Σε τούτο το μπλογκ παραθέτουμε
ποιήματα, κάνουμε ρομαντικούς λαογραφικούς περιπάτους και συχνά αναφερόμαστε σε
στιγμές της ιστορίας που ο καιρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Όμως, τόσο στον
καιρό όσο και στο κλίμα, πάντα ψάχνουμε την επιστημονική αλήθεια, χωρίς την
οποία είμαστε χαμένοι. Στα πλαίσια αυτά γυρίζω λίγο πίσω στο υστερόγραφο της χθεσινής
πρόγνωσης και ρωτώ: «Ποιοι στην πραγματικότητα μεθούν τον Φλεβάρη και τα μοντέλα;»
Φίλοι μου, τον καιρό του μήνα που έρχεται σε λίγες μέρες τον μεθάει ο Ήλιος που
μέρα με τη μέρα κερδίζει συνεχώς ύψος στον ουράνιο θόλο και στέλνει συνεχώς
μεγαλύτερα ποσά ενέργειας (θερμότητας) στο Β. Ημισφαίριο του πλανήτη μας. Σε αυτές
τις νέες συνθήκες, η φύση συνεχώς προσπαθεί να ισορροπήσει με τον τρόπο που
μόνο αυτή γνωρίζει και με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καιρό.
Από την άλλη πλευρά, οι
εξισώσεις (φυσικοί νόμοι) που χρησιμοποιούν όλα τα μοντέλα είναι οι ίδιες. Οι
διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των αποτελεσμάτων τους έχουν να κάνουν με τη
διακριτική τους ικανότητα, τα δεδομένα αφομοίωσης (data assimilation), τις παραμετροποιήσεις, τις
τεχνικές προσομοίωσης των διάφορων διεργασιών κ.λπ. Προσωπικά, παρόλο που με τις
συστηματικές επαληθεύσεις μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για τις
δυνατότητες κάθε μοντέλου, δεν στέκομαι πολύ σε αυτά τα στοιχεία που συχνά αλλάζουν.
Έχοντας γνωρίσει τα διάφορα μοντέλα από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούνται συστηματικά
στην πρόγνωση του καιρού, κατέληξα να βλέπω όλα τα τρεξίματά τους ως μέλη ενός «δια-μοντελικού»
Ensemble Prediction System (EPS), τα οποία βέβαια όσο αυξάνεται ο
προγνωστικός χρόνος τόσο αποκλίνουν μεταξύ τους. Προφανώς, οι διαφορές μεταξύ
των μελών αυτού του «δια-μοντελικού» Ensemble
Prediction System είναι περισσότερες
και μεγαλύτερες από τις διαφορές του Ensemble Prediction System ενός μόνο μοντέλου,
αλλά για τις προγνώσεις πέραν τις 5ης ή 6ης ημέρας αποκτούν
όλο και μικρότερη σημασία.
Με βάση τα
παραπάνω και τις βασικές αδυναμίες της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, στις οποίες
κυρίαρχη θέση κατέχει η αδυναμία μας να αποτυπώνουμε με ακρίβεια την πραγματική
κατάσταση της ατμόσφαιρας μια δεδομένη χρονική στιγμή (αρχικές συνθήκες), έχω
τη γνώμη ότι αυτοί που «μεθούν» τα μοντέλα είμαστε εμείς. Όταν τους δίνουμε να
πιουν λίγα ποτηράκια, μια χαρά τα λένε. Όταν τα ποτηράκια αυξάνονται,
ζαλίζονται και όταν περνάμε το όριο (πάνω από 7 ποτηράκια - μέρες πρόγνωσης), δεν
ξέρουν τι λένε.
Καλημέρα
σε όλους
.......!no comment
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουκε καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τρόπος που απαντάτε στις συνεχείς και επίμονες απορίες μας για τα προγνωστικά μοντέλα (αλλά και σε όλες τις άλλες απορίες που έχουμε) είναι τόσο απλός αλλά και συνάμα περιεκτικός και κατανοητός, που θεωρώ ότι, αν σας είχε κερδίσει το "καθηγητιλίκι", κάθε παράδοσή σας στο αμφιθέατρο θα ήταν απόλαυση και ... sold-out! Από την άλλη βέβαια, κάθε φορά που προσπαθείτε να... προσγειώσετε στην καιρική πραγματικότητα της πατρίδας μας εμάς τους χιονόφιλους-καιρόφιλους, μας κακοφαίνεται. Αλλά, ας είναι, εμείς θα ζούμε για τις φωτοβολίδες!
Χρήστος Κομπορόζος
Θα ελεγα για τον μήνα που έρχεται να τους δίνουμε μόνο πορτοκαλάδα να μας λενε λιγα και σίγουρα.Ίσως ο Φεβρουάριος να μας κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε ολη την ομάδα του μπλογκ
Καλημέρα από την ηλιόλουστη Μυτιληνη,κ ζιακοπουλε ,όταν λένε όλοι ότι είστε ποιητής κ σοφός μετεωρολόγος δεν έχουνε άδικο,σπανιζει πια στις μέρες μας τέτοιο ήθος κ ύφος,να στε πάντα καλά,απο καρδιάς,καλημερα,αντωνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια παρακολουθώ πολλά καιρικά μοντέλα και όντως αν φιλτραριστούν μεταξύ τους βγαίνει ενα αποτέλεσμα (για μακροχρόνιες προβλέψεις, απο 7-12 ημέρες) κοντά στο 50%. Αυτό που γίνεται τώρα για τον μήνα Φεβρουάριο με τα συγκεκριμένα μοντέλα, όσον αφορά την προγνωσιμότητα μετά των 7 ημερών είναι το κάτι άλλο! Μετά απο φιλτράρισμα που έκανα σε 4 θεωρώ αξιόπιστα καιρικά μοντέλα, το αποτέλεσμα ήταν ότι ο τίτλος σας κύριε Ζιακόπουλε, με τον μεθυσμένο Φεβρουάριο, ήταν πολύ εύστοχος! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει πανελλαδικός χιονιάς, (με τα μέχρι τώρα στοιχεία), αλλά φαίνεται ότι θα πάμε σε ποιο κρύο καιρικό μοτίβο από τις αρχές τις μεθεπόμενης εβδομάδας και πολύ πιθανόν στην έναρξη του φετινού χειμώνα και για τις περιοχές χαμηλού υψομέτρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚε Ζιακόπουλε για άλλη μια φορά πήρατε το χάος, το κάνατε εικόνα και μας το σερβίρατε στο πιάτο! Εκτός από τον τίτλο του καθηγητή έχετε κερδίσει και τον τίτλο του φιλόσοφου και όσο σας παρακολουθώ τόσο συνειδητοποιώ πόσο συνδεδεμένες είναι(ή θα έπρεπε να είναι) η μετεωρολογία με την φιλοσοφία. Την καλημέρα μου και την εκτίμησή μου. Πέππας Βαγγέλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιστήμη του καιρού από πλευράς γνωστικού αντικειμένου είναι τεράστια, καθώς, διαπραγματευόμενη στο σύνολό τους τη φυσική και τη χημεία της ατμόσφαιρας, ξεκινάει από τη μικροφυσική των νεφών και καταλήγει στη κοσμική ακτινοβολία. Για την πεμπτουσία της μετεωρολογίας, δηλαδή την πρόγνωση του καιρού, η πληροφορική και η τεχνολογία διπλασιάζουν την ύλη και τέλος για την κατανόηση και την πρόβλεψη του μέσου καιρού (κλίματος) χρειάζονται γνώσεις από την εποχή των δεινοσαύρων ως και 100 χρόνια μπροστά από την εποχή μας. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με όλα αυτά τόσο εντονότερα αισθάνεσαι ότι δεν ξέρεις τίποτε. Αναφορικά με την τέχνη και τη φιλοσοφία που ομορφαίνουν τη ζωή και σου δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο με το οποίο πρέπει να τη ζεις, απαιτούνται άλλες τόσες γνώσεις…
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, πάντως, όλους σας, για τα καλά σας λόγια.
Μετά από ένα ακόμα ολιγόλεπτο και πολύ παγωμένο μπάνιο, παρά τον ήλιο, αφού στο Θυμάρι είχε και πάλι αρκετά δυνατό βοριά και παροδική συννεφιά το πρωί, ο Ιανουάριος απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι ο βασιλιάς του χειμώνα. Βασικά, κάνει τον χειμώνα να μοιάζει ατελείωτος, ενώ ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Εχθές με λίγο ήλιο που έβγαλε "ανέβηκε" η θερμοκρασία στους 6 βαθμόύς,σήμερα όμως με συμπαγή συννεφιά και θερμοκρασία στους 7(αισθητή 4,και υγρασία στο 71%)έξω δεν στέκεσαι με τίποτα,σκέτο "δηλητήριο".Και το παροδοξο είναι ότι είχε και παγωνιά σε σημείο που τα χορτάρια ήταν άσπρα!!Όποιος μπορεί να δώσει εξήγηση(κ.Ζιακοπουλε;)ας την δώσει.Τώρα είμαι Θεολόγο(παραλία Μαλεσινας,ίδιος καιρος(9βαθμοι,αισθητή 8,θάλασσα σχεδον"λάδι,υγρασία 66%)έξω δεν κάθεσαι.!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστόδουλε, μάς μπέρδεψες! Ηλιοφάνεια, συννεφιά, πάχνη, σχετική υγρασία, θερμή μεταφορά όλα μαζί; Πώς να βρούμε άκρη;
ΔιαγραφήΔάσκαλε , καλησπέρα ,εκεί που πάμε να αναθαρρήσουμε ,να σου το ένα εμπόδιο μετά το άλλο ,εκεί που λες ανεβαίνει ο Αζορικός Αντικυκλώνας ,ξανά πάλι τα ίδια ο Ατλαντικός φουντώνει και τα χαμηλά "τέρατα" του ρίχνουν μια σκουντιά παρόλη την ορμή του. Δεν φτάνανε όλα αυτά ξύπνησε και ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (βοήθησε γιαυτό ίσως και μια χαμμένη ψυχρή λίμνη νότια της Ισπανίας η οποία κοντεύει να φτάσει Μαρόκο). Φέτος δεν μας θέλει με τίποτα, τετοιο προγνωστικό φιάσκο από τα μοντέλα ,τρομερές παλινδρομήσεις και στην μέση ο καιρόφιλος να ψάχνει το χιόνι που? στην καρδιά του χειμώνα οτι πιο φυσιολογικό. Αναμένουμε με τις ελπίδες λοιπόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΙ.Κ.
Σε γνωστό καιρικό φόρουμ ο Αζορικός αποκαλείται και ...Τζανετάκος. Ο Αλέκος Τζανετάκος, γνωστός καλός καρατερίστας της παλιάς ελληνικής κωμωδίας, έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία για τις παροιμιώδεις ...καρπαζιές που έτρωγε σε όλες τις ταινίες που έπαιζε. Όπως και ο Αζορικός, που τρώει πολύ ξύλο από τα ατλαντικά χαμηλά, που ωστόσο κάποιες φορές τον λυπούνται και τον αφήνουν να κάνει τα δικά του.
ΔιαγραφήΚύριε Δημήτρη καλησπέρα.Τώρα είδα το σχόλιο σας.Φυσικά και δεν είναι σκοπός μου να σας μπέρδεψε,απλά σας μεταφέρω αυτά που βλέπω με σκοπό να μπορέσω και εγώ να καταλάβω τι συμβαίνει.Όντως εχθες με δυνατό αέρα και λίγο ηλιο είναι λογικό να έχει τόσο κρύο.Σήμερα όμως με πολύ λίγο αέρα και συμπαγή νεφωση και όλα κάτασπρα από την πάχνη(που λογικά την έριξε πρώτα και συννεφιάσε)στις επτά το πρωΐ που είδα έγραφε 0 βαθμούς αισθητή-2και υγρασία 72%.Δεν μίλησα για θερμή μεταφορά.Απλά είπα ότι και στην παραλία του Θελογου Μαλεσινας που ήμουν σήμερα την ώρα που έγραψα και ενώ η θάλασσα ήταν σχεδόν λάδι είχε υψηλά ποσοστά υγρασίας και κρύο.Μου φάνηκε πολύ παράξενο γι'αυτό ζήτησα την βοήθεια σας.Τώρα στο χωριό μου έχει 4 βαθμόυς αίσθηση 3 ,άνεμο μεταβλητό και υγρασία 91% και τώρα υπάρχει ξαστεριά.Με τις λίγες γνωσεις που έχω ολα αυτά μου φαίνονται Παράξενα.Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το ρόλο της υγρασίας στην αίσθηση του κρύου, υπάρχει σχετικό άρθρο με τίτλο "Τί είναι εκείνο που το καλοκαίρι μάς ζεσταίνει και το χειμώνα μάς κρυώνει;", το οποίο αναρτήθηκε στις 25-4-2015 (Επιλογή ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ).
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη του καιρού και αναμένουμε να δούμε τι θα κάνει τελικά η φύση για να ισορροπήσει (πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας που διαβάζουμε στην αρχή). Αυτή τη στιγμή πάντως στις πιο ορεινές κατοικήσιμες περιοχές (χοντρικά 1350-1400μ.) δεν υπάρχει ιδιαίτερο χιόνι για την εποχή. Το πρώτο χιόνι παλιότερα στις περιοχές αυτές έπεφτε του Άη Δημήτρη και έφευγε του Άη Γιώργη κατά πως λέν οι παππούδες και μετά του Αγι΄Ανδρέα (30 Νοεμβρίου) ανδρίωνε το κρύο.
Για τη συνέχεια μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου διαφαίνεται πάνω - κάτω το ίδιο καιρικό μοτίβο. Η θερμοκρασία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχει κάποια άνοδο και στις αρχές του μήνα (Φλεβάρη) ίσως υπάρξει κάποια αστάθεια. Μετά τις 5 -7 Φλεβάρη τώρα αν γίνει κάτι μπορεί να μην είναι απλή φωτοβολίδα ενώ υπάρχει μια αμυδρή τάση γενικώς για παρατεταμένο κρύο...
ΥΓ. Πολλά τα ποτηράκια στα μοντέλα βέβαια μέχρι τότε, αλλά φρόντισα, τουλάχιστον, τα πρώτα οκτώ (μέχρι 5 Φλεβάρη) να είναι μπύρα χωρίς αλκοόλ!
η επιστήμη θα προχωρήσει και η μακροπρόθεσμη προγνωσιμότητα θα βελτιωθεί.δεν ξέρω όμως αν η πέραν των 3-5 ημερών πρόβλεψη είναι και τόσο απαραίτητη. έχουμε γίνει η κοινωνία του «όλο και πιο γρήγορα». με τη μέχρι τώρα προγνωσιμότητα και αύξηση της προσβάσιμης πληροφορίας έχουμε χάσει την έκπληξη των εναλλαγών του καιρού. έχουμε «κερδίσει» την υπερβολή των ΜΜΕ. έχουμε κερδίσει αυξημένη επαγρύπνηση ενόψη κινδύνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ειδικά στην παρέα μας, με το προκαταβολικό εικονικό βίωμα του καιρού και τη συζήτησή του, μεγενθύνουμε (στο μυαλό μας) την πιθανότητα επιθυμητής έκβασης και άντε μετά «βάστα το νου, να μην γκρινιάξει του Καιρού»..
Καλημέρα, καλή Κυριακή.
Σωστοοοός!
ΔιαγραφήΣτα τελευταία τρεξίματα και των δύο μοντέλων ο Αζορικός δέχεται κάτι ξεγυρισμένς φάπες από τα χαμηλά. Ελπίζω να μην συνεχιστεί αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφή