Προσπαθεί να βρει τα πατήματά της η άνοιξη!

Λίγο ήλιο, να ζεσταθεί το κοτσανάκι μας! Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα.


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρας μας ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Ένα ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στην κεντροανατολική Ευρώπη κινείται γρήγορα Ν-ΝΑ και τις βραδινές - νυχτερινές ώρες θα επηρεάσει πρόσκαιρα τη ΒΑ Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Επισημαίνεται ότι ο παγετός, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί στη Β. Ελλάδα. 

Το επακόλουθο των ανοιξιάτικων ψυχρών εισβολών


Το ισχυρό ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τη χώρα αναμένεται να κινηθεί προς τη Τουρκία. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι  ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στη Β. Ελλάδα και κυρίως στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας. 

Ανοιξιάτικα χιόνια

Στον Χορτιάτη, του Τρύφωνα.


Αντίθετα με πολλούς από εσάς, τα ανοιξιάτικά χιόνια δεν με συγκινούν. Αυτό όχι μόνο γιατί αναλογίζομαι τις επιπτώσεις της παγωμένης ουράς τους, αλλά γιατί τα βρίσκω παράκαιρα και εντελώς αταίριαστα με την εποχή. Υπάρχει, όμως, μια εξαίρεση που έχει κολλήσει στο μυαλό μου από τότε που δεκαπεντάχρονο παιδί διάβασα το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Αναφέρομαι στο χιόνι που έπεσε στα τέλη Μαΐου του 1937 στα δάση γύρω από τη Σεγκόβια της Ισπανίας και σκέπασε τον υπνόσακο του δυναμιτιστή Ρόμπερτ Τζόρνταν και της Μαρίας, της βασανισμένης νεαρής αντάρτισσας του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φίλοι μου!

 


Εκτίμηση επικινδυνότητας φαινομένων

Διαβαθμισμένος δείκτης ακραίων τιμών του υετού (πράσινο χρώμα), των ανέμων (μοβ χρώμα) και της θερμοκρασίας (γκρι και μπλε χρώματα) για την Κυριακή και τη Δευτέρα (6&7/4/2025). Με άλλα λόγια, αποκλίσεις των τιμών των παραπάνω μετεωρολογικών παραμέτρων από τις κλιματολογικές (μέσες) τιμές του μοντέλου (ECMWF). 

Ασυνήθιστη αλλά όχι πρωτοφανής η επικείμενη ψυχρή εισβολή


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), συνδυαζόμενο με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 18 και στα νότια τους 20 βαθμούς. 

Θερμική αστάθεια και στο βάθος κρύο αχρείαστο και δυνητικά ζημιογόνο!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι με μέγιστη ένταση 5 μποφόρ στα ανατολικά και τα νότια πελάγη. 

Κατά τα άλλα, στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές που επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά, αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα η θερμική αστάθεια θα οδηγήσει στην εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων βασικά τις απογευματινές ώρες. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά (μέσα) της εποχής. 

Φοβάμαι, πως αν πάει έτσι όπως το σκέφτεται ο καιρός, όχι καρπός, αλλά ούτε φύλλο δεν θα μείνει!

Η φωτογραφία είναι του Θεσσαλού Παναγιώτη Μπουτσιούρη.


Βαρομετρικό χαμηλό στο Ν. Αιγαίο κινείται αργά ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Ένα άλλο χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί και αυτό ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και με τη θερμική αστάθεια, που φέτος ενεργοποιήθηκε σχετικά νωρίς, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα κατά τόπους στη Θεσσαλία, την Εύβοια και το Αιγαίο θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί ΝΑ άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Δεδομένα τα δύο νερά του Μάρτη και το ένα του Απρίλη!

Καιρός για βόλτα, του Τρύφωνα.


Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντροδυτική Στερεά Ελλάδα, τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι μόνο στο Α-ΝΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, με τις υψηλότερες τιμές της να σημειώνονται στη Β. Κρήτη λόγω των νοτιάδων. 

Η αφύπνιση της Ελλάδας

Η αφύπνιση της Ελλάδας, 1822. Anqe-Rene Ravault (1766-1845). 


Όπως την είδαν οι ξένοι και όπως την εμπνεύστηκε ο λαϊκός ποιητής της Αρκαδίας στο αλληγορικό μεγαλούργημά του:

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2025: “Κλείνοντας το Xάσμα στην Έγκαιρη Προειδοποίηση Μαζί”













Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Οι αλλαγές στο περιβάλλον μας οδηγούν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ταχέως εντεινόμενοι τροπικοί κυκλώνες, οι καταστροφικές βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι θανατηφόρες ξηρασίες και οι πυρκαγιές αυξάνονται. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, εκθέτοντας τις πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές σε παράκτιες πλημμύρες. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων συνεχίζονται πολύ μετά το ξεθώριασμα των πρωτοσέλιδων.

Μας χρωστάει ένα καλό νερό ο Μάρτης!

Η δύναμη και η ομορφιά της ζωής, του Τρύφωνα.


Εκτίμηση πενθημέρου 22-26/3/2025

ΣΑΒΒΑΤΟ (22/3)

Δεν προβλέπονται βροχές.

Άνεμοι: ως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Επίκαιρα

Το μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος στη λαϊκή μετεωρολογία: "Το πρωί το ψόφησε και το βράδυ το βρόμισε"


Από αστρονομικής πλευράς, η σημερινή ημέρα θεωρείται η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Είναι η λεγόμενη εαρινή ισημερία, δηλαδή η διάρκεια της ημέρας γίνεται ίση με τη διάρκεια της νύχτας. Διεθνώς, η ισημερία ονομάζεται equinox που κατά λέξη σημαίνει «ισονυκτία», προερχόμενη από τις λατινικές λέξεις aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Ο παγετός στα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα



Ο παγετός δημιουργεί πολλά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή, κυρίως όταν παρατηρείται την ενεργό περίοδο βλάστησης των φυτών. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί είναι οι πλέον καταστροφικοί, διότι την εποχή αυτή τα φυτά είναι στο στάδιο της άνθισης ή της καρπόδεσης. Αντίθετα, οι φθινοπωρινοί παγετοί και οι παγετοί στην αρχή του χειμώνα δεν έχουν την ίδια σημασία, διότι τα δένδρα δε βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. Βέβαια, δε θα πρέπει να λησμονούμε τις καταστροφές από τον παγετό που προκαλούνται τη χειμερινή περίοδο στην παραγωγή εσπεριδοειδών στις περιοχές της Άρτας, της Αργολίδας, της Λακωνίας κ.λπ.

Σύντομο πισωγύρισμα της άνοιξης!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, τις μεμονωμένες καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις, οι οποίες θα κατέβουν και σε περιοχές της κεντροβόρειας χώρας σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά και σύντομα. Με τη διέλευση του προαναφερθέντος χαμηλού από την περιοχή μας, θα επικρατήσουν ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση στα ανατολικά ως τα 8 μποφόρ και θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία. 

Οντά 'πρεπε, δεν τα 'κανε!

Θερμοκρασία περίπου στα 1.500 μέτρα.

 

Εκτίμηση τετραημέρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ (16/3)

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι ως 6 μποφόρ. Υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια.

«Τίποτα δεν με μάρανε σαν της Άνοιξης το κρύο!»

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Τομπουλίδη

 

Το βιοχημικό ημερολόγιο των φυλλοβόλων δέντρων δείχνει άνοιξη!

 

Η φωτογραφία ειναι του Τρύφωνα και ο προγνωστικός κανόνας που σχετίζεται με την εικόνα και αναφέρεται στο πρώτο υστερόγραφο είναι του Ησίοδου.

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με σύντομες τοπικές βροχές κυρίως τη Β-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι Ν-ΝΔ άνεμοι πρόσκαιρα στο Β-ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 22 βαθμούς στις βόρειες -βορειοδυτικές περιοχές της χώρας ως τους 26 βαθμούς στην περιοχή της Κρήτης. 

Ρεκόρ στη συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης δεν αναμένεται, αλλά είναι πιθανά θερμοκρασιακά ρεκόρ του 2ου δεκαημέρου του Μάρτη!

Τα χαιρετίσματα της άνοιξης από τον Αμάραντο της Κόνιτσας, της Μαρίας Γκούντου.


Βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στη Β. Αδριατική και την περιοχή της Μάλτας κινούνται βορειοανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στην περιοχή μας θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα (μέγιστες τιμές 22 με 24 βαθμοί). Κατά τα άλλα, το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 

Εκτίμηση καιρού περιόδου 9 -15/3/2025

Η φωτογραφία του Τρύφωνα θυμίζει την "ανθισμένη αμυγδαλιά" του Βαν Γκογκ.
Αναφορικά με τον καιρό του Μάρτη ως τα τέλη του, πώς να εμπιστευτείς έναν πεντάγνωμο μήνα; 
 

 

ΓΕΝΙΚΑ

Νότιοι άνεμοι, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική και κατά περιόδους τοπικές βροχές στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Οι Ορνιθίες του Αριστοτέλη υποχωρούν και έρχονται οι φουσκοδεντριές των Νεοελλήνων!

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, τους ασθενείς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 18 ως 21 βαθμούς, τιμές που είναι κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι και πάλι σχετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα το μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος (η διαφορά της ελάχιστης από τη μέγιστη θερμοκρασία του εικοσιτετραώρου) να είναι υψηλό. Η θερμοκρασιακή αυτή εικόνα είναι συνηθισμένη τον τρέχοντα μήνα στην πατρίδα μας. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. 

Με φουσκωμένα πανιά έρχεται η άνοιξη!

Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα


Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση ηλιοφάνειας, ασθενών ανέμων και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτεράωρο (Τετάρτη), οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ στα ανατολικά και τα νότια πελάγη. Κατά τα άλλα, μόνο στην Κρήτη θα εκδηλωθούν λίγες βροχές μικρής διάρκειας και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Καλή Σαρακοστή, φίλοι μου!

Κοιλάδα με φόντο τον Ερύμανθο, του Ντίνου Παρασκευόπουλου.

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!

 

Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα

Εκτίμηση τριημέρου

Κυριακή (2/3)

Ήπιος καιρός με ασθενείς κατά βάση βροχές κυρίως στη Β. Ελλάδα και την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Άνεμοι γενικά ασθενείς.

Το υέτιο κύκνειο άσμα του Φλεβάρη!

Α ρε καινούργιε "Μαέστρο"! Χιονίζεις στη Λέσβο κι η Κόνιτσα ζηλεύει!
Η φωτογραφία είναι του Ιωάννη Γώγου.


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Β. Αφρικής, κινείται Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτή την εξέλιξη, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στην περιοχή μας οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα πέσουν θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καιρού, που θέλει προσοχή, θα είναι οι πρωινές ομίχλες κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκατόν δώδεκα χρόνια ελευθερίας (24/2/1913 - 24/2/2025)

Στο σταυροδρόμι τριών ποταμών και τριών βουνών!

 Καλημέρα σε όλους, χρόνια πολλά στους απανταχού της Γης Κονιτσιώτες!


Πηλιορείτικες καλημέρες

Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Καραλή 

Η νέα εβδομάδα

Βαθμιαία αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα φέρει αξιόλογες βροχές κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Σε δεύτερη φάση, θα βρέξει αρκετά στα Δωδεκάνησα και το Α. Αιγαίο, ενώ στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι ο υετός τα είναι γενικά ασθενής και τοπικός. Κατά τα άλλα, οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα παραχωρήσουν τη θέση τους στους νοτιάδες και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Το κρύο με το τσουβάλι μπαίνει και με το βελόνι βγαίνει!

"Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να 'ρθει" (Πάμπλο Νερούδα).
Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα.

 Καλημέρα σε όλους! 



Το κλίμα των Ιωαννίνων

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στα Γιάννενα και το κλίμα τους, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Μια σπουδαία περιγραφή του κλίματος των Ιωαννίνων έκανε ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας Παναγιώτης Αραβαντινός (1811-1870) στο έργο του Χρονογραφία της Ηπείρου που εκδόθηκε λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα: «Ο βαθμός του ψύχους κατά τον χειμώνα είναι ενίοτε μέγιστος, αλλά και τα καύματα των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου εισίν ικανής αισθαντικότητας κατά το ημερήσιον διάστημα. Κατά τη νύκτα όμως η ατμόσφαιρα συνήθως δροσίζεται, και φέρει οπωσούν αναψυχήν εις το σώμα των κατά την ημέρα, υποφερόντων εκ του καύσωνος. Άμα δε κατά τον Αύγουστον άπαξ επέλθει υετός, έκτοτε τα καύματα παύουσι, και η ατμόσφαιρα δροσίζεται επαισθητώς».

Μπιλοζίρια και γανούδες*

- Για πεταλούδες;
-Όχι, για νιφάδες στον Διόνυσο!


Εκτίμηση τριημέρου (21-23/2/2025)

Διατήρηση: (α) των χαμηλών θερμοκρασιών σχεδόν σε όλη τη χώρα και (β) των ενισχυμένων βόρειων ανέμων στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα (βασική ένταση 6 με 7 μποφόρ).

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως τη Ν. Αδριατική κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) την ηπειρωτική Ελλάδα -κυρίως τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της- και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 και στο ΒΑ Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην κεντρική και κυρίως στη Β. Ελλάδα. 

Την Τετάρτη (19/2), στη Β. Ελλάδα προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (παραθαλάσσια). Στη Θεσσαλία - Β. Σποράδες, την Α. Στερεά-Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο προβλέπονται βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα. 

Επισημάνσεις!

Α) Για τα πλημμυρικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς εμφανές δυναμικό αίτιο στην ανώτερη ατμόσφαιρα δεν υπήρχε. Υπήρξε, όμως, η συγκυρία: 

(α) των δυνητικά ασταθών θερμών και υγρών αερίων μαζών στην κατώτερη τροπόσφαιρα,

(β) η σύγκλιση των ΝΔ με τους ΝΑ ανέμους που οδήγησε στην ανοδική κίνηση του αέρα, 

(γ) οι υψηλές θερμοκρασίες των επιφανειακών νερών της θάλασσας που ενίσχυσαν την αστάθεια και 

(δ) Οι ανατολικές και νότιες πλαγιές του Αίνου στις οποίες προσέκρουαν οι ασταθείς θερμές και υγρές αέριες μάζες, με συνέπεια την ενίσχυση του ορογραφικού υετού.

Οι μονίμως ερωτευμένες με τη ζέστη!

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Τομπουλίδη



 

Δε στο `πα χαλασιά μου…

 

Γεφύρι και νερόμυλος στο Άνω Βόιο, του Νίκου Κλιάκα.
Στους χιονόφιλους: Δε στο 'πα χαλασιά μου / μοντέλα μη κοιτάς / γιατί παρασύρεσαι / και μετά πονάς!
Στους εορτάζοντες την Παρασκευή, το αυθεντικό: "Δε στο 'πα χαλασιά μου / στο μύλο να μην πας / να μη σε κόψει η ρόδα / και γίνω εγώ φονιάς ..."



Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), το θερμό μέτωπο του συστήματος αυτού θα επηρεάσει με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και μεμονωμένες καταιγίδες βασικά το Ιόνιο και τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. 

Κάτι αρχίζει να κινείται στο μέτωπο του καιρού!

Για να ηρεμήσουμε, έως ότου κατακάτσει ο κουρνιαχτός των μοντέλων.
Από την όμορφη Πρέβεζα, του Σταύρου Παυλόπουλου


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι βροχές ή οι χιονοπτώσεις (ορεινά)  που είναι πιθανό να σημειωθούν στη ΒΔ Ελλάδα, την κεντροδυτική Μακεδονία, τη ΝΔ Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα και τη Β. Κρήτη θα είναι τοπικές, ασθενείς και σύντομες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις Β-ΒΔ περιοχές της οι συνθήκες ευνοούν τον παγετό ακτινοβολίας. 

Κυριακάτικες καλημέρες

Χριστουγεννιάτικες ενθυμήσεις, του Τρύφωνα

Το «μωσαϊκό» της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

-Πέρασε ένα δεκαήμερο (πολεμικό ανακοινωθέν της 24ης Ιαν. 2025) και δεν μας έστειλες χαμπέρι!
-Τι χαμπέρι να σας στείλω που... χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα; 


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 8 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο Πέλαγος). Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) δεν αποκλείεται να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές της χώρας και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 14 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι η αισθητή θερμοκρασία, η οποία εξαρτάται και από τον άνεμο, θα είναι αρκετά χαμηλή στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. 

Σύντομο πέρασμα υετού και στη συνέχεια υετοπενικός καιρός ΒΑ ρεύματος διαρκείας!

Ατμοσφαιρική διαταραχή στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) τη Μακεδονία (πρωί), την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Με την προς ανατολάς κίνηση της προαναφερθείσας διαταραχής, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσουν παντού Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο. 

Την Τετάρτη (5/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Κρήτη. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και στη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση: στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο πέλαγος 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. 

Η μαρμότα και η αρκούδα

Η φωτοφραφία είναι του Τρύφωνα


Στις ΗΠΑ και τον Καναδά θεωρούν ότι κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου η μαρμότα, που είναι ένα είδος μεγαλόσωμου σκίουρου, ξυπνά από τη χειμερία νάρκη και κάνει την πρώτη προσπάθεια να ξεμυτίσει από τη φωλιά της. Αν η μέρα είναι συννεφιασμένη και δεν μπορέσει να δει τη σκιά της, βγαίνει τελείως από τη φωλιά, κάτι που ερμηνεύεται πως η άνοιξη βρίσκεται κοντά. Αν όμως η μέρα είναι ηλιόλουστη και δει τη σκιά της, η μαρμότα ξαναμπαίνει στη φωλιά, γεγονός που σημαίνει ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει ακόμα έξι εβδομάδες.

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!

Εκτίμηση τετραημέρου

Κυριακή (2/2)

Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά Ελλάδα.

Δευτέρα (3/2)

Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία (δυτικά και νότια), τη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται η Αττική), την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και το Α. Αιγαίο.

Τη νύχτα προς την Τρίτη παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της κεντροανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Τρίτη (4/2)

Ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Α. Στερεά-Εύβοια, Α-ΒΑ Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Α-ΝΑ Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Τετάρτη (5/2)

Βοριάδες και κρύο. Δεν προβλέπεται αξιόλογος υετός. 

Το επόμενο επταήμερο

 

Η θολή γραμμή των οριζόντων από την παραλία της Θεσσαλονίκης, του Τρύφωνα.
Ψηλά, ένα κομμάτι "ουρανού-σκουμπρί"


Πέμπτη (30/1): Πρώτος κύκλος αξιόλογων βροχών και τοπικών καταιγίδων κυρίως στη Δ. Ελλάδα, την Ν-ΝΑ Πελοπόννησο, τη Ν-ΝΔ Κρήτη, τα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την κεντροανατολική Μακεδονία.

Πρώτα καλωσορίζουμε τις βροχές…

Στις πλαγιές της Όθρυος (υψ. 550μ.), του Χρήστου Τσαντήλα.
"Τρελή, σαν θες να φέρεις στα μαλλιά σου τη χιονιά, τι τόσο βιάζεσαι;"  


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν της Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), στη χώρα μας, σταδιακά θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ και θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις. Όμως, βροχές δεν προβλέπονται. Κατά τα άλλα, το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα θα σχηματιστούν ομίχλες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Κυριακάτικες καλημέρες

Στον κάμπο των Μολάων 13/1/2025, του Γιάννη Τσιμπίδη 

Άντε τώρα να περιμένεις πεδινά χιόνια από τον «Μεθυσμένο»!

"Κοράκια στην Ομίχλη", του Τρύφωνα.
Το "Σιταροχώραφο με Κοράκια" είναι άλλης τέχνης καλλιτέχνη.


Πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Ιρλανδίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και αναμένεται να επηρεάσει με ισχυρές καταιγίδες και κυρίως θυελλώδεις ανέμους τις περισσότερες χώρες της Β-ΒΔ Ευρώπης. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι και πάλι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι τοπικές ομίχλες το πρωί και οι ασθενείς άνεμοι σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πέρα από αυτά, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα.

Καλημέρα με ερωτησούλα!


 Πώς εξηγείτε τον υετό στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα; 


Στα μέσα ενός τυπικού χειμώνα της νέας κλιματικής πραγματικότητας!

Απίστευτη ομορφιά από την τελευταία χιονόπτωση στον Χορτιάτη! Ο καλλιτέχνης; Ποιος άλλος, ο Τρύφωνας! 


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά, ενώ σχετικά υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Δ. Ελλάδα, την κεντροδυτική Μακεδονία και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Πέρα από αυτό, παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της κυρίως της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση το πολύ 5 μποφόρ κα η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει του 18 βαθμούς. 

Κυριακάτικες καλημέρες!

Να γιατί στην Κόνιτσα την Τύμφη τη λέμε Γκαμήλα! Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος

Το επόμενο πενθήμερο με μια ματιά!

Το ρολόι - καμπαναριό του μοναστηριού της Παναγιάς Προυσιώτισσας, του Φώτη Ματραλή


Σαββατοκύριακο (18-19/1)

Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Μικρή εξασθένηση των Α-ΒΑ ανέμων. Άνοδος των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας και υποχώρηση της νυχτερινής - πρωινής παγωνιάς.