Τα νεότερα της κακοκαιρίας



Επιγραμματικά:

α) Τις επόμενες ώρες τα ύψη βροχής στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Α. Στερεά - Εύβοια θα αυξηθούν.


β) Με την προς ανατολάς κίνηση του χαμηλού που βρίσκεται στο Ν. Ιόνιο, τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις δυτικές και νότιες περιοχές της Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Η ένταση των προαναφερθέντων φαινομένων δεν θα είναι ακραία, αλλά θα είναι ικανή να δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο κάποια προβλήματα.

γ) Η αυλαία της κακοκαιρίας θα πέσει αύριο στα Δωδεκάνησα.

δ) Στην Αττική εντός της ημέρας αναμένεται νέος κύκλος βροχών.

ε) Τα χιόνια στη Δ. Μακεδονία δεν τα λές και πρώιμα!

Καλημέρα σε όλους


38 σχόλια:

  1. 10 βαθμούς θερμοκρασία στην Ξάνθη στις 12:00 με 50km βόρειο άνεμο. Ψύχρα για την εποχή χωρίς όμως ίχνος βροχής. Το μόνο καλό του πολύ ισχυρού και κρύου όμως αέρα ότι στεγνώνουν γρήγορα τα κρεμασμένα πλυμένα ρούχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Κομοτηνή η ίδια κατάσταση με την Ξάνθη, κρύο και αέρας σήμερα μετά τα χθεσινά ...πέντε χιλιοστά βροχής.(Δ)

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα γείτονα! Έτυχε να βρίσκομαι στην Ξάνθη ακριβώς την ώρα που έστελνες το μήνυμα! Πολύ αέρα και ψύχρα, θα σήκωνε τις ομπρέλες στο Κυβερνείο! Πάντως η ανομβρία και ο κακός μας ο καιρός συνεχίζονται ασταμάτητα από Ασπροβάλτα μέχρι και τον Έβρο!!

      Διαγραφή
  2. Δόξα τω Θεώ κ νορμάλ καταστάσεις!!! Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλους! Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού επειδή διάβασα κάποια σχόλια σε προηγούμενη θεματική (στις εξελίξεις με χιόνια αναφέρομαι): Καταρχήν αδιάψευστη απόδειξη είναι οι κάμερες. Φλώρινα πχ και Κοζάνη αυτή τη στιγμή δείχνει πασπάλισμα (δεν το λες χιόνι αυτό) ενώ έχει χιονίσει περισσότερο (λόγω χαμηλού από Αδριατική όπως είχα αναφέρει προχθές) σε μεγάλα υψόμετρα των περιοχών αυτών (πολύ λίγα εκατοστά όμως όπως φαίνεται). Σαμαρίνα πχ και Σμίξη (κλασικά χιονομέρη) δεν βλέπω χιόνι και επίσης ένα πέρασμα χιονιού Βασιλίτσα βλέπω αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Επιλεκτική χιονόπτωση δηλαδή σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όχι ακόμη κάτι ιδιαίτερο. Αν δείτε επίσης στις χθεσινές επίσημες προγνώσεις στην παρούσα σελίδα δεν υπάρχει έμφαση για χιόνια. Άλλο καιρό θέλουμε για καλό χιόνι. Το λέω γιατί κυρίως παρακολουθώ τις εξελίξεις για χιόνια (όχι τόσο για βροχές παρά μόνο φέτος λόγω της κατάστασης) και μέχρι σήμερα έχω ζήσει από κοντά όλες τις χιονοκακοκαιρίες (μόλις σιγουρευόμαι για καλά χιόνια χιονολάστιχα και έχουμε ανέβει κατευθείαν στο επίκεντρο στα ορεινά χωριά). Για να μιλήσουμε για χιόνια θέλουμε μια πιο σταθερή και με διάρκεια πτώση της θερμοκρασίας (νορμάλ πτώση εννοώ, στα επίπεδα της εποχής, αλλά σταθερή). Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα γι αυτό.
    ΥΓ. Πάντως ανέκαθεν θυμάμαι ότι τα πρώτα χιόνια στα κατοικήσιμα ορεινά (πάνω από τα 1200 μ.) έκαναν την εμφάνιση τους και προηγούμενες δεκαετίες τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Άρα ακόμη και τόσο που χιόνισε μια χαρά είναι στην παρούσα εποχή. Με τις θερμοκρασίες ωστόσο είμαι λίγο προβληματισμένος γενικότερα για τη συνέχεια (στα ορεινά αναφέρομαι και κυρίως στα 1500μ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να γίνεται κουβέντα ήταν τα χιόνια με τα συγκεκριμένα υψόμετρα που δώσαμε φίλε Πίνδος.
      Εννοείτε ότι κάνεις δεν επικεντρώθηκε σε αυτά.
      Άλλωστε δεν υπήρχε δυναμική για κάτι έντονο η άξιο λόγου.

      Διαγραφή
    2. Στην Βλάστη Κοζάνης πάντως, το 20ποντο το ξεπέρασε και σε κάποιο άλλο χωριό της Καστοριάς νομίζω.

      Διαγραφή
  4. Ακόμα και ως έχει η καιρική κατάσταση, αναζητούνται οι επιφανειακοί νοτιάδες.

    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα σταθώ στην σημερινή "σφοδρή κακοκαιρία", όσοι είδαν τι διαδραματίστηκε από χτες και τι έγινε τελικά, κατάλαβαν τι ζούμε στη σημερινή εποχή της υπερβολής και της τρομολαγνείας.
    Όσον αφορά τα χιόνια, Χρήστο ευχαριστώ πολύ για τα εύσημα.
    Χιόνισε ικανοποιητικά στη δυτική Μακεδονία σε ορεινά και ημιορεινά.
    Δεν χιόνισε μέσα σε Καστοριά Γρεβενά όπως περιμέναμε ενώ χιόνισε αξιόλογα σε Φλώρινα Κοζάνη και προς το ξημέρωμα ακόμη και μέσα στην Πτολεμαΐδα από τα 600μ και πάνω.
    Τα εύσημα και στον "Θωμά"(τα γνωρίζει κιόλας καλύτερα τα μέρη) που οι προβλέψεις του ταυτίστηκαν με τα παραπάνω.
    Πάμε για τα επόμενα.
    Υ. Γ. Αρκετές προγνώσεις μιλούσαν για χιόνια στη δυτική Μακεδονία από τα 1000μ και πάνω,αποδεικνύοντας πόσο δύσκολη ήταν η συγκεκριμένη χτεσινή πρόβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την αττικη τα ανοιγματα μεχρι το μεσημερι ηταν αναμενομενα. Το χαμηλο ειναι αρκετα δυτικα και εξασθενημενο. Οι ανεμοι μεχρι τα 850hpa ειναι βορειοι-βορειοανατολικοι, αλλα στα 700hpa οχι. Οταν περασει το χαμηλο μεσα στο αιγαιο θα βρεξει και στην αττικη με on-off καταστασεις και με την γνωστη τρυπα του λεκανοπεδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λεκανοπέδιο δέχτηκε ως και 30 χιλιοστά, πάντως, Αλέξανδρε την Παρασκευή 15/11, με τη βροχή να φτάνει στα νότια προάστια της Αττικής από τη Σαλαμίνα, ως συνήθως. Εκεί έπεσαν 13 χιλιοστά - με ραγδαιότητα 30 mm/hr - και μου έκανε εντύπωση που δύο χελώνες έπιναν νερό από λιμνούλες στον δρόμο. Η μία ήταν μες τη μέση και την πήγαμε σε κάτι χωράφια για να μην την πατήσουν τα αυτοκίνητα.

      Άγνωστο είναι αν οι χελώνες διψούσαν τόσο πολύ, λόγω της ανομβρίας - ξηρασίας, που είχε προηγηθεί, ή απλά ανανέωναν το... αποθεματικό τους εν όψει χειμερίας νάρκης. Το σίγουρο είναι ότι ο αργός καρδιακός παλμός τους κάνει τις χελώνες αιωνόβιες. Κι αυτό διότι η καρδιά κάθε πλάσματος είναι προγραμματισμένη να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό χτύπων. Έτσι, ζουν περισσότερο αυτά που η καρδιά τους χτυπάει πιο αργά.

      Ενδεικτικά, η καρδιά της χελώνας χτυπάει 4 φορές το λεπτό, του ανθρώπου 60-70 και της μυγαλής (κάτι σαν ποντικάκι, που ζει 2,5 χρόνια περίπου) 2.500 φορές το λεπτό. Για μακροζωία, λοιπόν, δεν πρέπει να θυμώνουμε να φωνάζουμε, ούτε να αγχωνόμαστε (ειδικά για τον καιρό), προκειμένου να μην αυξάνεται ο ρυθμός του καρδιακού μας παλμού.

      Διαγραφή
  7. Μπράβο βρε Φώτη, όπως τα είπες έγιναν τα πράγματα.
    Μας δημιούργησαν κλίμα τρόμου εχτές τα κανάλια και τα site.
    Παναγιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επί του ε).
    Σπάνια δεν χιόνιζε έστω και μία φορά στα ημιορεινά της δυτ. Μακεδονίας το Νοέμβριο, όσο θυμάμαι. Παρομοίως τον Μάρτιο, ακόμη και το πρώτο μισό του Απρίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Δυο λεπτά (χωρίς να αμφισβητώ κάποιον φίλο στις προβλέψεις του, μια χαρά προβλέφθηκαν τα πράγματα δεν το συζητάμε αυτό και μπράβο σε όλους διότι από ότι βλέπω μόνο εδώ αποτυπώνονται τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση), αλλά στις κάμερες με σημερινή ημερομηνία στις πόλεις της Δ.Μακεδονίας δεν υπάρχει δείγμα χιονόστρωσης (μόνο στη Φλώρινα σε κάποιες στέγες πασπάλισμα). Τώρα αν υπήρξε χιονόπτωση σε κάποια έξαρση πριν κάποιες ώρες υπό την έννοια «χιονίζει έξω» αυτό είναι άλλο θέμα. Χιόνισε σε πολύ ψηλά υψόμετρα πάνω στο Χιονδρομικό στη Βίγλα και στο Νυμφαίο βλέπω, σε άλλα ορεινά όμως όχι. Ο καιρός από Αδριατική δεν ευνοεί όλη τη Δ. Μακεδονία αλλά κατά σειρά μόνο Φλώρινα και μετά με ΝΑ κίνηση Κοζάνη. Επειδή μας παρακολουθούν πιθανόν και νεότεροι φίλοι, που μπορεί να μην έχουν δει παλιές αναρτήσεις μας από το παρελθόν, να υπενθυμίσουμε για όσους ενδιαφέρονται κυρίως για τα Δ-ΒΔ τμήματα της Πίνδου (και Ηπείρου) δεν θέλουμε με τίποτε ΒΑ ανέμους ή καιρό που έρχεται από βορρά. Κλασικό δυτικό καιρό θέλουμε με ανέμους από Δ - ΝΔ διευθύνσεις με υπερίσχυση των Δ (για χιόνια αναφέρομαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bλάστη Κοζάνης (κάμερα) και Κλεισούρα Καστοριάς, έβαλαν πολύ καλό για την εποχή. 1200 μέτρα υψόμετρο.

      Διαγραφή
    2. Το καλό,το σωστό,το χιόνι, είναι το νότιο.Το άλλο, όχι ότι μας χαλάει, αλλά είναι ατσαλιά.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές της χώρας όπως η Εύβοια και η Μαγνησία που τρώνε καλό χιόνι με βοριά.

      Διαγραφή
    4. Τελικά το σχόλιο το 1:01 πέρασε ενώ την προηγούμενη φορά όταν γράφτηκε που ήταν ακριβώς το ίδιο αλλά άτονο όχι.Τελικά τι εμμονές και βίτσια έχετε κύριε Ζιακόπουλε με τους τόνους;

      Διαγραφή
    5. Και με τους τόνους και με άλλα πράγματα έχω, ανώνυμε!

      Διαγραφή
  10. Χιχιχιχιχ .....αγαπητοί φίλοι...τα χιόνια της Δυτικής Μακεδονίας...ειδικά αυτά που έπεσαν ...δεν ήταν φυσικά ..το κρίσιμο σημείο αυτής της κακοκαιρίας,τώρα αν καθίσω να αναλύσω το πώς και το γιατί θα με βαρεθείτε..η πρόγνωση μου είχε το λάθος ότι περίμενα τα χιόνια κυρίως στα ΝΔ τμήματα καθώς στα μοντέλα εμφανιζόταν ο αντικυκλώνας στα βαλκάνια..θα πίεζε γρήγορα το χαμηλό προς τα νότια κάτι που δεν έγινε και έτσι οι χιονοπτώσεις ήταν περισσότερες στα ΒΑ..χιονοστρώσεις όχι αξιόλογες είχαμε και στις χαμηλές λεκάνες της Φλώρινας(π.χ. Βαρικό) αλλά δεν έχουν αξία.Όσον αφορά τα χιόνια στην Δυτική Μακεδονία χιονίζει με όλους τους καιρούς.!.ο ΒΑ όμως αφορά κυρίως τα ΝΔ τμήματα με ορογραφικό υετό ...όπου και συγκεντρώνεται ότι υγρασία ..δίνει το Αιγαίο(βλ. Μάρτη του 87)..τεσπα...γενικώς καλά πήγε...,πρώιμα χιόνια στην Δυτική Μακεδονία είναι τον Οκτώμβρη και μάλιστα στην δεκαετία του 70 ήταν πολλά...τα θυμάμαι όλα...το 78 μάλιστα 28 Οκτωμβρίου έριξε 80 πόντους στο χωριό αλλά και μισό μετρο στις πόλεις...,συνεχίζουμε σύντροφοι...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υ.γ. Φυσικά όπως γράφει και ο NW Pindos στούς νοτιάδες δίνουμε ρέστα...είδικά όταν μετά από ψυχρή εισβολή έχει πέσει η θερμοκρασία ..και έρχετε χαμηλό από τα ΝΔ...τότε μιλάμε για χιονοκαταιγίδες....("Βίκτωρ" μέ ένα μέτρο στα Γρεβενα..αν θυμάμαι καλά .).,εμένα όμως μ αρέσει ...ο αέρας της συγκλισης δλδ ο Α-ΝΑ να χιονίζει...και να ξεχνά να σταματήσει....με την ευκαιρία μου χει σπάσει τα νεύρα το Ευρωπαικό με το δεύτερο μέτωπο της επόμενης εβδομάδας...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Νομίζω ότι το καλύτερο χιόνι έπεσε στη Βλάστη (με διαφορά όπως φαίνεται στην κάμερα τουλάχιστον 25 εκατοστά). Η Βλάστη Κοζάνης έχει μία ιδιαίτερη ιδιομορφία στον καιρό, είναι, όπως λέμε, μια ομάδα μόνη της (δεν έχουμε συζητήσει ποτέ ειδικώς για Βλάστη). Βρίσκεται σε υψόμετρο (κατά μέσο όρο η περιοχή) 1250-1300μ και επειδή είναι σαν σε οροπέδιο - λεκάνη σε μεγάλο υψόμετρο κάθεται κρύο πολύ ενώ, ο ήλιος κρύβεται νωρίς αυτή την εποχή. Δεν αποκλείεται (με επιφύλαξη το λέω αυτό βέβαια) η Βλάστη κατόπιν της χθεσινής χιονόπτωσης και επειδή διανύουμε πλέον τις μικρότερες μέρες του έτους να έχει χιονοκάλυψη ολόκληρο το χειμώνα ειδικά αν ρίξει και άλλο χιόνι μέσα στον επόμενο μήνα. Αν το χθεσινό χιόνι έπεφτε μέσα στον Δεκέμβριο θα έλεγα σχεδόν με βεβαιότητα για χιονοκάλυψη όλο το χειμώνα. Ανήλιο μέρος το χειμώνα είναι και η Σαμαρίνα, την οποία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όταν διανύουμε τις μικρότερες ημέρες τη βλέπει ανατολικός ήλιος κάπως πλάγια μέχρι περίπου τις 3 το μεσημέρι και μετά ο ήλιος κρύβεται πίσω από το Σμόλικα (επειδή το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού με πλάτη προς τα δυτικά). Γενικώς τα ανήλια μέρη είναι πολλά και έχουν τη δική τους άγρια ομορφιά το χειμώνα ειδικά όταν ρίξει χιόνι. Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι χθεσινές χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά ήταν σποραδικές γι αυτό και εκεί ακόμη και σε κοντινές αποστάσεις παρατηρούνται αυτές οι διαφορές. Βασικά από ότι είδα συγκριτικά μόνο στην περιοχή της Βλάστης έριξε χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν πνέουν νότιοι άνεμοι δεν μένει τίποτα σε αυτα τα υψομετρα ειναι σαν ενα αεροθερμο που θερμαίνει κάποιο χώρο.

      Διαγραφή
    2. Από την Κοζάνη και βορειότερα, σε όλη την ημιορεινή κοιλάδα μέχρι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, σήμερα το μεσημέρι μέγιστες στους 2 β. Προφανώς παρατηρήθηκε "σινιάκι", σε αντίθεση με την ηλιόλουστη ορεινή Βλάστη και τους 12 ολόκληρους βαθμούς της.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα δάσκαλε! Όλα τα μοντέλα ειδικά για Αττική έπεσαν μέσα! Ακόμα και σήμερα η ΕΜΥ αναφέρει <> και στο Χαλάνδρι βρέχει ασταμάτητα από το πρωϊ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, ο Αλέξανδρος για την περιοχή μου ήταν σαν να το σχεδιάσαμε, έδωσε 103 χλστ ποτιστικής βροχής κατανεμημένα σε πέντε ημέρες, από Τρίτη απόγευμα έως Σάββατο απόγευμα. Ρυθμός τόσος ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα, μόνο κάποια σπασμένα κλαδιά. δέντρων τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στις ευάλωτες σε ΒΑ άνεμο περιοχές. Πλέον βρισκόμαστε στα 511 χλστ ετήσιου υετού, δηλαδή σε φυσιολογικά επίπεδα δεδομένου ότι έχουμε ακόμα ενάμιση μήνα βροχοφορων μηνών μπροστά μας. Το βασικό είναι ότι ξεφύγαμε από τις συνθήκες Απρίλιου που είχαμε τον Οκτώβριο και βλέπουμε ένα φυσιολογικό Νοέμβριο με καιρικό ενδιαφέρον.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα.
    Στην περιοχή μου ο "Αλέξ-ανδρος" ,εκτός από τους άνδρες , απέκρουσε και τη βροχή.
    Ουδεμία εμπιστοσύνη εις τα εξ Ανδριατικής. -----=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδριατικής θα έλεγα, κύριε καθηγητά. Καλή Κυριακή σε όλους και καλές βροχές και στη συνέχεια

      Διαγραφή
    2. Φίλε Πέτρο, μια φιλική εννοείται επισήμανση και διόρθωση. Η Αδριατική γράφεται χωρίς "ν" και συνεπώς δεν έχει καμία ετυμολογική σχέση με τον ἄνδρα ή τον ἀνδριάντα ή τον Ανδρέα. Προέρχεται το όνομά της από το ετρουσκικής προέλευσης όνομα Ἁδρίας (με δασεία), που δήλωνε κάποιο λιμάνι-οικισμό της ανατολικής ακτής της Ιταλίας, και που ετυμολογικά συσχετίζεται με το αρχαιελληνικό ὕδωρ (στα ετρουσκικά adur), βάσει της ινδοευρωπαϊκής βαθύτερης συγγένειας των δύο γλωσσών. Από την ίδια ετρουσκική λέξη (Ἁδρίας) πήρε το όνομά του και το ηρωικό αντιτορπιλικό μας " Ἁδρίας Ι", που σακατεμένο λόγω πρόσκρουσης σε νάρκη στην Κάλυμνο κατόρθωσε τελικά να διασχίσει την ανατολική Μεσόγειο και να φτάσει χωρίς πλώρη στη συμμαχική Αλεξάνδρεια ανήμερα του Αγίου Νικολάου το 1943, ενώ από την ίδια ετρουσκική λέξη παράγεται και το όνομα του φιλέλληνα Ρωμαίου αυτοκράτορα Ἁδριανού (επίσης με δασεία, γι'αυτό και στα λατινικά ήταν Hadrianus), το οποίο πάμπολλες φορές γράφεται και λέγεται με "ν" (Ανδριανός), κατά εσφαλμένη ετυμολογική συσχέτιση με τον Ανδρέα. Αντιστρόφως, τώρα, ο ανδριάντας που θέλει "ν" πέφτει και αυτός συνήθως θύμα παρόμοιας σύγχυσης και γράφεται ή προφέρεται αδριάντας, ενώ προφανώς παράγεται από τον ἄνδρα (άγαλμα ἀνδρός είναι, άλλωστε). Εκτός και αν επίτηδες έβαλες "ν" στην Αδριατική για να την σατιρίσεις και να ειρωνευτείς τα εξ αυτής προερχόμενα χαμηλά!

      Φιλικά, Παναγιώτης από Χανιά

      Διαγραφή
    3. Υπήρχε και η φρεγάτα Αδρίας στα χρόνια (1997-99), που ήμουν στο ναυτικό, αλλά σε ναρκαλιευτικό. Και σε υπηρεσία ξηράς στη συνέχεια. Μετά με κέρδισε η θάλασσα, το πιο ζεστό μέρος αυτές τις μέρες, ειδικά στα βαθιά, διότι στα ρηχά υπάρχει μικρότερη ποσότητα νερού που κρυώνει πιο γρήγορα με τους συνεχείς βοριάδες.

      Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 11-12 βαθμούς, ακόμα και στα νότια της Αττικής και ανέβηκε σταδιακά στους 15β., μόλις σταμάτησε η βροχή και βγήκε και ο ήλιος μέσα από τη συννεφιασμένη Κυριακή... Θερμοκρασίες νότιας Αγγλίας, όπου από βδομάδα αναμένονται και χιόνια 10-20 εκατοστά (τα μεγαλύτερα ύψη στη Σκωτία) με τον υδράργυρο να υποχωρεί υπό το μηδέν.

      Μάλλον, η Βρετανία θα επηρεαστεί από τους βορειοδυτικούς ανέμους που θα φτάσουν μέχρι το Ιόνιο, στρεφόμενοι σε ισχυρούς νοτιοδυτικούς από την Πέμπτη 21/11 στο Αιγαίο. Ο γαρμπής άργησε, αλλά έρχεται ενισχυμένος, για να δικαιώσει και τον Δημήτριο Καμπούρογλου που είχε πει: "Όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, ενώ είναι ο άνεμος που φταίει"...

      Διαγραφή
    4. Από το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου προς τη Ρώμη.
      Πράξεις Αποστόλων 27,27: «Ὡς δὲ τεσσαρεσκαιδεκάτη νὺξ ἐγένετο διαφερομένων ἡμῶν ἐν τῷ Ἀδρίᾳ, κατὰ μέσον τῆς νυκτὸς ὑπενόουν οἱ ναῦται προσάγειν τινὰ αὐτοῖς χώραν.»
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
  16. Εν ολίγοις, καλύτερα που άργησε λίγο φέτος μια κακόκαιρία σαν αυτή, και δεν βρήκε τόσο θερμό έδαφος ανα την επικράτεια. Για όσους λέγαν "που είναι οι βροχές?". Οχι? Υ.Γ; Όσοι δεν πήρατε καλό μεζέ, θα έρθει η πιο καλή γκαρσόνα σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eυχαριστώ αγαπητοί φίλοι Παναγιώτη και Απόστολε .
    Το προστεθέν 'ν' στην Αδριατική είναι προφανές λάθος .
    Θα μπορούσε να λεχθεί ως απάντηση το παγκοίνως γνωστό και τετριμμένο " εκ παραδρομής " , ή το " errare humanum est ".
    Όμως θα επιχειρήσω μια ερμηνεία ( όχι δικαιολογία ) με όρους Ψυχολογίας.Το "νδρ" της Αδριατικής ετέθη "από του αυτομάτου" κατ επίδραση του προηγουμένου " νδρ" του Αλεξ-άνδρου .
    Βεβαίως η πρόθεση ήταν το λογοπαίγνιο ,όμως όχι με την Αδριατική ,αλλά με τον Αλέξανδρο .
    Αλέξ-ανδρος , από το αλέξω = αποκρούω (βλ. αλεξίσφαιρο ,αλεξιβρόχιο ) + ανήρ ( του ανδρός ) , δηλαδή : " Ο αποκρούων τους άνδρας " . Και τη βροχή ,προσθέτω εγώ.
    Υ.γ. Το αυτόν ισχύει και για την Αλεξάνδρα ,κι ας λέει ότι "δεν ξέρει τί θα πει άνδρας".
    Φιλικά και με εκτίμηση ------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Ευκαιρίας δοθείσης, το κρύο θα ανδρωθεί του Αγ. Ανδρέα και φέτος με τις πρώτες νιφάδες και σε πεδινές περιοχές παραδοσιακά.

      Διαγραφή
  18. Τα σημαντικά καιρικά στη διάρκεια της νέας εβδομάδας:
    Οι άνεμοι από νότιες ΝΔυτικές διευθύνσεις,η άνοδος της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα κατά βάση στην ανατολική και νότια χώρα προσεγγίζοντας σε ευαίσθητες στο νοτιοδυτικό ρεύμα περιοχές και τους 22 με 24 βαθμούς σταδιακά,και οι κατά περιόδους αξιόλογες βροχές και μπόρες κατά κύριο λόγο στα δυτικά και κατά δεύτερο στη ΒΑνατολική χώρα και το ανατολικό γενικά Αιγαίο, αρχής γενομένης από την Τρίτη και από τα ΒΔυτικα.
    Ενδεχομένως προς το Σάββατο η θερμοκρασία να ξανά πέσει έστω και πρόσκαιρα αισθητά κ να συνδυαστεί και με κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά μας κ κυρίως σε αυτά της ΒΔυτικής με παράλληλη έλευση βοριάδων.
    Θα δούμε εάν και πόσο θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας καθώς αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για κάτι αξιόλογο είναι μικρή.
    Καλό ξημέρωμα κ καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για την περιοχή μου στα Άνω Μελίσσια στην Αττική, η κακοκαιρία πέρασε και δεν ακούμπησε (τα 10,4 mm μηνιαίου υετού Νοεμβρίου και τα 236 mm έτους τα λένε όλα). Μόνο το κρύο του Σαββάτου και της Κυριακής άφησε μια πιο φθινοπωρινή διάθεση με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 8,5 βαθμούς....
    Δυστυχώς μέχρι τέλος του μήνα δε φαίνεται κάτι άξιο λόγου για την Αττική. Τραγικό έτος υετικά. Το χειρότερο μακράν στην ιστορία του σταθμού μου που λειτουργεί από το 2012. Εκτός αν ρίξει > 200 mm μέχρι το τέλος του έτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή