Η Ζαγορά βρίσκεται στην
ανατολική (προσήνεμη) πλευρά του Πηλίου σε υψόμετρο 460 μέτρων και η Πορταριά
βρίσκεται στη δυτική (υπήνεμη) πλευρά του βουνού σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το
ύψος του Πηλίου είναι 1624 μέτρα και λίγο νοτιότερα από την κορυφή του
βρίσκονται τα Χάνια σε υψόμετρο 1190 μέτρων.
Με δεδομένα το ανάγλυφο της περιοχής
και τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που επικρατούσαν την 5η
Σεπτεμβρίου, μπορείτε να εξηγήσετε γιατί:
(α) Το ύψος βροχής που σημειώθηκε
τη συγκεκριμένη ημέρα στην Πορταριά ήταν μεγαλύτερο από το ύψος βροχής που
σημειώθηκε στη Ζαγορά;
(β) Το ύψος βροχής που
σημειώθηκε στον Βόλο τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν μεγαλύτερο από το ύψος βροχής που
σημειώθηκε στη Σκιάθο;
(γ) Το ύψος βροχής στον Βόλο
της 5ης Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο 24ωρο ύψος βροχής που
σημειώθηκε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη ή περιοχή της Θεσσαλίας στη διάρκεια της κακοκαιρίας;
Καλή επιτυχία!
Για το άλλο μεγαλύτερο βουνό της Μαγνησίας την Όθρυ ,και εκεί δέχτηκε τεράστιες ποσότητες νερού αλλά άντεξανε τα χωριά της Όθρυς και δεν είχαμε τέτοιου είδους καταστροφές μεγάλες.Χρήστος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωφοί Μαγνησίας στην Όθρυ τεράστιες ποσότητες νερού 550χιλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην τα ανακατεύετε όλα. Στους Κωφούς Μαγνησίας στις 5/9 έπεσαν 153 χιλιοστά. Στις 6/9 έπεσαν περισσότερα (υπερδιπλάσια) χιλιοστά.
ΔιαγραφήΚαλησπερα δασκαλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήα) Σχεδον παντα η προσηνεμη περιοχη δεχεται το μεγαλυτερο υψος βροχης με ανατολικο βορειοανατολικο ανεμο. Πιστευω πως η ζαγορα και γενικα το ανατολικο πηλιο δεχτηκε τα πιο πολλα mm. Αλλωστε και ο πυρηνας καταιγιδων ανατολικα του πηλιου δημιουργηθηκε με συνεχεις ανατροφοδοτησεις.
β) Για μενα ισχυει το ιδιο με την ερωτηση α. Η σκιαθος δεχτηκε πιο πολλα mm.
γ) Εδω θεωρω πως γενικα η θεσσαλια δεχτηκε πιο πολλα mm απο τον βολο στο 24ωρο της 5ης σεπτεμβριου. Την δευτερη μερα ζωνη των πιο ισχυρων καταιγιδων εισχωρησε πιο μεσα στον ηπειρωτικο κορμο.
Καλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήα) οφείλεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Πορταριάς, σε συνδυασμό i) με το πρότερο πέρασμα από τα ψηλά του Πηλίου και συνεπή ενίσχυση του αιτίου και ii) την μικρή απόστασή της από τα ψηλά του Πηλίου,
β) ο Βόλος βρίσκεται σχετικά κοντά στην ενίσχυση του φαινομένου λόγω του ορεινού όγκου, ενώ η Σκιάθος δεν φέρει ιδιαίτερη υψομετρική αντίσταση στο ανατολικό ρεύμα και
γ) όλες οι άλλες περιοχές είναι αρκετά μακρύτερα από ορεινό όγκο στα ανατολικά τους.
Ευχαριστώ.
Να προσθέσω ότι κάτι παρόμοιο γίνεται πολλές φορές τον χειμώνα με το χιόνι.
ΔιαγραφήΊσως επειδή όσο πιο δυτικά....τόσο ο ΒΑ συναντούσε...τον Α-ΝΑ (σύγκλιση)....δλδ όσο πιο δυτικά τόσο περισσότερο "φρενάριζαν " οι υδρατμοί του Αιγαίου...και είχαν περισσότερη εμμονή "θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έπρεπε να προβληματίζει κάτα πόσο σωστά λειτούργησαν τα βροχόμετρα όπως και στην πόλη της Καρδίτσας του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα προσωπικά με βάσει τα στοιχεία και άλλες ενδείξεις μου φαίνονται τα ύψη βροχής κάπως υπερκαταγεγραμμένα.
Σύμφωνα με παρατηρήσεις στα 30 χιλιοστά νερού κερδίζονται 10.
ΔιαγραφήΟπότε στο σύνολο της κακοκαιρίας που έγραψε ο μετερολογικός σταθμός της Καρδίτσας στα 750m υπολογίζεται οτι πρέπει να κερδίθηκαν γύρω στα 200 χιλιοστά με τα πραγματικά είναι κάπου στα 550.
Και παλί δεν είναι μικρό το ποσό.
Kαλησπέρα! Ερώτηση γιατί θεωρώ είμαι άσχετος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τελευταία βλέπω πολλούς να τον ονομάζουν μεσογειακό κυκλώνα το χαμηλό που μας πέρασε. Για να είναι μεσογειακός κυκλώνας δεν πρέπει να γεννηθεί στην μεσόγειο; Αυτή δεν ήταν ψυχρή αέρια μάζα που επισκέφτηκε την περιοχή;
Ευχαριστώ για τα φώτα σας!
Γιάννης
ΝΦ
Αφού απάντησαν, μάλλον σωστά, στις ερωτήσεις του κ. Ζιακόπουλου, ο Αλέξανδρος, ο Χρήστος, ο "Θωμάς" και ο Φώτης, να επιχειρήσω να δώσω μία εξήγηση στη δική σου απορία. Jeank.
ΔιαγραφήΝομίζω ότι μεσογειακός κυκλώνας ονομάστηκε ο Daniel όταν κινήθηκε από το νότιο Ιόνιο που ήταν στάσιμος προς τη Λιβύη. Δηλαδή, στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οπότε και διέσχισε περίπου τη μισή Μεσόγειο. Προφανώς θα πληρούσε τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες ορίζεται ο μεσογειακός κυκλώνας.
Πολύ σωστά.
ΔιαγραφήΑ. Οι πολύ ισχυροί ανατολικοί άνεμοι πού έπνεαν στη χαμηλή τροπόσφαιρα μεταφέροντας τεράστια ποσά υγρασίας από το βόρειο Αιγαίο εκτός τού προσήνεμου Πηλίου εισχωρούσαν και την ανεμολογική σύγκλιση πιό δυτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης το θερμό ακόμη έδαφος της ηπειρωτικής χώρας λόγω εποχής σε συνδυασμό την ορογραφία του Πηλίου διατήρησε την ένταση των καταιγίδων(κατάφερε δλδ να υπερπηδήσει την οροσειρά) και στα ενδότερα της Μαγνησίας και ειδικά στις ορεινές ημιορεινές περιοχές πού ο υγρός-ασταθής άνεμος κατέβαινε από την κορυφή του Πηλίου.
Β. Ο Βόλος βρισκόταν πολύ κοντά από την ορεινή περιοχή της Πορταριάς άρα συν τις παραμέτρους που αναλύθηκαν στο Α. η περιοχή επλήγη περισσότερο από την ευάλωτη στο ανατολικό ρεύμα Σκιάθο.
Επίσης στην περίπτωση της Σκιάθου δεν λειτούργησε λόγω εποχής και φύσης της περιοχής ούτε το αίτιο της ενίσχυσης από την ορογραφία του Πηλίου.
Γ. Βάση της κυκλοφορίας και τη θέση της ψυχρής αέριας μάζας την 5η Σεπτεμβρίου συν τις απαντήσεις Α. και Β. εύκολα εξηγείτε η πρωτιά του Βόλου όσον αφορά τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας.
Την 6η τού μήνα η κυρίως σύγκλιση προχώρησε δυτικότερα.
Καλησπέρα σας ισχύουν κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για όψιμο κύμα καύσωνα το τελευταίο πενθήμερο του μηνός ;κάτι τέτοιο διαβάζω
ΔιαγραφήΤουναντίον θα έλεγα Σπύρο...
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλη την παρέα! Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η αέρια μάζα πρώτα συναντάει τη Ζαγορά που είναι σε πιο χαμηλό υψόμετρο. Στη συνέχεια συνεχίζει να ανυψώνεται, να ψύχεται και να εμπλουτίζεται σε υδρατμούς με αποτέλεσμα όσο ανυψώνεται, τόσο να εντείνεται η ένταση των φαινομένων. Τη στιγμή που συναντά την κορυφογραμμή του Πηλίου, λόγω "αδράνειας", συνεχίζει για λίγο την ανοδική πορεία και στη συνέχεια πέφτει στην υπήνεμη πλευρά έχοντας κατορθώσει το peak της έντασης των φαινομένων. Αυτό το "παράδοξο" που βλέπουμε κάποιες φορές με τα υπήνεμα που δέχονται περισσότερο υετό απ' τα προσήνεμα, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Θεοδώριανων με Βουργαρέλι. Μόνο που στα ανατολικά προσήνεμα αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να μη λειτουργεί για υψόμετρα 2000+ με καιρό ΒΑ ρεύματος, οπότε για το Πήλιο των 1600+ μ. ίσως λειτούργησε μια χαρά. Γι' αυτό και η διαφορά Βόλου με Σκιάθο. Τώρα τοπικοί παράγοντες που αφορούν ανάγλυφο ή ευνοϊκές συγκλίσεις, σίγουρα έπαιξαν ρόλο αλλά είναι δύσκολο να ανιχνευθούν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το "παράδοξο" του αυξημένου υετού στα υπήνεμα σε σχέση με τα προσήνεμα υπάρχει μια θαυμάσια μελέτη για το Καρμήλιο Όρος στο Ισραήλ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://journals.ametsoc.org/configurable/content/journals$002fapme$002f36$002f6$002f1520-0450-36.6.748.xml?t:ac=journals%24002fapme%24002f36%24002f6%24002f1520-0450-36.6.748.xml
Αντώνης
Μάλλον έχει να κάνει με το υψόμετρο
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ υετός της μέρας εκείνης δεν ήταν καθαρά ορογραφικος υετός αλλά αποτέλεσμα μιας ζώνης σύγκλισης που δημιουργήθηκε και είχε διεύθυνση βόρεια Εύβοια,νότιο Πήλιο,Παγασητικός, Βόλος κτλ.Οπου υπάρχει η πιο έντονη σύγκλιση είναι και ο υετός περισσότερος,ασχετα από τις υπόλοιπες παραμέτρους.Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, συγνώμη,είπα να προσπαθήσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Κύριε ζιακοπουλε μια ερώτηση ξέρω ότι στις προβλέψεις σας είχατε προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα στην περιοχή μας τον Βόλο αλλά περιμένατε τόσα Χιλιοστά βροχης η κάτι λιγοτερο?
ΑπάντησηΔιαγραφή