Πόσο φταίει η κλιματική αλλαγή για τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία;

 

Photo: AP/Alberto Saiz


Το βασικό μεγάλης κλίμακας αίτιο που προκάλεσε τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία ήταν ένα αποκομμένο χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας (DANA το αποκαλούν οι συνάδελφοι της Ισπανίας), το οποίο έπαιξε το ρόλο της πλατφόρμας, πάνω σε κάποιες περιοχές της οποίας έπεσε πολύ νερό σε λίγη ώρα.

Όταν τα ονόματα μπερδεύουν…



Στη μετεωρολογία με τον όρο κλειστό ή αποκομμένο χαμηλό ανώτερης ατμόσφαιρας (Closed Upper-Level Low ή Cut-off Low) εννοούμε μια περιοχή ψυχρού αέρα που εντοπίζεται σε μεγάλα ύψη (πάνω από τα 5 χιλιόμετρα). Στις περιπτώσεις αυτές  η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του ψυχρού αέρα της ανώτερης ατμόσφαιρας αποσταθεροποιεί την αέρια μάζα, προκαλώντας συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές και καταιγίδες).

Ζητείται επαναφορά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του Νοεμβρίου!

Τοπίο στα  Καλαβρυτοχώρια, του Ντίνου Παρασκευόπουλου.


Η χώρα μας επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου. 

Οι επτά ημέρες της Εποποιίας της Πίνδου

 


Στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία η 28η Οκτωβρίου 1940 ξημέρωσε με συννεφιασμένο ουρανό και κάποιες βροχές, οι οποίες γενικά ήταν ασθενείς και επέτρεπαν στους κατοίκους τους να πάνε στις καθημερινές τους δουλειές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Πιο χαρούμενοι από όλους ήταν οι αγρότες, γιατί οι βροχές που είχαν ήδη πέσει είχαν κάνει τα χωράφια τους έτοιμα για όργωμα. Όμως, σε ελάχιστες ώρες οι νεότεροι από αυτούς αντί για το αλέτρι έπιασαν το όπλο και με το τραγούδι στα χείλη τράβηξαν προς τα εκεί που το χρέος τους καλούσε.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!


Το μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, 26-10-2024. Φωτ. Παύλος Γρηγορίου

Υ.Γ. Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για τις θερμές ευχές σας. Με συγκινήσατε πολύ!


Κακό, ψυχρό και ανάποδο φθινόπωρο του βοριά!

Ο Ληθαίος των Τρικάλων, του Νίκου Γκάγκα.


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και νότια (βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ). Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 25 βαθμούς. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται νωρίς το πρωί θα είναι και πάλι χαμηλές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Ο Άθως από τη Σάρτη Χαλκιδικής, του Τρύφωνα


Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και, όπως είναι φυσικό, με το ΒΑ ρεύμα οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας (24 με 25 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. 

Αναμνήσεις από τα Γιάννενα

Η Παμβώτιδα κατοπτρική, του Τρύφωνα. 

 

Οι αναμνήσεις μου από τα Γιάννενα ξεκινούν από μια μέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο πατέρας μου είχε κατεβεί για δουλειές από την Κόνιτσα στην ηπειρωτική πρωτεύουσα και με πήρε μαζί του. Με πήγε στον μόλο, όπου είχα χαζέψει με τους ερασιτέχνες ψαράδες και είδε κι έπαθε να με ξεκολλήσει, τάζοντάς μου παγωτό και καπέλο. Στη συνέχεια μπήκαμε στο καΐκι και πήγαμε αρχικά στο Νησάκι και στη συνέχεια στη Ντραμπάτοβα για φαγητό. Όλα ήταν εντυπωσιακά για μένα και περισσότερο από όλα αυτά που μου είπε ο πατέρας μου για την ιστορία των Ιωαννίνων και τους θρύλους της Παμβώτιδας. Αργότερα έμαθα για τη Ντραμπάτοβα την παρακάτω ιστορία των χρόνων του Αλή Πασά που διηγείται ο σπουδαίος ιστοριοδίφης των Ιωαννίνων του 20ού αιώνα Δημήτριος Σαλαμάγκας.

Ανεπιθύμητοι οι παρατεταμένοι βοριάδες του Οκτωβρίου!

 

Οι κλιματολόγοι ζωγραφίζουν τους "δράκους" της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι της υπαίθρου τους βλέπουν από κοντά! Μεσούντος του φθινοπώρου, ανθισμένη γκορτσιά στην Όθρυ! Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας


ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ (19/10)

Καιρός: τοπικές βροχές ασθενούς ως μέτριας έντασης στο Ιόνιο (κυρίως στα βόρεια), την Ήπειρο, την κεντροδυτική  Στερεά και τη Δ. Θεσσαλία.

 Άνεμοι: στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Στην περιοχή των Κυθήρων και στα ανοιχτά του Ν. Ιονίου οι ριπές θα φθάσουν τα 7 μποφόρ

Μέγιστες θερμοκρασίες: κατά 1 με 3 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές (μέσες) τιμές του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Η ψύχρα σίγουρη, ο πολύς υετός στη Δ-ΒΔ αβέβαιος!

Για τη φουφού είναι νωρίς, αλλά τη ρότα του ο καιρός την αλλάζει!
Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται από τον Ατλαντικό προς τη Δ. Ευρώπη. Για τη χώρα μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στα Β-ΒΑ Βαλκάνια και την Πέμπτη θα κινηθεί προς την περιοχή μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μας θα είναι οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο. 

Όλα τα 'χαμε, τα όψιμα μελτέμια μάς έλειπαν...

«Και μπήκε ο ήλιος της αυγής ολάρμενος στο σπίτι / και μπήκε ο μήνας Τρυγητής με τα γλυκά σταφύλια / και με τους σκούρτους, τις μουστιές και με το Βάκχο πρώτο, / με πίπιζες και με χορούς κι ολόγδυτες Βακχίδες / και με σηκώσαν από χάμου ώς του βουνού το ψήλος / και πήα μαζί τους όλο πνεύμα ανάερο, φτερουγάτο! / Και πού ’μαι τώρα; Ούτε και ξέρω. Σ’ άλλη γης και χρόνο!» (Κ. Βάρναλης, Χινόπωρος). Η σύνθεση είναι του Νίκου Κλιάκα.


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Β. Ιταλίας. Στην περιοχή μας, το καθοριστικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού είναι το Δ-ΝΔ ρεύμα, με το οποίο οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές βασικά στις προσήνεμες περιοχές της ΒΔ Ελλάδας. Συμπληρωματικά, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν θα είναι ευνοϊκές για τον σχηματισμό ομιχλών κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 

Γιατί στην τελευταία κακοκαιρία τα μοντέλα απέτυχαν να προβλέψουν τον υετό σε ορισμένες περιοχές της χώρας;


Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της μαθηματικής φυσικής είναι η περιγραφή της ροής ενός ρευστού όπως το νερό ή ο αέρας. Αναφέρομαι στην τυρβώδη ροή, δηλαδή στη ροή που μέσα της σχηματίζονται δίνες (στρόβιλοι). Ο
Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (νόμπελ φυσικής 1932) είχε πει: “Όταν συναντήσω τον Θεό, θα του θέσω δύο ερωτήματα: γιατί η σχετικότητα; και γιατί η τυρβώδης ροή; Πιστεύω ειλικρινά ότι για το πρώτο θα έχει μια απάντηση να μου δώσει”.

Κυριακάτικες καλημέρες με μια φωτογραφία του 19ου αιώνα


Ο πρώτος όροφος του Πύργου του Άιφελ ολοκληρώθηκε στις 1-4-1888 και ο δεύτερος όροφος στις 14-8-1888. Η φωτογραφία, που μας έστειλε ο Αποστόλης Μαντζαβίνος, τραβήχτηκε στις 15-5-1888 που στο Παρίσι χιόνιζε!


Στη Δυτική Ελλάδα οι σημαντικότερες βροχές

"Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα σε ξένα αναστυλώματα δεμένο...". 
Η φωτογραφία ειναι του Τρύφωνα.


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται αργά Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Αναφορικά με τους ανέμους, ο συνδυασμός του προαναφερθέντος χαμηλό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας θα προκαλέσει νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια. 

Η χαμένη αθωότητα του καιρού και του κλίματος!

 

Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα

Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη ΒΔ Ευρώπη καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια και οι ΒΔ άνεμοι, οι οποίοι στο Καρπάθιο Πέλαγος θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της (25 με 27 βαθμοί) θα κυμανθούν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα είναι αρκετά χαμηλές, κάτι που σημαίνει ότι η ψύχρα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. 

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

Μερική άποψη της Κόνιτσας, 28-9-2024. Φωτ. Παναγιώτης Μπουτσιούρης.
Τόπος της "αιώνιας άνοιξης" κι ας είναι χειμώνας με ξεροπαγιές, καλοκαίρι με καύσωνες και φθινόπωρο με ομίχλες!

Στα του καιρού, σήμερα έχουμε τον νου μας:

(α) στους ανέμους κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού, τη Θεσσαλονίκη, τον Θερμαϊκό, τη Δ. Χαλκιδική, τις Β. Σποράδες και δευτερευόντως στα νησιά του Ιονίου και

(β) στις καταιγίδες της Θράκης. 


Εκτίμηση επικινδυνότητας καιρού Κυριακής και Δευτέρας

ΚΥΡΙΑΚΗ (29/9): Τοπικές καταιγίδες βασικά στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο από το απόγευμα.

Σταδιακή επικράτηση ΒΔ ανέμων, οι οποίοι σταδιακά στη Δ. Ελλάδα (κυρίως στο Ιόνιο), την κοιλάδα του Αξιού, τον Θερμαϊκό, τις Β. Σποράδες, τα Κύθηρα και τη Δ. Κρήτη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.


Η ακριβής θέση και η κατεύθυνση του πολικού αεροχειμάρρου θα καθορίσει την κατανομή των επικείμενων βροχών!

Το φαράγγι του Αγγίτη ποταμού και στο βάθος το Παγγαίο που προσεχώς θα ξεδιψάσει!
Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, όπου και οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι βροχές απουσιάζουν και επικρατούν θερμοκρασίες σχεδόν καλοκαιρινές. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές 31 με 33 βαθμοί). Το μόνο στοιχείο του καιρού που δείχνει ότι βρισκόμαστε στο φθινόπωρο είναι οι πρωινές τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά. 

Τα μικρομεσαία 30άρια του Σεπτεμβρίου δεν αποτελούν ούτε είδηση ούτε καιρική ανωμαλία!

"Να μη λυπάσαι που πέφτουν τα φύλλα φθινόπωρο. Η δική σου τρυφερότητα θαν τα φέρει και πάλι στα δέντρα. Δάκρυα μη χαλνάς· όλοι ανήκουμε στην ανάσταση" (Νίκος Καρούζος, "Παραίνεση"). 
Η φωτογραφία είναι του Νίκου Κλιάκα. 



Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και τον σχηματισμό ομιχλών το πρωί στην ηπειρωτική χώρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Σαββατοκύριακο μετόπωρων Ετησίων - Αξιόλογες βροχές στα μέσα της νέας εβδομάδας

 

Ο Βοϊδομάτης από την παλαιά γέφυρα της Κλειδωνιάς, της Μαρίας Γκούντου

ΚΑΙΡΟΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ (21/9)

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην Πιερία, Α. Θεσσαλία - Β. Σποράδες, Εύβοια και τις απογευματινές ώρες στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης.

Άνεμοι: Β στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τα φαινόμενα δεν θα είναι ακραία, αλλά την προσοχή τους τη θέλουν!

Το επόμενο τριήμερο προσφέρεται για το ξεσκόνισμα των γνώσεών σας αναφορικά με το πώς τα μέγιστα των αεροχειμάρρων και το πλησίασμά τους, που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρθεση ή συγχώνευση, επηρεάζουν των καιρό των υποκείμενων περιοχών.



Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, την Ηλεία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως Ημαθία και Πιερία), τη Θεσσαλία - Β. Σποράδες, τη Φθιώτιδα και τη Β. Εύβοια θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι, πάντως, δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 

Εβδομάδα μπλοκαρισμένης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη



Με την κίνηση του Boris προς την Β. Ιταλία - Δ. Μεσόγειο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη εξελίσσεται σε κυκλοφορία εκτεταμένου εμποδισμού (αποκλεισμού) τύπου Ρεξ (Rex Block), δηλαδή σε κυκλοφορία με τις υψηλές πιέσεις να βρίσκονται βορειότερα των χαμηλών πιέσεων.

Αυτό σημαίνει:

Ορεογενή ατμοσφαιρικά κύματα

Καλημέρα σε όλους, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!


Το κέντρο του αποκομμένου χαμηλού δεν θα διαβεί κατά κυριολεξία τον Ρουβίκωνα, αλλά μεταφορικά η αβάσταχτη ελαφρότητα ορισμένων προγνωστών τον έχει διαβεί εδώ και πολύ καιρό!



Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περιοχές των βροχών. 

Ένας Σεπτέμβριος έρχεται φέτος απ’ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις...

Σκάλα Ερεσού Λέσβου, του Ιωάννη Γώγου


Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Ιόνιο, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Λιβύης, κινείται Α-ΒΑ και αναμένεται να επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας (εξαιρείται η Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα). Επισημαίνεται ότι στη Δ. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Β-ΒΑ Αιγαίου οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις δυνητικά επικίνδυνες για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. 

Πρώτη φθινοπωρινή στάση του γαρμπή η Δ. Μεσόγειος και δεύτερη το Ιόνιο

Ο Τρύφωνας αναδεικνύει τις ομορφιές και των Ιωαννίνων (5/9/2024)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ 

ΣΑΒΒΑΤΟ (7/9)

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Β. Ελλάδα (κυρίως τη Μακεδονία) τη Θεσσαλία και την Α. Στερεά Ελλάδα (κυρίως τη Φθιώτιδα).

Άνεμοι: Β ως 6 μποφόρ (Αιγαίο).

Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στη Β-ΒΑ Ελλάδα.

Ο καιρός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτέμβρη

Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, του Τρύφωνα


ΔΕΥΤΕΡΑ (2/9)

Λίγες πρόσκαιρες βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα. Το απόγευμα περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι  Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 32 με 34 βαθμοί.

Με αστραπές και βροντές μάς αποχαιρετά ο Αύγουστος!

Η έναρξη της σημερινής αστάθειας στην Αιτωλοακαρνανία, όπως την απαθανάτισε ο  Ντίνος Παρασκευόπουλος από την Αχαΐα.
 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες κατά τόπους στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα είναι έντονες. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους ή και από έντονες βροχοπτώσεις, δυνητικά επικίνδυνες για την πρόκληση πλημμυρών σε τοπικό επίπεδο. Να επισημανθεί ακόμα ότι τα μέτρα προστασίας από τους κεραυνούς είναι αναγκαία και ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών κυρίως στις ορεινές περιοχές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς και οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. 

Αστάθεια και μελτέμια δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν!

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος από τους Δολούς της Μεσηννιακής Μάνης, του Νώντα Καμαρινού

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας βόρειοι άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η ζέστη θα είναι παντού ανεκτή (μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας 33 με 35 βαθμοί) και η απογευματινή θερμική αστάθεια θα είναι γενικά περιορισμένη. 

Καλοκαίρι στην Ελλάδα (συνέχεια)

Η λίμνη της Ζαραβίνας στο Πωγώνι, της Κατερίνας Παπαχρήστου


Αύγουστος με τα γνώριμα καιρικά χαρακτηριστικά του χωρίς ακρότητες!

 

Η Β-ΒΑ πλευρά της Τύμφης, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση βόρειων ανέμων (μελτεμιών) εντάσεως το πολύ 7 μποφόρ στη διάρκεια της ημέρας και στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς και η απογευματινή θερμική αστάθεια, που υπό προϋποθέσεις οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή καταιγίδων, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 

Ο καιρός της νέας εβδομάδας

ΔΕΥΤΕΡΑ (19/8)

Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά Ελλάδα και την ορεινή Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και την κεντροδυτική Μακεδονία πιθανώς να είναι έντονα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 35 με 37 βαθμοί.

Καλοκαίρι στην Ελλάδα

Κορώνη με θέα προς τον Ταΰγετο, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Επόμενο πενθήμερο: σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων, υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και ενίσχυση της αστάθειας.

Ηλιοβασίλεμα στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, του Τρύφωνα. 


ΣΑΒΒΑΤΟ (17/8)

Καιρός: Μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Άνεμοι: ΒΔ έως ΒΑ στο Ιόνιο 4 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη 5 με 6 και τοπικά στο Α-ΝΑ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 37 με 39 βαθμοί.

Χρόνια πολλά, φίλοι μου!

Ιερά Μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης.
Η Χάρη της και η Ευλογία της να μας προστατεύουν, αλλά κι εμείς να μη μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα!

 

Όταν η ευλογία των μελτεμιών γίνεται κατάρα…

Τοπίο στην Πάτμο, του Νίκου Κλιάκα

 

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα (μέγιστες τιμές 39 με 40 βαθμοί). 

Μελτέμι υποβάθρου, ολίγη από ζέστη και καταιγίδες από… ράχη σε ράχη!

Άρχισε να μας λείπει, κυρά Βαγγελιώ!
Το φαράγγι "Πάντα Βρέχει" της Ευρυτανίας. Φωτ. Φώτης Ματραλής


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την περιοχή μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι ΒΔ άνεμοί με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο- Καρπάθιο) και η ζέστη η οποία γενικά θα είναι ανεκτή (μέγιστες θερμοκρασίες 36 με 37 βαθμοί). Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινής αστάθειας είναι λίγες και περιορίζονται στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Καλημέρα, φίλοι μου!

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο Αιγαίο δεν με παίρνετε καλέ!
Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος

 

Το επόμενο πενθήμερο

 

Πανσέληνος στον Κορινθιακό, του Φοίβου Παπαδόπουλου

ΠΕΜΠΤΗ (1/8)

Καιρός: Ηλιοφάνεια.

Άνεμοι: Στα δυτικά Β-ΒΔ ως 5 μποφόρ (Ν. Ιόνιο), στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νησιά του Α. Αιγαίου και τις Κυκλάδες 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 36 με 38 βαθμοί.

Δύο καταιγίδες στο Παρίσι

 


Στις 27 Ιουλίου του 1794 η κατάσταση στην επαναστατημένη Γαλλία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Από τη μια πλευρά οι Θερμοδοριανοί της Εθνοσυνέλευσης με την υποστήριξη της αστικής τάξης, των μισών διαμερισμάτων του Παρισιού και του αποσπάσματος  χωροφυλάκων του αντιπροσώπου Πολ Μπαράς και από την άλλη πλευρά ο Μαξιμιλιανός Ρομπεσπιέρος με τους Ιακωβίνους του, τον αρχηγό της Εθνοφυλακής του Παρισιού Φρανσουά Ανριό και  τον όχλο της Κομούνας του Παρισιού στον οποίο ο Ρομπεσπιέρος, μην έχοντας άλλη επιλογή, είχε εμπιστευθεί την τύχη του.

Ανταγωνισμός για το ποιος θα αναγγείλει πρώτος καύσωνα, βάζοντας, μάλιστα, κάνα δυο βαθμούς παραπάνω για μεγαλύτερη εντύπωση! Αφήστε, μωρέ, τον κόσμο να πάρει μια ανάσα!

 

Μεθώνη, του Σταύρου Παυλόπουλου

Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ενισχυμένο συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος βασικά στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη ένταση των βοριάδων (7 μποφόρ) αναμένεται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Καρπάθιο Πέλαγος. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Αποσύρεται η αστάθεια. Παιχνίδι για δύο ο καιρός!

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί στη χώρα μας Β-ΒΔ ρεύμα με μέγιστη ένταση 7 μποφόρ στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Κατά τα άλλα, την Παρασκευή (26/7), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 36 βαθμούς. 

Καλοκαιρινές καταιγίδες που πάντα έχουν την επικινδυνότητά τους και ανάσες δροσιάς που τις έχουμε ανάγκη!

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά και συνδυαζόμενο με την θερμική αστάθεια θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αν και σε τοπικό επίπεδο οπουδήποτε στα ηπειρωτικά οι καταιγίδες είναι πιθανό να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα (χαλαζοπτώσεις, μεγάλης έντασης βροχές ή και ισχυρούς ανέμους), υπάρχουν ενδείξεις ότι στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερες. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. 

Καλοκαιρινές εικόνες

Αποχρώσεις του απαράμιλλου μπλε της πατρίδας μας, ενίοτε ταλαιπωρημένου από τους καύσωνες και τους καπνούς των πυρκαγιών, του Τρύφωνα.

 

Το επόμενο τετραήμερο

 

Ο μονόλιθος της Ανάφης, του Θάνου Κοτταρά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (19/7)

Καιρός: Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και την ορεινή Θεσσαλία.

Άνεμοι: Βόρειοι: στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τη Ν. Εύβοια, την Α-ΝΑ Αττική, την Α-ΝΑ Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Στα ηπειρωτικά 39 με 41 βαθμοί και στα νησιά 36 με 38 βαθμοί.

Ο προφήτης μίλησε για μικρές αλλαγές και το σκέφτεται για μεγαλύτερες της Αγίας Παρασκευής!

Γιάννενα, 12-7-2024. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παρουσιάσει μικρή εξασθένηση, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων περίπου κατά ένα μποφόρ σε όλη τη χώρα, Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία (μέγιστες τιμές 41 με 43 βαθμοί). 

Εντυπωσιακό, αλλά όχι περίεργο!

Στις 14:00 της 11ης Ιουλίου 2024 στα Γιάννενα η θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η σχετική υγρασία 22%. Δύο ώρες αργότερα, η θερμοκρασία έπεσε στους 21 βαθμούς και η υγρασία εκτοξεύτηκε στο 99%! Εντυπωσιακό; Ναι! Περίεργο; Όχι!

Το φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα της εκδήλωσης μιας καλοκαιρινής καταιγίδας και πιο συγκεκριμένα της λιμνούλας του ψυχρού αέρα που δημιουργήθηκε λόγω της εξάτμισης του υετού και απλώθηκε στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από το καταιγιδοφόρο σύννεφο.

Το πέρασμα μιας λίμνης ψυχρού αέρα σχετίζεται με την ταχεία μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, τη γρήγορη αύξηση της πίεσης του αέρα και τη σημαντική αύξηση της ταχύτητας του ανέμου. Η ανύψωση του αέρα στην άκρη της ψυχρής λίμνης οδηγεί συχνά στη δημιουργία νέου κυττάρου καταιγίδας.  

Καλό κουράγιο, Έλληνες!

 


Οι «φωλιές» του καύσωνα βρίσκονται στην υποτροπική ζώνη των υψηλών πιέσεων. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στη ζώνη αυτή βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πατρίδας μας;