Κίτρινη κάρτα!

α) Με τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής διημέρου και τριημέρου χάνονται τα αίτια των αιφνίδιων πλημμυρών. Οι εντάσεις δεκαλέπτου, εικοσαλέπτου και οι ωριαίες εντάσεις είναι τα βασικά «κλειδιά».  

β) Οι συγκρίσεις κακοκαιριών εντυπωσιάζουν, αλλά δεν προάγουν τη μετεωρολογική γνώση. Το κοινό που εγώ βλέπω στις περιπτώσεις του Ντάνιελ, της Βαλένθια, της Ρόδου, της Λήμνου κ.λπ. είναι μια γειτονική τεράστια δεξαμενή θερμότητας και υγρασίας.

γ)  Οι ανακοινώσεις περί νέας κακοκαιρίας εντός της εβδομάδας, συγκρίσιμης με τον Bora, γίνονται από μετεωρολόγους -εντός ή εκτός εισαγωγικών- που είτε θέλουν να εντυπωσιάσουν είτε δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τον πιο βασικό χάρτη της μετεωρολογίας, τον χάρτη των 500 hPa! 

Η τελευταία ηπιότερη φάση της κακοκαιρίας

Από το κεντρο της Θεσσαλονίκης. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο και τραβήχτηκε από τον αδελφό του. Ευχαριστούμε αμφότερους.


Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκάλεσε την κακοκαιρία του τελευταίου τριημέρου, κινείται αργά προς τα Δωδεκάνησα, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την περιοχή της Κύπρου. Με αυτές τις συνθήκες, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες, με τις οποίες θα αρχίσει το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ σχεδόν παντού θα σταματήσουν. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.