Πόσο φταίει η κλιματική αλλαγή για τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία;

 

Photo: AP/Alberto Saiz


Το βασικό μεγάλης κλίμακας αίτιο που προκάλεσε τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία ήταν ένα αποκομμένο χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας (DANA το αποκαλούν οι συνάδελφοι της Ισπανίας), το οποίο έπαιξε το ρόλο της πλατφόρμας, πάνω σε κάποιες περιοχές της οποίας έπεσε πολύ νερό σε λίγη ώρα.


Αποκομμένα χαμηλά δημιουργούνταν στην ατμόσφαιρα και πριν την κλιματική αλλαγή, με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Το αίτιο των καταστροφών ήταν και είναι βασικά δυναμικό, αλλά η μορφολογία του εδάφους και ένας μηχανισμός μεταφοράς θερμού και υγρού αέρα σε μια περιοχή, όπως συνέβη με το Α-ΝΑ ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ένταση και τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Το αποκομμένο ανώτερο χαμηλό της Ισπανίας ήταν αρκετά βαθύ για την εποχή και το γεγονός αυτό εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην απορρύθμιση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη γνώμη μου, οι θερμοκρασιακές συνθήκες του εδάφους (στεριάς και θάλασσας) ήταν αυτές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ένταση των φαινομένων και αναμφίβολα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Προχθές στην περιοχή Chiva της Ισπανίας έπεσαν 491,2 χιλιοστά βροχής σε ένα εικοσιτετράωρο. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά έπεσε σε διάστημα 8 ωρών και, το σημαντικότερο, σε μία μόνο ώρα έπεσαν 160 χιλιοστά βροχής. Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο του οποίου οι υποδομές να αντέχουν σε τέτοιες ωριαίες εντάσεις.


16 σχόλια:

  1. Το έχουμε γράψει πολλάκις: ο Δάσκαλος έχει την ικανότητα να μεταδίδει σύνθετες επιστημονικές έννοιες με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να μπορούν να κατανοήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε μου δεν μπορούν να κατανοήσουν όλοι τα λεγόμενα του δασκάλου.
      Με 50 χρόνια πείρας και αδιαμφισβήτητη επιστημονική γνώση και λέει "κατά την γνώμη μου".Θα μπορούσε να βάλει και το ταπεινή.
      Ο κάθε τυχάρπαστος θα πάρει το συγκεκριμένο σχόλιο και το προηγούμενο περί ονομάτων,θα το κάνει κουλουβάχατα στο μυαλό του και θα το καταθέσει ως απαύγασμα της γνώσης του.

      Διαγραφή
  2. Ο Δάσκαλος τα λέει πολύ απλά.
    Και παλιά υπήρχαν αποκομμένα χαμηλά όπως και έντονα φαινόμενα.
    Στη σημερινή εποχή όμως και ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, όλα αυτά τα φαινόμενα αναπτύσσονται και αλληλεπιδρούν σε μια θάλασσα και μια ξηρά, πολύ θερμότερη απ'ότι πριν.
    Η ζέστη τι απελευθερώνει όταν συνδυάζετε με μια διαταραχή?
    Τεράστια ποσά ενέργειας.
    Τέλος.
    Το ζήτημα που κρύβει πολλές και διαφορετικές πτυχές και είναι πολύπλοκο στο να απαντηθεί και το ψάχνω και εγώ αρκετά, είναι για ποιο λόγο στην παγκόσμια κυκλοφορία παρατηρούνται τόσο τεράστια και με διάρκεια μπλοκαρίσματα τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι προσεύχονταν για βροχές και ήταν χαρούμενοι που επιτέλους αυτές θα έρχονταν, οι πλημμυροπαθείς, πλέον, Ισπανοί. Τραγική ειρωνεία είναι, επίσης, ότι πριν ένα χρόνο η ισπανική κυβέρνηση είχε διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ για να ανακουφίσει αγρότες και καταναλωτές από τις συνέπειες της ξηρασίας.

    Οι ξηρασίες είναι συνηθισμένες στην Ισπανία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια, με συνέπεια να διακόπτονται βίαια από ακραίες καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι όλο και πιο έντονες, επειδή υπάρχει περισσότερη υγρασία (υδρατμοί) στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, που οδηγεί στην εξάτμιση μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τη θάλασσα.

    Αλλά επειδή τα αίτια της τραγωδίας τα ανέλυσε πολύ ωραία ο κ. Ζιακόπουλος, να προσθέσω ότι παίζει ρόλο και το πώς έχουμε οργανώσει οι άνθρωποι τη ζωή μας. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στη φύση, όπως έγραψε, επίσης, πολύ σωστά η δασολόγος Βασιλική σε άλλη ανάρτηση.

    Πολύ απλά, έχουμε εξαπλωθεί παντού, χτίζοντας ανεξέλεγκτα και θα φέρω ένα παράδειγμα που δεν έχει να κάνει με τον καιρό, αλλά με την άγρια ζωή. Με τις αλεπούδες που τις βλέπουμε πια όλο και πιο συχνά και μέσα στον αστικό ιστό στην Αττική. Μα, αφού ο αστικός ιστός έχει φτάσει στα δάση, όπου ζουν οι αλεπούδες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα αγριογούρουνα.

    Νομίζω, ότι αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα είναι αποανάπτυξη. Να πατήσει λίγο φρένο. Να πει όχι σε ακόμα περισσότερα κέρδη για να κερδίσει μία πιο αρμονική συμβίωση με τη φύση. Δεν γίνεται να λέμε ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα και την ίδια στιγμή να φτιάχνονται όλο και περισσότερα εργοστάσια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, κτίρια κ.λ.π.

    Μα πώς θα μειωθούν, όταν συνεχώς παράγουμε χωρίς μέτρο. Η κλιματική αλλαγή είναι απότοκο αυτής της χωρίς μέτρο ανάπτυξης, που εξαντλεί τους πόρους της γης, ρυπαίνει το περιβάλλον και οδηγεί και στους τόσους πολέμους που μαίνονται σε αρκετές, δυστυχώς, γωνιές του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παραγωγή ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση υπεραυξάνεται αφενός λόγω της " απαίτησης " των πολιτών πολλών χωρών να αναβαθμίσουν το επίπεδο διαβίωσής τους ,αφ ετέρου λόγω της αλματώδους αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού .Μέχρι το 2050 προβλέπεται να προστεθούν άλλα δύο δις. -------======Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Σήμερα εκπνέει ο Οκτώβριος του σωτηρίου έτους 2024.
    Ως προς τα καιρικά , τα πράγματα εξελίχθησαν καθ α συνέταξε ημίν λίαν ενωρίς Φώτιος Ματραλής εξ Αγρινίου .
    Και για τον Νοέμβριο ,φίλε Φώτη , σε βλέπω συγκρατημένο .
    Ωραία ,δεν τρέχει τίποτα, ανέκαθεν συνέβαιναν αυτά ,ακόμα και επί της εποχής του προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου .
    Ας μην ανησυχούμε . Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη "βρόχα " τραβά ,τραβά ,τραβά !.
    Πέτρος Αλιφέρης , άρτι αφιχθείς από Μάνη .
    Εκείνος ο Ταύγετος ...........!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλησιάζει η νέα μου εκτίμηση για τον Νοέμβρη φίλτατε Πέτρο,απλά θέλω ακόμη να κλειδώσω κάποια στοιχεία.
      Όσο για τον Οκτώβριο,αύριο θα έχω αναλυτικά στοιχεία πως κυμάνθηκε αυτός Θερμοκρασιακά και υετικά στη χώρα μας και για ποιο λόγω βγήκε ακριβώς όπως τα είχα γράψει ένα μήνα περίπου πριν από άποψη θερμοκρασιών θερμός έως αρκετά θερμός σε κάποιες περιοχές,και όχι ψυχρός όπως λανθασμένα ειπώθηκε από πολλούς ακόμη και μετεωρολόγους.

      Διαγραφή
    2. Έφαγες συγκλινο με αυγά στη Μάνη κύριε καθηγητά?

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά την απλή έκδοση , όχι turbo .Επίσης λαλάγγια με κασέρι ,και δίπλες με θυμαρίσιο μέλι .
      Αγαπητέ χρήστο η άποψή σου περί κέντρου ,μέτρου και μεσότητος είναι Αριστοτελικής "κοπής" ( μεσότης - φιλότης) . ---==== Π.Α.

      Διαγραφή
  5. Εδώ και κάποιες ώρες νέα ανατροφοδοτούμενη καταιγίδα εξελίσσεται βόρεια ΒΑνατολικά αυτή τη φορά της Βαλένθια(ευτυχώς), η οποία βάση δορυφορικής έχει μεγάλη ένταση πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις και διατηρείτε σχεδόν στάσιμη σε περιοχές όπως Amposta,la Rapita, Deltebre,Vinaros και els Muntells.
    Στην υπόλοιπη Ιβηρική για παράδειγμα τα φαινόμενα είναι από τοπικά έως πολύ λίγα.
    Ειναι δλδ που θα κάτσει ακριβώς η ανάπτυξη και ανατροφοδότηση μιας καταιγίδας, κατάσταση που δυσκολεύει την τοπική πρόγνωση.
    Παρόλα αυτά,στην πράξη το ευρωπαϊκό μοντέλο κερδίζει και εδώ κατά κράτος το αμερικάνικο όπου πάσχει να προβλέψει την ένταση των φαινομένων.
    Τα βασικά μετεωρολογικά στοιχεία κοιτάζοντας τους χάρτες είναι ο ΑΒΑνατολικός άνεμος στην επιφάνεια και ΝΑνατολικός γενικά σε όλη τη στάθμη από τα 850 έως τα 500hPa.
    Η διεύθυνσή των ανέμων με λίγα λόγια είναι καρφί από την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου προς την ξηρά αυτών των περιοχών και ως είθισται σε τέτοιες καταστάσεις την πληρώνουν οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ακτές.
    Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν αλλά προβλήματα από το συγκεκριμένο αποκομμένο χαμηλό στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλο κόλλημα η κυκλοφορία.τι πράμα είναι αυτό ρε σεις.βλεπω να χάνεται όλος ο Νοέμβρης για μια ακόμη χρονιά.τραγικα τα τρεξίματα,από Δεκέμβρη η αλλαγή και αν.....

    Φοβάμαι ότι η αλλαγή θα έρθει από τον νέο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, αλλά μην λέτε χαζομάρες. Δεν υπάρχουν τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις/ τάσεις. Τα στοιχεία σας είναι εντελώς ανακριβή. Μπορεί να γίνει εκτίμηση για τον Νοέμβριο άντε και μια πολύ πρόχειρη για τον χειμώνα που έρχεται.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη ,αλλά φάσκεις και αντιφάσκεις......... .- Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Τι άλλο θέλετε, βρε αχάριστοι;
    Σήμερα έβρεξε ακόμη και στην Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φώτης Καραβούλιας31 Οκτωβρίου 2024 στις 9:07 μ.μ.

    Κάτι ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχητικό συνάμα, τώρα πια, με αφορμή την τραγωδία της Βαλένθια. Η "πρόταση" του 12z του gfs στο κύριο τρέξιμο, για τις...250 συν ώρες(μία ακόμη άκυρη λοιπόν από τις άπειρες...), δείχνει ένα αποκομμένο ανώτερο, μία ψυχρή λίμνη επίσης αν είναι σωστό, να κατεβαίνει από ΒΑ μας, να κάνει μία back door είσοδο από Μαύρη Θάλασσα και Τουρκία, να κάνει μία γυροβολιά-ταλάντευση από τα βόρειά μας, να περνάει Ιταλία και μετά να έρχεται "κανονικά" σε μας συνοδεία χαμηλού και μετώπου, κομπλέ με υετό... "Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι";
    Ηλεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω η πρώτη κυνική παραδοχή που πρέπει να γίνει είναι ότι στην Μεσόγειο τουλάχιστον έχουμε ένα άλλο κλίμα ...το φαινόμενο της Βαλένθια μπορεί να έχει ξανασυμβεί..αλλά η συχνότητα της εμφάνισης πλέον παρόμοιων καταστάσεων στην Μεσόγειο...αλλά και στις όμορες περιοχές (Γερμανία)..μας οδηγεί ότι μόνο για το μεσογειακό ήπιο κλίμα δεν μπορούμε να μιλήσυμε.Ας σημειωθεί ότι ο κύριος Ζιακόπουλος μίλησε για την ευπάθεία...της λεκάνης της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή.
    Τώρα εφόσον το δεχθούμε αυτό ...νομίζω ότι καιρός πλέον να μιλήσουν οι Στρατηγοί δλδ οι κλιματολόγοι...δλδ να ξεφύγουμε από την εμμονική έως και ύποπτη σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο και να περάσουμε σε εκείνες τις περιόδους της κλιματικής ιστορίας του πλανήτη που η θερμοκρασία της γής ήταν υψηλότερη από την σημερινή μόνο με αυτήν την μέθοδο θα καταφέρουμε να δούμε αναλογίες με το σήμερα και κυρίως μπορεί να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά των επόμενων φάσεων.Υπάρχουν πλήθος στοιχείων που μπορούν να μας δώσουν τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων περιόδων(καλλιέργειες ,βλάστηση,αφηγήσεις κλπ. ).
    Προς τιμή του ο κ.Ζιακόπουλος που με ανέχεται προσδιόρισε την διαφορά του σήμερα με εκείνες τις περιόδους δλδ ότι η ταχύτητα της ανόδου της θερμοκρασίας είναι τελείως διαφορετική από όσες έχουμε γνωρίσει ,η έρευνα όμως να βρούμε αναλογίες του τι συμβαίνει σήμερα μέσα από την κλιματική ιστορία θεωρώ ότι 'επρεπε να γίνει χθές..Οι έρευνες που αρχίζουν και τελειώνουν στην προβιομηχανική περίοδο θεωρώ ότι το έχουν εξαντλήσει το ερώτημα και δεν προσφέρουν πλέον κάτι... ας μπούν λοιπόν οι Στρατηγοί στο παιχνίδι.....γεωλόγοι σεισμολόγοι κλπ...ας σεβαστούν....αυτήν την ανάγκη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή