Προηγείται η άνοδος των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας και ακολουθεί η άνοδος των ελάχιστων τιμών της

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η περιοχή μας θα αρχίσει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξασθένηση των βόρειων ανέμων σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα, δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (18/2), με τη βαθμιαία επικράτηση ΝΔ ανέμων, θα ανέβουν και οι ελάχιστες τιμές της και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στις προσήνεμες περιοχές (Δ-ΒΔ Ελλάδα και Α. Αιγαίο). Την Κυριακή (19/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Στη ΒΔ Ελλάδα οι βροχές θα είναι ισχυρές και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι ΝΔ άνεμοι θα φθάσουν στα πελάγη τα 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα (20/2) αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα ΒΔ με ταυτόχρονη στροφή των ανέμων σε ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση.  

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς.


20 σχόλια:

  1. Παρηγοριά μεγάλη είναι για κάθε πορωμένο χειμωνολάτρη οι μονοψήφιες ελάχιστες, ιδιαίτερα όταν έρχεται ο καιρός που η άνοιξη αρχίζει να δείχνει τις απειλητικές διαθέσεις της. Και είναι ωραία η αίσθηση, όταν σε τσουρουφλίζει ο φλεβαριάτικος και μαρτιάτικος ήλιος, να ξέρεις οτι αποβραδύς θα πέσει ψύχρα, και το πρωί ξημερώματα το κρύο θα τσιμπάει γλυκά το πρόσωπό σου.
    Τι γράφω πάλι ο άρρωστος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε Γιώργο από την άλλη εβδομάδα θα τραγουδάμε όλοι μαζί οι χιονόφιλοι ένα τραγούδι από το Αλγέρι τραγούδι του καμηλιέρη, σε ένα γλυκό αφρικάνικο σκοπό. Φαίνεται η Βόρεια Αφρική να παίρνει το πάνω χέρι, προς το παρών. Όμως το παρήγορο είναι ότι και το ιστορικό 1987 είχαν προηγηθεί θερμές εισβολές κατά τον Φλεβάρη, και έπειτα ακολούθησε ο χιονιάς. Θέλω να κάνω αυτό τον συνειρμό, για να δώσω κάποιες ελπίδες στους απογοητευμένους χιονόφιλούς του λεκανοπεδίου στους οποίους ανήκω και εγώ, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!!

      με εκτίμηση

      Τόλης Δημήτριος

      Διαγραφή
  2. Πάντως αν δεν κάνω λάθος μετά τισ 25 οντωσ κάτι φαίνεται χωριά να είναι φυσικά σίγουρο τίποτα.εχω λάθος? Μακάρι να έχω δίκιο.χρηστοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τερμάτισες, Γιώργο. Να τις βράσω τις μονοψήφιες. Αν είναι να κάνει κάτι καλο, είναι ευπρόσδεκτο (που με όση καλή διάθεση κ να το δει κανεις, δεν φαίνεται κάτι ορατό). Διαφορετικά ας ερθει η άνοιξη να τελειώνουν οι προσδοκίες ημών των χιονόφιλων και του χρόνου πάλι με υγεία.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο έχω ξαναγράψει και παλιότερα, δεν είσαι (ευτυχώς) σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας. Εγώ πάλι....

      Διαγραφή
    2. Μπα, μην το λες. Απλώς χρόνια το έκρυβα για να μη θεωρηθώ γραφικός στον περίγυρο. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως, μετά χαράς είδα ότι υπήρχαν κι άλλοι ομοιοπαθείς, οπότε άρχισα να βγαίνω από το καβούκι μου...
      Να, π.χ. χθες καθόμουν και χάζευα τις διατάξεις του Μαρτίου του 1987 και πέραν της συγκίνησης που ένιωσα λες και ήταν διάταξη της επόμενης εβδομάδος, άρχισα να κάνω στο μυαλό μου. Δε μου βγαίναν τα κουκιά όμως. Παρεμπιπτόντως, χάζευα την 31/12/1991 που έδωσε 40 πόντους στα βόρεια προάστια και έβλεπα τη διάταξή και μου φαίνεται απίστευτο πως χιόνισε εκείνη τη νύχτα. Σε 10 ώρες έβαλε 40 πόντους με την ψυχρή εισβολή στην... Τουρκία Αντίστοιχες διατάξεις των τελευταίων ετών δε δίνουν τίποτα ή δίνουν ψίχουλα.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
  4. Τελείωσε ο βαρύς χειμώνας για φέτος! Και να χαλάσει μετά τις 25 θα ναι για λίγο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θεμα ειναι οτι σιγουρα ο φεβρουαριος εμφανιζει ενα πιο ηπιο προσωπο απο τον προηγουμενο μηνα και με περισσοτερη ηλιοφανεια,να δουμε αν μετα τις 25 υπαρξει καποιο απο τα τελευταια ξεσπασματα του χειμωνα η οχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Σαββατοκυριακο παντως εχει πιο πολυ ενδιαφερων ο καιρος κυριος για ταΒΔ παρα αυτης της εβδομαδας που περναει...και ας ανεβουν και οι ελαχιστες.Ευτυχως δηλαδη που φευγει αυτος ξενεροτος τζαμπα κρυος καιρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έρχεται έτσι γρήγορα η Άνοιξη στην Ελλάδα, ιδίως εφέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λάτρης του χιονιού κι εγώ, δεν με χαλάει να μην βγω αληθινός, αλλά θεωρώ πώς ό,τι ήταν να δούμε φέτος στην Αθήνα, το είδαμε. Η υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα ίσως έχει εκπλήξεις στο 90'. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι λίγο παραπάνω εδώ στην πρωτεύουσα, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει λένε.
    Τώρα αν είναι να πέσει κάποια αποχαιρετιστήρια νιφάδα μέχρι τις 10 Μάρτη, έτσι για φινάλε, ευπρόσδεκτη. Ε από κει και μετά, όλοι μας κατα βάθος θέλουμε την Άνοιξη πλέον, όσο χιονόφιλοι και να είμαστε.

    Υ.Γ. Αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται 9 χρόνια από τον χιονιά του 2008. Ας έχουμε την υγειά μας πρώτα και ίσως δεν είναι μακριά ο χειμώνας που θα φέρει ξανά έναν τέτοιο, βαρέων βαρών λευκό επισκέπτη.
    Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους.

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ημέρα μεγαλώνει και κατά την γνώμη μου οι προϋποθέσεις για χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο αλλάζουν. Π.χ για μένα δεν φτάνει το πολυπόθητο -8 στα 850 η μια ψιλοκαλή υποστήριξη. Θέλει δυνατούς αυλώνες συνοδεία δυναμικού αιτίου (1000αρι) που θα κατεβαίνουν από βορειοανατολικά και η πύλη εισόδου θα είναι η Θράκη. Αυτές είναι οι διατάξεις που ευνοούν την αττική. Αυτός είναι ο καιρός της. Οχι αυλώνες που σκάβουν ιόνιο και στην αρχή τρώμε τον θερμό τομέα. Κλάφτα έτσι... Δείτε στα μοντέλα στις ζώνες των 12:00 και 19:00 πως ψοφάνε οι θερμοκρασίες στο ύψος των 850hpa. Πόσο δε τον μάρτη... Ο ήλιος πλέον έχει το πάνω χέρι δυστυχώς...... Το 1987 είχε κατέβει θεική διάταξη. Δεν γίνονται κάθε μέρα τέτοια. Η κεντροβόρεια χώρα σαφώς και μπορεί να ελπίζει (κάτι αχνοφαίνεται εδω και 2-3 μέρες). Η αττική προσωπική άποψη πολύ δύσκολα θα δει χιονιά στα πεδινά της. Κάθε φορά που το ημερολόγιο δείχνει μετά τις 15 Φλεβάρη με πιάνει θλίψη.. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, οι χάρτες αρχείου του 1987 προξενούν δέος! Και όπως λες, αυτά δεν γίνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Συμπληρώνουμε πάντως ήδη 30 χρόνια (αναμένω ένα ωραίο επετειακό αφιέρωμα από τον κ.Ζιακόπουλο), οπότε, με βάση τη στατιστική (την αγαπημένη του Χρήστου), οι πιθανότητες για κάτι ανάλογο αυξάνονται. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν είμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες για τέτοια ακραία φαινόμενα σε περίοδο εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Αλλά, όπως είναι γνωστό, οι επιδράσεις της υπερθέρμανσης στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών δεν μπορούν για την ώρα να εξακριβωθούν, οπότε, όταν κάνουμε εκτιμήσεις της πορείας του καιρού και των ακραίων φαινομένων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν επιπλέον σημαντικότατο παράγοντα αβεβαιότητας.

      Διαγραφή
    2. Καλά οι χάρτες του 1987, επειδή τους χάζευα χθες το βράδυ, δεν υπάρχουν. Εκεί που λες τελειώνει το πράγμα, τσουπ να σου ξανά χαμηλό εκεί που πρέπει και ξανά μανα κλπ. Και φέτος (όπως και το 2011-2012, μην ξεχνιόμαστε, επίσης ψυχρότατος χειμώνας με ξηρές εισβολές) παλεύουμε να βρούμε ένα υποτυπώδες χαμηλό για μία ολιγόωρη αξιοπρεπή χιονόπτωση.
      Πάντως, Αλέξανδρε, μην κοιτάς που φέτος ο Φεβρουάριος έχει πάει στράφι. Πολύ καλά χιόνια έχουνε πέσει και στο 2ο μισό του μήνα στην Αττική, σίγουρα σαφώς καλύτερα από το Δεκέμβριο. Ακόμα και ο Μάρτης δε νομίζω ότι υπολείπεται του Δεκεμβρίου για την Αττική πάντα μιλώντας. Βέβαια, αναμφισβήτητα ο Μάρτιος έχει το μειονέκτημα της μεγάλης ημέρας και της περισσότερης ακτινοβολίας. Άμα θέλει όμως τουλάχιστον στο πρώτο μισό του μια χαρά χειμωνιάτικος μήνας είναι.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
  10. Θυμάμαι μια παλαιότερη δήλωση του κ. Ζιακοπουλου να λέει οτι στην Αθηνα χιονίζει απο διαταραχές που ξεκινούν απο την Ουκρανία.Επειδη δεν γνωρίζω απο χάρτες με hpa και αυλωνες σας λέω να κοιτάζετε προς Ουκρανία φίλοι της Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργο,μπορείς να μας δώσεις τα στοιχεία του αρχείου για το Μάρτιο του 1987;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχεία με χάρτες βρίσκουμε στο Meteociel ( http://meteo-fr.net/modeles/archives/archives.php ) στο Wetterzentrale ( http://www.wetterzentrale.de/de/reanalysis.php?map=1&model=noaa&var=1 ) και στο wetter3.de ( http://www2.wetter3.de/Archiv/ ). Προσωπικά προτιμώ τους χάρτες του Wetter3.de γιά την ποικιλία των παραμέτρων που παρουσιάζονται. Αλλά πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσεις το Adblock, η άλλο ανάλογο πρόγραμμα για μπλοκάρισμα των διαφημίσεων.

      Διαγραφή