Στην τωρινή περίπτωση παρατηρούμε ότι επί
πολλές ημέρες στο Β. Ατλαντικό η κυκλοφορία είναι φρασσόμενη τύπου «Ωμέγα» με
τον αντικυκλώνα στη Γροιλανδία και το ανατολικό χαμηλό της στη ΒΔ Ευρώπη.
Αναφορικά με το τι συμβαίνει την περίοδο αυτή στη Ν-ΝΑ Ευρώπη και κυρίως στη
χώρα μας, είναι φυσικό να μετατοπιστεί προς το Βορρά ο υποτροπικός
αεροχείμαρρος και στην περιοχή μας να μεταφερθούν τροπικές ηπειρωτικές αέριες
μάζες.
Κατά τη γνώμη μου στον τωρινό καύσωνα ίσως να
μην παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ κατάρριψης των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών,
αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ διάρκειας των υψηλών
θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τη
Δευτέρα προς την Τρίτη (3/8) μια μικρής ακτίνας σκάφη χαμηλών υψών με το
πέρασμά της θα προκαλέσει μικρή και πρόσκαιρη υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών
στη Β-ΒΔ Ελλάδα και την Τετάρτη (4/8) φαίνεται επίσης μια μικρή και πρόσκαιρη
υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών στην Α-ΒΑ Ελλάδα (μπάσιμο μελτεμιού δύσκολα
το λες). Εννοείται ότι το πόσο βαθιά θα «σκάψουν» οι παραπάνω μικροδιαταραχές
καθώς κι εκείνες που στη συνέχεια θα κινηθούν από τη Δ. Μεσόγειο προς τα ΒΔ
Βαλκάνια δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Δάσκαλε κρεμόμαστε από τα χείλη σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις λεπτομερείς αναλύσεις σας και τα μαθήματα μετεωρολογίας που μας χαρίζετε απλόχερα.
Συνεχίστε το έργο σας.
Σταύρος Ι.
Αν δεν σπάσουν πολλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, κάτι θα είναι κι αυτό. Και αν δεν έχει και πολλή υγρασία τα βράδια. Σήμερα η Σαλαμίνα ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, το Φάληρο τους 39 και η Ανάβυσσος τους 38. Και μαζί με τις ζέστες πλάκωσαν και οι ζαργάνες, για να ευθυμήσουμε και λίγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ζαργάνες προσεγγίζουν τις ακτές πάντα όταν οι ζέστες σφίγγουν, χαρίζοντας και μερικά ωραία πλάνα στον αφρό, καθώς κυνηγούν μαζί με τα μελανούρια κοπάδια από μικρόψαρα. Φωτογράφισα και δύο χταπόδια, αφού έπεισα τα πιτσιρίκια που τα είχαν καμακώσει να τα αφήσουν ελεύθερα. Ως ασπόνδυλα, τα χταπόδια επιζούν αν το καμάκι δεν τα βρει ανάμεσα στα μάτια. Ένας πιτσιρικάς μου ζήτησε να κρατήσει το ένα χταπόδι, γιατί ήταν, λέει αρκετά μεγάλο, αλλά τον έπεισα τελικά να το αφήσει στον βυθό, για να εξακολουθεί να βλέπει χταπόδια όταν μεγαλώσει.
Β. ΣΠ.
Γυρίζοντας από Σαλαμίνα κατά τις 6-7μ.μ. παρατήρησα ότι οι άνεμοι είχαν στραφεί σε νότιοι ασθενείς. Ακόμα και αυτή η θαλάσσια αύρα έριξε, όμως, κατά μέσο όρο 5 βαθμούς τη θερμοκρασία σε όλα τα παράκτια της Αττικής, με αποκορύφωμα τον Πειραιά (στο σταθμό του ΣΕΦ στο Νέο Φάληρο για την ακρίβεια), όπου από τους 39 υποχώρησε στους 31 βαθμούς. Τώρα έχει ανέβει, όμως, και πάλι στους 33 και ίσως να είναι η πρώτη βραδιά που η υγρασία θα επιβαρύνει την κατάσταση. Η ξηρή ζέστη αντέχεται, έστω κι αν με τον βοριά νιώθεις σαν να σε φυσάει ένα γιγάντιο πιστολάκι για τα μαλλιά, η υγρασία είναι που δυσκολεύει τα πράγματα. Εκτός κι αν πέσουν τη νύχτα οι θερμοκρασίες κάτω από τους 30 βαθμούς.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Τελικά η υγρασία έφτασε λίγο πάνω από το 50% και την περισσότερη ώρα ήταν στο 36-37% στο Φάληρο, όπου αν και η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από τους 29 βαθμούς όλη νύχτα, μπορεί να ήταν καλύτερα από την Ανάβυσσο με 25 βαθμούς, αλλά 81% υγρασία και τη Σαλαμίνα με 26 βαθμούς, αλλά 61% υγρασία. Γενικά παλεύεται η κατάσταση, γύρισε και πάλι σε ένα ελαφρύ βοριαδάκι. Πήραμε και το πρώτο χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον κωπηλάτη Στέφανο Ντούσκο, μπράβο στο παλικάρι.
ΔιαγραφήΘετική ήταν επίσης η δήλωση του Βρετανού καθηγητή Neil Ferguson από το Imperial College ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Οκτώβριο του 2021. Μιλώντας στην Daily Telegraph (στις 28/7) o καθηγητής επισήμανε ότι ο κορωνοϊός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να προκαλεί θύματα, αλλά θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον μεγαλύτερο όγκο της πανδημίας. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία στο Euro, καθώς όλος ο κόσμος μαζευόταν σε κλειστούς χώρους - σπίτια και παμπ - για να δει τα παιχνίδια, αλλά όταν η διοργάνωση τελείωσε όλοι βγήκαν πάλι έξω και βοήθησε και ο ζεστός καιρός.
Να που έχει και κάτι καλό η ζέστη τελικά. Μήπως τον χειμώνα ήταν καλύτερα με την πανδημία και τότε σε έξαρση και γενικό lockdown; Τουλάχιστον, τώρα είμαστε όλοι έξω, όπως λέει και ο Βρετανός καθηγητής.
https://www.express.co.uk/news/uk/1468158/Neil-Ferguson-Covid-coronavirus-news-lockdown-latest-pandemic-vn
Β. ΣΠ.
Μείνε στο θέμα του καιρού, φίλε.
ΔιαγραφήΕυχαριστίες για την ανάρτηση και τη διάχυση τόσο αναλυτικής , εξειδικευμένης και σαφούς πληροφόρησης.-------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Επειδή πολλά ακούγονται για την σχέση που έχει η κλιματική αλλαγή σε αυτό τον καύσωνα. Προσωπική μου γνώμη και δεν ξέρω αν συμφωνείτε είναι ότι είχαμε δεν είχαμε κλιματική αλλαγή ο συγκεκριμένος καύσωνας θα εκδηλωνόταν έτσι κι αλλιώς. Ίσως όμως να μην είχε τόσο μεγάλη διάρκεια η και ένταση αν δεν υπήρχε η θέρμανση του πλανήτη. Ηίας απο Μαρουσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα είναι το αντικείμενο του επόμενου άρθρου, Ηλία.
ΔιαγραφήΣήμερα στα Γιάννενα η θερμοκρασία έφτασε στους 40,6 βαθμούς ξεπερνώντας το τελευταίο ρεκόρ 40,1 τον Αύγουστο του 2012.Μετά από εννια χρόνια νομίζω είναι φυσιολογικό ότι συνέβη σημερα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας και πάλι Πάντως αυτό που γίνεται το λεγόμενο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα εντός εισαγωγικών δηλαδή .
Διαγραφήστην Αγγλία βιώνουν σχεδόν χειμώνα για τα δεδομένα τους κεντρική Ευρώπη να πνίγεται από τα αλλεπάλληλα χαμηλά βαρομετρικά και εδώ πέρα να μετράμε ήδη τον τρίτο πολυήμερο καύσωνα είναι όντως ένα θέμα που πρέπει να κεντρίσει την περιέργεια των αρνητών της κλιματικής αλλαγής και εδώ και 2-3 χρόνια εγώ το φωνάζω ότι επίσης θα πρέπει να προβληματίσει το ότι ο σεριβικός αντικυκλώνας πλέον δεν είναι στη φυσιολογική του θέση με αποτέλεσμα να βλέπει χιόνια η χώρα μας μία φορά στο τόσο και να τρώει κυρίως ψυχρές εισβολές από βορειοδυτικά γιατί την τελευταία δεκαετία ψυχρές εισβολές είχαμε και μάλιστα αρκετές μέσα τους χειμώνες αλλά ξερικές χωρίς φαινόμενα λόγω του ότι δεν μας έρχονταν η διάταξη η λατρεμένη εντός εισαγωγικών που φέρνει τους μεγάλους χιονιάδες ..πολλά ακούγονται και για μετακίνηση των πόλων της γης τώρα τι ακριβώς να συμβαίνει μόνο ο Θεός το ξέρει ελπίζω τουλάχιστον αυτό που είδα πριν λίγο με τα μάτια μου στην επίσημη σελίδα της ΕΜΥ εκτίμηση θερμοκρασιών δηλαδή δίνεις σε κάποια περιοχές 47 και 48 βαθμούς στη Θεσσαλία...
Με λίγα λόγια παρατηρείτε μεγάλη εμμονή πανομοιότυπης κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη με αυτό το X στη ΒΔυτικη γωνία αυτής να μη λέει να "ξεκαβαλήσει".
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ζουμί είναι ό,τι αυτό το "μποτιλιάρισμα" στην όλη κυκλοφορία δε λέει να λήξει κ αυτός είναι κ ο λόφος που τα τελευταία χρόνια είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι παρατηρούμε ακραία φαινόμενα με εμμονή σε ίδιες κ ίδιες περιοχές.
Το θέμα είναι αν υπάρχει η πιθανότητα να δούμε το αντίστροφο σκηνικό το χειμώνας σε εμάς(σαν χιονόφιλος δε γίνετε να μην πω την επιθυμία μού).
Δάσκαλε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες κ περιμένουμε τη νέα σας ανάρτηση,γιατί φέτος το καλοκαίρι τελικά προέκυψε μελέτη κ ανάλυση με αυτά που βλέπουμε,την ώρα πού ανέμενα καιρική ανάπαυλα κ ξεκούραση για το φθινόπωρο που έρχεται.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν.
Τα απογευματινα τρεξιματα των μοντελων και ειδικα του ευρωπαικου, σκορπουν τον τρομο! Πουθενα δεν φαινεται αλλαγη στην κυκλοφορια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς φαίνεται μία μικρή ανεπαίσθητη θα έλεγα υποχώρηση της Λαύρας από τις 9:00 του Αυγούστου και σιγά-σιγά μετά τις 10:00 αλλά τώρα εάν από το 45 πας στο 38 και στο 39 Ε δεν το λες και δροσιά και μην παίρνουν όρκο κάποιοι ότι είναι και το τελευταίο καύσο Νίκο επεισόδιο της σεζόν...
ΔιαγραφήΤο κύριο τρέξιμο τόσο στο Gfs όσο και στο ECMWF , είναι εδώ και πολλές ημέρες που πιάνουν την ανώτατη δυνατή τιμή στο θερμοκρασιακό εύρος των Ensembles. Περιέργως συνέβη και στο 12Ζ της Πέμπτης κάτι για εμένα μου προξενεί εντύπωση στο πως το κύριο τρέξιμο , συνεπαίρνει ακόμα και την πιθανή πτώση μετά τις 05-06/08 στα Ensembles.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση , έως και την Τρίτη / Τετάρτη , θα βρεθούμε μπροστά σε έναν καύσωνα που πιθανόν να μείνει στην ιστορία για την "μακροζωϊα" του
Τα σέβη μου δάσκαλε.
Στέλιος
Άλλοι θα πνιγούν και άλλοι θα καούν
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-mslp-rain?base_time=202107291200&interval=6&projection=opencharts_europe&valid_time=202108081200 Ατμοσφαιρική κυκλοφορία χωρίς ατμοσφαιρικό τροχονόμο. Για βρούβες τον στείλαμε. Ευχαριστούμε δάσκαλε. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
Γιατί είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποια θαύμα πρέπει να έγινε, καθώς η νύχτα που πέρασε στην Άρτα ήταν αρκετά δροσερη. Ο σταθμός του ΕΑΑ έγραψε 21.9 ελάχιστη θερμοκρασία και το αεράκι έκανε καλή δουλειά, τόση ώστε ο ύπνος να είναι ευχάριστος με ανοιχτά παράθυρα. Πάντα τέτοια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαύλος
(Β.Α.) συνηθως οι καύσωνες φεύγουν με βίαιο τρόπο ή αργά-αργά όπως ήρθαν; Τι θα γίνει άραγε αυτην την φορά με τον τρέχοντα; Μήπως θα έχουμε μια απότομη και έντονη αντίδραση του καιρού; Απ' ότι θυμάμαι πάντως, συνήθως η μεταστροφή σε φυσιολογικότερες θερμοκρασίες γίνεται πάντα με μια εισβολή ισχυρών βοριάδων, που μερικές φορές (όχι πάντα) συνοδεύονται με βροχές ανάλογης έντασης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένας δε μπορεί να πει τίποτα στην εξέλιξη μετέπειτα.
ΔιαγραφήΚάποιες φορές η φύση εξισορροπεί μετά από έναν τέτοιο ισχυρό καύσωνα με πολύ έντονη κ βίαιη απότομη μεταβολή τού καιρού.
Άλλες φορές όμως η μετάβαση σε φυσιολογικές συνθήκες είχε γίνει με σταδιακή πτώση μέρα τη μέρα κ χωρίς βροχές κ έτσι δεν είχαμε κάτι ακραίο.
Άρα λοιπόν κάνεις δε μπορεί να δώσει απάντηση όσες κ γνώσεις να έχει σε αυτή την ερώτηση.
Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και εν μέρει η ύπαρξη υετού (ζήτημα επάρκειας υγρασίας) εξαρτώνται από την κατεύθυνση από την οποία θα κινηθεί προς τη χώρα μας η διαταραχή που θα σηματοδοτήσει το τέλος του καύσωνα.
ΔιαγραφήΔάσκαλε,με όλο το θάρρος μπορεί να μη συμβεί κ τίποτα από αυτά.
ΔιαγραφήΔλδ να μην υπάρξει καμία διαταραχή που να τελειώσει τον καύσωνα απότομα κ απλά να έχουμε μία ενίσχυση τού μελτεμιού με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με ευσταθής ατμόσφαιρα.
Για αυτό το λόγο έγραψα παραπάνω ότι κανένας δε μπορεί να γνωρίζει.
Εννοείτε ότι δεν ήθελα να επέμβω στις πολλές κ ειδικές σας γνώσεις.
Για να ενισχυθεί το μελτέμι, Φώτη, πρέπει να ανέβουν οι πιέσεις στα Β. Βαλκάνια. Το καλοκαίρι η εγκατάσταση αντικυκλώνα στα Β. Βαλκάνια προϋποθέτει πέρασμα διαταραχής που θα κινηθεί από τα Δ, ΒΔ ή Β προς τα Α, ΝΑ ή Ν αντίστοχα. Ακόμα και βορειότερα της Βαλκανικής να υπάρξει εκ δυσμών προς ανατολάς πέρασμα, το μελτέμι θα ξυπνήσει.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ δάσκαλε,κατανοητό.
ΔιαγραφήΗ θέση που έχει πάρει ο τροπικός αεροχείμαρος και ο χρόνος που φαίνεται να μένει εκεί, είναι σαν ένα δείγμα του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Μας δίνει μαθήματα για τις αλλαγές στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.Θα γίνουμε σοφότεροι τις επόμενες ημέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πρώτη φορά στη ζωή του είδε χιόνι ένας 62χρονος Βραζιλιάνος, καθώς πάνω από 40 πόλεις στην πολιτεία Ρίο Γκράντε βιώνουν ψυχρές συνθήκες και στις 33 εξ αυτών χιόνισε, όπως μεταδίδει το Reuters. Αμάξια και δρόμοι άσπρισαν, πολύς κόσμος βγήκε έξω για να βγάλει φωτογραφίες, με τον 62χρονο οδηγό φορτηγού Iodor Goncalves Marques να κάνει λόγο για την απερίγραπτη ομορφιά της φύσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς απειλούνται από τον παγετό οι καλλιέργειες, καφέ, ζάχαρης και πορτοκαλιών. Μάλιστα, οι διεθνείς τιμές του καφέ και της ζάχαρης αυξήθηκαν ήδη, εξαιτίας του ασυνήθιστα κρύου καιρού στη Βραζιλία. Η Παρασκευή 30/7 αναμενόταν να είναι η πιο παγωμένη μέρα του 2021 για τη Βραζιλία με τις ψυχρές αέριες μάζες να κινούνται πλέον προς το Σάο Πάολο και την πολιτεία Μinas Gerais, απειλώντας κι εκεί τις καλλιέργειες καφέ, κίτρου και ζάχαρης, ενώ σπάνιοι είναι και οι άνεμοι ταχύτητας 80 χιλομέτρων την ώρα που καταγράφονται αυτές τις μέρες στη Βραζιλία.
"Αξίζει τον κόπο, άλλωστε, δεν νιώθεις το κρύο, επειδή το χιόνι είναι τόσο όμορφο" δήλωσε, ωστόσο, στoν τηλεοπτικό σταθμό Globo η Joselaine da Silva Marques από την πόλη Cambara do Sul, ενώ στις γειτονικές Goiás και Mato Grosso υπήρξαν επίσης προβλήματα στις καλλιέργειες καλαμποκιού.
Βίοι αντίθετοι με τη Βραζιλία στην Ελλάδα, αν και την Παρασκευή 30/7 ο καύσωνας δεν ήταν τόσο έντονος στο Θυμάρι, χάρη στη θαλάσσια αύρα του νοτιά που συγκράτησε τη θερμοκρασία κάτω από τους 35 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό της Αναβύσσου. Αντίθετα, όχι πολλά χιλιόμετρα μακριά, στη Βάρη, η θερμοκρασία έφτασε τους 41,7 βαθμούς, καθώς εκεί φυσούσε βοριάς, που συναντώντας τις θερμές αέριες μάζες, λειτούργησε σαν σεσουάρ. Όταν γύρισε και στη Βάρη σε νοτιά η θερμοκρασία υποχώρησε κι εκεί κάτω από τους 35 βαθμούς. Μεταβλητοί ήταν φαίνεται οι άνεμοι. Σταθερά είναι μόνο τα μελανούρια τελευταία στα κρυστάλλινα νερά και τα σκουπίδια δυστυχώς, αν και μάζεψα κάμποσα και αυτή τη φορά από τον βυθό και τη δαντελένια ακρογιαλιά.
https://www.straitstimes.com/world/seeing-snow-for-the-first-time-at-62-brazilians-revel-in-icy-snap
Β. ΣΠ.
Το τέλος του καύσωνα πολλές φορές επίσης σηματοδοτείται από πανίσχυρους καταβάτες - ξηρούς βόρειους ανέμους που ανεβάζουν στην αρχή κατακόρυφα τη θερμοκρασία (πριν την όποια πτώση της) και προκαλούν φοβερές πυρκαγιές. Υπάρχουν επίσης και πολλές περιπτώσεις ξηρικών καταιγίδων που επίσης είναι επικίνδυνες για πυρκαγιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΕΛΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλησπέρα από τα Τρίκαλα των 42βαθμων. Η παρατεταμένη ανομβρία έχε μετατρέψει το Ληθαίο σε οτιδήποτε αλλά όχι ποτάμι. Δεν τον θυμάμαι ποτέ έτσι
ΑπάντησηΔιαγραφή