Σαββατοκύριακο μετόπωρων Ετησίων - Αξιόλογες βροχές στα μέσα της νέας εβδομάδας

 

Ο Βοϊδομάτης από την παλαιά γέφυρα της Κλειδωνιάς, της Μαρίας Γκούντου

ΚΑΙΡΟΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ (21/9)

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην Πιερία, Α. Θεσσαλία - Β. Σποράδες, Εύβοια και τις απογευματινές ώρες στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης.

Άνεμοι: Β στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


ΚΥΡΙΑΚΗ (22/9)

Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές.

Άνεμοι: όπως το Σάββατο, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΡΙΤΗ (23-24/9)

Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές, εξαιρουμένης, ίσως, της ΒΔ Ελλάδας την Τρίτη.

Βαθμιαία εξασθένηση των βοριάδων και στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.


ΤΕΤΑΡΤΗ (25/9)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Άνεμοι το πολύ 6 μποφόρ. Πρόσκαιρη κάμψη των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας.

44 σχόλια:

  1. Και το φθινόπωρο συνεχίζεται εκπλήσσοντας μας ευχάριστα θερμοκρασιακά και υετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υετικά όχι.Μας έφαγε η ξεραϊλα.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη αλλά αυτό δεν ισχύει. Εκτός αν μένετε στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα και ιδιαίτερα στον βορρά. Σε εμάς εδώ δηλαδή υπήρξαν αξιόλογες βροχές. Την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη έριξε 7mm και πάνω.

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη αλλά στην Θράκη και πιο ειδικά στην Ξάνθη μας έχει φάει η ξεραιλα. Εκτός της πόλης που έκανε δύο τρεις βροχες μετά εξαμήνου στο υπόλοιπο του νομού δεν βρέχει ούτε για πλάκα. Είχαμε τις προάλλες μόνο μια καλή βροχή από τον Μάρτη και μετά..

      Διαγραφή
    4. 3:52
      "σοβαρές"βροχές είχατε.....

      Διαγραφή
  2. Με το καλό! Να υπάρξουν και άλλες βροχές. Αξιόλογες και διάρκειας. Όσο γίνεται περισσότερο. Καλό απόγευμα από Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα υπάρξουν.Και οι προγνώσεις για βροχές στα μέσα της εβδομάδας φαίνονται όλο και περισσότερο να πετσοκόβονται.Προς το παρόν το μετεοσιέλ δείχνει μόνο στο βόρειο ιόνιο μικρής έκτασης και διάρκειας κατά τόπους βροχές,με την υπόλοιπη χώρα να έχει αίθριο καιρό.

      Διαγραφή
    2. Εάν βασιζόμαστε αποκλειστικά
      στα τρεξίματα των μοντέλων και σε κάθε run τους, ζήτω που καήκαμε.
      Γι'αυτό και ο εκάστοτε μετεωρολόγος - προγνωστής με την εμπειρία που έχει διορθώνει τα μοντέλα κάποιες φορές.
      Καληνύχτα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  3. Και μετά τις βροχές έρχεται indian summer......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιάζεσαι. Το indian summer είναι το δικό μας καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου.

      Διαγραφή
    2. Θα έρθει όμως πρόωρα

      Διαγραφή
    3. Χρήστο ινδιάνικο.

      Διαγραφή
    4. Το Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου, που παρατηρείται στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στα μέσα πλάτη σχεδόν όλου του Βόρειου Ημισφαιρίου. Στη Βόρεια Αμερική ονομάζεται Καλοκαίρι των Ινδιάνων, στη Γαλλία Καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου, σε πολλές σλαβόφωνες χώρες Καλοκαίρι των Ηλικιωμένων Κυριών, στη Γερμανία και την Αυστρία Χρυσός Οκτώβριος, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες Καλοκαίρι του Αγίου Λουκά και στη γειτονική μας Βουλγαρία Καλοκαίρι των Τσιγγάνων.
      Η συγκεκριμένη μικρής διάρκειας καλοκαιρία έρχεται μετά από τα πρώτα κρύα της νέας χειμερινής περιόδου και αποτελεί την τελευταία αναλαμπή του καλοκαιριού, ένα σύντομο ξανάνιωμα, ένα δώρο της φύσης για τις τελευταίες προετοιμασίες των ανθρώπων πριν από τον ερχομό του χειμώνα.
      Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο συνδέεται με αντικυκλωνικές καταστάσεις που παρατηρούνται στα μέσα πλάτη μετά τις πρώτες ψυχρές εισβολές και λίγο πριν η ατμόσφαιρα αποκτήσει την εύρυθμη χειμερινή λειτουργία της.

      Διαγραφή
    5. Ινδός και Ινδιάνος . Δυτικές Ινδίες . Ας όψεται ο Κολόμβος......... Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Εμείς πάντως στην Θράκη εχουμε συνεχές καλοκαιράκι. Λίγο κρύο το πρωί και ζεστουλα το μεσημέρι. Ηλιοφάνεια με λίγο αεράκι. Από βροχές όμως είμαστε πολύ μείον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε το gfs είναι πολύ φειδωλό για τις βροχές της ερχόμενης Τετάρτης ακόμη και για τη Βδυτικη Ελλάδα. Να στηριχτουμε μόνο στο Ευρωπαϊκό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για έναν Σεπτέμβρη από τα παλιά μίλησε πριν λίγες μέρες ο κ Ζιακοπουλος δίνοντας μας πέρα από την επιστημονική του κατάρτιση κ ελπίδα καλοκαίρια πάλι ονειρεύονται κάποιοι!!! Όταν λέω εγώ για καταστροφολογια κινδυνολογια κ μιζέρια έχω άδικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι ονειρεύονται καλοκαίρια;
      Απλά λένε τι δείχνουν τα καιρικά μοντέλα.

      Διαγραφή
  7. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διέκριναν τους Ετησίες σε: (α) προδρόμους Ετησίες, (β) κυρίως Ετησίες και (γ) μετόπωρους (μετά τας οπώρας) Ετησίες. Προβληματίστηκα αν στον τίτλο της σημερινής ανάρτησης έπρεπε να βάλω Σαββατοκύριακο των μετόπωρων Ετησίων ή των μετοπωρινών Ετησίων. Θα ήθελα τη γνώμη των εξαίρετων φιλολόγων φίλων του μπλογκ και του Μιχάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σωστό είναι το "μετοπωρινών ετησιών".

      Διαγραφή
    2. Και όμως αγαπητέ ανώνυμε , Ετησίων είναι το σωστό. Αν και πρωτόκλιτο ,δεν ακολουθεί τον γενικό κανόνα και δεν τονίζεται στη λήγουσα .Υπάγεται στις εξαιρέσεις .
      Το επίθετο "στέκει" ......... Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Σχόλια ανορθόγραφα (εξαιρείται ο «Θωμάς»), κοινότοπα, μεταφέροντα ακρίτως πρόωρα τρεξίματα των μοντέλων ή σχόλια προσβάλλοντα την αισθητική του μπλογκ δεν αναρτώνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ζιακοπουλε ότι και να πώ θα είναι λίγα...δεν είναι μόνο η ανορθογραφία που ανέχεστε σε μένα...ας είστε καλά...!(παντως σε αυτό το blog έμαθα να γράφω σωστά επιτέλους το επικίνδυνο...!)....Εχω ανεβεί ψηλά πιά και μεταφέρω χαιρετισμούς από ΄ενα υγρό με βροχή βράδυ...με κατά περιόδους ομίχλη μαζί με την βροχή....12 βαθμοί...τώρα.....φθινόπωρο δηλαδή στην Μακεδονία....(εννοείτε δίπλα μου καίει η σόμπα..με δρύς).....!...Για το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου νομίζω σε εμάς πάντα ερχόταν η πάχνη ..αλλά με λαμπερές μέρες..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Ο πεινασμένος γάιδαρος ξυλιες δεν λογαριάζει

      Διαγραφή
    3. Όταν λέτε κοινότοπα τι εννοείτε;

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε παλιοτερα έκανες μακροχρόνιες προγνώσεις

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική η φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην αρχαία Ελληνική γραμματεία ( Αττική διάλεκτος) ,προς απόδοση της περί ής ο λόγος εποχής , ευχρηστούν και οι δύο τύποι :
    1) . Φθινόπωρον ( φθίνω +οπώρα)
    2). Μετόπωρον (μετά + οπώρα)
    Εξ αυτών προκύπτουν επίθετα : 1) Φθινοπωρινός
    και2) Μετοπωρινός.
    Επίθετο "μετόπωρος" ,στην Αττική ,τουλάχιστον ,διάλεκτο δεν υπάρχει .Ο έγκριτος καθηγητής Ιωάννης Σταματάκος στο λεξικό του δεν το αναφέρει.
    Υ.γ. Ο Ησύχιος ( ο λεξικογράφος ,όχι ο Άγιος) αναφέρει ότι το Μετόπωρον ξεκινά από 15 ή 22 Αυγούστου και φθάνει έως 15 ή 22 Δεκεμβρίου . ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με βάση το corpus κειμένων του Thesaurus Linguae Graecae (TLG), που περιλαμβάνει πλέον σχεδόν τα πάντα από την ελληνική γραμματεία (από τον Όμηρο μέχρι και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) και αποτελεί το υπερόπλο κάθε φιλολόγου, η λέξη μετόπωρον και τα παράγωγα επίθετά της (μετοπωρινός, -ή, όν) είναι απολύτως ταυτόσημα με το φθινόπωρον και τα αντίστοιχα παράγωγα επίθετά του (φθινοπωρινός κλπ.). Δηλώνουν δηλαδή σε όλους τους συγγραφείς στους οποίους απαντώνται την εποχή που ακολουθεί μετά το θέρος. Αυτό γράφει και το λεξικό των Lidell-Scott, και αυτό άλλωστε είναι και το λογικό βάσει ετυμολογίας, καθώς είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση το πρώτο συνθετικό της λέξης δηλώνει τη λήξη των οπώρων (είτε με το "φθίνω" είτε με το "μετά").

    Ως προς τον χαρακτηρισμό των ετησίων τώρα, δεν υπάρχει σε κανενός συγγραφέα έργο (πάλι βάσει TLG) ο χαρακτηρισμός τους ως μετοπώρων, δηλαδή δεν αναφέρονται και δεν μαρτυρούνται πουθενά μετόπωροι ετησίαι. Συνεπώς είναι λανθασμένος αυτός ο προσδιορισμός των ετησίων, καθώς η λέξη μετόπωρον δεν είναι επίθετο αλλά ουσιαστικό και μάλιστα γένους ουδετέρου, όπως άλλωστε και το φθινόπωρον, και έτσι δεν μπορεί να λειτουργεί ως επιθετικός προσδιορισμός ενός άλλου ουσιαστικού. Το αν αρχικά το μετόπωρον ήταν επίθετο που αργότερα ουσιαστικοποιήθηκε λόγω σταδιακής εγκατάλειψης του προσδιοριζόμενου ουσιαστικού, π.χ. από την ονοματική φράση το "μετόπωρον μέρος του έτους" (όπως π.χ. το "πρωινό γεύμα" που κατέληξε να γίνει σκέτο ουσιαστικό "πρωινό"), δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά δεν υπάρχουν γραπτές ενδείξεις ότι υπήρξε αυτό το αρχικό στάδιο, και εν πάση περιπτώσει το μετόπωρον σε όλους τους συγγραφείς παρουσιάζεται ως ουσιαστικό. Κατά συνέπεια οι ετησίαι του φθινοπώρου, οι λεγόμενοι και όψιμοι, θα πρέπει να ονομάζονται μετοπωρινοί ή φθινοπωρινοί και όχι μετόπωροι. Αν είναι να τους πούμε μετόπωρους, θα πρέπει να τους λέμε ισοδύναμα και φθινόπωρους, κάτι που νομίζω όμως ότι δεν θα γίνει ποτέ δεκτό από το γλωσσικό αισθητήριο κανενός ομιλητή της νεοελληνικής - και έτσι αποδεικνύεται και δι' άλλης οδού ότι είναι λάθος τελικά το μετόπωροι ετησίαι.

    Τέλος, όσον αφορά τον τονισμό των ετησίων, οι ετησίαι είναι το μοναδικό ουσιαστικό της Α΄ Κλίσης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που εξαιρείται από τον κανόνα του τονισμού της λήγουσας στη γενική του πληθυντικού, και συνεπώς στη γενική πληθυντικού τονίζεται στην παραλήγουσα. Η εξαίρεση αυτή υπάρχει και στη "Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίου και Λυκείου" του Μ. Οικονόμου (ΟΕΔΒ), στην παράγραφο 88, παρατήρηση 3 (σελ. 48), που μόλις πριν από λίγες μέρες διανεμήθηκε στους μαθητές μας...

    Παναγιώτης Λουπάσης - Φιλόλογος

    Χανιά Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτη συμφωνούμε.
      Εκείνο το "οπώρων" ;. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Το είδα εκ των υστέρων, που δεν μπορούσα να το διορθώσω. Προφανώς τονίζεται στη λήγουσα, είναι των οπωρών (θηλυκό α' κλίσης, η οπώρα). Όπως επίσης το Liddell θέλει δύο d, όχι ένα. Γράφω από τάμπλετ που με δυσκολεύει στην πληκτρολόγηση και στον έλεγχο του κειμένου, ζητώ συγγνώμη.

      Διαγραφή
  12. Πέτρο και Παναγιώτη, ευχαριστούμε.
    «Οι Ετησίαι οι οποίοι πνέουν από τας αρχάς Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουνίου καλούνται πρόδρομοι Ετησίαι. Οι δε πνέοντες από των μέσων Σεπτεμβρίου μέχρι τέλους Οκτωβρίου εκλήθησαν δια πρώτην φοράν από εμέ μετόπωροι Ετησίαι» (Λεωνίδας Καραπιπέρης, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών).
    http://www.steniotes.gr/Documents/Steniotika/Steniotika-2-009.pdf
    Ο όρος «πρόδρομοι Ετησίες» αναφέρεται από τους Αριστοτέλη και Θεόφραστο.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tότε ασφαλώς θα γνωρίζεις και το "καραπιπερόμετρο "! . Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως. Τον αείμνηστο καθηγητή δεν τον είχα στο Πανεπιστήμιο. Τον γνώρισα όταν πήγα στην ΕΜΥ και ήταν απόλαυση η κουβέντα μαζί του όταν τον έπαιρνα στο αυτοκίνητο, κάνοντας τη διαδρομή ΕΜΥ- Κέντρο Αθήνας.

      Διαγραφή
    3. Συνεπώς, κ. Ζιακόπουλε, θα κάνουμε μια γλωσσική παραχώρηση και υποχώρηση προς τιμήν του καθηγητή κ. Καραπιπέρη, και θα δεχτούμε τον όρο "μετόπωροι" σαν αντίστιξη στους "πρόδρομους" ετησίες, όρο που όντως υφίσταται από την αρχαιότητα. Έχει και ο φιλολογικός σχολαστικισμός τα όριά του.

      Διαγραφή
    4. Σχεδιαστής του δεκαπλασιαστικού βροχομέτρου (καραπιπερομέτρου) ο αείμνηστος καθηγητής αλλά και γλωσσοπλάστης!

      Διαγραφή
    5. Τι είναι το δεκαπλασιαστικό βροχόμετρο;

      Διαγραφή
  13. Των ετησίων... Εξαίρεση Α κλισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απόλαυσα την αποψινή σας συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σας.
    Για τη Θεσσαλονίκη διαχρονικά ισχύει: "Το καλοκαίρι φεύγει, η ανομβρία έρχεται".
    https://www.youtube.com/watch?v=qcjTTO_sTfQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μονοψήφιες ελάχιστες σε πολλά ηπειρωτικά πεδινά σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή