Τα μικρομεσαία 30άρια του Σεπτεμβρίου δεν αποτελούν ούτε είδηση ούτε καιρική ανωμαλία!

"Να μη λυπάσαι που πέφτουν τα φύλλα φθινόπωρο. Η δική σου τρυφερότητα θαν τα φέρει και πάλι στα δέντρα. Δάκρυα μη χαλνάς· όλοι ανήκουμε στην ανάσταση" (Νίκος Καρούζος, "Παραίνεση"). 
Η φωτογραφία είναι του Νίκου Κλιάκα. 



Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και τον σχηματισμό ομιχλών το πρωί στην ηπειρωτική χώρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 


Την Τετάρτη (25/9), σύντομες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας περίπου κατά 2 με 3 βαθμούς. Οι παραπάνω συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό πρωινών ομιχλών καθώς και θερμοκρασιακών αναστροφών, οι οποίες συνδέονται με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

39 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα είναι η ανομβρία,ιδαίτερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα Δάσκαλε και το ανέφερα και χτες άλλωστε.
    Από την άλλη όμως η τραγωδία που λέγεται ανομβρία δεν έχει τέλος φέτος.
    Περιμέναμε να έρθει μετά από ανύπαρκτα περσινά φθινόπωρο-χειμώνα-καλοκαίρι χωρίς αστάθειες, μια κανονικότητα στον καιρό αλλά εκεί, όχι!
    Άλλος ένας αντικυκλώνας έρχεται να μας καταπιεί το επόμενο διάστημα και στην ουσία χάνεται και το 1ο 10ήμερο του Οκτωβρίου για κάτι αξιόλογο από βροχές.
    Η πρόσφατη ιστορία μάλιστα έχει δείξει ότι συνήθως με τέτοιες διατάξεις στην Ευρώπη η ανομβρία τραβά χρονικά άλλο ένα 10ήμερο.
    Ξεκινάμε πάλι τα περσινά δλδ και όσοι έτρεξαν να αναγγείλουν θεομηνίες το φετινό φθινόπωρο θα πάνε για άλλη μία φορά στον κουβά.
    Αυτά κάνουν οι βιασύνες.
    Όσον αφορά την ψυχρή εισβολή της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά που πρώτο είδε το gfs από χτες και σήμερα ακολούθησε το ευρωπαϊκό, μικρότερης έντασης και διάρκειας φαίνεται να είναι καθώς θα κινηθεί ελαφρώς βορειότερα(τι πρωτότυπο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε και πολύ χειρότερες ανομβριες ιστορικά.Δεν οφελεί η συνεχής γκρίνια από όλους σας κάπου.Επίσης στη δυτική Ελλάδα το Σεπτέμβρη είχε πολλές βροχές

      Διαγραφή
    2. Ναι,είχε το 1990 στα τελευταία 100 χρόνια.
      Ε και, το βλέπεις φυσιολογικό?
      Αν κάτσω και αναρτήσω σταθμούς αναλυτικά από την επικράτεια θα δεις πόσο πίσω είμαστε σε βροχές.
      Ζητώ λοιπόν από τον καιρό τα αυτονόητα από δω και πέρα.
      Εσύ αν ικανοποιήσε με μία βροχή τον μήνα δικαίωμά σου.
      Έχω το δικαίωμα να φωνάζω όσο θέλω και να ζητώ στο ξανά λέω,τα αυτονόητα για το καλό της φύσης και όλων μας.

      Διαγραφή
    3. Η μέση τιμή δεν είναι ο κανόνας καθε έτους.Και κάποιες χρονιές στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε πάνω απ' τα κανονικά βροχές και δεν βοήθησαν πολύ γιατί άραγε;

      Διαγραφή
    4. Μας τα λέτε πολύ πρόχειρα και αντιεπιστημονικά, κ. ανώνυμε. Σαν κάτι φιλενάδες της μάνας μου πριν 30 χρόνια στον καφέ.

      Διαγραφή
    5. Οι μέσες τιμές στο γενικό σύνολο της χώρας και όχι σε 5 η 10 σταθμους από τους πεντακόσιους όσον αφορά τον υετό έχουν να ξεπεραστούν αρκετά χρόνια πάρα μόνο σε κάποια ορεινά ημιορεινά τμήματα της ΒΔυτικής χώρας που έτσι και αλλιώς συμβαίνει από ορογραφικό υετό νοτιοδυτικού ρεύματος και είναι σύνηθες.
      Επίσης τι εννοείς δεν βοήθησαν πολύ?
      Είχαμε κάποιο εμφανές πρόβλημα λειψυδρίας μέχρι το 2022?
      Δεν νομίζω.
      Η κατάσταση φέτος είναι τραγική και αυτό δεν χρειάζεται να το πει κανένας επιστήμονας.
      Βγες στη φύση, κοίτα και θα καταλάβεις.
      Τα υπόλοιπα είναι κουβέντα να γίνεται.

      Διαγραφή
    6. Κ Σιμούλη δεν δήλωσα επιστήμων γιαυτό είμαστε σε αυτό το μπλογκ να βλέπουμε τι λέει ο ειδικός όχι να τον κάνουμε εμείς.

      Διαγραφή
    7. Μίλησα απλά με τον όρο "βγες έξω στη φύση και δες μόνος σου" για να μην σε βάλω σε μονοπάτια της στατιστικής προϊστορικής μετεωρολογίας.
      Όπως βλέπεις είμαι εδώ τόσα χρόνια με αληθινό όνομα και επώνυμο όπως και ο Χρήστος.
      Επιστήμονας και ειδικός δεν είμαι και ούτε το παίζω, αλλά πίστεψέ με έχω αρκετές γνώσεις και επιχειρήματα που θα σε κάνουν αυτά που γράφεις να καταλάβεις ότι είναι προχειρότητες.
      Λήγει το θέμα εδώ γιατί έχουμε και άλλες δουλειές που τρέχουν.
      Να είσαι καλά και πίστευε ότι θες.

      Διαγραφή
    8. Για αρχή, να μας πείτε ποιος είστε.
      Δεύτερον, δεν βλέπετε τι λέει ο ειδικός, αλλά πετάτε ανώνυμες σφηνάρες επανειλημμένως. Μας έχετε κουράσει 5-6 εδώ μέσα.

      Διαγραφή
    9. Όταν είχαμε βροχές στο παρελθόν μιλούσαν για λειψυδρία λόγω μη σωστής διαχείρισης σίγουρα θα το θυμάστε.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ, παίδες, αλλά είναι «άδικο» και φύσει δύσκολο να ζητάμε από τον Σεπτέμβριο να καλύψει τα υετικά ελλείμματα άλλων μηνών και εποχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να διορθωθεί το εινια και να γίνει είναι στα γράμματα κάτω από την φωτογραφία

      Διαγραφή
    2. Να πω ότι δεν έχετε δίκιο θα είναι ψέμα.
      Κάποια στιγμή όμως,θα πρέπει έστω και το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου που παραδοσιακά παίρνει μπρος ο καιρός, να ανοίξουν οι κάνουλες.
      Μπείτε και δείτε σε λίμνες μεγάλες της ηπειρωτικής χώρας όπως και στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία πόσο έχουν πέσει οι στάθμες των νερών.
      Και να φανταστείτε ότι θέλουν από τα δικά μας μέρη που ήδη είναι στον πάτο, να πάρουν νερό για την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Αθήνα που επίσης μαστίζεται από ανομβρία.
      Το έχω πει και φέτος δεν είναι καθόλου στα λόγια όπως άλλες χρονιές.
      Εάν δεν πέσουν ούτε φέτος άφθονα νερά στη χώρα το φθινόπωρο έως την άνοιξη, οι συνέπειες(φυσικές και οικονομικές)θα είναι τεράστιες.
      Ότι ακριβώς είχε ζήσει η Ισπανία επί δύο συναπτά έτη μάλλον το ζούμε εμείς από πέρσι το φθινόπωρο.
      Κάποια στιγμή όμως δεν μπορεί, θα αλλάξει.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, ανώνυμε.
      Με την ευκαιρία αυτή, αν δεν θέλετε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, γράψτε το μικρό σας όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο. Καλύτερα θα είναι!

      Διαγραφή
  4. Προς το παρόν τα μπάνια του λαού συνεχίζονται απρόσκοπτα εδώ στην Ξάνθη στην παραλία των Αβδήρων. 26 βαθμοί θερμοκρασία χωρίς κύμα και με ένα ανεπαίσθητο αεράκι. 54 Αυγούστου σήμερα και συνεχίζουμε... Μακάρι να ανοίξουν οι κάνουλες του ουρανού τον Οκτώβριο τουλάχιστον γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξ ών ( Αβδηριτών ) και ο " Αβδηριτισμός" ( Ηρόδοτος ) ................. !. --==Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς. Μιας και δεν είμαι Αβδηριτης συμφωνώ ότι έτσι έλεγαν οι αρχαίοι. Και τον "αβδηριτισμο" απέδιδαν στο κλίμα και στο νερό. Νερό που δεν υπάρχει ούτε για δείγμα σήμερα στην περιοχή των Αβδήρων που αντιμετωπίζει μεγάλη λειψυδρία. Πάντως το κλίμα της περιοχής είναι το ηπιότερο του Νομού Ξάνθης. Ο Δάσκαλος πιστεύω το γνωρίζει μιας και δίδαξε Μαθηματικά στο Γυμνάσιο ή Λύκειο του χωριού προ ετών. Λύκειο που σήμερα και αυτό δεν υπάρχει λόγω πολύ μεγάλης έλλειψης μαθητών.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την φιλοξενία κύριε Ζιακόπουλε όπως και για....την ποιητική πλαισίωση,όσαν αφορά τα μελλούμενα....εγώ απλά προσπαθώ να διακρίνω εάν η αναδίλωση του ατικυκλώνα στα πλάτη μας αφορά κάτι συνήθες και υγιές...η ανήκει στον θερμό "θόλο' των τελαυταίων χρονών..νομίζω και ελπίζω να αφροά την πρώτη υπόθεση."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς ,ακριβέστατα Φώτη . Αυτά που λες είναι στο στόμα όλων στο νομό μου (Κορινθία). Να είσαι καλά . -------=====Π.Α.
    Υ.γ. Ασφαλώς και δεν περιμέναμε από τον Σεπτέμβρη να μας .....ξελασπώσει . Αλλά κάτι τροχιοδεικτικό το περιμέναμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκεί που λέγαμε κάτι θα γίνει το φετινό φθινώπορο, βλέπω δεν ξεκινάμε καλά πάλι ανομβρίας συνέχεια, ευτυχώς εδώ πείραμε μετά από ένα χρόνο σχεδόν πολύ καλό νερό η γη ποτιστικά σε βάθος ενός μέτρου περίπου,αλλά αυτό δεν λύνει το γενικό πρόβλημα της ανομβρίας,αν συνεχιστεί και φέτος το ίδιο οι συνέπειες όπως ανέφερε και ο φίλος Φώτης θα είναι μεγάλες, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mπράβο και στούς δύο, και στον αποστολέα και στον επιλογέα. Ειδικά για την κεντρική στόχευση ,το κυκλάμινο .
    Το συμπαθέστατο αυτό άνθος συμβολίζει τη συνέχεια της ζωής ,και μάλιστα ανεξαρτήτως της ανόδου της Περσεφόνης στα επίγεια.........!.
    Κατά τα άλλα : ¨" ........κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης , στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς ". -======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Π.Α. που σιγά σιγά μας δίνεις πολλά...ειδικά σε εμένα που ποτέ δεν είχα σχέση με την...φιλολογία...ακόμα περισσότερα καθώς την γνωρίζω εστω και τώρα διαφορετικά..λοιπόν το κυκλάμινο...στα δρυόδαση...συμβολίζει την αρχή του καλοκαιριού...καθώς γεμίζει τα δάση τον Μάιο...και το τέλος του ...τον Σεπτέμβρη....και στις δύο περιπτώσεις...ζωγραωίζει πραγματικά τα δάση..."ιωμάς"

      Διαγραφή
  9. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, όπως τα γράφεις Φώτη.
    Εδώ στην περιοχή μου σε ολόκληρες βουνοπλαγιές τα πουρνάρια είναι χρώμα καφέ από την ανομβρία. Η φύση είναι πρώτη που διαμαρτύρεται σε τέτοιες συνθήκες ανομβρίας. Και οι συνέπειες πλέον ορατές στους ανθρώπους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς και εδώ τα ίδια,πρωτοφανές το φετινό καλοκαίρι για εδω τουλάχιστον, Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
  10. Για τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας γιατί δεν έχουμε πρόγνωση για τους άνεμους?
    Αδυναμία πρόγνωσης από εσάς κύριε Ζιακόπουλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καινούργιος σφηνάκιας. Πόσα ήπιες χθες βράδυ ωρέ φίλε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε, ως το Σάββατο δεν θα έχεις πρόβλημα στις μετακινήσεις σου προς και από το καπηλειό, που λέει ο Χρήστος. Το Κυριακο-Δεύτερο, όμως, βάλε πέτρες στην τσέπη!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. To σχόλιο -απάντηση του Χρήστου εμπεριέχει και το στοιχείο της ευτραπελίας αλλά και της προσηκούσης επιτιμήσεως ("από επιτιμήσεώς σου φεύξονται ") . Σωστή η χρήση του επιφωνήματος "ωρέ " (συνήθως φιλική διάθεση) ,αντί του "ρε" (πότε φιλική ,πότε μειωτική).
      Και τα δύο ανάγονται στην κλητική "μωρέ" του επιθέτου μωρός =ανόητος .Αρχικά ,δια σιγήσεως του "μ", παίρνουμε "ωρέ" ,και εν συνεχεία ,δια διαδοχικής σιγήσεως του "ω" , παίρνουμε "ρε". ----===Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Για την εμπέδωση της ανάλυσης περί του «ωρέ» του Πέτρου.
      Ενταγμένος στο στρατιωτικό σώμα του Αλή Πασά, ο Καραϊσκάκης, κατά τη διάρκεια κάποιας ανάπαυλας «χόρευε μ’ άλλα παληκάρια. Ενώ έσερνε μπροστινός τον Τσάμικο, κ’ έκανε πολλές γύρες στον τόπο, καθώς λένε πέρασε την ίδια στιγμή ο Μουχτάρ πασάς, γυιός του Αλήπασσα. Η φουστανέλα του Καραϊσκάκη σηκώθηκε τον ανήφορο και φανήκανε τα πλιάτσικα… Ο Μουχτάρ πασσάς πειράχτηκε. Πήγε στον πατέρα του και παραπονέθηκε. Κράζει τότε ο Αλήπασσας τον Καραϊσκάκη και θυμωμένος του λέει: ‒Τι έκαμες, ωρέ Παλιόγυφτο, στο γυιό το δικό μου; ‒Τίποτα Πασσά μ’, του λέει ο Καραϊσκάκης. Δεν τόθελα• χόρευα κ’ έκαμα έτσ’ μια φουρά … (κ’ έφερε μια γύρα). Τότε πέρναγε ο γυιός σου ο Μουχτάρ πασσάς και θύμωσε. Τι φταίω ‘γω ο μαύρος; Ο Αλήπασσας έσκασε τα γέλια. ‒Πως τόκαμες, ωρέ μπίρο μ’; Κάμε το πάλε, ωρέ! Έτσ’, Πασσάμ’… -Κάμε το άλλη μια φορά, ωρέ Γιώργο! … Μπράβο, ωρέ Γιώργο!… Άϊντε τώρα» Και άφησε τον Καραϊσκάκη ελεύθερο να φύγει (Ιστορική Ανθολογία του Γιάννη Βλαχογιάννη).

      Διαγραφή
  11. Το γεγονός ότι έφτασε η Αθήνα να υδρεύεται από το 2002 από την άλλη πλευρά της χώρας (δυτική Ελλάδα) αποτελεί μια σαφή εικόνα του υετικού προβλήματος. Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια να αντιστραφεί η τάση προς όφελος όλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου Φώτη. "Βγες έξω στη φύση......." . Λίαν εύστοχη απάντηση. Μου θύμισες τον Διογένη τον Κυνικό.
    Όταν κάποτε είπαν στον Διογένη ότι κάποιοι διατείνονται ότι δεν υπάρχει κίνηση και μεταβολή , αυτός ,αντί απαντήσεως ,σηκώθηκε και περπάτησε........!
    ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φέτος πιο έντονα από κάθε φορά έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ και ότι είμαστε ακόμα στον Αύγουστο. Λίγο οι πολύ υψηλές ελάχιστες που δεν πέφτουν κάτω από 20, λίγο η συνεχής αδιάκοπη λειτουργία των κλιματιστικών, λίγο οι γεμάτες παραλίες και η έντονη τουριστική κινηση που θυμίζει Ιούλιο, όλα αυτά μαζί μου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ακόμα δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με το καλοκαίρι και ας μπαίνουμε στον Οκτώβριο.
    Άλλες χρονιες τουλάχιστον βάζαμε καμία ζακέτα το βραδυ.
    Τι να πω. Τουλάχιστον καλό θα ήταν να έχουμε και εμείς χειμερινό τουρισμό όπως τα Καναρια Νησιά και η Costa del Sol αν μη τι άλλο!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν προλαβαίνει να κάνει μια σωστή όπως παντα ανάρτηση πρόβλεψη ο κ Ζ ιακοπουλος κ σε κάποιες να δωσει ελπίδα κ όχι φοβίες αμέσως οι υπερβολικοί κ οι καταστροφολογοι!!!!ξεχνούν τις λιτανειες για βροχή παλιότερα χρόνια ξεχνούν το 2019,20 ,21κ22 με υετό μέχρι Απρίλιο κ στην Κρήτη ακόμη που προέβλεπαν ερημοποιση εδώ κ 10 χρόνια!!!προσπαθούν να συγκρίνουν την 3ετη ξηρασια κ ζέστη της Ιβηρικής με την φετεινη της χώρας μας ,αγνοούν ότι την τελευταία 20ετια έσπασε ρεκόρ η θερμοκρασία σε όλο το βόρειο ημισφαίριο βλέπε ξηρασια φοβερή ζέστη σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία τον περσινό φυσιολογικό χειμωνα σε Σουηδία εδώ κ 15 χρόνια ανυπαρξίας, τα 40ρια σε Καναδά κ μεσοδυτικες κ βόρειες Η.Π.Α,την έλλειψη χιονιού εδώ κ 2 χρόνια στην νέα Υόρκη κ αλλα πολλά!!!αρκεί να συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα ψήνεται βράζει κ ας αμφισβητούμε κ τις σοφές κ όμορφες αναρτήσεις του κ Ζιακοπουλου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή