Αναμφίβολα, η κακοκαιρία «Ντάνιελ»
θα αποτελέσει αντικείμενο δεκάδων μελετών, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να
μάθουμε τι ακριβώς συνέβη στη διάρκειά της και κυρίως στη φάση των πλημμυρών της
Μαγνησίας (5/9) και στη φάση των πλημμυρών του θεσσαλικού κάμπου που ακολούθησε
(6-7/9). Οι πάσης φύσεως μετεωρολογικές παρατηρήσεις και οι αναλύσεις των
μοντέλων είναι τα απαραίτητα εργαλεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων, που, εκτός
των άλλων, θα μας βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής απέναντι
στα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η αποσταθεροποίηση του κλιματικού συστήματος.
Αναφορικά με τα συνοπτικής και υποσυνοπτικής κλίμακας αίτια που οδήγησαν στην μεγάλης έντασης, διάρκειας και έκτασης κακοκαιρία «Ντάνιελ», σχετική αναφορά έκανα στην ανάρτηση: «Ο Ντάνιελ αφήνει πίσω του θανάτους, συντρίμμια αλλά και διδάγματα» της 8ης Σεπτεμβρίου 2023. Τα ερωτήματα που σας έκανα για την κατανομή των υψών βροχής στην περιοχή της Μαγνησίας την 5η Σεπτεμβρίου είναι ερωτήματα που απασχολούν κι εμένα, καθώς δεν μπορώ να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα χωρίς λεπτομερείς μετεωρολογικές παρατηρήσεις και χωρίς τις λεπτομερείς αναλύσεις των μοντέλων στις οποίες αυτά στηρίχθηκαν για να κάνουν τις πολύ επιτυχημένες προβλέψεις τους. Ο λόγος, λοιπόν, της υποβολής των ερωτήσεων ήταν να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις τοπικές συνθήκες που επικράτησαν στην Μαγνησία και οδήγησαν στα πολύ μεγάλα ύψη υετού. Εννοείται ότι παίρνουμε ως σωστές τις παρατηρήσεις του ΕΑΑ.
Στην κατανομή του υετού στη
Μαγνησία καταλυτικό ρόλο έπαιξε το Πήλιο, καθώς οι επιπτώσεις των ορεινών όγκων
στα μοτίβα των βροχοπτώσεων είναι σημαντικές. Θυμίζω εδώ ότι στις προσήνεμες
πλαγιές των βουνών η βροχόπτωση είναι αυξημένη, ενώ στις υπήνεμες πλαγιές τους είναι
μειωμένη. Τα γεγονότα βροχόπτωσης στις υπήνεμες περιοχές ενός βουνού εξαρτώνται
από τις διαστάσεις του βουνού, την ταχύτητα και τη διεύθυνση του πνέοντος
ανέμου, την ατμοσφαιρική αστάθεια, την περιεκτικότητα των νεφών σε νερό, την τοπογραφία
της υπήνεμης πλευράς και την απόσταση από την κορυφή του βουνού.
Τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που
σημειώθηκαν στην Πορταριά και στην πόλη του Βόλου οφείλονται στη θετική
συνεισφορά όλων των προαναφερθέντων παραγόντων (μικρό ύψος του Πηλίου, ισχυροί
άνεμοι, μεγάλη ατμοσφαιρική αστάθεια και περιεκτικότητα των νεφών σε νερό,
ευνοϊκή τοπογραφία και μικρή απόσταση από την κορυφή του βουνού, που ισχύει
ιδιαίτερα για την περίπτωση της Πορταριάς). Έτσι δικαιολογείται η «διάχυση» των
ισχυρών βροχοπτώσεων από τις προσήνεμες προς τις υπήνεμες περιοχές του Πηλίου
που κράτησε πολλές ώρες λόγω των μεγάλης διάρκειας ευνοϊκών συνθηκών που είχε
δημιουργήσει η μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Όμως, τα τεράστια ύψη βροχής
που σημειώθηκαν στην Πορταριά και στην πόλη του Βόλου ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλα
χωρίς τις συνθήκες ισχυρής ανωμεταφοράς (convection) που παρατηρήθηκαν στις συγκεκριμένες
περιοχές για διάστημα αρκετών ωρών. Έχω τη γνώμη ότι αυτές οι συνθήκες ανωμεταφοράς
δημιουργήθηκαν λόγω της σύγκλισης του επιφανειακού Β-ΒΔ ρεύματος ασθενούς έως
μέτριας έντασης που επικρατούσε τουλάχιστον στην αρχή της όλης φάσης στις Δ-ΒΔ
περιοχές της Μαγνησίας με το Α-ΒΑ ρεύμα που κατέβαινε από το Πήλιο. Προφανώς, όταν
το Α-ΒΑ ρεύμα ενισχύθηκε σημαντικά, το Β-ΒΔ ρεύμα ηττήθηκε κατά κράτος.
Ευχαριστώ πολύ για τη
συμμετοχή και τη συνεισφορά σας στη συζήτηση.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
Σας το είχα γράψει κ τον χειμώνα στην κακοκαιρία που μου διαφεύγει το όνομα της που χιόνισε αρκετά στην πόλη του Βόλου ότι εχω την εντύπωση ότι κάτι γίνεται με την λίμνη Κάρλα. Αυτό δεν το λέω έτσι αυθαίρετα έχω ακούσει από τους παλιούς που λέγανε για την λίμνη ότι όταν την αποξηρανανε είχε αλλάξει όλο το κλίμα της περιοχής μήπως τώρα σιγά σιγά που επανέρχεται στα φυσιολογικά της δημιουργεί κ αυτή με την σειρά της κάποια ανατροφοδοτηση?
ΑπάντησηΔιαγραφήTo θέμα είναι, δυστυχώς, ότι οι συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel θα κρατήσουν για πολύ - άγνωστο πόσο - ακόμα. Δεν είναι μία κακοκαιρία που απλά συνέβη και πέρασε. Οι αρνητικές επιπτώσεις της θα είναι μακροπρόθεσμες απ' ό,τι φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν βλέπεις στην Αττική που έβρεξε πολύ λιγότερο, η θάλασσα να είναι ακόμα καφέ, 10 μέρες μετά τις βροχές, σε σημεία που έχει υπόγειες διαβάσεις ή χώματα, τα οποία "γλείφει" το νερό και τα παίρνει μέσα, καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στη Θεσσαλία. Κουράγιο στους ανθρώπους. Και φίλτρα στις βρύσες για όσους έχουν τη δυνατότητα.
Σας ευχαριστούμε και εμείς κύριε Ζιακόπουλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Ευχαριστούμε δάσκαλε γιά την αναλυτική επεξήγηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά δεν έχω δει χάρτες πραγματικών ανέμων εκείνης της ημέρας για να βγάλω ένα συμπέρασμα βάση των μοντέλων.
Υποθετικά μιλήσαμε, όπως και εσείς απ 'ότι καταλαβαίνω το ίδιο.
Πολύ πιθανόν η ανεμολογική σύγκλιση να ήταν αυτή του παραπάνω χάρτη(αρχικά τουλάχιστον) και να είχαμε την ισχυρή ανωμεταφορά στην περιοχή.
Σίγουρα ένας που είναι γέννημα θρέμμα της Μαγνησίας, έχει επαφή με τη φύση και γνωρίζει μετεωρολογία θα μπορούσε να μας δώσει και κάποιες άλλες πτυχές του θέματος.
Καλησπέρα κ Ζιακόπουλε και σε όλη την ομάδα . Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμο αλλά παρατήρησα στο νησί μας τη Σκόπελο
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Κοντά στη σύγκλιση ανάμεσα Σκόπελο και Κύμη , πάνω στο νησί μας υπήρχε επιφανειακός άνεμος που ερχόταν απο Ν-ΝΔ προς Β- ΒΑ ενω η σύγκλιση στα ψηλά ήταν ΒΔ με ΒΑ ( πολυ πιο ισχυρός )
2. ήταν πολύ εμφανής η άνοδος της θερμότητας και απο το έδαφος προς τον ουρανό
Υπάρχει περίπτωση και το απογυμνωμένο έδαφος απο πυκνή βλάστηση απο τη φωτιά της Β. Εύβοιας και το πιο ζεστό έδαφος της να βοήθησε και αυτό στο να μεταφερθούν πιο θερμές αέριες μάζες επιφανειακά στον κλειστό Παγασητικό κόλπο;
Με εκτίμηση
Γιάννης
Δάσκαλε το 1987 στην Αγγλία με την υπερκαταιγίδα μιλούσαν για αποσταθεροποίηση του κλίματος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε με την υπερκαταιγίδα του 1987 ούτε με τον κατακλυσμό του Νώε είχαν μιλήσει για απορρύθμιση του κλίματος. Αντίθετα, και τότε και τώρα και εσαεί θα μιλούν για την απορρύθμιση του εγκεφάλου!
ΔιαγραφήΣτό σ΄ σχόλιο του κυρίου Ζιακόπουλου προσθέτω και την μνεία της κας Εισαγγελέα Αρείου Πάγου...για την κλιματική αλλαγή "ανεξαρτήτως της όποιας σχέσης του καιρικού αυτού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή, που ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας¨" ,φυσικά σε μία κανονική πολιτεία.. δεν θα χρειαζόταν ένας Εισαγγελέας να μας ξαναφέρει στην λογική....αλλά σε εμάς...δυστηχώς... είναι αναγκαία...μπράβο της!."θωμάς"
ΔιαγραφήΕγώ απλά εννοούσα ότι αν αυτό γινόταν πριν 30 χρόνια δεν θα το συνέδεαν με την κλιματική αλλαγή
ΔιαγραφήΑυτό (ο «Ντάνιελ») πριν από 30 χρόνια δεν θα συνέβαινε όπως ακριβώς συνέβη πριν από κάποιες μέρες. Αυτό προσπαθώ να σας πω -χρόνια τώρα- από το μπλογκ και άλλα μέσα ενημέρωσης.
ΔιαγραφήΑυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι πόσο ακριβώς μικρότερη θα ήταν η ένταση ή η διάρκεια του "Ντάνιελ" αν αυτός συνέβαινε πριν από κάποιες δεκαετίες.
Καλημέρα σε όλους.
Αρκετοί από εμας που σας παρακολουθούμε κ.Ζιακοπουλε,έχουμε καταλάβει τι λέτε και τα λέμε σε άλλους.Καποιοι καταλαβαίνουν,κάποιοι όχι.
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Aνακοινώθηκε η υπαγωγή της ΕΜΥ στην πολιτική προστασία...αιντε καλορίζικο το μωρό...κύριε Ζιακόπουλε..."θωμάς"
ΔιαγραφήΚάποιοι επίσης έχουν έπαρση και κάποιοι όχι.
ΔιαγραφήΤους 34 με 35 βαθμούς έφτασε και σήμερα η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στην Κρήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω από 30β στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
Για άλλες 8 με 10 μέρες περίπου η καλοκαιρινή νιρβάνα συνεχίζετε με υψηλές θερμοκρασίες τα μεσημέρια και κάποια σποραδική αστάθεια τα απογεύματα στα κεντρικά και βόρεια.
Αρχίζουν όμως και υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις γιά αλλαγή του σκηνικού τις τελευταίες ημέρες του μήνα από τα δυτικά ΒΔυτικα της χώρας μας.
Στον πανευρωπαϊκο χάρτη των βαρομετρικών πιέσεων με τις ισοβαρείς(από τα δύο μεγάλα μοντέλα ecmwf gfs) παρατηρούμε ότι σταδιακά μέρα με την ημέρα γιγάντια χαμηλά μπαίνουν από τον Ατλαντικό στη Μ. Βρετανία και από κει στα ενδότερα της ευρωπαϊκής ηπείρου με αρκετά φαινόμενα.
Εάν μετά τις 24 του μήνα υψωθεί ο Αζορικός στην ακτογραμμή της δυτικής Ευρώπης,μέρος του αεροχειμάρρου θα καταφέρει να διεισδύσει νοτιότερα και με επακόλουθο την δυτική κυκλοφορία η χώρα μας θα μπει σε τροχιά κάποιων βροχών φθινοπωρινής φύσεως(αυτό ισχύει πρωτίστως για τα δυτικά και βόρεια).
Όλα αυτά σαν μια πρώτη εικόνα καθώς τα στοιχεία όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολύ ευμετάβλητα λόγω εποχής.
Καλό σαββατόβραδο και καλή Κυριακή.
Σωστός Θωμά... Καλορίζικο και καλότυχο το μωρό... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή32 βαθμούς σήμερα στην Ξάνθη και η θάλασσα λάδι και ζεστή για την εποχή. Σπάνια αυτά για την περιοχή μας ειδικά παλιότερα τις δεκαετίες του 80 και του 90 αλλά μάλλον αποτοκα της κλιματικής αλλαγής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά, πάντως, τον Σεπτέμβρη η θάλασσα είναι ζεστή, αφού κρατάει θερμότητα από το καλοκαίρι. Λειτουργεί περίπου σαν μπαταρία, που αργεί να φορτίσει, αλλά και να αποφορτιστεί. Έτσι η θάλασσα ουσιαστικά κρυώνει στα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, ενώ αρχίζει να ζεσταίνεται, μετά τον χειμώνα, κατά τον Μάιο πια. Μπορεί επίσης να είναι ζεστή ακόμα και με έντονο κυματισμό, για παράδειγμα στις προσήνεμες στον νοτιά παραλία, ακόμα και μέσα στον χειμώνα.
ΔιαγραφήΤώρα που θα γίνει η υπαγωγή της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο θα είναι άραγε αμερόληπτες οι προγνώσεις η θα κινδυνολογουν για προφανείς λόγους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει ήδη η πρώτη αντίδραση στη συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού από τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί" και κατά συνέπεια "δεν χρειάζεται η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αφού η συνεργασία τους μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας".
ΔιαγραφήΑναφέρει, επίσης, ότι το ίδιο κάνουν και άλλα ερευνητικά κέντρα, όπως για παράδειγμα το ΕΛΚΕΘΕ, που δεν έχει υπαχθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τα κεντρικά του οποίου βρίσκονται μεταξύ Σαρωνίδας και Αναβύσσου και μελετά τα θαλάσσια είδη, την ποιότητα και τη σύσταση των υδάτων, τους θαλάσσιους πόρους, ενώ διαθέτει και Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.
Κι εμείς ευχαριστούμε Δάσκαλε που εμπλουτίζετε τις γνώσεις μας καθημερινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς τόσες μέρες μετά και ακόμα μετράμε τις πληγές μας ως απροετοίμαστο κράτος. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και είναι αστείο να λέμε ότι δεν υπήρχαν ευθύνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλέον θα παρακαλάω να έχουν όλοι καιρό Αττικής σε περίπτωση που μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ανθρωποι και ζώα σε αυτή τη χώρα.
Ο καιρός της επόμενες μέρες αδιάφορος. Ελπίζω μέχρι την επόμενη κακοκαιρία να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία φάση ομαλοποίησης, κανονικότητα μου φαίνεται αστεία φράση πλέον.
υγ. Θεωρώ η Κάρλα πρέπει να μείνει στην θέση της, τι πιστεύεται;
Γιάννης
Νέα Φιλαδέλφεια
Καλό θα ήταν να μείνει στην θέση της η λίμνη Κάρλα όπως πολύ σωστά θεωρείτε.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την εξήγηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θεσσαλία.. Κάθε φορά που γράφεται και εξηγείται τον καιρό πέρα από την ενημέρωση μαθένουμε και κάτι καινούργιο!
ΑπάντησηΔιαγραφή26 βαθμούς τα νερά του Ιονίου και 27 με 28 στο Κρητικό και τα Δωδεκάνησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως φαίνεται αυτές οι θερμοκρασίες των νερών θα μείνουν για αρκετές μέρες ακόμη καθώς η θερμοκρασία ειδικά από την Τρίτη και μετά θα σκαρφαλώνει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Γαϊδουροκαλόκαιρου.
Όλα αυτά γενικά δεν μου αρέσουν καθόλου γιά τη συνέχεια.
Έχει χαθεί εντελώς η κανονικότητα της άνοιξης και του φθινοπώρου και όταν έρθει κάποια οργανωμένη διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο, θα τρέμει πάλι το φυλλοκάρδι μας.
Από την άλλη είμαι καιρόφιλος και λάτρης της κάθε εποχής και δεν θα παρακαλάω να έχει όλη την ώρα ανομβρία γιά να μην έρθει ότι έρθει.
Ο καιρός άλλωστε στο πλήρωμα του χρόνου είναι πάντα όπως συχνά λέω ο δίκαιος κριτής και δικαστής.
Ότι δεν φέρει στην ώρα του θα το φέρει καθυστερημένα.
Άστα Φώτη μας τα χάλασε ο καιρός για το 3ο δεκαήμερο ενώ πριν μέρες φαινόταν καλά πράματα!
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλησιάζει ή ώρα της Τυνησίας και της Σικελίας. Εμείς έχουμε καιρό ακόμη μέχρι το 40ήμερο που είπαμε στις 13 Σεπτεμβρίου.
Χιλιάδες διαδηλωτές κήρυξαν την έναρξη της Εβδομάδας για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη και ενόψει της ΓΣ του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Reuters. To αίτημα τους προς τον Joe Biden και τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες είναι να βάλουν τέλος στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Μεταξύ άλλων, έγιναν πορείες και συναυλίες από περίπου 15 χιλιάδες διαδηλωτές, που κρατούσαν και πλακάτ που έγραφαν ότι "τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν" και "κηρύξτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα". Ένας διαδηλωτής είχε ντυθεί χιονάνθρωπος που έλιωνε, προειδοποιώντας για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΜΚΟ Climate Group που έχει στόχο να κινητοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες για να δράσουν για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, έχει προγραμματίσει συνολικά 500 διαδηλώσεις σε 54 χώρες, αυτή την εβδομάδα. Οι διοργανωτές αυτών των διαδηλώσεων ευελπιστούν να συγκεντρωθούν πάνω από 1 εκ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία και αλλού.
Οι διαδηλώσεις γίνονται δύο μήνες πριν τη Σύνοδο COP28 του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην οποία πάνω από 80 χώρες θα επιδιώξουν μία συμφωνία για τη βαθμιαία εξάλειψη του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μία πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο πλανήτης έχει μπει σε επικίνδυνη τροχιά και για να αποφευχθεί μία ακόμα πιο σοβαρή υπερθέρμανση χρειάζεται δραστική μείωση στη χρήση άνθρακα, ως πηγή ενέργειας, μέχρι το 2030.
https://www.arabnews.com/node/2375481/amp
Τι γνώμη έχετε κ.Ζιακόπουλε που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε να μεταφέρει το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών κάτω από την δικαιοδοσία της πολιτικής προστασίας;
ΑπάντησηΔιαγραφή