Σαλάμ αλέκουμ!

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται από τον ΒΑ Ατλαντικό προς τη Δ-ΝΔ Ευρώπη, με συνέπεια τις επόμενες 2-3 ημέρες στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη ΒΔ Αφρική να επικρατήσουν ξανά χειμωνιάτικες συνθήκες με κρύο και χιόνια. Αντίθετα, στην κεντρική Μεσόγειο το ρεύμα βαθμιαία θα γίνει ΝΔ, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν προς τη Νότια Ιταλία και τα Βαλκάνια θερμές αέριες μάζες σαχαριανής προελεύσεως. Με αυτές τις συνθήκες, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι νοτιάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η περιορισμένη ορατότητα λόγω, όχι μόνο των ομιχλών, αλλά και της μεταφοράς σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Κατά τα άλλα, δεν θα λείψουν οι βροχές, οι οποίες όμως τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και στο μεγαλύτερο διάστημα της Παρασκευής (2/1) θα είναι ασθενείς και θα περιοριστούν βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Περισσότερες θα είναι οι βροχές το Σάββατο (3/1), αλλά και πάλι υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες για την κατανομή και την έντασή τους.

Καλό μήνα, φίλοι μου

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Με ανοιξιάτικο καιρό έρχεται ο Φλεβάρης

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα συμπληρώνουν οι πρωινές ομίχλες και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Την Πέμπτη (1/2) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Δ-ΝΔ και η ανάπτυξη νεφώσεων κυρίως στη Δ. Ελλάδα. Την Παρασκευή (2/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στη Β. Ελλάδα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι υψηλή για την εποχή. Το Σάββατο (3/2) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια καθώς και στο Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σε ΒΔ, με συνέπεια την πτώση της θερμοκρασίας σε αυτές τις περιοχές. Την Κυριακή (4/2) ο υετός θα περιοριστεί στα ανατολικά και βαθμιαία θα σταματήσει. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΔ ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Ελλάδα) και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλες τις περιοχές.

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Με αλκυονίδες μέρες θα μας αποχαιρετήσει ο Ιανουάριος

Η χώρα εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ηλιοφάνειας και των ασθενών ανέμων. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αλλά οι ελάχιστες τιμές της νωρίς το πρωί θα είναι σχετικά χαμηλές. Την Τετάρτη (31/1) θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Πέμπτη (1/2) αναμένεται στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς, με αποτέλεσμα την άνοδο των ελάχιστων τιμών της θερμοκρασίας και την εμφάνιση αραιών νεφώσεων, οι οποίες στα δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν. Την Παρασκευή και το Σάββατο (2-3/2) προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά και από τη ΒΔ Ελλάδα θα στραφούν σε Β-ΒΔ με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ. Η κατανομή και η ένταση του υετού της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι επισφαλείς, εξαρτώμενες από την κατάληξη της αντικυκλωνικής διάσπασης της σκάφης των χαμηλών υψών, η οποία (σκάφη) ένα εικοσιτετράωρο πριν θα εκτείνεται από τη Βαλτική ως τις ακτές Αλγερίας-Τυνησίας. Με άλλα λόγια, υπάρχει πιθανότητα να κινηθούν το βόρειο τμήμα της σκάφης Β-ΒΑ και το νότιο τμήμα της σκάφης ΝΑ, έτσι ώστε αρκετές περιοχές της χώρας να επηρεαστούν λιγότερο του αναμενομένου. 


Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Η μαρμότα, η αρκούδα κι ο καιρός

Η μαρμότα και η αρκούδα ανήκουν στην κατηγορία των ζώων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Έχουν όμως και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό. Κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις ή, καλύτερα, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους, εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε(;) συμπεράσματα για τον καιρό της τελευταίας φάσης του χειμώνα. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά θεωρούν ότι κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου η μαρμότα, που είναι ένα είδος μεγαλόσωμου σκίουρου, ξυπνά από τη χειμερία νάρκη και κάνει την πρώτη προσπάθεια να ξεμυτίσει από τη φωλιά της. Αν η μέρα είναι συννεφιασμένη και δεν μπορέσει να δει τη σκιά της, βγαίνει τελείως από τη φωλιά, κάτι που ερμηνεύεται πως η άνοιξη βρίσκεται κοντά. Αν όμως η μέρα είναι ηλιόλουστη και δει τη σκιά της, η μαρμότα ξαναμπαίνει στη φωλιά, γεγονός που σημαίνει ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει ακόμα έξι εβδομάδες.

Ο «μεθυσμένος» Φλεβάρης και τα «πιωμένα» μοντέλα

Σε τούτο το μπλογκ παραθέτουμε ποιήματα, κάνουμε ρομαντικούς λαογραφικούς περιπάτους και συχνά αναφερόμαστε σε στιγμές της ιστορίας που ο καιρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Όμως, τόσο στον καιρό όσο και στο κλίμα, πάντα ψάχνουμε την επιστημονική αλήθεια, χωρίς την οποία είμαστε χαμένοι. Στα πλαίσια αυτά γυρίζω λίγο πίσω στο υστερόγραφο της χθεσινής πρόγνωσης και ρωτώ: «Ποιοι στην πραγματικότητα μεθούν τον Φλεβάρη και τα μοντέλα;» 

Με ασθενέστερους ανέμους και λιγότερο κρύο το Σαββατοκύριακο

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο αναμένεται να παρουσιάσει βαθμιαία εξασθένηση με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βοριάδων και στα ανατολικά και νότια πελάγη με ρυθμό περίπου ένα μποφόρ την ημέρα. Έτσι, την Κυριακή, οι βόρειοι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Η  θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας. Σε ό,τι αφορά την προοπτική του καιρού, όλα δείχνουν ότι το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας θα περάσει με καλοκαιρία. Πέρα από την ηλιοφάνεια, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Με σχετική καλοκαιρία θα κάνει ποδαρικό και ο Φλεβάρης, αλλά για τη συνέχεια όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Υ.Γ. Ο Φλεβάρης σε ορισμένα μέρη της πατρίδας μας λέγεται και Μεθυσμένος λόγω της αλλοπρόσαλλης καιρικής συμπεριφοράς του. Με αυτά που βλέπω, έχω την αίσθηση ότι χώθηκε ήδη για προθέρμανση σε κάποιο καπηλειό, έχοντας μαζί του τα μοντέλα…

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Αργούν να εξασθενήσουν τόσο οι βοριάδες στο Αιγαίο όσο και ο παγετός στα ηπειρωτικά

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παραμείνει ευνοϊκή για τη διατήρηση των πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων στα ανατολικά και νότια. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και στη διάρκεια της ημέρες θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία. Ωστόσο, τη νύχτα και το πρωί το κρύο θα είναι και πάλι αισθητό και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Το Σαββατοκύριακο (27-29/1) ο καιρός θα είναι καλύτερος, καθώς η ένταση των βοριάδων θα πέσει στα 5 με 6 μποφόρ και η παγωνιά κάπως θα υποχωρήσει. Τέλος, με καλοκαιρία θα περάσουν οι τελευταίες μέρες του Γενάρη που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αλκυονίδες ημέρες. Πέρα από την ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Βοριάδες και κρύο

Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και νότια. Το άλλο βασικό χαρακτηριστικό του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και κυρίως στα ηπειρωτικά. Το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή (26-28/1) δεν προβλέπονται βροχές ή χιόνια. Η ένταση των βόρειων ανέμων σταδιακά θα πέσει στα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ο παγετός θα συνεχιστεί με τάση εξασθένησης κυρίως από την Κυριακή. Τέλος, οι υπόλοιπες μέρες του Γενάρη θα περάσουν με σχετική καλοκαιρία. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Χιόνι: δύσκολο το θεαθήναι, πόσο μάλλον το στρωθήναι!

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα κεντρικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Την Πέμπτη (25/1), ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στη Β. Κρήτη. Οι βοριάδες θα συνεχιστούν περίπου με την ίδια ένταση και το κρύο θα είναι αισθητό σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή (26/1), δεν προβλέπονται βροχές, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός. Τέλος, το Σαββατοκύριακο (27-28/1), θα επικρατήσει σχετική καλοκαιρία σε όλη τη χώρα.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 

Βοριάδες, κρύο και τοπικές χιονοπτώσεις

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται νοτιοανατολικά. Παράλληλα, μια διαταραχή στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κινείται από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι η επικράτηση ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά -ημιορεινά κυρίως της κεντρικής και νότιας Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της Α. Θεσσαλίας και Α. Στερεάς- Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Την Τετάρτη (24/1) αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά σταδιακά οι χιονοπτώσεις και οι βροχές (νότια πεδινά) θα εξασθενήσουν. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Η Πέμπτη (25/1) θα είναι μια ακόμα κρύα μέρα με ισχυρούς βοριάδες και λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη Β. Κρήτη. Την Παρασκευή (26/1) και το Σαββατοκύριακο (27-28/1) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι βοριάδες θα πέσουν στα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Αξιόλογη η σαββατοκυριακάτικη μεταβολή του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα προκαλέσει τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) βασικά στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Κυριακή (21/1) παροδικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τη νύχτα στο Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, αλλά το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στις περιοχές αυτές. Τη Δευτέρα (22/1) στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας αρχικά προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά, ημιορεινά και ίσως ΒΑ πεδινά), αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στα ανατολικά και βόρεια θα είναι σημαντική. Το τριήμερο Τρίτη – Πέμπτη (23-25/1) στη χώρα θα επικρατήσει ο καιρός του Β-ΒΑ ρεύματος με περιορισμένο υετό στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές, αλλά αρκετό κρύο. 

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

«Βάρα νομή!»

Η περιοχή μας αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, ενώ ένα ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι σχετικά καλός, οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη διάρκεια της ημέρας. Όμως, τη νύχτα και το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο και στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός. Το Σάββατο (20/1) ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος με ομίχλες το πρωί και ΝΔ ανέμους 4 με 6μποφόρ. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Την Κυριακή (21/1) αναμένεται μεταβολή του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τη Δευτέρα (22/1) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η βαθμιαία επικράτηση ισχυρών βόρειων ανέμων και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.
       
Επί του τίτλου
Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων μια ίλη ιππικού επιβιβάστηκε σε ένα καράβι το οποίο έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς- Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση ήταν εσπευσμένη και οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ζωοτροφές για το ταξίδι. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση, όταν έφθασε η καθιερωμένη ώρα για το φαγητό τους, τα άλογα άρχισαν να ζωηρεύουν και όσο περνούσε η ώρα χωρίς να φάνε, άρχισαν να κλωτσούν με τα πόδια τους το κατάστρωμα του πλοίου. Έντρομοι οι στρατιώτες πήγαν στον Ίλαρχο για οδηγίες. Εκείνος τους καθησύχασε και είπε στον σαλπιγκτή: «Βάρα νομή!». Τα άλογα στο άκουσμα της σάλπιγγας ηρέμησαν αμέσως, περιμένοντας να φάνε. Όταν κατάλαβαν ότι το φαΐ δεν ερχόταν, άρχισαν να κάνουν και πάλι φασαρία. Ο Ίλαρχος έδωσε πάλι το πρόσταγμα «Βάρα νομή» και τα άλογα ηρέμησαν πρόσκαιρα. Με τη διαδικασία αυτή τα άλογα έφθασαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να φάνε και χωρίς το καράβι να βουλιάξει. Την ιστορία την αναφέρω γιατί κάθε τρεις και λίγο τα μοντέλα «βαράνε νομή (χιόνι)», το οποίο τελικά δεν έρχεται και φοβάμαι μήπως φθάσουμε στην άνοιξη, χωρίς να το δούμε στις αυλές μας!


Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Απαράμιλλη ομορφιά



Εικόνες από τη Βασιλίτσα, 18-1-2018. Φωτ. Δημήτρης Νάκος

Σαρωτικός Μαΐστρος

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τα ΒΔ Βαλκάνια ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται Α - ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα σαρώσει όλη τη χώρα. Με το πέρασμά του, οι άνεμοι θα γίνουν παντού ΒΔ εντάσεως ως τα 9 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και ο υετός (βροχή, χιόνι κ.λπ.) βαθμιαία θα περιοριστεί στο Α. Αιγαίο και ως το βράδυ θα σταματήσει. Την Παρασκευή (19/1) μόνο στη Δ. Ελλάδα είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες όμως τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Το Σάββατο (20/1) στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Α. Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ. Την Κυριακή (21/1) σχεδόν σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Στην κεντρική και τη Β. Ελλάδα καθώς και στην Ήπειρο είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Τη Δευτέρα (22/1) τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού βοριάδες ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Είναι γεγονός ότι όσο πιο πυκνό γίνεται το πλέγμα των μοντέλων τόσο πιο καλά προσομοιώνονται οι ατμοσφαιρικές μικροδιαταραχές των αμέσως επόμενων ημερών (1-3 ημερών). Εδώ και καιρό με απασχολεί η ιδέα ότι ταυτόχρονα είναι πιθανό να παρουσιάζει κάποια μείωση η προγνωσιμότητα των διαταραχών μεγάλης κλίμακας (κύματα Rossby) των ημερών που ακολουθούν (από την 5η μέρα και μετά). Με βάση τις επίσημες επαληθεύσεις των Μετεωρολογικών Κέντρων, αυτό δεν φαίνεται, αλλά εγώ δεν …ησυχάζω. Ίσως με μια πιο ποιοτική ή εξειδικευμένη επαλήθευση να φαινόταν κάτι…

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Υετός σύντομος και τοπικός, κρύο αρκετό και άνεμοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Α. Ευρώπη ως τη Β. Ισπανία κινείται ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αρχικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια σε ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Την Πέμπτη (18/1) οι βροχές και οι καταιγίδες γρήγορα θα περιοριστούν στο Αιγαίο και σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (19/1) ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και ίσως ασθενείς βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σαββατοκύριακο (20-21/1) στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) και πολύ ισχυρούς ανέμους.      
  
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Δεν χιονίζει σε όλες τις αυλές, αλλά υπάρχει ενδιαφέρουσα καιρική κινητικότητα

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας ανέμων δυτικών διευθύνσεων με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της βασικά στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Την Τετάρτη (17/1) αρχικά θα επικρατήσει ο ίδιος καιρός, αλλά τις βραδινές-νυχτερινές ώρες ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια σε Β-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Την Πέμπτη (18/1) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και το κρύο. Οι βροχές θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και βαθμιαία θα σταματήσουν. Την Παρασκευή (19/1) ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το τριήμερο Σάββατο-Δευτέρα (20-22/1) στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει κακοκαιρία με πολλά νερά και ενισχυμένους ανέμους. Το πού θα χιονίσει θα τα δούμε στην πορεία.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Τα χιόνια του Μετσόβου


Μέτσοβο, 14-1-2018. Φωτ. Δημήτρης Νάκος


Μια πέρδικα από το Βελούχι

Πέρδικα στο Βελούχι, Δεκ. 2017. Φωτ, Νίκος Ζαχαράκης
Σήμερα, με το πολύ χιόνι που πέφτει στην ορεινή Ευρυτανία, σκέφτηκα την πέρδικα από το Βελούχι, τη φωτογραφία της οποίας μου έστειλε πριν από κάποιες μέρες φίλος του μπλογκ από το Καρπενήσι. Το πιθανότερο είναι να έχει κουρνιάσει κάπου στα χαμηλά, περιμένοντας να περάσει ο χιονιάς. 

Στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της κεντρικής Ελλάδας τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω χιονιού

Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς το Ν-ΝΑ Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα στα ΒΑ Βαλκάνια, θα προκαλέσει κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (βασικά ορεινά και ημιορεινά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (14/1) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια και τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στα νότια. Βαθμιαία όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και θα κάνει αρκετό κρύο. Τη Δευτέρα (15/1) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια, τα οποία στη Β. Ελλάδα θα κατέβουν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αρχίσουν να στρέφονται σε Ν-ΝΑ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα.  
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

Κακοκαιρία με αιχμή του δόρατος τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει τη χώρα σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΑ Βαλκάνια. Η κακοκαιρία, που ουσιαστικά στα δυτικά θα αρχίσει το απόγευμα, το Σάββατο (13/1) θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια, τα οποία σταδιακά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία θα κατεβούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (200 - 300 μέτρων). Παράλληλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Κυριακή (14/1) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια και τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στα νότια. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και θα κάνει αρκετό κρύο. Τη Δευτέρα (15/1) στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και αργότερα στο Β. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και χιόνια, τα οποία στη Β. Ελλάδα θα κατέβουν και πάλι αρκετά χαμηλά. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αρχίσουν να στρέφονται σε νοτιάδες και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Ενδιαφέρων καιρός με καθαρά χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά προς το τέλος της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται προς το ΒΑ Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Άλλα δύο χαμηλά που βρίσκονται στη Δ. Μεσόγειο και τον Βισκαϊκό Κόλπο θα κινηθούν Α-ΝΑ και το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο (12-13/1) θα επηρεάσουν τη χώρα μας σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα που έχει ήδη εγκατασταθεί στα ΒΑ Βαλκάνια. Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια αρχικά στα ορεινά και αργότερα και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο χρονικό διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής ως αργά το βράδυ του Σαββάτου στη διάρκεια του οποίου τα φαινόμενα θα ενταθούν. Επισημαίνεται ότι το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία είναι πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.  Την Κυριακή (14/1) στη Θεσσαλία την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις οι οποίες στα κεντρικά θα κατεβούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο είναι πιθανό να σημειωθούν κατά τόπους στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Τη Δευτέρα (15/1) στο προσκήνιο θα εμφανιστεί ένα ενεργό θερμό μέτωπο, το οποίο θα επηρεάσει βασικά τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια πλην Θράκης.


Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Πάσης φύσεως υδάτινα κατακρημνίσματα…

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας και οι άνεμοι στα πελάγη να ενισχυθούν στα 7 μποφόρ. Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (11-12/1) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Το απόγευμα-βράδυ της Παρασκευής τα φαινόμενα θα ενταθούν. Κατά τα άλλα, η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (13/1) γενικά προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χιόνια τα οποία στα κεντρικά και τα βόρεια θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, τα φαινόμενα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα σταματήσουν αρκετά γρήγορα, ενώ το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Κυριακή (14/1) αρκετά σίγουρος είναι ο καιρός του Β-ΒΑ ρεύματος στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Πέρα από αυτό, υετός είναι πιθανό να παρατηρηθεί και στη Β Ελλάδα και κυρίως στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Μακεδονίας. Τέλος, το απόγευμα-βράδυ στο παιχνίδι του υετού θα μπει και η Δ-ΒΔ Ελλάδα λόγω της στροφής των ανέμων σε Ν-ΝΔ (θερμή μεταφορά-ανάγλυφο).


Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Με αξιόλογες μεταβολές του καιρού το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία κινείται αργά ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αναμένεται αρκετή συννεφιά στη χώρα, αλλά οι βροχές που είναι πιθανό να σημειωθούν θα είναι τοπικές και ασθενείς. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Ιόνιο). Την Τετάρτη (10/1) αρχικά θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, αλλά το απόγευμα-βράδυ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά, τα νότια και στο Αιγαίο (νύχτα). Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (11-12/1) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι δε θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (13-14/1) τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια, οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά. 
 
Σχόλια-επισημάνσεις:
(α) Υπάρχουν ακόμα κάποιες αβεβαιότητες αναφορικά με το βάθεμα, την τροχιά και την υετική ικανότητα του αφρικάνικου χαμηλού που θα επηρεάσει τη χώρα την Τετάρτη προς Πέμπτη. Η έλλειψη επαρκών παρατηρήσεων από τη Β. Αφρική δεν είναι ο μοναδικός λόγος.
(β) Η εγκατάσταση αντικυκλώνα στη Σκανδιναβία, όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, μειώνει την προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας από τα μοντέλα. Με δεδομένο όμως ότι με αυτές τις συνθήκες βαρομετρικά χαμηλά θα διατρέξουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά τη Μεσόγειο, μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε αρκετό υετό στη χώρα. Εννοείται  ότι η ύπαρξη αντικυκλώνα στα ΒΑ Βαλκάνια θα είναι καθοριστική για τις συγκλίσεις και γενικότερα για τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην περιοχή μας.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Η επέτειος ενός μεγάλου χιονιά (4-6/1/2002)

Έκπληκτος ο Εμύλιος χαζεύει το χιόνι στην αυλή της ΕΜΥ την 6η
Ιανουαρίου 2002. Φωτ, Χρήστος Χαραλαμπόπουλος
Στις 2 Ιανουαρίου 2002 εκδόθηκε από την ΕΜΥ Έκτακτο Δελτίο το οποίο προέβλεπε ισχυρό χιονιά μετά από δύο μέρες κυρίως στα ηπειρωτικά της ανατολικής Ελλάδας (από τη Μαγνησία και νοτιότερα), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις 4 Ιανουαρίου ο χιονιάς έδωσε το παρών και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Παρά την προειδοποίηση της ΕΜΥ, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και πολλοί Αθηναίοι οδηγοί δεινοπάθησαν στους δρόμους της πόλης. Το ύψος του χιονιού που έπεσε το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου κυμάνθηκε: στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια από 15 ως 20 εκατοστά, στην Κυψέλη από 20 ως 25 εκατοστά, στα βόρεια προάστια έφθασε τα 50 εκατοστά και στα ορεινότερα από αυτά το ένα μέτρο. Μεγάλα ύψη χιονιού παρατηρήθηκαν ακόμα στην Εύβοια, τις βορειότερες των Κυκλάδων και τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου το χιόνι είχε φθάσει τα δύο μέτρα (Ανώγεια).  

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι...

Air temperature at a height of two metres for 2017, shown relative to its 1981–2010 average. Source: Copernicus Climate Change Service, ECMWF
Πηγή: http://climate.copernicus.eu/news-and-media/press-room/press-releases/2017-extends-period-exceptionally-warm-years-first-complete


Τα πρώτα συμπληρωμένα θερμοκρασιακά δεδομένα για το 2017 δείχνουν ότι το περασμένο έτος ήταν το τρίτο κατά σειρά πιο ζεστό έτος του πλανήτη.

Δεκέμβριος 2017: θερμοκρασιακή απορρύθμιση

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Δεκεμβρίου του 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-4