![]() |
Στο Καλλιφώνι, του Ντίνου Παρασκευόπουλου. |
Βαρομετρικό χαμηλό στην Πολωνία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Ν. Αδριατική, κινείται ανατολικά και τις απογευματινές - βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτης) θα προκαλέσει τοπικές καταιγίδες στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Παράλληλα, με το πέρασμα του μετώπου, στη βόρεια χώρα θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι μέτριας έντασης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 και στα νησιά τους 35 βαθμούς.
Την Παρασκευή (18/7), είναι πιθανό νε εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας στη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 1 με 2 βαθμούς.
Το Σάββατο (19/7), ως προς το ενδεχόμενο εκδήλωσης βροχών και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Οι άνεμοι, ωστόσο, στα ανατολικά και τα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ.
Την Κυριακή
(20/7) αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Α-ΝΑ
Αιγαίο και Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Υ.Γ.
1) Οι αντιπροσωπευτικές θερμοκρασίες
δεν «πουλάνε» όσο οι ακραίες.
2) Στη σωστή ενημέρωση οι έκτοπες τιμές της θερμοκρασίας δεν γίνονται "σημαίες".
Καλημέρα δάσκαλε, και σε όλους τους, φίλους, γνωστούς και γείτονες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα μάθαμε ένα νέο μετεωρολογικό όρο..."επιθετικός καύσωνας".... γηράσκω αεί διδασκόμενος.
Έπιασαν δουλειά οι π@π@ρολόγοι!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ και στον δάσκαλο μας. Στο συγκεκριμένο "πρωτοσέλιδο" Δημήτρη έχει και ονόματα μετεωρολόγων χωρίς να κατάλαβα ακριβώς αν είναι εν γνώσει τους αυτά που γράφονται. Ένας μάλιστα δίνει μέγιστες 43-44 βαθμούς για μια βδομάδα από τώρα. Όπως πολύ σωστά γράφεις ας ασχοληθούμε με αυτή την εβδομάδα
ΔιαγραφήΠροτείνω τον όρο turbo καύσωνας
Διαγραφήhttps://www.lifo.gr/now/greece/gia-epithetiko-kaysona-me-44-bathmoys-proeidopoiei-o-giorgos-tsatrafyllias
ΔιαγραφήΕγώ απλώς θα ήθελα να σας συγχαρώ διότι δε μπαίνετε στο παιχνίδι του "τζογαρίσματος" περί καυσώμων όταν τα στοιχεία παρουσιάζουν χαρακτηριστική αβεβαιότητα. Είναι προφανές για τους γνωρίζοντες ότι για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα και μετά υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα τόσο σε ότι αφορά τις τιμές της θερμοκρασίας όσο και τα χαρακτηριστικά και τη διάρκεια του όποιου θερμού επεισοδίου. Να είστε καλά. Χρήστος Λώλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Χρήστο. Την επίκαιρη εργασία σας, που επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή της Μεσογείου οι περιπτώσεις ακραία υψηλών θερμοκρασιών έχουν γίνει πολύ περισσότερες την τελευταία 20ετία, δεν μπόρεσα ακόμα να τη μελετήσω. Μια γρήγορη ματιά της έριξα.
ΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα έρευνα.
ΔιαγραφήΤην έχω διαβάσει και εγώ σε ένα μεγάλο ποσοστό της.
Όποιος θέλει ας μπει να την κατεβάσει και να δει,πως μετά το 1980 σταδιακά και με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια,η θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί και ποιες είναι οι επιπτώσεις της.
Τώρα έβγαλαν κι άλλο νέο, δεν τελειώνει λένε την Τετάρτη, οπως αρχικά έδειχνε, συνεχίζουμε Πέμπτη και βλέπουμε αόριστα όπου πάει, όσο πάει........ταδε εφη GFS......!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας...!!!!!!!
Εκτός από τον "επιθετικό καύσωνα" , είναι και αυτή η "εμμονική ζέστη που θα κορυφωθεί με αφρικανικό καύσωνα " Καλησπέρα σας , για να μαθαίνουμε ..... !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον ψυχίατρο είμαστε, Χριστίνα!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι το επόμενο διήμερο θα πάρει μια ανάσα σχετικής δροσιάς και η δυτική Ελλάδα(και σήμερα τα 38άρια παίρνουν και δίνουν στα πεδινά).
Σε αυτό θα ευθύνεται το οργανωμένο ψυχρό μέτωπο των βορείων Βαλκανίων που ανέφερε και ο Δάσκαλος του οποίου το νότιο άκρο του θα περάσει πάνω από τη Βόρεια χώρα ενισχύοντας λίγο τους δυτικούς ΒΔυτικούς ανέμους και στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ρίχνοντας έτσι κάπως τη θερμοκρασία και τη δυσφορία.
Οπότε,όσον αφορά τα δυτικά θα δούμε μια πτώση της τάξεως των τριών περίπου βαθμών σε σχέση με σήμερα και χτες εκτιμώ.
Από την Κυριακή αρχίζουν τα δύσκολα πανελλαδικά αλλά θα δούμε πως θα πάει.
Υ. Γ. Κοιτώντας τον συνδυαστικό πανευρωπαϊκό χάρτη των γεωδυναμικών στα 500hPa με τις ισοϋψείς καμπύλες και της Τ850 του ευρωπαϊκού μοντέλου, παρατηρούμε πως οι χαμηλές πιέσεις με τα ατλαντικά χαμηλά,θα αρχίσουν να επηρεάζουν σύσσωμα την ΒΔυτική και βόρεια Ευρώπη, αφήνοντας παράλληλα πρόσφορο έδαφος στον υποτροπικό να καλύψει όλη την κεντροανατολική Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στο μετέπειτα(από τις 25 του μήνα) και εκ πρώτης όψεως, δείχνει ένα σύστημα υψηλών πιέσεων(ο γνωστός Αζορικός) να εδραιώνεται πρός τη ΒΔυτική Ευρώπη με ότι "καλό" μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη χώρα μας (πρόσκαιρα όμως θα αλλάξει,αν αλλάξει κάτι τελικά).
Στο ίδιο σενάριο πάνω κάτω τάσσονται και τα τρία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης,με σχηματισμό ψυχρής λίμνης εκείνο το διάστημα κοντά στην περιοχή μας.
Όλα αυτά βέβαια είναι μακριά,και μακάρι όπως δείχνει τώρα να μην μας ταλαιπωρήσει σε διάρκεια το θερμό κύμα που θα έρθει.
Προς το παρόν τα πράγματα έτσι έχουν.
Καλή συνέχεια.
Φώτη, σωστά τα λες.
ΔιαγραφήΝα συμπληρώσω ότι το σύστημα κλειδί για τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β-ΒΔ Αφρική προς την Ιταλία και τα Βαλκάνια είναι ένα σύστημα χαμηλών υψών στη Δ-ΒΔ Ευρώπη. Η προς ανατολάς πορεία του συγκεκριμένου συστήματος θα ρυμουλκήσει τις θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας, κάμπτοντας την αντίσταση του μελτεμιού.
Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα εξαρτάται από την πορεία του προαναφερθέντος χαμηλού και άλλους παράγοντες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή Δ. Ευρώπης - ΒΑ Ατλαντικού.
Προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας, με την επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών προς τη ΒΔ Ευρώπη, το πλάτος του ατμοσφαιρικού κύματος στην κεντρική Μεσόγειο θα αυξηθεί και έτσι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
Προφανώς, μιλάμε για βαροκλινικά ατμοσφαιρικά κύματα τα οποία χαρακτηρίζει η αστάθεια με αποτέλεσμα η πρόγνωση της πορείας τους να είναι επισφαλής τόσες ημέρες πριν.
Πολύ σωστά τα γράφετε Δάσκαλε,συμφωνώ απόλυτα και σας ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΓια να δούμε...
Δάσκαλε, φίλες και φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι οι έκτοπες τιμές;;; Πρώτη φορά το ακούω
Επίσης στο ράδιο άκουσα για 45 άρια. Η τρομολαγνεία συνεχίζεται
Όρος της στατιστικής που αναφέρεται σε εξαιρετικά ασυνήθιστες ή μη αντιπροσωπευτικές τιμές σε ένα σύνολο δεδομένων.
ΔιαγραφήΓειά σου αγαπητέ φίλε ανώνυμε.
ΔιαγραφήΌσο και αν σου φαίνεται παράξενο οι έκτοπες θερμοκρασιακές τιμές είναι μια μαθηματική πράξη που μας βοηθάει να δούμε αν κάποια τιμή είναι είτε ακραία είτε ενέχει σφάλμα,άρα πιθανόν δεν ισχύει.
Ένα απλό παράδειγμα θα σου δώσω χωρίς να σε μπερδέψω.
Έστω ότι την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε σε έναν μετεωρολογικό σταθμό τις έξεις μέγιστες τιμές.
Δ. 30
Τ. 31
Τ. 29
Π. 31
Π. 28
Σ. 30 και
Κ. 43
Μέσα από μια εξίσωση-πράξη μπορούμε να υπολογίσουμε ποια είναι τα ανώτερα και κατώτερα όρια για πιθανές έκτοπες θερμοκρασιακές τιμές την συγκεκριμένη εβδομάδα.
Για την παραπάνω εβδομάδα έχουμε κατώτερο όριο τους 27,25 βαθμούς και ανώτερο όριο τους 33,25 βαθμούς.
Άρα,οι 43 βαθμοί της Κυριακής είναι μια έκτοπη τιμή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν ισχύει και υπάρχει σφάλμα,ή συνέβη κάποιο ακραίο επεισόδιο καύσωνα που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.
Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα με τους καταστροφολογους, αγυρτες κ θερμολαγνους κ ανεκδιηγητους θα προσέθετα!!!δεν μπορεί ο κ Ζιακοπουλος με τόσες αναρτήσεις του τις τελευταιες ημέρες να προσπαθεί να τους συνετησει κ να φρενάρει την αμετροεπεια τους!!Κ βέβαια κ άλλοι έγκριτοι μετεωρολογοι!!!το κακό παράγινε!!!εις ώτα κ απαράδεκτων κ μη ακουόντων!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάστα , καημένο μελτεμάκι !, -----======= Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετη ζέστη ειχαμε και σημερα εδω, οχι κατι πολυ τρομερο, +35.5 °C η μεγιστη, μια τυπικη μερα καλης ζέστης(καπου 3-4 βαθμους Κελσιου πανω απο τα κανονικα της εποχης δηλαδη) για εδω, αυριο λιγο πιο κατω για εδω, παροτι Θεσσαλια και ανατολικη Στερεα Ελλαδα θα εχουν αρκετα περισσοτερο απο σημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικα για ηπειρωτικη Ελλαδα σημερα ηταν μια μερα ηπιας ζέστης, 2-5 βαθμους Κελσιου δηλαδη πανω απο τα κανονικα της εποχης.
Ως τωρα ειχα +37.3 °C μεγιστη ετους και ηταν μια μερα τον Ιουνιο που φυσουσε Βαρδαρης, ενω χαρακτηριστικο ειναι οτι στο θερμοτερο καλοκαιρι ολων των εποχων, το περσινο 2024 δηλαδη, η μεγιστη θερμοκρασια που ειχα ηταν +36.7 °C μόνο, αλλά το θεμα ηταν οι πολυ υψηλες ελαχιστες θερμοκρασιες ημερας που αντι για 17-21 °C που συνηθως εχω Ιουνη και Ιουλη(μιας και κανει καλες αναστροφες εδω) ειχε πολλες μερες με 25-27ρια κατι ανηκουστο για εδω για αυτο και ολοι παραπονουνταν για τρομερα ζεστο καλοκαιρι και εδω. Οι ελαχιστες παντως φετος κυμαινονται απο 15 °C ως 21 °C οπότε ακομα δεν ηταν ανυποφορα οπως περυσι, μιλωντας βεβαια για τους εξωτερικους χωρους καθως τα σπιτια το βραδυ ειναι καυτα, και ακτινοβολουν σαν σομπες οι τοιχοι θερμικη ενεργεια φερνωντας σαφως θερμικη δυσφορια μιας και δεν εβρεξε σχεδον καθολου κατι ακομα πιο ανηκουστο για εδω, αφου κλιματικα(1998-2022) εχω Μαιο 7.5, Ιουνιο 8.8 και Ιουλιο 6.4 μερες καταιγιδας και γυρω στα 150 χιλιοστα υετου το 3μηνο αυτο(μαλιστα τους τελευταιους 7 Ιουνιους 2018-2024 ειχα γυρω στα 120 χιλιοστα υετο - πηγαν αδιανοητα καλα οι Ιουνιοι τελευταια, ενω και το κεντρο Θεσσαλονικης ειχε 70 χιλιοστα μεσο όρο σε αυτους τους 7 Ιουνιους) και τα μολις 0.8 χιλιοστα που εριξε στην μοναδικη καταιγιδα που εκανε τον Ιουνιο μου κακοφαινονται και βοηθανε στις υψηλες θερμοκρασιες(ως γνωστον οι μεγιστες θερμοκρασιες αυξανουν σχετικα αρκετα οταν το εδαφος ειναι ξηρο ή ακομα χειροτερα χωρις βλαστηση/χορτα).
Απο Κυριακη βεβαια παταμε γκαζι στην Ελλαδα θερμοκρασιακα και με μεγιστο της θερμης μεταφορας σιγουρα Τριτη-Τεταρτη, ισως και Πεμπτη, θα δουμε πολυ υψηλες τιμες θερμοκρασιων σε Ελλαδα.
Ενω ηταν ενδιαφερουσα μερα η προχθεσινη και ισως και η χθεσινη και σημερινη, αφου βασει του ERA5, η παγκοσμια θερμοκρασια για την προχθεσινη ημερα 14 Ιουλιου 2025, ηταν η υψηλοτερη ολων των εποχων για 14 Ιουλη.
Βεβαια τα σφαλματα σιγουρα ειναι τετοια που δεν εχει και πολυ νοημα αυτο, οταν μιλαμε για κοντινες διαφορές, πχ σαν αυτες με το 2023 ή το 2024 των οποιων η 14 Ιουλη ηταν αρκετα κοντα μεταξυ τους(και ΠΟΛΥ μακρια απο οποιαδηποτε αλλη θερμοκρασια 14 Ιουλη αλλου ετους!).
Part 1/4
Και ηταν η υψηλοτερη θερμοκρασια για μεσα Ιουλη οχι μόνο για την περιοδο του ΕΡΑ5 απο το 1940 δηλαδη, αλλά καθως ξερουμε και απο άλλα reanalysis που φτανουν ως το 1840(οτι ειχαμε ψυχροτερες συνθηκες), αλλά και οπως ξερουμε ομως και απο διάφορες παλαιοκλιματικες μεθοδους με πολυ καλη ακριβεια, οτι η τελευταια μεσοπαγετωνικη περιοδος που διανυουμε τωρα αρχισε περιπου απο 11700 χρόνια πριν και η προτελευταια μεσοπαγετωνικη περιοδος ειχε πικ θερμοκρασιων περιπου 124 με 125 χιλιαδες χρόνια πριν(με περιπου παρομοιες θερμοκρασιες με αυτες του σημερα ή λιγο πιο πανω) και σχεδον τελειωσε και αρχισαμε να μπαινουμε σε παγετωνικη περιοδο καπου 120 χιλιαδες χρόνια πριν οπότε και οι θερμοκρασιες επεσαν αισθητα(1 °C εως και 6 °C πιο κατω απο τις μεσες θερμορκασιες της προ-βιομηχανικης περιοδου), ενω στην μεσοπαγετωνικη περιοδο που διανυουμε τωρα, η θερμοτερη περιοδος, εκτός απο τα τελευταια 30-40 χρόνια βεβαια, ηταν περιπου 6500 χρόνια πισω με θερμοκρασιες γυρω στους +0.5 °C με +0.7 °C παραπανω απο τα επιπεδα της προ-βιομηχανικης περιοδου, αρα και τουλαχιστον 0.6 °C με 0.8 °C ψυχροτερα απο αυτα που διανυουμε τωρα, οπότε και μπορουμε να πουμε με πολυ καλη σιγουρια, οτι οι μεσες θερμοκρασιες που ειχαμε προχθες παγκοσμιως, ηταν οι μεγαλυτερες των τελευταιων 120 χιλιαδων ετων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγκοσμιως αυτες τις μερες εχουμε παρα πολυ θερμες(για τα δεδομενα τους) αεριες μαζες σε Μεσογειο, βορειοδυτικη Αφρικη(θα επηρεασει και εμας, αφου θα δεχτουμε μερος των αεριων μαζων τους την επομενη εβδομαδα), Φινοσκανδιναβια, Μεση Ανατολη, Κινα και Μογγολια, αλλά και σε πολλες αλλες χωρες, με εντυπωσιακα ρεκορ να καταρριπτονται(πανω απο 4600 θερμα το τελευταιο 4ημερο), προχθες ειχαμε σε Τουρκια +48.5 °C(+49.1 °C το απολυτο ρεκορ Τουρκιας), σε Κινα ειχαμε +42.2 °C στα 1900 μέτρα υψομετρο και +37.6 °C στα 2400 μέτρα υψομετρο(παντα μιλαμε για αξιοπιστους σταθμους), και +48.0 °C σε εναν σταθμο στην ΒΔ Κινα, στην Ισλανδια ειχαμε +29.5 °C χθες και πλησιασαμε το ρεκορ υψηλοτερης θερμοκρασιας τους που ειναι +30.5 °C απο το 1939, το 5ο πιο παλιο σε Ευρωπη**, με ενα αλλο 28ρι εκει, και +27.8ρι επισης σε μια τρομερα θερμή μερα οπου σημειωθηκαν και +26 °C στα 500 μέτρα της, ενω στο Ιρακ σημειωθηκε ελαχιστη θερμοκρασια +38.3 °C που ειναι απο τις 10 υψηλοτερες ελαχιστες θερμοκρασιες ολων των εποχων με εξαιρεση το Ομαν που ειναι απιαστο σε αυτο(εχει και το απολυτο ρεκορ ελαχιστης θερμοκρασιας παγκοσμιως με +42.6 °C 25 Ιουνιου 2018), ενω στην Μογγολια στα 1310 μέτρα σημειωθηκαν θερμοκρασιες +28.0 °C, ρεκορ ολων των εποχων για πανω απο 1200 μέτρα για εκει.
Εντυπωσιακο και οτι ο Ιουνιος 2025 βγηκε με το 27 % των επιφανειων(τα 30 πρωτα εκατοστα βασικα) των νερων των θαλασσων και ωκεανων παγκοσμιως να ειναι θερμοκρασιακα πανω απο το 90 % των πιο θερμων ημερων της κλιματολογιας του!
Ενω σε βορεια Αγγλια σε περιοχη 5 εκατομμυριων κατοικων εδω και λιγες μερες εχουν μπει μέτρα για σπαταλη νερου και απαγορευσεις ποτισματος με λαστιχο κηπων αλλά και πλυσιμο αμαξιου, το ιδιο και σε ΝΑ Αγγλια σε περιοχη 1.5 εκατομμυριου παρομοια μετρα απο την Παρασκευη αποφασιστηκαν. Τελειωνουν τα αποθεματα και εκει.
Part 2/4
Ενω σε άλλα νεα, ο Τραμπ εκτός απο ολα τα τραγικα που εχει κανει για μετεωρολογια και κλιματολογια ως τωρα, με αμετρητα τμηματα(και πολυ σημαντικα για μετεωρολογια και κλιματολογια) του ΝΟΑΑ και ΝΑΣΑ που εχουν κλεισει πλεον και εχουν απαγορευτει να βγαινουν εκθεσεις για το κλιμα, εχουν κλεισει απιστευτα σημαντικες υπηρεσιες που δινανε δεδομενα χιονοκαλυψης, παγοκαλυψης, θερμοκρασιων θαλασσων, παγκοσμιως, εκλεισε το climate.gov κλπ κλπ κλπ, θα κλεισουν τελη Ιουλη την δορυφορικη προσβαση δεδομενων στο nsidc που βλεπαμε την παγοκαλυψη σε Αρκτικη και Ανταρκτικη, αλλά οπως φαινεται κινδυνευει πλεον να κλεισει και η ναυαρχιδα παρατηρησης των συγκεντρωσεων CO2, το παρατηρητηριο Μαουνα Λοα στην Χαβαη που ειναι το μακροβιοτερο και παρεχει τα πιο αξιοπιστα αρχεια συγκεντρωσης CO2 της ατμοσφαιρας παγκοσμιως.
ΑπάντησηΔιαγραφή**Μιας που αναφερθηκα για θερμοκρασιακο ρεκορ υψηλοτερης θερμοκρασιας ολων των εποχων για Ισλανδια οτι ηταν το 1939, να αναφερω για την Ευρωπη το πότε ηταν.
Αρχικα να πω οτι παγκοσμιως τα εθνικα θερμα ρεκορ(απο επισημους σταθμους εθνικων μετεωρολογικων υπηρεσιων και με μεγαλη χρονοσειρα 30+ ετων και πανω) ειναι αυτη τη στιγμη στις περιοδους:
1850-1989 → 100 ρεκορ
1990-1999 → 30 ρεκορ
2000-2009 → 41 ρεκορ
2010-2023 → 139 ρεκορ
Δηλαδη απο το 1850 εως 1999 σε 150 χρόνια εχουμε 130 εθνικα θερμα ρεκορ.
Και απο 2000 εως 2025 σε 26 χρόνια εχουμε 180 εθνικα θερμα ρεκορ.
Ενω ρεκορ ολων των εποχων σταθμου που εσπασαν καθε ετος, απο επισημους μετεωρολογικους σταθμους της καθε χωρας με χρονοσειρά τουλαχιστον 30 ετων, και για αξιοπιστες και επιβεβαιωμενες μετρησεις και ρεκορ:
Απο το 2003 ως και το 2025 ως 31 Μαιου, εχουν σπασει 8269 θερμα ρεκορ και 561 ψυχρα ρεκορ.
Καθε χρονο ανα μεσο όρο σπανε δηλαδη 360 θερμα ρεκορ και 24 ψυχρα.
Part 3/4
Ενω για καθε χωρα της Ευρωπης(συν την Τουρκια, που σωστο ειναι το +49.1 °C του Ιουλιου 2021 και οχι το +49.5 °C τον Αυγουστο του 2023 που ειναι παντελως λαθος) για ποιο ετος σημειωθηκε το ρεκορ υψηλοτερης θερμοκρασιας της:
ΑπάντησηΔιαγραφή2024: Μονακο
2023: Αλβανια, Αζορες, Βατικανο
2022: Ηνωμενο Βασιλειο, Αγγλια, Ουαλια
2021: Ιταλια, Τουρκια, Βορεια Ιρλανδια
2019: Ανδορρα, Βελγιο, Γαλλια, Γερμανια, Λουξεμβουργο, Ολλανδια, Νορβηγια
2017: Σαν Μαρινο
2015: Ελβετια
2014: Λετονια
2013: Αυστρια, Σλοβενια
2012: Τσεχια, Μολδαβια, Μαυροβουνιο
2010: Λευκορωσια, Φινλανδια, Ρωσια(Ευρωπαικη), Ουκρανια
2007: Βοσνια και Ερζεγοβινη, Ουγγαρια, Κοσοβο, Μαυροβουνιο, Σκόπια, Σερβια, Σλοβακια, Ευρωπαικη Τουρκια
2003: Νησια Φεροε, Λιχνενσταϊν, Πορτογαλια, Σκωτια
-----------------------------
1999: Μαλτα
1995: Ισπανια
1994: Λιθουανια, Ισπανια
1992: Εστονια
-----------------------------
1981: Κροατια
1977: Ελλαδα
1975: Δανια
1970: Νορβηγια
1951: Ρουμανια
1947: Σουηδια
1939: Ισλανδια
1933: Σουηδια
1921: Πολωνια
1916: Βουλγαρια
-----------------------------
1887: Ιρλανδια
Ετσι απο τις 57 καταγραφες χωρων υψηλοτερης θερμοκρασιας ολων των εποχων, οι 41 εγιναν απο το 2003 και μετα, ενω οι 11 απο το 1990 και πριν.
Part 4/4
Ξεχασα να βαλω και τις μεγαλυτερες θερμοκρασιες για καθε χωρα για την Ευρωπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις αξιοπιστες παντα μλαμε οχι τις επισημες, καθως υπαρχουν και επισημες που ειναι παντελως λαθος ή απλως λαθος. Πχ το +45.3 °C της Αλβανιας, το +46.2 °C της Βοσνιας και Ερζεγοβινης, το +48.0 °C της Ελλαδας του Τατοϊου, κλπ κλπ, ολα ειναι λαθος.
https://i.ibb.co/sdZvywc4/Europe-Max-T20230050465.png
Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστούμε πολύ όσους αναλύουν επιστημονικά τα δεδομένα και μαθαίνουμε λίγα πράγματα για τον καιρό όπως πρέπει και όχι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν μερικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤ' Αϊ λιος γυρνάει ο καιρός αλλιώς, λένε εδώ στη Ήπειρο, με την παλιά κανονικότητα, τώρα με την καινούργια καλό Σεπτέμβριο.
Και λίγο να ευθυμήσουμε ρε παιδιά. Η αιτία του επικείμενου καύσωνα είναι οι μετανάστες από Β. Αφρική. Με το θερμικό τους φορτίο παρασύρουν θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι μακροσκελείς αναρτήσεις. Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Σε θερμοπυρηνικό κλοιό η Ελλάδα από τις επόμενες ώρες"
ΑπάντησηΔιαγραφήΉθελα να ήξερα που τα βρίσκουν...