Ανάλυση της «υβριδικής» κακοκαιρίας του επόμενου διημέρου (24-25/8/2022)



Η κακοκαιρία που τα τελευταία εικοσιτετράωρα πλήττει τη χώρα μας και θα κορυφωθεί το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη (24-25/8) είναι μια υβριδική κακοκαιρία με την έννοια ότι έχει χαρακτηριστικά τόσο καλοκαιρινά όσο και φθινοπωρινά. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.


Στα τέλη του καλοκαιριού οι αέριες μάζες πάνω από τη Μεσόγειο είναι πολύ θερμές και υγρές, δηλαδή δυνητικά ασταθείς και συνήθως παραμένουν συγκεντρωμένες στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το (δυναμικό) αίτιο που μπορεί να προκαλέσει έκλυση της δυνητικής αστάθειας είναι μια σκάφη χαμηλών υψών ή ένα αποκομμένο χαμηλό που ένας κλάδος του πολικού αεροχειμάρρου θα οδηγήσει προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε μια καθαρά φθινοπωρινού τύπου κάθοδο του πολικού αεροχειμάρρου στην περιοχή της Μεσογείου η συνάντηση των ψυχρών αερίων μαζών που εισβάλλουν στη Μεσόγειο με τις θερμές και υγρές μεσογειακές αέριες μάζες οδηγεί στη δημιουργία βαθιών μετωπικών υφέσεων. Στις περιπτώσεις αυτές τα αίτια εκδήλωσης ισχυρών και μεγάλης διάρκειας καταιγίδων είναι: (α) οι αεροχείμαρροι χαμηλού ύψους που παρατηρούνται μπροστά από τα ψυχρά μέτωπα των υφέσεων και τροφοδοτούν με θερμό και υγρό αέρα τις διαταραχές, (β) τα μεγάλα ποσά της λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τη συμπύκνωση των υδρατμών και ενισχύουν τις διαδικασίες της ανωμεταφοράς και (γ) το ανάγλυφο της περιοχής (τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρούνται στις προσήνεμες στο ρεύμα περιοχές).

Στα τέλη του καλοκαιριού οι σπάνιες και διστακτικές κάθοδοι του πολικού αεροχειμάρρου στη Μεσόγειο κατά κανόνα δεν οδηγούν στη δημιουργία βαθιών υφέσεων. Έτσι, δεν υπάρχει το πρώτο από τα αίτια εκδήλωσης ισχυρών και μεγάλης διάρκειας καταιγίδων που προαναφέρθηκαν. Όμως, υπάρχει το δεύτερο και εν μέρει το τρίτο αίτιο (ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι που πνέουν γύρω από τα ρηχά βαρομετρικά χαμηλά). Πέρα από όλα αυτά, στα τέλη του καλοκαιριού υπάρχει και ένα αίτιο που κατά κανόνα το προχωρημένο φθινόπωρο απουσιάζει και αυτό δεν είναι άλλο από τη θερμική αστάθεια που τη θερινή περίοδο λαμβάνει τη μεγαλύτερη έντασή της τις απογευματινές ώρες.

Αναφορικά με την εξέλιξη της παρούσας κακοκαιρίας, ήδη από σήμερα (Τρίτη) το αποκομμένο χαμηλό έχει πάρει τη μορφή διπόλου, το οποίο θα κινηθεί όπως δείχνουν τα σιέλ βέλη. Με αυτές τις συνθήκες, την Τετάρτη το χαμηλό Χ1 θα αποτελέσει το δυναμικό αίτιο που θα προκαλέσει έκλυση της δυνητικής αστάθειας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, οι οποίες αποτελούν την ανατολική ζώνη προώθησης του αποκομμένου χαμηλού που όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση είναι μία από τις ζώνες υετού των αποκομμένων χαμηλών γνωστή με το όρο baroclinic leaf shield. Πέρα από αυτά, στην εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων θετικό ρόλο θα παίξουν η θερμική αστάθεια στην ξηρά και η ορογραφία, όπου αυτή είναι ευνοϊκή. Το χαμηλό Χ2 λόγω της θέσης και της κίνησής του δεν θα αποτελέσει δυναμικό αίτιο για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Εκεί, τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν λόγω θερμικής αστάθειας.

Την Πέμπτη (25/8), λόγω της κίνησης του χαμηλού Χ1 και των άλλων αιτίων που προαναφέρθηκαν, τα έντονα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Δ-ΝΔ Ελλάδας ίσως επηρεαστούν πρόσκαιρα από το χαμηλό Χ2, ενώ τις απογευματινές ώρες η θερμική αστάθεια θα είναι το επιπλέον αίτιο εκδήλωσης καταιγίδων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την ορεινή Κρήτη. 

69 σχόλια:

  1. Ίσως καλά να το ψυχανεμίστηκα, λοιπόν, κι εγώ ο αναλφάβητος στα καιρικά, ότι θυμίζει κάτι από τους χιονάδες των ανατολικών προσήνεμων η τρέχουσα κακοκαιρία. Προσαρμοσμένη, βέβαια, στις ιδιαιτερότητες της εποχής, που ανέλυσε ο κ. Ζιακόπουλος.

    Νωρίτερα, στην Κερατέα καταγράφηκαν 18 χιλιοστά βροχής (ακούγαμε πολύ μπουμπουνητό από εκεί), που είναι και τα περισσότερα στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής (άλλα 24mm έπεσαν στην Αίγινα). Στα βόρεια προάστια τίποτα σήμερα, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Στο Θυμάρι, βγήκε ο ήλιος και πάλι. Τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμίζει, δεν είναι!
      Αυτή την εποχή η αστάθεια στην ατμόσφαιρα δίνει έντονα φαινόμενα ανά την επικράτεια.
      Παντού στα ηπειρωτικά θέλει προσοχή από τις καταιγίδες.
      Απλά είναι κάποια ανατολικά τμήματα παραθαλάσσια πού λόγω των ανέμων και των συγκλίσεων δίνουν πιό επίμονα η γενικευμένα φαινόμενα.

      Διαγραφή
  2. Αναλυτικότατος ο δάσκαλος , τίποτα ιδιαίτερο χθες και σήμερα μέχρι στιγμής εδώ στην περιοχή μου , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκετοί αναρωτιούνται που είναι η βροχή στο λεκανοπέδιο. Το μόνο που έχω να πω είναι, προσοχή. Προσοχή γιατί ο καιρός στην παρούσα φάση δεν αστειεύεται. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δώσε γνώση στο λαό άρχοντα Ηπειρωτη μπας και ξεστραβωθει! Εδώ στην Ήπειρο με θερμική αστάθεια θα τη βγάλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη ζέστη σχετικά Στοκχόλμη …αν και λίγο νεφελώδη σήμερα ..Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτη μέρα έντονης αστάθειας στην Αιτωλοακαρνία και το Αγρίνιο σήμερα.
    Καταιγίδα με πολλά ηλεκτρικά κ δυνατό άνεμο σαρώνουν αυτή την ώρα την περιοχή.
    Ωραίο θέαμα!
    Έπεται και η συνέχεια από αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέβεζα παλι τίποτα. Εφέτος δυσκολεύεται πολυ να βρέξει.

      Διαγραφή
    2. Γενικά τα παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδος θα δυσκολευτούν στον υετό σε αυτή την αλλαγή τού καιρού.
      Όπως είπε και ο δάσκαλος μιλάμε γιά έντονη μεν αλλά θερμική αστάθεια δε στις περιοχές μας.
      Οπότε όσο πιό ηπειρωτικά βρίσκεσαι τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα.
      Παρόλα αυτά πιστεύω κάτι ψιλά θα κάνει και εκεί το επόμενο διήμερο όπως κ στον άξονα Λευκάδα μέχρι Κεφαλλονιά Ιθάκη.
      Η Κρήτη αν και σπάνιο γιά αυτή την εποχή ήδη τρώει νερό και θα φάει και άλλο αύριο.
      Καλό ξημέρωμα και προσοχή ειδικά στις περιοχές όπου έχουμε τονίσει αύριο και μεθαύριο.

      Διαγραφή
    3. Φίλτατε, Συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης δέχονται εμμονικα πολλές βροχές φέτος κυρίως της ανατολικής.
      Η καταραμένη περιοχή που λέγεται Χανιά επιμένει να έχει πάντα ηλιοφάνεια και να μην βρέχει ποτέ.
      Η πιο αδικημένη περιοχή καιρικά της Ελλάδας φέτος.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  7. To Θυμάρι κρατάει ψηλά τη σημαία με 0,4 χιλιοστά, ενώ έχουν πέσει 40mm βροχής σε άλλα μέρη της Αττικής. Κυρίως στο λεκανοπέδιο, αλλά από τη θάλασσα το απόγευμα έβλεπα κεραυνούς πιο βόρεια και είναι χαρακτηριστικό ότι το Θυμάρι έχει 5 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία από την Αγία Μαρίνα (25β. έναντι 20β.), προφανώς λόγω της βροχής εκεί. Επίσης το Σούνιο και το Λαύριο έχουν 27 βαθμούς έκαστο, ενώ στο κλεινόν άστυ οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 21β. και 23β. Η νότια Αττική αντιστέκεται ακόμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι, πάντως, τοπικά τα φαινόμενα, όπως και να το κάνουμε. Στη Νέα Σμύρνη 3,4 χιλιοστά βροχής, στη γειτονική Καλλιθέα 22mm και 2-3 βαθμούς κάτω η θερμοκρασία. Στην Αθήνα 38,8 χιλιοστά, όσα και στην Αγία Μαρίνα, ενώ Φάληρο, Άλιμος, Πειραιάς είχαν από 7mm. Στα βόρεια προάστια που χθες 22/8 δεν έβλεπαν στα δύο μέτρα από την καταιγίδα, σήμερα δεν έπεσε ψιχάλα, όπως και στις περιοχές της Αττικής που βρέχονται από τον Ευβοϊκό (Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη) και η θερμοκρασία παρέμενε και λίγο πριν τις 9μ.μ. στους 26-27 βαθμούς, +5β. από το λεκανοπέδιο.

    Μηδενικός υετός και νοτιότερα στο Λαύριο και το Σούνιο, αλλά το γεγονός ότι πάντα κάπου θα υπάρχει μία τρύπα στα σύννεφα, όπως λέει και το τραγούδι του Πέτρου Θεοτοκάτου (Θα χαθώ) δεν αναιρεί ότι βιώνουμε άλλη μία κακοκαιρία από τις πολλές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία καλοκαίρια (2018, 2019, τον Ιούνιο κυρίως τότε). Και όπως όλα δείχνουν, σύντομα οι καταιγίδες θα είναι περισσότερες από τους καύσωνες τα καλοκαίρια. Συχνά, πυκνά λέμε ότι ο πλανήτης φλέγεται, αλλά μήπως τελικά πλημμυρίσει;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλησπέρα και από μένα,

    Λόγω της θέσης της λίμνης σήμερα Τρίτη στην Αττική το πρωί είχαμε καταιγίδα στο Σαρωνικό η οποία όμως παρέμεινε κολλημένη εκεί και απλά χάσαμε την μισή μέρα με τα αμμόνια στην Αττική μέχρι το μεσημέρι. Παρ'όλα αυτά το μεσημμέρι που άρχισε να σπάσει από τα νότια προς τα βόρεια ο καιρός άρχισανε τα tcu και τα cb να πετάγονται νότια του λεκανοπέδίου στον Υμηττό και δυτικά προάστια μέχρι βορειοδυτική Πάρνηθα -το stream που ήταν νοτιοανατολικό ευνόησε τις περιοχές που σε τέτοιες συνθήκες ευννοούνται σε καταστάσεις θερμικής αστάθειας. Τα βόρεια προάστια και η βορειοανατολική Αττική με αυτόν τον καιρό έμεινε εκτός. Τις επόμενες ώρες και μέσα στην νύχτα πάλι θα έχει θέμα ο νότιος Σαρωνικός αλλά και ο Ευβοικός που μέχρι το ξημέρωμα και πάλι θα βγάλει καταιγίδες οι οποίες μπορεί να μπούν και λεκανοπέδιο αν και δείχνουν γενικά να προτιμούν και να μένουν στάσιμες κοντά στους κόλπους . Η ευκαιρία για την ανατολική βα Αττική είναι απόψε με το νοτιοανατολικό stream σε στυλ φθινοπωρινού καιρού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.
    Παραπλήσιος καιρός και αύριο στην Αττική με σήμερα με την θερμική αστάθεια το μεσημεροαπόγευμα να πιάνει σχεδόν τις ίδιες περιοχές με σήμερα ίσως και ακόμα πιο δυτικά βορειοδυτικά και προς κέντρο-νοτιοδυτικά.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σήμερα στα Γιάννινα είχαμε αξιόλογη βροχόπτωση με 27,6 χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από την Κρήτη, που είδε επιτέλους υετικό φως ύστερα από 90-95 μέρες πλήρους ανομβρίας, τουλάχιστον στα πεδινά παραθαλάσσια (αν και δεν νομίζω στα ορεινά να ήταν και πολύ μικρότερο το ξηρό διάστημα). Δεν μιλάμε πάντως για κάτι το εντυπωσιακό, maximum 17-18 χιλιοστά και μεσοσταθμικά γύρω στα 5-6 χιλιοστά εκεί όπου δεν έπιασε κάποιος καλός πυρήνας και απλώς έβρεξε μαλακά. Ήταν πάντως τελείως λαχείο η σημερινή ημέρα ως προς το πού θα "σκάσει" η καταιγίδα και θύμιζε περισσότερο θερμικές καταστάσεις άνοιξης παρά φθινόπωρο (μολονότι το δυναμικό αίτιο ήταν προφανές). Ένα σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι βροχές και οι καταιγίδες με τέτοιο καιρό εδώ στην Κρήτη σχηματίζονται στα υπήνεμα και όχι στα προσήνεμα των ορεινών όγκων, καθότι ο άνεμος δρα νεφοδιαλυτικά. Έτσι όταν βλέπουμε προγνώσεις βροχής τέτοια εποχή, περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε ποιο θα είναι το ρεύμα στη μέση τροπόσφαιρα το οποίο και πηδαλιουχεί τις υπήνεμες θερμικές αναπτύξεις, ώστε να καταλάβουμε πού θα βρέξει τελικά. Σήμερα ύστερα από πάρα πολύ καιρό το ρεύμα ήταν ξεκάθαρα ΝΝΔ και έτσι τα Χανιά μάλλον απρόσμενα είδαν βροχή, καθώς ο όγκος των Λευκών Ορέων βοήθησε στο να κόψει ο άνεμος και να γίνουν οι απαραίτητες αναπτύξεις. Συνήθως σε τέτοιο τύπο καιρού το ρεύμα είναι ΔΒΔ και ευνοείται το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο λόγω του όγκου του Ψηλορείτη, που αντίστοιχα κόβει τον άνεμο. Η διαφορά όμως τώρα ήταν ότι είχαμε το χαμηλό ΝΔ της Κρήτης και όχι βόρεια, και έτσι ο στροβιλισμός ευνόησε κάπως τη Δ Κρήτη.

    Παναγιώτης - Χανιά Κρήτης (Φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Παναγιώτη Καλησπερα.
      Πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου!
      Θα δούμε εδω Χανιά καμία καλή βροχή η πάλι φόλα;
      Δε λέω καλά και τα 4-5mm πολύτιμης βροχής που ειδαμε αλλά βλέπω πάλι όλες οι καλές καταιγίδες πάνε πάλι ανατολικά!
      Τι γκαντεμιά και αυτή φέτος.
      Έχουμε ξεχάσει πως είναι οι καταιγίδες.
      Δυστυχως είμαστε μαζί με τις Κυκλαδες η πιο βαρετή καιρικά περιοχή της Ελλάδας.
      Γιάννης-Χανιά.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου φίλε Γιάννη. Δυστυχώς βλέπω στα μοντέλα για άλλη μια φορά η καλή αστάθεια να πηγαίνει πάλι ανατολικότερα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία χρόνια να βρέξει σοβαρά στα Χανιά. Είμαστε στους άτυχους της κλιματικής αλλαγής. Ελπίζω αυτός ο χειμώνας να μας διαψεύσει, διότι έχει κουράσει αυτή η δυστοκία του καιρού.

      Διαγραφή
    3. Ρέθυμνο 14-08-2022 ώρα 11:48, ημερήσιος 45,4 mm. Πάντως, επειδή αναφέρεσαι στη συνεχόμενη ανομβρία του Καλοκαιριού στην Κρήτη, αυτό ισχύει πάντα, δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός. Εάν δεν είσαι Κρητικός, σου κάνει εντύπωση, κατά τα λοιπά όμως κάθε έτος από τα τέλη Απρίλη έως τέλη Σεπτέμβρη, εδώ, ακούμε και βλέπουμε βροχές μόνο στις ειδήσεις. Ούτε ισχύει το σχόλιο έτερου αναγνώστη, ότι τα Χανιά έχουν βαρετό καιρό, που θεωρώ και λανθασμένο. Τόσο στατιστικά αλλά και προσωπικά έχω δει και ζήσει πλημμύρες και άλλα φαινόμενα εκεί, που δεν τα έχω δει πουθενά αλλού. Πράγματι παρουσιάζουν μία δυστοκία μετά τις πλημμύρες του 2019, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι βρέχονται περισσότερο με τις υφέσεις εκ δυσμάς. Εάν δεν έρχονται, δεν βρέχονται. Αντιθέτως, εξαιρετικό είναι το γεγονός του συνολικού υετού στο Ρέθυμνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τρέχοντος έτους, που υπερβαίνει τα 100 mm..

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Γιάννη προτείνω την εφαρμογή του νόμου "περί αντιδόσεως" της αρχαίας Αθήνας,δηλονότι ανταλλαγή καιρών!.--------Πέτρος Α., Δυτική Κορινθία.

      Διαγραφή
    5. Έτσι όπως τα λες είναι.
      Ζήσαμε να δούμε να πνίγεται το Λασιθι και εμείς να έχουμε ηλιοφάνεια.
      Πολύ μεγάλη αδικία του καιρού.
      Αλλά ευελπιστώ να γυρίσει ο τροχός και σε εμάς.
      Προσωπικά αυτή η έντονη ξηρασία φέτος καθώς και το γεγονός ότι βρέχει ΠΑΝΤΟΥ εκτός από εδω με έχει κουρασει.
      Ευελπιστούμε σε καλύτερες ημέρες
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα δεύτερη μέρα με αξιόλογες καταιγίδες στην περιοχή μου, Κασσάνδρα πρώτο πόδι Χαλκιδικής, σήμερα η προμεσημβρινη καταιγίδα μας άφησε 24 χλστ αύριο ίσως έχουμε περισσότερα, καλύτερα από τη μονότονη ηλιοφάνεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απέλυσαν δύο γυναίκες μετεωρολόγους στην Ουγγαρία, επειδή προέβλεψαν καταιγίδα την ώρα που θα ήταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις στη Βουδαπέστη το περασμένο Σάββατο 20/8, με συνέπεια να μετατεθούν για μία βδομάδα μετά. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι της απόλυσης των Κορνέλια Ράντικς και Γιούλια Χόρβατ, φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Ορμπάν ΜΜΕ κατηγόρησαν τη μετεωρολογική υπηρεσία για εσφαλμένη πρόγνωση που οδήγησε σε αχρείαστη αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία ζητάει, από την πλευρά της, να ανακληθούν οι απολύσεις και κάνει λόγο για πολιτικές πιέσεις στο έργο της, επισημαίνοντας ότι αυτοί που τις ασκούν, επιμένουν να αγνοούν ότι οι προγνώσεις ενέχουν στοιχεία αβεβαιότητας. Η απόφαση για αναβολή ελήφθη, διότι το 2006 καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους 100 χλμ/ώρα και κεραυνούς είχαν προκαλέσει το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 300 κατά τη διάρκεια των ίδιων εορταστικών εκδηλώσεων.
    https://www.koutipandoras.gr/article/apelysan-meteorologous-giati-proevlepsan-kataigida-kai-chalasan-ethniki-giorti/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω ότι συχνά οι κυβερνήσεις εργαλειοποιούν την επιστήμη για να καλύψουν τη δική τους αδράνεια. Για παράδειγμα ακούμε και διαβάζουμε όλο το καλοκαίρι για την ξηρασία που πλήττει την Ιταλία και τη Βρετανία. Αυτό που ανέφεραν, όμως, ελάχιστα ΜΜΕ είναι ότι τόσο στην Ιταλία, όσο και στη Βρετανία η μισή ποσότητα νερού χάνεται στον... δρόμο, εξαιτίας φθορών στο δίκτυο σωληνώσεων, που δεν επισκευάζονται.

      Στη Βρετανία, μάλιστα, μία από τις αιτίες για τις ελλείψεις νερού και τον διπλασιασμό των λυμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι οι περικοπές ύψους 80 εκ. στερλινών, που έκανε η Liz Truss στο τμήμα παρατήρησης αποβλήτων της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Η επίδοξη πρωθυπουργός της Βρετανίας υπεραμύνθηκε της απόφασης της, λέγοντας ότι οι περικοπές δαπανών, που συνολικά άγγιξαν τα 235 εκ. στερλίνες, ήταν δικαιολογημένες, διότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έπρεπε από κάπου να κάνει οικονομία, καθώς επενδύει στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος Jim McMahon ισχυρίζεται ότι " η χώρα βιώνει ελλείψεις νερού, καθώς οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες, με συνέπεια να χάνονται εκατομμύρια λίτρα και απόβλητα να καταλήγουν σε θάλασσα και ποτάμια".

      Ουσιαστικά, ελέγχους στα λύματα διενεργούν οι ίδιες οι εταιρίες ύδρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό που τελικά συνεπάγεται είναι να έχουν εκδοθεί φέτος το καλοκαίρι δεκάδες προειδοποιήσεις για μολυσμένα νερά σε παραλίες της Βρετανίας. Η κατάσταση στις ακτές της Αγγλίας και της Ουαλίας είναι ακόμα χειρότερη μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, που παρασύρουν ακόμα περισσότερα λύματα στη θάλασσα.
      https://news.sky.com/story/liz-truss-environment-agency-budget-cuts-resulted-in-doubled-sewage-discharge-labour-claims-12679570
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Επιχειρησιακή μετεωρολογία,Βαγγέλη.Τεράστιο κεφάλαιο και πολύ κρίσιμο,απτόμενο μέχρι και της γεωστατηγικής. Ο δάσκαλος ξέρει καλά,ως ο κορυφαίος εν Ελλάδι περί αυτά.Κατά τα άλλα και η Δυτική Κορινθία......."ανθίσταται"!.========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα κ. καθηγητά, ανθίστασθε, ανθίστασθε, αλλά από την πολλή αντίσταση τώρα λέτε "τι κάνουμε χωρίς βαρβάρους;"

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα και σε σένα Χρήστο.Ακριβώς, " είναι και αυτοί μια κάποια λύσις".Κατά τα λοιπά ,εκτός από το "στιγμιαίο της ραγδαιότητας" υπάρχει και το "στιγμιαίο του εγκλήματος"...........- .Να είσαι καλά με το χιούμορ σου.=====Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Μέχρι τώρα στην κεντρική Κορινθια πολύ τοπικές βροχές ή καταιγίδες και μικρής διάρκειας.
    Καλό μεσημέρι.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ανεμοδαρμένο ανέκαθεν Κιάτο μετρημένες σταγόνες.... αλλά μετρημένες...

      Διαγραφή
  15. Mε εξαίρεση τα 42 και 41 χιλιοστά ( 42 και 41 τόννοι νερού ανά στρέμμα) που έπεσαν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 24/8 στο Χαϊδάρι και τον Κορυδαλλό αντίστοιχα, αναιμικές ήταν οι βροχές στην υπόλοιπη Αττική. Τελικά αυτός ο καιρός προκαλεί σε λίγα μέρη πλημμύρες και καταστροφές (στη Φλώρινα έπληξε τις σοδειές) και στα περισσότερα δεν ξεδιψά η γη.

    Μόνο συννεφιά κάλυπτε και την αγαπημένη μου ακτή και η θερμοκρασία ήταν 23-24 βαθμοί. Έτσι, μπόρεσα να πάρω ξανά τα σκυλιά σε μία άδεια, αυγουστιάτικα, δαντελένια ακρογιαλιά. Αν είχα φωτογραφίσει και τις ζαργάνες που είχαν έρθει από τα ανοιχτά...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tους 32 βαθμούς ξεπέρασε την Τετάρτη 24/8 η θερμοκρασία στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, τους 31 έφτασε στο Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη. Κι εμείς που στο σχολείο μαθαίναμε ότι στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο κάνει το περισσότερο κρύο στην Ελλάδα; Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τώρα; Και να ανακηρυχθεί σε νέα βασίλισσα του κρύου η Αττική; Τον Γενάρη του 2022 και τον Φλεβάρη του 2021 θάφτηκε μία βδομάδα στα χιόνια. Χιόνιζε, επίσης, σχεδόν, τον μισό Μάρτιο και δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 25 βαθμούς η θερμοκρασία τέλη Αυγούστου. O tempora, o mores. Tα ανατολικά προσήνεμα θα περάσουν - κι άλλες - δύσκολες ώρες.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eνα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Ετσι και 1-2 μέρες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Οσο για το περισσότερο κρύο πραγματικά αμφιβάλλω για τον Εβρο όταν υπάρχει η Δυτική Μακεδονία. Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά είναι πραγματικά κάστρα κρύου.

      Γιάννης
      Νέα Φιλαδέλφεια

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας, η Δ. Μακεδονία παρουσιάζει και το υψόμετρό της, κάτι που δεν έχει ο Έβρος. Δεδομένου λοιπόν του μικρού υψομέτρου του, ο Έβρος είναι η πιο κρύα περιοχή της Ελλάδας, τουλάχιστον το χειμώνα.

      Διαγραφή
    3. Το κρύο είναι κρύο βάση όλων των στοιχείων που έχουμε. Μέσα είναι και το υψόμετρο. Αρα και λόγω υψομέτρου λογικό να είναι η δυτική Μακεδονία πιο κρύα από τον Εβρο.

      Διαγραφή
    4. Εντάξει, χιουμοριστικά έγραψα ότι στην Αττική κάνει το περισσότερο κρύο, κυρίως για να καταδείξω ότι κακοκαιρίες μπορεί να μην έχει συχνά, αλλά μας ταλαιπωρούν σχεδόν πάντα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Έτσι λοιπόν, φίλε Jeank, η κορυφή του Ολύμπου είναι η πιο κρύα περιοχή της χώρας.

      Διαγραφή
    6. Μιλάμε για περιφέρειες. Η σύγκριση μεταξύ περιοχών είναι Δυτικής Μακεδονίας και Εβρου. Η Δυτική Μακεδονία είναι ξεκάθαρα η πιο κρύα περιοχή της Ελλάδας.

      Αμα μιλάμε για βουνά υποψιάζομαι ότι η κορυφή του Ολύμπου ίσως είναι. Σωστά.

      Διαγραφή
    7. Όχι, είναι ο Έβρος, (πηγή: Μαυρομάτης 1980).

      Διαγραφή
    8. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Greece_map_of_K%C3%B6ppen_climate_classification_(new).svg

      Αυτό ίσως σε βοηθήσεις.

      Διαγραφή
    9. Αυτός ο χάρτης δεν περιέχει αυτό που ψάχνουμε, λαμβάνει δεδομένα από τον υετό, τη βλάστηση και τα βουνά (υψόμετρο). Εμείς ψάχνουμε τις σχετικές θερμοκρασίες, όπως απεικονίζονται στις ισόθερμες καμπύλες, όχι τις απόλυτες.

      Διαγραφή
    10. Μια χαρά το περιέχει. Το κρύο και ψυχρό κλίμα της δυτικής Μακεδονίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο καυτό- ζεστό κλίμα του ¨Εβρου. Το ίδιο με την Αττική.

      Διαγραφή
    11. Αφού είναι το ίδιο με την Αττική, λοιπόν, αγαπητέ μου συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. "Δεν περιγράφω άλλο".

      Διαγραφή
  17. Τίποτα το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής εδώ στην Όθρυ,αν μας το κρατάει για το τελείωμα αυτής της κακοκαιρίας δεν ξέρω θα φανεί τα επόμενα 24 ώρα ,πάντως μυνημα από την πολιτική προστασία εστάλη στα κινητά.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κακός χαμός στην Άνδρο..Και γενικά βόρειες Κυκλάδες.. παλιακη κακοκαιρια..Ήταν τα πράγματα επικίνδυνα.. λόγο ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα νησιά και υπερχείλισάν πολλά Ρέματα.έυτυχως ο κόσμος δεν κυκλοφορίσε την ώρα της καταιγίδας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μετά από αρκετά χρόνια, είδαμε καταιγίδα Αύγουστο μήνα στη Ρόδο σήμερα. Είχε πάνω από 2 μήνες να πέσει νερό, και ήταν κ ωραία έκπληξη, γιατί σε κανένα καιρικό μοντέλο δεν φαινόταν ότι τα φαινόμενα θα έφταναν μέχρι και σε παραθαλάσσιες περιοχές των νοτιων Δωδεκανήσων. Στα αρνητικά οι διακοπές ρεύματος κ μια πυρκαγιά που ξέσπασε από κεραυνό. Από το μεσημέρι κ μετά επιστροφή στο καλοκαίρι κ του κόσμου στις παραλίες (έχει δυστυχώς κ πολλή υγρασία- τροπική η αίσθηση θα έλεγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kυριε Ζιακόπουλε εχω την αίσθηση οτι σημερα Τετάρτη στην κεντροδυτική Μακεδονία το βραδυ τα φαινόμενα δεν θα προκληθούν απο την αστάθεια αλλά απο τον στροβιλισμό του δυναμικού αίτιου στο Βόρειο Αιγαίο...ετσι ισως να εχουμε εκπλήξεις ειδικά στις περιοχες ανατολικά του Βερμιου "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άγιος Στέφανος (Μπογιάτι), 606,4 mm/h ραγδαιότητα σήμερα, πηγή: meteo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μήπως ήταν λάθος; Κι αυτό διότι τώρα που είδα το meteo.gr έχει μηδενιστεί η ραγδαιότητα. Συνολικά καταγράφηκαν 63 χιλιοστά βροχής στον Άγιο Στέφανο και με ραγδαιότητα 606 mm/ώρα σημαίνει ότι όλο αυτό το νερό (63 τόνοι ανά στρέμμα) έπεσε σε μόλις 6 λεπτά!

    Στο Θυμάρι και μάλλον όλο το νοτιότερο τμήμα της Αττικής έβγαλε, πάντως, ήλιο από το μεσημέρι και μέχρι τη δύση. Μου έφεξε, όμως, και μεταφορικά, καθώς φωτογράφισα έναν ακριβοθώρητο σηκιό. Κανονικά λέγεται σκιός, επειδή συχνάζει σε σκιερά μέρη (σχισμές βράχων κ.λ.π.) στον βυθό και το "η" έχει προστεθεί χάριν ευφωνίας. Το συγκεκριμένο ψάρι αποκαλείται, πάντως, και παντελής. Είναι συγγενικό είδος με το πιο μακρόστενο μυλοκόπι, όμως, ο σηκιός είναι πιο μεγάλος και πιο πλατύς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας, η καταιγίδα στο Μπογιάτι διήρκεσε πάνω από μία ώρα, απλά σε κάποιο χρονικό σημείο της η ραγδαιότητα (μέγιστη) έφτασε εκεί που είπαμε, δεν σημαίνει ότι όλο το νερό έπεσε σε 6΄. Είναι όπως η στιγμιαία και η μέση κατανάλωση βενζίνης στο αυτοκίνητο.

      Διαγραφή
    2. η μέγιστη ραγδαιότητα είναι στιγμιαία, Βαγγέλη. από το διάγραμμα της βροχής (εικόνα τελευταίου 24ώρου) φαίνεται ότι συνέβη περίπου στις 14:00, ενώ το φαινόμενο κράτησε λίγο πάνω από μια ώρα. είναι, πάντως, ακραίο νούμερο. δια ζώσης, βλέπουμε μερικά 100άρια, ελάχιστα 300άρια..

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την πληροφορία, παιδιά. Μαθαίνει πολλά κάποιος σε αυτό το blog τελικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Να είσαι καλά, προχθές το κέντρο της Αθήνας έδειξε περισσότερα από 300 ραγδαιότητα.

      Διαγραφή
  23. Μικρής διάρκειας η νέα καταιγίδα σήμερα στην Αιτωλοακαρνία και την περιοχή μού.
    Γύρω στα 5mm φτάσαμε.
    Τα φαινόμενα συνεχίζουν και έχουν μεγάλη τοπικότητα.
    Τις επόμενες ώρες βλέπω δύσκολα τα πράγματα για την Μακεδονία τη Θράκη τη Χαλκιδική τη Μαγνησία και τις Σποράδες με τη Βόρεια Εύβοια.
    Τα έχουμε ξανά πει από χθες γιά αυτές τις περιοχές, τα ξανά λέμε και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα από Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, από το πρωί έως και τώρα βροχερός καιρός με αρκετούς κεραυνούς και αρκετά χαμηλή θερμοκρασία έως 20,5c, καλή ποτιστική βροχόπτωση που έδωσε περίπου 33 χλστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για την αττικη ισως ειναι η πιο δυσκολη μερα η πεμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στη νότια Αττική, πάντως, είναι η πρώτη μέρα - εν μέσω της συγκεκριμένης κακοκαιρίας - που ξημέρωσε με καθαρό ουρανό και ήλιο. Για να δούμε αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Η Ανάβυσσος έχει δεχτεί μόλις 1 χιλιοστό βροχής από την τρέχουσα κακοκαιρία, το Σούνιο 0mm, το Λαύριο 1,4mm, το Μαρκόπουλο 1,6mm και γενικά το νοτιότερο τμήμα του νομού, πέρα από τη συννεφιά, δεν έχει καταλάβει τίποτα από την κακοκαιρία.

    Αλλά και βορειότερα, περιοχές, όπως το Π. Φάληρο με 16 χιλιοστά σε τρεις μέρες, ο Άλιμος με 12mm, η Ηλιούπολη με 21mm, η Νέα Σμύρνη με 27mm, ο Πειραιάς με 35mm, o Υμηττός με 19mm, η Ελευσίνα με 27mm, η Σαλαμίνα μόλις με 9mm δεν είχαν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Αν η Ποσειδώνος και η Πειραιώς δεν ήταν τόσο κακοφτιαγμένες, δεν θα είχαν πλημμυρίσει επίσης από τη συγκεκριμένη κακοκαιρία.

    Μόνο σε ορισμένα βόρεια προάστια (Διόνυσος, Άγιος Στέφανος) και στα δυτικά κυρίως στον Κορυδαλλό υπήρξαν πραγματικά κάποια προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα, νερά που μπήκαν μέσα σε αμάξια εν κινήσει κ.λ.π. Αλλά σε γενικές γραμμές η κακοκαιρία στην Αττική μάλλον καλό έκανε, ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία, που ειρήσθω εν παρόδω, το πρωί της Πέμπτης 25/8 ήταν μεταξύ 20-22 βαθμών στο μεγαλύτερο μέρος του νομού και καταγράφηκαν και 18άρια - 19άρια στα βόρεια προάστια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ροδόπη. Εχει ο καιρός γυρίσματα, βαδίζουμε προς το φθινόπωρο , αλλά να χαιρόμαστε που ζούμε με τον ελληνικο καιρό, γιατί βορειότερα ήδη κάθε μέρα βρέχει καλά. Εχουμε ακόμη καλοκαίρι ευτυχώς, κι ας κάνει και τα διαλείμματα του. (Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επιβεβαίωση των όσων έγραψα κ στο Βαγγέλη προχτές γιά την δυσκολία αποτύπωσης φαινομένων από τα μοντέλα όταν έχουμε τέτοια εποχή αποκομμένη ψυχρή λίμνη.
    Υπερεκτίμηση τού υετού στην ανατολική χώρα για σήμερα το πρωί ενώ την ίδια ώρα εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες σε Αιτωλοακαρνία Αχαΐα Λευκάδα Κεφαλλονιά πού σε καμία περίπτωση δεν είχαν προβλεφθεί.
    Η νύχτα έγινε μέρα!
    Γιά αυτό λοιπόν ποτέ μην είμαστε απόλυτοι γιά ακριβείς περιοχές τούτη την εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη μου, για την υπερεκτίμηση του υετού των μοντέλων σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Β. Αιγαίο συμφωνώ, αλλά διαφωνώ με την άποψη ότι οι πρωινές βροχές - καταιγίδες της Δ. Ελλάδας δεν είχαν προβλεφτεί σε καμιά περίπτωση.
      Στην ανάλυση της κακοκαιρίας που έκανα πριν από δύο ημέρες γράφω: «Την Πέμπτη (25/8), λόγω της κίνησης του χαμηλού Χ1 και των άλλων αιτίων που προαναφέρθηκαν, τα έντονα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Δ-ΝΔ Ελλάδας ίσως επηρεαστούν πρόσκαιρα από το χαμηλό Χ2, ενώ τις απογευματινές ώρες η θερμική αστάθεια θα είναι το επιπλέον αίτιο εκδήλωσης καταιγίδων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την ορεινή Κρήτη».
      Είπαμε, ακόμα και ο «δάσκαλος» θέλει στήριξη!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Έχεις στήριξη δάσκαλε.Δεν ημαστε κυβέρνηση τησ ουγγαρίας

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε το θυμάμαι πολύ καλά αυτά πού γράψατε και αν θυμάστε καλά και εγώ έγραψα σε φίλους πού ρωτούσαν ότι κάποια στιγμή Τετάρτη Πέμπτη θα βγάλει καταιγίδα και στα δυτικά.
      Η ουσία όμως είναι ότι αυτό απείχε αρκετά από τα τεκταινόμενα σήμερα το ξημέρωμα καθώς δε μιλάμε γιά αστάθεια αλλά γιά δημιουργία επιφανειακής Τραφ η οποία από τα ανατολικά ενισχύθηκε λόγω στριμ και άλλων παραγόντων στην ατμόσφαιρα και κινούμενη δυτικά αυτή τη στιγμή δίνει καταιγίδες μέσα στο Ιόνιο.
      Μία ματιά στους σταθμούς μας και ιδιαίτερα της Αχαΐας και τού Ρίου Αντιρρίου θα δείτε ότι τα 20 πλας χιλιοστά η ακόμη και τα 40 πλας πού έπεσαν στην Πάτρα δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις επαληθεύσεις των επίσημων προγνώσεων.
      Αυστηρός είμαι με τον ίδιο μού τον εαυτό άλλωστε και πάντα θέλω να γίνομαι καλύτερος.
      Ξέρετε πόσο ψηλά σας έχω στην πρόγνωση τού καιρού και πόσο σας εκτιμώ αλλά θα επιμείνω ότι η ένταση και οι ώρες εκδήλωσης των καταιγίδων στα δυτικά κ ειδικά στο στενό Ρίου Αντιρρίου δεν εντοπίστηκαν καθώς αυτή η περιοχή ταλανίζει χρόνια τούς προγνώστες με την ιδιαιτερότητα της είτε προς αρνητικές είτε θετικές εκπλήξεις.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    4. Γενικά δάσκαλε πιστεύω ότι τέτοια εποχή κανένας δε μπορεί να κάνει αναλυτική πρόγνωση λόγω ιδιαιτεροτήτων πού ανάφεραμε.
      Η δική σας πρόβλεψη ήταν όντως λίγο πιό κοντά.
      Συνεχίστε να μας δίνετε τα φώτα σας.

      Διαγραφή
    5. Πλάκα κάνεις; Στο σημείο που είσαι δεν πέφτει σταγόνα και 5 χλμ δίπλα γίνεται κατακλυσμός. Τι να συζητάμε τώρα. Έτσι είναι τα Καλοκαίρια. Μια χαρά προγνώσεις βγάλατε Φώτη.

      Διαγραφή
  29. Στην Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιστιαίας απλά μια συννεφιά έχει τώρα,με σιγανοψιχαλισμα κάποιες στιγμές και άπνοια...Το βράδυ έριξε μια ποτιστική βροχή η οποία σταμάτησε τις πρώτες πρωινές ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορώ τότε, πως και οι δύο μετεωρολογικοί σταθμοί της Ιστιαίας, δίνουν 0 βροχόπτωση..
      https://istiaia-weather.gr/
      http://penteli.meteo.gr/stations/istiaia/?CFID=29c813d0-ed6b-43b0-9a43-f06359dbf1e0&CFTOKEN=0

      Διαγραφή
  30. Τα ξημερώματα είχαμε 6,4 mm βροχής στα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Mία ολιγόλεπτη μπόρα είχαμε την Πέμπτη 25/8 στο Θυμάρι, μάλλον επρόκειτο για τα απομεινάρια από τα 7 χιλιοστά που έπεσαν στο Σούνιο. Ευτυχώς είχα προλάβει να μαζέψω τα σκουπίδια που είχαν αφήσει κάτι ψαράδες στην αγαπημένη μου ακτή - από αφρολέξ για δολώματα και αλιευτικά υλικά, μέχρι κύπελλα από καφέδες και κουτάκια από μπύρες και αναψυκτικά - πριν παρασυρθούν στη θάλασσα.

    Βορειότερα είχαμε πιο σημαντικές βροχές με 25 χιλιοστά στους Αμπελόκηπους, άλλα τόσα στον Υμηττό, 19mm στην Παλλήνη, 13mm στου Παπάγου, 12mm στην Ηλιούπολη κ.λ.π. Στον Έβρο καταγράφηκαν, εξάλλου, και σήμερα οι 4 από τις 8 πιο υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το meteo.gr, με τη μέγιστη να αγγίζει τους 34 βαθμούς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θράκη. Έχουμε εισβολή ισχυρης καταιγίδας από ΒΑ, από Μαύρη Θάλασσα , όπως στροβιλίζεται το γνωστό χαμηλό. Ήρθε και σειρά μας...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή