Αμάθευτοι ακόμα από τη ζέστη!

Ηλιοβασίλεμα στην Κόνιτσα. Στο βάθος δεξιά ό,τι έχει απομείνει από το αρχοντικό της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά. Φωτ. Γιώργος Βερβέρας. 

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στη χώρα μας θα πνέουν: στα δυτικά ΝΑ και στα ανατολικά ΒΑ με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στο Ιόνιο. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, αλλά μόνο στα βόρεια ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθεί απογευματινή αστάθεια. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς (δυτικά, κεντρικά και νότια) και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα δεν θα είναι υψηλές. 


Την Τετάρτη (22/5), προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους το απόγευμα στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια. 

Την Πέμπτη (23/5), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν παντού Β-ΒΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. 

Τα του Σαββατοκύριακου… εν πλω!


Υ.Γ. Το Σαββατοκύριακο με την περί αεροχειμάρρων και σκόνης ανάρτησή μου σας "πέταξα στα βαθιά"! Όμως, έκρινα σκόπιμο να το κάνω, γιατί, πέρα από όλα τα άλλα, έβαλα κι εγώ τα πράγματα με κάποια τάξη στο μυαλό μου.


32 σχόλια:

  1. Τελικά πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ υπεύθυνων κ αξιολογοτατων επιστημόνων κ ανευθυνων παπαγάλων κ καταστροφολογων!!!αλήθεια τι εγινε ο φοβερός κ τρομερός καύσωνας???σε λίγο που θα βγει κ η τάση θερμοκρασίας του Μάη που κατά τα φαινόμενα θα είναι έστω κ ελάχιστα κάτω του κανονικού να δούμε που θα κρυφτούν κάποιοι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως τώρα φίλε μου ο Μαης κινείται σε λίγο υψηλότερα έως και κανονικά θερμοκρασιακα επίπεδα. Σε καμία περίπτωση δε θα βγει ως το τέλος του ο μέσος όρος της Τ χαμηλότερος του κανονικού.

      Διαγραφή
    2. Σε εμάς στην Ξάνθη σίγουρα θα βγει χαμηλότερα του του κανονικού ο μέσος όρος. Ίσα ίσα πιάσαμε τους 27 βαθμούς για δυο μέρες ως τώρα με προοπτική να μην ξεπεράσει τους 28 ως το τέλος του μήνα. Αρκετή συννεφιά και σχεδόν καθημερινή ψιχάλα μες την πόλη και στα ορεινά. Ο πιο κρύος Μάιος των τελευταίων ετών στην Ξάνθη μετά τον πιο θερμό και καυτό θα έλεγα Απρίλη τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια που θυμάμαι εγώ.

      Διαγραφή
    3. Εδώ θα επέμβω.
      Δεν υπάρχει κανένας Μάης δροσερός η κάτω του μέσου όρου ανώνυμε.
      Στο τέλος του μήνα ξυρίζουν το γαμπρό.
      Ίσως μόνο στα βόρεια να βγει κοντά στο μέσο όρο.
      Στην υπόλοιπη χώρα ένα με ενάμιση βαθμό πάνω περίπου.
      Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
      Συνεχίζω τις διακοπές, καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    4. Φώτη για την περιοχή μου την Ξάνθη είπα που μέχρι τέλους του μήνα μόνο δύο φορές ακόμα θα πιάσουμε τους 27 βαθμούς σύνολο τέσσερις φορές με τα άλλα δύο 27αρια που είχαμε. Τις υπόλοιπες μέρες δεν ξεπερνά τους 24 βαθμούς ενω πολλές μέρες είχαμε 18 με 19 βαθμούς μέγιστη. Οπότε ούτε ζεστός είναι ο Μάιος, ούτε άνω του μέσου όρου.

      Διαγραφή
    5. Φίλε Ξανθιώτη είπα ότι για τα βόρεια η θερμοκρασία θα βγει κοντά στους μέσους όρους.
      Άλλωστε πληροφοριακά στο λέω ότι για την Ξάνθη η μέση μέγιστη για τον Μάιο είναι οι 24,5 βαθμοί.
      Μην νομίζουμε ότι ήρθε ακόμη το καλοκαίρι.
      Πάντως για μας και για πολλές άλλες περιοχές σίγουρα θα βγει άνω των κλιματικών....

      Διαγραφή
  2. Τι όνομάζουμε θόλος θερμότητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρίπολη την έκανε την μπορίτσα με λίγους κεραυνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το ν εντάξουμε κ τον Μάιο λοιπόν μαζί με τους προηγούμενους μήνες του 2024 με 2 έως 3 βαθμούς μεγαλύτερη θερμοκρασία!! Τετοια πρεμουρα για φωτιά κ Λαύρα δεν εχω ξαναδεί!!! Όσες λογικές μετρημένες κ ακριβείς αναρτήσεις να κάνει ο κ Ζιακοπουλος ορισμένοι ευτυχώς λίγοι το βιολί τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πω κ Ζιακοπουλε!!λάθος το Λ όμως δεν μπορώ να μην τονίσω την απογοήτευση μου για το χάσμα ανάμεσα στις απόψεις κ το σημαντικό έργο σου κ στις απόψεις των διαφόρων γνωστών δημοσιογράφων κ λοιπών φερελπιδων μετεωρολογων !!!!ναχαμε να λέγαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λίθοι καί πλίνθοι καί ξύλα καί κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα..

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα δεν είναι το κεφαλαίο Λ ,αλλά ολόκληρη η Λαύρα . "Φωτιά και λάβρα ( θηλυκό του "λάβρος" ) " ήθελες να πείς . Δεν πειράζει, παρασύρθηκες . Να είσαι καλά. ------========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Μήπως είστε ο περίφημος Sontag ?

      Διαγραφή
    4. Τι είναι αυτό το Sontag? Μάρκα τηλεόρασης όπως η Grundig?

      Διαγραφή
    5. Εμένα ο Sontag μου θυμίζει τον TARAS BULBA!

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τις διορθώσεις κ πιστεύω να συμφωνείτε τουλάχιστον με το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων επισημάνσεων μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και κατά προτεραιότητα στους φίλους του μπλογκ: Κωστή από τις Σέρρες, Κωνσταντίνο από τη Θεσσαλονίκη, Κώστα από την Αθήνα, τον παλιό φίλο Κώστα από το Κιλκίς και σε όλους όσοι αυτή τη στιγμή μού διαφεύγουν.
    Και η εν πλω πρόγνωση που σας υποσχέθηκα:
    Παρασκευή (24/5)
    Περιορισμένη αστάθεια στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι θα περιοριστούν στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στα Δωδεκάνησα.
    Σάββατο – Δευτέρα (25-27/5)
    Από τις απογευματινές-βραδινές ώρες του Σαββάτου στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ενίσχυση της αστάθειας, με συνέπεια την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της. Οι τελικές εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο τριήμερο θα γίνουν την Παρασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Δάσκαλε
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Εν πλώ?
      Ταξιδεύατε πάνω σε πλοίο όταν γράψατε το σχόλιο;

      Διαγραφή
  8. Εν πλω ? πες μας και άλλα, πες μας και άλλα .... ή μεταφορικά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα από το Ανω Βόιο πλέον.!!..τις εικόνες που βλεπω δεν τις περιγράφω......ενδεικτικά και μόνο...με την είσοδο στο χωριό..αλεπου με πτηνό στο στόμα της διέσχισε γρήγορα τον δρόμο.Για αυτό που φεύγει για την Θεσσαλονίκη "'ούτε κρύο ούτε ζέστη" ,για εδώ πάνω πολύ ζεστές οι νύχτες (15 βαθμοί) θερμοκρασίες που τις πιάνουμε τον Αυγουστο κανονικά.Μάλλον περιμένω βροχές..το ΣΚ έχω την αίσθηση όμως ότι μπορεί η Ηπειρος με τον νομό Ιωαννίνων να πάρει το περισσότερο υετό."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στη Λάρισα την Τρίτη (χθες) δεν καταλάβαμε καμία ζέστη. Ανώτερη θερμοκρασία δυτικής πόλης στον σταθμό του αστερσκοπίου στο 6ο λύκειο 27 βαθμοί, και στην ανατολική πόλη στο ΑΤΑ λίγο υψηλότερη για λίγο, στους 28. Και νοτιοανατολικός άνεμος όλη μέρα, δροσερός. Βραδιά (ώρα 2:46) με κανα 2 βαθμούς δροσερότερα από χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Στη Θεσσαλονίκη μία μόνο μέρα ξεπέρασε για λίγο τους 25 β. Περισσότερη ζέστη είχε στα μέσα Απριλίου, οπότε ξεπέρασε και τους 30!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες....
    Αμάθευτοι.... γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μεσημέρι, και η τρομο-γραφία καλά κρατεί ! φωνάζουν όλες οι σελίδες (ενημέρωσης... LOL ) Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Ο αναλυτικός πίνακας του ECMWF που «δεν πέφτει ποτέ έξω»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά, το ευρωπαϊκό μοντέλο βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά την «αξιοπιστία», αλλά κανένα σύστημα μακροπρόθεσμης/εποχικής πρόβλεψης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «αξιόπιστο». Αυτό συμβαίνει επειδή εξετάζουμε μόνο τις τάσεις και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα καιρικά μοτίβα σε μεγάλη κλίμακα και σε μεγαλύτερες περιόδους.
      Νομίζω ότι οι ανακοινώσεις μακροπρόθεσμων προγνώσεων που έχουν επιπτώσεις σε πολλούς τομείς θα πρέπει να γίνονται με προσοχή, ιδιαίτερα από Υπηρεσίες και Ινστιτούτα που έχουν αποστολή την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Ο κόσμος δεν γνωρίζει να ερμηνεύει τις πιθανότητες και με τη συνέργεια των ΜΜΕ αυτό που τελικά εισπράττει είναι καταστροφικά σενάρια.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Eγώ πάντως...από τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις...για το ελληνικό καλοκαίρι την απόλαυσα από κάποια νέα παιδιά εδώ μέσα που εξηγούσαν την σχέση του Ελληνικού καλοκαιριού..με τους μουσώνες και εν γένει με το θερμικό χαμηλό της Ανατολικής Μεσογείου...και από τότε παρακολουθώ τον Ινδικό...και φυσικά τον Γροιλανδικό....εύγε και παλι στα παιδιά."θωμάς"
      Οι μακροπρόθεσμες...γενικώς έχουν κουράσει..από πολύ εως πάρα πολύ.

      Διαγραφή
    3. Διαβάζω ότι το φετεινό καλοκαίρι ο ασιατικός μουσώνας προβλέπεται μάλλον ισχυρός, οπότε στο Αιγαίο ετησίες φουλ.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, δεν γνωρίζω τι γίνεται στη νότια Ελλάδα αλλά στην περιοχή μου τις τελευταίες ημέρες απλά επιστρέψαμε σε φυσιολογικό καιρό Μαϊου μετά από την ψύχρα των προηγούμενων ημερών. Επίσης οι επόμενες ημέρες φαίνονται πιο δροσερές, καλό για την ψυχολογία μας, όσο περισσότερο αργήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή