Βαρομετρικό
χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικές
βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο. Οι
άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16
βαθμούς. Την Πέμπτη (5/1) αρχικά
θα διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά από το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του
καιρού στη χώρα με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και αργότερα
και στα πεδινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Τα Θεοφάνεια τα βασικά χαρακτηριστικά
του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυρές καταιγίδες στην
ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα και τα χιόνια που βαθμιαία στο Ιόνιο, τα
ηπειρωτικά και στο Β. Αιγαίο θα κατέβουν σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου.
Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα είναι συνεχή. Με βοριάδες, πολύ κρύο και τοπικές
χιονοπτώσεις θα περάσει το Σαββατοκύριακο
(7-8/1).
Υ.Γ.:
Ες αύριον τα λεπτομερέστερα
Τετάρτη,
4 Ιανουαρίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
4-1-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή
πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη Μακεδονία. Άνεμοι μεταβλητοί
2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 11 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές
βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή
πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά). Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από -3 έως 15 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 2 έως 16 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες
νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Λίγες
νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς.
Καλησπερα σας,θα τον χαρακτηριζατε αυτον τον χιονιά κεντροβορειο κυριως και μετα να καταληγει σε ανατολικα προσηνεμα?Γιωργος Αλμυρος Μαγνησιας(εχουμε μεινει με το παραπονο εδω,δε λεμε να χιονιστουμε με τιποτα φετος αν εξαιρεσεις 1 ποντο που εβαλε στην τελευταια κακοκαιρια και αλλο τοσο στις 29 Νοεμβρη)!!Αυτη τη φορα θα λεγατε πως παμε για κατι πιο σοβαρο για εδω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλα το ξεκινήσατε κ.Ζιακοπουλε για τα ΒΔ ελπίζουμε και αυριο να ισχύει το ίδιο μιας και όπως λέτε αυριο τα σπουδαία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Meteo, στην ανανέωση τωμ μετεωγραμμάτων που έκανε πριν δύο ώρες, κυριολεκτικά εξαφάνισε τα χιόνια από το κέντρο της Αθήνας!! Ταυτόχρονα, η αναλυτική πρόβλεψη για τον χιονιά στο ίδιο σάιτ, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα, αναφέρει: "Από το μεσημέρι/απόγευμα της Παρασκευής αναμένονται χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής." Άντε μετά να βγάλεις συμπέρασμα. Τρέχουν μήπως κάποιο περιοχικό μοντέλο, το οποίο ...ούτε οι ίδιοι εμπιστεύονται;
ΑπάντησηΔιαγραφήειλικρινα φιλε Γιωργο..meteo? seriously?
ΔιαγραφήYes, it is!!
ΔιαγραφήWhite Bora or Black Bora
ΑπάντησηΔιαγραφήBora ονομάζουμε τον άνεμο που πνέει από τις Δειναρικές Άλπεις προς την Αδριατική Θάλασσα. Αλλές φορές είναι τοπικός και άλλες φορές κυριαρχεί σε όλη την Αδριατική Θάλασσα.
Διακρίνουμε δυο κυρίαρχα μοτίβα Bora
White Bora
Δημιουργείται υπο την επήρεια Αντικυκλώνα στην Κεντρική Ευρώπη ενώ δεν υπάρχει εμφανώς σχηματισμένο χαμηλό στην Αδριατική και στο Ιόνιο.
Black Bora
Δημιουργείται υπο την επήρεια σχηματισμένου χαμηλού στο Ιόνιο ή στην Αδριατική και κάνει τον Bora υετοφόρο.
Κάνοντας κατάχρηση της ορολογίας του "Bora" , θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το σύστημα που αναμένουμε με τα παραπάνω μοτίβα, παίρνοτας σαν σύνδεση οτι ο αυλώνας ξεκινάει εκεί που δημιουργείται o Bora (Αδριατική)
Το σύστημα που αναμένουμε ανήκει στην κατηγορία White bora , με την έννοια οτι κυριαρχεί η επιρροή του αντικυκλώνα , αφήνοντας το άλλο μέρος του ζευγαριού σε ρόλο κομπάρσου (χαμηλό). Παρά την συνδρομή της ορογραφίας και της θάλασσας φαίνεται οτι σε πρώτη φάση ο αυλώνας δεν θα καταφέρει να αποκοπεί στο Ιόνιο ενώ είναι ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο για αποκοπή στο Αιγαίο. Εννοειτε οτι για την βόρεια Ελλάδα θα ήταν προτιμότερη η αποκοπή και η μετατροπή του συστήματος σε black bora. Συνεπώς γρήγορο πέρασμα τελικά για την Θεσσαλονίκη με τον αντίστοιχο Bora , τον Βαρδάρη να βοηθάει στην πολύ γρήγορη πτώση στην θερμοκρασία και στην χιονόστρωση.
Για την Αθήνα η μάχη αναμένεται γενναία. Ιστορικά τα συστήματα αυτά δεν συμπαθούν καθόλου το λεκανοπέδιο και έχουμε το φαινόμενο του εξωτερικού Π με τον υετό να δυσκολεύεται να μπει στο λεκανοπέδιο
Τι εννοούμε να αποκοπεί ο αυλώνας;
ΔιαγραφήΑποκοπή ενός κλειστού κέντρου χαμηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα και συνακόλουθα και της αντίστοιχης "ψυχρής λίμνης". Αυτό δίνει συνήθως παράταση στις κακοκαιρίες, που μπορεί να είναι και εντυπωσιακή, όπως συνέβη με την (ακαραία για τα ελληνικά δεδομένα) περίπτωση του χιονιά του Μαρτίου 1987.
ΔιαγραφήΤο ευρωπαϊκό ήδη δίνει με σαφήνεια την εικόνα ενός χιονιά που, μετά από ένα "ψεκάστε-σκουπίστε..." γρήγορο πέρασμα από τον ηπειρωτικό κορμό, καταλήγει (λειψός από υετό) προσήνεμος. Αυτό το δείχνουν και οι χάρτες αυτού του site: http://www.klart.se/grekland/, αν πράγματι δουλεύει με το ευρωπαϊκό, όπως έχει γραφτεί και εδώ και αλλού. Και για να λέμε τα πράγματα με τ όνομά τους, για χιονιά ...Εύβοιας το πάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο ευρωπαικό και ukmo συμφωνούν απόλυτα για την κατάσταση το ΣΚ. Μόνο το αμερικάνικο τρέχει τα δικά του... Πραγματικά εξελίσσεται σε φιάσκο η κακοκαιρία. Υετός να τον ψάχνεις με το τουφέκι, χαμηλό δεν υπάρχει και πάλι ψάχνουμε να βρούμε καμιά σύγκλιση και για ακόμη μια φορά, παρακαλάμε το αιγαίο να δώσει καμιά χιονομπόρα. Στη δε βόρεια και κεντρική χώρα πλήν της δυτικής Μακεδονίας, χάλασε τόσο πολύ το πράγμα που υπάρχει το ενδεχόμενο να μην δουν ούτε 6ώρη χιονόπτωση (ίσως λέω και πολύ). Το χαμηλό φεύγει πολύ βόρεια και γρήγορα. Ψοφόκρυα και ξερόκρυα ακόμα μια φορά. Αλέξανδρος Μήτσης.
ΔιαγραφήΤελικά, δεν αποδείχτηκε ...προφητική η φωτογραφία που έστειλα στον κ.Ζιακόπουλο και πόσταρε την Πρωτοχρονιά. Εκτός ίσως από το ψύχος, που κι αυτό το βλέπω να ψαλιδίζεται κάπως στα επόμενα τρεξίματα. Το μόνο καλό ίσως, να είναι πιο υποφερτό το κρύο. Έτσι κι αλλιώς, πάλι μόνο οι Κρητικοί και οι Ευβοιώτες θα δουν καλά χιόνια.
ΔιαγραφήΟυτε Αθηνα ουτε Θεσ/νικη θα δουν χιονια, για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους η θεση του χαμηλου απο τα τελευταια τρεξιματα στα προγνωστικα μοντελα μας αφηνει στον θερμο τομεα την ωρα του υετου, οποτε μαλλον μονο βροχες εκτος συγκλονιστικης ανατροπης δεδομενων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιά την Κρήτη πώς το βλέπεις Γιώργο; Σε ποιά υψώμετρα θα έχουμε χιονόστρωση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, βλέπω λιγότερο χιόνι και λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα από την τελευταίο χιονιά. Αλλά δεν πρέπει να έχετε παράπονο, ιδιαίτερα μετά από την ανομβρία που προηγήθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα δεδομένα της Κρήτης ήταν πράγματι αρκετά ικανοποιητικος ο υετος της προηγούμενης εβδομάδας. Ουδέν παράπονον !
ΔιαγραφήΘα ήθελα απ' αυτό το blog που μου δίνεται η ευκαιρία, να πω ότι τους μοναδικούς Μετεωρολόγους που παρακολουθώ επειδή τους εμπιστεύομαι, είναι οι κ.κ. Ζιακόπουλος και Αρναούτογλου. Είναι οι μόνοι που κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, μέρες τώρα, για τον υετό και τους συγχαίρω γι' αυτό. Δε θα μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω δημοσιογράφους. Θα σχολιάσω όμως κάποιους συναδέλφους του κυρίου Ζιακόπουλου και του κυρίου Αρναούτογλου. Οι Μετεωρολόγοι, είναι επιστήμονες και όχι τηλεοπτικοί ή διαδικτυακοί αστέρες για να επιζητούν την επιβράβευση της έγκαιρης πρόγνωσης. Σκοπός είναι οι πολίτες να ενημερώνονται για τα καιρικά φαινόμενα. Αν η προγνωσιμότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεν είναι ντροπή να μας δοθεί πρόγνωση 2 ή ακόμα και 1 ημέρα πριν την εκάστοτε κακοκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα.Και ο κ.Αρναούτογλου και ο κ.Ζιακόπουλος είχαν προβλέψει το κρύο από πολύ πριν άλλους μετεωρολόγους αλλά κρατούσαν επιφυλάξεις για τον υετό καθώς έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα υετός πάνω από 3ημερο δεν γίνεται να προβλεφθεί.
ΔιαγραφήΟ κ.Αρναούτογλου μάλιστα έχει δηλώσει πως αν και δεν είναι "επιστήμονας",έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον κ.Ζιακόπουλο και απ'ότι φαίνεται έχει μάθει από τον τρόπο του να πέφτει μέσα στις προβλέψεις του.
Κάποιοι ξεκίνησαν ωραία αλλά, στην πορεία, τους "χάλασε" η πολιτική. Και ο νοών νοείτω!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.Θα ήθελα με την σειρά μου ως αρκετά νέος(φοιτητής για την ακρίβεια)με πάθος για την "ερασιτεχνική" μετεωρολογία που ασχολιόμουν από μικρός,να ρωτήσω πώς γίνεται να βλέπουμε τακτικά χιόνια με υψηλές πιέσεις ενώ τώρα με το χιονοχαμηλό που έρχεται,δεν φαίνεται υετός!Είχα σχηματίσει την εντύπωση πως οι χαμηλές πιέσεις συνήθως συνοδεύονται από κακοκαιρία ενώ οι υψηλές από έλλειψη φαινομένων. Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση ή απλά έτυχε στο συγκεκριμένο χαμηλό;(αν και δεν έχει φτάσει ακόμα,είναι ξεκάθαρο από τα τελευταία τρεξίματα πως δεν προβλέπεται πολύς υετός,αλλά το κρύο θα είναι άσχημο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας και Καλή Χρονιά..το περιοχικό μοντέλο poseidon είναι για τα "σκουπίδια"..Γνωρίζει κανείς?
ΑπάντησηΔιαγραφήμονο για τα σκουπιδια δεν ειναι
ΔιαγραφήH σημερινή σιωπή του κ.Ζιακόπουλου τα λέει όλα! -κανείς δεν ξέρει τελικά τι θα γίνει- ακόμα και ο ίδιος παρ'όλο που πιστεύω ότι βλέπει την κλασσική και συνηθισμένη πλέον πλήρη εξαφάνιση του υετού φοβάται να πάρει τη δική του θέση μιας και τελευταία τα έχουμε δει όλα, ακόμη και την εξαφάνιση τυφώνων θα δούμε σε λίγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως εδώ ανοίγει ένα άλλο θέμα για τη προσαρμογή των μοντέλων σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής-ανωμαλίας-που ζούμε τελευταία,μιας και φαίνεται ότι ενώ οι ίδιες συνθήκες που εμφανιζόντουσαν κάποτε στους χάρτες ήταν υπεραρκετές για καλούς χιονιάδες και αξιόλογες βροχές τουλάχιστον για τη βόρεια ελλάδα, πλέον είναι απλά ανύπαρκτες!
Τέλος στη κεντρική Μακεδονία συμπληρώθηκαν 3 μήνες με μηδενικά ύψη βροχής και εμείς περιμένουμε χιόνια στη Θεσσαλονίκη!