Αλλαγή του χρόνου, αλλά όχι και του καιρού!

Τα Πιέρια Όρη και κάτω δεξιά ο Αλιάκμονας. Του Γιώργου Τομπουλίδη

Οι παραδοσιακοί καλικάντζαροι θα φύγουν, αλλά οι «αντικυκλωνικοί καλικάντζαροι» δεν φαίνονται πρόθυμοι να το κάνουν!

Η θέα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τους Λιγκιάδες χθες το μεσημέρι. Φωτ. Χρήστος Λώλης

Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (30 & 31/12) υψηλές πιέσεις θα καλύψουν τις περισσότερες χώρες της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, τους ασθενείς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας, οι δύο τελευταίες ημέρες του μήνα και του χρόνου θα περάσουν με ήπιο καιρό, ανέμους γενικά ασθενείς, ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά που θέλουν τη δέουσα προσοχή από τους οδηγούς και θερμοκρασίες οι οποίες θα είναι κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) αυτής της εποχής κυρίως στα νότια. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. 

Αρκτικές εισβολές στη ΒΑ Αμερική και την Ευρώπη

Φίλος με ρώτησε: «Μπορούν να παρατηρηθούν στην Ευρώπη αρκτικές εισβολές σαν αυτές που βιώνει η ΒΑ Αμερική;». Η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί είναι λιγότερες, ακόμα και για τις βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Η εξήγηση βασίζεται στον παρακείμενο χάρτη του Β. Ημισφαιρίου, στον οποίο είναι αποτυπωμένη η μέση κυκλοφορία του Ιανουαρίου σε ύψος περίπου 5,5 χιλιομέτρων (μέση τροπόσφαιρα). Όπως βλέπετε στο συγκεκριμένο χάρτη, που σε γενικές γραμμές είναι αντιπροσωπευτικός της μέσης κυκλοφορίας του χειμώνα, ο πολικός κυκλωνικός στρόβιλος είναι ασύμμετρος με δύο εμφανέστατες σκάφες χαμηλών υψών στη ΒΑ Αμερική και στη ΒΑ Ασία. Στα πλαίσια της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος, μικρές μετατοπίσεις των συγκεκριμένων σκαφών τόσο κατά τη διεύθυνση βορράς-νότος όσο και κατά τη διεύθυνση ανατολική-δύση παρατηρούνται συχνά, αλλά το να εμφανιστεί μια τέτοια σκάφη πάνω από την Ευρώπη συνιστά μεγάλη απόκλιση από τη μέση τιμή (θέση) και ως εκ τούτου έχει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί. 

Κατά πόσο συνέβαλε η υπερθέρμανση του πλανήτη στη δημιουργία της μετεωρολογικής βόμβας στη ΒΑ Αμερική και την επικράτηση εξαιρετικά επίμονων αντικυκλώνων στη Ν. Ευρώπη;

Τις παλαιότερες εποχές συνέβαιναν στη ΒΑ Αμερική εισβολές αρκτικών αερίων μαζών σαν αυτή που συνέβη τις παραμονές των φετινών Χριστουγέννων;  Συνέβαιναν!  Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι την τελευταία τριακονταετία έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στην ένταση ή τη συχνότητα εμφάνισής τους; Όχι, γιατί το δείγμα είναι μικρό και κυρίως γιατί οι βρυχηθμοί της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού δεν αφήνουν να ακουστεί το σήμα των αλλαγών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα ίδια ισχύουν για την επίμονη αντικυκλωνική κυκλοφορία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στη Ν. Ευρώπη, η οποία (αντικυκλωνική κυκλοφορία), όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και τις επόμενες -άγνωστο πόσες- ημέρες.

Η μετεωρολογική βόμβα της ΒΑ Αμερικής

Πόσο ανήμπορος είναι ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις!

 

Η εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη του μήνα

Ο χειμώνας έρχεται κινούμενος από βορρά προς νότο και από τα βουνά προς τους κάμπους, ενώ η  άνοιξη ακολουθεί τις αντίθετες πορείες. Ο φετινός χειμώνας σταμάτησε στην κεντρική Ευρώπη και πολλά από τα βουνά μας δεν έχουν καλυφθεί ακόμη από χιόνι.Στη φωτογραφία του Σταύρου Παυλόπουλου ο μη νιφοστιβής εισέτι Ταΰγετος!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας Δ-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ (Ν. Ιόνιο). Κατά τα άλλα, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία στα νότια θα φθάσει τους 18 βαθμούς, αλλά στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι και πάλι χαμηλές και κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα σημειωθεί ασθενής παγετός. 

Άχρηστα μοντέλα ή κάτι άλλο δεν πάει καλά;

Μεγάλη ξέσπασε αναταραχή για την ανεπάρκεια των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, τα οποία προβλέπουν από τώρα και με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό των Χριστουγέννων, αλλά αδυνατούν να προβλέψουν τον καιρό της Πρωτοχρονιάς ή το πότε θα χιονίσει!

Οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι της παλιάς κοπής καθημερινά κάναμε πρόγνωση καιρού με δύο χάρτες από το Met Office (24 ωρών επιφάνεια και 36 ωρών 500 hPa), τρεις χάρτες (24, 48 και 72 ωρών 500 hPa) από την Ουάσινγκτον που στέλνονταν με mufax και από τα παράσιτα σπανίως διέκρινες την Ελλάδα και περιστασιακά κάποιους χάρτες από το Παρίσι και τη Μόσχα που δεν τους εμπιστευόμασταν (ήμασταν αγγλόφιλοι σαν τον Μαυροκορδάτο). Αν μας έλεγες για τα σημερινά μέσα - βοηθήματα, δεν θα το πιστεύαμε. 

Τα λαμπερά Χριστούγεννα είναι το σίγουρο…

Εις το βουνό (Όθρυς) ψηλά εκεί είν΄εκκλησιά ερημική... Το Χρήστου Τσαντήλα

Η χώρα επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση θυελλωδών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα. 

Περισσότερη Μετεωρολογία και λιγότερη Δημοσιογραφία!

 

Του Λευτέρη Σταθόπουλου

Α) Για τους περισσότερους από εμάς οι εκφράσεις ακραία καιρικά φαινόμενα, ισχυρά καιρικά φαινόμενα  ή επικίνδυνα  καιρικά φαινόμενα  υποδηλώνουν περίπου το ίδιο πράγμα, αλλά από καθαρά μετεωρολογικής πλευράς υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές: 

-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες παρατηρούνται ασυνήθιστες τιμές βασικά των συνεχών μετεωρολογικών παραμέτρων, όπως πχ οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του αέρα. Ο προσδιορισμός γίνεται κυρίως με βάση τη συχνότητα εμφάνισής  τους.

-Τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες οι διαδικασίες ανάπτυξης διαταραχών στην ελεύθερη ατμόσφαιρα προκαλούν  καταστροφές στην επιφάνεια της γης. Παραδείγματα, οι  εκρηκτικές κυκλογενέσεις, οι καύσωνες, οι  ισχυρές ψυχρές εισβολές, οι ισχυρές καταιγίδες και οι  σίφωνες.

-Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες τα καιρικά φαινόμενα οδηγούν στην πρόκληση υλικών καταστροφών ή την απώλεια ζωών. Παραδείγματα, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. 

Ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν είναι σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο. Για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι ακραίες αλλά δεν είναι επικίνδυνες. Από την άλλη πλευρά, ένα μη ακραίο φαινόμενο, όπως η ομίχλη της φωτογραφίας, είναι δυνητικά επικίνδυνο.

Και τούτος ο θερμοκρασιακός ανήφορος, κατήφορο θα φέρει!

Βάστα, Μάκη! (Στοκχόλμη, του Μάκη Αγγελή)

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ. Το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας, προκαλεί νότιο ρεύμα στην περιοχή μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ και αρκετές νεφώσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι ικανές να δώσουν βροχές. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως το πρωί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα ακόμα και κατά 10 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Δυο - τρεις κουβέντες

Τοπίο στην ομίχλη, του Λευτέρη Σταθόπουλου

Φαγώθηκαν όλοι να μας πουν από τώρα τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα, ξεπερνώντας τις δυνατότητες των μοντέλων. Καθένας με τις εκτιμήσεις και τις επιλογές του. Περίεργο; Όχι! Συνέβαινε και παλιά,  όπως φαίνεται σ’ ένα Παράπηγμα του 2ου π. Χ. αιώνα που βρέθηκε στη Μίλητο: «Ο Ήλιος περνά από τον υδροχόο σε 30 ημέρες. Και τότε, τη 2η, σύμφωνα με τον Κάλλιππο, ο Λέων αρχίζει να δύει. Βροχή. Και την 3η , σύμφωνα με τον Ευκτήμονα, η Λύρα δύει το βράδυ. Βροχή. Σύμφωνα με τον Δημόκριτο, καταιγίδα».

Καιρικά χαρακτηριστικά τριών εποχών (το θέρος εκτός)

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς το Αιγαίο θα προκαλέσει τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί γρήγορα ανατολικά και τις απογευματινές - βραδινές ώρες να επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Β-ΒΑ χώρα. 

Επί θύραις αξιόλογη κακοκαιρία φθινοπωρινού τύπου!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας προκαλεί στην περιοχή μας ανέμους του νότιου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ασθενείς ορογραφικές, ως επί το πλείστον, βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις ανατολικότερες περιοχές από τη Θράκη ως τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Το Σάββατο (10/12) στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που τις απογευματινές - βραδινές ώρες κατά τόπους θα ενταθούν. Ως αργά τη νύχτα τοπικές βροχές θα σημειωθούν ακόμα στην υπόλοιπη Δ. Ελλάδα, την κεντρική Στερεά, τη Δ. Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι νότιοι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια. 

Καιρός: παπαδιαμαντικός χειμώνας στην κεντροβόρεια Ευρώπη και αγγελοπουλικό φθινόπωρο στη Μεσόγειο!

Από τον Παρθενώνα Χαλκιδικής, του Τρύφωνα

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν εκεί συνθήκες βαρυχειμωνιάς για διάστημα πολλών ημερών. Αντίθετα, στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος με νοτιάδες, ομίχλες, τοπικές βροχές κατά περιόδους και επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι λίγες και φαίνεται να περιορίζονται στη Δ. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς (Ν. Ελλάδα). 

Και οι μικρές ατμοσφαιρικές διαταραχές είναι ικανές να δώσουν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες

 


Από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής ως το πρωί της Δευτερας θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου (κυρίως) και στις παράκτιες περιοχές Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας και Δ - ΒΔ Πελοποννήσου (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Καλή Κυριακή σε όλους

Σαββατιάτικα…

Ομίχλη στον κάμπο της Βέροιας, του Γιώργου Τομπουλίδη

- Τα παλιά χρόνια, που ήμουν εγώ μαθητής, κάναμε μαθήματα και το Σάββατο. Έχοντας λοιπόν αυτές τις καταβολές, είπα να κάνουμε και σήμερα μάθημα, αρχής γενομένης από τη σχέση ομιχλών ακτινοβολίας και επιφανειακών θερμοκρασιακών αναστροφών (βλέπε εικόνα).

Σε αποδρομή η κακοκαιρία. Χωρίς κρύο τα Νικολοβάρβαρα!

Τα γαλάζια σου γράμματα
τρυφερές αναμνήσεις
να μου λες χίλια πράματα
μα δε λες αν γυρίσεις

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τη χώρα το τελευταίο διήμερο οδεύει προς το Α-ΒΑ Αιγαίο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά. 
Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα αρχίσει με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας (Θράκη και Α. Αιγαίο), αλλά με την αναμενόμενη κίνηση της προαναφερθείσας διαταραχής προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν κι εκεί. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 15 και στα νότια τους 19 βαθμούς. 
Το Σάββατο (3/12), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τη Β. Κρήτη και ίσως το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Φέτος του Αγίου Ανδρέα θα αντρειέψουν τα νερά!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν την περιοχή μας το τελευταίο διήμερο θα κινηθούν προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη σχετική βελτίωση του καιρού. Πάντως, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή κυρίως όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. Κατά τα άλλα, οι ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Ιόνιο). 

Τα highlights του επόμενου τετραημέρου


Κυριακή:

- Offshore οι βροχές στη Δυτική Ελλάδα.

- Το απόγευμα - βράδυ οι Φλωρινιώτες ίσως το δουν.

Ομορφιές...

Παιχνίδια του ανατέλλοντος Ηλίου με το φακό στην Κόνιτσα, του Παναγιώτη Παγουρτζή

Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς προς το χειμώνα

Ζήρεια, 23-11-2022. Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί στην περιοχή μας ΒΔ ανέμους με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), λίγες πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας (Θράκη, Α. Αιγαίο και Δωδεκάνησα) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. 

Μερικές σκέψεις για την εξέλιξη του καιρού το επόμενο 36άωρο στη χώρα

Α. Για το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας

-Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, που όπως αναφέρθηκε σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης δεν είναι μετεωρολογική βόμβα, κινείται Α-ΒΑ και δεν θα περάσει από την περιοχή μας. Θα προκαλέσει, όμως, ενισχυμένους ΝΔ ανέμους οι οποίοι πρόσκαιρα στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

Νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Στοκχόλμη, του Μάκη Αγγελή

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα, που θα αρχίσουν από τη ΒΔ Ελλάδα, ως αργά τη νύχτα θα επεκταθούν σε όλες τις δυτικές περιοχές της χώρας και κατά τόπους θα ενταθούν. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα επικρατήσουν σταδιακά άνεμοι νότιων διευθύνσεων, οι οποίοι στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, επισημαίνεται ότι θα είναι αρκετά χαμηλές οι ελάχιστες τιμές της. 

ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ

- Στη ΒΑ Αμερική ενέσκηψε πρώιμος χειμώνας μετά αφθόνων χιόνων ακόμα και στα πεδινά. Το ίδιο συνέβη και στην κεντροβόρεια Ευρώπη, με την οπισθοδρομούσα εκ της ΒΔ Σιβηρίας ψυχρή αέρια μάζα η οποία ηράσθη τον σκανδιναβικό αντικυκλώνα με αποτέλεσμα τη γέννηση ενός όμορφου (να τον βλέπεις) εμποδισμού τύπου high over low. Στη χώρα μας ο υδράργυρος έφθασε τα υψηλά 20άρια, κάτι το εντυπωσιακό αλλά όχι και πρωτόγνωρο. Η εξήγηση όλων των παραπάνω; Άλλο είναι να είσαι κάτω από τη ράχη ενός ατμοσφαιρικού κύματος και άλλο κάτω από την κοιλιά του!

- Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, παρά τις προβλέψεις των μοντέλων, ισχυρές βροχές και καταιγίδες δεν εκδηλώθηκαν στη Δ. Ελλάδα και βέβαια στο Α. Αιγαίο. Η εξήγηση; Τα μοντέλα υπερτίμησαν το επιφανειακό ΝΔ ρεύμα και υποτίμησαν την αντικυκλωνική κυκλοφορία της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Αυθεντικός Νοέμβρης με νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες που συνήθως είναι επικίνδυνες

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, προερχόμενα από τον Ατλαντικό, διασχίζουν από τα δυτικά προ τα ανατολικά τη Μεσόγειο Θάλασσα και κατά διαστήματα προκαλούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Με αυτές τις συνθήκες, επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Α-ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Σκανδιναβικός αντικυκλώνας δημιουργεί συνθήκες εμποδισμού τύπου «ωμέγα» στην κεντροβόρεια Ευρώπη και προκαλεί ζωνική κυκλοφορία στη Μεσόγειο

Σάββατο 12-11-2022 στην Όθρυ, με τις βελανιδιές ακόμα ντυμένες στα πράσινα.
Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται βορειοανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στη χώρα μας αναμένονται αρκετές νεφώσεις, αλλά βροχές θα σημειωθούν μόνο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, στο Αιγαίο θα διατηρηθεί το βόρειο ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ και στις περισσότερες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. Ένα στοιχείο του καιρού που θέλει κάποια προσοχή είναι οι τοπικές ομίχλες που θα σημειωθούν το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

 

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Νοέμβρης!

«Τσίπουρο κι από γινωμένα γκόρτσα, τις ζιούλες. Η διαδικασία ακριβώς η ίδια μονάχα που στο καζάνι του αποστακτήρα αντί για σταφύλια βάζουμε τα γκόρτσα. Γκορτσιές -αγριαχλαδιές ή αγριαπιδιές- υπήρχαν παντού και κυρίως στις άκρες των χωραφιών. Όταν ήταν βαρυφορτωμένες καρπό ξέραμε ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα ‘ταν βαρύς. Η φύση προνοούσε για τους υπηκόους της.

Σωροί-σωροί τα κίτρινα φύλλα στις πλατείες, τους δρόμους και στους κήπους.

Στην καρδιά τσιμπήματα για τους καθυστερημένους του καλοκαιριού κι η αντάρα να κρύβει το Πάπιγγο και τη Νεμέρτσκα». 

(Οι δώδεκα μήνες του χρόνου – μηνολόγιο, του Τάσου Πορφύρη 2009).

Δεν είναι ακίνδυνο το χαμηλό του Σαββάτου!

Βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται σε πρώτη φάση: στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Β. Σποράδες, την κεντροβόρεια Εύβοια και ίσως τη Φθιώτιδα και σε δεύτερη φάση: στη Ζάκυνθο και ίσως την Κεφαλονιά και τις δυτικότερες περιοχές (ακτές) της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Κατά τα άλλα, για το Σάββατο, ισχύει η πρόγνωση που αναρτήθηκε χθες με τον τίτλο «Βρέχουν και τα οπισθοδρομούντα χαμηλά!»

Βρέχουν και τα οπισθοδρομούντα χαμηλά!

Τα υπέροχα χρώματα του φθινοπώρου, του Σπύρου Μπαλαδήμα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Ν. Ιταλία, κινείται Ν-ΝΑ και τις απογευματινές - βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη βόρεια και την κεντρική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (κεντρικό και βόρειο Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. 

Ατμοσφαιρικά μπλοκαρίσματα

Πηγή: Carola Detring et al., 2020

Στη Μάνη τα πιο συνηθισμένα επώνυμα είναι κατά σειρά αυτά που τελειώνουν: (α) σε –άκος, (β) σε -έας και (γ) σε –όπουλος. Κατ’ αντιστοιχία, στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία οι πιο συνηθισμένοι εμποδισμοί είναι: (α) οι τύπου «Ωμεγα» που χαρακτηρίζονται από έναν τεράστιο αντικυκλώνα (πρωτεύον χαρακτηριστικό) πλαισιωμένο από έναν κυκλώνα στα ανάντη και έναν κυκλώνα στα κατάντη (τρίπολο), (β) οι τύπου «Ρεξ» ή «διπόλου» ή «high-over-low» που διασπούν την κανονική δυτική ροή σε δύο «ισοδύναμα» ρεύματα και (γ) οι ενισχυμένες ράχες (ridges) χωρίς κλειστές ισοϋψείς που είναι ικανές να μπλοκάρουν τη ζωνική ροή και να οδηγήσουν σε μεσημβρινή ροή (Atmospheric blocking and weather extremes over the Euro-Atlantic sectora review, Lisa-Ann Kautz et al., 2022).

Ο νοτιάς πέθανε, ζήτω η γραιγοτραμουντάνα!

Φθινόπωρο στον καστανιώνα της Αγιάσου Λέσβου, του Γιάννη Γώγου

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στις ανατολικές και νότιες περιοχές της θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 23 βαθμούς. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι μονοψήφιες κι έτσι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. 

Ο ανάποδος Βαρδάρης και άλλα τινά επί της εξελισσόμενης κακοκαιρίας


-Ο ανάποδος Βαρδάρης (ΝΑ άνεμος), που κουβαλάει υγρασία και θερμότητα από τον Θερμαϊκό, είναι η αιτία των αξιόλογων ποσών υετού που παρατηρούνται και αναμένονται στις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού (βλέπε εικόνα). Με την ίδια διαδικασία, απόψε και κυρίως αύριο (Κυριακή), το ΝΑ ρεύμα θα συνεισφέρει στο να σημειωθούν μεγάλα υψη υετού στη Ν-ΝΑ Πελοπόννησο, τις ακτές του Σαρωνικού, του Ν. Ευβοϊκού, του ΒΔ Αιγαίου, της Χαλκιδικής και στις ακτές που περιβάλλουν τον Στρυμονικό Κόλπο.

Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων του Σαββατοκύριακου (5-6/11/2022)

Δόξα τω Θεώ - Βοήθα Παναγιά! Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας
ΣΑΒΒΑΤΟ

Στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο βροχές και καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν σημαντικά. Τα προαναφερθέντα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν στο Ν. Ιόνιο, τη Δ. Στερεά και τη Δ. Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 3 - κόκκινη προειδοποίηση).

Τη νύχτα προς την Κυριακή βαθμιαία επέκταση των έντονων καιρικών φαινομένων προς την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Με βροχές και καταιγίδες βαθέος φθινοπώρου (δυνητικά πλημμυρογόνες) το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στη Β. Ιταλία, αναμένεται να κινηθεί ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πάντως, τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και στις ΒΔ περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές. 

Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (1-6/11)

Φθινοπωρινή στροφή του δρόμου και οσονούπω του καιρού, Φωτ. Γιώργος Σταθόπουλος 

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές (μονοψήφιες) ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Μαθήματα Ιστορίας

Διαβάζοντας την ιστορία του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, στέκομαι στα παρακάτω τρία σημεία:

(α) Στην πρώτη επιστολή του Ν. Ζαχαριάδη προς τον Ελληνικό Λαό τρεις ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου.

(β) Στο μερίδιο της δόξας του «ΟΧΙ» που δικαιούται, αν δικαιούται,  ο Ι. Μεταξάς.

(γ) Στην αντίδραση των Ελλήνων που έγραψαν, πέρα από κάθε πρόβλεψη, το Έπος του 1940.

Ας τα δούμε όλα πιο αναλυτικά:

Μπουμπουνητά ή βροντές κανονιών;

Το σούρουπο της 27ης Οκτωβρίου 1940 στη ΒΔ Ελλάδα ήταν συννεφιασμένο. Στα μεθοριακά φυλάκια όλης της έκτασης των Ελληνοαλβανικών συνόρων και στα παγωμένα υψώματα της Πίνδου οι Έλληνες στρατιώτες επαγρυπνούσαν. Εδώ και μέρες περίμεναν τους Ιταλούς, αποφασισμένοι να δώσουν τη δική τους απάντηση στη χωρίς όρια προκλητικότητα των αντιπάλων τους. Με τον ερχομό της νύχτας άρχισαν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες με αποτέλεσμα το έργο των σκοπών - παρατηρητών να γίνει δύσκολο. Με τεντωμένα αυτιά προσπαθούσαν μέσα στο φυσικό χαλασμό να αφουγκραστούν ήχους από ερπύστριες εχθρικών τανκς ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προδώσει το ξεκίνημα της ιταλικής εισβολής. Και σαν να μην έφθανε αυτό, τα αδιάκοπα μπουμπουνητά και τα παράσιτα από τις αστραπές δημιουργούσαν προβλήματα στην επικοινωνία των μεθοριακών φυλακίων με τις διοικήσεις των ταγμάτων προκαλύψεως. Στην έδρα της VΙΙΙ Μεραρχίας αρχικά υπήρχε κάποια αμφιβολία για τις προθέσεις του εχθρού, αλλά όσο οι ώρες περνούσαν και οι πληροφορίες πλήθαιναν, η εικόνα έγινε ξεκάθαρη: η επιθετική κίνηση των Ιταλών είχε ξεκινήσει σε όλο το μήκος του μετώπου.

Χωρίς βροχές και οι πρώτες μέρες του Νοέμβρη

Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι πιθανότητες εκδήλωσης ασθενών τοπικών βροχών στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές είναι περιορισμένες και οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες (25 με 26 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. Πάντως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα τη νύχτα και το πρωί η ψύχρα να είναι αισθητή ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ!


Ευχαριστώ από καρδιάς όλους σας για τις ευχές, τα καλά λόγια, τα αφιερώματα και την αγάπη σας.

Τις θερμότερες ευχές μου στις συνεορτάζουσες και τους συνεορτάζοντες.

Να είστε όλοι πάντα καλά, φίλοι μου.

Ζητείται γαρμπής και όχι του Β-ΒΑ ρεύματος ρανίς!

Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Β-ΒΑ Ευρώπη, όπου και οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλές. Αντίθετα, στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας δεν προβλέπονται βροχές και θα επικρατήσουν και πάλι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο την Τρίτη (25/10) όσο και την Τετάρτη (26/10), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι τοπικές ομίχλες το πρωί, οι ασθενείς άνεμοι και οι καλοκαιρινές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, αν και θα είναι ανεβασμένες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ημερών, δεν θα είναι καλοκαιρινές, τουλάχιστον στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Μνήμες Οκτωβρίου

Στη διάρκεια του Οκτωβρίου οι βροχές χαρακτηρίζονται περισσότερο από την έντασή τους και λιγότερο από τη συχνότητα ή τη διάρκειά τους. Λόγω της μεγάλης έντασης των βροχών οι αιφνίδιες πλημμύρες είναι συχνές με αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο μήνα μεγάλες είναι οι διαφορές της θερμοκρασίας τόσο διαχρονικά όσο και μέσα στον Οκτώβριο ενός έτους. Ακολουθούν κάποιες περιπτώσεις καιρικών φαινομένων σπάνιων στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας. 
  • Στην Αθήνα η λαίλαπα της 14ης/26ης Οκτωβρίου 1852 έριξε έναν στύλο του ναού του Ολυμπίου Διός ύψους 17 μέτρων και ηλικίας 22 αιώνων. Οι Ν-ΝΑ άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 130 και κατά τις εφημερίδες της εποχής 145 χιλ. την ώρα!

Στα… χάι του το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος!

Στην ορεινή Αρκαδία, του Σταύρου Παυλόπουλου

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, εξακολουθούν να επηρεάζουν με βροχές και καταιγίδες τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το κύριο χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (όψιμα μελτέμια), οι οποίοι στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 6 με 7 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι πιθανότητες βροχών είναι ελάχιστες και η θερμοκρασία στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση. 

Άλλο γαϊδουροκαλόκαιρο και άλλο καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου!

Φθινοπωρινή εικόνα στο Νεοχώρι Φαλαισίας, της Αγγελικής Γκογκίδη


Η λέξη γαϊδουροκαλόκαιρο παραπέμπει σε ένα καλοκαίρι μακρόσυρτο που αρνείται με πείσμα να μας εγκαταλείψει, κλέβοντας μέρες και εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο και ενίοτε από το πρώτο μισό του Οκτωβρίου. Η αίσθηση δεν είναι ευχάριστη γιατί όχι μόνο είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη ταλαιπωρία της καλοκαιρινής ζέστης, αλλά και γιατί βιώνουμε συνθήκες αυξημένου δείκτη δυσφορίας λόγω του συνδυασμού των υψηλών θερμοκρασιών, των αυξημένων τιμών της σχετικής υγρασίας και της πτώσης της έντασης των ανέμων (μελτεμιών).

Ο καιρός της εβδομάδας (17-22/10)

Ο καιρός της εβδομάδας σε τίτλους:

-      Δεν προβλέπονται (αξιόλογες) βροχές.

-      Επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων αυξομειούμενης έντασης.

-      Στη Δ. Ελλάδα οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

-      Μονοψήφιες οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 


Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους


Χωρίς φόβο και πάθος

Αγία Πελαγία, 15-10-2022. Φωτ. Ιωάννα Σταματάκη

Η καταστροφική πλημμύρα με τα ανθρώπινα θύματα και τις τεράστιες υλικές καταστροφές που έπληξε χθες την περιοχή της Αγίας Πελαγίας ήταν το είδος της πλημμύρας που ονομάζουμε αιφνίδια πλημμύρα (αλλιώς στιγμιαία ή αστραπιαία πλημμύρα και στα αγγλικά  flash flood). Σύμφωνα με τον ορισμό τους, οι πλημμύρες αυτές προκαλούνται από ραγδαία άνοδο της στάθμης του νερού σε ρέματα, ρυάκια, ποτάμια ή άλλες υδάτινες οδούς, συνήθως ξηρές κοίτες ρεμάτων ή σε αστικές περιοχές, κατά κανόνα ως αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων σε μια σχετικά μικρή περιοχή. Είναι προφανές ότι αυτές οι έντονες βροχοπτώσεις συνοδεύουν καταιγίδες που κατά μέσο όρο διαρκούν από 30 λεπτά ως 1 ώρα. Άρα, όταν θέλουμε να εκτιμήσουμε το δείκτη επικινδυνότητας των ισχυρών βροχοπτώσεων που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες δεν χρησιμοποιούμε 24ωρα ύψη βροχής. Χρησιμοποιούμε συνήθως ωριαίες εντάσεις βροχής, αν και συχνά αρκούν μερικά δεκάλεπτα για να γίνει το κακό. Με αυτά τα δεδομένα, είμαι περίεργος να δω τι έδιναν τα μοντέλα του Αστεροσκοπείου το εξάωρο 08:00 - 14:00 τοπική ώρα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης για να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα του ECMWF και του GFS που ανέβασα στην προηγούμενη ανάρτηση.