Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο, κινείται ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στη χώρα μας θα επικρατήσουν Δ-ΝΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ και οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας (32 με 33 βαθμοί) θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων, θα περιοριστεί βασικά στη Β-ΒΑ χώρα.
Την Πέμπτη (4/6), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα καθώς και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Την Παρασκευή
(5/6), η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η
θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Υ.Γ.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, αυτή την εποχή, όταν κάποιος μετεωρολόγος βιαζόταν να αναγγείλει καύσωνες, κατηγορούνταν ότι δουλεύει για τις εταιρείες που πουλούσαν κλιματιστικά. Καύσωνες αναγγέλλονται βιαστικά και σήμερα από ορισμένους παρουσιαστές καιρού αλλά και από δημοσιογράφους με… ειδίκευση σε μετεωρολογικά θέματα. Νομίζω ότι και για τους τότε και για τους τώρα η συγκεκριμένη κατηγορία είναι άδικη. Ζηλωτές της δόξας και των κλικ είναι οι άνθρωποι. Όμως, προβάλλοντας τους «κατακόκκινους» χάρτες των εποχικών προγνώσεων της θερμοκρασίας που αμφιβάλλω αν ξέρουν να τους διαβάζουν και αναμασώντας συνεχώς τα περί του Ελ Νίνιο που έρχεται να μας κάψει, πανικοβάλλουν τον κόσμο.
Πέρα από όλα τα άλλα, όσοι καλώς ή κακώς έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καύσωνες δεν είναι σαν τις καταιγίδες που προκαλούν αιφνίδιες πλημμύρες. Είναι μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται αργά και με αυτή την έννοια δεν πιάνουν ποτέ στον ύπνο τους μετεωρολόγους. Αυτό που κάνουν συχνά είναι να εκθέτουν ανίδεους και βιαστικούς παρουσιαστές καιρού και δημοσιογράφους.

Ακούσα κάποιον σήμερα να λέει καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού.Αφού τώρα ξεκινάει το καλοκαιρι τι καλό υπόλοιπο και κουραφέξαλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχολιάζοντας την τελευταία παράγραφο έχουμε να πούμε πως οτι παρουσιάζεται στα καιρικά μοντέλα πχ καυσωνες το ποσοστο επαλήθευσης είναι μεγαλύτερο για τους απλούς παρουσιαστές καιρού και για δημοσιογράφους οταν αναγγελουν καύσωνα παρά μια επερχόμενη κακοκαιρία που δεν ξερεις που θα χτυπήσει και πόσο.Το πήγε κουβά η πρόγνωση εχει μικροτερες πιθανότητες για την προβλεψη μελλοντικού καύσωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις παλιές ημέρες , τις χρονιές μετά τον καύσωνα του 1987, η κινδυνολογία απο τον έντυπο τύπο, αλλά και τους παρουσιαστές του ραδιοφώνου, όταν άρχιζαν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες ( τώρα ούτε αυτο το πρόσχημα κρατούν οι διάδοχοι τους) περιοριζόταν στην φράση: "Προμηνύεται Καύσωνας" Βέβαια αυτό και μόνο αρκούσε για να τα βάψουν μαύρα πολλοί ηλικιωμένοι, αναφέρομαι στο κέντρο Αθηνών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ. Γ. Δασκάλου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα και έρχεται και κουμπώνει στα χθεσινά που έγραψα και ήμουν φανερά εκνευρισμένος.
Τουλάχιστον εδώ μέσα υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται με την λογική.
Να είστε καλά.
Καλησπέρα σε όλους.
Από -0,6β. (Στερεά) και -0,7β. (Κρήτη) ως +0,1β. (δυτική Ελλάδα) οι αποκλίσεις από τη μέση τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας της περιόδου 2010-19 που χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης το meteo. Αρνητικές ήταν οι αποκλίσεις και στα νησιά του Αιγαίου (-0,4β.) και τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη (-0,3β.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Αθήνα η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 1 βαθμός κάτω από τον μέσο όρο της προαναφερόμενης περιόδου και στη Θεσσαλονίκη -1,5β. Ο φετινός Μάιος ήταν ο τρίτος μήνας σερί που βγήκε ελαφρά ψυχρότερος από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία 2010-19.
Β. ΣΠ.
Ο φετινός Μάιος έδωσε όντως την αίσθηση ενός πιο δροσερού μήνα σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που διαβάζουμε τις αποκλίσεις, γιατί αλλιώς εύκολα βγαίνουν λάθος συμπεράσματα.
ΔιαγραφήΤο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών χρησιμοποιεί ως βασική περίοδο αναφοράς τη δεκαετία 2010–2019, με βάση την οποία ο Μάιος εμφανίζεται ελαφρώς ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα σε πανελλαδικό μέσο όρο. Αν όμως αλλάξουμε περίοδο αναφοράς και πάμε στην ευρύτερη κλιματική κλίμακα των τελευταίων δεκαετιών (όπως στο Copernicus), η εικόνα αλλάζει και ο μήνας προσεγγίζει τα φυσιολογικά επίπεδα ή βγαίνει ελαφρώς θερμότερος. Και αν πάμε ακόμη πιο πίσω σε παλαιότερες δεκαετίες, η τάση θα έβγαζε ακόμη πιο καθαρά έναν θερμότερο Μάιο σε σχέση με τα τότε κλιματικά δεδομένα.
Επίσης,το πολύ ψυχρό πρώτο τετραήμερο του μήνα, με αποκλίσεις της τάξης των -8 έως -10 βαθμών σε αρκετές περιοχές, «τράβηξε» σημαντικά προς τα κάτω τον τελικό μέσο όρο.
Το υπόλοιπο διάστημα του Μαΐου δεν ήταν γενικά δροσερό καθώς υπήρξαν και αρκετές ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα ήταν διαφορετική, με μεγάλο μέρος της κεντροδυτικής Ευρώπης να καταγράφει έντονη έως ακραία ζέστη, ενώ η περιοχή μας και τα Βαλκάνια κινήθηκαν σε πιο ήπιο και ισορροπημένο θερμοκρασιακό πλαίσιο.
Η πρόβλεψη πάντως (και του ΜΕΤΕΟ και μέσω αυτού και του Ευρωπαϊκού) ήταν για θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο. Ευχάριστη διάψευση ...
ΔιαγραφήΜακάρι δάσκαλε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τέτοιους χάρτες στην υπό-εποχιακή πρόγνωση του ECMWF και να μη χρειαστεί να μιλήσουμε πραγματικά για καύσωνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό καλοκαίρι σε όλους τους φίλους του μπλογκ.
Καλησπέρα σας επειδή είμαι λίγο άσχετος με τους χάρτες η περίοδος 8 με 15 είναι ποίο ψυχρή, από την περίοδο 1 με 8 ?????????? Η κάνω λάθος?? Η οι χάρτες δείχνουν άλλο πραγμα??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη βδομάδα είναι πιο θερμή από τον μέσο όρο της εποχής, αντίθετα η δεύτερη είναι πιο ψυχρή από τις μέσες κλιματικές τιμές. Αυτά δείχνουν οι χάρτες για την Ελλάδα. Προφανώς, η δεύτερη βδομάδα είναι πιο ψυχρή από την πρώτη.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ευχαριστώ...!!!!
ΔιαγραφήΤο μέτεο αναφέρει τις ΜΕΣΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ και όχι τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες οι οποίες είναι ελαφρώς πιο ψηλές. Οπότε κανονικός μήνας ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και όχι ψυχρός!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιχε τα ups and downs του ο μηνας οπότε περιπου στα κανονικα βγαινει πραγματι. Tου Meteo ειναι ετσι και αλλιως μεγιστες οπως ειπες καθως και με κλιματικα 2010-2019 αρα....
ΔιαγραφήΕδω και οι αποκλισεις(απο 1961-1990) για 4 πολεις σε Ελλαδα ως 28 Μαη(ασχετα που λεει 30). Σε λιγες μερες θα βγει και ο μηνας απο ERA5 οπότε θα τον βγαλω απο εκει και θα το βαλω εδω.
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΛΑΡΙΣΑ
Eυχάριστη ζέστη για την ώρα στην Θεσσαλονίκη,ο νούς μου εμένα είναι στην Βόρεια Αφρική για να δώ τις διαθέσεις της...που σιγά σιγά...πυρώνει...με πρώτο όμως άγγιγμα στην κεντροδυτική Μεσόγειο...Η αστάθεια για την εποχή είναι περιορισμένη...και ετσι θα συνεχίσει να είναι με αποτέλεσμα να γινεται πάρτυ από τα φρούτα καθώς χαλάζι αξιόλογο δεν εχει πέσει.Αυτό που σκεφτόμουν ..είναι ότι έχω να δώ μία πενταετία ενα δροσερό καλοκαίρι και κυρίως τα καλοκαίρια που οι ζέστες τερμάτιζαν με ψυχρό μέτωπο από την βαλκανική....ψυχρές λίμνες θυμάμαι(καλοκαίρι 2020) ..αλλά τα βαλκανικά μέτωπα τα ξεχάσαμε."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφή\\Καύσωνες αναγγέλλονται βιαστικά και σήμερα από ορισμένους παρουσιαστές καιρού αλλά και από δημοσιογράφους με… ειδίκευση σε μετεωρολογικά θέματα. Νομίζω ότι και για τους τότε και για τους τώρα η συγκεκριμένη κατηγορία είναι άδικη. Ζηλωτές της δόξας και των κλικ είναι οι άνθρωποι.//
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο πλεον παντα το κανουν γιατι ολοι γινανε ενας ΑρηνΚον. Τοσο κατω εχουμε πεσει στα ΜΜΕ. Προ 10+ετιας οταν καθε μερα ο συμπολιτης μου αυτος, ειχε το ανεκδιηγητο εκεινο σαιτ, και τις θερινες περιοδους μιλουσε μερα παρα μερα για καυσωνες(και ενδιαμεσα μερα παρα μερα για υπερκαταιγιδες και υπερχαλαζια) τον χλευαζαμε ομαδικως για ευνοητους λογους. Ωσπου τον εκλεισε ο Κολυδας κλπ κλπ. Πλεον ομως σε εναν βαθμο παρα πολλα σάιτ, και επισημα μεγαλα ΜΜΕ κλπ, ολα ακολουθουν την ιδια στρατηγικη σχεδον. Ο ξεπεσμος δεν εχει τελος. Και μετα ο κοσμος χανει και την εμπιστοσυνη του στους μετεωρολογους ή στους σοβαρους που ξερουν τι λενε, και ακομα χειροτερα χανει την πιστη του στην επιστημη (της μετεωρολογιας).
\\Όμως, προβάλλοντας τους «κατακόκκινους» χάρτες των εποχικών προγνώσεων της θερμοκρασίας που αμφιβάλλω αν ξέρουν να τους διαβάζουν //
Εδω ειναι διαφορετικο το θεμα. Στους καιρους της κλιματικης αλλαγης ολοι οι χαρτες αποκλισης θερμοκρασιων των παγκοσμιων μοντελων κοκκινοι(αποκλιση θετικη) ειναι, οπότε θελει να ξερει καποιος τι διαβαζει(κλιματολογικη περιοδο που αναφερεται ο χαρτης, η κλιμακα που εχει, πχ το αλλοι χαρτες εχουν βαθυ πορτοκαλί για το +1.5 °C και αλλοι για το +3 °C κλπ) για να το επικοινωνησει σωστα.
\\και αναμασώντας συνεχώς τα περί του Ελ Νίνιο που έρχεται να μας κάψει, πανικοβάλλουν τον κόσμο. //
Και εδω μια απο τα ιδια με το 1ο πανω, αν και το Ελ Νινιο πραγματι ερχεται να μας "καψει". Οχι σε Ελλαδα απαραιτητα βεβαια, αλλά παγκοσμιως. Παγκοσμιως η μεση θερμοκρασια και το 2026 και το 2027 θα ειναι πολυ μεγαλη, πιθανοτατα το 2026 θα βγει το 2ο πιο θερμο ή και το θερμοτερο ετος ολων των εποχων(ας πουμε για τα τελευταια 200 χρόνια αν και ευκολα(και σωστα) μπορουμε να το αναγαγουμε και στα τελευταια 120 χιλιαδες χρόνια) και το 2027 θα βγει το θερμοτερο ετος ολων των εποχων. Η πιθανοτητα να μην γινει κατι απο τα 2 ειναι πολυ μικρη.
Αυτο βεβαια για Ελλαδα δεν λεει κατι συγκεκριμενο, παντως οι πιθανοτητες να βγουν εξαιρετικα θερμα ετη ειναι μεγαλη.
Αν το θεσει ετσι καποιος και ο αναγνωστης πανικοβληθει, δεν φταιει παρα μόνο ο αναγνωστης παντως.
Πλεον εχουμε φτασει σε τετοια επιπεδα και αμορφωσιας(περι θετικων επιστημων), και ελλειψης κριτικης σκεψης, και αδυναμιας κατανοησης ενος κειμενου(προσφατες ερευνες και σε ενηλικες και σε παιδια δειχνουν οτι ο κοσμος δεν καταλαβαινει καν ενα απλοϊκο κειμενο τι λεει) που δεν ειναι δυνατον να προσεχουμε να λεμε κατι μην τυχον και το παρανοησει ή παρερμηνευσει καποιος.
Τις προαλλες ειχα γραψει περιληπτικα οτι το Ελ Νινιο πιθανοτατα θα ειναι πολυ ισχυρο και θα φερει τις παγκοσμιες θερμοκρασιες σε πολυ μεγαλα επιπεδα ισως και ρεκορ, αλλά για Ελλαδα δεν μπορουμε να ξερουμε κατι απο τωρα και πιθανοτατα θα διανυσουμε ακομα ενα πολυ θερμο ετος αλλά αυτο αφορα το 2027, μιας και τωρα ακομα δεν ειμαστε καν σε φαση Ελ Νινιο και στην αρχη του δεν υπαρχει τοσο μεγαλη συσχετιση για Ελλαδα, και καμια 15ρια σχόλια απο κατω ηταν του τυπου, ωχ καταλαβα παλι θα καουμε αυτο(2026) το καλοκαιρι, ωχ παναγια μου βοηθησε μας παλι καυσωνες ερχονται φετος θα καουμε κλπ. Ποιός φταιει εδω? Ο κοσμος.
Εγω ειμαι του δογματος αν πεις κατι σωστα, η λογικη ειναι χαρουμενη και λαμπει, και αυτο ειναι το μόνο που εχει σημασια.
Απλο'ι'κό ή απλό ; ------====Π .Α.
Διαγραφή\\Πέρα από όλα τα άλλα, όσοι καλώς ή κακώς έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καύσωνες δεν είναι σαν τις καταιγίδες που προκαλούν αιφνίδιες πλημμύρες. Είναι μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται αργά και με αυτή την έννοια δεν πιάνουν ποτέ στον ύπνο τους μετεωρολόγους. Αυτό που κάνουν συχνά είναι να εκθέτουν ανίδεους και βιαστικούς παρουσιαστές καιρού και δημοσιογράφους.//
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβως! Και μαλιστα οταν ειναι να ερθει καυσωνας(σε Ελλαδα) φαινεται απο μακρια(χρονικα) και ειναι και σχετικα σαφες. Βεβαια πολλοι βλεπουν ενα μεμονωμενο τρεξιμο που δινει καυσωνα πχ και τρεχουν να το αναφερουν, με τις γνωστες συνεπειες στα ΜΜΕ.
Παντως τωρα με τα ενσεμπλς ΑΙΦΣ εχουμε αρκετα καλυτερο οπλο και σε σχεση με τα ενσεμπλς Ευρωπαικου που ητνα ο,τι καλυτερο ειχαμε.
Αν και διαβασα χθες για εναν καινουριο παικτη του χωρου(δυστυχως μαλλον οχι τελειως "ανοιχτο" μοντελο) που ειναι καλυτερο απο ολα. Ενα νεο ΑΙ καιρικο μοντελο, το WeatherMesh-6.
Πληροφοριες εδω: https://windbornesystems.com/blog/introducing-wm-6
Φοβερές φαίνονται οι επιδόσεις του νέου ΑΙ μοντέλου WM-6 όπως διάβασα στο σύνδεσμο.
ΔιαγραφήΤρομερά στατιστικά σε σχέση με τα αριθμητικά μοντέλα πρόβλεψης αλλά ακόμη και από το AIFS.
Η πέμπτη μέρα θα έχει ακρίβεια σαν της πρώτης,ενώ το πολλαπλό σύστημα πρόβλεψης με τα 128 σενάρια διαθέτει τρομερές δυνατότητες μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Δυστυχώς δεν θα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό ούτε με συνδρομή.
Προτεραιότητα έχουν οι μεγάλοι επίσημοι παγκόσμιοι οργανισμοί που έχουν ως βασικό αντικείμενο τον καιρό και το κλίμα.
Το μόνο που πιθανόν να γίνει σταδιακά είναι οι μεγάλες πλατφόρμες(Windy,Weather Underground κ.α.) να βάλουν τις κύριες προβλέψεις του μοντέλου,μαζί με τις υπόλοιπες,στα premium προγράμματά τους που είναι επί πληρωμή για το κοινό.
Μακάρι.
Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ.
Κάτι τελευταίο.
Προσωπικά φέτος έχω απογοητευτεί από το αμερικάνικο GFS όσον αφορά τον εντοπισμό των ασταθειών.
Ενώ μέχρι πέρσι ήταν "μανούλα" στις αστάθειες, φέτος τις περισσότερες φορές τα κάνει μαντάρα(δείχνει φαινόμενα σε περιοχές όπου τελικά δεν γίνεται κάτι,ενώ αντίστοιχα δεν δίνει τίποτα σε άλλες περιοχές και βγαίνουν αστάθειες όπως χθες σε κεντρική Στερεά-ΒΑνατολική Πελοπόννησο).
Το ευρωπαϊκό μοντέλο μπορώ να πω ότι τα πάει καλύτερα και ας μην είναι το δυνατό του σημείο.
Έχω ακούσει ότι επίκειται αναβάθμιση στο αμερικάνικο μοντέλο.
Αν συνεχίσει έτσι, η υποβάθμιση του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στον τομέα της πρόβλεψης.
Μήπως είναι καλύτερα να μην υπάρχει πρόσβαση στο ευρύ κοινό, Φώτη;
ΔιαγραφήΚομοτηνή, ευχάριστη έκπληξη οι ανατροπές του καιρού, π.χ βροχή εκτός πρόβλεψης. Βέβαια σε ημέρες αστάθειας δεν είναι και τόσο απίθανη μια τέτοια εξέλιξη, όπως χθες βράδυ που μας έβρεξε λίγο, χωρίς να προβλέπεται για τα πεδινά. (Δ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα απ τη νεφελώδη Στοκχόλμη όπου και επίσημα ο φετινός Απρίλιος καταγράφεται ο πιο θερμός όλων των ετών για όλη τη Σουηδία από τότε που αρχισαν οι επίσημες καταγραφές .Μακης Στοκχόλμη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Πολύ κλο κλο και από αυγό τίποτα ο καιρός σήμερα... ασθενείς οι βροχές ακόμη και από τεράστιους σωρειτομελανίες. Κεραυνοί με ψιχάλες...τα έχει παίξει τελείως ο καιρός!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα απόλυτο μηδενικό σήμερα ο καιρός στα πεδινά της δυτικής Στερεάς, πλην κάποιας χοντρής ψιχάλας κατά διαστήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πιάνετε εύκολα ο καιρός το καλοκαίρι,νόμος.
Η θερμοκρασία πάντως κυμαίνετε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Υετος και ηλεκτρικες εκκενωσεις για σημερα Πεμπτη ως τωρα.
ΔιαγραφήΚαλη καταιγιδομερα γενικα, οπως και αναμενοταν.
Γενικα τα αναμενομενα εγιναν, σχετικα με αυτα που εδωσα εγω, πηγα πολυ καλα δηλαδη(αν και ηταν ευκολη διαταξη ειναι η αληθεια). Με καποια μικρα σφαλματα βεβαια, αφου δεν γινεται να πιασεις πολυ καλα θερινες καταιγιδες, ολο και καποια πραγματα θα ειναι διαφορετικα.
Ενα απο τα σφαλματα μου ηταν και η δυτικη Αιτωλοακαρνανια που περιμενα καποιες μπορες ή και καταιγιδες και πραγματι δεν εκανε τιποτα.
Εδω 4.2 mm με μια μικρη καταιγιδουλα, απολυτως αναμενομενο βασει διαταξης τα επισημανα αναλυτικα αυτα χθες Τεταρτη(οχι εδω), αφου αυτη η διαταξη με το ΝΔ στριμ, δινει απλως μετριοτητες για πολη Θεσσαλονικης και τα προαστια της πολης την θερινη περιοδο πριν της 20 Ιουνιου περιπου.
Και αυτο διοτι οι καταιγιδοπυρηνες τετοια εποχη(Μάιο και αρχες Ιουνη) με αυτην την κλιση της διαταραχης, σβηνουν οταν πιανουν Θερμαικο, οπως και εγινε, βλεπαμε απο το ρανταρ τους πυρηνες να μπαινουν Θερμαικο και να διαλυονται. Αντιθετα αν ερχοταν 20 Ιουνη και μετα και ιδιως Ιουλιο ή Αυγουστο ή Σεπτεμβριο θα γιγαντωνονταν οι πυρηνες και θα ειχαμε μεγαλο καταιγιδοπαρτυ και σε πολη Θεσσαλονικης και εδω στα προαστια αυτης.
Στο εσωτερικο του νομού Θεσσαλονικης και σε Χαλκιδικη βεβαια εγινε χαμος οπως αναμενονταν.
ΥΕΤΟΣ
Ηλεκτρικες εκκενωσεις Blitzortung
Ηλεκτρικες εκκενωσεις Meteosat 12
Δεδομενα υετου απο Meteo.gr, ΕΜΥ, ΑΠΘ και αλλους ιδιωτικους αξιοπιστους σταθμους, δεδομενα ηλεκτρικων εκκενωσεων απο Blitzortung και Meteosat 12(EUMETSAT).
Σωστά.
ΔιαγραφήΌσον αφορά εδώ δυτική Αιτωλοακαρνανία τίποτα, σε αντίθεση όμως με την ανατολική ορεινή ημιορεινή ζώνη όπου δέχθηκε αξιόλογα φαινόμενα και τοπικά χαλάζι.
Εννοείτε ότι τα προγνωστικά μοντέλα σε γενικές γραμμές έπεσαν μέσα συνυπολογίζοντας την εποχή.
Λίγο πιο βόρεια στην πόλη των Ιωαννίνων ο καιρός ειχε αρκετη διάθεση για βροχή 37,6 χιλιοστά κατέγραψε ο σταθμός με αξιοσημείωτη ένταση 384 mm/h.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρεται , εδώ στο λεκανοπέδιο ελπίζουμε ( ?) , ώρα 20.30 ακόμη ..Θα παιχθεί στην παράταση !
ΑπάντησηΔιαγραφή