ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Δημήτρης Ζιακόπουλος, μαθηματικός-μετεωρολόγος

   Με τον καιρό και τη Μετεωρολογία ασχολούμαι από μικρό παιδί και ήμουν πολύ τυχερός που το χόμπυ μου έγινε και δουλειά μου. Ήμουν ακόμα τυχερός γιατί στην ΕΜΥ είχα σπουδαίους δασκάλους που μου έμαθαν Μετεωρολογία και γιατί βρέθηκα στην Υπηρεσία σε εποχές ένδοξες που η επιχειρησιακή Μετεωρολογία έβγαινε από την ανυποληψία χάρη στην αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Τη δεκαετία του 1980 τα άλματα στη βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων ήταν εντυπωσιακά. Στη μνήμη μου έχει χαραχθεί ανεξίτηλα μια Δευτέρα του Γενάρη με ήλιο και θερμοκρασία 22 βαθμών που βγάλαμε έκτακτη ανακοίνωση για χιόνια στην Αττική μετά από τρεις μέρες. Λίγοι μας πίστεψαν, αλλά όλοι το πρωί της Πέμπτης έτριβαν τα μάτια τους βλέποντας την Αθήνα ντυμένη στα λευκά.
   Τα χρόνια πέρασαν με σκληρή δουλειά στην ΕΜΥ, στην ΕΡΤ και στο σπίτι, αλλά και με τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν ασχολείται με πράγματα που αγαπάει. Αυτή  η χαρά είναι εκείνη που σε κάνει να ξεχνάς το χρόνο και την κούραση. Όταν οι προγνώσεις μας επαληθεύονταν, χαιρόμουν σαν μικρό παιδί, αλλά όταν αποτύγχαναν, η στενοχώρια  ήταν πολύ μεγάλη. Αυτή ήταν η αιτία που σχεδόν έχασα τις ιδιαίτερες συμπάθειες που είχα για ορισμένα καιρικά φαινόμενα. Το χιόνι, τη βροχή και τον ήλιο τα λάτρευα όταν είχαν προβλεφτεί και έρχονταν στην ώρα τους, αλλά σχεδόν τα μισούσα όταν έρχονταν απρόβλεπτα. Είναι μια επαγγελματική διαστροφή από την οποία δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμη να απαλλαγώ.
     Η αναγνώριση της δουλειάς μου ήλθε νωρίς και η Υπηρεσία μού ανέθεσε πολλά και υψηλά καθήκοντα. Όμως, από όλους τους τίτλους που μου έχουν δοθεί ένας μόνο με συγκινεί πραγματικά. Είναι ο τίτλος του δασκάλου που μου έδωσαν οι επαγγελματίες Μετεωρολόγοι της ΕΜΥ και οι ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα. Ο τίτλος αυτός θα με ακολουθεί πάντα και θα μου θυμίζει κάθε λεπτό ότι δεν μπορώ να διαψεύσω ούτε τους Μετεωρολόγους ούτε τους απλούς ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά μου και με εμπιστεύονται. Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχω φύγει, αλλά δεν μπορώ ποτέ να αποχωριστώ τον καιρό και τη Μετεωρολογία. Αυτός είναι ο λόγος που από αυτό εδώ το βήμα καθημερινά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω εδώ και δεκαετίες: πρόγνωση του καιρού και αναφορές σε θέματα Μετεωρολογίας για αυτούς που αγαπούν τον καιρό και για εκείνους που η δουλειά ή η διασκέδαση εξαρτάται από αυτόν.
       Ένα μεγάλο μέρος της μετεωρολογικής γνώσης παρουσιάζεται με απλό και κατανοητό τρόπο στα βιβλία: ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι «Η γνώση», Τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση» και Τόμος ΙΙΙ  «Ο έλεγχος». Περισσότερο εξειδικευμένο είναι το βιβλίο με τον τίτλο Το Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου-Προγνώστη που γράψαμε με τη συνάδελφο Βιβιάνα Φραγκούλη και εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην ΕΜΥ. Χαίρομαι γιατί με τα βιβλία μου κάποιοι συμπατριώτες μας και κυρίως τα νέα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν το συναρπαστικό κόσμο του καιρού και του κλίματος και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τα αγοράζουν.


Broadcast Meteorologist Award 2013


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Εταιρείας Dominique Marbouty απονέμει στον Δημήτρη Ζιακόπουλο το βραβείο “Broadcast Meteorologist Award 2013"


Φωτογραφικό υλικό


           Η Νέα ΓενιάΝικολέτα Δ. Ζιακοπούλου, φυσικός-μετεωρολόγος

Η συνέντευξη που ακολουθεί δόθηκε στο Eviaweather.blogspot.com την άνοιξη του 2012.
Ερώτηση: Ο πατέρας σας, σας βοήθησε ως έμπειρος του χώρου στα πρώτα σας βήματα;
Απάντηση: Ως έμπειρος και ολοκληρωμένος επιστήμονας που εμφυσά σε έναν νεότερο τη γνώση, τα μυστικά και τις αγωνίες της επιστήμης, αλλά και ως γονιός που στέκεται δίπλα στο παιδί του σε κάθε του προσπάθεια, ο πατέρας μου με βοηθά και με στηρίζει αμέριστα. Η πιο ουσιαστική του όμως συμβολή είναι ότι αποτελώντας πάντα πρότυπο για εμένα υπήρξε και συνεχίζει να είναι το πιο ισχυρό κίνητρο στη ζωή μου σε κάθε προσπάθεια προόδου μου επιστημονικής και μη.
Ερώτηση: Πότε και πώς  πήρατε την απόφαση να γίνετε μετεωρολόγος, επηρεαστήκατε από το περιβάλλον σας σε αυτή την απόφαση;
 Απάντηση: Όταν για ένα μικρό παιδί σε κάθε του ταξίδι με το αυτοκίνητο το παιχνίδι του είναι να βρίσκει τα ονόματα των νεφών και όταν στο καράβι όλη η οικογένεια μετρά «προβατάκια» στη θάλασσα και βγάζει τα μποφόρ, τότε νομίζω ότι την απόφαση να γίνω μετεωρολόγος δεν την πήρα ποτέ. Την είχα πάντα μέσα μου.
Ερώτηση: Πώς βρεθήκατε στην τηλεόραση (και ειδικότερα του ΣΚΑΙ), και ποιοι είναι οι “τηλεοπτικοί” σας στόχοι για το μέλλον;
 Απάντηση: Με τη συμπαράσταση της κας Χριστίνας Σούζη, την οποία ευχαριστώ ιδιαιτέρως, αρκετά δοκιμαστικά καθώς και την εμπιστοσύνη του ΣΚΑΙ ξεκίνησα ως μετεωρολόγος στο χώρο της τηλεόρασης, προχωρώντας παράλληλα το διδακτορικό μου και έχοντας πάντα κατά νου ότι τα στερεότυπα που θέλουν μια νέα κοπέλα που λέει τον καιρό να χαριεντίζεται με το χάρτη οφείλουμε να βοηθήσουμε και εμείς να σπάσουν. Ο μόνος μου στόχος λοιπόν για το μέλλον είναι να προσπαθώ συνεχώς να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του καθενός που ζητά να ενημερωθεί για τον καιρό και να βελτιώνομαι στην κατεύθυνση αυτή.
Ερώτηση: Σαν νέα στο χώρο, πιστεύετε ότι το επάγγελμα στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως θα έχει μέλλον ή σύντομα ο ρόλος του μετεωρολόγου θα περιοριστεί και την δουλεία του θα την “πάρουν” οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές;
Απάντηση: Σε μια εποχή που τεχνολογικά σχεδόν τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο θεωρώ ότι η ουσιαστική επιτυχία και η εξέλιξη σε οποιαδήποτε επιστήμη είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο χειμώνας που μας πέρασε αποτέλεσε τρανό παράδειγμα «ξεγυμνώματος» των μοντέλων και για μένα αφήνει ως παρακαταθήκη την ανάγκη ξεχωριστού, προσωπικού στίγματος του κάθε μετεωρολόγου, πράγμα βεβαίως δύσκολο και με ρίσκο που ωστόσο μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο μέσω της διαρκούς μελέτης, της παρατήρησης και της εγρήγορσης.
Ερώτηση: Τί προτείνετε στους φίλους της μετεωρολογίας όσον αφορά την ερμηνεία των μοντέλων και από ποιά αντλείτε πληροφορίες;
Απάντηση: Σε σύνδεση και με τα προηγούμενα θεωρώ ότι κανένα μοντέλο δεν είναι τέλειο και επιπλέον ότι κάθε επιτυχημένη πρόγνωση εμπεριέχει τελικά το προσωπικό στοιχείο και τη μοναδική «ματιά» του κάθε προγνώστη. Ωστόσο τα εργαλεία μας είναι αυτά και παρά τις αδυναμίες τους έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της σύγχρονης μετεωρολογίας. Προσωπικά πριν βγάλω μια πρόγνωση μελετώ όλα τα μοντέλα, φιλτράροντας τις πληροφορίες ανάλογα με το βαθμό εμπιστοσύνης στο καθένα. Νομίζω πάντως ότι το ευρωπαϊκό, παρά τις φετινές αστοχίες του, αποτελεί τουλάχιστον για εμένα τον πιο αξιόπιστο οδηγό.