Ο χρωματικός κώδικας επικινδυνότητας της κακοκαιρίας

 

Στο κόκκινο για πολύ ισχυρές βροχές - καταιγίδες και θυελλώδεις Α-ΒΑ ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ: Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική) και Α. Θεσσαλία. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης  ο Α-ΒΑ άνεμος, που για προφανείς λόγους από τους ντόπιους ονομάζεται Χορτιάτης, είναι πολύ πιθανό να κάνει ζημιές.

Δυνητικά επικίνδυνη η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου!

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ευρώπη, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται προς την κεντρική Μεσόγειο. Με την κίνησή του αυτή, οι άνεμοι στην περιοχή μας θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ και τις απογευματινές - βραδινές ώρες της Παρασκευής στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τοπικές βροχές αναμένονται στη Β. Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Με την αλλαγή του μήνα, αξιόλογης έντασης υετός σχεδόν σε όλη τη χώρα!

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) να  επικρατήσουν παντού ασθενείς άνεμοι και ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι συγκεκριμένες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, είναι ευνοϊκές για τον σχηματισμό τοπικών ομιχλών νωρίς το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά του τρίτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Μικρή άνοδο θα παρουσιάσουν και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, κάτι που σημαίνει εξασθένηση του παγετού. 

Αλήθειες και ψέματα!

Η φωτογραφία είναι του Βασίλη από το Συκούριο

Κάποιοι δεν πιστεύουν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αλλά η άποψή τους έχει μικρή σημασία. Όπως είπε ο νομπελίστας πατέρας της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ: «Μια καινούργια επιστημονική αλήθεια δεν θριαμβεύει ποτέ επειδή πείθει τους αντιπάλους της, αλλά μάλλον επειδή ανδρώνεται μια νέα γενιά επιστημόνων, στην οποία η συγκεκριμένη αλήθεια είναι οικεία». 


Η λαϊκή κλιματολογία, η πρακτική πρόγνωση του καιρού και η κλιματική αλλαγή

Στην Όθρυ, του Χρήστου Τσαντήλα


Οι παροιμίες: «Η άγια Κατερίνα το δανείζεται το νερό», «Τ’ Αϊ-Ντριός, αντριεύει το κρύο», «-Βλάχε μου, πότε κρύωσες; -Αυτού κοντά τ’ Αϊ-Ντριός, του γέρο Νικολάου», «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Αη Σάββας σαβανώνει κι ο Αη Νικόλας παραχώνει» κ.λπ. είναι αποστάγματα παρατήρησης και γνώσης της λαϊκής μετεωρολογίας - κλιματολογίας. Αν αυτές δεν επαληθεύονται πλέον τόσο συχνά όσο παλαιότερα, κάτι έχει αλλάξει στον καιρό και το κλίμα μας.

Εκτίμηση έντασης - επικινδυνότητας φαινομένων τριημέρου

Το πρώτο χιόνι του χειμώνα στη Στοκχόλμη (21/11/2024), του Μάκη Αγγελή.
Άιντε, και στα δικά μας να χαρούμε!


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ (22-23/11)

Οι τοπικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν σήμερα στη Δ. Ελλάδα και κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά δεν θα είναι ακραίας έντασης, αλλά την προσοχή τους τη θέλουν. Το ίδιο ισχύει για τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν αύριο σε Α. Μακεδονία-Θράκη, Α. Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Φθινόπωρο...

α νεκρά φύλλα στο φτυάρι τα μαζεύουν / Το ίδιο και τη λύπη και το παρελθόν

Κι ο βορράς τα παρασέρνει / Στην παγωμένη νύχτα της λησμονιάς..."

Οι στίχοι είναι του Ζακ Πρεβέρ και η φωτογραφία του Τρύφωνα

 

Επισημάνσεις για την εξέλιξη του καιρού ως το Σάββατο

ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ (20-21/11)

Το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και αύριο στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και τη Δ-ΝΔ Κρήτη.

Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΝΔ έως ΒΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ με ριπές αύριο στο Α-ΒΑ Αιγαίο και τη Θράκη 8 μποφόρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ (22-23/11)

Ένα νέο ψυχρό μέτωπο με αρκετές ομοιότητες με το αποψινό θα επηρεάσει τη χώρα. Ίσως, όμως, στη Βόρεια Ελλάδα να σημειωθεί σημαντικότερος υετός και στις ΒΑ περιοχές της χώρας οι ριπές των ανέμων να φθάσουν τα 9 μποφόρ.

Περισσότερα την Παρασκευή.

Καλημέρα σε όλους.

                                                                                                             

 

Εντυπωσιάζουν οι ταχύτατες εναλλαγές του Γαρμπή με τον Μαΐστρο!

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Βαλτική Θάλασσα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τον Βισκαϊκό Κόλπο, κινείται ανατολικά. 

Το σύστημα αυτό, που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, θα επηρεάσει τη χώρα μας με ενισχυμένους ΝΔ ανέμους και τοπικές βροχές κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 19 και στα νότια τους 23 βαθμούς. 

Επιλεκτικός υετός, ζωηροί άνεμοι!



Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα γίνει ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΝΔ άνεμοι με μέγιστη ένταση 5 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Με αυτό το δεδομένο, τοπικές νεφώσεις αναμένονται στις προσήνεμες στο νοτιοδυτικό ρεύμα περιοχές και ορογραφικές, ως επί το πλείστον, βροχές θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία στα μεν βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς στα δε νότια θα φθάσει τους 21 βαθμούς. 

Τα νεότερα της κακοκαιρίας



Επιγραμματικά:

α) Τις επόμενες ώρες τα ύψη βροχής στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Α. Στερεά - Εύβοια θα αυξηθούν.

Προσοχή στον καιρό!

Από σήμερα Παρασκευή (15/11) και ως αργά το βράδυ του Σαββάτου (16/11) ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από πλευράς επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν η Θεσσαλία, οι Β. Σποράδες, η Εύβοια και η Φθιώτιδα, όπου από σήμερα αργά το βράδυ και ως αύριο το μεσημέρι είναι πιθανό να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα και να δημιουργηθούν προβλήματα από τους θυελλώδεις ΒΑ ανέμους.

Πέρα από τα παραπάνω, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, θα εκδηλωθούν το Σάββατο στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στο Α. Αιγαίο (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (15-19/11)

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τονίζεται ότι κατά τόπους στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και τη Στερεά Ελλάδα - Εύβοια οι βροχές θα είναι έντονες, με συνέπεια τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. Οι άνεμοι, Α-ΒΑ στα κεντρικά και τα βόρεια και ΒΔ έως ΝΔ στα υπόλοιπα διαμερίσματα, θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και από το βράδυ στο Β. Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη ΒΔ Ελλάδα θα σημειώσει πτώση. 

Για να μη χαθεί η μπάλα…


Η προχθεσινή μου ανάρτηση με την εικόνα της ήθελε να τονίσει το πόσο καλοδεχούμενες είναι οι βροχές αυτή την εποχή και με τον τίτλο της να διευκρινίσει ότι δεν θα πνιγούμε. Προφανώς τα εικοσιτετράωρα ύψη βροχής που σημειώθηκαν στις Δ-ΝΔ περιοχές της χώρας ήταν μεγάλα (για Νοέμβριο μήνα όχι και τόσο μεγάλα), αλλά δεν είναι αυτά που δημιουργούν τις αιφνίδιες πλημμύρες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στον Πύργο της Ηλείας, που σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε πέντε μόλις περιπτώσεις άντλησης υδάτων.

Η Δυτική Ελλάδα δεν πνίγεται ούτε με γραιγολεβάντηδες ούτε με σοροκολεβάντηδες!


 

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές αναμένονται στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και θα επικρατήσουν ΝΑ έως ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Πατραϊκός). Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς, αλλά στη νότια χώρα θα φθάσει τους 22 βαθμούς. Σημειώνεται ακόμα ότι στο Ν. Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και ότι στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ηπείρου, θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.  

Ο Γραίγος, ο Σιρόκος, ο Γαρμπής…


 

Εκτίμηση πενθημέρου:

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (9-10/11)

Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές.

Την Κυριακή μικρή εξασθένηση των ΒΑ ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη Β-ΒΑ Ελλάδα.

Έρχονται βροχές και καταιγίδες στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη;



Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Με το μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη, που φαίνεται να συνεχίζεται, δεν μπορεί να γίνει καμιά αξιόπιστη πρόγνωση τέτοιου είδους.

Η άποψη «Νοέμβριος είναι, πού θα πάει, θα αλλάξει κάποια στιγμή ο καιρός» δεν είναι επιστημονική. Θυμίζει ιατρική του 17ου αιώνα!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.