Του Σπύρου Μπαλαδήμα |
Χαίρομαι γιατί το Αστεροσκοπείο Αθηνών συμφωνεί με την προ δύο ημερών
εκφρασθείσα άποψή μου ότι η πτώση των πολλών δένδρων στη διάρκεια του πρόσφατου
χιονιά, οφείλεται στο γεγονός ότι το χιόνι ήταν πιο βαρύ σε σχέση με εκείνο των
χιονιάδων του 2002, 2004 και 2008.
«Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι, όταν η θερμοκρασία είναι λίγο πάνω από τους 0οC, πολλές φορές σχηματίζονται μεγάλες νιφάδες, ενώ, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, το μέγεθος των νιφάδων είναι μικρό. Στην πρώτη περίπτωση του «νοτισμένου» ή «νότιου χιονιού», στις άκρες των νιφάδων, που πέφτοντας αρχίζουν να λιώνουν, σχηματίζονται μεμβράνες νερού που, δρουν ως κόλλα για άλλες νιφάδες, που έρχονται σε επαφή με αυτές, με αποτέλεσμα το σχηματισμό τεράστιων νιφάδων. Στη δεύτερη περίπτωση, που οι νιφάδες πέφτουν μέσα από πολύ ψυχρό αέρα με χαμηλό ποσό υγρασίας, δεν μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους και φθάνουν στο έδαφος με τη μορφή σκόνης ή πούδρας. Νότιο χιόνι που πέφτει το Φθινόπωρο, με τα φύλλα των δέντρων να μην έχουν πέσει ακόμη, προκαλεί με το βάρος του καταστροφές (σπασίματα κλάδων και ανοίγματα κορμών)» (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι, σελ.98).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια προσωπική μαρτυρία. Στον Αμάραντο της Κόνιτσας στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάποιου Νοέμβρη, με τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων ακόμη στα δέντρα, είχε πέσει τόσο πολύ νότιο χιόνι, που δεν έμεινε μηλιά ή πλατάνι αλώβητο.
Υποκλινόμαστε.
ΔιαγραφήΌταν μιλά η επιστήμη κι η εμπειρία μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί κανείς να νιώθει.
Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
NW Pindos
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την ενημέρωση. Επομένως δεν ισχύει αυτό, που πιστεύαμε, ότι δηλαδή είχαμε πτώση δένδρων αδύνατων. Ωστόσο, τα πεύκα και τα έλατα ευδοκιμούν σε μεγάλα υψόμετρα με υγρασία και στα υψόμετρα αυτά τα περιποιείται η φύση (διότι βρίσκονται στις σωστές συνθήκες). Σε χαμηλά υψόμετρα όμως και ειδικά μέσα σε ιδιοκτησίες πρέπει να τα περιποιούνται οι άνθρωποι και δεν είναι τόσο εύκολο αυτό. Χρειάζεται συνεχή φροντίδα για να μην ξεραίνονται από διάφορα, που τα καταστρέφουν (γι αυτό και πολλά κλαδιά τους μοιάζουν σαν να είναι καμμένα με ξερές χρώματος καφέ πευκοβελόνες, που πέφτουν συνεχώς στο έδαφος), που σημαίνει ειδικό συνεργείο τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή, τι ωραία έχω ένα πεύκο, το βλέπω, μου αρέσει και το αφήνω στην τύχη του.
ΥΓ: Κάθε χειμώνα πάντως μέχρι σήμερα το πάχος του χιονιού πάνω σε κλαδιά πεύκων και έλατων σε υψόμετρο από 1200μ. και πάνω μπορεί να ξεπερνάει και τους 30-40 πόντους και μάλιστα με στρώμα πάγου για πολύ καιρό.
Αυτά τα πευκα στα μεγαλα υψόμετρα που λες είναι η μαύρη πεύκη (pinus nigra) με άλλα χαρακτηριστικά .Να είσαι καλά εκεί πάνω.------Π.Α.
ΔιαγραφήΝά'σαι καλά δάσκαλε, μου έλυσες μια απορία που είχα χρόνια, θυμάμαι μια χρονιά τη δεκαετία του 90 στον Χολαργό ξεκίνησε να χιονίζει πρωί με 2 βαθμούς πάνω από το 0 και οι νιφάδες ήσαν τεράστιες και πυκνές! Με τη θερμοκρασία αυτή σταμάτησε η κυκλοφορία στη Μεσογείων και ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου διηγείται ιστορίες της Πίνδου, τη δεκαετία του 40, όπου ακουγόταν η φράση "ρίχνει πατσαβούρες"...
ΔιαγραφήΠρέπει να εξομολογηθώ την αμαρτία μου, ότι σαν λάτρης του χιονιού δεν μπορούσα να περιμένω να χιονίσει στην Καλαμάτα για να το απολαύσω, ούτε λόγω καραντίνας να ταξιδεύσω στα ορεινότερα, οπότε στον Αθηναϊκό χιονιά αποφάσισα να είμαι εκεί... φυσικά με μια νομιμοφανή δικαιολογία. Είναι γεγονός ότι την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η ζημιά που είχαν υποστεί τα δένδρα σε όλο το λεκανοπέδιο. Υποψιάζομαι ότι δεν είναι μόνο ο λόγος του υγρού χιονιού. Ίσως πρέπει να ψάξουμε και πιο βαθειά. Ίσως ο επιπλέον λόγος να είναι ότι δεν είχε χιόνι το λεκανοπέδιο τα τελευταία 13 χρόνια, ούτε και σφοδρούς ανέμους καθώς οι προσηνεμοι καιροί ελλειψαν τα τελευταία χρόνια, για να κάνουν ένα "ξεκαθάρισμα" στη Αθηναϊκή βλάστηση. Όπως και να είναι πάντως, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο άρθρο "Σταράτες κουβέντες" έγραψα: "Από την άλλη όμως πλευρά, προέκυψε πρόβλημα με τις πτώσεις πολλών δένδρων που ως προς το μέγεθός του δεν υπήρξε στο παρελθόν. Κατά τη γνώμη μου, πέραν όλων των άλλων λόγων, το χιόνι που έπεσε στα βόρεια προάστια δεν ήταν μόνο πολύ. Λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών ήταν και πιο βαρύ από το χιόνι των προηγούμενων μεγάλων χιονιάδων". Στη φράση "πέραν όλων των άλλων λόγων" συναντιόμαστε, φίλε Νώντα!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους.
Καλησπέρα αγαπητέ δάσκαλε και φίλοι του καιρού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕαν τα δενδρα.ηταν.κλαδευμενα.και περιποιημενα κυριως καθ υψος τοτε δεν θα εφταιγε το χιονι και οι κσταστροφες θα ηταν ελαχιστες κυριως στους δρομους και τις γειτονιες.Υπαρχει ευθυνη του δημου.της Δεη του Δεδηε και ευθυνη εμας των ιδιων Μην τα ριχνουμε.λοιπον στο βαρυ χιονι ολα κυριως στις περιοχες που εχουμε τα σπιτια μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχε βγει ο Σεπτέμβρης καλά καλά φέτος και τα συνεργεία του δήμου έκοβαν τα χαμηλά και μεσαία κλαριά από τις πεύκες και τους άφηναν αφάνα-φούντα τα ψηλά κλαδιά, καταστρέφοντας τη φυσική τους ισορροπία στον αέρα και στο χιόνι! Μωραίνει Κύριος...
ΔιαγραφήΦίλοι μου, ας ξεχωρίσουμε την επιστήμη από την πολιτική. Το ποιος φταίει και το ποιος δεν φταίει το έζησα ως προϊστάμενος και ως διευθυντής στις συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς πολλά χρόνια και αυτό εννοούσα, όταν μετά τα γεγονότα του χιονιά είπα "ήμουν νιος και γέρασα..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω: ο πρόσφατος χιονιάς, από πλευράς προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ήταν ευκολότερος από τους προηγούμενους, αλλά όχι και από την πλευρά της πτώσης των δέντρων. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε κάθε τέσσερα ή και λιγότερο χρόνια, αλλά οι δομές, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι νοοτροπίες όχι!
Στη δευτερη περίπτωση,εκτός των άλλων, δυσκολα φτιάχνεις αξιοπρεπή χιονάνθρωπο΄.Τέτοιο χιόνι είχαμε στα ~500m.Το ειδος του χιονιού δεν εξαρτάται απο εμάς,αλλά το είδος των δενδρων εξαρτάται.Δεν ειμαι ειδικός για να έχω ολοκληρωμένη άποψη.Απλή γνώμη έχω.Η χαλέπιος πεύκη στον αστικό ,ίσως και στον περιαστικό,παρουσιάζει προβλήματα.Υπάρχουν εναλλακτικές? Μάλλον ναι.Και πάντα σε συνάρτηση και μέ το κόστος.--------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήNW Pindos
ΔιαγραφήΝα σημειώσω σχετικά με την παραπάνω επισήμανση σας ότι σε πολλές αστικές και εν γένει χαμηλού υψομέτρου περιοχές της χώρας υπήρξε δενδροφύτευση πεύκων (ακόμη και ελάτης) κυρίως τις δεκαετίες από το 1930 και μετά. Αυτό είναι γνωστό σε πολλά μέρη σήμερα, συνάγεται, δε, αδιαμφισβήτητα από φωτοερμηνείες χαρτών εκείνης της περιόδου σε σύγκριση με τις επίσημες αεροφωτογραφίες του έτους 1945 (οι πρώτες που τραβήχτηκαν από το κράτος) ενώ από το έτος αυτό και μετά (από το 1945 και μετά) παρατηρείται σταδιακή μείωση. Το κόστος, δε, συντήρησης ενός πεύκου (που βρίσκεται π.χ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο) δεν είναι καθόλου αμελητέο. Χρειάζεται οπωσδήποτε πότισμα καλό μέρα παρά μέρα (τρεις φορές την εβδομάδα) με ρίψη ειδικών φαρμάκων για να μην προσβάλεται από ασθένειες (δεν το συζητάμε για το καλοκαίρι, κάθε μέρα). Φανταστείτε τι γίνεται εκεί όπου υπάρχουν περισσότερα (2-3-4). Υπάρχει κανείς, που να τα τηρεί αυτά; Κανένας και με το δίκαιο τους βέβαια οι άνθρωποι διότι δεν πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά και να ασχολούνται μόνο με αυτό.
Καθώς εργάζομαι σαν μηχανικός στον ΔΕΔΔΗΕ θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα κλαδέματος κατά μήκος του δικτύου που έχει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μήκος. Είτε πρέπει να γίνει εν όψει χειμώνα, είτε εν όψει καλοκαιριού. Γίνεται σε κρίσιμα σημεία σίγουρα. Από την στιγμή που σαν κοινωνία θέλουμε να χτίζουμε οπουδήποτε και να έχουμε ρεύμα, θα βλέπουμε τις εικόνες των τελευταίων ημερών.
ΑπάντησηΔιαγραφήNW Pindos
ΔιαγραφήΣυμφωνώ.
Πολύ σωστά τα λέτε γιατί έχουμε ακούσει αδιανόητα πράγματα π.χ. το ότι αν κλαδεύονταν τα δέντρα δεν θα έπεφταν... προσκρούουν στην κοινή λογική. Κατά τη γνώμη μου η κουβέντα εστιάζεται επιτούτου σε δήθεν κλαδέματα από τους δήμους ή σε δήθεν ανεπάρκεια από ΔΕΔΗΕ ώστε να απομακρυνθούμε από πραγματικές λύσεις και επιλογές. Αν γνωρίζετε και θέλετε μπορείτε να μας διαφωτίστε. Πιστεύω ότι η υπογειοποίηση θα έπρεπε να είναι ο στόχος μας Ανεξάρτητα από το κόστος. Κι ας ολοκληρωθεί σε 100 χρόνια! Είναι δηλαδή φθηνότερη επιλογή η υπέργεια τοποθέτηση κολονών και καλωδίων; Εδώ σκάβουν για αέριο και οπτικές ίνες χιλιόμετρα... εδώ θα μου πείτε δεν έχουμε σε τόσες περιοχές ύδρευση και αποχέτευση, υπόγειο ρεύμα θα είχαμε;;; Η συζήτηση για τις υποδομές πάντα με συνεπαίρνει και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες.
ΔιαγραφήΗ υπογειοποίηση είναι εφικτή μόνο στα αστικά δίκτυα και εφόσον οι Δήμοι έχουν δικές τους κολώνες δημοτικού φωτισμού. Για τα υπεραστικά δίκτυα κυρίως λόγω μορφολογίας εδάφους είναι αδύνατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
ΔιαγραφήΠολύ σωστός και δίκαιος είναι ο κύριος Ζιακοπουλος. Ας αφήσουμε πίσω τα περασμένα και ας επικεντρωθούμε στον νέο μήνα που έρχεται. Βλέπουν κάτι σημαντικό άραγε τα σοφα σας μάτια δάσκαλε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ θέλω να ζητήσω συγνώμη αν καμία φορά στα σχόλια μου υπάρχει πολιτική χροιά. Δεν θέλω καθόλου να αλλοιώνω τον χαράκτηρα του μπλογκ ούτε να ενοχλώ τους υπόλοιπους σχολιαστές. Καμία φορά όμως όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας με πνίγουν και νοιωθω ανετα στον χώρο εδώ να εκφράζομαι και για αλλά θέματα εκτός του καιρού.Δεν έχω και FB να τα πω να ξεθυμάνω!Καλο βράδυ..
Δημήτρης ρ.
Καλησπέρα, εγώ θα ομολογήσω την αμαρτία μου, δεν έχω πεισθει ότι αυτή είναι η αιτία. Προφανώς μιλάω εμπειρικά, αλλά πόσο υγρό μπορεί να είναι χιόνι που πεφτει με θερμοκρασίες μόνιμα κάτω του -1,5? Και πόσο βαρυ ήταν το χιόνι στον ισοπεδωμενο Διόνυσο με -2,5 και βάλε; μήπως η (σχεδόν) άπνοια της Τρίτης με την άπειρη ποσοτητα του χιονιού έπαιξε πιο μεγάλο ρόλο; με τον αέρα συχνά σηκώνεται το παλιο χιόνι από τα δέντρα και τις σκεπες. Τώρα είχαμε σχεδόν 24 ώρες χιονόπτωση χωρίς αέρα με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση χιονιού... (Αυτή που βλέπουμε ενίοτε με την απομακρυνση του χαμηλού, αλλά κρατάει 1-2 ώρες). Μαζί βέβαια με το γεγονός των παρατημενων, γερασμενων πεύκων... Δεν ξέρω,αλλά ποσο βαρυ μπορεί να είναι το χιόνι στο Διόνυσο όταν ο Πειραιας μετράει 20 πόντους ταυτόχρονα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση, με κόστος για τα νοικοκυριά, νομίζω επήλθε ένα φυσικό κλάδεμα και ελπίζω να ξεμπερδεψαμε από αυτό για τα επόμενα χρόνια...
Δάσκαλε έτσι είναι όπως τα λέτε πολύ βαρύ χιόνι παρατήρησα ότι οι ελαιώνες γύρισαν τα κλαδιά τους και μερικές ακούμπησαν στο έδαφος το ευτύχημα ήταν ότι εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία δεν είχαμε πολύ χιόνι μια παλάμη αλλιώς σίγουρα θα είχαμε πολλά σπασίματα κλαδιών από τα δέντρα.Τωρα για το επόμενο διάστημα εκτός από μια μικρή αλλαγή αύριο ας απολαύσουμε την επόμενη εβδομάδα που φενεται ανοιξιάτικη αλλά από εκεί και μετά με τα σημερινά προγνωστικά δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για αρχές Μαρτίου ,βέβαια ο δάσκαλος θα μας τα πει στην ώρα τους με εγκυρότητα αν και εφόσον υπάρξει κάτι.χρηστος από Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Βαγγελη,πέραν όλων των άλλων,η πεύκη,κλαδευομένη (τυφλά) ή καιομένη, δεν αναβλαστάνει.----Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας το άρθρο του meteo για τις πτώσεις των δέντρων συμφωνώ οτι υπάρχει ελαφρύ μεσο και βαρυ χιόνι ομως τα νουμερα που δινει για 20cm χιονιού ειναι υπερβολικα λίγα(4 κιλα)στην πρώτη περίπτωση και υπερβολικά πολλα (30 κιλά) στην τριτη περίπτωση.Χιόνι με χιονι εχει διαφορά αλλα δεν ζυγιζουμε χιονι με χαλάζι για να δικαιολογείται τοση μεγάλη διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο και η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας από τους 20+ στους -2 με αποτέλεσμα να παγώσουν οι "χυμοί" των δέντρων που βρίσκονταν σε ανθοφορία και να σπάσουν σαν αγγούρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστος
Με πολύ αργούς ρυθμούς λιώνει το χιόνι στη περιοχή μου,παρόλο που η παγωνιά δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη,ακόμη και στον κάμπο που 2ή ή 3ή ημέρα δεν έμενε τίποτα τώρα σε πολλά σημεία βρίσκεις τόσο χιόνι που άνετα μπορείς να παίξεις χιονοπολεμο, σε αυτό βέβαια παίζουν ρόλο τόσο η θερμοκρασία που δεν ανέβηκε αρκετά,όσο και ο αέρας που πνέει αρκετά δυνατός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην χθεσινή βόλτα στα κτήματα μου δεν είδα κάτι που θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω κάτι πάνω σε όλα αυτά που έχω από καιρό πει,δηλαδή ότι ο χειμώνας είναι πολύ πίσω και τίποτα δεν αποκλείεται,πάντα με εξάρσεις φυσικά.Έυχαριστω τον ανώνυμο φίλο που μου ειπε για τον Σταμάτη,όντως δεν πρόσεξατην ερώτηση του, πάνω σε αυτο βέβαια έχω να προσθέσω μόνο ότι παρότι βρισκόμαστε σε καραντίνα,όταν έχεις χαρτί μετακίνησης για όλη την Ελλάδα,τότε μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την χώρα σέ όποια περιοχή θέλεις...
Υ.Γ:Επίτηδες δεν πήρα μέρος στην συζήτηση( αρκετά σχόλια φίλων) που έγινε σε προηγούμενη ανάρτηση του δασκάλου και είχε σχέση με το κλείσιμο η όχι της εθνικής οδού.
Μόλις πρόσφατα και σε σχόλιο του Μάκη από Στοκχόλμη, έγραψα για την μεγάλη και πολύ πονεμένη αυτη ιστορία.
Εάν έγραφα όσα έπρεπε να γράψω,ίσως το σχόλιο μου να μην ανέβαινε...
Τα 40 μου χρόνια όμως στους δρόμους και τα 30 μάλιστα από αυτά σαν επαγγελματίάς οδηγός,γυρίζοντας απ'ακρη σε άκρη την Ελλάδα και τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης μέσα σε δυσμενεστατες συνθήκες και σε θεόρατα βουνά,μου δίνουν το "δικαιωμα" να είμαι αντίθετος σε κλείσιμο οποιαδήποτε εθνικής οδού εκ των προτέρων με αστείες,για μένα,ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΊΕΣ.
Αυτά τα ολίγα...
Καλημέρα σε όλους σας.
Καλησπέρα Ζιακοπουλε γι'αυτό εδώ Στην Άνοιξη είχαμε τόσες καταστροφές ακόμα να λιώσει τελείως το χιόνι και έξω το τοπίο θυμίζει λες και πέρασε τυφώνας δέντρα παντού πεσμένα σπασμένα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε φίλε Χριστόδουλε αφήνεις όλα τα σενάρια ανοιχτά και για όλη την χώρα αν συμπεράνω σωστά όσα έγραψες.Το εύχομαι ολόψυχα να έχουμε και άλλες συγκινήσεις μόνο που ελπίζω να μην υπάρχουν ζημιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταμάτης.
Δεν ήταν πολύ δύσκολο φίλε Σταμάτη να το καταλάβεις,ελπίζω να βγει αληθινό και να χαρούμε τις οποιες καιρικές συγκινήσεις χωρίς ζημιές και προβλήματα σε ανθρώπους,ζώα,φυτά και δέντρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθαρά χειμωνιάτικη μέρα ήταν η σημερινή για την περιοχή μου καθώς βροχή αέρας και δυνατός βόρειος άνεμος συνέθεσαν όμορφο σκηνικό.
Η θερμοκρασία ίσα που ανέβηκε στους 10 βαθμούς,αλλά με την αίσθηση πολύ χαμηλότερη λόγω του αέρα.
Στο Ζερικι με υψ.850 μέτρα δεν ξεπέρασε τους 3,5 βαθμούς και μάλιστα το πρωί που είχε 2 βαθμούς στις κορυφές του Ελικώνα χιόνισε αρκετά.
Μετά το "απαραίτητο" διάλλειμα κάτι καλό πιστεύω ότι θα έχουμε.
"Συνεχίζουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι να επιμένουν για ένα κύμα ψύχους που θα επηρεάσει σύμφωνα με τις αναλύσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μοντέλων προσομοίωσης την νοτιοανατολική Ευρώπη, λέγοντας μάλιστα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο που έχει να συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Γηραιά Ήπειρο. Θεωρούν λοιπόν ότι οι πιθανότητες είναι αρκετά αυξημένες ώστε μια ψυχρή μάζα αέρα από την Σιβηρία να επεκταθεί σταδιακά από τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου μέχρι και τη χώρα τους, με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν για αρκετές μέρες."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα κ. Ζιακόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τη θερμοκρασία και το ότι ήταν οριακή, πως πιστεύετε ότι εξηγείται πως και σε περιοχές όπως ο Διονυσος και η Σταμάτα, που οι θερμοκρασίες ήταν αρνητικές όλη μέρα, οι καταστροφές σε δέντρα ήταν τεράστιες; Για τα ΒΠ με χαμηλότερα υψόμετρα που πάλευαν με θετικές Τ πολλες στιγμές είναι απόλυτα κατανοητό.
Ευχαριστώ
Ε. Μιχαλολιάκος
Η "υφή" του χιονιού δεν εξαρτάται μόνο από τις επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα. Ο υπερκορεσμός και οι θερμοκρασίες του αέρα της ελεύθερης ατμόσφαιρας παίζουν σημαντικό ρόλο.
Διαγραφή