“…καὶ δώσω τὸν ὑετὸν ὑμῖν ἐν καιρῷ αὐτοῦ…” (Λευ. 26,4)

Άγιος Νικόλαος Σύρου, του Σταύρου Παυλόπουλου

 

14 σχόλια:

  1. Και συνεχίζει "...καὶ ἡ γῆ δώσει τὰ γενήματα αὐτῆς καὶ τὰ ξύλα τῶν πεδίων ἀποδώσει τὸν καρπὸν αὐτῶν". Ελπίζω να μείνουμε στο Λευιτικόν και να μην περάσουμε σε όσα γράφει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη για τους προφήτες Ηλία και Ενώχ."οὗτοι ἔχουσιν ἐξουσίαν τὸν οὐρανὸν κλεῖσαι, ἵνα μὴ ὑετὸς βρέχῃ τὰς ἡμέρας τῆς προφητείας αὐτῶν...""
    Καλό απόγευμα σε όλους μετά από πολύ καιρό από το βροχερό Χαλάνδρι!
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νόημα είναι : "Εν καιρώ τω δέοντι " , " Εν καιρώ ευθέτω" , " Στον κατάλληλο χρόνο ".
    Υπάρχει το "ευκαίρως " ,υπάρχει και το "ακαίρως ¨".
    Και πάντα υπό την αίρεσιν της τηρήσεως των εντολών (των προσταγμάτων ).
    Πέτρος Α. , από Δυτική Κορινθία , με διαδραμόν καιρικόν επεισόδιον κατηγορίας σταγονομέτρου ( χάσαμε και το κουταλάκι).
    Υ.γ. Ευτυχώς στη Νεμέα πάμε για.......καλά κρασιά !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νερό από λίγο έως πολύ πήρε όλη σχεδόν η Βοιωτία εκτός από τις περιοχές(μέσα και η δικη μου)που "ακουμπάνε " σε Κιθαιρωνα και Ελικωνα(, ακόμη και ορεινές όπως Ζερικι-Κυριακι) που δεν κατάφερε να διώξει ούτε την σκόνη και αυτό αποτελεί μεγάλη έκπληξη καθώς οη περιοχές αυτές είναι συνήθως οι ευνοημενες.
    Το μόνο καλό ήταν ότι η θερμοκρασία έπεσε σε δροσερά επίπεδα( βράδυ πρωί η ψυχρα ήταν έντονη).
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον για πολλά πάτε Πέτρο κι όχι για καλά.
    https://www.youtube.com/watch?v=hCWZpYEvilI
    Αγαπημένη Σύρος, (φωτό).
    Καλημέρα σ' όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνοπτικά
    α)Για την γκρίνια των ηπειρωτικών περί αστοχίας των μοντέλων όσον αφορά τον υετό σημειώνω ότι εδώ και 1νάμιση μήνα που είμαι στο Ανω Βόιο εγώ επρεπε να είχα 70 mm σύμφωνα με τα τρεξίματα και των δύο μοντέλων...αν αυτού έχω 2,1 mm ...δλδ η διαβάζουν μία μεταβλητή που δεν υπάρχει..η δεν μπορούν να διαβάσουν μια μεταβλητή που υπάρχεικαι και ακυρώνει την δυναμική πάντως και τα δύο όσον αφορά τον υετό...και την αστάθεια...δεν το χουν φέτος.
    β)Πολύ αισιόδοξος από το τρέξιμο του πρωινού αμερικάνικου και βλέποντας την Γροιλανδία σημειώνω ότι ο Γροιλανδικός για την ώρα δεν υπάρχει και αντίθετα δημιουργούνται εύκολα χαμηλά στα νότια του νησιού ..αυτο σημαίνει για εμάς μελτεμάκια...και ψήγματα αστάθειας στα ηπειρωτικά,μακροπρόθεσμα κοιτάξτε χειμώνα 2016-2017...,έτσι αφήνω στον κ.Συτλιανάκη να βλέπει την Ινδία και τους μουσώνες και εγώ πιάνω την Γροιλανδία. (όποτε μπορείτε κ.Στυλιανάκη μία περιγραφή...για το πώς πάει φέτος)"Θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε θωμά μου δυστυχώς δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα από πού αντλείται αυτήν την αισιοδοξία άραγε για μελτέμια διαρκείας μπαίνουμε σε βαθύ κόκκινο από το επόμενο σαββατοκύριακο με άγνωστη λήξη ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην τους περάσουμε τους 44 και 45 έτσι όπως φτάσαμε που προέβλεπαν κάποιοι ότι θα είχαμε και δροσερό ιούλιο σε σχέση με τον ιούνιο δυστυχώς μας δείχνει τα δόντια του πολύ πρόωρα ς το βαθύ καλοκαίρι τουλάχιστον πέρσι μέχρι και τοίμηση του ιουλίου είχαμε ευχαριστηθεί δροσιές και αστάθειες

      Διαγραφή
    2. Θωμά, εγώ δεν διεκδικώ δάφνες μετεωρολόγου και μάλιστα για εποχιακές προγνώσεις, βλέπω όμως ότι φέτος τα μελτέμια, που άρχισαν νωρίς και με σπάνια ένταση, θα συνεχίσουν με την ίδια όρεξη. Σ'αυτό συμφωνούμε. Διαβάζω που και που άρθρα για τους θερινούς Ασιατικούς μουσώνες, που προβλέπονται επίσης σχετικά έντονοι. Το ίδιο φαίνεται και στο Weather Online (εποχιακή πρόγνωση). Επίσης σε μια μελέτη ξένου επιστήμονα διάβασα ότι η μόνη ουσιαστικά αλλαγή σε επίπεδο ανέμων στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια θα είναι η αύξηση των ετησίων σε συχνότητα και ένταση. Θα την ξαναβρώ αυτή τη μελέτη.

      Διαγραφή
    3. Α)Κύριε Δελαπόρτα αυτήν την εποχή εκείνο που φοβάμαι είμαι οι Ανατολικοί βορειανατολικοί άνεμοι μεταξύ Βρεττανίας και Γροιλανδίας...και η ανασύγκρότητση του Γροιλανδικού...τα φάλτσα αυτής της κυκλοφορίας θα έστελναν όλη την Βόρεια Αφρική πάνω μας ε λοιπόν....πάνω απο την Βρεττανία υπάρχει ένα δυτικό ρεύμα...έως ΝΔ..πολύ καλό για εμάς καθώς τα φάλτσα του είναι το μελτέμι....χοντρά χοντρά σημαντική αντίσταση στις καυτές γλώσσες της Αφρικής.
      β)Κύριε Στυλιανάκη όσο καταναοώ..(λέμε τώρα) το πολικό αεορχείμαρο...στα ΒΔ μας αλλο τοσο αγνωστος και μαγεύτικός για μένα είναι ο μηχανισμός των μουσώνω...ευχαριστώ.
      γ)Φίλε Φώτη πράγματι ο Αντλαντικός αλλά και η Βόρεια...Αφρική εχουν πάρει φωτιά...αλλά ελπίζω στην παράγραφο (α)."θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Πολύ τοπικά και βίαια φαινόμενα πήραμε εχθές εδώ στην κεντρική Κορινθία.
    Πήραμε και φωτιά απο κεραυνό πάνω στο βουνό, ευτυχώς όμως δεν πήρε έκταση λόγω ψιλοβροχου και έγκαιρα έφτασε η πυροσβεστική.
    Σε πολλές περιοχές έδιωξε μόνο τη σκόνη (όπως στο χωριό μου). Κάπου γύρω πιο πολύ βροχή ή χαλάζι, και κάπου ούτε τη σκόνη.
    Φώτη έπεσες ακριβώς μέσα στην εκτίμηση που είχες κάνει για αυτή την κακοκαιρία.
    Για την περιοχή της Νεμέας άκουσα για μεγάλες ζημιές στην τοπική παραγωγή από το χαλάζι.
    Καλό μεσημέρι σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη να σαι καλά.
      Μακάρι να πέσω έξω τουλάχιστον στη μεσοπρόθεσμη του Ιούλη αλλά δεν το βλέπω.
      Τεράστια γεωδυναμικά που ξεπερνούν τα 6000 στα 500hPa αρχίζουν και γιγαντώνουν τον θερμό αντικυκλώνα στη βόρεια Αφρική και με το συνδυασμό των αλλεπάλληλων χαμηλών πιέσεων στη ΒΔυτικη Ευρώπη με τον ατλαντικό να δίνει τα ρέστα του φέτος, εύκολα κάποιος που γνωρίζει τις βασικές αρχές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και ξέρει να διαβάζει χάρτες καταλαβαίνει ότι πολύ δύσκολα και αυτός ο μήνας δεν θα κλείσει με θετικές έως πολύ θετικές αποκλίσεις.
      Άλλωστε όπως πολλές φορές λέμε, μια ανάσα από την Αφρική βρισκόμαστε.
      Δεν θα σταθώ πλέον στους Ινδικούς μουσώνες που γράφει και ο φίλος "Θωμάς" και που όντως είναι αρκετά ισχυροί φέτος από όσο είδα, διότι στην προκειμένη το μόνο που θα κάνει το όποιο μελτέμι προσπαθεί στο Αιγαίο θα είναι να λειτουργεί ως σεσουάρ για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας.
      Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
      Δεν ξέρω εάν θα δούμε Θερμοκρασίες κοντά η και πάνω από 46 βαθμούς τον Ιούλιο, όμως αυτό που βλέπω με απόλυτο ρεαλισμό και χωρίς τρομοκρατία(πάντα την απεχθάνομαι) είναι ότι πάμε για παρατεταμένο και επίπονο νέο θερμό διάστημα ιδιαίτερα στη δυτική και ηπειρωτική χώρα,άγνωστης λήξης.

      Διαγραφή
    2. Αν έπεσε χαλάζι, ούτε πολλά, ούτε καλά κρασιά, ούτε σαράντα αλώνια σταφίδα για λιάσιμο.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς Χρήστο. ----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Ακόμα και από τα μοντέλα καιρού φαίνεται πόσο "φίλοι" μας είναι οι Αμερικάνοι. Σιγοψηνουν Ελλάδα, Βαλκάνια και Τουρκία... τυχαίο;;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή