Photo: AP/Alberto Saiz |
Το βασικό μεγάλης κλίμακας αίτιο που
προκάλεσε τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία ήταν ένα αποκομμένο χαμηλό της
ανώτερης ατμόσφαιρας (DANA
το αποκαλούν οι συνάδελφοι της Ισπανίας), το οποίο έπαιξε το ρόλο της
πλατφόρμας, πάνω σε κάποιες περιοχές της οποίας έπεσε πολύ νερό σε λίγη ώρα.
Αποκομμένα χαμηλά δημιουργούνταν στην
ατμόσφαιρα και πριν την κλιματική αλλαγή, με καταστροφικά πολλές φορές
αποτελέσματα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Το αίτιο των καταστροφών ήταν και είναι
βασικά δυναμικό, αλλά η μορφολογία του εδάφους και ένας μηχανισμός μεταφοράς
θερμού και υγρού αέρα σε μια περιοχή, όπως συνέβη με το Α-ΝΑ ρεύμα στην
ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ένταση και τη
διάρκεια των βροχοπτώσεων.
Το αποκομμένο ανώτερο χαμηλό της
Ισπανίας ήταν αρκετά βαθύ για την εποχή και το γεγονός αυτό εν μέρει μπορεί να
αποδοθεί στην απορρύθμιση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προκαλεί η
υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη γνώμη μου, οι θερμοκρασιακές συνθήκες του
εδάφους (στεριάς και θάλασσας) ήταν αυτές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην
ένταση των φαινομένων και αναμφίβολα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Προχθές στην περιοχή Chiva της Ισπανίας έπεσαν
491,2 χιλιοστά βροχής σε ένα εικοσιτετράωρο. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά έπεσε
σε διάστημα 8 ωρών και, το σημαντικότερο, σε μία μόνο ώρα έπεσαν 160 χιλιοστά
βροχής. Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο του οποίου οι υποδομές να αντέχουν σε
τέτοιες ωριαίες εντάσεις.
Το έχουμε γράψει πολλάκις: ο Δάσκαλος έχει την ικανότητα να μεταδίδει σύνθετες επιστημονικές έννοιες με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να μπορούν να κατανοήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς φίλε μου δεν μπορούν να κατανοήσουν όλοι τα λεγόμενα του δασκάλου.
ΔιαγραφήΜε 50 χρόνια πείρας και αδιαμφισβήτητη επιστημονική γνώση και λέει "κατά την γνώμη μου".Θα μπορούσε να βάλει και το ταπεινή.
Ο κάθε τυχάρπαστος θα πάρει το συγκεκριμένο σχόλιο και το προηγούμενο περί ονομάτων,θα το κάνει κουλουβάχατα στο μυαλό του και θα το καταθέσει ως απαύγασμα της γνώσης του.
Ο Δάσκαλος τα λέει πολύ απλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι παλιά υπήρχαν αποκομμένα χαμηλά όπως και έντονα φαινόμενα.
Στη σημερινή εποχή όμως και ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, όλα αυτά τα φαινόμενα αναπτύσσονται και αλληλεπιδρούν σε μια θάλασσα και μια ξηρά, πολύ θερμότερη απ'ότι πριν.
Η ζέστη τι απελευθερώνει όταν συνδυάζετε με μια διαταραχή?
Τεράστια ποσά ενέργειας.
Τέλος.
Το ζήτημα που κρύβει πολλές και διαφορετικές πτυχές και είναι πολύπλοκο στο να απαντηθεί και το ψάχνω και εγώ αρκετά, είναι για ποιο λόγο στην παγκόσμια κυκλοφορία παρατηρούνται τόσο τεράστια και με διάρκεια μπλοκαρίσματα τα τελευταία χρόνια.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι προσεύχονταν για βροχές και ήταν χαρούμενοι που επιτέλους αυτές θα έρχονταν, οι πλημμυροπαθείς, πλέον, Ισπανοί. Τραγική ειρωνεία είναι, επίσης, ότι πριν ένα χρόνο η ισπανική κυβέρνηση είχε διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ για να ανακουφίσει αγρότες και καταναλωτές από τις συνέπειες της ξηρασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ξηρασίες είναι συνηθισμένες στην Ισπανία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια, με συνέπεια να διακόπτονται βίαια από ακραίες καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι όλο και πιο έντονες, επειδή υπάρχει περισσότερη υγρασία (υδρατμοί) στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, που οδηγεί στην εξάτμιση μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τη θάλασσα.
Αλλά επειδή τα αίτια της τραγωδίας τα ανέλυσε πολύ ωραία ο κ. Ζιακόπουλος, να προσθέσω ότι παίζει ρόλο και το πώς έχουμε οργανώσει οι άνθρωποι τη ζωή μας. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στη φύση, όπως έγραψε, επίσης, πολύ σωστά η δασολόγος Βασιλική σε άλλη ανάρτηση.
Πολύ απλά, έχουμε εξαπλωθεί παντού, χτίζοντας ανεξέλεγκτα και θα φέρω ένα παράδειγμα που δεν έχει να κάνει με τον καιρό, αλλά με την άγρια ζωή. Με τις αλεπούδες που τις βλέπουμε πια όλο και πιο συχνά και μέσα στον αστικό ιστό στην Αττική. Μα, αφού ο αστικός ιστός έχει φτάσει στα δάση, όπου ζουν οι αλεπούδες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα αγριογούρουνα.
Νομίζω, ότι αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα είναι αποανάπτυξη. Να πατήσει λίγο φρένο. Να πει όχι σε ακόμα περισσότερα κέρδη για να κερδίσει μία πιο αρμονική συμβίωση με τη φύση. Δεν γίνεται να λέμε ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα και την ίδια στιγμή να φτιάχνονται όλο και περισσότερα εργοστάσια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, κτίρια κ.λ.π.
Μα πώς θα μειωθούν, όταν συνεχώς παράγουμε χωρίς μέτρο. Η κλιματική αλλαγή είναι απότοκο αυτής της χωρίς μέτρο ανάπτυξης, που εξαντλεί τους πόρους της γης, ρυπαίνει το περιβάλλον και οδηγεί και στους τόσους πολέμους που μαίνονται σε αρκετές, δυστυχώς, γωνιές του πλανήτη.
Η παραγωγή ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση υπεραυξάνεται αφενός λόγω της " απαίτησης " των πολιτών πολλών χωρών να αναβαθμίσουν το επίπεδο διαβίωσής τους ,αφ ετέρου λόγω της αλματώδους αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού .Μέχρι το 2050 προβλέπεται να προστεθούν άλλα δύο δις. -------======Π.Α.
ΔιαγραφήΟ υπερκαταναλωτισμός είναι το πρόβλημα, καθώς μας ωθούν να αγοράζουμε προϊόντα που δεν έχουμε πραγματικά ανάγκη. Και όχι απαραίτητα είδη πολυτελείας. Π.χ. τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια στον δυτικό κόσμο θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του 1 δισ. των φτωχότερων ανθρώπων.
ΔιαγραφήΑπό την άλλη, γιατί θα πρέπει να ξοδεύονται δεκάδες τρισ. κάθε χρόνο για όπλα. Σημειωτέον ότι πέρα από όλα τα άλλα δεινά τους, οι πόλεμοι καταστρέφουν και το περιβάλλον. Αλλά όπως λέει και το τραγούδι, "σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ", σε έναν πλανήτη που αν οι πόροι του κατανέμονται ισότιμα θα έφταναν για να καλύψουν τρεις φορές τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.
Mέχρι εδώ. Να είσαι καλά φίλε μου . -------======Π.Α.
ΔιαγραφήΡε, τι μου θυμίζει! Ρε, τι μου θυμίζει!
ΔιαγραφήΤο βρήκα! Έναν μπάρμαν απ' το Μίσιγκαν!
ΔιαγραφήAνάθεμά σε με ξεψύχησες
ΔιαγραφήHρακλής Πουαρώ, αστυνόμος Σαϊνης ή επιθεωρητής Κλουζώ;
ΔιαγραφήΜπεϊζάνης
ΔιαγραφήΣήμερα εκπνέει ο Οκτώβριος του σωτηρίου έτους 2024.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς προς τα καιρικά , τα πράγματα εξελίχθησαν καθ α συνέταξε ημίν λίαν ενωρίς Φώτιος Ματραλής εξ Αγρινίου .
Και για τον Νοέμβριο ,φίλε Φώτη , σε βλέπω συγκρατημένο .
Ωραία ,δεν τρέχει τίποτα, ανέκαθεν συνέβαιναν αυτά ,ακόμα και επί της εποχής του προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου .
Ας μην ανησυχούμε . Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη "βρόχα " τραβά ,τραβά ,τραβά !.
Πέτρος Αλιφέρης , άρτι αφιχθείς από Μάνη .
Εκείνος ο Ταύγετος ...........!.
Πλησιάζει η νέα μου εκτίμηση για τον Νοέμβρη φίλτατε Πέτρο,απλά θέλω ακόμη να κλειδώσω κάποια στοιχεία.
ΔιαγραφήΌσο για τον Οκτώβριο,αύριο θα έχω αναλυτικά στοιχεία πως κυμάνθηκε αυτός Θερμοκρασιακά και υετικά στη χώρα μας και για ποιο λόγω βγήκε ακριβώς όπως τα είχα γράψει ένα μήνα περίπου πριν από άποψη θερμοκρασιών θερμός έως αρκετά θερμός σε κάποιες περιοχές,και όχι ψυχρός όπως λανθασμένα ειπώθηκε από πολλούς ακόμη και μετεωρολόγους.
Έφαγες συγκλινο με αυγά στη Μάνη κύριε καθηγητά?
ΔιαγραφήΝαι, αλλά την απλή έκδοση , όχι turbo .Επίσης λαλάγγια με κασέρι ,και δίπλες με θυμαρίσιο μέλι .
ΔιαγραφήΑγαπητέ χρήστο η άποψή σου περί κέντρου ,μέτρου και μεσότητος είναι Αριστοτελικής "κοπής" ( μεσότης - φιλότης) . ---==== Π.Α.
Εδώ και κάποιες ώρες νέα ανατροφοδοτούμενη καταιγίδα εξελίσσεται βόρεια ΒΑνατολικά αυτή τη φορά της Βαλένθια(ευτυχώς), η οποία βάση δορυφορικής έχει μεγάλη ένταση πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις και διατηρείτε σχεδόν στάσιμη σε περιοχές όπως Amposta,la Rapita, Deltebre,Vinaros και els Muntells.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην υπόλοιπη Ιβηρική για παράδειγμα τα φαινόμενα είναι από τοπικά έως πολύ λίγα.
Ειναι δλδ που θα κάτσει ακριβώς η ανάπτυξη και ανατροφοδότηση μιας καταιγίδας, κατάσταση που δυσκολεύει την τοπική πρόγνωση.
Παρόλα αυτά,στην πράξη το ευρωπαϊκό μοντέλο κερδίζει και εδώ κατά κράτος το αμερικάνικο όπου πάσχει να προβλέψει την ένταση των φαινομένων.
Τα βασικά μετεωρολογικά στοιχεία κοιτάζοντας τους χάρτες είναι ο ΑΒΑνατολικός άνεμος στην επιφάνεια και ΝΑνατολικός γενικά σε όλη τη στάθμη από τα 850 έως τα 500hPa.
Η διεύθυνσή των ανέμων με λίγα λόγια είναι καρφί από την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου προς την ξηρά αυτών των περιοχών και ως είθισται σε τέτοιες καταστάσεις την πληρώνουν οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ακτές.
Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν αλλά προβλήματα από το συγκεκριμένο αποκομμένο χαμηλό στην περιοχή.
Μεγάλο κόλλημα η κυκλοφορία.τι πράμα είναι αυτό ρε σεις.βλεπω να χάνεται όλος ο Νοέμβρης για μια ακόμη χρονιά.τραγικα τα τρεξίματα,από Δεκέμβρη η αλλαγή και αν.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβάμαι ότι η αλλαγή θα έρθει από τον νέο χρόνο.
Συγγνώμη, αλλά μην λέτε χαζομάρες. Δεν υπάρχουν τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις/ τάσεις. Τα στοιχεία σας είναι εντελώς ανακριβή. Μπορεί να γίνει εκτίμηση για τον Νοέμβριο άντε και μια πολύ πρόχειρη για τον χειμώνα που έρχεται.
ΔιαγραφήΣυγγνώμη ,αλλά φάσκεις και αντιφάσκεις......... .- Π.Α.
ΔιαγραφήΛάθρα πέρασε το σχόλιό σου, ανώνυμε των 6:56 μ.μ.!
ΔιαγραφήΤι άλλο θέλετε, βρε αχάριστοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα έβρεξε ακόμη και στην Κρήτη!
Καλημέρα σας. Συνεχίζει να χαζοβρέχει στην Κρήτη και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί όλη την ημέρα. Προσοχή, γιατί το οδικό δίκτυο γλιστράει πολύ στις περιπτώσεις αυτές και δη το φθινόπωρο.
ΔιαγραφήΚαθηγητά, κ. Π. Α.,
θα μού 'μεινε φαίνεται από τη διαμονή μου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για πολλά χρόνια!
Κάτι ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχητικό συνάμα, τώρα πια, με αφορμή την τραγωδία της Βαλένθια. Η "πρόταση" του 12z του gfs στο κύριο τρέξιμο, για τις...250 συν ώρες(μία ακόμη άκυρη λοιπόν από τις άπειρες...), δείχνει ένα αποκομμένο ανώτερο, μία ψυχρή λίμνη επίσης αν είναι σωστό, να κατεβαίνει από ΒΑ μας, να κάνει μία back door είσοδο από Μαύρη Θάλασσα και Τουρκία, να κάνει μία γυροβολιά-ταλάντευση από τα βόρειά μας, να περνάει Ιταλία και μετά να έρχεται "κανονικά" σε μας συνοδεία χαμηλού και μετώπου, κομπλέ με υετό... "Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι";
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλεία
Νομίζω η πρώτη κυνική παραδοχή που πρέπει να γίνει είναι ότι στην Μεσόγειο τουλάχιστον έχουμε ένα άλλο κλίμα ...το φαινόμενο της Βαλένθια μπορεί να έχει ξανασυμβεί..αλλά η συχνότητα της εμφάνισης πλέον παρόμοιων καταστάσεων στην Μεσόγειο...αλλά και στις όμορες περιοχές (Γερμανία)..μας οδηγεί ότι μόνο για το μεσογειακό ήπιο κλίμα δεν μπορούμε να μιλήσυμε.Ας σημειωθεί ότι ο κύριος Ζιακόπουλος μίλησε για την ευπάθεία...της λεκάνης της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εφόσον το δεχθούμε αυτό ...νομίζω ότι καιρός πλέον να μιλήσουν οι Στρατηγοί δλδ οι κλιματολόγοι...δλδ να ξεφύγουμε από την εμμονική έως και ύποπτη σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο και να περάσουμε σε εκείνες τις περιόδους της κλιματικής ιστορίας του πλανήτη που η θερμοκρασία της γής ήταν υψηλότερη από την σημερινή μόνο με αυτήν την μέθοδο θα καταφέρουμε να δούμε αναλογίες με το σήμερα και κυρίως μπορεί να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά των επόμενων φάσεων.Υπάρχουν πλήθος στοιχείων που μπορούν να μας δώσουν τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων περιόδων(καλλιέργειες ,βλάστηση,αφηγήσεις κλπ. ).
Προς τιμή του ο κ.Ζιακόπουλος που με ανέχεται προσδιόρισε την διαφορά του σήμερα με εκείνες τις περιόδους δλδ ότι η ταχύτητα της ανόδου της θερμοκρασίας είναι τελείως διαφορετική από όσες έχουμε γνωρίσει ,η έρευνα όμως να βρούμε αναλογίες του τι συμβαίνει σήμερα μέσα από την κλιματική ιστορία θεωρώ ότι 'επρεπε να γίνει χθές..Οι έρευνες που αρχίζουν και τελειώνουν στην προβιομηχανική περίοδο θεωρώ ότι το έχουν εξαντλήσει το ερώτημα και δεν προσφέρουν πλέον κάτι... ας μπούν λοιπόν οι Στρατηγοί στο παιχνίδι.....γεωλόγοι σεισμολόγοι κλπ...ας σεβαστούν....αυτήν την ανάγκη."θωμάς"
"Θωμά", οι συγκρίσεις γίνονται με την προβιομηχανική περίοδο, επειδή μετά άρχισε η μαζική χρήση ορυκτών καυσίμων και θέλουν να δουν οι επιστήμονες, πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία έκτοτε.
ΔιαγραφήΠάντως, και ο Οκτώβριος βγήκε από 1 - 2,5 βαθμούς θερμότερος στην Ελλάδα και σε σύγκριση με τη δεκαετία 2010-2019, σύμφωνα με το meteo.gr
Τελικά, δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Όλα είναι αποτέλεσμα γεωμηχανικής. Στην Ισπανία κάπου διάβασα, είχαν κάνει λιτανείες για βροχή...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.swpc.noaa.gov/impacts/space-weather-impacts-climate
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρκίνος το 12αρι του τζίφου. Μηδενικές πλέον οι πιθανότητες για ψυχρή εισβολή. Επίσης όλα τα μοντέλα βγάζουν κανονικά 850 για το 1ο δεκαήμερο Νοεμβρίου δλδ μέγιστες 4-5 βαθμούς πάνω από τα κλιματικα με την που@@@@ τον κιτρινιαρη πάνω από την κεφαλα μας. Δεν έχει τελειωμό λέμε φέτος. Αναρωτιέμαι τι θα ζούμε το 2050.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι νά ναι
ΔιαγραφήΜην λέμε για καρκίνους, βρε παιδιά, για τον καιρό. Θα διαβάζει και κανένας καρκινοπαθής ή συγγενής του...Δεν χάθηκε κι ο κόσμος, ό,τι καιρό κι αν κάνει.
ΔιαγραφήΤι τη θέλεις την ψυχρή εισβολή, ωρέ χαμένε!
ΔιαγραφήΠέρα από αυτό, σου φαίνεται κατάλληλος αυτός ο χώρος να γράφεις ανοησίες και να βρίζεις;
Καλό μήνα σε όλους,χρόνια πολλά σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα και προπαντός στον αγαπητό μας Αργύρη τον λεβέντη τον Παναχαϊκό εκ Ρίου Αχαΐας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φύση πραγματικά θα γελαγε πολύ - αν μπορούσε - με τις ονομασίες που εμείς δίνουμε στις δικές της ορέξεις και διαθέσεις !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή απλά κάνει αυτό που ξέρει να κάνει ! Επίσης η αγαπημένη έκφραση της θα ήταν... "Βάλατε τα χεράκια σας και βγάλατε τα ματάκια σας" .
Απίστευτη η κατάσταση στην Ισπανία . Μπορει να φτάσουν και τους 400 οι νεκροί ! Κι όλα αυτά με περιοχικές βροχές . Όπως σε μας στη Θεσσαλία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για τη Θεσσαλία έλεγαν οτι έκρυψαν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.
ΔιαγραφήΕκεί η πλημμύρα συνέβη, όμως, μέσα σε αστική, πυκνοκατοικημένη περιοχή, την οποία διατρέχουν και δύο ποτάμια, ο Turia και ο Magro, που υπερχείλισαν. Έπεσε, επίσης πολλή βροχή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. 400+ χιλιοστά στην πόλη Chiva σε οκτώ ώρες.
ΔιαγραφήΤέλος, ο Daniel συνέχισε τη φονική και καταστροφική του πορεία, μετά το πέρασμα του από την Ελλάδα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους (επισήμως 12.300, αλλά υπάρχουν αναφορές και για πάνω από 20 χιλιάδες) στη Λιβύη, όπου επίσης υπήρχε ποτάμι που διέτρεχε την πόλη Ντέρνα και έσπασαν τα φράγματα.
Μμμ... Το χαρακτηριστικό κενό μεταξύ δύο κειμένων.. Β. Σ μου μυρίζει.!!
ΔιαγραφήΚαλά αυτό εννοείτε,δεν θέλει και συζήτηση Γιάννη.
ΔιαγραφήΟκτώβριος του 2024
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας μήνας ο οποίος σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις αρκετών μετεωπαρουσιαστών, έκλεισε Θερμοκρασιακά αρκετά θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές.
Αναλυτικά στο πρώτο μισό περίπου του μήνα η θετική απόκλιση ήταν στον έναν με ενάμιση βαθμό στη δυτική ΒΔυτικη Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα άγγιξε και τους τρεις με τέσσερις βαθμούς!!(όπως ακριβώς τα είχαμε πει)
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο υπήρξε η εξισορρόπηση που περιμέναμε κυρίως στην ανατολική χώρα αλλά αυτή και πάλι δεν ήταν αρκετή για να καταφέρει ο μήνας να βγει έστω στις μέσες φυσιολογικές τιμές.
Συγκεκριμένα στο Ιόνιο και το Αιγαίο η θετική απόκλιση τον Οκτώβριο ήταν περίπου στον έναν βαθμό.
Στη δυτική ΒΔυτικη χώρα στον έναν βαθμό και κάτι, ενώ στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη κεντρική ανατολική και βόρεια ηπειρωτική χώρα ξεπέρασε τοπικά ακόμη και τους δύο βαθμούς, κατατάσσοντας τον ως έναν από τους πιο θερμούς των τελευταίων 15 ετών και σίγουρα των τελευταίων τριάντα ετών.
Το απίστευτο της υπόθεσης επειδή πάντα κρατάω στοιχεία, είναι ότι αυτός ήταν ο 13ος στη σειρά θερμότερος μήνας, ενώ αν αφαιρέσουμε τον περσινό Σεπτέμβρη στην ανατολική και βόρεια χώρα όπου ο μήνας βγήκε βγήκε ψυχρότερος, μετράμε στην ουσία δεκαέξι σερί μήνες θερμότερους(από λίγο έως πολύ) των φυσιολογικών με ελάχιστες εξαιρέσεις!
Όσον αφορά στις βροχές,όπως αναμένονταν ποτέ αυτές δεν ήρθαν με τους μίσους περίπου επίσημους σταθμούς να μην καταγράφουν ούτε ένα χιλιοστό,ενώ κάποιες μεμονωμένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας μόνο και πιο τοπικά της ανατολικής δέχθηκαν κάποια χιλιοστά βροχής εννοείται κατώτερα των μέσω όρων.
Τα στοιχεία που σας έγραψα περί θερμοκρασιών είναι βάση του ΕΑΑ και αναφέρονται στην περίοδο από το 2010 έως σήμερα.
Αν πάμε στην πεντηκονταετία που είναι και το πιο σωστό,οι αποκλίσεις σίγουρα θα είναι μεγαλύτερες.
Στα του Νοεμβρίου δεν έχουμε να πούμε τίποτα νεότερο.
Θέλω ακόμη να δω κάποια τελευταία στοιχεία για την έκβαση έως και το τέλος του.
Αυτό που ήδη φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού και πάντα κατά τη δική μου γνώμη(δεν ασχολούμαι με τις προβλέψεις άλλων καθώς ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος) είναι ότι και ο Νοέμβρης θα βγει πάνω από τα κλιματικά στάνταρ Θερμοκρασιακά.
Καλό μήνα σε όλους,με υγεία!
Να πω και εγώ με τη σειρά μου μέσα από το μπλογκ, χρόνια πολλά, χρόνια με υγεία αγάπη και ευτυχία στον αγαπητό κοντινό συντοπίτη Αργύρη γεροπαναχαϊκό από το Ρίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείτε ότι τα έχουμε πει και διαπροσωπικού.
Χρόνια πολλά και από μένα, Γεροπαναχαϊκέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλους σας.
Τα μακροχρόνια ατμοσφαιρικά μπλοκαρίσματα λόγω τεράστιων αντικυκλώνων εξελίσσονται τελικά σε κεντρικό και καθοριστικό χαρακτηριστικό του νέου κλίματος. Ουσιαστικά έχει καταργηθεί η ροή του καιρού, όπως την ξέραμε παλιότερα. Κάποτε υπήρχε κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα μια διαρκής εναλλαγή, μια κινητικότητα, μια μεταβολή. Ήταν πολύ λίγες οι σεζόν με εμμονή σε ένα μοτίβο και μάλιστα δεν κρατούσε πάνω από 10-15 μέρες. Ποια μπορεί να είναι, κύριε Ζιακόπουλε, με όρους φυσικής της ατμόσφαιρας η συσχέτιση με την κλιματική αλλαγή των μακροχρόνιων αυτών εμπλοκών του καιρού, τις οποίες βιώνουμε τα τελευταία χρόνια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολα μου βάζεις Παναγιώτη. Όμως, θα αναφέρω κάποια πράγματα που είναι χρήσιμα για όλους μας.
ΔιαγραφήΤις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται (η IPCC στην πέμπτη έκθεση αξιολόγησής της αναφέρει επί λέξει ότι είναι πιθανό) ότι η δομή της πλανητικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (κύτταρο Hadley, κύτταρο Ferrel και πολικό κύτταρο) και οι σχετικοί άνεμοι έχουν μετατοπιστεί προς τους πόλους. Οι παρατηρούμενες τάσεις περιλαμβάνουν την επέκταση προς τους πόλους του κυττάρου Hadley, τη μετατόπιση προς τους πόλους των τροχιών των υφέσεων των μέσων γεωγραφικών πλατών και των αεροχειμάρρων, την ενίσχυση των δυτικών ανέμων (westerlies) και τη συρρίκνωση της βόρειας πολικής δίνης (πολικού στροβίλου).
Πιστεύεται ακόμα ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα των μπλοκαρισμάτων. Όμως, όπως συμβαίνει με τις άλλες τάσεις της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η παγκόσμια αξιολόγηση των τάσεων μπλοκαρίσματος περιπλέκεται από την έντονη διαχρονική μεταβλητότητα σε όλες τις εποχές, καθώς και από ζητήματα όπως οι διαφορές στους ορισμούς του μπλοκαρίσματος.
Καλησπέρα σε όλους από το κλεινόν άστυ πλέον!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, κ. Ζιακόπουλε. Το ζήτημα της μετατόπισης των ατμοσφαιρικών κυττάρων και συνεκδοχικά και των αεροχειμάρρων σε βορειότερα πλάτη το έχετε θέσει και παλιότερα σε διάφορες αναρτήσεις ή σχόλιά σας. Και φαίνεται τελικά να είναι μια πολύ πειστική περιγραφή (αν όχι εξήγηση) των μπλοκαρισμάτων, με την έννοια ότι έχουν μετατοπιστεί αντίστοιχα - υποθέτω - και οι παραδοσιακές θέσεις των μεγάλων σταθερών αντικυκλώνων, οι οποίοι ως γνωστόν αποτελούν και τους "τροχονόμους" και ρυθμιστές της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Στα καθ' ημάς, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι η ζώνη υποτροπικών πιέσεων της Αφρικής και ο υποτροπικός αεροχείμαρρος έχουν πλέον πολύ πιο σταθερή παρουσία πάνω από την Ελλάδα, και όχι μόνο κάποιες παροδικές εμφανίσεις, και έτσι ίσως εξηγείται ένα μέρος έστω των ατμοσφαιρικών εμμονών ή των υψηλότερων του κλιματικού όρου θερμοκρασιών της περιοχής μας. Τώρα το ότι ορίζεται και διαφορετικά το μπλοκάρισμα, μου κάνει πραγματικά εντύπωση και θα ήθελα να ακούσω τι άλλο μπορεί να είναι πέρα από αυτό το φράγμα που δημιουργεί ένας εμποδιστής αντικυκλώνας. Ευχαριστώ και πάλι!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλο τον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλαιότερα ο Νοέμβρης ήταν ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου. Τώρα;
Όντως ο πλανήτης θέλει επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αλλά για να το πετύχει αυτό (ο πλανήτης), πρέπει να καταστρέψει το αίτιο που τον απορρυθμιζει.
Ποια λοιπόν είναι η αιτία; Ο ίδιος ο άνθρωπος.
Χρόνια πολλά στον Αργύρη του μπλογκ. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.
Καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.
Καλησπέρα σε όλους! Τα γεγονότα της Βαλένθια ένα πράγμα καταδεικνύουν : είμαστε ανοχύρωτοι απέναντι στα νέα κλιματικά δεδομένα! Και φυσικά δεν περιμέναμε το σήμερα να μας το θυμίσει. Η «δική μας» Μανδρα το 2017 και ο «Ντανιελ» πέρισυ δείχνουν του λόγου το αληθές. Και το χειρότερο είναι ότι αντί να καθίσουμε κάτω και να καταστρώσουμε ,πανευρωπαϊκά πλέον , σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νέας κλιματικής εποχής, τα αντιμετωπίζουμε ως «μεμονωμένα γεγονότα» και τα βάζουμε με τον «κακό καιρό» αντί με τον «κακό μας τον καιρό»! Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη σε ένα γεγονός τύπου Βαλενθια. Ούτε να φανταστώ δε θέλω τι θα συνέβαινε στο λεκανοπέδιο Αττικής σε ανάλογο φαινόμενο. Και ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Κάποια στιγμή θα φύγει ο αντικυκλώνας. Είμαστε έτοιμοι; Αχιλλέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Αχιλλέα φοβούμαι ότι η πλήρης οχύρωση έναντι πάσης ,ιδιαίτερα νεόκοπης, καιρικής επιβουλής , είναι εξ αντικειμένου ανέφικτη , ----===Π.Α.
ΔιαγραφήΚαλοι μου ΦΙΛΟΙ και αξιοπρεπεστατε ΔΑΣΚΑΛΕ καλο μηνα και σας ευχαριστω μεσα απο την ψυχη μου για τις ευχε σας Να εχετε ολοι υγεια και χαρα στις οικογενειες σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγα σχόλια για τα φαιδρα που διάβασα τις τελευταίες ημέρες σε μετεοκαφενεια και μπλογκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεις να κρύψεις νεκρούς γιατί υπάρχουν συγγενείς φίλοι γνωστοί που θα τους αναζητούσαν.
Υπάρχει η γενική γραμμή ακόμα και επαγγελματιών μετεωρολόγων καθως και ανεπιδεκτων μαθήσεως ότι οι συγκεκριμένες πλημμύρες είναι απόλυτα φυσιολογικές και συνέβαιναν και παλιά.Φοβουνται την εμφανή κλιματική αλλαγή τόσο πολύ που προκαλούν γέλιο με τις αναρτήσεις τους.
Ο Οκτώβριος βγήκε θερμότερος 1-2βκ σε σχεση με την περίοδο 1991-2020!! οπότε σε σχέση με πιο πάλια ακόμα πιο μεγάλη θα ήταν η απόκλιση. Πιθανώς τον Νοέμβριο με τους ξηροβοριαδες να βρεθεί στα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία μέρα από ένα χρόνο με θερμοκρασίες over normal.
Συνέβαιναν και παλιά, αλλά όχι με τέτοια συχνότητα. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων έχει να κάνει και με το πού θα σκάσει η πλημμύρα. Γιατί, δυστυχώς, οι περισσότεροι ζούμε σε πόλεις - "φυλακές". Το θέμα είναι να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.
Διαγραφήhttps://climatebook.gr/44-epistimones-tou-klimatos-proeidopoioun-gia-tin-allagi-tou-revmatos-tou-atlantikou-okeanou/
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει και τελείωσε. Δεν υπάρχει κλιματική κρίση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ισχυρίστηκε ο magnus sacerdos της διεθνούς πολιτικής Donald Tramp.
O άνθρωπος είναι κάτι σαν Πυθαγόρας ,δηλαδή αυθεντία .
Ουδείς αντίλογος , "αυτός έφα " !. ------========Π.Α.
Trump, αγαπητέ καθηγητή. Πάντως, είτε με Trump, είτε με Harris δεν βλέπω να τελειώνουν σύντομα οι πόλεμοι, δυστυχώς...
Διαγραφή"Κλεινόν άστυ" ,έτσι αποκαλούσαν την πόλη τους οι αρχαίοι Αθηναίοι .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλεινός = ένδοξος ,από το κλέος = δόξα .
Άστυ : Πανάρχαιη Ελληνική λέξη ,γνωστή ήδη από τα Μυκηναικά χρόνια .Δήλωνε τον κατοικημένο τόπο ( " πόλιν οικουμένην") , σε αντιδιαστολή προς τον αγρό . Στά κλασικά χρόνια δήλωνε κυρίως την πόλη των Αθηνών.
Από αυτό παίρνουμε "αστός" και από αυτό "αστικός ".
Οι μαρξιστές αντιδιαστέλλουν το αστικός προς το λα'ι'κός : Γαλλική --
Οκτωβριανή επανάσταση , αστική - λα'ι'κή δημοκρατία.
Ο αφορών εις το άστυ ήταν ο "αστείος". Οι προερχόμενοι από το άστυ ήσαν πεπαιδευμένοι και είχαν την ευχέρεια να διανθίζουν τον ,ούτως ή άλλως , ανώτερο λόγο τους και με κατάλληλα στοιχεία σκωπτικά και ευτράπελα .
Εξ αυτού προήλθε αργότερα η μετάλλαξη της έννοιας.
Υ.γ. Ελάκτισα προς κέντραν δασκάλου. -----=======Π.Α.
Και επειδή το εκλεπτυσμένο και ευγενές χιούμορ το διέθεταν οι εξευγενισμένοι κάτοικοι των πόλεων, γι' αυτό το λόγο τα αστεία ονομάστηκαν στη δημοτική καθομιλουμένη και χωρατά (από τη λέξη χώρα, που δηλώνει ακόμη και σήμερα τον κεντρικό οικισμό ή την πόλη μιας περιοχής, νησιών κυρίως) και όσοι τα έλεγαν χωρατατζήδες. Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα εφαρμογής της κοινωνιογλωσσολογίας στη νέα ελληνική.
ΔιαγραφήΑπό τα πιο ωραία μου διαλείματα αγαπητέ Π.Α. και κύριε Λούμπαση...η ανάγνωση των post σας...από έναν που δεν είχε σχέση ποτέ με την γλώσσα και την φιλολογία μπράβο!!!"θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ κι εγώ. Είναι πολύ δυνατοί και οι τρεις τους, (Π. Α., Δ. Ζ. & Π. Λ.).
ΔιαγραφήΚατά τα λοιπά, ο καιρός βαδίζει κατά το πώς εκτιμήσαμε στις 27 Οκτωβρίου, 10:04 π.μ.
Καλή Κυριακή σε όλους.
Χαίρε "Θωμά" και ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΤου αγαπητού Παναγιώτη το επώνυμο θα μπορούσε να είναι και ( Μπου)λού(κ)μπασης !. -------======Π . Α.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΦίλε Παναγιώτη στο σχόλιό μου σχετικά με το επώνυμό σου οδηγήθηκα ελαυνόμενος κυρίως από την αναγραφή του εκ μέρους του αγαπητού μας
Διαγραφή"Θωμά".
Το πραγματικό επώνυμό σου ανήκει στην κατηγορία των ανθρωπωνυμίων αβεβαίου ετύμου .
Το ίδιο και το δικό μου ,Αλιφέρης . Από τό Λατινικό alifer =πτεροφόρος έως την Ελληνοποίηση του Ιταλικού Alfieri , με μερικό αναγραμματισμό.
Να είσαι καλά ,εκεί κάτω στην Κρήτη . Πέτρος Αλιφέρης
Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Αχνοφαινεται και η back door πασα νοεμβρη μηνα. Να πω την αληθεια μου απο αυτο που βιωνουμε τωρα, καλυτερα. Αφου δεν λεει να αλλαξει η κυκλοφορια, καλυτερα. Απλα ειναι κριμα ολοκληρο φθινοπωρο να μην εχει ερθει ενα χαμηλο της προκοπης και να ερχεται μια τραφουλα της κακιας ωρας τετοια εποχη. On-off παροδικες βροχουλες στα ανατολικα ηπειρωτικα λοιπον λες και ειναι ιανουαριος. Και αν κατσει και αυτο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν έρθει η back door.....
ΔιαγραφήΝα συμπληρωσω μερικα στατιστικα γιατι αυτα που βαλατε δεν δειχνουν την πραγματικη βιαιοτητα που υπηρξε απο την φυση(και την κλιματικη αλλαγη βεβαια αφου οι θαλασσες "εβραζαν" και εκει πριν την κακοκαιρια).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον σταθμο στο Τuris της Βαλενθια στην Ισπανια που ειχανε τις τρομερες πλημμυρες στις 29 Οκτωβρη 2024 εχουμε τα επισημα δεδομενα:
771.8 χιλιοστα τελικα σε 24 ωρες και βασικα σε ενα συνολο 14 ωρων και 10 λεπτων!
Κατεγραψε λοιπον αυτος ο σταθμος:
Σε 10 λεπτα 42.0 χιλιοστα υετου.
Σε 20 λεπτα 80.2 χιλιοστα υετου (ειχε και αλλο διαστημα πιο πριν με 75.6 χιλιοστα σε 20 λεπτα).
Σε 30 λεπτα 102.8 χιλιοστα υετου (ειχε και αλλο διαστημα πιο μετα με 102.6 χιλιοστα υετου σε 30 λεπτα).
Σε 1 ωρα 184.6 χιλιοστα υετου (ειχε και αλλο διαστημα μετα με 179.4 χιλιοστα υετου σε 1 ωρα).
Σε 2 ωρες 319.6 χιλιοστα υετου.
Σε 3 ωρες 476.2 χιλιοστα υετου.
Σε 4 ωρες 581.0 χιλιοστα υετου.
Σε 5 ωρες 616.8 χιλιοστα υετου.
Μιλαμε παντα για συνεχομενη χρονικη περιοδο, δηλαδη συνεχομενα πχ 30 λεπτα ή συνεχομενες 2 ωρες και οχι 1 ωρα τωρα και 1 ωρα το βραδυ.
Ενω ο σταθμος αυτος εχει ετησιο μεσο όρο υετου(1991-2020) ισο με 475 χιλιοστα.
Επεσε σε 3 συνεχομενες ωρες δηλαδη, ολος ο ετησιος υετος του!!
Part 1
Ειχε ανα 10λεπτο στην μεγαλυτερη εξαρση:
ΑπάντησηΔιαγραφή10 λεπτα: 0.8 mm
10 λεπτα: 2.6 mm
10 λεπτα: 2.2 mm
10 λεπτα: 4.0 mm
10 λεπτα: 6.4 mm
10 λεπτα: 8.2 mm
10 λεπτα: 12.0 mm
10 λεπτα: 19.4 mm
10 λεπτα: 17.4 mm
10 λεπτα: 19.2 mm
10 λεπτα: 15.0 mm
10 λεπτα: 23.6 mm
10 λεπτα: 31.2 mm
10 λεπτα: 27.0 mm
10 λεπτα: 37.8 mm
10 λεπτα: 37.8 mm
10 λεπτα: 27.2 mm
10 λεπτα: 19.4 mm
10 λεπτα: 11.8 mm
10 λεπτα: 14.2 mm
10 λεπτα: 29.0 mm
10 λεπτα: 28.8 mm
10 λεπτα: 31.8 mm
10 λεπτα: 16.2 mm
10 λεπτα: 22.4 mm
10 λεπτα: 42.0 mm
10 λεπτα: 38.2 mm
10 λεπτα: 21.8 mm
10 λεπτα: 16.0 mm
10 λεπτα: 19.2 mm
10 λεπτα: 14.6 mm
10 λεπτα: 3.0 mm
10 λεπτα: 0.4 mm
Τρομαχτικα πραγματα.
Μετα τον Ντανιελ και τον Ελιας περυσι, ηρθε και φετος η κακοκαιρια στην Γαλλια με τα 866.2 χιλιοστα βροχης σε 48 ωρες και 655.8 χιλιοστα βροχης σε 24 ωρες και τωρα ηρθε αυτη η κακοκαιρια εκει σε Ισπανια που ηταν επισης αδιανοητη.
Πολλα ακραια μαζευονται.
Ενω δεν εσπασε καν ρεκορ 24ωρου υετοτ για Ισπανια αφου εχουν και τις καταγραφες:
Βαλενθια Ισπανιας 03-11-1987 με 817 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα.
Βαλενθια Ισπανιας(αλλος διπλανος σταθμος) 04-11-1987 με 790 mm σε 1 ημερολογιακη ημερα.
Βαζω στον χαρτη τον υετο που σημειωθηκε για 29 Οκτωβρη 2024 αλλά παροτι λεω τυπικα 24ωρο υετο, στην πραγματικοτητα ολος ο υετος επεσε σε 6 με 9 ωρες εκει περα σε Βαλενθια. Με τις κουκιδες οι θεσεις των σταθμων που επεσαν τα εκαστοτε χιλιοστα.
https://live.staticflickr.com/65535/54155520243_4ccd93ce0e_o.png
Part 2
Και βαζω και εναν αλλο χαρτη απο Ελλαδα με την ΑττικοΒοιωτια για να φανει το μεγεθος της βροχοπτωσης. Ιδια εντελως κλιμακα οι χαρτες Ισπανιας και Ελλαδας φυσικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://live.staticflickr.com/65535/54155233281_1ca06f1a40_o.png
Επειδη ακουσαμε και διάφορα αδιανοητα και απο επισημα χειλη παλι, οτι το επεισοδιο συγκρινεται με τις τεραστιες πλημμυρες της Μανδρας Αττικης 15 Νοεμβρη 2017 κατι που ειναι εντελως τραγικο και λαθος.
Τοτε ειχε καταρχην βρεξει πολυ πολυ πολυ πολυ πιο τοπικα, στο όρος Πατερας και πολυ πολυ πολυ πιο λιγο, βασει δορυφορικων μετρησεων ειχε βρεξει 150-170 χιλιοστα και βασει εκτιμησεων υετου απο ρανταρ ειχε ριξει 200-240 χιλιοστα μεσα σε 6-7 ωρες, ενω στην Μανδρα δεν ειχε βρεξει παρα λιγο και οι σταθμοι κοντα σε Μανδρα ειχαν 15-30 χιλιοστα και ο σταθμος μακρια στα Βιλια 72.8 χιλιοστα το μεγαλυτερο απο τις καταγραφες σταθμων. Η πλημμυρα φυσικα εγινε διοτι το παρα πολυ νερο που επεσε στο όρος Πατερας(150-240 χιλιοστα σε 6-7 ωρες) θυμηθηκε οπως κανει παντα εναν παλιο του δρομο και συναντησε εναν νεο κατοικο, την Μανδρα.
Τωρα τα επισημα χειλη τι κανανε? Ενω το επεισοδιο ηταν για 15 Νοεμβρη, βαλανε υετο δορυφορικων μετρησεων 15-17 Νοεμβρη(μιας και η κακοκαιρια συνεχιστηκε) για να δειξουν οτι ο υετος που επεσε με Βαλενθια ηταν παραπλησιος. Ενω απο Βαλενθια εχουμε αμετρητες μετρησεις απο σταθμους! Ενω ξερουμε οτι ο υετος απο δορυφορικες μετρησεις απο πολυ ψηλες(αρα και ισχυρες) καταιγιδες εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σφαλματα. Ειτε υποεκτιμησης, ειτε υπερεκτιμησης!
Και δυστυχως σε αυτην την περιπτωση ο υετος για 15-17 Νοεμβρη 2017 σε Αττικη απο τις δορυφορικες μετρησεις του GSMaP που χρησιμοποιηθηκαν, ηταν ΤΕΛΕΙΩΣ εκτός πραγματικοτητας!
Εδειχνε να εχουν πεσει σε Αθήνα(και Αττικη) εως και 495 χιλιοστα μεσα σε 3 μερες, κατι που φυσικα ουτε κατα διανοια εγινε μιας και ειχαμε απειρους μετεωρολογικους σταθμους που φυσικα κατεγραψαν υετους 50-60 χιλιοστων γενικα το 3ημερο, παροτι ειχε βεβαια και σταθμους που κατεγραψαν 100-120 χιλιοστα το 3ημερο εκεινο, τη στιγμη που οι συγκεκριμενες δορυφορικες μετρησεις, που χρησιμοποιηθηκαν για την συγκριση υετου με Βαλενθια, εδειχναν οτι επεσαν 280 χιλιοστα υετου σε κεντρο Αθήνας στις 17 Νοεμβρη τοτε και 498 χιλιοστα υετου σε 3 μερες! Φυσικα στο κεντρο της Αθήνας επεσαν τοτε γυρω στα 70-85 χιλιοστα βασει σταθμων. Ειναι ενα κλασικο και συνηθες θεμα με τις δορυφορικες μετρησεις που πρεπει καποιος να ειναι προσεχτικος. Συνηθως στις ψηλες καταιγιδες υποεκτιμηση γινεται αλλά καποιες φορες γινεται και υπερεκτιμηση.
Ουτε καν στον κοπο να κοιταξουν τους σταθμους δεν μπηκαν!! Οτι δεν επεσαν δηλαδη στο κεντρο της Αθήνας 500 χιλιοστα σε 3 μερες τοτε. Θα το ξεραμε αν επεφταν εξαλλου.
Part 3