Εντυπωσιακό, αλλά όχι περίεργο!

Στις 14:00 της 11ης Ιουλίου 2024 στα Γιάννενα η θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η σχετική υγρασία 22%. Δύο ώρες αργότερα, η θερμοκρασία έπεσε στους 21 βαθμούς και η υγρασία εκτοξεύτηκε στο 99%! Εντυπωσιακό; Ναι! Περίεργο; Όχι!

Το φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα της εκδήλωσης μιας καλοκαιρινής καταιγίδας και πιο συγκεκριμένα της λιμνούλας του ψυχρού αέρα που δημιουργήθηκε λόγω της εξάτμισης του υετού και απλώθηκε στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από το καταιγιδοφόρο σύννεφο.

Το πέρασμα μιας λίμνης ψυχρού αέρα σχετίζεται με την ταχεία μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, τη γρήγορη αύξηση της πίεσης του αέρα και τη σημαντική αύξηση της ταχύτητας του ανέμου. Η ανύψωση του αέρα στην άκρη της ψυχρής λίμνης οδηγεί συχνά στη δημιουργία νέου κυττάρου καταιγίδας.  

24 σχόλια:

  1. Πολύ θα ήθελα κι εγώ έστω αυτά τα ψευδομουσωνικά φαινόμενα να δώσουν μια ανάσα και σε εμάς αλλά δυστυχώς η Αθήνα δεν είναι Γιάννενα. Έχουμε πολύ μέλλον ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί ο υετός να εξατμιστεί πρωτού φτάσει στο έδαφος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι επίσημα οι θάλασσες μας βράζουν!!!
    Εδώ στη Χαλκιδική/Θερμαϊκός/Βορειοδυτικό Αιγαίο πιάσαμε χαλαρά 29 βαθμούς επιφάνεια θάλασσας και σε ένα σημείο λέει 30!!!!! Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί στο τέλος αυτής της καυτής εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Γνωρίζει κάποιος τα ρεκόρ θερμοκρασίας θαλασσών; Μάλλον θα καταρριφθούν φέτος
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη, τώρα Κασσάνδρα Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλέγεται ο θερμαικος και η Χαλκιδικη έχοντας τις υψηλότερες θερμοκρασίες θαλάσσης σε όλη την Ελλάδα μαζί με την Ανατολική ροδο και το Καστελλόριζο που έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο εκεί παρουσιάζονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 30 βαθμούς και αν συνεχιστεί αυτό βλέπω να φτάνει τους 31, θερμοκρασίες δηλαδή που βλεπουμε στον κόλπο του Μεξικου και στις τροπικές περιοχές.
      Αντιθέτως δροσερές είναι οι θάλασσες στο Αιγαίο (25-26 βαθμοί) προφανως λόγω του μελτεμιου, και κρύες στη Λεσβο (23 βαθμοί).
      Εδω πάντως τα νερα είναι αρκετά ζεστά για την εποχή και δυστυχως τα μελτέμια δεν φτάνουν στη δυτική Κρήτη.
      Είμαι περίεργος να δω τι καταστάσεις θα δούμε με αυτές τις «βραστές» θάλασσες αργότερα…
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Και το Ιόνιο βράζει όπου είναι η κινητήριος δύναμη στις υφέσεις του φθινοπώρου.
      Ήδη φτάνει τους 28 βαθμούς και ακόμη βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού.
      Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση,πολύ πιθανόν σε ΒΔυτικό Αιγαίο Θερμαϊκό, Δωδεκάνησα και Ιόνιο όπου ο καύσωνας θα κάνει φόκους και τις επόμενες μέρες ίσως φτάσουμε σε θερμοκρασίες ρεκόρ άνω των 31 βαθμών.
      Τροπικό κλίμα και με τη βούλα δλδ.

      Διαγραφή
    3. Τα σημάδια στην επαγγελματική και στην ερασιτεχνική αλιεία είναι εμφανή.
      Με τέτοιες θερμοκρασίες νερού το διαλυμένο οξυγόνο λιγοστεύει και τα ψάρια πηγαίνουν σε πιο κρύα βαθιά νερά.

      Διαγραφή
    4. Απέναντι από τη Κασάνδρα, στη Βελίκα, Αγιάς, Λάρισας μια χαρά δροσερά παραμένουν τα νερά. Δεν μπορώ άλλη μίρλα...Και έχουμε και ωραία μπουκαδούρα σήμερα, 3 4 βαθμοί κάτω η Τ σε σχέση με χθες.

      Διαγραφή
    5. Και εγώ θα σου ανταπαντήσω ότι δεν με ενδιαφέρει τι κάνει στο Αιγαίο που όντως η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή γύρω στους 24 με 25 βαθμούς,αλλά ότι στην περιοχή μου όπως και στην υπόλοιπη δυτική βόρεια και νότια χώρα τα νερά βρίσκονται Θερμοκρασιακά σε ιστορικά υψηλά.
      Επίσημα στοιχεία παραθέτουμε και συζητάμε.
      Μίλησε κανένας για όλη τη χώρα?
      Κάτσε στη δροσιά σου λοιπόν όπως λες και άσε μας εμάς στον πόνο μας ανώνυμε.

      Διαγραφή
    6. Όσο η Βελίκα είναι δροσερή μην φοβάστε τίποτα! Ας κοιμηθούμε όλοι τον ύπνο του δικαίου!
      Και με το air condition στο φουλ στο σπίτι δεν υπάρχει καύσωνας, αντιθέτως πάμε προς ψύξη!!!

      Διαγραφή
    7. Μετά και το χιούμορ σου ,πάμε για κατάψυξη !. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    8. Fotis matralis, ούτε τον ύπνο του δικαίου κοιμόμαστε, ούτε αιγαίο ειναι εδώ θερμαικός είναι.

      Διαγραφή
  4. Εντυπωσιακό αλλά αρκετά σύνηθες το φαινόμενο που είχαμε στην Ηπειρο.
    Κάτι παρόμοιο έγινε και χτες.
    Εντωμεταξύ η κατάσταση ξεφεύγει στα δυτικά και βόρεια με πάνω από 41 βαθμούς αυτή τη στιγμή ενώ στην παράκτια Ναυπακτία που βρίσκομαι για μικρή απόδραση,το μόνο που κάνεις σήμερα είναι μπάνιο στη θάλασσα, καφέ κάτω από τα δέντρα και καπάκι σπίτι με το αιρ κουλ.
    37 βαθμούς αυτή τη στιγμή δίπλα στο κύμα με υγρασία 45% και αισθητή στους 43!
    Αίσχος χωρίς τελειωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες είναι Φώτη καφέ κάτω από τα δέντρα γιατί κάτω από την ομπρέλα καίγεσαι.

      Διαγραφή
  5. Επίσημος Μ.Σ. Γιαννιτσών σήμερα.
    Μέγιστη Τ 40,2β.
    Υγρασία 40 έως 50%.
    Δείκτης δυσφορίας 51,2 βαθμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελευταία μέρα σήμερα ολιγοημερης απόδρασης στην Ανάφη των Κυκλάδων, όπου όλες αυτές τις μέρες τα βράδια στη Χώρα θέλεις ζακετουλα. Το μελτεμι κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του, ολες τις ημέρες και η θερμοκρασία ίσα που ξεπερνά τους 30 βαθμούς! Το air- condition για λίγο μόνο το μεσημέρι στο δωμάτιο το άναβα. Να δω από αύριο στη Ρόδο τί θα αντιμετωπίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι του μπλογκ, όλους μας στεναχωρεί αυτό που συμβαίνει στο κλίμα της χώρας μας, όλοι μας θέλουμε πίσω το καλοκαίρι που ξέραμε, αλλά δεν χρειάζεται να λέμε υπερβολές διότι δίνουμε επιχειρήματα σε όλους αυτούς που σαν στρουθοκάμηλος προτιμούν να μην "βλέπουν" τι συμβαίνει γύρω τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας δυστυχώς είναι τραγική η κατάσταση μου αρέσει που κάποιοι προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι ότι συνέβαινε και παλαιά όχι είμαι 45 ετών άνθρωπος θυμάμαι μεγάλα κύματα καύσωνα στο παρελθόν αλλά μετά από ένα τέτοιο κύμα για δύο εβδομάδες τουλάχιστον ηρεμούσαμε ξέραμε μέσα στο καλοκαίρι και τις θερμοκρασίες στους 28 και στους 30 με το δυνατό δροσερό μελτέμη και την άφθονη θερμική αστάθεια όχι αυτό που γίνεται από το μάιο και μετά να μην πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 35 αυτό είναι κλίμα σαουδικής αραβίας και ντουμπάι ας ψαχτούν κάποιοι στον εγκέφαλο τους και συγνώμη για τον τόνο που χρησιμοποιώ που αρνούνται την κλιματική αλλαγή συνέβαιναν και παλαιά αυτά και δεν είναι θρησκευτικό το blog entuties βλέπω αυτά που γίνονται να ταιριάζουν πολύ σε αυτά που είχαν λεχθεί από την γερόντισα λαμπρινή βέλτιου που αν δεν απατώμαι ήταν από το νομό άρτης και είχε προειδοποιήσει στα γραφόμενά της και για πρωτοφανή ξηρασία και για έλλειψη τροφίμων και πολλά άλλα που θα έρθουν όχι μόνο στην ελλάδα αλλά γενικότερα στην γηραιά ήπειρο και μάλιστα άφηνε να εννοηθεί στα 20 χρόνια περίπου από την αποδημία της is κύριον ότι θα ξεκινήσουν όλα αυτά τα κλιματικά γιατί και για τα μνημόνια και για πάρα πολλά άλλα είχε αναφερθεί η συγκεκριμένη απλώς το αναφέρω ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία ας ελπίσουμε ότι ο αύγουστος να μην μας επιφυλάσσει και άλλο δυνατό κύμα καύσωνα που παραμένει μόνο μία ευχή που ξέρω ότι μάλλον δεν θα επαληθευτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πλέον εδώ που φτάσαμε θα παρακαλάμε ποτέ θα μικραίνει η μέρα για να δροσίζει την νύχτα και να μην προλαβαίνουν οι θερμοκρασίες την ημέρα να ανέβουν πολύ, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλημέρα σε όλους! Δυστυχώς, ενώ υπήρχε τάση για μικρή ανάσα μετά τις 20/7, τα σημερινά, πρωινά τρεξίματα δείχνουν παράταση του καύσωνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ζέστη και δυσφορία δίχως τέλος. Πάμε για τον θερμότερο Ιούλιο όλων των εποχών! Να δούμε πότε θα τελειώσει αυτό το χάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με τον ΒΒΔ άνεμο αρκετά δυνατό η θερμοκρασία κυμαίνεται σε καλοκαιρινά επίπεδα(31-34 ορεινά-ημιορεινα και 35-37 στα πεδινα)με καθαρή ατμόσφαιρα λόγω της πολύ χαμηλής υγρασίας.
    Εάν ο άνεμος συνεχιζε και την νύχτα με την ίδια ένταση, τότε θα ήταν ακόμη καλύτερα.
    Μέχρι στιγμής καλά είμαστε εν αντίθεσή με άλλες περιοχές της Ελλάδας που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.
    Εχθές είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έναν αρκετά μεγάλο χρυσαετο που μου έφεραν από το δασαρχειο θηβας.Ειχε χτυπημένο το ένα του φτερό και το έστειλα στην Αθήνα για ανάρρωση. Όμορφο και επιβλητικό πτηνό απο τα ωραιότατα που πέτα στον Ελληνικό ουρανό.
    Κ"θωμα" εχθες ήρθα σε πολύ κοντινή απόσταση από τον λύκο που γυρίζει γύρω από χωριό μου, έφαγε ότι του είχα αφήσει και πλησίασε πιει νερό σε μια μικρή λακκούβα που είναι γεμάτη καθώς αφήνω επίτηδες να τρέχει νερό από τα κτήματα που ποτίζω.
    Δεν ξέρω αν εκμεταλλευτηκε την απουσία του "Ροκι" μου ή αν η δίψα έπαιξε ρόλο, αλλά το όνειρο μου παραλίγο να γίνει πραγματικότητα, ελπίζω την επόμενη φορά να τ καταφέρω.
    Καλημερα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το περίεργο με αυτόν τον καύσωνα είναι ότι εμείς στην Θράκη και στην Μακεδονία δηλαδή στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε περισσότερη ζέστη από την Αττική και την Νότια Ελλάδα. Πράγμα που δε το λες και συχνό. Βλέπω εδώ στην Ξάνθη εδώ και πολλές ημέρες να έχουμε πάνω από 39 βαθμούς κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον. Ενώ στην Αθήνα και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο είναι η θερμοκρασία ελαφρώς χαμηλότερες ή και ίσες. Τι άλλο θα δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη αλλά αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανέκαθεν οι θάλασσες του βορειοδυτικού Αιγαίου ειναι πιο θερμές από άλλες και οι πεδιάδες της Ημαθίας της Πέλλας κλπ κλειστές δηλ περιοχές όπου δεν φτάνει η θαλάσσια αύρα και δεν πνέει κανένα μελτέμι έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ο κανόνας το καλοκαίρι

      Διαγραφή
    2. Μόνο που η Ξάνθη δεν είναι μακριά από τη θάλασσα και ποτε δεν είχαμε μεγαλύτερη θερμοκρασία από την Νότια Ελλάδα στην Θράκη με εξαίρεση την Ορεστιάδα που όντως είναι μακριά από την θάλασσα. Εξάλλου εγώ δεν μίλησα για θερμοκρασίες θάλασσας και βρίσκομαι στο βορειοανατολικο Αιγαίο και όχι στο βορειοδυτικό. Τρικυμία εν κρανιω..

      Διαγραφή