Μέρες του Σεπτέμβρη με τη νοσταλγία του καλοκαιριού και τη χαρά του φθινοπώρου!


Τοπίο στην Κύμη, του Σταύρου Παυλόπουλου

Κύμη, του Σταύρου Παυλόπουλου

Μετσοβίτικο τοπίο, του Τρύφωνα

Ομίχλη στη Μεγαλόπολη, του Σταύρου Παυλόπουλου

Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη, Christos Kyr

του Σταύρου Παυλόπουλου

του Τρύφωνα


Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

 

20 σχόλια:

  1. Άστατο καιρό με κατα τόπους βροχές,είχε όλη την εβδομάδα η Βοιωτία με την θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.
    Στην περιοχή μου έβρεξε ικανοποιητικα την Τρίτη, αλλά το καλό το φύλαγε για το τέλος και εχθές τα ξημερώματα έριξε καλό νερό (με συμπαγη νέφωση καιρό βορείου ρεύματος έως το μεσημέρι)ανακουφιζοντας την διψασμένη γη.
    Όμορφες όλες οι φωτογραφίες, εστιάζω σε αυτή του Τρύφωνα.
    Καλήμερα από τον κάμπο της Θεσσαλίας και την όμορφη πόλη των Τρικάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χριστόδουλε...
      Η αγάπη μου για τη φύση και η αγάπη μου για την φωτογραφία .

      Διαγραφή
  2. Ψηφίζω Κύμη.
    Christo Kyr, άντε να σας δούμε και στη Γ΄ Εθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλες και όλους....Για να πειράξω την επικεφαλίδα.... Μέρες του Σεπτέμβρη με τη νοσταλγία του Χειμώνα και τη χαρά της προσμονής....! (καλοπροαίρετα και με χιουμοριστική διάθεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες τους φίλους και τον κύριο Ζιακόπουλο.

    Καλή και όμορφη Κυριακή εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορισμένοι λένε οτί δεν θα προλάβει η θερμή εισβολή της παρασκευής διότι θα έρθει κατευθείαν η ψυχρή.
    Λάθος!
    Πρώτα θα έρθει η θερμή εισβολή,θα βρίσκεται 2 μέρες πάνω από την χώρα και ύστερα θα έρθει η ψυχρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, το διήμερο αυτό θα σφάξω και θα φάω το όψιμο καρπούζι που έχω φυλαγμένο.

      Διαγραφή
  6. Να σας πειράξω και λίγο, κάποιοι δεν έχετε παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα του δάσκαλου μου φαίνεται. Θερμή μεταφορά και όχι θερμή εισβολή το σωστό. Τελικά κύριε Ζιακόπουλε, οι αξιόλογες βροχές στα μέσα της εβδομάδας που γράψατε στην προηγούμενη ανάρτηση, θα έρθουν?
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια που μου έδωσε ο Δάσκαλος παλαιότερα:
      Ναι, θα έρθουν, αλλά όχι σε όλη τη χώρα.

      Διαγραφή
    2. Μπααα Χρήστο. Ακομη και για τα Βδυτικα δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο.

      Διαγραφή
  7. ----- Εξαιρετικές οι φωτογραφίες .Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω . "Την Κική την αγαπώ ,μα μαρέσει κι η Κοκό ".
    Απορία : Η αγελάδα φέρει τροκάνα ; .

    -------Ευτυχώς που η θάλασσα δεν καταλαβαίνει από λειψυδρία ,κι έτσι συνεχίζουμε κάποιοι απτόητοι ωραία Μετοπωρινά μπάνια στον Κορινθιακό.

    -------Μέχρι χθες , κολυμπώντας, απολάμβανα τη γένεση και τη φθορά αλλεπάλληλων χαριτωμένων σωρειτών τριγύρω στα βουνά . Η "φιλότης " και το "νείκος" του Εμπεδοκλή. Σήμερα είχε μόνο κάποιους παιχνιδίζοντες θυσάνους.

    -----Ο Θοδωρής κάνει λόγο για επερχόμενο οσονούπω εμποδιστή .Όλα τα είχε η μαριορή ............!. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα «απόκρυφα (απαγορευμένα) ευαγγέλια» της Μετεωρολογίας που γράφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015:

      "Χαίρε, αντικυκλώνα των λιακάδων, των νηνεμιών, των ομιχλών, της πάχνης και των θερμοκρασιακών αναστροφών.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, που γεμίζεις χαρά τις αλκυόνες, τους εκδρομείς, τους ταξιδιώτες, τους ψαράδες, τους ναυτικούς (εξαιρούνται οι ιστιοπλόοι), τους μαγαζάτορες, τους πραματευτάδες, τους μικροπωλητές, τους μαστόρους, τους κλαδευτές, τους ξυλοκόπους, τους ελαιοσυλλέκτες, τους ποδοσφαιριστές και τους θεατές.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, σύμμαχε και υποστηρικτή των έξω τραπεζιών, των λαϊκών αγορών, των παζαριών, των πανηγυριών, των εξωτερικών εργασιών στους κήπους, τις ταράτσες και τις αυλές.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, που δίνεις ελπίδα στους αποκλεισμένους.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, που στεγνώνεις και ζεσταίνεις τους βρεγμένους και τους παγωμένους.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, που γεμίζεις αισιοδοξία τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και τους οδοιπόρους.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, που μας βγάζεις από το σπίτι.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, που ξεκουράζεις τους μετεωρολόγους.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, μέγα πυλώνα και ρυθμιστή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

      Χαίρε, σιβηρικέ αντικυκλώνα, που μας φέρνεις τα χιόνια.

      Χαίρε, αζορικέ αντικυκλώνα, που ζεσταίνεις την Ευρώπη.

      Χαίρε, κινητέ βαλκανικέ αντικυκλώνα, στυλοβάτη του μελτεμιού μας.

      Χαίρε, αντικυκλώνα, άσπονδε φίλε των υφέσεων".

      Διαγραφή
    2. Χαίρε που καταρτίζεις τα Μηναία των Μετεωκήπων ! ----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Καταρχάς να δώσω και εγώ συγχαρητήρια για τις όμορφες φωτογραφίες όλων των φίλων.
    Στα καιρικά ας δώσουμε κάποιες απαντήσεις όπως εγώ τις βλέπω και πάντα με σοβαρά κριτήρια και χωρίς να χαϊδεύω αυτιά σε καιρόφιλους και μη.
    Πρώτον, ο Σεπτέμβρης φέτος όντως προσπάθησε να μας θυμίσει κάτι από τα παλιά και ξέφυγε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες άλλων ετών ενώ μόνο κατά τόπους κατάφερε και έδωσε κάποιες ευεργετικές βροχές σε περιοχές κυρίως του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας έως και την Πελοπόννησο, με άλλες όμως(π.χ. Θράκη-Κυκλάδες) να μένουν εντελώς εκτός φαινομένων.
    Στην ουσία αυτός ο μήνας και σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις των μοντέλων έως και τα τέλη του, δεν θα καταφέρει να βγει ψυχρότερος σαφώς, ενώ και υετικά υπάρχουν πολλοί σταθμοί,όχι μόνο σε ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και στα δυτικά βόρεια και νότια που δεν θα καλύψουν η ξεπεράσουν τον μέσο όρο του μήνα.
    Σε γενικές γραμμές λοιπόν ένας μήνας κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και τίποτα παραπάνω.

    Δεύτερον, γλιτώνουμε κατά πάσα πιθανότητα την πιθανότητα για κάποια ακραία διαταραχή τύπου Ντάνιελ η Ιανού καθώς όλα δείχνουν ότι σιγά σιγά οι θάλασσες κρυώνουν στη Μεσόγειο και αν έρθει και η νέα δροσεροψυχρή εισβολή προς την 1η Οκτωβρίου(ο ψυχρός αέρας εισβάλει στο σύνολο των περιπτώσεων ενώ ο θερμός αέρας απλά μεταφέρεται σταδιακά) με εκ νέου ψυχρούς ΒΔυτικούς ανέμους ίσως σιγά σιγά πάμε στις φυσιολογικές για αρχές Οκτωβρίου θερμοκρασίες θαλάσσης.
    Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το επικίνδυνο λόγω εποχής έτσι και αλλιώς έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

    Τρίτον,όσον αφορά τις βροχές στις 24 και 25 του μήνα,δυστυχώς αυτές δεν θα έρθουν καθώς το πεδίο υψηλών πιέσεων που θα υπάρχει στα ανατολικά Βαλκάνια και την Τουρκία στην ουσία "κουτσουρεύει" τον υετό με το που μπαίνει αυτός στην Ελλάδα με αποτέλεσμα μόνο κάποιες περιοχές του Ιονίου και της δυτικής ΒΔυτικής κατά βάση χώρας να δεχτούν κάποιες μπόρες και καταιγίδες επίσης με τοπικό χαρακτήρα.
    Εδώ θα πω "τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα".
    Τα έχουμε ξανά πει μη λέμε τα ίδια.

    Τέταρτον και τελευταίο από την Τετάρτη έως την Κυριακή,η θερμοκρασία θα σημειώσεις άνοδο σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα το τριήμερο του ΠΣΚ τα βρεθεί σε τιμές άνω των 30 βαθμών στα πεδινά ηπειρωτικά ενώ στα ανατολικά-νότια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα αγγίξει τοπικά και τους 33 ίσως και τους 34 βαθμούς για λίγο.
    Πάνω από 30 βαθμούς τοπικά θα έχουμε και στην Κρήτη.
    Αυτό όμως έχει ξανά συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν και θα κρατήσει λίγο.
    Από την επόμενη Δευτέρα όπως έγραψα και πιο πάνω όλα δείχνουν ότι θα μας έρθει από την κεντρική και ΒΔυτική Ευρώπη ψυχρή εισβολή, αυτή τη φορά πιο συμπαγής και σε όλη την τροπόσφαιρα(έως - 19β στα 500hPa)ρίχνοντας τη θερμοκρασία έως και 8 με 10 βαθμούς σε σχέση με τις τιμές Σαββάτου Κυριακής πέφτοντας ακόμη και σε επίπεδα κάτω των κλιματικών σε δυτική κεντρική και βόρεια ΒΑνατολική χώρα.
    Στο μείζων ζήτημα των βροχών, εκεί δυστυχώς σε γενικευμένο επίπεδο συνεχίζω και δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο για πολλές πολλές ημέρες ακόμη,καθώς αυτό που με ανησυχεί είναι η ταχύτατη κίνηση του πολικού αεροχείμαρρου όπου κινείτε πάντα μεταξύ υφέσεων και αντικυκλώνων όπου μαζί του συμπαρασύρει και τις όποιες υφέσεις προσπαθούν να εδραιωθούν στην περιοχή μας γρήγορα ανατολικότερα.
    Θέλω να πω ότι φέτος,καταφέρνει ο πολικός αεροχείμαρρος να κινείτε από σχετικά νωρίς σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη κατά περιόδους αλλά ταυτόχρονα οι ταχύτητες που παρουσιάζει είναι τεράστιες.
    Μήπως αυτό αγαπητέ Δάσκαλε και λοιποί φίλοι θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την ίδια συμπεριφορά από το Jetstream?
    Μήπως αυτός είναι ο λόγος που έχουν πάψει πια να μας έρχονται στάσιμες υφέσεις το χειμώνα που έδιναν ποτιστικές και δυνατές βροχές με διάρκεια ημερών?
    Για μένα πρέπει να εστιάσουμε στο τι γίνεται κάθε χρόνο και δεν βλέπουμε στη χώρα μας χαμηλά με αργή η στάσιμη κίνηση που να μπορούν να δώσουν φαινόμενα από λίγα έως πολλά καθολικά στην επικράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη συμφωνώ με όλα..και για τον αγαπητό κ.Χρήστο ενώ κοιτάμε δυτικά...τελικά μήπως μας έρθει από τα βόρεια....δηλαδή δεν κοιτάμε από πάνω μας,όσον αφορά για τον πολικό στρόβιλο...΄τα περισσότερα forum μιλάνε για χαλαρό πολικό στρόβιλο φέτος (κάθε χρόνο τα ίδια λένε μπας και κάτσει)...πάντως σίγουρα έχουμε μία εντονη κινητικότητα...αν μας κάτσει..και η ψυχρή εισβολή μετά το ΣΚ...θα πώ ότι τέτοια χαρακητριστικά...έχω να δώ δύο χρόνια,φοβάμαι όμως ότι απλά για εμάς τα μοντέλα δίνουν μηχανικά ...μία μεταβολή..αμφιβάλλω αν για το πλάτος μας θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Μιά ακόμα εξαιρετική ανάρτηση από το φίλο μας τον Φώτη .Εκεί στον επίλογό σου μου φαίνεται ότι έχεις πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα!.
      ----========= Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικές οι φωτογραφίες,όλες είναι μια προς μια,αλλά με μια μικρή παράκληση:Μπορείτε κύριε Ζιακόπουλε να τις αναρτάτε μια-μια σε κάθε ανάρτηση έτσι ώστε να εξοικονομίσετε για τις επόμενες αναρτήσεις,και όταν σας τελειώσουν τις ξαναβάζετε από την αρχή μέχρι να σας ξαναστείλουν καινούριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Τρύφωνα .Όντως ωραία η φωτογραφία σου΄.
    Επ ευκαιρία : Ερωτηθείς κάποτε ο σαλίγκαρος ,ο οποίος κατείχε μια πολύ υψηλή θέση, πώς τα κατάφερε ,απάντησε : "Γλείφοντας ,έρποντας και με τα κέρατά μου " ! ......... ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή