Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΑ Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, θα παραμείνει ευνοϊκή για τη διατήρηση των βόρειων ανέμων βασικά στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο Πέλαγος). Παράλληλα, στην ελεύθερη (ανώτερη) ατμόσφαιρα εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας. Αναφορικά με το πού θα φθάσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, αντιπροσωπευτικοί θεωρούνται οι 42 βαθμοί στα ηπειρωτικά, οι 40 βαθμοί στο Ιόνιο και οι 38 βαθμοί στα υπήνεμα των ανατολικών κα νότιων νησιωτικών περιοχών της χώρας και στο εσωτερικό της Κρήτης.
Το Σαββατοκύριακο (31/7-1/8), θα επικρατήσουν και πάλι συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 42 βαθμούς (ηπειρωτική Ελλάδα). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 και οριακά την ημέρα κατά τόπους στη Ν-ΝΑ νησιωτική χώρα 6 μποφόρ.
Τη Δευτέρα (2/8), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 43 και πιθανώς τοπικά τους 44 βαθμούς.
Την Τρίτη (3/8), αναμένεται μικρή υποχώρηση του καύσωνα μόνο στη Β. Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.
Δάσκαλε τι γίνεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βαρέλι πάτο δεν έχει!
Προσωπικά στα 34 κ κάτι χρόνια πού υπάρχω δεν έχω δει η βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο.
Τα τελευταία στοιχεία από τα ensemble δείχνουν έναν καύσωνα δίχως να φαίνεται ελπίδα ουσιαστικής κάμψης τουλάχιστον έως τις 11 Αυγούστου.
Νομίζω ότι εάν συμβεί θα μιλάμε για πρωτόγνωρο γεγονός(ως προς τη διάρκεια)κ πραγματικά τέτοια εμμονή ούτε εγώ την περίμενα.
Νομίζω χωρίς αμφιβολία η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα .Θα συμφωνησω και εγω με το φίλο Φώτη ότι τέτοια καιρική εμμονή δεν το περίμενα ούτε εγώ .Μπενουμε σε ένα διάστημα και ειδικά η άλλη εβδομάδα με συνθήκες παρατεταμενου καύσωνα χωρίς να βλέπω το πρώτο 10 ήμερο του Αυγούστου σημάδια υποχωρήσεις του.χρηστος από Όθρυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1987 είχε κάνει χειμώνα πριν.Με τις μεγάλες καταστροφές το Μάρτη του "87.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εδώ βρίσκει τη φύση χωρίς απόθεμα νερού από το χειμώνα.Ο Θεός να βάλει το χέρι του.Μακρια από ανθρώπινες απώλειες.
Θα έχουμε (μακάρι να διαψευστω) μεγάλες ζημιές στον ελαιώνα.Δεν έχουν πειει νερό οι ελιές το χειμώνα που πέρασε.Δεν ξέρω αν θα το αντέξουν αυτό.Δυστυχως ο καύσωνας είναι πολύ δυνατός και έχει διάρκεια.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Γειά σας φίλοι και άρχοντα δάσκαλε από Ιτέα Φωκίδας με 36 βαθμους. Εντάξει παλεύεται η κατάσταση και στους Δελφούς που διαμενω είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα! Η Άμφισσα βέβαια από ότι είδα χτύπησε 39 βαθμούς. Αύριο θα επισκεφθώ το Μαντείο και θα ρωτήσω την Πυθία αν το 2021 βρω την κατάλληλη νύφη για να παντρευτώ!!! Καλή συνέχεια σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι επιστήμονες προέβλεπαν αυτό που θα ζήσουμε το επόμενο δεκαήμερο, να έρχεται μετά το 2040. Φαίνεται να έρχεται είκοσι χρόνια νωρίτερα! Που σημαίνει ότι η αλλαγή, απορρύθμιση ή όπως θέλετε να την πούμε, στο κλίμα έρχεται γρηγορότερα. Μάλιστα μετά από ένα διάστημα με μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Ας καταπιούν τώρα τη γλώσσα τους οι αρνητές της νέας πραγματικότητας!
ΑπάντησηΔιαγραφή