Ερωτησούλες!


1.Τι θα προκαλέσει τη διάσπαση της σκάφης χαμηλών υψών Σ σε Σ1 και Σ2;

2. Το μεσημέρι - απόγευμα της Πέμπτης πάνω από τη χώρα η κυκλοφορία είναι αντικυκλωνική που σημαίνει ότι οι κατακόρυφες κινήσεις της ατμόσφαιρας είναι καθοδικές. Με αυτό το δεδομένο, πώς εξηγούνται οι τοπικοί όμβροι και οι καταιγίδες που προβλέπουν τα μοντέλα στην ηπειρωτική Ελλάδα τις συγκεκριμένες ώρες;


3. Που βρίσκεται το ψυχρό μέτωπο τις πρωινές ώρες της Παρασκευής;

4. Από που προέκυψε η σκάφη Σ3;

5. Η θεωρία λέει ότι τη θερινή περίοδο ισχυρές καταιγίδες παρατηρούνται όταν στη χώρα οι αέριες μάζες είναι δυνητικά ασταθείς και ένα αίτιο (π.χ. ένα ψυχρό μέτωπο) προκαλέσει έκλυση της αστάθειας την ώρα που αυτή λαμβάνει τη μέγιστη τιμή της. Ισχύει ο συγκεκριμένος κανόνας για το απόγευμα της Παρασκευής; 

16 σχόλια:

  1. Δάσκαλε πολύ θα ήθελα να συμμετάσχω στις απολυτήριες εξετάσεις που μόλις διοργανώσατε αλλά μάλλον θα παραμείνω μετεξεταστέος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είχαμε καταιγίδα στα Γιάννενα με ακριβώς την ίδια ποσότητα βροχής με χτες 23,4mm.Με την σημερινή βροχή ξεπεράσαμε τα 800 χιλιοστά σε ετήσιο υετο.Γιαννη την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε το πρώτο μας μπανιο στην Ηγουμενίτσα άλλος Θεός εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντελώς εμπειρικά-χοντρικά και με όσα μελέτησα πάνω στους συγκεκριμένους χάρτες έχω να πω:
    1. Καθοριστική είναι η επίδραση της οροσειράς των Άλπεων καθώς η κύρια διαταραχή περνά από εκεί(παραμόρφωση ροής κ.α.).
    Έτσι η μία διαταραχή(Σ1) κινείτε βόρεια και ανατολικά και η δεύτερη(Σ2) νοτιότερα.
    2. Παρότι το μεσημέρι της Πέμπτης η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από αντικυκλωνική κυκλοφορία, η ατμόσφαιρα δεν είναι σταθερή. Στα χαμηλά στρώματα επικρατεί σχετικά θερμή αέρια μάζα (περίπου +17°C στα 850 hPa) έως και την επιφάνεια, ενώ στα 500 hPa οι θερμοκρασίες είναι κοντά στους -12°C. Η μεγάλη καθ'ύψος θερμοβαθμίδα που προκύπτει, σε συνδυασμό με την έντονη ηλιακή θέρμανση της ηπειρωτικής χώρας και την ορογραφία, αυξάνει σημαντικά τους δείκτες αστάθειας (CAPE κ.ά.) και επιτρέπει την ανάπτυξη θερμικών όμβρων και καταιγίδων σε ηπειρωτικά τμήματα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Επομένως, οι καταιγίδες οφείλονται κυρίως σε θερμική αστάθεια και όχι σε κάποια ισχυρή δυναμική υποστήριξη από την ανώτερη κυκλοφορία.
    3. Το ψυχρό μέτωπο νωρίς την Παρασκευή,βρίσκεται πιθανότατα από την περιοχή της Αδριατικής προς το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στις δύο διαταραχές Σ1 και Σ2, καθώς εκεί εντοπίζεται η κύρια μετωπική ζώνη του συστήματος.
    4. Η Σ3 δημιουργείται στην οπίσθια πλευρά του συστήματος, μετά τη διέλευση των Σ1 και Σ2. Η ενίσχυση του βορειοδυτικού ρεύματος και η ψυχρή μεταφορά αέρα ευνοούν τη δημιουργία ενός νέου μικρού κυματισμούς.
    Νομίζω ότι αυτό το συναντάμε πολλές φορές και τον χειμώνα.
    5. Την Παρασκευή, πίσω από το μέτωπο μπαίνει ψυχρότερος αέρας στα μεσαία στρώματα, ενώ το έδαφος το μεσημέρι θερμαίνεται εκ νέου.
    Έτσι αυξάνεται πολύ η αστάθεια. Παράλληλα, οι διαταραχές στα 500 hPa και ειδικά η νέα Σ3 δίνουν επιπλέον ώθηση στην ατμόσφαιρα. Άρα οι απογευματινές καταιγίδες εξηγούνται από τον συνδυασμό ψυχρής μεταφοράς ψηλά, ημερήσιας θέρμανσης και μικροδιαταραχών, όχι αποκλειστικά από τη διέλευση του ψυχρού μετώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν περάσει το ψυχρό μέτωπο το απόγευμα της παρασκευής(που είναι και οι θερμές ώρες,κατάλληλες για απογευματινή αστάθεια)τότε ισχύει ο κανόνας ότι θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες και αστάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας.
    1) Οι Άλπεις,
    2) Η υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά τις συγκεκριμένες ώρες,
    3) Πάνω από τη νότια Βουλγαρία και την ανατολική Μακεδονία,
    4) Λόγω της ισχυρής και διαρκούς διαταραχής,
    5) Ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) μέγιστο του jet stream
    2) ασθενεις άνεμοι , αυρες και μεταφορά υγρασίας στα χαμηλα μεσαία στρώματα , εδαφική θέρμανση άρα αύξηση του cape αρα αστάθεια με παροδικά ανοδικά ρεύματα.
    3) Λίγο έξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας.
    4) δευτερεύον μέγιστο του jet stream
    5) Ναι είναι εμφανής η νότια πορεία του μετώπου και η ευστάθεια στα βόρεια Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. \\1.Τι θα προκαλέσει τη διάσπαση της σκάφης χαμηλών υψών Σ σε Σ1 και Σ2;//

    Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρξει διασπαση απο εκει και περα, λογω καποιου πραγματος, γιατι ηδη στον χαρτη του σχετικου στροβιλισμου για εκει(https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2026061012/193-e-396-n/relative-vorticity-500mb/20260611-0300z.html) διακρινουμε ηδη 2 τοπικα μεγιστα σχ. στροβιλισμου, που δειχνει οτι ηδη οι διαταραχες(SWT) ηταν 2, μια βορειοτερα και μια νοτιοτερα.
    Βλεπουμε βεβαια στον αεροχειμαρρο(https://meteologix.com/gr/model-charts/standard/2026061012/193-e-396-n/wind-300mb/20260611-0000z.html) οτι υπαρχουν 3 μεγιστα(τζετ στρικ) το ενα εκει σε ΝΑ Γαλλια και το οποιο αποκοπτει εκεινη την σκαφη χαμηλων υψων Σ2 και την παει νοτιοτερα, ενω το εμπρος βορειοτερα τζετ στρικ σε Αυστρια την πηγαινει την διαταραχη Σ1 βορειοανατολικοτερα, οπότε ο εμφανης διαχωρισμος τους ειναι λογω αυτου, πιθανοτατα και λογω Αλπεων βεβαια αν και δεν ξερω κατα πόσο συνεισφερουν και οι Αλπεις σε αυτην την συγκεκριμενη περιπτωση.


    \\2. Το μεσημέρι - απόγευμα της Πέμπτης πάνω από τη χώρα η κυκλοφορία είναι αντικυκλωνική που σημαίνει ότι οι κατακόρυφες κινήσεις της ατμόσφαιρας είναι καθοδικές. Με αυτό το δεδομένο, πώς εξηγούνται οι τοπικοί όμβροι και οι καταιγίδες που προβλέπουν τα μοντέλα στην ηπειρωτική Ελλάδα τις συγκεκριμένες ώρες;//

    Ενταξει, ναι μεν η κυκλοφορια ειναι αντικυκλωνικη αλλά θα υπαρχει μια ροη ΔΝΔ ανεμου στα δυτικα(και βαροβαθμιδας και αυρας) και αυρες στην ανατολικη ηπειρωτικη χωρα αρα και καποιες συγκλισεις αυτων, συν την Πινδο με μηχανικη ανυψωση, θα δωσουν καποιες μπορες και καταιγιδες, οχι πολλες βεβαια.


    \\3. Που βρίσκεται το ψυχρό μέτωπο τις πρωινές ώρες της Παρασκευής;//
    Ε καπου σε εμας βορεια Ελλαδα κοντα στα συνορα Αλβανιας-Σκοπιων, οπως φαινεται και στους χαρτες εδω, με κλιση ΝΔ-ΒΑ, κακια ωρα που θα ερθει αυτη η αναθεματισμενη διαταξη, οπου το ισχυροτατο ριτζ και η ισχυρη για την εποχη προσπαθεια καταντη αναπτυξης, φερνει μαζι της (πυκνη-για καλοκαίρι) βαροβαθμιδα, και αρα Βαρδαρη εδω και αρα μηδενικη ασταθεια και αρα καταιγιδες γιοκ για εδω! Ειναι απο τα 2 πραγματα που μισω απειρως την θερινη περιοδο, τους αυλωνες με βαροβαθμιδα επιφανειας, οπου αντι για παρτι καταιγιδων που θα ειχαμε, θα εχουμε το απολυτο τιποτα(το αλλο που μισω ειναι τις ψύχρες την θερινη περιοδο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. \\4. Από που προέκυψε η σκάφη Σ3;//
    Ιδεα δεν εχω μιας και ειναι πολυ αδυναμη για να μπορω να ακολουθησω την πορεια της.
    Εδω ειναι στις ωρες που βαλατε(εκει σε Απουλια Ιταλιας): https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2026061012/193-e-396-n/relative-vorticity-500mb/20260612-1200z.html
    Αλλά πηγαινοντας πισω δυσκολο να διακρινω το οτιδηποτε.


    \\5. Η θεωρία λέει ότι τη θερινή περίοδο ισχυρές καταιγίδες παρατηρούνται όταν στη χώρα οι αέριες μάζες είναι δυνητικά ασταθείς και ένα αίτιο (π.χ. ένα ψυχρό μέτωπο) προκαλέσει έκλυση της αστάθειας την ώρα που αυτή λαμβάνει τη μέγιστη τιμή της. Ισχύει ο συγκεκριμένος κανόνας για το απόγευμα της Παρασκευής; //
    Ενδιαφερων ερωτημα. Το οποιο με εκνευριαζει αφανταστα στην συγκεκριμενη περιπτωση.
    Για Κεντρικη και Δυτικη Μακεδονια δεν ισχυει το συγκεκριμενο για πρωι και μεσημερι Παρασκευης που περναει το ψυχρο μετωπο, μιας και θα εχουν προηγηθει απο νωρις βοριαδες που θα φερουν ευσταθεια και το μετωπο θα ειναι αχρηστο ως προς τις βροχες και καταιγιδες. Εξαιρουνται Σερρες, κεντρικα και ανατολικα του νομού Θεσσαλονικης και Χαλκιδικης που δεν τα πιανει ο Βαρδαρης.
    Για Ανατολικη Μακεδονια, Θρακη(βεβαια εδω το ψυχρο μετωπο θα περασει μεσημερι και οχι απογευμα), Θεσσαλια, Στερεα Ελλαδα ομως δεν θα εχει προηγηθει βοριαδοεπελαση ανεμων, αρα η ασταθεια θα παραμενει, και παρολο που το μετωπο θα φτασει πιο αδυναμο εκει, πιστευω θα συμπεσει αρκετα με τα σχεδον μεγιστα της ασταθειας. Απο το υφος της ερωτησης, φαινεται να διαφωνειτε με αυτο παντως. :)

    Βεβαια αυτα τα απο ΒΔ ψυχρα μετωπα εχει σημασια αν περνανε ή οχι απο Πινδο, γιατι αν περνανε, τοτε η Στερεα Ελλαδα δεν βλεπει τιποτα(χειμωνα-καλοκαιρι-φθινοπωρο), ενω και η Θεσσαλια καλοκαιρι βλεπει πολυ λιγα πραγματα. Εδω βεβαια δεν περναει.

    Η ουσια ειναι οτι αν αυτη η διαταξη δεν ειχε βαροβαθμιδα σε πολη Θεσσαλονικης και προαστια θα βλεπαμε καταιγιδαρες, ενω τωρα θα δουμε αερα κοπανιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύμφωνα με το AI Gemini απαντάει ώς εξής : Με βάση τους χάρτες ECMWF (500 hPa geopotential height και 850 hPa temperature) που παραθέσατε, ακολουθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας:

    1. Τι θα προκαλέσει τη διάσπαση της σκάφης Σ σε Σ1 και Σ2;
    Η διάσπαση μιας σκάφης (trough) χαμηλών υψών σε δύο τμήματα οφείλεται συνήθως στη δυναμική αλληλεπίδραση των αερίων μαζών και του πεδίου πίεσης. Καθώς η αρχική σκάφη προχωρά, μπορεί να συναντήσει μια περιοχή υψηλών πιέσεων ή έναν "θύλακα" θερμότερου αέρα (ridge) που διεισδύει στο εσωτερικό της. Αυτό προκαλεί "αποκοπή" (cut-off) ή διαχωρισμό, όπου η ροή του αέρα αναγκάζεται να παρακάμψει το εμπόδιο, χωρίζοντας τη σκάφη στα δύο.

    2. Πώς εξηγούνται οι τοπικοί όμβροι/καταιγίδες με αντικυκλωνική κυκλοφορία;
    Αν και η αντικυκλωνική κυκλοφορία συνδέεται όντως με καθοδικές κινήσεις και αίθριο καιρό σε μεγάλη κλίμακα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα ισχύουν τοπικοί παράγοντες:

    Θερμική Αστάθεια: Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει το έδαφος, προκαλώντας ισχυρά ανοδικά ρεύματα (θερμική μεταφορά), τα οποία ξεπερνούν τις γενικές καθοδικές κινήσεις του αντικυκλώνα.

    Ορογραφία: Τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας αναγκάζουν τον αέρα να ανέβει (αναγκαστική ανύψωση), βοηθώντας στην υπέρβαση του "εμποδίου" της καθοδικής κίνησης και οδηγώντας σε τοπικές καταιγίδες, ειδικά τις απογευματινές ώρες όταν η αστάθεια κορυφώνεται.

    3. Πού βρίσκεται το ψυχρό μέτωπο τις πρωινές ώρες της Παρασκευής;
    Στους χάρτες της Παρασκευής (12-6-2026/00:00 UTC), το ψυχρό μέτωπο εντοπίζεται στη σκάφη Σ1/Σ3. Στον χάρτη 500 hPa, η περιοχή όπου οι ισοϋψείς καμπύλες "διπλώνουν" και η θερμοκρασία στα 850 hPa (οι χρωματικές διαβαθμίσεις) παρουσιάζει ισχυρή κλίση, υποδηλώνει τη θέση του μετώπου που εισέρχεται από τα βόρεια/βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τον ελληνικό χώρο.

    4. Από πού προέκυψε η σκάφη Σ3;
    Η σκάφη Σ3 αποτελεί τη δυναμική εξέλιξη του συστήματος καθώς κινείται νοτιοανατολικά. Προκύπτει από την αναδιοργάνωση και μετατόπιση της αρχικής σκάφης Σ (και των τμημάτων Σ1/Σ2) υπό την επίδραση της γενικότερης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (steering flow) σε μεγάλα υψόμετρα (500 hPa). Καθώς το ψυχρό μέτωπο που αναφέρθηκε στο προηγούμενο ερώτημα κινείται, "σύρει" μαζί του αυτή τη δυναμική αστάθεια, η οποία αποτυπώνεται ως Σ3.

    5. Ισχύει ο κανόνας της έκλυσης αστάθειας για την Παρασκευή;
    Ναι, ισχύει. Η Παρασκευή παρουσιάζει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για αυτό:

    Δυνητική Αστάθεια: Η παρουσία θερμών και υγρών μαζών στα χαμηλά στρώματα (διακρίνεται από τα χρώματα στον χάρτη 850 hPa).

    Μηχανισμός πυροδότησης: Το ψυχρό μέτωπο (σκάφη Σ3) που πλησιάζει λειτουργεί ως "σφήνα" (wedging). Η διείσδυσή του αναγκάζει τον θερμό, ασταθή αέρα να ανυψωθεί βίαια, προκαλώντας την έκλυση της συσσωρευμένης αστάθειας σε μορφή οργανωμένων και ενδεχομένως ισχυρών καταιγίδων το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία εδάφους είναι στη μέγιστη τιμή της.

    Θα θέλατε να σας εξηγήσω περισσότερα σχετικά με το πώς διαβάζουμε τις τιμές πίεσης στα 500 hPa για να εντοπίζουμε ευκολότερα τέτοια μέτωπα στο μέλλον;

    Τί λέει ο ΜετεωρολογAI ; Πάντα σε χιουμοριστική διάθεση οι όροι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικολογίες φίλε μου τα ΑΙ σε αυτά τα ερωτήματα.
      Προσωπικά δεν μου λένε και τίποτα.
      Πολλή θεωρία!
      Τα πράγματα στους χάρτες εξηγούνται πιο απλά.
      Λογικά ο Δάσκαλος,μέσα στην ημέρα, θα συμπληρώσει-διορθώσει τις απαντήσεις μας.
      Υ. Γ. Οι ψυχρές μάζες που θα μπουν μέσα στην αυριανή ημέρα στη μέση τροπόσφαιρα της χώρας μας,σε συνδυασμό τη ζέστη και την ηλιακή ακτινοβολία στα χαμηλά στρώματα θα προκαλέσουν έκλυση αστάθειας και εκεί όπου θα έχουμε εξασθενημένους ανέμους ή συγκλίσεις στην επιφάνεια, δύναται να σημειωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
      Φαβορί για τέτοια φαινόμενα είναι η κεντρική ηπειρωτική γενικά χώρα,καθώς και τα ΒΑνατολικά τμήματα.
      Ανάλογα φαινόμενα,πιθανόν,θα έχουμε τη νύχτα έως το πρωί του Σαββάτου σε δυτικό και βόρειο Αιγαίο.
      Για τα βόρεια ΒΔυτικά και τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας το τάιμινκ του ψυχρού μετώπου και της αστάθειας είναι κακό.
      Όπως έγραψαν και οι προλαλήσαντες,το ισχυρό ΒΔυτικό ρεύμα δεν αφήνει περιθώρια εκεί για πολλά.
      Συνεχίζω να στηρίζω ότι ο κύριος παράγοντας της εκδήλωσης τοπικά έντονων φαινομένων αύριο σε συγκεκριμένες περιοχές,δεν αποτελεί το πέρας ψυχρού μετώπου αλλά είναι πολυπαραγοντικό.

      Διαγραφή
    2. \\Γενικολογίες φίλε μου τα ΑΙ σε αυτά τα ερωτήματα.//

      Ισχυει, παντα γενικολογιες λενε αμα τα ρωτησεις οπως θα ρωτουσες εναν ανθρωπο, αλλά αυτο αλλαζει εαν γινεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ και τους εξηγησεις την ερωτηση ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ. Οχι οτι θα δωσουν στις συγκεκριμενες ερωτησεις(προβλεψης επι του πρακτικου δηλαδη) συγκεκριμενες σωστες απαντησεις, αλλά θα δωσουν γενικευμενες σωστες απαντησεις και απλως οσο πιο συγκεκριμενος γινεις(θελει ομως να ξερεις τι παιζει για να το καθοδηγησεις ουσιαστικα) τοσο λιγοτερο γενικευμενη απαντηση θα παρεις.

      Πχ κανοντας την ερωτηση στο ChatGPT Pro 5.5 με intelligence high(πολυ πιο ισχυρο απο το Plus, το οποιο με την σειρα του ειναι παρα πολυ πιο ισχυρο απο το free που δεν ειναι καν το 5.5) με αναλυτικο και ελαφρως καθοδηγητικο τροπο πηρα τις απαντησεις μετα απο 4μιση λεπτα σκεψης περιπου:

      Επειδη ειναι μεγαλη απαντηση την βαζω ΕΔΩ.....

      Πως θα την βαθμολογουσατε κυριε Ζιακοπουλε? Τρωγεται αλλά πολυ γενικολογια και παλι.

      Διαγραφή
    3. Πολύ καλύτερη η απάντηση στο εξελιγμένο chat gpt pro και με περισσότερο σωστή ανάλυση.
      Πάντως,την ίδια ερώτηση που την έβαλα στο απλό μοντέλο chat gpt(δεν διαθέτω το pro), απάντησε πολύ πιο αόριστα και χωρίς να δίνει τις λεπτομέρειες που αναλύσαμε παραπάνω.
      Μετεωρολογική πολυλογία θα το έλεγα.

      Διαγραφή
  10. Εννοείται δεν απαντάω καθώς δεν γνωρίζω καμμία απάντηση και φυσικά δεν κάνω σκονάκι τα...σχόλια των υπολοίπων..ειδικά από την στιγμή που ο κ.Ζιακόπουλος(σε προηγούμενο post) αλλά και η klimatiki akrida εισηγαγαν..έναν όρο αγνωστο για μένα την ευστάθεια.Aρκετά ενδιαφέρον όρος που εξηγεί την κακοδαιμονία πολλών περιοχω΄ν της Βορείου Ελλάδας σε τέτοιες περιπτώσεις.Νομίζω εκλπήξεις μπορεί να έχουμε την ΝΔ Θεσσαλία αλλά και ΒΔ Στερεά Ελλάδα...για εμάς εδώ πάνω..ίσως ι ΝΔ Δυτική Μακεδονία.
    υ΄γ. Η καλή άνοιξη γκρέμισε τις τιμές στην λαική κυριολεκτικά..η ααφθονία των φρουτων δεν επιπτρέπει κανένα πληθωριστικό αφήγημα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασταθεια ουσιαστικα σημαινει(και ΕΦΟΣΟΝ βαλουμε στο παιχνιδι και το οτι ο ανερχομενος αερας ψυχεται με καποιον ρυθμο παντοτε) οτι ο θερμος αερας ειναι κατω απο τον ψυχρο αρα και θα ανεβει, και ευσταθεια οτι ο ψυχρος αερας ειναι κατω απο τον ψυχρο αρα δεν θα ανεβει.

      Η παρενθεση ειναι πολυ σημαντικη, και παροτι η παραπανω προταση ισχυει και χωρις την παρενθεση, αλλά επι του πρακτικου επειδη μας ενδιαφερει να υπαρξει ασταθεια σε ικανο βαθος της ατμοσφαιρας για να εχει νοημα, και δεν μας νοιαζει για 250 μέτρα μόνο τι θα κανει πχ, ειναι απαραιτητο για τον ορισμο της ασταθειας να μιλαμε για την παραπανω προταση μαζι με την παρενθεση, δηλαδη για την θερμοκρασια του αερα που ανεβαινει σε σχεση με την θερμοκρασια περιβαλλοντος, να μιλαμε για τις θερμοβαθμιδες δηλαδη.

      Αν Γυ ειναι η υγρη θερμοβαθμιδα, Γξ ειναι η ξηρη θερμοβαθμιδα, και Γ η θερμοβαθμιδα του περιβαλλοντος(ολα σε απολυτες τιμες των αριθμητικων τιμων τους) τοτε αν:

      Γ > Γξ τοτε η ατμοσφαιρα ειναι απολυτα ασταθης. Δεν μπορουν να υπαρξουν ανοδικες κινησεις(βεβαια καποιο αιτιο μπορει να τις προκαλεσει, αλλά δεν θα συνεχισουν ψηλοτερα και ετσι θα εχουμε νεφοκαλυψη πολυ "λεπτη" και φαινομενα τιποτα εως πολυ ασθενη).

      Γ < Γυ τοτε η ατμοσφαιρα ειναι απολυτα ευσταθης. Θα υπαρξουν ανοδικες κινησεις αμεσα.

      Γυ < Γ < Γξ τοτε η ατμοσφαιρα ειναι εν δυναμει ασταθης. Αν το πακετο αερα που θα ανεβει ειναι κορεσμενο τοτε θα εχουμε ασταθεια. Αν ειναι ακορεστο θα εχουμε ευσταθεια. Εδω ειναι και οι περισσοτερες περιπτωσεις που συμβαινουν στην πραξη. Και φυσικα το πακετο αερα ειναι ακορεστο αλλά παρουσια αιτιου που το ανυψωνει το καθιστα κορεσμενο και εφοσον υπερνικηθει το CIN(αποτο αιτιο) και απο το LCL ως το LFC τοτε εχουμε ασταθεια και ελευθερη ανοδο.

      Αν Γ = Γυ τοτε η ατμοσφαιρα λεγεται υγρη ουδετερη. Πρακτικα εχουμε ευσταθεια σε ολες σχεδον τις περιπτωσεις.

      Αν Γ = Γξ τοτε η ατμοσφαιρα λεγεται ξηρη ουδετερη. Πρακτικα εχουμε ασταθεια σε ολες σχεδον τις περιπτωσεις.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστώ klimatiki akrida η ένοια πάντως της ευστάθειας..εξηγεί πολλές αποτυχίες...ειδικά σε εμάς στα βόρεια..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή