη θάλασσα Κυθήρων και το Δ. Κρητικό 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 4 βαθμούς σε όλη τη χώρα.
Τη Δευτέρα (7/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο στη Β-ΒΑ Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 5 και στα δυτικά και νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 36 βαθμούς.
Το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη (8-10/8), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) με ένταση στο Αιγαίο οπωσδήποτε 7 μποφόρ. Αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.
.
Καλησπέρα σε όλους από τη βροχερή Στοκχόλμη με μέγιστη κοντά στους 17-18c.Μάκης Στοκχόλμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν μήπως καταγραφεί μεταβολές στην εμφάνιση και ένταση που έχουν τα μελτέμια σταη Χώρα μας; Αυτά μας καίνε, αυτά μας δροσίζουν. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση
Απ'ότι ξέρομε, η συχνότητα και η έντασή τους παραμένει κατά μέσον όρο ίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια, αφού από την Αρχαιότητα αναφέρονται. Πέρυσι σε μια ξένη μελέτη διάβασα ότι από τα καιρικά συστήματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο μόνος τύπος καιρού που προβλέπεται να μείνει αμετάβλητος τις επόμενες δεκαετίες, με τάση μάλιστα ελαφρά αυξητική, είναι τα μελτέμια. Τώρα, πώς κατά πόσον αυτό είναι αντιφατικό ή όχι με την προβλεπόμενη αύξηση των θερινών καυσώνων λόγω του Αφρικανικού αντικυκλώνα, είναι συζητήσιμο.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
ΔιαγραφήΕρωτηση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωριζει καποιος ποια ειναι η αρχαια ελληνικη ονομασια της λιμνης οζερος;
"Γαλίτσα", δεν ξέρω αν είναι αρχαίο.
ΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε έψαξα πολύ για αρχαία ονομασία της λίμνης όμως το αποτέλεσμα είναι πενiχρο Ένα όνομα είναι ΟΖΗΡΟΣ και το άλλο ΓΑΛΙΤΣΑ Δεν μπόρεσα να βρω κάτι άλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ δεν έχω κάτι από τα αρχαία για την Οζε(η)ρό.Το ΄Γαλίτσα' δεν είναι αρχαίο. Το -ιτσα παραπέμπει είτε σε υποκοριστικό θηλυκών ουσιαστικών :φωτίτσα,κουκλίτσα κ.λ.π. ,είτε σε παραγωγικό επίθημα τοπωνυμίων,κυρίως Σλαβικών : Βόνιτσα ,Κόνιτσα κ.λ.π.---======Π.Α.
ΔιαγραφήΑπλώς εκανα αυτή την ερώτηση διότι γνωρίζω οτι η συγκεκριμένη λέξη οζερός έχει βουλγάρικη προέλευση και θα ήθελα να μαθαινα ποια ειναι η αντίστοιχη ελληνικη απο την στιγμη που οι υπολοιπες λιμνες της γυρω περιοχης(τριχωνιδα,βουλκαρια κλπ)διατηρησαν τις αρχαιες ονομασιες.
ΔιαγραφήΟσο αφορά την λέξη γαλίτσα πρέπει να την πήρε απο την παλιά ονομασία ενος χωριου της περιοχης και μαλιστα και η ιδια λεξη εχει σλαβική/βουλγαρικη προελευση.Επομενως μεχρι τον μεσσαιωνα ονομαζονταν διαφορετικα αγνωστο τουλαχιστον μεχρι στιγμης.
Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σας. Η λέξη Οζερός είναι σλαβικής προέλευσης,(j)ezero=λίμνη, ομοίως βουλγαρικό ezero=λίμνη. Το τοπωνύμιο είναι συνηθισμένο στον ελλαδικό χώρο, ως Οζερός και Νεζερός. Σύμφωνα με το "Χρονικόν του Μορέως", Μέγας Εζερός ονομαζόταν η Παμβώτιδα, η Λίμνη των Ιωαννίνων! Νεζερός ονομάζεται και η λίμνη Ζαραβίνα του νομού Ιωαννίνων(50 χλμ. από τα Γιάννενα), την οποία γνωρίζει πολύ καλά και ο κύριος Ζιακόπουλος. Όσο για τη λ. Γαλίτσα, η κατάληξη -τσα παραπέμπει πάλι σε σλαβικό τοπωνύμιο, υδρωνύμιο για την ακρίβεια, εκτός αν είναι παραφθορά ελληνικής λέξης. Το γεγονός ότι η Οζερός σύμφωνα με το βιβλίο "Λιμνών Περιήγηση" του Γ. Φατούρου είναι φραγματογενής λίμνη που σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του Αχελώου, ίσως δείχνει ότι δεν είναι και πολύ...αρχαία. Θα το κοιτάξω πάντως και σε άλλες πηγές. Μ.Σ.
ΔιαγραφήΤο "Βουλκαρία" είναι μεταγενέστερο όνομα, Μυρτούντιον την ονομάζει ο Στράβωνας. Η Τριχωνίδα υπάρχει στον Πολύβιο ως Τριχωνίς βέβαια και η Λυσιμαχία οφείλει το όνομά της στην αρχαία πόλη Λυσιμάχεια, που είχε χτιστεί στις όχθες της από τον βασιλιά της Θράκης Λυσίμαχο. Η Αμβρακία τέλος, γνωστή και ως "Μεγάλη Οζερός", πήρε το όνομά της μάλλον από την αρχαία πόλη Αμβρακία, που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Άρτα. Δεν αναφέρεται πάντως στις αρχαίες πηγές ως "Αμβρακία"(Πηγές: "ΛΙΜΝΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ", "ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ", "ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ F.MONTANARI"). Μ.Σ.
ΔιαγραφήΧαιρετώ το μπλογκ μετά από κάποιες μέρες χαλάρωσης λόγω λίγων καλοκαιρινών διακοπών και από τα καιρικά δρώμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα σχολιάσω τα περασμένα συμβάντα των αλλεπάλληλων πυρκαγιών,του καύσωνα και των θυμάτων λόγω αυτών,καθώς δεν έχει κανένα νόημα τώρα πιά.
Κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα.
Από τη μεριά μας και όταν είχαμε δει πολύ πριν τι έρχεται, είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε ανεξαρτήτως αν κάποιοι άσχετοι μας είπαν και τρομολάγνους.
Κοιτώντας τώρα την κυκλοφορία του Αυγούστου στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκο επίπεδο συμπεραίνω:
Α. Συνθήκες επιλεκτικού ήπιου καύσωνα στη χώρα μας με έμφαση τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά Εύβοια αλλά και την Θράκη κατά τόπους όπου θα δούμε και αύριο αλλά και το Σάββατο θερμοκρασίες των 39 με 40 και πιθανόν έως 41 βαθμών.
Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα δυτικά προσωπικά δεν βλέπω τιμές μεγαλύτερες των 35 με 36 βαθμών με αυξημένα όμως τα ποσοστά υγρασίας.
Γενικά η δυσφορία θα είναι μεγάλη σε σχέση με το περασμένο ισχυρό κύμα καύσωνα.
Β. Απόπειρα ενός βαρομετρικού χαμηλού από την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία το Σάββατο μετά το μεσημέρι να κινηθεί ανατολικά και η "ουρά" του να επηρεάσει την δυτική και βόρεια χώρα με μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Αυτή η Τραφ θα έχει την μορφή ψυχρού ενεργού μετώπου με ότι αυτό συνεπάγεται(απότομη εναλλαγή στην ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων, πολλά ηλεκτρικά καθώς και δημιουργία χαλαζόπτωσης).
Οι περιοχές πού θα έχουν τα περισσότερο αξιόλογα φαινόμενα το Σάββατο απόγευμα βράδυ αλλά και τη νύχτα θα είναι το κεντροβόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική Θεσσαλία,πιθανόν η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και της ΒΔυτικης Πελοποννήσου, η Ήπειρος και περιοχές της κεντρικής κυρίως Μακεδονίας και γύρω από τον Θερμαϊκό.
Υπάρχει περίπτωση να δούμε έντονα καθοδικά ρεύματα(downdrafts) με βίαιες ριπες ανέμων γύρω από τις περιοχές καταιγίδων(downbursts).
Τα φαινόμενα αυτά αν και τοπικά έντονα(θέλει λίγο προσοχή όσοι μας ακούτε από παράκτια κυρίως μέρη λόγω διακοπών) δεν θα κρατήσουν πολύ και ήδη από την Κυριακή οι ισχυροί ΒΔυτικοί άνεμοι θα καθαρίσουν τον καιρό και εκεί.
Γ. Η θερμοκρασία από την Κυριακή του Σωτήρος ιδιαίτερα στα δυτικά δεν θα ξεπεράσει τούς 30 με 31β το μεσημέρι, ενώ από βδομάδα με την σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων και του μελτεμιού στο Αιγαίο θα διατηρηθεί μέχρι και τις παραμονές περίπου της Παναγίας σε πολύ ευχάριστα επίπεδα ακόμη και στα δυτικά,που όσο να ναι θα τσίμπα προς τα πάνω ή Τ τα μεσημέρια.
Δ. Κοιτώντας και λίγο παραπέρα διακρίνουμε την εμμονή του καιρού στην Ευρώπη(έγινε συνήθεια άλλωστε) να κρατά τις χαμηλές πιέσεις με τις θύελλες και τις καταιγίδες στα βόρεια και ΒΔυτικα τμήματα αυτής.
Στη Μεσόγειο αυτό σημαίνει καιρική νιρβάνα με ζέστη η οποία πότε πότε θα δίνει τη θέση της και σε καύσωνα.
Ο συνδυασμός του αντικυκλώνα των Βαλκανίων και τού θερμικού χαμηλού της μέσης ανατολής όμως δεν δείχνει να σταματά και έτσι τα μελτέμια αν και καθυστερημένα φέτος(εξού και ο πολύ θερμός Ιούλιος φέτος στην ανατολική Ελλάδα όπου και συνεχίζει), θα πάρουν μπροστά γιά τα καλά.
Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι από τον 15 Αύγουστο και μετά ο καιρός θα ξανά ζεστάνει ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια τμήματα, όμως σε αντίθεση με αυτά πού ακούγονται από κάποιους δεν διαφαίνεται κανένα έντονο κύμα καύσωνα τουλάχιστον γιά τη χώρα μας.
Όσον αφορά τις βροχές τώρα, δυστυχώς αυτές ίσως να μην μας επισκεφτούν καθόλου ούτε τον Αύγουστο(μελτέμι = ανομβρία) πλην ίσως της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, οπότε το θέμα που ήδη υπάρχει σε Πελοπόννησο ανατολική Στερεά Αιγαίο και ανατολική Θεσσαλία θα συνεχίσει να υφίσταται γιά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υ. Γ. Αγαπητέ συντοπίτη Αλέξανδρε ευχαριστούμε για την όμορφη φωτογραφία σού.
Η ονομασία Οζερός ή Οζηρός προέρχεται από το Σλαβικό λεξικό.
Η άλλη δική μας ονομασία είναι Γαλίτσα.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια άλλη αρχαία ονομασία πού έγραψε κάποιος φίλος.
Υ. Γ. 2 Η προσοχή που πρέπει να δωθεί από την Κυριακή και έπειτα αφορά στην ένταση των ανέμων και των πυρκαγιών!
Ελπίζω να μην κούρασα με την καιρική ανάλυση τού Αυγούστου.
Έτσι και αλλιώς οι δημοσιεύσεις θα είναι λίγες έως τα τέλη τού μήνα.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Φώτη ευχαριστούμε για τα στοιχεία, πολύ κατατοπιστικά! Μια μικρή ένσταση μόνο, προσωπικής επιλογής ίσως: εγώ θα αφαιρούσα το «δυστυχώς» από όσα έγραψες για τις βροχές. Ο Μάης και ο Ιούνιος ήταν υπέρ το δέον ψυχροί και βροχεροί. Δεν θέλω καμία βροχή απολύτως, δεν μου λείπουν τα μπουρίνια, οι καταιγίδες και τα ψύχρα μέτωπα. Από Σεπτέμβρη και μετά- μην πω από Οκτώβρη. Θα μου πουν οι φίλοι αγρότες ότι πρέπει να ποτιστεί η γη και θα έχουν δίκιο ίσως αλλά προσωπικά θέλω οι βροχές να είναι ελάχιστες και στα βουνά μόνο.
ΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο καλοκαιριού
Φίλε Φώτη καλώς ήρθες από το ......Πόρτο Κατσίκι ! .Δεν κούρασες καθόλου.Ίσα-ίσα ευχαριστούμε για τα ενημερωτικά. ---=====Π.Α.
ΔιαγραφήΝα είστε καλά φίλοι!
ΔιαγραφήΣυμφωνώ φίλε των 11:49.
Ο Αύγουστος έτσι πρέπει να είναι, καλοκαιρινός και άνομβρος.
Είμαι από αυτούς που θέλουν τις εποχές να έρχονται στην ώρα τούς.
Καταλαβαίνεις όμως πως το έγραψα το "δυστυχώς".
Κύριε Ζιακόπουλε...μετά από όσα περάσατε το τελευταίο δεκαήμερο..με κορύφωση τον φιλόζωο...επίμενω ότι ήρθε η ώρα της μάχης της Μόσχας....φέρτε Γκουτέριαν..Μανστάιν...Στάλιν....Σιβηρικό να μαστιγώνει την Ευρώπη..και Γερμανούς μετεορολόγους..στα πρόθυρα νευρικής κρίσης...για να μπε'ι μία τάξη..και λίγο δροσιά.."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα παλαιότερα "Θωμά":
Διαγραφήhttps://ziakopoulos.blogspot.com/2014/04/blog-post_1830.html#more
Oυπς...αδιάβαστος κύριε Ζιακόπουλε....!συγνώμη....εναλλακτικά...την κάθοδο των Μυρίων μέσα από τις χιονοθύελλες..στα βουνά.....της Μικράς Ασίας.."θωμάς΄¨....
ΔιαγραφήAγαπητέ "Θωμά" σε "εξιτάρει" η περίπτωση της "Wagner" της εποχής εκείνης.Και δικαίως,είναι συναρπαστική.
ΔιαγραφήΞενοφώντος το ανάγνωσμα .----====Π.Α.
Φίλε Π.Α. είχα την τύχη να την διαδαχθώ σε μετάφραση(στα αρχαία είμουν ο χειρότερος μαθητής)...ακόμα ρίχνω κάποιες ματιές...και μου φαίνεται μια απίστευτη περιπέτεια...,ο ίδιος ο Αλέξανδρος από αυτην την αφήγηση πήρε όσες πληροφορίες ήθελε για να περάσει τα βουνά των Καρδούχων κυρίως όμως έχει αφθονες πληροφορίες για συγκριτική εξέταση του κλίματος τότε και τώρα...."θωμάς"
ΔιαγραφήΕνδεχομένως παλαιότερα να έχω ανεβάσει στο μπλογκ κάτι από τα παρακάτω, αλλά επειδή ο "Θωμάς" ενίοτε παραμελεί τα μαθήματά του, τα ξαναανεβάζω.
ΔιαγραφήΣτις αρχές της άνοιξης του 329 π. Χ. ο Αλέξανδρος έφτασε στην περιοχή των Παροπαμισάδων που βρίσκεται κοντά στον Ινδικό Καύκασο. Η χώρα των Παροπαμισάδων ήταν γυμνή, χιονοσκεπής και δεν μπορούσε να επιβιώσει σ’ αυτή «ούτε πουλί ούτε άγριο ζώο». Οι κάτοικοι ζούσαν διασκορπισμένοι σε μικρούς οικισμούς και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα παρέμεναν κλεισμένοι στα πλίνθινα σπίτια τους. Οι στέγες των σπιτιών ήταν θολωτές με ένα άνοιγμα στο κέντρο για να βγαίνει ο καπνός. Ο καπνός από την εστία που βρισκόταν στο κέντρο του σπιτιού ήταν το μοναδικό στοιχείο που πρόδιδε την παρουσία ανθρώπων στο κάτασπρο τοπίο. Περπατώντας σ’ αυτό το αντίξοο περιβάλλον, πολλοί στρατιώτες τυφλώθηκαν από την αντανάκλαση του φωτός πάνω στο χιόνι. Άλλοι έπαθαν κρυοπαγήματα και αρκετοί πέθαναν από το συνδυασμό του ψύχους, της έλλειψης εφοδίων και της εξάντλησης.
Ο Ξενοφώντας στο έργο του Κύρου Ανάβασις αναφέρεται σε ανάλογες ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι Μύριοι στα χιονοσκεπή βουνά της Αρμενίας και του Κουρδιστάν. Ο ιστορικός περιγράφει ακόμα και τις μεθόδους αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων. Οι άνδρες για να προφυλάξουν τα μάτια τους από την αντανάκλαση του φωτός στο χιόνι κρατούσαν μπροστά τους ένα μαύρο αντικείμενο, ενώ για να αποφεύγουν τα κρυοπαγήματα των ποδιών έπρεπε να κινούνται συνεχώς και να βγάζουν τα υποδήματά τους την ώρα του ύπνου. Τέλος, για να μη βυθίζονται τα κτήνη ως την κοιλιά στο παχύ χιόνι, έβαζαν τα πόδια των ίππων και των υποζυγίων μέσα σε μικρά σακιά.
Καλημέρα σε όλους.
Για αυτό και οι σκιέρ φορούν γυαλιά ηλίου, αλλά και αντηλιακό, καθώς από την αντανάκλαση του φωτός στο χιόνι μπορεί να πάθουν εγκαύματα. Από ηλίαση μέσα στην καρδιά του χειμώνα κινδυνεύουν, εξάλλου, και στη Νότια Αμερική, όπου βιώνουν καύσωνα, κόντρα στην εποχή. Σύμφωνα με τον Guardian, το Μπουένος Άιρες έζησε την πιο ζεστή 1η Αυγούστου εδώ και 117 χρόνια, ενώ βόρειες περιοχές της Αργεντινής που συνορεύουν με το Βολιβία και την Παραγουάη είχαν θερμοκρασίες 37 και 39 βαθμών.
ΔιαγραφήΣχεδόν 40 βαθμοί καταγράφηκαν δυτικότερα στη Χιλή, τιμές υψηλές ακόμα και για καλοκαίρι. "Ο χειμώνας στη Χιλή εξαφανίζεται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κλιματολόγος Raul Contrero στην εφημερίδα La Tercera της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Σε τμήματα της Παραγουάης, της Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας καταγράφονται επίσης θερμοκρασίες 39 βαθμών και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον πέντε μέρες ακόμα, σύμφωνα με τον παρατηρητή ακραίων καιρικών φαινομένων Maximiliano Herrera, που ισχυρίζεται ότι "αυτός ο ασυνήθιστος χειμώνας θα ξαναγράψει τα βιβλία για το κλίμα".
Στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν της Παραγουάης, ο 32χρονος πωλητής αυτοκινήτων Ariel Mendoza αποδίδει τους 33 βαθμούς στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο διευθυντής του τοπικού πανεπιστημίου Oscar Lopez Grutter υποστηρίζει ότι ο χειμώνας είναι λιγότερο κρύος και πολύ πιο σύντομος. Οι ειδικοί αποδίδουν το κύμα ζέστης της Νότιας Αμερικής στο φαινόμενο του Ελ Νίνιο - τα νερά του Ειρηνικού γίνονται θερμότερα - αλλά και στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Και μπορεί αυτό το επεισόδιο ζέστης στο Μπουένος Άιρες να τερματίστηκε την Πέμπτη 3/8, αλλά σε βορειότερες επαρχίες της Αργεντινής οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται. Η εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Cindy Fernandez επισήμανε ότι "είχαμε δέκα καύσωνες το 2023, ενώ παλιότερα δεν ξεπερνούσαν τους πέντε, ούτε τα πιο ζεστά καλοκαίρια". Ακόμα και στην Παταγωνία (στα νότια της Αργεντινής, κοντά στην πολική ζώνη), τα καλοκαίρια είναι κατά 1,5 βαθμούς θερμότερα σε σχέση με 60 χρόνια πριν, συμπλήρωσε η ίδια.
https://www.theguardian.com/world/2023/aug/03/south-america-winter-heatwave
Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε για τον κόπο σας...τα συμπεράσματα τώρα που βγαίνουν από τις δύο αφηγήσεις είναι
Διαγραφήα)Οι Μύριοι....φαίνεται ότι επιχειρησιακά γνώριζαν αυτες τις συνθήκες και λάμβαναν όλα τα προληπτικά μέτρα να τις αντιμετωπίσουν και μάλιστα με επιτυχία...αυτό εξηγείται είτε ότι είχαν καλούς οδηγούς (ντόπιους) η είχαν επιχειρήσει ήδη σε τέλτοιες συνθηκες.Με το δεοδομένο ότι οι Μύριοι καταγόταν όλοι από την νότια Ελλάδα η δεύτερη υπόθεση μας οδηγεί στο συμπερασμα ότι το κλίμα στην εποχή των Μυρίων ήταν κατά τι ψυχρότερο της σημερινής εποχής.
β)Τα παθήματα του Μακεδονικού στρατού...μας οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα,να προσθέσω σε αυτό την εντονη κινητότητα του μακεδονικού εκτρατευτικού σώματος σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν..αλλά και το Κουρδιστάν..οσο καλοί στρατιώτες και να ήταν σε αυτές τις περιχές δεν θα μπορούσαν να είχαν αυτές τις ταχύττητες...με τα σημερινά κλιματικά δεδομένα."θωμάς"
Η φωτογραφία εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!
Φιλε ανωνυμε οι ντοπιοι ξηρομεριτες την λιμνη οζερος την λενε γαλιτσα. Δεν γνωριζω αν ειναι αρχαια η προελευση της λεξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν λείπει το χιούμορ από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής στη Γαλλία, που μίλησαν για "ασυμπτωματικό καύσωνα", επειδή στη χώρα τους βρέχει όλο αυτό το διάστημα που η Μεσόγειος βιώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει η Le Monde. Ένα "παράδοξο" που το Meteo France αποδίδει στον πολικό αεροχείμαρρο - ένα ποτάμι αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα που κινείται από τη δύση προς την ανατολή, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις - ο οποίος το καλοκαίρι βρίσκεται συνήθως στη Σκανδιναβία, αλλά φέτος μετατοπίστηκε στη βόρεια Γαλλία.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η μετατόπιση του πολικού αεροχειμάρρου δεν είχε προβλεφθεί", παραδέχεται ο Francois Gourand από το Meteo France, ενώ την αποδίδει στη μεταβλητότητα του καιρού. Ο μετεωρολόγος εκτιμά ότι ο αεροχείμαρρος θα επανέλθει στη βόρεια Ευρώπη τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου και οι καιρικές συνθήκες της Γαλλίας, που αποτελούν την εξαίρεση, καθώς ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, θα γίνουν και πάλι καλοκαιρινές. Όσο για το αν η μετατόπιση του αεροχειμάρρου νοτιότερα οφείλεται στην κλιματική απορρύθμιση, ο Gourand υποστηρίζει ότι "πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές τα επόμενα χρόνια για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο".
Συνολικά, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει, πάντως, για ένα δροσερό καλοκαίρι στη Γαλλία, όταν η Κορσική βίωσε κι αυτή τον δεύτερο πιο μεγάλο σε διάρκεια καύσωνα από το 1947 και σε περιοχές της νότιας ηπειρωτικής χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες 39 και 40 βαθμών. Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο 15ος θερμότερος από το 1900 στη Γαλλία, ενώ ο Ιούνιος ο δεύτερος πιο ζεστός.
Η ωκεανογράφος και κλιματολόγος Julie Deshayes υποστηρίζει, εξάλλου, ότι το "ότι δεν υπάρχει κύμα καύσωνα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση, εξηγώντας πως "αυτή φαίνεται από τα ακραία φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, όπως ο καύσωνας της Μεσογείου και οι φονικές πλημμύρες στην Κίνα, ενώ γίνεται περισσότερο αντιληπτή στους ωκεανούς, επειδή διατηρούν περισσότερο τη θερμότητα που απορροφούν". Αυτό συμβαίνει, επειδή σε αντίθεση με τον αέρα, η θάλασσα είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε αντικρουόμενες ατμοσφαιρικές δυναμικές, με συνέπεια να κρατάει για μεγαλύτερα διαστήματα τη θερμότητα.
Και στα τέλη Ιουλίου, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο και τον βόρειο Ατλαντικό. Ζεστός είναι και ο Σαρωνικός, αλλά σχετικά δροσερή η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 3-4/8, καθώς παρά την υψηλή και πάλι σχετική υγρασία που ξεπέρασε το 70%, ενώ και τη μέρα δεν έχει πέσει μέχρι στιγμής κάτω από 60%, οι βραδινές θερμοκρασίες υποχώρησαν στους 24-25 βαθμούς.
https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2023/08/02/mediterranee-en-feu-paris-sous-la-pluie-les-raisons-d-une-meteo-d-ete-paradoxale_6184245_4355770.html
Πάντως δεν βλέπω να γλιτώνουμε το νέο κύμα καύσωνα μετά τις 20 Αυγούστου τελικά το πρακτορείο bloomberg θα δικαιωθεί κάτι τέτοιο ψελλίζει το gfs για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας μετά της Παναγίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε ,η στατιστική δεν συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλεις τη δική μου πρόβλεψη : "όλα μπορεί να συμβούν " . ---====Π.Α.
ΔιαγραφήΤο gfs όλο καύσωνες τάζει αγαπητέ το καλοκαίρι και μετά τα μαζεύει.
ΔιαγραφήΑκόμη δεν το έχεις καταλάβει?
Μόνο Ευρωπαϊκό υπολογίζω στις θερμοκρασίες.
Άσε να δούμε έως τότε.
Όσο για σήμερα όπως αναμένονταν παταγώδης αποτυχία τα 39αρια της ΕΜΥ γιά τη δυτική Ελλάδα.
35αρια στα πεδινά μας μέγιστες ενώ στα παράκτια δεν ξεπεράσαμε τούς 30 βαθμούς!
Γιατί άραγε συνεχίζονται αυτά τα λάθη στις περιοχές μας?
Το παρατηρώ χρόνια τώρα ότι οι επίσημοι φορείς πάντα σχεδόν μας "τσουβαλιάζουν" με την υπόλοιπη χώρα ενώ έχουμε το δικό μας μικροκλίμα...
Ετσι ειναι φωτη. 3 μερες τωρα δεν υπηρξε ποτε ζεστη ακομα και στις περιοχες γυρω απο την τριχωνιδα. Δεν το συζητω στο ορεινο ξηρομερο... Εκει το βραδυ ειχε μεχρι και ψυχρα. Οταν δεν υπαρχει μελτεμι που να υπερπηδα την πινδο, τουλαχιστον η αιτ/νια ακομα και αν οι θερμοκρασιες στα 850 ειναι στο +20, δεν υπαρχει ζεστη.
ΔιαγραφήΓια την Λάρισα μετά από τον Ιούλιο ρεκόρ και ο Αύγουστος ξεκίνησε με +3.5 βκ πάνω από τα κανονικά αλλά ευτυχώς θα πέσει τις επόμενες μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφηκε και η υψηλότερη μέση θερμοκρασία των ωκεανών με 20,96 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2016, όταν και τότε επικρατούσε το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, όπως μεταδίδει το BBC. Oι ωκεανοί που παρέχουν το μισό οξυγόνο στον πλανήτη, χάνουν την ικανότητα τους να απορροφούν αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, όταν υπερθερμαίνονται, με συνέπεια περισσότερο CO2 να παραμένει στην ατμόσφαιρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέπειες μπορεί να υπάρξουν και για τα θαλάσσια είδη, ειδικά σε περιοχές όπως στη Φλόριντα, όπου η θερμοκρασία στην επιφάνει του νερού έφτασε τους 38,44 βαθμούς, ενώ κανονικά κυμαίνεται μεταξύ 23-31β. Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν μεταξύ 1982 και 2016 και μεγάλωσε και η διάρκεια τους με αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου να κρατάει από τον Αύγουστο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023.
Tους επιστήμονες τους ανησυχεί που η υψηλότερη μέση θερμοκρασία των ωκεανών καταγράφηκε Αύγουστο και όχι Μάρτιο, όταν και θα έπρεπε να είναι κανονικά πιο ζεστοί. Και ανησυχούν για το πόσο μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία των ωκεανών μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Για τον ωκεανό ισχύει, δηλαδή, το αντίθετο απ' ό,τι για τον Σαρωνικό, που είναι παγωμένος τον Μάρτιο.
https://www.bbc.com/news/science-environment-66387537
Φοβερή η δορυφορική αυτή τη στιγμή στην δυτική Ελλάδα κ συγκεκριμένα στην περιοχή Κεφαλλονιάς κεντρικού Ιονίου και παράλιας Αιτωλοακαρνίας Άρτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ετοιμαστούμε σε λίγο....
Φίλε Φώτη για την ώρα είμαστε καλά.
ΔιαγραφήΈβρεξε βέβαια αλλά όχι κάτι σπουδαίο, χωρίς ακρότητες.
Κριμα για τις βραδινές εκδηλώσεις, μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν
Γειά σού αγαπητέ Κονιτσιώτη.
ΔιαγραφήΜία χαρά φαινόμενα είχαμε τελικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε κάποια δυτικά παράκτια.
19mm κατέγραψε η περιοχή μού σύνολο εκ των οποίων το 1,4mm το πήραμε το πρωί.
Βάλσαμο αυτή η βροχή γιά τη φύση.
Σήμερα η μέρα θυμίζει Σεπτέμβρη με δυνατό μαΐστρο, φοβερή διαύγεια και τη θερμοκρασία το μεσημέρι μόλις στους 29β!
Μία χαρά κυλά ο Αύγουστος στα μέρη μας.
Χαιρετώ και καλή Παναγιά να έχεις.
Aναβλήθηκαν οι δοκιμαστικοί κολυμβητικοί αγώνες στον Σηκουάνα, λόγω ρύπανσης, η οποία οφείλεται στις βροχές που έπεσαν μεταξύ 20 Ιουλίου και 2 Αυγούστου στο Παρίσι και ήταν τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της 20ετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως γράφει η Le Monde. Oι Γάλλοι θέλουν να διεξαχθεί στον Σηκουάνα ο μαραθώνιος κολύμβησης (10 χιλιόμετρα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά να μπορούν από του χρόνου να κάνουν μπάνιο και οι Παριζιάνοι στα νερά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν επενδυθεί, μάλιστα, 1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό των υδάτων, τα οποία επιηρούνται συνεχώς, αλλά προς το παρόν, οι βροχές αύξησαν τα λύματα που κατέληξαν στον ποταμό και τις συγκεντρώσεις του βακτηρίου Escherichia coli, που μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη. Θολά α λα Σηκουάνα ήταν, εξάλλου, την Κυριακή 6/8 τα νερά στον Σαρωνικό, λόγω του δυτικού ανέμου που μπορεί να έριξε τη θερμοκρασία, αλλά έδειξε ότι δεν υπάρχει το ιδανικό και αντίστροφα ούτε το απόλυτα κακό και όσον αφορά τον καιρό.
https://www.lemonde.fr/sport/article/2023/08/06/paris-2024-la-seine-trop-polluee-les-epreuves-tests-de-natation-annulees_6184611_3242.html
Ενώ όλοι μας είμασταν και είμαστε προσηλωμένοι στον καύσωνα που μας πέρασε..και κοιτάμε αν έρθει και άλλος...το πρώτο ταξίδι του πολικού αεροχειμάρου προς τα νότια μας πέρασε απαρατήρητο-ο κύριος Ζιακόπουλος είχε γράψει παλιότερα..για το πως δημιουργούνται τα χαμηλά στην Κεντρική Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο με αυτά τα ταξίδια-λοιπόν αυτό το ταξίδι έδωσε φθινόπωρο στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και στην αποδρομή του βούλιαξε την Νορβηγία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμάς πέρα από ενα πέρασμα του μετώπου το προηγούμενο Σάββατο...μας εδωσε τον εμποδισμό που τον ακολούθησε και τα μελτέμια..παράλληλα με τα σκαψίματα..του στα ΒΑ μας δίνει και καμμία αστάθεια σαν την σημερινή στα Βόρεια.
Γιαττί τα λέω αυτά...απλά γιατί ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στα ΒΑ της Ευρώπης μετά τις 15 του μήνα....,έτσι δεν ξέρω κατά πόσο θα πρέπει να πιστέψουμε τα μοντέλα...η να δούμε αν θα είναι συναρπαστική η εξέλιξη αυτού του ταξιδιού..προς τα νότια.Για την ώρα βέβαια ισχύουν αυτά που μας είπε ο Φωτης δλδ αρκετή ζέστη δυτικά...και ζέστη ανατολικά ."θωμάς"
22 βαθμοί σήμερα στο Σειχ Σού και βροχή κατά διαστήματα...
"θωμά", είδε και τους 17,8 στις 13:00.
Διαγραφή