Τρίτη, 8-2-2022: τοπίο στη ΒΑ Αττική σε υψόμετρο 500μ., του Δημήτρη
Η θεωρία
«Γενικά, οι νιφάδες μπορεί
να διανύουν αποστάσεις 250 έως 300 μέτρων κάτω από το επίπεδο πήξης χωρίς να
λιώσουν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους. Όταν οι θερμοκρασίες κάτω από
το νέφος είναι μεγαλύτερες από τους 0ο C, αλλά ο αέρας είναι σχετικά
ξηρός, το νερό που προέρχεται από το λιώσιμο αριθμού νιφάδων εξατμίζεται
ψύχοντας το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού λιωσίματος των
υπόλοιπων νιφάδων. Σε αυτή την περίπτωση, νιφάδες μπορούν να φθάσουν στο
έδαφος, ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι 3 ή 4ο C πάνω από το μηδέν.
Σε ορεινό περιβάλλον με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία έχει παρατηρηθεί χιονόπτωση
με θερμοκρασία ακόμη και 8ο C» (Καιρός, ο γιος της Γης και του Ήλιου,
τόμος πρώτος).
Η πράξη
Η παραπάνω θεωρία επιβεβαιώθηκε στην πράξη σήμερα στην Αττική, όπου παρατηρήθηκαν «περίεργες» χιονοπτώσεις σε περιοχές με μεγάλη γκάμα υψομέτρων. Αν και η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa ήταν μόλις -1,7ο C και το επίπεδο πήξης βρισκόταν στα 719 μέτρα, η χαμηλή σχετική υγρασία ήταν μία από τις βασικότερες αιτίες που χιόνισε, για πολλούς απρόσμενα, σε περιοχές με υψόμετρα ακόμα και 250 - 300 μέτρων. Προφανώς, το ανάγλυφο, το πεδίο των ανέμων στη χαμηλή τροπόσφαιρα, οι χαμηλές θερμοκρασίες στη μέση τροπόσφαιρα, ο στροβιλισμός και ως ένα βαθμό το Αιγαίο ήταν οι λοιποί παράγοντες που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα.
κυριε Ζιακόπουλε....δεν ξέρω αν μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο...δλδ χαμηλή θερμοκρασία επιφάνειας 0 η 1(π.χ. αναστροφή) αλλά λογω υγρασίας και θερμότερου αερα στην ανώτερη ατμοσφαιρα να βρέχει..."θωμας¨"
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, μπορεί να συμβεί. Μία περίπτωση αυτού που λες είναι η παγοποιούμενη (πηγνυόμενη) βροχή (freezing rain).
Διαγραφήευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε..."θωμάς¨"
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε δάσκαλε για τις συνεχείς γνώσεις που μας μεταδίδεις.Εγω θα πω ότι φέτος μας πάει πολύ τα ανατολικά προσηνεμα/αξιοπρεπέστατη χιονόπτωση και στην Εύβοια στα ορεινά ημιορεινά.Αληθεια Κ.Ζιακοπουλε πιστεύετε από την εμπειρία σας θα υπάρχουν ευκαιρίες και για άλλες ψυχρές εισβολές η πάμε για κυκνεια άσματα σιγά σιγά..Γιάννης-Χαλκιδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρογνώσεις για την καιρική συμπεριφορά ενός μεθυσμένου μήνα δεν κάνω!
ΔιαγραφήΣυνεπώς, η αρκούδα στη φωτογραφία αφορούσε τη σημερινή κακοκαιρία;
ΔιαγραφήΑκριβώς! Αναρωτιόταν να μπει, να μην μπει ή να μπει για λίγο;
ΔιαγραφήΜωρέ θα την δούμε ξανά την αρκούδα σύντομα, εδώ είμαστε!!
ΔιαγραφήΗ ξηρή ατμόσφαιρα πως ακριβώς συμβάλλει στην επιβίωση των νιφαδων αρκετά μέτρα κάτω απ το σημείο τηξης τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την εξάτμιση, φίλε μου. Μελέτησε πιο προσεκτικά τη θεωρία.
ΔιαγραφήΜα, το εξήγησε, εξατμίζεται λόγω του ξηρού αέρα το νερό από το λιώσιμο των νιφάδων, με συνέπεια να γίνεται πιο ψυχρή η ατμόσφαιρα και οι επόμενες νιφάδες που πέφτουν να αργούν να λιώσουν. Κάτι που παρατηρήθηκε και στην Καλλιθέα και το Φάληρο μόλις βράδιασε, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία άγγιζε τους 7 βαθμούς. Η πλάκα είναι ότι έπεφταν ψεκάδες με σχεδόν καθαρό ουρανό. Εντάξει μικροσκοπικές ήταν, σαν κόκκοι άμμου, όχι ψιλής, αλλά αυτής που έχει στις παραλίες, τις όμορφες και δαντελένιες ακρογιαλιές.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ναι καταλαβαίνω ότι το περιβάλλον δαπανά ενέργεια και ψύχεται προκειμένου να εξατμιστεί το νερό απ' τις λιωμένες νιφάδες.Η ερώτηση μου δεν τέθηκε σωστά και είχε να κάνει με το κατά πόσο η υγρή/ξηρη ατμόσφαιρα μπορει να επηρεάσει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού που συνεπάγεται και την μείωση της θερμοκρασίας. Προφανώς και η απάντηση θα είναι ότι σε υγρή ατμόσφαιρα ο μηχανισμός εξάτμισης επιτυγχάνεται πιο δύσκολα και επομένως ο βασικός τρόπος ψύξης της ατμόσφαιρας είναι λόγω της τηξης των νιφαδων ενώ δεν δαπανάται έξτρα ενέργεια για την εξάτμιση του νερού.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πάντως!
Μαθητές όντες, όταν ένας δάσκαλος μάς έκανε παρατηρήσεις περισσότερο αυστηρές από όσο έπρεπε, το καταλάβαινε και έλεγε: "Σας μαλώνω για να γίνετε ακόμα καλύτεροι!".
ΔιαγραφήΜε αφορμή την φήμη του μεθυσμένου που φέρει ο Φεβρουάριος διάβαζα ένα αρθρο σας ένα χρόνο πριν και αναφέρετε τους λόγους γιατί αποκαλείται έτσι..Πολύ κατατοπιστικό για άλλη μια φορά!Μαχαίρι στην καρδιά που αναφέρετε ότι ο ήλιος κερδίζει στον ουράνιο θόλο και ότι σιγά σιγά ξυπνάει η Αφρική και όχι μόνο..παρηγοριά το ότι λέτε αιφνίδιες στρατοσφαιρικες θερμάνσεις προκαλούν την δημιουργία αρκτικών εισβολών και τις λοιπές προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω(40 χρονών) τον χιόνια 2004 σε μια απόσταση Χαλκιδα-Αρτακη όποιος γνωρίζει(10 χλμ) στο τσακ δεν εγκλωβίστηκαμε με τον πατέρα μου/απίστευτη βιαιότητα.Ο πατέρας μου δε μνημονεύει τον χιόνια 1992-Φεβρουαριος που δεν έχω άποψη...Γιαννης-Χαλκιδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίθετα με το γνωστό άσμα, ο ήλιος είναι αυτός που μεθάει τον Φεβρουάριο!
Διαγραφή-----Οχι άλλες ψυχρές εισβολές σαν τη σημερινή.Οχι αλλα γιουρούσια.Οχι άλλους...τσέτες!.θέλω τον τακτικό στρατό ,τον καλά οργανωμένο,μήπως και προκύψει κάτι θετικό ως προς την υετική επάρκεια.Και δεν αναφέρομαι κατ ανάγκην στην περιοχή μου,όταν σκέπτομαι π.χ. περιοχές της Μακεδονίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή----Εξ αφορμής του τίτλου,μου ήρθε στον νου το θέμα της"ενότητας θεωρίας και πράξης" στη μαρξιστική διαλεκτική.
---- "Ο διδάξας και ποιήσας ,ούτος μέγας κληθήσεται ".--------------Π.Α.
Εσύ, Πέτρο μου, θέλεις ρωμαϊκές λεγεώνες και μεραρχίες πάντσερ του Γκουντέριαν. Κάποιες φορές όμως και αντάρτες όπως εκείνοι της Σιέρα Μαέστρα ή του Γοργοπόταμου επιτυγχάνουν νίκες απρόσμενες!
ΔιαγραφήΤι ωραία τα λες "σύντροφε" Πέτρο!
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα.Σας ευχαριστούμε για τις ακριβείς και εγκαιρες προβλέψεις σας.Μας είναι πολύτιμες εδώ στην επαρχία που ζούμε.Επειδη δεν έχω πολλές γνώσεις στα θέματα του καιρού θα ήθελα να αναφερετε-χωρις να σπαταλώ τον χρόνο σας-με ποια διάταξη των συστημάτων και της εισροής ψύχους θα μπορούσε η Αιτωλοακαρνανία να έχει χιονόπτωση ίδιας ποσότητας που είχε η Αττική με την Ελπίδα;Η δεν παίζει κανένα τέτοιο σενάριο.Θα ήταν ενδιαφέρουσα οποιαδήποτε άποψη ,πολύ περισσότερο του γείτονα Φώτη.Ευχαριστω πολύ. ΣΠΥΡΟΣ-Αγρινιο-Νεος Αγ.Χριστοφορος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο θέμα για πρόχειρο διαγώνισμα!
ΔιαγραφήΒλέπω δάσκαλε μας βάζετε "φυτιλιές"....
ΔιαγραφήΕγώ θα έλεγα καλύτερα "με ποιά διάταξη συστημάτων-κυκλοφορίας,μπορεί να βάλει γενικά η δυτική πεδινή ηπειρωτική χώρα(από Θεσπρωτία-Άρτα μέχρι Ηλεία)χιόνια εφάμιλλα με αυτά της Αττικής στην "Ελπίδα".
Ένα ωραίο διαγώνισμα πού σίγουρα πλην από εσάς κανένας δε θα βρει όλες τις προϋποθέσεις.
Ας προσπαθήσουμε σε ένα από τα άρθρα σας κυρίως εμείς οι δυτικοί να δώσουμε μία απάντηση.
Προσωπικά,αύριο Πέμπτη βράδυ πού θα έχω χρόνο πιστεύω θα κάτσω να το ψάξω διεξοδικά(γιατί "πασπαρτού" πάνω κάτω γνωρίζουμε τα βασικά).
Νωρίτερα δεν υπάρχει χρόνος.
Καλό ξημέρωμα και ευχαριστούμε γιά την ανάρτησή σας.
Το να ρίξει 30 πόντους χιόνι (ας μη συγκρίνω με την "Ελπίδα" που ήταν περισσότερο) στον Πύργο, την Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Άρτα, την Πρέβεζα, έχει συμβεί ποτέ;
ΔιαγραφήΜε την διάταξη της 13ης Φλεβάρη 2004. Δηλαδή πιάνουμε το Τζόκερ πιο εύκολα!
ΔιαγραφήΤο 2004 χιόνισε σε αυτές τις πόλεις δηλαδή;
ΔιαγραφήΣτην Πάτρα ήμουν φοιτητής τότε. Πάνω στα αυτοκίνητα το είχε πιάσει μόνο.
Δάσκαλε ακόμα και τον μεθυσμένο μήνα τον κάνετε ένα καφέ ελληνικό και τον συνεφερεται,πες μας για τα μέσα του μήνα να πιούμε και εμείς το καφεδάκι μαζί του, τον καφέ της παρηγοριάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήκυριε ζιακοπουλε δεν παιζω...το "ταξίδι" σταμάτησε στην Αττική οδό?...εμείς εδώ δεν θλεουμε να εγκλωβιστουμε?..."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα δάσκαλε και στην υπολοιπη μετεό παρέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως πολύ επίκαιρο το άθρο σας και κατατοπιστικό καθώς το μεσημέρι στο Ψυχικό είχαμε χιονοχάλαζο για περίπου μισή ωρα με θερμοκρασία κοντά στους 6c, υγρασία στο 65% και σημείο δρόσου κοντά στο 0c. Πραγματικά στις εξάρσεις ήταν πολύ όμορφη έκπληξη!
Δυστυχώς κράτησε για λίγο και πήρα τα μπογαλάκια μου και πήγα να το βρω στα Κιούρκα! Πραγματική χιονοθύελλα με -1 βαθμούς και φοβερούς ανέμους με την αίσθηση της θερμοκρασίας ακρετά χαμηλότερη. Μαγικό το τοπίο ειδικά στη λίμνη και με ατελείωτο παιχνίδι απο τις πάπιες της! Αφου εξασφάλισα το πολυπόθητο φωτογραφικό υλικό κατηφόρησα προς τα κάτω για κοψίδια και κρασάκι.
Να είμαστε καλά, πάντα τέτοια συνονόματε! :)
Δημήτρης Ψυχικό.
Καλησπέρα απο την χιονισμένη Άγρα Λέσβου!! Χιόνισε επιτέλους.. Δόξα τω Θεώ!! Είδαμε και "λίγο" χιόνι! Απο το πρωΐ είχαμε χιονόνερο και μετά της 13:00 περίπου το γύρισε σε χιονι και το έστρωσε σε αμάξια και κεραμύδια!! Εχω δει ασθενή χιονόπτωση στο χωριό κύριε Ζιακόπουλε και με 7 βαθμούς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κάτω σας δίνω το λινκ της μεσοπρόθεσμης ανανεωμένης εκτίμησης καιρού γιά την Ευρώπη και τη χώρα μας μέχρι και τις 10 τού Μάρτη από το ευρωπαϊκό κέντρο προγνώσεων ECMWF.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν ολίγοις μελετώντας και τις καμπύλες των ensemble για την χώρα μας,σιγά σιγά και μέχρι τα τέλη περίπου τού μήνα δεν αναμένουμε καμία σοβαρή ψυχρή εισβολή ενώ και ο υετός θα είναι περιορισμένος στις περισσότερες περιοχές της χώρας με όχι κάτι σπουδαίο γιά Φλεβάρη μήνα.
Αυτό δε σημαίνει ότι από Κυριακή και έπειτα δε θα ξανά έχουμε κάποιες ψυχρές καταβάσεις,όμως αυτές θα είναι ήπιες γενικά και χωρίς καμία δυναμική πιά για κάτι καλό στα πολύ χαμηλά(όπως έχω ξανά πει πολλές φορές αφήνω ένα παράθυρο γιά τη Βόρεια χώρα).
Ο Φλεβάρης βέβαια είναι κυκλοθυμικός και μέθυσος όπως λέμε,αλλά όλα αυτό δείχνουν.
Το καλό είναι ότι ούτε πολύ θερμά σενάρια φαίνονται.
Γενικά επιβεβαιώνεται αυτό πού λέγαμε μετά την "Ελπίδα", δλδ ότι μετά από ένα τόσο σφοδρό επεισόδιο χιονιά ειδικά εκεί πού το είχαμε,δύσκολα θα ξανά κάνει κάτι δυνατό γιά φέτος.
Ο Μάρτης βέβαια άνετα μπορεί να αποδειχθεί "γδάρτης",όμως κακά τα ψέματα,η μέρα και η φύση πιά αρχίζουν και έχουν τούς δικούς τούς κανόνες.
https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/
πολυ ωραιο-ενδιαφερον-χρησιμο Φωτη-πατριωτακι!!ευχαριστουμε!
ΔιαγραφήΠολύ καλή η σημερινή αναφορά δάσκαλε.Ό,τι σκεφτόμουν να διατυπώσω ένα αναπάντητο για χρόνια ερώτημά μου. Πριν 10-12 χρόνια στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, έπεφταν νιφάδες με 9 βαθμούς θερμοκρασία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους, εγω πέρσι θυμάμαι Μάρτιος ήταν, Φεβρουάριος ήταν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε χιόνι ν. Αθήνα-Πειραιά με 7 βαθμούς το μεσιμερι.
Κώστας Αθήνα
Όσοι γράφουν εδώ, θυμούνται όχι μόνο τον ακριβή μήνα, αλλά την ημέρα και την ώρα κατά την οποία άρχισε να χιονίζει στον τόπο τους.
ΔιαγραφήΕυγενέστατη απάντηση, μπράβο!
ΔιαγραφήΕσυ αποφασίζεις ποιος έχει δικαίωμα να γράφει και έγραψες τα παραπάνω στον άνθρωπο!?
Αίσχος! Κύριε Ζιακοπουλε παρακαλώ μαζέψτε τον ψωνισμενο κυριο/α
Ελάτε, παιδιά. Μη δημιουργούμε θέματα εκεί που ουσιαστικά δεν υπάρχουν.
Διαγραφή25 Μαρτίου ήταν τοτε
ΔιαγραφήΟ χειμώνας έχει ψωμί ακόμη ,αλλά έχει αντίπαλο την ημέρα που μεγαλώνει οπότε σιγά σιγά οι δυνάμεις του όλο και περισσότερο θα τον εγκαταλείπουν.χρηστος από την ηλιόλουστη αλλά παγερή Όθρυ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρχισαν οι αναγγελίες προσεχών κακοκαιριών. Ας κοιτάξουν και λίγο την αξιοπιστία τους οι τελάληδες. Έχουν φθάσει πολύ κοντά στο σημείο που ο κόσμος θα ρωτάει ποιος το είπε αυτό και όταν θα του λένε, θα μουρμουρίζει: «Α, καλά!».
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Πες τα δάσκαλε.
ΔιαγραφήΞεκίνησαν πάλι....
Δεν υπάρχει σωτηρία τελικά ούτε στον καιρό.
Καλημέρα σε όλους ακριβώς αυτό
ΔιαγραφήΚώστας Αθήνα
Απάντηση του Γ. Παπανδρέου στο ελληνικό κοινοβούλιο, πριν τη δικτατορία, όταν βουλευτής άλλου κόμματος τον απειλούσε να τον σκοτώσει. Διέκοψε την από του βήματος ομιλία του και ρώτησε "ποιός το είπε αυτό". Εκείνος φώναξε "Εγώ, εγώ!" και ο Γ.Π. απάντησε: "Α, καλά" και συνέχισε την ομιλία του...
ΔιαγραφήΕπιμένουν οι θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εδώ στη Ρόδο, και είναι αξιοσημείωτο πως πλοία της ακτοπλοιας απάγκιάζουν αρόδο στην ανατολική πλευρά του νησιού λόγω της θύελλας (είναι βέβαια κ οι λιμενικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Ρόδου άστα να πάνε....). Όλη τη νύχτα (όπως και χθες) είχαμε μπόρες, αλλά από το απόγευμα και μετά ο ΒΔ άνεμος έφερε και μονοψήφιες θερμοκρασίες και κάποιες χιονοπτώσεις για μια ακόμα φορά πάνω από τα 600 με 700 μέτρα στον Αττάβυρο. Νομίζω πως είναι μακράν ο πιο βαρύς χειμώνας που έχω βιώσει εδώ στη Ρόδο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία απ' τα ίδια Θάνο και στο Θυμάρι, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 11,5 βαθμούς, αλλά η αισθητή δεν ξεπέρασε τους 8,5β. λόγω του ισχυρού βορειοδυτικού ανέμου που εξακολουθεί να πνέει στο νοτιότερο κομμάτι της Αττικής. Κάπως έτσι δεν εισέπραξα και τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες της θάλασσας, που αναφέρει το meteo.gr. Άσε που είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες απ' ό,τι στη Ρόδο στον νότιο παγωμένο Σαρωνικό (15-16 έναντι 18β.).
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ο χειμώνας δεν τελείωσε και να ξεκαθαρίσω χειμώνας δεν σημαίνει μόνο χιόνια στα πεδινά αλλά και βροχές με ψυχρές εισβολές και κρύο την νύχτα και έχουμε δρόμο ακόμα και εξάλλου ο Μάρτης γι'αυτό θεωρητο και γδαρτης αλλά το μείον είναι η μέρα μεγαλώνει Χρήστος από Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά, συζητάμε για χιόνια σε Γιάννενα, Θεσ/νίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Εδώ δεν έχουν δει χιόνια περιοχές κλασικές σε χιόνια π.χ. Καστοριά, Γρεβενά, Νευροκόπι, κέντρο-βόρειος Έβρος. Το μόνο που έχω ακούσει και έχω δει στις web για αυτές τις περιοχές είναι για ασθενείς χιονοπτώσεις και πασπαλίσματα. Το χιόνι που έπεσε φέτος ανατολικά (Εύβοια, Αττική) δεν το έχουν δει ούτε στη βόρεια Ευρώπη. Αν δείτε, μιλάμε για μία ανατολική μετατόπιση των χιονοκακοκαιριών( ανατολική Ελλάδα, Κρήτη, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κ.λπ.) Και αν ο καιρός συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και τα επόμενα χρόνια, προβλέπω ότι ο τίτλος της χιονομάνας θα πάει από τη Φλώρινα στην Αθήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό αυτό για τη χιονομάνα.
ΔιαγραφήΛες;
Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, αλλά και αλλού, δε χιονίζει όσο κάποτε. Έχει φθίνει η συχνότητα του μοτίβου "χαμηλό στο Ιόνιο, χιόνια σε κεντρική Μακεδονία". Αντίθετα, βλέπεις συχνά πλέον,το άλλο γνωστό μοτίβο. Κρύο από την Ουκρανία - Μαύρη Θάλασσα - εκτόνωση στο Αιγαίο και τα Ανατολικά προσήνεμα.
Δεν είναι φυσιολογικό αυτό για τη Φλώρινα, την Καστοριά.
Τι γίνεται άραγε; Θα το μάθουμε ποτέ;
Μια χαρά είχαμε και φέτος χαμηλά στο Ιόνιο, απλώς δεν υπήρχε αρκετό ψύχος στα Βαλκάνια και κατ επέκταση και τη βορεια ελλαδα για να εχουμε χιονοπτωσεις πιο χαμηλα..μην ειμαστε και αχαριστοι..
ΔιαγραφήΤο χιόνι είναι το θέμα της κουβέντας
ΔιαγραφήΔεν ξέρω αν και πόσο χιόνι έχουν δει φέτος στη βόρεια Ευρώπη, αλλά γνωστός μας που βρίσκεται συχνά στην Πολωνία για επαγγελματικούς λόγους, μας λέει ότι είναι ρίσκο να βγεις μετά τις 5μ.μ. έξω, λόγω κρύου. Επίσης, αν βγεις χωρίς να έχεις καλυμμένο κάθε σημείο του σώματος σου, δηλαδή, χωρίς σκούφο, γάντια, κασκόλ στο στόμα και στη μύτη κ.λ.π., γεμίζεις πληγές από το δριμύ ψύχος (ανοίγει το δέρμα, δηλαδή, σκάνε τα χέρια κ.λ.π.).
ΔιαγραφήΆλλος Έλληνας οικονομικός μετανάστης στη Σουηδία παλιότερα, πανηγύριζε που είχε 5 βαθμούς τον Σεπτέμβριο και μας είχε στείλει φωτό ένα πρωινό που είχε ξυπνήσει στους -25β. με τα πάντα παγωμένα. Αρχικά, στη Στοκχόλμη την πάλευε, αλλά όταν μετακινήθηκε λόγω δουλειάς στα βόρεια της σκανδιναβικής χώρας, μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στην Ελλάδα. Αφήνοντας έναν πολύ υψηλότερο μισθό και ένα σαφώς καλύτερο βιοτικό επίπεδο, απλά για λίγο περισσότερο ήλιο. Έστω και με δόντια, όπως ήταν σήμερα Τετάρτη 9/2 στη νότια Αττική.
Β. ΣΠ.
Πού δεν υπήρχε ψύχος, στο Νευροκόπι, στα Έβρο, στα Γιάννενα; Η χαμηλότερη θερμοκρασία στα Γιάννινα που σημειώθηκε ήταν -10, στο Νευροκόπι -15, και πλήθος ημερών με χαμηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή πόσο να πέσει ακόμη για να χιονίσει όσο στα ανατολικά;
ΔιαγραφήΜία παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι τη χθεσινή ημέρα υπήρχε πολύ μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία στα 850 στα νότια της Αθήνας με τα βόρεια της Αθήνας. Έχω την εντύπωση ότι το -1,7 που μετρήθηκε στο Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με το -3,5 και πιθανόν -4 που υπήρχε στο βόρειο κομμάτι του νόμου οπότε πολύ εύκολα εξηγούνται και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν περίπου από το ύψος της Μαλακάσας και ψηλότερα πράγμα προβλεπόμενο από το ευρωπαϊκό τουλάχιστον προγνωστικό μοντέλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσχύει. Η θερμοκρασία στον σταθμό της Πάρνηθας που είναι στο υψόμετρο των 850hPa και στα βόρεια του νομού, ήταν από -3,5β. ως -4β. από το μεσημέρι της Τρίτης 8/2 και μετά.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
10 Μαρτίου του 1987 ,όλη η δυτική πεδινή χώρα στα λευκά, Πρέβεζα, Άρτα 10 με 20 πόντους χιόνι....τα ορεινά ούτε πόντος.Θελει πιστεύω εγκλωβισμό ψύχους και κάτι σαν ψυχρή λίμνη στα συστήματα έτσι πρόχειρα που είδα από το αρχείο τηςNOOA
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σήμερα νομίζω δεν το περίμενε κανείς!
ΑπάντησηΔιαγραφή14 με 15β μέγιστη σε πολλά δυτικά κεντρικά κ βόρεια τμήματα της χώρας μας.
12 με 14β ακόμη και σε ανατολικά προσήνεμα και ας είχαν το βόρισμα.
7 με 8β μέγιστη σε ορεινά της ηπειρωτικής χώρας μεταξύ 800 και 1000 μέτρων.
Και όλα αυτά με μόλις 0 με +2 Τ850.
Δηλαδή μεθαύριο πού θα έχουμε +9 στα 850 πόσο θα πάει?
Άνοιξη δε μας τα λες καλά....
στα 700hpa το hpa/h ειχε μεγαλες τιμες που σημαίνει οτι το 0/+2 Τ850 αυξανει κατα πολυ...να περιμενουμε και τον δασκαλο επ'αυτου ,ειναι ενδιαφερον!
Διαγραφήhttps://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=6&run=12&time=0&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6#mapref
O πολικός στρόβιλος αντιθέτως με την εποχή, ενισχύεται και θα παραμείνει έτσι από ότι λένε τα σχετικά μοντέλα μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψύχος εγκλωβίζεται βόρεια και μένει να δούμε τι θα γίνει στο φινάλε του χειμώνα εκεί μεταξύ 5 και 20 Μαρτίου
Κάποια πηγάδια και γεωτρήσεις στο χωριό μου δεν έχουν καταλάβει τίποτα από νερό ακόμη.Δυστυχως φτωχός ακόμη ο υδροφόρος ορίζοντας.Τον παλιό καιρό τέτοια εποχή ήταν όλα γεμάτα.Τα τρεχούμενα νερά κυλούσαν στα γνωστά ρυάκια της περιοχής μου (μιλάμε για τους περισσότερους χειμώνες).Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως σε πολλές περιοχές ο καιρός άλλαξε.Μακαρι να είναι κάτι προσωρινό.
Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε, και σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ