«Και μπήκε ο ήλιος της αυγής ολάρμενος στο σπίτι / και μπήκε ο μήνας Τρυγητής με τα γλυκά σταφύλια / και με τους σκούρτους, τις μουστιές και με το Βάκχο πρώτο, / με πίπιζες και με χορούς κι ολόγδυτες Βακχίδες / και με σηκώσαν από χάμου ώς του βουνού το ψήλος / και πήα μαζί τους όλο πνεύμα ανάερο, φτερουγάτο! / Και πού ’μαι τώρα; Ούτε και ξέρω. Σ’ άλλη γης και χρόνο!» (Κ. Βάρναλης, Χινόπωρος). Η σύνθεση είναι του Νίκου Κλιάκα.
Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Β. Ιταλίας. Στην περιοχή μας, το καθοριστικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού είναι το Δ-ΝΔ ρεύμα, με το οποίο οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές βασικά στις προσήνεμες περιοχές της ΒΔ Ελλάδας. Συμπληρωματικά, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν θα είναι ευνοϊκές για τον σχηματισμό ομιχλών κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.
Την Παρασκευή
(11/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και
βόρεια κατά τόπους θα είναι πυκνές και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες
βροχές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5
μποφόρ και η θερμοκρασία στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα σημειώσει μικρή
άνοδο.
Υ.Γ. Στους τροπικούς κυκλώνες, τις «θύελλες με ένα μάτι», όπως μου αρέσει να αποκαλώ, έχω αναφερθεί διεξοδικά σε παλιότερες αναρτήσεις. Σήμερα, σας μεταφέρω την άποψη ενός ειδικού που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη αυτών των τρομαχτικών φαινομένων, του ομότιμου καθηγητή της ατμοσφαιρικής επιστήμης στο ΜΙΤ Kerry Emanuel: «Η πρόβλεψη της έντασης ενός τροπικού κυκλώνα μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε έναν θερμότερο κόσμο. Ο λόγος είναι ότι ένας τροπικός κυκλώνας μπορεί να εξασθενήσει ή να ενισχυθεί πιο γρήγορα από πριν, και τα πράγματα που αλλάζουν γρήγορα είναι εγγενώς δύσκολο να προβλεφθούν».
''Η πρόβλεψη της έντασης ενός τροπικού κυκλώνα μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε έναν θερμότερο κόσμο''.Άρα υποθετικά αυτό ισχύει και για τα medicanes.
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία κύριε Ζιακόπουλε και την ποιητική "ενδυση"...όσον αφορά τα μοντέλα...σήμερα εδώ πάνω μας τα κάναν κουλουβάχατα καθώς είχα ενα βροχερό πρωινό με μπόλικα ηλεκτρικά και κεραυνούς που με βρήκε στο δάσος ..οι φίλοι μου "μνημόνευαν "εμένα για την πρόγνωση και εγώ τα μοντέλα.Σας εύχομαι όλους να καταφέρετε και να βρείτε τον χρόνο να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας μέρος κάθε εποχή για να το χορτάσετε...τα φρούτα της φώτο ανήκουν σε εγκατελελειμένα πλέον δέντρα που ανήκαν στην μικροοικονομία κάθε οικογένειας..κάθε σπίτι είχε την μηλιά την κυδωνιά και την καρυδιά του στην αυλή ...κάθε παιδί δύο καρύδια η ένα μήλο όταν πηγαινε σχολείο...και από πάνω του ενας απέραντος ορίζοντας γεμάτος ονειρα.."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήυ.γ. Η κυκλοφορία στην Γροιλανδία μάλλον δείχνει ενα ψυχρό δεύτερο 15μέρο για την χώρα μας.
Με τις φωτογραφίες και την επεξήγησή τους "Θωμά", περιγράφεις-και σωστά-,
Διαγραφήτην Ελλάδα που χάθηκε οριστικά...
Αν είναι καλύτερη η Ελλάδα που έρχεται, δεν το ξέρουμε,
αλλά τα μηνύματα του παρόντος, δεν νομίζω ότι εκπέμπουν αισιοδοξία..
Στα του καιρού τώρα, απαραίτητη η υετική απουσία βραχυχρόνια,
για να συγκομιστούν τα προϊόντα των καλοκαιρινών καλλιεργειών,
τα οποία είναι σε πολύ μειωμένες αποδόσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,
για τους χτυπημένους απ' τις περσινές πλημμύρες και τους φετινούς καύσωνες..
Τέλος, ένα ευχαριστώ και στον "μαέστρο" μας, που δίνει χρώμα,
ακόμα και στις "άχρωμες" καιρικές περιόδους..!
Σ'αυτό ελπίζομε, εδώ κάτω.
ΔιαγραφήXάθηκαν πολλά φίλε Αντώνη....και τα όνειρα του παιδιού μαζί...αλλά τέσπα ας γράψουμε και κάτι αισιόδοξο..νομίζω ότι η φετινή κυκλοφορία...έχει ένα κλικ διαφορετικό...καθώς βλέπω ότι με περισσότερη ευκολία τα πολικά κύτταρα κατεβαίνουν....στα πλάτη..τουλάχιστον του Βελιγραδίου...,ακόμα οι εμποδισμοί κάτι κάνουν...και ότι ο Βόρειος Αντλαντικός σκαλίζει την Γροιλανδία...,δεν βλέπω όμως οργανωμένα χαμηλά...στο πλάτος μας..ίσως είναι νωρίς ακόμα "θωμάς"
ΔιαγραφήΚάποτε ο κύριος Ζιακόπουλος είπε κάτι πολύ σοφό> ( ότι βλέπουμε στην γειτονιά μας, θα το δούμε και στην αυλή μας)< Κάθε χρόνο και χειρότερα στην μεταβλητότητα του κλίματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα κύμα κακοκαιρίας σαν τον Μίλτον, μπορεί να ενισχυθεί τόσο πολύ μέσα στην Μεσόγειο. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος, προκείμενου να μας τσακίσει
ΔιαγραφήΓια να τοποθετήσω σωστά το σχόλιο μου.
ΔιαγραφήΕννοούσα ότι σχετικά με την φωτογραφία, οι καρποί των δέντρων εσπεριδοειδή - πυρηνόκαρπα και τα λοιπά έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από την ανομβρία, την ξηρασία, και από ασθένειες που ευδοκιμούν και αναπτύσονται σε παρατεταμένες μή φυσιολογικές θερμοκρασίες άνω των κλιματικών τιμών. Γενικά στις χώρες της Μεσογείου υπήρχαν προβλήματα από την ξηρασία με άμεσο αντίκτυπο στους καρπούς των δέντρων. Αυτό έχει επιδεινωθεί εμφανέστατα τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
Τυφώνα μεγέθους και κλίμακας σαν τον Milton σίγουρα δεν θα έχουμε στην Μεσόγειο θάλασσα, αλλά, ένας πιο ισχυρός, από αυτούς που είχαμε στο παρελθόν,MEDICANE ή τύπου Daniel δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον.
Γενικώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συρρικνωθεί σε χρονική επαναληψιμότητα και συμβαίνουν συχνότερα και εντονότερα.
Το χειρότερο είναι ότι έχει αποκτήσει μια μανία η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια και έχει εμμονή και επιμονή με αντικυκλώνες και παρατεταμένες καλοκαιρίες στο εκάστοτε γεωγραφικό πλάτος ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις με πλημμυρικά επεισόδια σε κάποιο άλλο γεωγραφικό πλάτος.
Επί του παρόντος αυτό που έχουμε στην Ελλάδα αυτή την εποχή, με ηλιοφάνειες και υψηλές θερμοκρασίες,είναι κακοκαιρία και όχι καλοκαιρία. Έχουμε φτάσει στο σημείο της κατάθλιψης από την απουσία των καιρικών φαινομένων που θα έδιναν τις βροχοπτώσεις που αρμόζουν στην εποχή του φθινοπώρου.
Το χειρότερο είναι να παρακαλάς να βρέξει, αλλά να μην βρέξει τόσο και πνιγούμε. Δηλαδή, από το θεέ μου ρίξε μία βροχή, στο Παναγιά βοήθα να μην πνιγούμε.
Καληνύχτα σε όλους.
Οι κυκλώνες αναπτύσονται σε ζεστά νερά.Η εκταση της μεσογείου αρκεί για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο.
ΔιαγραφήO daniel ηταν medicane.Aνώνυμε των 1.28 όχι.Σε παραπέμπω σε παλαιότερα άρθρα του δάσκαλου που τα λέει τροπικά γατάκια.
ΔιαγραφήΜε αφορμή τον τυφώνα μίλτον που πρόκειται να χτυπήσει την Αμερική έχω να πω οτί κάπου διάβασα οτί στην Αμερική ψεκάζουν τα αεροπλάνα τους τυφώνες πριν φτάσουν πάνω από την στεριά με μια ουσία που απορροφάει υγρασία από την ατμόσφαιρα(δεν θυμάμαι πως ονομάζεται)Αφού απορροφήσει μεγάλη ποσότητα υγρασίας κατακάθεται η ουσία στην επιφάνεια της γης.Εχει αποδειχθεί σε έρευνες οτί αποδυναμώνει αρκετά τους τυφώνες ενώ αυτή η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999.Δεν ξέρω αν ακόμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου διάβασα, κάποιος είπε, κάποτε το 1999… κι εγώ στο καφενείο ή στο διαδίκτυο να δεις τι ακούω
Διαγραφή«Το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα αυτού του είδους των επιχειρήσεων ήταν το Πρόγραμμα Θύσανος (Project Cirrus), το οποίο αποτέλεσε την πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια τροποποίησης τροπικού κυκλώνα στις ΗΠΑ. Για το Πρόγραμμα Θύσανος συνεργάστηκαν επιστήμονες της Τζένεραλ Ελέκτρικ με επικεφαλής τον Ίρβινγκ Λάγκμιουρ, το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ και η Αμερικανική Αεροπορία. Οι περισσότεροι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν αντιρρήσεις για την εκτέλεση του προγράμματος αυτού, αλλά τελικά στις 13 Οκτωβρίου του 1947 ένα αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού πέταξε και έριξε στο εσωτερικό ενός τροπικού κυκλώνα που βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό 80 κιλά ξηρού πάγου. Ο τροπικός κυκλώνας αρχικά βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αλλά ξαφνικά λίγες ώρες μετά από την επέμβαση άλλαξε πορεία και έφθασε στις ακτές κοντά στη Σαβάνα της Γεωργίας. Εκεί, προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και πολλές υλικές καταστροφές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να μείνουν άστεγοι 1.400 άνθρωποι. Ο Ίρβινγκ Λάγκμιουρ πίστευε ότι κατά 99% η αλλαγή της πορείας του κυκλώνα οφειλόταν στη σπορά του με τον ξηρό πάγο, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των ειδικών συμφώνησε ότι η αλλαγή της πορείας του τροπικού κυκλώνα ήταν συμπτωματική (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΤΌΜΟΣ ΙΙΙ, Ο ΕΛΕΓΧΟΣ).
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε δάσκαλε για τα φώτα σας, τι όμορφες στιγμές είναι αυτές που μας μαθαίνουν πράγματα και δίνουν απαντήσεις. Αναγνωρίζω στο σχόλιο του ανώνυμου ότι σας έδωσε το έναυσμα να μας παραθέσετε κάτι τόσο σύντομο από το βιβλίο σας και να μας διαφωτίσετε.
ΔιαγραφήΚωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
Είδατε τον Αμερικανό Μετεωρολόγο που ήταν έντρομος και κάποια στιγμή, πολύ φορτισμένος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ένιωσα στον καύσωνα του 1987 καθώς και στη συνέντευξη για τον "Ντάνιελ" που όλα έδειχναν ότι "ο κάμπος δεν θα αντέξει".
ΔιαγραφήΕυτυχώς υποβάθμιστηκε ο Milton.. Μικρό το κακό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το Υ.Γ. της ανάρτησης: "...ένας τροπικός κυκλώνας μπορεί να εξασθενήσει ή να ενισχυθεί πιο γρήγορα από πριν, και τα πράγματα που αλλάζουν γρήγορα είναι εγγενώς δύσκολο να προβλεφθούν».
ΔιαγραφήΜε προλάβατε κ. Ζιακόπουλε, ό,τι ήμουν έτοιμη να γράψω ότι μάλλον είχατε τις επιφυλάξεις σας για το πόσο ισχυρός θα ήταν τελικά ο τυφώνας για να βάλετε το συγκεκριμένο υστερόγραφο. Ή έστω ότι υπήρχαν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την ένταση του.
ΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση, συγχαρητήρια,
Ηλέκτρα
Μου έκανε εντύπωση ότι ένας τέτοιος δυνατός τυφώνας και με τόσο μεγάλης έκτασης θάλασσα έδωσε το μέγιστο 460 χιλιοστά ενώ π.χ. ο Ντάνιελ έδωσε τα διπλάσια χιλιοστά σε περιοχές όπως της Μαγνησίας! Γιάννης, Τρίπολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δίκτυο από τα βροχόμετρα του μετεό υπερκαταγράφουν τον υετό ειδικά στα μεγάλα ύψη βροχής.Αρα τα νούμερα των 800μμ της Ζαγοράς πηλίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
ΔιαγραφήΗ αξιοπιστία των τιμών που καταγράφουν τα βροχόμετρα δεν εξαρτώνται από τον φορέα αλλά από τον τύπο του οργάνου. Εχεις υπόψη σου κάποιο ελάττωμα αυτών που έχει εγκαταστήσει το ΕΑΑ ; Απ'ότι έχω δει ο κ. Κολυδάς πρόσφατα δέχτηκε ότι ο σταθμός στη Ζαγορά επί Daniel κατέγραψε πράγματι 754 mm αλλά και ότι στις 5-11-1986, δηλαδή πολύ προ ΕΑΑ, ο ίδιος σταθμός κατέγραψε 840 mm.
Διαγραφήσε μεγάλες ραγδαιότητες πιο πιθανό είναι να υποκαταγράφουν. σε κάθε περίπτωση θεωρείται σωστό εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις/αποδείξεις για το αντίθετο (γενική αρχή). θα πρόσθετα ότι όλοι εδώ, ασχολούμενοι με τον καιρό, έχουμε έναν σταθμό κοντά μας, και μετά από 15 χρόνια μπορούμε να συγκρίνουμε την εμπειρία με τη σε πραγματικό χρόνο καταγραφή και ποσοτική μέτρηση μιας βροχής. επί Daniel έβρεχε 3 μέρες, ενώ το πέρασμα του Milton ζήτημα είναι να έπιασε 24ωρο. τα 480 mm των Τρικάλων είναι μάλλον μετριοπαθές νούμερο, υπάρχουν κοντινοί σταθμοί που έγραψαν πολύ παραπάνω. τα οποία 480 του Daniel, παρεμπιπτόντως, είναι ακόμα μακρινός στόχος για το 2024.
Διαγραφήκαλημέρα
Ευχαριστώ και τους τρείς για τις απαντήσεις. Γιάννης, Τρίπολη.
ΔιαγραφήΠοιος σου ειπε οτι εδωσε το μεγιστο 460 χιλιοστα?
ΔιαγραφήΣτην ευρυτερη περιοχη της Ταμπα ειχε γενικευμενα 350+ χιλιοστα βροχης εως και 600 χιλιοστα.
Ο δε μεγαλυτερος υετος που καταγραφηκε σε Φλοριδα απο τον Μιλτον για 24ωρο απο επισημους σταθμους του ΝΟΑΑ βεβαια(γιατι εχει και μεγαλυτερες τιμες απο άλλα αλλά αναξιοπιστα δικτυα) ειναι τα 737.6 χιλιοστα(715.8 mm σε 12 ωρες) καπου στα κεντρικα της Φλοριντα με τελικο απολογισμο 757.6 χιλιοστα σε 36ωρο.
Ειχε επισης αρκετες περιοχες με πανω απο 380 χιλιοστα, ενω ο Μιλτον εριξε ποσοτητες βροχης σε 24 ωρες λιγο πριν και μετα το landfall του στην Φλοριντα, σε περιοχη οσο τα 4/5 της ηπειρωτικης Ελλαδα περιπου 127+ρες χιλιοστα, οσο τα 3/5 της ηπειρωτικης Ελλαδας 178+ρες χιλιοστα, οσο Αττικη και Βοιωτια 325+ρες και 450+ρες οσο το Λεκανοπεδιο της Αθήνας!
Παροτι οπως ειπαμε ηταν μικρος και ετσι δεν ειχε τα γενικευμενα χιλιοστα οσο ενας πιο μεγαλος hurricane.
Δινω ετσι για συγκριση εναν interpolated χαρτη του υετου του Μιλτον(απο τον επισημο χαρτη του ΝΟΑΑ για ΗΠΑ) πανω απο Ελλαδα:
https://live.staticflickr.com/65535/54073988989_4a7bc2f452_o.jpg
Για Ελλαδα τα 5 πρωτα ρεκορ μεγαλυτερης ποσοτητας υετου 24ωρου ηταν(4 του Ντανιελ και 1 του Ιανου):
24 ωρες: 781.8 mm (Αργαλαστη Μαγνησιας 2023)
24 ωρες: 761.9 mm (Πορταρια Μαγνησιας 2023) *(μπορει και καπου 50 mm παραπανω αφου χαθηκε καποιες φορες η επικοινωνια σταθμου-κονσολας)
24 ωρες: 759.6 mm (Ζαγορα Μαγνησιας 2023)
24 ωρες: 732.6 mm (Κεφαλονια 2020)
24 ωρες: 619.8 mm (Καρδιτσομαγουλα Καρδιτσας(ΤΟΕΒ Ταυρωπου) 2023)
Οσον αφορα συνολικα την Ευρωπη ειμαστε 7οι(ως προς 24ωρο υετο):
1)Valleraugue Γαλλιας 29-09-1900 με 950 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα οπου και βασικα ολος σχεδον ο υετος επεσε σε 10 ωρες περιπου.
2)Γενοβα Ιταλιας 7 με 8 Οκτωβρη 1970 σε 24 ωρες με 948.4 mm. (717.8 mm σε 12 ωρες)
3)Πυρηναια σε Γαλλια 17-10-1940 με 940 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα.
4)Rossiglione Ιταλιας 04-10-2021 με 883.6 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα.
5)Βαλενθια Ισπανιας 03-11-1987 με 817 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα.
6)Βαλενθια Ισπανιας(αλλος διπλανος σταθμος) 03-11-1987 με 790 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα.
(Υπαρχουν και οι αναξιοπιστες καταγραφες α) 1121 χιλιοστων σε 24 ωρες στις 20 Οκτωβρη 1982 στην Ισπανια στην Casa del Baron, β) 948.4 χιλιοστων σε 24 ωρες στο Bolzaneto της Ιταλιας τον Οκτωβρη του 1970 και γ) την ιδια περιοδο 932.6 χιλιοστων στο Valleregia της Ιταλιας, ενω ακομα πιο αναξιοπιστη ειναι η καταγραφη στην Γενοβα της Ιταλιας απο 25/10/1822 με 810 mm)
Ενω παγκοσμιως(παντα ως προς 24ωρο υετο):
Στις 7 και 8 Γεναρη του 1966 στον τυφωνα Denise στο Ρεΰνιον στο Φοκ-Φοκ μεσα σε 24 ωρες επεσαν 1825 mm που αποτελει και το παγκοσμιο ρεκορ υετου για 24 ωρες(επεσαν και 1144 mm σε 12 ωρες).
Ενω για τις ΗΠΑ το ρεκορ υετου ημερας το εχει η Χαβαη απο τον τροπικο κυκλωνα Λέιν το 2018, οπου μεσα σε 24 ωρες δεχτηκε 1262.1 χιλιοστα.
(Ποτέ δεν πρεπει να ξεχναμε και το εκπληκτικο παγκοσμιο ρεκορ που εχουν οι ΗΠΑ για μεγαλυτερη ποσοτητα υετου σε 1 ωρα, οπου στο Χολτ του Μιζουρι σε μια εκπληκτικη καταιγιδα στις 22 Ιουνιου του 1947 καταγραφηκαν 305 χιλιοστα υετου σε 42 λεπτα!!)
Να διορθωσω ελαχιστα τα ρεκορ υετου Ελλαδας για 24ωρο(μια αντικατασταση):
ΔιαγραφήΓια Ελλαδα τα 5 πρωτα ρεκορ μεγαλυτερης ποσοτητας υετου 24ωρου ηταν(4 του Ντανιελ και 1 του Ιανου):
24 ωρες: 781.8 mm (Αργαλαστη Μαγνησιας 2023)
24 ωρες: 761.9 mm (Πορταρια Μαγνησιας 2023) *(μπορει και καπου 50 mm παραπανω αφου χαθηκε καποιες φορες η επικοινωνια σταθμου-κονσολας)
24 ωρες: 759.6 mm (Ζαγορα Μαγνησιας 2023)
24 ωρες: 732.6 mm (Κεφαλονια 2020)
24 ωρες: 757.4 mm (Μακρινιτσα Μαγνησιας 05-09-2023)
Δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα τα μελτεμια.Απλά θα επικρατησουν βόρειοι ανεμοι απο το σάββατο αλλά αυτό σε καμμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται ως μελτέμια.Είναι γνωστοί οι μηχανισμοί δημιουργίας τους και δεν χρειάζεται εξήγηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να συμπληρώσω:Αφού δεν υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί δημιουργίας μελτεμιών τότε είναι άκυρος ο χαρακτηρισμός "μελτέμια".
ΔιαγραφήΟι σχετικά χαμηλές πιέσεις των περίπου 1011 hPa (κατά 2 με 3 hPa μεγαλύτερες από εκείνες του καλοκαιριού, Οκτώβριος γαρ) στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου δυναμικού αιτίου. Το αίτιο είναι θερμικό, όπως φαίνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες στα 850 hPa και τις σχετικά χαμηλές επιφανειακές πιέσεις που επικρατούν σε όλη τη ζώνη από την Α. Μεσόγειο ως τις Ινδίες.
ΔιαγραφήΝαι όμως δεν υπάρχουν χυψηλές πιέσεις στα βόρεια βαλκάνια,καθώς αποτελεί ένα από τα δυό προαπαιτούμενα στοιχεία για την δημιουργία των μελτεμιών(το άλλο είναι οι χαμηλές πιέσεις στην τουρκία)
ΔιαγραφήΌχι, φίλε. Οι υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια είναι προϋπόθεση για ενισχυμένο μελτέμι. Το μελτέμι υποβάθρου μπορεί και χωρίς αυτές.
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα ακούσει σε μία πρόγνωση στην τηλεόραση γύρω στα μέσα Σεπτέμβρη (τότε που είχαμε κάποιες βροχούλες) ότι έρχονται τα πρωτοβρόχια (!!). Ο όρος, όμως, αυτός (πρωτοβρόχια) είναι ο πλέον αδόκιμος και τείνει να καταργηθεί. Τα πρωτοβρόχια σε πεπερασμένες δεκαετίες ( του 80, του 90, πιο πριν φυσικά, ακόμη και του 2000) σηματοδοτούσαν τη μετάβαση στο φθινόπωρο: κάποιες βροχές στην αρχή, που όσο περνούσε ο καιρός τα διαστήματα της εμφάνισης τους πύκνωναν (θα έλεγα σίγουρα μία υετική κατάσταση τουλάχιστον ανά 7-8 μέρες και λιγότερο ίσως). Σπάνια θυμάμαι στις προγνώσεις του καιρού από την ΕΡΤ στο παρελθόν να μην υπάρχει στον χάρτη η συνεφιά με τη βροχή στα δυτικά. Είχαμε βροχές άλλοτε σύντομης διάρκειας, άλλοτε μεγαλύτερης (βροχές ημερών ποτιστικού χαρακτήρα), κρύες βροχές, κλειστό καιρό, ηλιοφάνειες βέβαια, χιόνια αργότερα, που κατέβαιναν σταδιακά στα χαμηλότερα υψόμετρα, χαμηλά που σάρωναν όλη τη χώρα άλλοτε από ΒΔ προς ΝΑ και άλλοτε από Δ-ΝΔ προς ΒΑ κλπ κλπ. Ο καιρός είχε ποικιλία και φυσικά το ενδιαφέρον να παρακολουθείς τις προγνώσεις ήταν αμείωτο. Πλέον έχουμε συμβιβαστεί με την κατάσταση, μια χαρά είναι και η θάλασσα, ήδη πολλοί ετοιμάζονται και για ένα ωραίο πενθήμερο διακοπών. Τη μαγεία του χιονιού, ευτυχώς, τη χορτάσαμε.
Πάντα ωραίος ο NW Pindos. Χαίρεσαι να τον διαβάζεις.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Η Τέιλορ Σουΐφτ έδωσε 5 εκατομ. δολ. για την ανακούφιση των πληγέντων του τυφώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δυνατόν να μην αγαπήσεις αυτήν τη γυναίκα;
https://www.youtube.com/watch?v=-6tKCwFTE70
Πρωινό κους κους
ΔιαγραφήΓέρασες, κακομοίρη μου, πριν την ώρα σου.
ΔιαγραφήΆκλαυτος θα πάει και ο Οκτώβρης όπως φαίνεται κύριοι! Ο εφιάλτης της ανομβρίας συνεχίζεται!! Να δούμε πόσο θα μας τυραννήσει ακόμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια από τα ίδια και φέτος ο Οκτώβρης. Μπείτε να δείτε σημερινά τρεξίματα να κόψετε φλέβες. Καταπιώνας διάρκειας με ξεροβορι και χαμηλότερες Τ στα ανατολικά. Βροχές πουθενά όσο πάει το ματι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην πατήσαμε και μεις οι νότιοι. Επί ημέρες νομίζαμε πως άλλαξε η τύχη μας, αλλά άλλαι οι βουλαί του Κυρίου ...
Διαγραφήποιος είναι ο καταπιώνας;
ΔιαγραφήΑντικυκλώνας θα ήθελε να γράψει..
ΔιαγραφήΣήμερα είχαμε 34-35 βαθμούς σε Πελοπόννησο Αττική Βοιωτία και Κρήτη. Το καλοκαίρι μπήκε από τις 10 μαϊου και ακόμα συνεχίζεται. Χθες κλεισαμε 5μηνες καλοκαιριού στην Κρήτη. Όπου τα μπάνια είναι καθημερινά αν υπάρχει χρόνος λόγω δουλειάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά να πω πολλά συγχαρητήρια στην εθνική μας που κέρδισε χτες μέσα στην Αγγλία για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική της ιστορία με συγκλονιστική εμφάνιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία νίκη η οποία αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη μνήμη του αδικοχαμένου 31 μόλις ετών διεθνή μας ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλτον.
Κουράγιο στους συγγενείς, την γυναίκα του και το μόλις ενός χρόνου παιδάκι του.
Στα καιρικά η κατάντια χτυπά κόκκινο σήμερα με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές(τα είχαμε αναφέρει πολλές μέρες πριν) να ανεβαίνει στους 33 με 34 και τοπικά ακόμη και 35 βαθμούς σε αρκετές περιοχές όπως Μεσσηνία, Λακωνία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Φθιώτιδα.
Πάνω από 28 βαθμούς στους περισσότερους σταθμούς της χώρας, και όλα αυτά στα μέσα του Οκτώβρη.
Αφήνω ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για κάποιες βροχές από τα δυτικά στο τρίτο 10ήμερο του μήνα.
Όσο για τις βροχές του βορείου ρεύματος τις επόμενες ημέρες, χωρίς κανένα δυναμικό αίτιο πλην ελαχίστων περιπτώσεων μην περιμένουμε τίποτα.
Η θερμοκρασία σιγά σιγά θα πρέπει να επανέλθει επιτέλους σε επίπεδα κοντά(η και λίγο παραπάνω) στα κλιματικά της εποχής και μέχρις εκεί.
Υ. Γ. Διαβάζοντας επιστήμονες μετεωρολόγους αλλά και άλλους ερασιτέχνες στα σόσιαλ με πολυετή εμπειρία στον καιρό και με όντως αρκετές γνώσεις,με θλίβει το γεγονός ότι για άλλη μια φορά πέφτουν στην παγίδα να "τρέξουν" να ανακοινώσουν ερχομό πολύ ψυχρών αερίων μαζών επειδή το έδειξαν κάποια τρεξίματα του τζίφου(για μένα στον εντοπισμό ψυχρών αερίων μαζών το θεωρώ το χειρότερο μοντέλο η μοντέλο της κολοτούμπας).
Διάβασα για χειμώνες, χιόνια στα ορεινά και ισχυρές βροχές!
Βρε παιδιά αφού λίγο πολύ ξέρετε ότι αυτήν την εποχή κάθε χρόνο γίνετε αλαλούμ με τα μοντέλα στα μεσοπρόθεσμα, για ποιό λόγο αδικείτε τον ίδιο σας τον εαυτό και μπερδεύεται και ο κόσμος.
Καλύτερα μην αναφέρετε τίποτα.
Φώτη είσαι αστέρι! Την καλησπέρα μου κύριε Ζιακοπουλε. Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Σήμερα έριξε 16 mm στο Λιδωρίκι.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Ωραία, θα γεμίσει ο Μόρνος!
Χάχα ωραίος Χρήστο!
ΔιαγραφήΜακάρι να ίσχυαν και τα 16 χιλιοστά βέβαια καθώς μου κάνει μεγάλη εντύπωση που πρώτον, ο δίπλα σταθμός δεν κατέγραψε τίποτα, δεύτερον η θερμοκρασία στην ώρα της υποτιθέμενης ισχυρής βροχής με 192mm ραγδαιότητα δεν έπεσε καθόλου,τρίτον ο μηνιαίος υετός δείχνει μόλις 5mm και τέταρτον στη δορυφορική εκείνες τις ώρες η συννεφιά ήταν κατά βάση στρώματα υψιστρώματα.
Μάλλον κάποιος θα πότισε το χωράφι όπου είναι το βροχόμετρο,η από την πολλή ξηρασία ο σταθμός τα έπαιξε και βαράει αναλαμπές!
Μάλλον χάλασε εκείνο το διάστημα, αγαπητέ μας Φώτη.
ΔιαγραφήΥπάρχουν βροχόμετρα με ενσυναίσθηση ,τα οποία κατά καιρούς δείχνουν αυτοβούλως βροχή.
ΔιαγραφήΈνα τέτοιο έχω και γώ .
Κατά τα άλλα : " Μαράθηκε κιτρολεμονιά ,μαράθηκε ταχειλάκι μου..........!" -------====== Π.Α.
Aν κρίνω από την εμπειρία μου ως ιδιοκτήτης και επόπτης 2 μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου, του Αμαρουσιου Αττικής και της Αράχωβας Παρνασσού, μάλλον θα έγινε συντήρηση και έλεγχος στο βροχόμετρο του σταθμού. Το λεω αυτό γιατι το διάγραμμα έχει 2ωρο κενο (απουσία σήματος οργάνων και κονσόλας) και με το που έγινε η σύνδεση ξανά, κατέγραψε το βροχόμετρο ώστε να γίνει το τεστ. Μπορεί όμως να είναι και άλλος ο λογος.
ΔιαγραφήΚαληπέρα στην παρέα.
Υπάρχει και αυτή η πιθανότητα καθώς για δύο ώρες όντως δεν είχε δεδομένα ο σταθμός και κάπου εκεί μπήκε και ο υετός.
ΔιαγραφήΟπότε πιθανόν να συνέβη αυτό.
Καλό σαββατόβραδο σε όλους με νέα καιρικά(ευχάριστα η δυσάρεστα θα δείξει) αύριο το βράδυ.
Σήμερα είχαμε τα ίδια στο Σπήλι.
ΔιαγραφήΑν κάτσει το εγκλωβισμένο χαμηλό νότια Ιταλία όπως φαίνεται, η Σικελία θα πρέπει να εγκαταλειφθεί όπως η Φλόριντα. Δείτε συγκεντρωτικους υετους νότια Ιταλία το επόμενο δεκαημερο. Η ελλαδα στο απόλυτο καιρικό τίποτα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚομοτηνή, λίγη βροχή τώρα, αρκετή δροσιά (Δ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η σταθερότητα της θερμοκρασίας,στο χθεσινό μου ταξίδι, από την Βοιωτία έως και το Μουζακι Καρδίτσας που κυμαίνονταν μεταξύ 28-31 βαθμούς και έπρεπε να ανέβω πάνω από 600-700 μέτρα για να πέσει κάτω από τους25 βαθμούς και πάνω από τα 1000 μέτρα για βα κατέβει τους 20...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρκετη ψυχρα το βράδυ και πολύ περισσότερη το πρωί,με 11 και 7 βαθμούς αντίστοιχα στα 1200 μέτρα όπου βρίσκομαι.
Λίγα τα νερά που τρέχουν,ενώ φυτα-δεντρα βρίσκονται σε σύγχυση τόσο ώστε η "σιωπή " τους σε ξεκουφαινει...
Μόνο ένας γερο-πλατανος έδινε μια νότα αισιοδοξίας, για να δούμε εάν έχει δίκιο...
Καλημερα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον αγαπητό μας δασκαλο.