Το επόμενο πενθήμερο

 

Πανσέληνος στον Κορινθιακό, του Φοίβου Παπαδόπουλου

ΠΕΜΠΤΗ (1/8)

Καιρός: Ηλιοφάνεια.

Άνεμοι: Στα δυτικά Β-ΒΔ ως 5 μποφόρ (Ν. Ιόνιο), στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νησιά του Α. Αιγαίου και τις Κυκλάδες 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 36 με 38 βαθμοί.

Δύο καταιγίδες στο Παρίσι

 


Στις 27 Ιουλίου του 1794 η κατάσταση στην επαναστατημένη Γαλλία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Από τη μια πλευρά οι Θερμοδοριανοί της Εθνοσυνέλευσης με την υποστήριξη της αστικής τάξης, των μισών διαμερισμάτων του Παρισιού και του αποσπάσματος  χωροφυλάκων του αντιπροσώπου Πολ Μπαράς και από την άλλη πλευρά ο Μαξιμιλιανός Ρομπεσπιέρος με τους Ιακωβίνους του, τον αρχηγό της Εθνοφυλακής του Παρισιού Φρανσουά Ανριό και  τον όχλο της Κομούνας του Παρισιού στον οποίο ο Ρομπεσπιέρος, μην έχοντας άλλη επιλογή, είχε εμπιστευθεί την τύχη του.

Ανταγωνισμός για το ποιος θα αναγγείλει πρώτος καύσωνα, βάζοντας, μάλιστα, κάνα δυο βαθμούς παραπάνω για μεγαλύτερη εντύπωση! Αφήστε, μωρέ, τον κόσμο να πάρει μια ανάσα!

 

Μεθώνη, του Σταύρου Παυλόπουλου

Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ενισχυμένο συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος βασικά στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη ένταση των βοριάδων (7 μποφόρ) αναμένεται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Καρπάθιο Πέλαγος. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Αποσύρεται η αστάθεια. Παιχνίδι για δύο ο καιρός!

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί στη χώρα μας Β-ΒΔ ρεύμα με μέγιστη ένταση 7 μποφόρ στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Κατά τα άλλα, την Παρασκευή (26/7), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 36 βαθμούς. 

Καλοκαιρινές καταιγίδες που πάντα έχουν την επικινδυνότητά τους και ανάσες δροσιάς που τις έχουμε ανάγκη!

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά και συνδυαζόμενο με την θερμική αστάθεια θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αν και σε τοπικό επίπεδο οπουδήποτε στα ηπειρωτικά οι καταιγίδες είναι πιθανό να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα (χαλαζοπτώσεις, μεγάλης έντασης βροχές ή και ισχυρούς ανέμους), υπάρχουν ενδείξεις ότι στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερες. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. 

Καλοκαιρινές εικόνες

Αποχρώσεις του απαράμιλλου μπλε της πατρίδας μας, ενίοτε ταλαιπωρημένου από τους καύσωνες και τους καπνούς των πυρκαγιών, του Τρύφωνα.

 

Το επόμενο τετραήμερο

 

Ο μονόλιθος της Ανάφης, του Θάνου Κοτταρά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (19/7)

Καιρός: Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και την ορεινή Θεσσαλία.

Άνεμοι: Βόρειοι: στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τη Ν. Εύβοια, την Α-ΝΑ Αττική, την Α-ΝΑ Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Στα ηπειρωτικά 39 με 41 βαθμοί και στα νησιά 36 με 38 βαθμοί.

Ο προφήτης μίλησε για μικρές αλλαγές και το σκέφτεται για μεγαλύτερες της Αγίας Παρασκευής!

Γιάννενα, 12-7-2024. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παρουσιάσει μικρή εξασθένηση, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων περίπου κατά ένα μποφόρ σε όλη τη χώρα, Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία (μέγιστες τιμές 41 με 43 βαθμοί). 

Εντυπωσιακό, αλλά όχι περίεργο!

Στις 14:00 της 11ης Ιουλίου 2024 στα Γιάννενα η θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η σχετική υγρασία 22%. Δύο ώρες αργότερα, η θερμοκρασία έπεσε στους 21 βαθμούς και η υγρασία εκτοξεύτηκε στο 99%! Εντυπωσιακό; Ναι! Περίεργο; Όχι!

Το φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα της εκδήλωσης μιας καλοκαιρινής καταιγίδας και πιο συγκεκριμένα της λιμνούλας του ψυχρού αέρα που δημιουργήθηκε λόγω της εξάτμισης του υετού και απλώθηκε στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από το καταιγιδοφόρο σύννεφο.

Το πέρασμα μιας λίμνης ψυχρού αέρα σχετίζεται με την ταχεία μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, τη γρήγορη αύξηση της πίεσης του αέρα και τη σημαντική αύξηση της ταχύτητας του ανέμου. Η ανύψωση του αέρα στην άκρη της ψυχρής λίμνης οδηγεί συχνά στη δημιουργία νέου κυττάρου καταιγίδας.  

Καλό κουράγιο, Έλληνες!

 


Οι «φωλιές» του καύσωνα βρίσκονται στην υποτροπική ζώνη των υψηλών πιέσεων. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στη ζώνη αυτή βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πατρίδας μας;

Περί κλεπτών...

Ο καύσωνας κλέβει αντοχές, οι σταθμοί βαθμούς και ο "Θωμάς", καθ΄ομολογίαν του, κορόμηλον!

 

Η επέτειος των αμφισβητούμενων 48αριών!



Πριν από λίγα χρόνια, το επίσημο ρεκόρ της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο ήταν οι 58,0  βαθμοί που είχαν σημειωθεί στην Ελ Αζίζια της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ενενήντα χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός απέρριψε το συγκεκριμένο ρεκόρ και την πρώτη θέση κατέχει πλέον η Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια με τους 56,7 βαθμούς που σημειώθηκαν στις 19 Ιουλίου 1913. Η απόφαση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού βασίστηκε στο πόρισμα της επιτροπής ειδικών που αποκάλυψε τα παρακάτω πέντε σοβαρά λάθη:

(α) Η μέτρηση είχε γίνει από άπειρο παρατηρητή.


(β) Το θερμόμετρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρωχημένο.


(γ) Η τοποθεσία της μέτρησης δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής.


(δ) Η αντιστοίχιση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών περιοχών ήταν κακή.


(ε) Η αντιστοίχιση της θερμοκρασίας - ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην
 Ελ Αζίζια είναι κακή.

Τ’ Αλωναριού τα ήπια κάματα…

Το Πόρτο Γερμενό από ψηλά, του Αλέξανδρου Μήτση


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), απογευματινοί όμβροι ή και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην ορεινή Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία και η θερμοκρασία θα φθάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 39 και στις νησιωτικές περιοχές τους 35 βαθμούς. 

«Οἱ καταῤῥάκται τοῦ οὐρανοῦ ἠνεῴχθησαν!»

 

Πευκάκια Αγίων Θεοδώρων, 4/7/2024. Φωτ. Σπύρος Ράτης

Ρίχνει καλαπόδια, καρεκλοπόδαρα, καρέκλες, γάτες και σκύλους, παπάδες, παραγιούς τσαγκάρηδων, τ’ άντερά του, τάλιρα - δεκάρικα, χέλια, βατράχια…

“…καὶ δώσω τὸν ὑετὸν ὑμῖν ἐν καιρῷ αὐτοῦ…” (Λευ. 26,4)

Άγιος Νικόλαος Σύρου, του Σταύρου Παυλόπουλου

 

Δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι ατμοσφαιρικές συνθήκες πάνω από τη χώρα μας θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίζεται:

(α) Από το ξημέρωμα ως το μεσημέρι στη Χαλκιδική και τις όμορες περιοχές της (νότιες περιοχές νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας και Σποράδες) και

(β) Από το μεσημέρι ως το βράδυ στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Αττικής, της Κορινθίας και της Αργολίδας.

Χωρίς λόγια...

 

Ο ΑΜΣ της ΕΜΥ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Κατά σειρά: ζεστούλα, τοπικές καταιγίδες και μελτέμια ως τα 7 μποφόρ

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται βορειοανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στη Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Κατά τα άλλα, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο Πέλαγος θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (μέγιστες τιμές 37 με 39 βαθμοί, μη αποκλειομένων καί τινων 40αριών).