Ο προφήτης μίλησε για μικρές αλλαγές και το σκέφτεται για μεγαλύτερες της Αγίας Παρασκευής!

Γιάννενα, 12-7-2024. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παρουσιάσει μικρή εξασθένηση, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων περίπου κατά ένα μποφόρ σε όλη τη χώρα, Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία (μέγιστες τιμές 41 με 43 βαθμοί). 


Την Πέμπτη (18/7) προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας ίσως εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Παρασκευή (19/7), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων στη Β-ΒΑ Ελλάδα, όπου θα πέσει λίγο και η θερμοκρασία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση: στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πιθανώς κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. 

Το Σαββατοκύριακο (20-21/7), τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και πιθανώς στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα.

 

Υ,Γ. Ο προφήτης Ηλίας έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Μετεωρολογία, θεωρούμενος  ως  ο έφορος των καιρικών φαινομένων. Κατά τη χριστιανική παράδοση, αυτός ρυθμίζει τη βροχή, τη βροντή και τον κεραυνό. 

35 σχόλια:

  1. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο16 Ιουλίου 2024 στις 3:17 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους.Γεια σου δάσκαλε με τα ωραία σου.Έτσι είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο16 Ιουλίου 2024 στις 3:17 μ.μ.

    Αναμένουμε με χαρά τις αλλαγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εε δε μπορεί κάποτε θα γυρίσει ο τροχός! Υπομονή ακόμα λίγες μέρες. Κάτι μου λέει ότι τον Αύγουστο θα έχουμε επιτέλους το συνηθισμένο γλυκό καλοκαιράκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι αυτά τα λόγια του δασκάλου περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία! Τουλάχιστον να ξέρουμε πότε θα ανασάνουμε ώστε να έχει νόημα η υπομονή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρα, δεν με γέλασε ο Προφήτης μας στις 9 του Ιούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς θα μπορούσε να σε γελάσει; Ήσουν ο εκλεκτός διαμεσολαβητής του ως άρχοντας της περιοχής που θα γίνουν πιο αισθητές οι αλλαγές!

      Διαγραφή
    2. Τον έχω μέσον!
      Έλα που δυστυχώς εγώ μάλλον θα είμαι νότια Ελλάδα εκείνες τις ημέρες.

      Διαγραφή
  6. Επιτέλους μπας και δροσιστούμε λίγο,την περιμένουμε ως μάνα εξ ουρανού ,σωστός ο συνονόματος φίλος Χρήστος που είπε πριν μέρες ,να που έρχεται και η επιβεβαίωση του δασκάλου ,να προσθέσω και εγώ συμπερασματικά επειδή υπάρχει εξωκλήσι στην κορυφή της Όθρυς που εορτάζει του Προφήτου Ηλίου τις περισσότερες φορές κάτι έκανε καιρικά άλλωστε είδη η νύχτα έχει μεγαλώσει, όπως και της Αγίας Παρασκευής που είναι Πολιούχος του χωριού μου πολλές ήταν οι φορές που τα έκανε μούσκεμα ο καιρός, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Χρήστο. Έκανε ένα κρύο και βροχές στα πανηγύρια της Αγ. Παρασκευής του 2002 και του 2010!

      Διαγραφή
    2. το μάννα , η γνωστή από την Π.Δ.τροφή εξ ουρανού.
      η μάνα , η μητέρα . ----====Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Εγώ έως του Αγίου Νικήτα, κρατάω μικρό καλάθι για φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός Νώντα.
      Δυστυχώς αν νομίζουμε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα ότι θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα από Ιούλιο μήνα νομίζω ότι θα θεωρηθεί αστείο.
      Έχει πολύ δρόμο η ζέστη ακόμη.
      Προσωπικά έως και το 1ο 10ήμερο του Αυγούστου ουσιαστικές δροσιές δεν βλέπω.
      Μέτα βλέπουμε και αυτό με επιφύλαξη.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  8. Εχει πλάκα μετά από δύο μήνες που είμαι εδώ πάνω με 1,8 mm τώρα που φεύγω να βγούν μανιτάρια!!....για την ιστορία 39.6 σήμερα στα 840 μέτρα του Ανω Βοίου 15 ,2 το πρωί.....και μία αρκούδα τέρας στις 1000 το πρωί να μου τρώει τα κορόμηλα...που ήθελα να κλέψω εγώ..."θωμάς''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι, βρίσκομαι να φυλάω τα αμπέλια μου και να τσακωνομαι με τα αγριογουρουνα που ορμάνε πάνω στα Μοσχάτο καθώς είναι πολύ πρώιμα και έχουν ωριμάσει πάνω από 60% ,πρωτόγνωρο για την εποχή.
      Ωραίος ύπνος το βράδυ καθώς ο αέρας δεν σταμάτησε όπως τα προηγούμενα βράδια.
      Καλημερα σε όλους σας.

      Διαγραφή
  9. 39.9 μέγιστη στην Λάρισα στο σταθμό μου και 39+ σε άλλους σταθμούς στην πόλη και γύρω από αυτή. Οι μέσες ,μέγιστες και ελάχιστες σε κάνα δυο μέρες ξεπερνούν και το περσινο έκτρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά καλησπέρα.
    Εγώ δυστυχώς πλην μόνο της βόρειας χώρας και αυτό όσον αφορά την αστάθεια σε τοπικό επίπεδο δεν βλέπω καμία υποχώρηση του θερμού κύματος το ΣΚ.
    Μόλις πριν λίγο είδα τις ανανεώσεις του πολλαπλού συστήματος πρόβλεψης από GFS και ευρωπαϊκό και όλα πήγαν στράφι...
    Μάλιστα στα ανατολικά και νότια το Σαββατοκύριακο δείχνει η ζέστη να κορυφώνεται σε σχέση με σήμερα χθες για παράδειγμα που δεν είχαμε εκεί πάνω από 37 38 βαθμούς.
    Αυτό που όντως φαίνεται είναι ότι η Αγία Παρασκευή θα προσπαθήσει να φέρει στη χώρα μας πιο γενικευμένη πτώση της Τ στα φυσιολογικά επίπεδα πανελλαδικά ενώ δεν θα λείψουν πιθανόν κάποιες πιο αξιόλογες αστάθειες,για να ξανά ανέβει εκ νέου σε επίπεδα πολύ υψηλά η Τ στο κλείσιμο του Ιουλίου.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό το πράγμα θα συνεχίσει πάνω κάτω έως τις 24 του μήνα.
    Έχει πραγματικά κουράσει εμάς τους δυτικούς κεντρικούς και βόρειους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακαλώ όχι πολλά θάρρετα με τον Προφήτη . Είναι ξιφήρης και καλός χειριστής του εργαλείου .............! ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. θάρρος το [θáros] Ο46α λαϊκότρ. πληθ. και θάρρητα : 1. ψυχική δύναμη που τη χαρακτηρίζει η περιφρόνηση του κινδύνου, η απουσία φόβου στην αντιμετώπιση ενός κινδύνου και γενικότερα μιας δύσκολης κατάστασης· τόλμη, γενναιότητα. ANT δειλία: Παρασημοφορήθηκε για το ~ που επέδειξε στη μάχη. Aντιμετωπίζει με ~ τις δυσκολίες. Δίνω ~ σε κπ., τον ενθαρρύνω. Παίρνω / αντλώ ~, ενθαρρύνομαι. Xάνω το ~ μου, δειλιάζω. Έχω το ~ της γνώμης* μου. 2. οικειότητα που οφείλεται σε στενή σχέση: Έχει ~ με τον υπουργό. Mίλα του εσύ, που του έχεις περισσότερο ~. Θα σου ζητήσω κάτι, με όλο το ~. || Πολύ ~ σου ΄δωσα / πολύ ~ πήρες, για υπερβολική, μη επιθυμητή οικειότητα.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη/Κασσάνδρα

      Διαγραφή

    2. θαρρετά, επίρρ.· θαρρητά. Με θάρρος: Σιμώσετέ μας θαρρετά (Πανώρ. Ε´ 323). [<επίθ. θαρρετός. Η λ. στο Du Cange (λ. θάρος) και σήμ.]
      Μεγάλη η ιστορία της ελληνικής γλώσσας και με πολυτυπία, διαλεκτικούς τύπους κλπ κλπ

      Διαγραφή
    3. Tα θάρρετα ,ως πληθυντικός του θάρρους , στην "βαριά" δημώδη. Ένας γέροντας στην περιοχή μου έλεγε : "Όχι πολλά θάρρετα μαζί μου" . Ως εκ τούτου κρατώ τα δύο ρ.
      Υπάρχει και " η θάρρητα " στη δημοτική ,ως θηλυκό του θάρρους .
      Χρήστο,πέραν των γλωσσικών, εκπλήσσουν οι ακριβείς επισημάνσεις σου στα παρελθοντικά ,ιδιαίτερα στα καιρικά. Κρατάς ημερολόγιο ;. --==Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Τα περισσότερα τα θυμάμαι, ή περίπου τα θυμάμαι, κ. καθηγητά, επειδή τα έχω συνδεδεμένα με τις πολλές μεταθέσεις-μετακομίσεις που έχω βιώσει. Μετά ανατρέχω στα αρχεία του διαδικτύου για να τα επιβεβαιώσω. Κάποτε, πριν από τριάντα χρόνια περίπου, είχα και ένα Αρχείο, αλλά το έχασα σε μία από τις μετακομίσεις μου και από τότε το παράτησα.

      Διαγραφή
  12. "Καὶ εἶπεν Ἠλιοὺ ὁ προφήτης Θεσβίτης ὁ ἐκ Θεσβῶν τῆς Γαλαὰδ πρὸς Ἀχαάβ· ζῇ Κύριος ὁ Θεὸς τῶν δυνάμεων ὁ Θεὸς Ἰσραήλ, ᾧ παρέστην ἐνώπιον αὐτοῦ, εἰ ἔσται τὰ ἔτη ταῦτα δρόσος καὶ ὑετός, ὅτι εἰ μὴ διὰ στόματος λόγου μου."
    Ο προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, ο οποίος καταγόταν από την Θέσδην της Γαλαάδ, είπε στον Αχαάβ· “στο όνομα του ζώντος Θεού του Κυρίου των Δυνάμεων, του Θεού του Ισραήλ, του οποίου είμαι υπηρέτης, σου αναγγέλλω ότι δεν θα υπάρξει αυτά τα χρόνια ούτε βροχή ούτε δροσιά, παρά μόνο όταν εγώ στο πω”.

    Γ' Βασ. 17,1

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα από τα μόνιμα άνω των 38 βαθμών Τρίκαλα (παραδόξως δεν έκανε ως τώρα 40αρια). Διάβασα ένα άρθρο ότι το λιώσιμο των πάγων αυξάνει τον όγκο νερού κατά μήκος του ισημερινού. Αυτό θα επιφέρει σταδιακά επιβράδυνση της περιστροφής της Γης με επιπλέον επιπτώσεις στο κλίμα. Δεν ξέρω πόσο ευσταθεί ή αν είναι ένα ακόμη άρθρο για να τραβήξει την προσοχή τρομάζοντας. Ίσως μια από τις ελάχιστες φωνές λογικής που έχουμε ο δάσκαλος μας μπορεί να τοποθετηθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές από αυτές τις θεωρίες, Νίκο, έχουν επιστημονική βάση. Το δύσκολο είναι να εκτιμήσει κάποιος τις επιπτώσεις τους από πρακτικής πλευράς. Γενικά, πιστεύω ότι αυτές οι υποθέσεις πρέπει να συζητιούνται στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και στα Συνέδρια και όχι στα ΜΜΕ (παραδοσιακά και νέα).

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά Δημήτρη μόνο εκτός ΜΜΕ άλλωστε δεν είναι ο χώρος τους ούτε οι αναγνώστες χωρίς επιστημονική κατάρτιση μπορούν να αξιολογήσουν αυτό που διαβάζουν

      Διαγραφή
  14. Επιτέλους έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ξάνθη σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεο!!! Από τους 40,3 της 1-7-2017 για το διάστημα 2008-2024 σύμφωνα με το μέτεο πήγαμε σήμερα στους 41,6!!! Εύχομαι πάντα τέτοια ρεκόρ και εις ανώτερα. Φυσικά και αστειεύομαι γιατί αν πάρεις στα σοβαρά την φετινή κάψα και ανομβρία που έχουμε εδώ αλλά και πανελλαδικά είναι να πάρεις τα βουνά. Όπου και εκεί στα βουνά είναι πολύ αμφίβολο αν δροσιστείς φέτος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με καμπόση θάρρητα ανακοινώνω οτι εδω στα ΝΔ της Πελοποννήσου βογκήξαμε στην ατελείωτη -όπως όλα δείχνουν- ζέστη . Ο κόσμος δε βγαίνει πριν τις 20¨30 απο τα σπίτια του (κλιματιστικά) επειδή δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση (not windy , not dry , hot) . Πολλοί παραμένουν στις παραλίες μέχρι να βραδιάσει . Όλοι αναρωτιούνται τί μας περιμένει τα επόμενα χρόνια. Στρατηγικές mitigation προς αναζήτηση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοντεψαμε ακόμα μια μέρα το 40 στην Λάρισα και τα πέριξ 39.8 για την ακρίβεια και ακόμα και τώρα καιγόμαστε στο 34 αρι.
    Το περσινό χαλί οδευει να γίνει παρελθόν ενώ στα δυτικά είναι ηδη.
    Ευτυχώς που το κλίμα κύκλους κάνει και όλα καλά και όλα ωραία ας συνεχίσουμε το δρόμο των ορυκτών. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
    Στα της ΕΜΥ πότε θα φτιάξετε το θερμοκαζανακι των Σερρών? Έχει αναδειχθεί η πιο ζεστή πόλη της Ελλάδας των Βαλκανίων και σχεδόν όλης της Ευρώπης στις μέγιστες. 2+ βαθμούς από.ολους τους δίπλα του ΕΑΑ!! Γελάνε και οι ίδιοι οι Σερραίοι με τις τιμές που ακούνε από επίσημα χείλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα που αναφέρεις Βασίλη ,σκέπτομαι ότι η εξάρτηση του πολιτισμού μας απ αυτά είναι τόσο βαθιά ,που η μετάβαση σε οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο απ ό,τι γενικά πιστεύεται . ------=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς Βασίλη, ήδη στα δυτικά ξεπεράστηκε και ο περσινός Ιούλης.
      Πάει το 40αρι κάθε μέρα σύννεφο.
      Εντύπωση έκαναν σήμερα τα 41 και τα 42 και βάλε και στη βόρεια χώρα.
      Αυτή τη στιγμή 31 βαθμούς 12 τη νύχτα στα πεδινά δυτικά ενώ στην Αθήνα σε επίσημους σταθμούς η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή βρίσκετε στους 34 βαθμούς!
      Μιλάμε ότι αν τυχόν και δεν έχεις αιρ κουλ χωρίς υπερβολή πέθανες!

      Διαγραφή
  17. Συνεχίζουν και τα βραδινά στοιχεία από τα μεγάλα μοντέλα να τάζουν πανελλαδική ανάσα δροσιάς το διάστημα της Αγίας Παρασκευής.
    Για να δούμε διότι δεν πάει άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σας. Δεν θυμάμαι άλλοτε τόσο υψηλές ελάχιστες, όσο οι σημερινές στο Λεκανοπέδιο. Διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από τις 9 Ιουλίου εκτιμήσαμε τις διαθέσεις του Προφήτη και στις 13 μιλήσαμε ότι η γιορτή του θα είναι το έναυσμα για δροσερότερες καταστάσεις λίγες μέρες μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου δάσκαλε από την καταιγιδομάνα Ηπειρο!
    Εσείς πως τα βλέπετε τα μετεορολογικά;
    Θα έρθει κανα βαρομετρικό,καμμιά αστάθεια,τι εκτίμηση δίνετε και πως υπολογίζετε την κίνηση των καιρικών συστήματών;θα βρέξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή