ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (6/10)
Καιρός: Τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το
απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της.
Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στο Α-ΝΑ Αιγαίο και το
Καρπάθιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Ως τους 29 βαθμούς.
ΣΑΒΒΑΤΟ (7/10)
Καιρός: Ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην
κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Πελοπόννησο, το Ν.
Ιόνιο και τη Β. Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα
ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με ριπές τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πρόσκαιρη πτώση.
ΚΥΡΙΑΚΗ (8/10)
Καιρός: Δεν προβλέπονται βροχές.
Άνεμοι: Σε εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Ως τους 29 βαθμούς.
ΔΕΥΤΕΡΑ (9/10)
Καιρός: Ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην
κεντρική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και τη ΒΑ
Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 4 με 5 και στα
ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. .
Θερμοκρασία: Σε πτώση κυρίως στις ανατολικές και βόρειες
περιοχές.
ΛΟΙΠΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (10-15/10/2023)
Καιρός: Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές.
Άνεμοι: Βόρειων διευθύνσεων με ένταση το πολύ 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Και ξανά προς τα 30άρια τραβά!
Καλησπέρα από την κρύα πλέον Στοκχόλμη με τη μέγιστη να μη ξεπερνάει τους 9-10c.στο σκανδιναβικό φθινόπωρο φωνάζει παρόν .Μάκης Στοκχόλμη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανακοίνωση των μέσων θερμοκρασιών του Σεπτέμβρη σε Ευρώπη και παγκοσμίως προκαλεί σοκ! Κατά τα άλλα όλα καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαζεμένα πάλι θάρθουν τα νερά. Αυτό γίνεται δυστυχώς τα τελευταία χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς έτσι είναι, κ. Στυλιανάκη. Από την άλλη, τα νερά της θάλασσας έχουν αρχίσει να κρυώνουν στην επιφάνεια, κάτι που γίνεται αντιληπτό αν κατέβεις στον βυθό, όπου τα νιώθεις χλιαρά. Κι αυτό διότι πρώτα κρυώνουν το φθινόπωρο προς χειμώνα και αντίστροφα ζεσταίνονται την άνοιξη προς καλοκαίρι τα επιφανειακά νερά.
ΔιαγραφήΜάλλον έχουν παίξει ρόλο και οι συνεχείς βοριάδες, πάντως, όσον αφορά την αίσθηση του δροσερού νερού στην επιφάνεια και του χλιαρού στον πυθμένα της θάλασσας, ακόμα και σε πολύ μικρά βάθη 5-6 μέτρων.
Βαγγέλη, για άλλα νερά μιλάει ο Γιώργος. Είδες φως και μπήκες!
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Όντως πάμε απ τις κακοκαιριες στους αντικυκλωνες τα τελευταία χρόνια.Παρ'ολα αυτά ότι καιρό και να κάνει υπάρχει πολύ γκρίνια..
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε και πάλι για την φιλοξενία...εγώ απλά να σημειώσω ..το πόσο φιλόξενη είναι μία βελανιδιά....και ότι τα κυκλάμινα....στον τόπο μας ανοίγουν και κλείνουν το καλοκαίρι....είναι από τις πιο όμορφες εικόνες που συναντάς σε ενα δρυόδασος.Στα του καιρού....και ειδικά στην μεγάλη κυκλοφορία...εμφανίζεται μία κινητικότητα στα μεγάλα πλάτη...στην Μεσόγειο αλλά και την κεντροδυτική Ευρώπη... όμως έχουμε τον γνωστό πλέον αντικυκλώνα στον οποίο τελικά θα δώσω κανένα όνομα μόνιμου...όπως ο Αζορικός αν με εκνευρίσει και άλλο....Ελπίδες αχνοφαίνονται για αλλαγή μετά τις 17...αλλά...νομίζω θέλει πάλι προσοχή."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε κάποιοι λένε οτί μπορεί να κάνει 35αρια μέγιστη με αντικυκλώνες αν συνοδευτούν με θερμές αέριες μάζες στα μέσα οκτωβρίου.Εσείς πιστεύετε οτί είναι αυτό εφικτό ή επειδή έχει πέσει η ηλιακή δραστηριότητα είναι ανέφικτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε με την άδεια σας...
ΔιαγραφήΤα 35αρια μπορούν να εμφανιστούν στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου μόνο υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.
Συνδυασμός θερμής μεταφοράς με άνοδο του υποτροπικού έως τα μέσα τουλάχιστον γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης με συνδυασμό υπέρξηρο προφίλ ανέμων στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.
Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με ΝΔυτικούς ανέμους(λίβας) στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νότια,ή ΝΑνατολικούς στα δυτικά και νότια.
Με την υπάρχουσα κυκλοφορία των επόμενων ημερών είναι αδύνατον να υπάρξουν τέτοιες θερμοκρασίες καθώς το βόρειο γενικά ρεύμα θα επικρατεί με αποτέλεσμα τις υψηλές μέγιστες γιά την εποχή(όχι όμως σπάνιες η ακραίες) και τις νυχτερινές αναστροφές λόγω αντικυκλώνα και ξαστεριάς.
Προσωπικά θεωρώ πιό πιθανό να δούμε σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς της Πελοποννήσου και της Κρήτης-νοτίου Αιγαίου πολύ υψηλές μέγιστες όταν έρθουν οι "Γαρμπήδες" με τις βροχές από τα δυτικά, παρά το επόμενο διάστημα.
Ηράκλειο 37,0 (23-10-1992).
ΔιαγραφήΕλευσίνα 35,0, (18-10-1993), Αλίαρτος, Άργος, Αγρίνιο 34,0 (18-10-1993).
Ν.Φιλαδέλφεια 34,0 (17-10-1979).
Και όλες αυτές οι θερμοκρασίες σε αυτές τις "ύποπτες" περιοχές επιτεύχθηκαν με τύπου "λίβα" ξηρούς ανέμους(τουλάχιστον γιά την Κρήτη και την περιοχή μού(Αγρίνιο) είναι τσεκαρισμένο).
ΔιαγραφήΚάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Τέλεια η φωτό ,κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της, αν κάποιος περπατήσει έξω στην φύση ,κατά τα άλλα το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί και αυτό για μένα είναι πολύ ανήσυχοιτικο, Χρήστος από την ζέστη αλλά χορτασμένη από νερά καταπράσινη Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε παρα πολύ καλά!!! Τις τελευταίες 90 ημέρες( από 20 Ιουλίου)έχει βρέξει εδώ στο Παγγαίο 2 φορές με 18mm νερό. Πάμε βουρ για Αντικυκλωνάρες 20 και 30 ημερών! Η κατάρρευση του κλίματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάστε που σας είπα ότι ο Οκτώβρης κρύβει καλοκαιρινή αστάθεια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα λοιπόν που αυτή τη στιγμή τα ορεινά ημιορεινά της δυτικής Πίνδου και της ανατολικής Μακεδονίας φλέγονται από ηλεκτρικά.
Θερμική αστάθεια Οκτωβρίου..., καλά πάμε!
Αυτή η αστάθεια του οκτωβρίου είναι πιο μικρής έντασης και πιο υποτυπώδης λόγω της μικρότερης ηλιακής δραστηριότητας όπως και της διάρκειας μέρας.
ΔιαγραφήΚανονικά βάση εποχής κ μεγάλης διάρκειας νύχτας, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να βγάζει αστάθειες οι οποίες παλιότερα θα αποτελούσαν παρελθόν από τις 15 Σεπτεμβρίου το πολύ.
ΔιαγραφήΑπλά έχει ζεστή ατμόσφαιρα και λόγω αυτής βγάζει θερμική αστάθεια με τον ερχομό του ψυχρού μετώπου.
ΔιαγραφήΑλλά αυτές οι αστάθειες δεν είναι ικανές να δώσουν πολύ νερό και να είναι έντονες.
Κάποιος σχολιαστής είχε αναφέρει κάποτε,οτί στην αθήνα πριν πολλά χρόνια είχε βγει θερμική αστάθεια ακόμα και τον δεκέμβριο,Αρα κρίνοντας από αυτό αν υπάρξουν κατάλληλες προυποθέσεις μπορεί να βγει θερμική αστάθεια ακόμα και τον χειμώνα.
Εσείς κύριε Ζιακόπουλε τι θέση παίρνετε για όλα αυτά;
Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι για να εκδηλωθεί μια καταιγίδα απαιτείται υγρασία (βασικά στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας), αστάθεια (δυνητική, στατική κ.λπ.) και ανοδική κίνηση του αέρα για την έκλυση της αστάθειας. Αυτά ισχύουν για τις τέσσερις εποχές του έτους. Η θερμική αστάθεια παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα τη θερινή περίοδο, αλλά πάντα παίζει το ρόλο της σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες συνθήκες (συγκυρία) που επικρατούν μια ημέρα σε έναν τόπο. Κατά τη γνώμη μου, το κυρίαρχο αίτιο που χθες προκάλεσε την έκλυση της αστάθειας δεν ήταν θερμικό αλλά δυναμικό. Εννοώ τη διαταραχή (τραφ) που κινήθηκε από τα ΒΔ Βαλκάνια προς την περιοχή μας.
ΔιαγραφήΤον χειμώνα με την χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα και την περιορισμένη διάρκεια μέρας πως είναι δυνατό να βγαίνουν θερμικές αστάθειες;
ΔιαγραφήΜήπως παίζει ρόλο καθαρά το δυναμικό αίτιο;
Γιά την Πίνδο και την αστάθεια της χθεσινής ημέρας όπως την έζησα εγώ από εδώ,θα πω ότι ήταν καθαρά θερμικού τύπου.
ΔιαγραφήΕάν δεν υπήρχε η έντονη ζέστη το μεσημέρι με την ηλιοφάνεια και το αυξημένο Cape δεν θα υπήρχε υποψία ανοδικών ρευμάτων - έκλυσης αστάθειας.
Άλλωστε το φάσμα ωρών που σημειώθηκαν τα φαινόμενα ήταν αυστηρά στο όριο των απογευματινών ωρών και με το πού βράδιασε τέλος!
Γιά το τόξο ανατολική Θεσσαλία Σποράδες βόρεια Εύβοια μέχρι βόρεια Στερεά και τις πολύ τοπικές βροχές πού εκδηλώθηκαν τη νύχτα λόγω της ρηχής Τραφ των Βαλκανίων και του ΒΑ ανέμου πιθανόν να υπήρξε το δυναμικό αίτιο πού λέτε.
Γιά τα μέρη της Πίνδου δεν είχε καμία διαφορά με μία αστάθεια του Ιουνίου.
Αυτό,όπως το λαμβάνω εγώ και με αυτά πού είδα και βίωσα.
Καλησπέρα σας. Οπωσδήποτε παρατηρείται θερμική αστάθεια και το χειμώνα κυρίως στα ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά την επόμενη μέρα από πέρασμα διαταραχής.
ΔιαγραφήΤουλάχιστον 20 χιλιάδες παιδιά εκτοπίζονται κάθε μέρα (43 εκατομμύρια συνολικά, μεταξύ 2016-21) από ακραία καιρικά φαινόμενα, εκ των οποίων το 95% είναι πλημμύρες, σύμφωνα με τη Unicef. H Kίνα και οι Φιλιππίνες είναι οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, αλλά ανάλογα με τον παιδικό πληθυσμό τους, η Δομινικανή Δημοκρατία και τα Νησιά Βανουάτου πλήττονται πιο πολύ από τις τροπικές θύελλες και η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν από τις πλημμύρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρησιμοποιώντας, μάλιστα, ένα ειδικό μοντέλο, η Unicef εκτιμά ότι από την υπερχείλιση ποταμών θα εκτοπιστούν 96 εκ. παιδιά τα επόμενα 30 χρόνια, από τους κυκλώνες 10,3 εκατομμύρια και από τις τροπικές θύελλες 7,2 εκ. Η κλιματική κρίση είναι μία κρίση νερού, με το 90% των φυσικών καταστροφών να έχει σχέση με το νερό. Λύσεις υπάρχουν και είναι οι επενδύσεις για καλύτερες υποδομές απέναντι στις πλημμύρες, με την κατασκευή αξιόπιστων συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής που αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για τις ευάλωτες κοινότητες.
https://news.sky.com/story/up-to-20-000-children-displaced-every-day-by-storms-floods-and-wildfires-unicef-says-12977935
Δεν είναι μόνο κρίση νερού αλλά και κρίση ξηρασίας η κλιματική κρίση. Τουλάχιστον για την Ελλάδα. Μην βλέπεις τα πράγματα μονόπλευρα και παραποιείς την πραγματικότητα.
ΔιαγραφήΔεν πρόκειται για τη δική μου άποψη. Μετάφραση των ανακοινώσεων της Unicef έκανα, οι οποίες βγήκαν μετά την εξέταση στοιχείων επί σειρά ετών. Και οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Από τα 43 εκ. παιδιά που εκτοπίστηκαν παγκοσμίως μεταξύ 2016-21, τα 41 εκατομμύρια (95%) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρών, τα 1,3 εκ. εξαιτίας της ξηρασίας και οι 810 χιλιάδες ελέω πυρκαγιών.
ΔιαγραφήΕπίσης, η φράση "η κλιματική κρίση είναι μία κρίση νερού, το 90% των φυσικών καταστροφών έχει σχέση με το νερό", ανήκει στην παγκόσμια διευθύντρια του WaterAid, Katherine Nightingale, δεν είναι δικής μου έμπνευσης. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα, δεν ήταν η ξηρασία, αλλά οι πλημμύρες που έκαναν τελικά την πολύ μεγάλη ζημιά, αν θέλουμε να είμαστε όντως αντικειμενικοί.
Ε, εντάξει, δεν παραποιεί την πραγματικότητα. Σήμερα γράφει για τις πλημμύρες και τις θύελλες, άλλοτε γράφει για την ξηρασία, για όλα γράφει.
ΔιαγραφήΌπως είπα και στις 2 Οκτωβρίου το πρωί, κάτι αχνοφαίνεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στην Κ. Μεσόγειο - Ιόνιο.
Καλημέρα, εγώ δεν θα πω ότι παραποιείς αλλά ότι παρουσιάζεις την μισή πραγματικότητα γιατί έχεις μια αντιπάθεια στα καιρικά φαινόμενα.
ΔιαγραφήΌπως αναφέρουν από μελέτη της Greenpeace :
«Η Greenpeace, σε πρόσφατη μελέτη για τους καύσωνες του 2022 έδειξε πως σε όλη την Ευρώπη, 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Και η Ελλάδα, είχε τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία θανάτων με 280 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού- αμέσως μετά την Ιταλία. Οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειες.
«Το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια. Η υπερθέρμανση του κτιρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μέσω θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και επιδείνωσης χρόνιων και αναπνευστικών προβλημάτων. Την περασμένη χρονιά, το 34% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους το καλοκαίρι»
σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Cale Lawlor, senior policy manager στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (European Public Health Alliance), υποστήριξε ότι η υπερθέρμανση στα κτίρια δεν είναι απλώς ένα ζήτημα άνεσης. Θέτει ζωές σε κίνδυνο και πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τις ακραίες θερμοκρασίες.
Διά απαγχονισμού, διά τουφεκισμού ή διά λιθοβολισμού; Πλασματικό το ερώτημα. Σημασία έχει η θανατική καταδίκη!
ΔιαγραφήΚα για πλημμύρες μας λέει και για ξηρασίες και για όλα.Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει πει κάτι αισιόδοξο.
ΔιαγραφήΛευτέρη, όλη η υπερβάλλουσα θνησιμότητα από παθολογικά αίτια καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μάλιστα, και όχι μόνο την περίοδο ενός καύσωνα αποδίδεται σε αυτόν. Είναι κάτι που ξεκίνησε το 2003 από τη Γαλλία και συνεχίζεται αυτή η πρακτική. Είναι κάτι αντίστοιχο με το να αποδίδονταν όλοι οι θάνατοι από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια τον χειμώνα στο κρύο.
ΔιαγραφήΓια αυτό και οι θάνατοι από τους καύσωνες δεν ανακοινώνονται όταν αυτοί εκδηλώνονται, αλλά μήνες μετά που έχει βγει η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Κυρίως αφορούν υπερήλικες, που είχαν πολλά προβλήματα υγείας. Και μπορεί να ακουστεί κυνικό, αλλά δυστυχώς μετά από μία ηλικία ένας άνθρωπος μπορεί να "φύγει" με το παραμικρό. Τουλάχιστον, θα έχει ζήσει, όμως, τη ζωή του, αυτό είναι το σημαντικό.
Αντίθετα, σε μία πλημμύρα και μία πυρκαγιά μπορεί να την πάθει ακόμα κι ένας νέος και υγιέστατος άνθρωπος, αν βρεθεί στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο. Και σε αυτή την περίπτωση θα χαθούν πάρα πολλά ανθρωποέτη, δηλαδή, τα χρόνια που είχε μπροστά του αυτός ο νέος, συν των παιδιών που δεν πρόλαβε να κάνει κ.λ.π.
Δεν έχω καμία αντιπάθεια σε κανένα καιρικό φαινόμενο, αντίθετα εσείς αγαπάτε πολύ τις βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια και αρνείστε να δείτε την αρνητική τους πλευρά. Δεν το λέω για να σας ψέξω, είναι λογικό ό,τι αγαπάς να το βλέπεις πάντα θετικά. Κι επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, σε καμία περίπτωση δεν είναι απειλή για τον μέσο άνθρωπο ούτε οι πλημμύρες, ούτε οι καταιγίδες, ούτε τα χιόνια, ούτε οι χιονοστιβάδες κ.λ.π.
Από αυτό που κινδυνεύουμε περισσότερο και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο γενικότερα, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που οδηγεί, δυστυχώς, σε καρκινογενέσεις και φυσικά τα τροχαία. Αν και η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων έχει βελτιωθεί σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, ακόμα χάνονται πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι στους δρόμους.
Συγγνώμη εγώ δεν αγαπώ καθόλου τις βροχές γενικά αλλά εδώ στην Θράκη έχει ξηρασία τρεις μήνες και έχουν καεί τα πάντα ποια αρνητικη πλευρά να δω στις βροχές?
Διαγραφή6:32
ΔιαγραφήΕτσι είναι το καλοκαίρι,μια εποχή που περνάει χωρίς να αφήνει πολλά νερά,και αυτά τα νερά ππου πέφτουν,πέφτουν με την μορφή μπόρων.
Σίγουρα το καλοκαίρι θα πέρασε εκεί πάνω στην θράκη και θα έκανε κάποιες μπόρες και κυρίως τον ιούνιο.
Δεν μας τα λέτε καλά, κύριε των 8:28.
ΔιαγραφήΟ όμβρος - των όμβρων.
ΔιαγραφήΗ μπόρα - των μπόρων, των μπορών ή του δεν μπορώ μανούλα μ' δεν μπορώ;
Χάχα χάχα χάχα
ΔιαγραφήΌλα τα πρωτόκλιτα στη Γενική Πληθυντικού τονίζονται στη λήγουσα. Εξαίρεση : των ετησίων (τα μελτέμια).---=====Π.Α.
ΔιαγραφήΒροχουλα σήμερα στην Κόνιτσα. Όχι κάτι φοβερό άλλα δρόσισε αρκετά. Σχεδόν κρύο τώρα το βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο φίλοι μου.
Kαλημέρα από Νέα Φιλαδέλφεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας ακόμα Οκτώβριος που θυμίζει τα τελευταία 3 χρόνια στην Αττική. Οι πρώτες νιφάδες έκαναν την επίσκεψη τους στο Ροβανιέμι τουλάχιστον και μπορείς να χαζέψεις την έλευση του χειμώνα στον βόρειο αρκτικό κύκλο.
https://www.youtube.com/watch?v=Cp4RRAEgpeU&ab_channel=CityofRovaniemi
Από τα πιο ωραία ταξίδια που έχω κάνει και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αμα δεν έχετε πάει αξίζει άπειρα.
Υγ. Ελπίζω η επόμενη κακοκαιρία που θα έρθει να μην φέρει 500μμ σε 2 μέρες.
Γιάννης
ΝΦ
Κομοτηνή, η πιθανή εξέλιξη του καιρού είναι ανησυχητική ως προς την ανομβρία..(Δ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ίδια και εδώ στην Ξάνθη αλλά ο φίλος πιο πάνω μας λέει για πλημμύρες... Έχει βγάλει από την εξίσωση τις βροχόπτωσεις μην τυχόν και πλημμυρίσουμε..
ΔιαγραφήΔάσκαλε,στις τρεις εκδοχές θανατικής καταδίκης εγώ θα προσέθετα και τον ανασκολοπισμό . Πάντως θα προέκρινα τη διατύπωση της γιαγιάς μου : " Τί το
ΑπάντησηΔιαγραφήψάχνεις τώρα. Θες απ τη μαμμή ,θες απ τη λεχώνα το παιδί πέθανε !".
Ως προς το άλλο , "Ξυνελόντι ειπείν " (Θουκυδίδης) σημειώνω :
Ξηρασία = θάνατος .
Νερό = ζωή . -----====== Π.Α.
Μόνο ζωή δεν έδωσε, το πρόσφατο νερό που έπεσε στη Θεσσαλία...
Διαγραφή"Μέτρον άριστον" κύριε καθηγητά...
Προφανώς και έχεις κάθε λόγο,αγαπητέ Αντώνη,να το υποστηρίζεις αυτό για τη Θεσσαλία και σε καταλαβαίνω απολύτως.
ΔιαγραφήΠροφανώς και ισχύει η αριστεία του μέτρου.
Με τη συνοπτική (ξυνελόντι) παράθεση των δύο εξισώσεων αποσκοπούσα σε κάτι υποσυνείδητα υπαρξιακό για την ανθρώπινη ζωή (και κάθε μορφής ζωή).
Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για την παρατήρηση. -----=====Π.Α.
Παραθέτω τα παρακάτω γεγονότα της κλιματικής ιστορίας του πλανήτη, χωρίς η ανάρτησή μου αυτή να θεωρηθεί ασεβής και ανάλγητη προς τους κατοίκους της πολύπαθης Θεσσαλίας:
Διαγραφή• Το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου, του οποίου οι Φαραώ είχαν κτίσει τις πυραμίδες στη Γκίζα, διαλύθηκε γύρω στο 2150 π. Χ. μέσα σε λίγα χρόνια λόγω ξαφνικής ξηρασίας που έπληξε το Νείλο.
• Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ινδού, περίπου το 1900 π. Χ., που είχε ακμάσει στη βορειοδυτική Ινδία βασιζόμενη στο μεγάλο Ινδό ποταμό, έγινε μέσα σε λίγα χρόνια με την αρκτική επέκταση σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας άλλαξαν και οι μουσώνες άρχισαν πλέον να μην εμφανίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα τη μετατροπή της σε έρημο.
• Στη βόρεια Αμερική η διάλυση του πολιτισμού των Μάγια ολοκληρώθηκε το 10ο μ. Χ. αιώνα έπειτα από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας που συνέβησαν σε διάστημα περίπου 100 ετών.
• Οι Ινδιάνοι Μιλ Κρικ, που το 1200μ.Χ. ευημερούσαν καλλιεργώντας εύφορες πεδιάδες ανατολικά των Βραχωδών Ορέων, είδαν την κοινωνία τους να διαλύεται σε διάστημα μόλις 20 ετών. Όταν οι βροχές σταμάτησαν, τα χωράφια ξεράθηκαν και οι μέχρι τότε μόνιμοι κάτοικοι μετατράπηκαν σε περιπλανώμενους κυνηγούς βισόνων, οι οποίοι αποτελούσαν πλέον τη μόνη πηγή τροφής τους.
Πουθενά στην Ελλάδα δεν έχουμε, όμως, ξηρασία, όπως υπανίσσονται αρκετοί φίλοι, παραπάνω. Άλλο η ανομβρία, άλλο η ξηρασία. Το να μην βρέξει σε μία περιοχή για 2-3 μήνες, δεν θεωρείται ξηρασία. Επίσης, ποτέ λόγω της ανομβρίας δεν πέθαναν 200 χιλιάδες ζώα, ούτε καταστράφηκαν καλλιέργειες σε ένα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, όπως συνέβη σε δύο διήμερα με Daniel και Elias. Oύτε έχασαν χιλιάδες - μάλλον - άνθρωποι τα σπίτια τους από τη μία μέρα στην άλλη.
ΔιαγραφήΝα μιλήσουν για ξηρασία σε χώρες της Αφρικής, όπως η πολύπαθη - λόγω και του αέναου εμφύλιου - Σομαλία. ναι εκεί όντως υποφέρουν. Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα. Λέμε, συνέχεια, ότι θα ξεμείνουμε από νερό, επειδή δεν βρέχει και τελικά δεν έχουν πόσιμο νερό στον Βόλο, το Πήλιο και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, ακριβώς λόγω των σφοδρών βροχών και καταιγίδων.
Ας είμαστε ψύχραιμοι και όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι στην υποκειμενικότητα μας. Και να επαναλάβω ότι δεν θεωρώ κανένα καιρικό φαινόμενο μαζική απειλή για τον άνθρωπο. Από αυτό που κινδυνεύουμε περισσότερο είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Ο άνθρωπος που σκοτώνει συνάνθρωπο. Το βλέπουμε εδώ και χρόνια στη Μέση Ανατολή, όπου δυστυχώς έχουμε τη χειρότερη ανάφλεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Ο φόρος αίματος θα είναι τεράστιος απ' ό,τι φαίνεται και δεν θα ευθύνονται ούτε η ξηρασία, ούτε οι καύσωνες, ούτε και οι πλημμύρες της Μέσης Ανατολής.
Άλλωστε, τελικά και οι Ινδιάνοι δεν αφανίστηκαν από τη γη, λόγω κάποιου καιρικού φαινομένου, αλλά από τη γενοκτονία που υπέστησαν. Και τους Μάγια, νομίζω, οι Ισπανοί τους έδωσαν τη χαριστική βολή. Όπως λέει και το τραγούδι, "τότε που οι Ισπανοί ξεκινούσαν και για μια άγνωστη μοίρα μεθούσαν". Προσωπικά δεν φοβάμαι πόσο άσχημος μπορεί να γίνει ο καιρός, αλλά πόσο κακός, άπληστος και αδίστακτος μπορεί να είναι ο άνθρωπος.
Σπεκουλάρεις πάνω στις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών στη Θεσσαλία,
ΔιαγραφήΘίγεις θέματα φτώχειας και γενικότερα κοινωνικά θέματα λες κι εμείς δεν έχουμε καμιά ευαισθησία,
Ερμηνεύεις κλιματικά γεγονότα κατά το δοκούν μόνο και μόνο για να υποστηρίξεις τις απόψεις σου,
Προσπαθείς με κάθε ανάρτησή σου να αποδείξεις ότι μόνο εσύ τα ξέρεις όλα και όλοι εμείς οι άλλοι είμαστε ηλίθιοι,
Κάτσε, λοιπόν, στα (θαλασσινά) αυγά σου και άσε μας ήσυχους!
Μα, γιατί αρπάζεστε με το παραμικρό, κ. Ζιακόπουλε; Κανενός την ευαισθησία δεν αμφισβήτησα, ούτε, άλλωστε, το δικαίωμα να το κάνω. Την πραγματικότητα καταγράφω. Αν, εσείς, έχετε δει ξηρασία στην Ελλάδα, πάω πάσο. Προσωπικά, πλημμύρες και πυρκαγιές βλέπω τα τελευταία χρόνια, πάντως.
ΔιαγραφήΕπίσης, με κάθε σεβασμό, στις αξιοθαύμαστες πραγματικά γνώσεις σας και όσον αφορά την ιστορία της ανθρωπότητας, νομίζω ότι είναι αδόκιμη η σύγκριση πολιτισμών που αναπτύχθηκαν και κατέρρευσαν πριν χιλιάδες χρόνια με τη σημερινή εποχή. Και τελικά το νόημα στο σχόλιο που έκανα ήταν ότι ο άνθρωπος έχει σήμερα τα μέσα για να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές και αν χαθεί ο πολιτισμός μας, αυτό θα οφείλεται στην απληστία μας και την αναλγησία μας.
Σας σέβομαι και ως άνθρωπο και ως επιστήμονα, όπως σέβομαι και όλους τους αναγνώστες του blog και δεν νομίζω ότι προκαλώ, όταν γράφω πως ανησυχώ περισσότερο για το ενδεχόμενο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, έστω και διά αντιπροσώπων (proxy war), απ' ό,τι για την κλιματική αλλαγή.
Με το συμπάθιο αλλά ποσά χρόνια ακουω ότι η Κρήτη θα γίνει έρημος και ότι θα υποφέρουμε από την λειψυδρια. Λοιπόν όχι μόνο οι βροχοπτώσεις δεν έχουν μειωθεί αλλά ακόμα και φέτος που έχουμε όντως έλλειψη βροχών ειδικά στην Ανατολική Κρήτη, ούτε εκεί κινδυνεύουν πραγματικά να ξεμείνουν από νερό, και έχουν ένα σωρό ξενοδοχεία με πολλές και μεγάλες πισίνες και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Ας είμαστε ψύχραιμοι. Οι βροχές θα έρθουν. Το πρόβλημα είναι ότι θα έρθουν μαζεμένες και τότε θα κινδυνεύουμε από πλημμύρες.
ΔιαγραφήΓιάννης-Χανιά
Συμφωνώ. Ετσι έγινε το 2020 που τον Νοέμβριο έκανε κατακλυσμό στα Μάλλια, Χερσόνησο κλπ σαν μια ζημιογόνα φωτοβολίδα σε ένα άνομβρο χειμώνα , όσο και πέρυσι που τον Οκτώβριο έκανε κατακλυσμό στη Σητεία και λιγότερο στην Αγία Πελαγία και ο υπόλοιπος χειμώνας ήταν ένα μηδενικό.
ΔιαγραφήΟ φετινός Σεπτέμβρης ήταν ο πιό θερμός πού έχει καταγραφεί από το 1979 στην Ευρώπη ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο έσπασε το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2020.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης η μηνιαία απόκλιση σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση την περίοδο 1981-2010 ήταν κατά 1,13β σε πάνω από τα κανονικά και κατά τρεις σχεδόν βαθμούς!! (2,9β) στην Ευρώπη.
Η μεγαλύτερη ανηφόρα της μέσης θερμοκρασίας βάση των διαγραμμάτων πού κοίταξα παρατηρείτε σε όλους σχεδόν τους μήνες από την περίοδο τού 2015 και μετά, με την τελευταία οκταετία να σαρώνει τα πάντα θερμοκρασιακά.
Πάραυτα δεν θα μιλήσω γιά ακραία κλιματική κρίση καθώς ο μέγας ρυθμιστής είναι οι πάγοι της αρκτικής όσον αφορά το βόρειο ημισφαίριο και αυτοί βάση χαρτών που είδα κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανασυγκροτούνται εν μέσω φθινοπώρου.
Η ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη όμως δηλώνει παρούσα.
Στη χώρα μας ο Σεπτέμβρης κράτησε τα προσχήματα και κυμάνθηκε κοντά στους μέσους όρους,εκτός από τα δυτικά και κυρίως τα βόρεια όπου η απόκλιση ξεπέρασε τον έναν βαθμό.
Όσο γιά τον Οκτώβρη έχω σοβαρές υπόνοιες να πιστεύω ότι δεν θα μας φερθεί ήπια θερμοκρασιακά όπως ο προηγούμενος μήνας.
Θα αναφερθώ αργότερα σε αυτόν βάση των τελευταίων μεσοπρόθεσμων στοιχείων πού διαβάζω γιά την πιθανή του έκβαση.
Οφείλει η ανθρωπότητα να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής.
ΔιαγραφήΑνώνυμε φίλε των 8:28 που είσαι παντογνωστης όχι δεν έκανε μπορες το καλοκαίρι στην Θράκη πάρα μόνο κάποιες μέτριες βροχές τον Ιούνιο. Έχει να βρέξει πάνω από 3 μήνες στην περιοχή και δεν εννοώ μια ψιχάλα των 2 λεπτών που δεν έχει νόημα. Όσο για την εξυπνάδα σου ότι το καλοκαίρι δεν πέφτουν πολλά νερά στην Ελλάδα, χαίρω πολύ, εδώ μιλαμε ότι δεν πέφτουν νερά στην Θράκη φθινόπωρο και χειμώνα. Πέρσι έκλεισε το υετικο έτος με 430 χιλιοστά υετου στην Ξάνθη και εσύ λες ότι το καλοκαίρι δεν έχουμε βροχές. Άσε και κάτι να πέσει κάτω φίλε δεν τα ξέρεις όλα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν περισσότερα από σένα στο μπλογκ και δεν εννοώ εμένα. Η παράθεση και μόνο ειδήσεων και πληροφοριών που κατά κόρον κάνεις δεν σημαίνει ότι ξέρεις και αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ο ίδιος άνθρωπος αυτός που έκανε το σχόλιο των 8:28 με εκείνον που παραθέτει ειδήσεις και πληροφορίες. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου, αν δεν βιώσει το ίδιο πρόβλημα. Και σε σένα μπορεί να βγει να πει κάποιος από τον Βόλο, "τι μας λες, φίλε, μια χαρά είστε στην Ξάνθη, ούτε το σπίτι σας πλημμύρισε και και νερό έχετε να πιείτε". Κι εσύ έχεις τα δίκια σου και εκείνος πολύ περισσότερο, διότι ζει σε μία περιοχή που τώρα δοκιμάζεται άσχημα, κάτι που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όσοι δεν είδαμε την καθημερινότητα μας να επηρεάζεται στο ελάχιστο.
ΔιαγραφήΦίλε δεν μιλάω για πλημμύρες μιλάμε απλή βροχουλα που έχουμε να δούμε μήνες. Αυτό που έγινε στον Βόλο είναι θεομηνία. Δεν μπορώ να βάλω το εαυτό μου στη θέση τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι καταστράφηκαν.
ΔιαγραφήΚαι στη περιοχή της Δράμας έχουμε να δούμε βροχή , πραγματική βροχή από τον Ιούνιο , οι ψιχάλες που έκανε μέσα στο καλοκαίρι ήταν άνευ σημασίας , το χώμα έχει γίνει πέτρα ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με το μέτεο και ένα δείκτη SPI ξηρασίας που πρώτη φορά ακούω στην περιοχή μου ακριβώς έχει κόκκινο χρώμα με χαρακτηρισμό ακραία ξηρασία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ξ αντί Σ έχει να κάνει με ιδίωμα του Θουκυδίδη, καθηγητά κ. Π. Α.;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Χρήστο .H γνωστή μας πρόθεση "συν" έχει και παλαιότερο τύπο "ξυν" ,ο οποίος εχρησιμοποιείτο κυρίως στην Ιωνία και την Αττική . Μεγαλύτερη "αδυναμία" του είχε ο Θουκυδίδης (5ος αιώνας).-====Π.Α.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ κ. καθηγητά. Να είστε καλά.
ΔιαγραφήΟ αρπαζόμενος (ο αρπάζων εαυτόν) με το παραμικρό,μια ,μικρή έστω, ψυχική διαταραχή την έχει.Δεν το αντιλαμβάνεσαι αυτό Ευάγγελε ; .Ασφαλώς και ναι !.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά , "Να σε κάψω Γιάννη ,να σαλείψω λάδι ". Το κατέχεις καλά........---==== Π.Α.
Πάλι, μέσα σε λίγες ημέρες, 30 ολόκληροι βαθμοί με Βοριά στη Θεσσαλονίκη. Για την ανομβρία δεν το συζητάμε πλέον. Αυτά δεν γίνονται ούτε στα αμερικάνικα έργα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποια στιγμή στο άμεσο ή στο λίγο πιο μακρινό μέλλον θα συμφωνήσουμε όλοι,για τις ξηρασίες,τις πλημμύρες,το χάος στο κλίμα...Αυτό δεν μπορούμε τώρα να αφομοιώσουμε, ότι και θα συμφωνήσουμε και θα τα βιώσουμε,το χειρότερο, όσοι τουλάχιστον θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάνω στον πλανήτη αυτόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Ειλικρινά παιδιά εκπλησσομαι που διαβάζω για ανομβρία-ξηρασια στην περιοχή της Θράκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να πω ότι για τις πλημμύρες βάζει το χέρι του και ο άνθρωπος.Και το λέω αυτό γιατί βλέπουμε ανθρώπινες παρεμβάσεις στο ΔΡΌΜΟ ΤΗΣ ΠΟΡΕΊΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΎ, (π.χ.μπαζωμενα ρέματα, αλλαγές στην πορεία των ποταμών.αποξηραμενες λίμνες κ.λ.π). Αυτό δεν το γράφω μόνο για την Θεσσαλία, αλλά γίνεται παντού στον κόσμο.
Οπωσδήποτε υπάρχει ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής, αλλά κάπου πάμε και γυρεύοντας.Αυτα για τις πλημμύρες.
Τώρα για ανομβρία-ξηρασια που και αυτό είναι κομμάτι διαφοροποίησης του κλίματος, αναπόφευκτα θα το υποστούμε θέλουμε δε θέλουμε χωρίς να έχουν γίνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο χώρο.
Την καλησπέρα μου κύριε Ζιακοπουλε και και σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.
Διακρίνω μια έντονη ανικανότητα του ανθρώπου να αντιληφθεί το σκεπτικό του μη μαύρου-άσπρου. Είτε στο μπλογκ είτε εκτός αυτού, διακρίνω τις εξής τάσεις: μαύρο-άσπρο σκεπτικό σχετικά με το τι είναι αλήθεια και πραγματικότητα, διαταραχή στην ικανότητα να συζητήσει κανείς τις απόψεις του με τους άλλους, ξερολισμός και ανικανότητα αντίληψης των πολλών πλευρών μιας κατάστασης. Με αγάπη, ο ψυχολόγος σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις δεν σημαίνουν ότι δεν μπορεί κανείς να συζητήσει τις απόψεις του με τους άλλους, αντίθετα είναι η βάση του διαλόγου, αλλά και της δημοκρατίας γενικότερα. Όπως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, έτσι δεν γίνεται να έχουμε και τις ίδιες απόψεις. Ακόμα και κάτι που φαινομενικά είναι αντικειμενικό, όπως ένα ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση, κάποιοι θα το δουν μισογεμάτο και κάποιοι άλλοι μισοάδειο.
ΔιαγραφήΑπό την άλλη, όταν κάποιος προσάπτει σε άλλους ξερολισμό, δεν συμπεριφέρεται, ουσιαστικά, σαν ο ίδιος να τα ξέρει όλα και να απαξιώνει χωρίς καν να μπει στον κόπο να κάνει συζήτηση τις απόψεις τους; Κάνει, δηλαδή, το ίδιο για το οποίο τους κατηγορεί.
Δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Υπάρχει η αλήθεια του καθενός, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει, τις εμπειρίες και τις προσλαμβάνουσες που έχει από τη ζωή. Για παράδειγμα, το 1 εκ. ευρώ είναι πολλά λεφτά; Για εμάς είναι μία περιουσία. Για κάποιον, όπως ο Έλον Μασκ ή ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς είναι ψίχουλα.
Αντικείμενο του μπλογκ είναι ο καιρός και το κλίμα. Εξακολουθείς να το αγνοείς και ξύνεσαι προκλητικά στην γκλίτσα του τσομπάνη!
ΔιαγραφήΤο λάθος που έκανα είναι ότι δεν διευκρίνισα ότι δεν τους επηρεάζει όλους ο ξερολισμός αγαπητέ. Όμως όσον αφορά το κλίμα και τον καιρό μία είναι η αλήθεια όσο και αν διαφωνούμε ή τσακωνόμαστε για αυτήν.
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε για εμένα λέτε ή για την απάντηση;
ΔιαγραφήΌχι φίλε μου, εσύ δεν είσαι ο Κουστώ, ο Ρομπέν των Δασών και ο Καρλ Μαρξ σε μια συσκευασία!
ΔιαγραφήEφ όσον προσχωρήσουμε απολύτως στη λογική της κλασικής σοφιστικής (Πρωταγόρας κ.λ.π.) και των μετεξελίξεών της ,θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και το "ολίγον έγκυος" !. --=====Π.Α.
ΔιαγραφήΔεν μίλησες, όμως, μόνο για το κλίμα και τον καιρό, Μάριε. Είπες ότι και εκτός blog διακρίνεις τις εξής τάσεις: μαύρο - άσπρο, σχετικά με το τι είναι αλήθεια, πραγματικότητα κ.λ.π. Και πάνω σε αυτό σου απάντησα ότι μπορεί, κάλλιστα, αυτό που για κάποιον είναι μαύρο, για κάποιον άλλον να είναι άσπρο και να ισχύουν και τα δύο, με το παράδειγμα του 1 εκ. ευρώ. Για εμάς είναι μία περιουσία και για έναν δισεκατομμυριούχο κάτι ψιλά.. Ισχύουν και τα δύο, δεν υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια.
ΔιαγραφήΤο νόημα του σχολίου μου ήταν να μην βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε κάποιους αιρετικούς ή ξερόλες, επειδή απλά έχουν μία διαφορετική άποψη από την κρατούσα. Προσωπικά έχω μάθε να είμαι επιεικής με τους άλλους, αποφεύγοντας να κάνω χαρακτηρισμούς επί προσωπικού. Με την άποψη του άλλου μπορεί να διαφωνήσω, αλλά ποτέ δεν θα τον χαρακτηρίσω ξερόλα, ψεκασμένο κ.λ.π., αν το έκανα θα ήταν σαν να θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία.
Τέλος, η επιστήμη είναι μία δυναμική διαδικασία, με πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι βλέπουμε συνεχώς φάρμακα που κάποτε θεωρούνταν κατάλληλα για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας, να αποσύρονται μετά από χρόνια ως ακατάλληλα και αντικαθίστανται από άλλα. Το σταματάω, όμως, εδώ για να μην συμπληρώσουμε πεντάδα, βάζοντας δίπλα στους Κουστώ, Ρομπέν των Δασών, Μαρξ και κάναν Παστέρ και Κιουρί. Είμαι και μπασκετικός, συν τοις άλλοις...
Τύφλα να 'χει ο Leonardo da Vinci!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Με τις ελάχιστες γνώσεις ψυχολογίας που έχω το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένας σωστός ψυχολόγος ακούει και φυσικά δεν κρίνει τους άλλους με ευκολία. Επίσης ο λόγος του σωστού επαγγελματία ψυχολόγου δεν ακούγεται με έπαρση δεν υποτιμά τον ακροατή του
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφέρεσαι στον επαγγελματία ψυχολόγο που πληρώνεται και έχει ηθική υποχρέωση να θέλει τη βελτίωση του πελάτη του. Στη δική μου όμως περίπτωση εγώ και να θέλω δεν μπορώ να πετύχω βελτίωση των καταστάσεων οπότε ό,τι παρατηρώ το λέω ευθέως και όποιος το δέχεται καλώς. Από εσένα πάντως βλέπω την τάση να θες να με "διορθώσεις".
ΔιαγραφήΟι αρχαίοι Έλληνες που διαφωνούσαν σ΄ όλα, συμφωνούσαν μόνο σ΄ ένα πράμα: ότι ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜενέλαος Λουντέμης