Χειμώνα, αφού δεν χιονίζεις και δεν βρέχεις όπως πρέπει, σήκω και φύγε να ’ρθει η άνοιξη

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα ισχυρών ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα είναι αρκετά ψυχρό με παγετό νωρίς το πρωί στη Β-ΒΔ Ελλάδα και χαμηλές τιμές της αισθητής θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και νότια λόγω των βοριάδων. Την Τετάρτη (15/2) προβλέπεται βελτίωση του καιρού, καθώς θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και θα ανέβουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Την Πέμπτη (16/2), με το πέρασμα μιας ατμοσφαιρικής μικροδιαταραχής που θα κινηθεί από βορρά προς νότο, αναμένεται ενίσχυση των βοριάδων στα ανατολικά, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη. Από την Παρασκευή (17/2) και από τα δυτικά οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε Δ-ΝΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους.   

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (νότια πεδινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου το πρωί κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.


25 σχόλια:

  1. Πιο εύστοχος τίτλος δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Θα προσέθετα όμως ότι αν ο χειμώνας θέλει να κάνει μια τελευταία επίσκεψη είναι ευπρόσδεκτος. Όχι όμως ξεπέτα για τους τύπους σαν κάτι ανίψια που πάνε στον υπέργηρο θείο με το ζόρι 10 λεπτά. Επίσκεψη κανονική, επίσημη, με τα καλούδια του φορτωμένος, σαν σωστός μουσαφιρέος. Αν είναι έτσι, ας είναι κι αρμένικη η επίσκεψη. Θα τον καλοδεχτούμε και θα του συγχωρέσουμε όλες του τις προδοσίες. Διαφορετίκά, στο καλό για φέτος, να κάνει την αυτοκριτική του και να επιστρέψει μετανιωμένος (στα 4 που έλεγε και ένας τεράστιος πολιτικός ηγέτης κάποτε) για να μας δώσει ό,τι χρωστάει. Έτσι κι αλλιώς, ό,τι και να έχει κάνει στο παρελθόν κάθε φορά που επιστρέφει τον περιμένουμε με ανυπομονησία. Του δίνουμε συγχωροχάρτι κ περιμένουμε να μας
    έχει αλλάξει αυτή τη φορά και να μας δείξει το αληθινό του πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε παιδια τι παραπάνω να δώσει δηλαδή ο φετινός χειμώνας; εβρεξε,χιονισε, εκανε ολικό παγετό, στην Ελλάδα ζούμε όχι στην Ανταρκτική...

      Διαγραφή
  2. Ρε παιδιά,επειδή έχει μόλις 2 χρόνια που άρχισα να ασχολούμαι εντατικά με τον καιρό και το κλίμα θα ήθελα να ρωτήσω τον Γιώργο και όποιον άλλο ξέρει,αν στη χώρα μας ήταν συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια η ΒΔ κυκλοφορία με χαμηλά τα οποία ερχόντουσαν από ΒΔ Ευρώπη και αν έφερναν χιονοκακοκαιρίες!Ρωτώ επειδή θυμάμαι να ακούω από μεγαλύτερους: "χιονίζει σήμερα στη Γερμανία σε λίγες μέρες η κακοκαιρία θα φτάσει και σε εμάς!",ενώ από τότε που άρχισα να παρακολουθώ καθημερινά προγνωστικούς χάρτες (GFS κτλ),δηλαδή απο το φθινόπωρο του 2014 βλέπω συνεχώς 2-3 συγκεκριμένα πράγματα.Δηλαδή έναν αντικυκλώνα να ξεκινά από την Αφρική και να φτάνει μέχρι τη Σκανδιναβία όπως γίνεται και τώρα,τον Σιβηρικό ο οποίος μας έκανε τη χάρη μόνο φέτος,και κανά χαμηλό της πλάκας να σχηματίζεται μεταξύ Σικελίας και αφρικής. Δεν έχω δει ποτέ μέχρι τώρα ούτε ψυχρές καταβάσεις ούτε χιονοχαμηλά ή έστω βροχοχαμηλά που να έχουν προέλευση από ΒΔ Ευρώπη!Μου φαίνεται παράξενο να είναι τόσο φτωχή η καιρική ποικιλία της Ευρώπης και βλέποντας καθημερινά τα χιονοχαμηλά να κάνουν παρέλαση στις ΒΑ ΗΠΑ "κλαίω που δεν ζω στην Αμερική".Είναι όντως έτσι ή κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια;
    Δώστε τα φώτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ετσι ειναι ωπος τα λες...!Τα ειπες πολυ σωστα!Και ατην την κατασταση την χαιροντε στην Κρητη(ορεινα)στις ερημους στην Συρια κ.λ.π.κι ας μη το κραταει το χιονι κατω για μερες.Ειχα πει σε προυγουμενο σχολιο οτι η δεκαετιες 80και90εχουν περασει δυστηχως ανεπιστρεπτοι και πιο πολυ απο τη β.Ιταλια και βδκοτερα.Οσο για τα φωτα αντηκειμενικα πραγματα μονο αυτοι που δεν κοιταζουν μονο στην αυλη τους θα σου δωσουν.

      Διαγραφή
    2. Άκουσα από μετεωρολόγο πριν λίγα χρόνια ότι έχει μειωθεί η κυκλογενεση στον κόλπο της γενοβας.η δίκη μου άποψη είναι πως δεν εμφανίζεται συχνά ο συνδυασμός χαμηλού από την Μεσόγειο και αντικυκλώνα στα βόρεια Βαλκάνια που συνήθως δίνει πολύ υετο και σε μορφή χιονιού.τελειως εμπειρικά θεωρώ πως δεν έλαβαν σοβαρές κυκλογενεσεις στην Μεσόγειο που να μας επηρεάσουν.ο χειμώνας που περνάει δεν είναι από τους πιο υετοφορους,τύπου 2005-2006.δεν μιλάω για Αθήνα να τονίσω.ο κ.ζιακοπουλος γνωριζει καλύτερα βέβαια ως προς τα παραπάνω Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Πολύ δύσκολο να απαντηθούν με επάρκεια τα ερωτήματα που θέτεις. Ο δάσκαλος θα σου έλεγε, το έχει άλλωστε δηλώσει κατ΄επανάληψη, οτι η κλιματική αλλαγή, η συρρίκνωση της πολικής παγοκάλυψης, έχουν και θα έχουν σίγουρα επιπτώσεις στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μόνο που - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον - δεν μπορούν αυτές οι επιπτώσεις να προσδιοριστούν και να προβλεφτούν με σαφήνεια. Αυτό πάντως που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η βόρεια μετατόπιση του πολικού μετώπου και συνακόλουθα του πολικού αεροχειμάρρου. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει μιάν εξήγηση για την περιορισμένη εμφάνιση των κυκλογενέσεων στις οποίες αναφέρεσαι.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω και εγω με τον τίτλο που εβαλε σημερα ο δάσκαλος.Παρολο που ειμαι χιονοφιλος και πρεπει να μας διακρίνει η υπομονή δεν βλεπω κατι να γίνεται στο υπολοιπο της σεζόν.Με μεγαλη μου λύπη λεω στο χειμώνα να φύγει.Ξέρω ο Γιώργος και ο Χρήστος εχουν αντιθετη άποψη και θα περιμένουν μεχρι το τέλος του Μαρτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εμείς θα περιμένουμε! Έχουμε συνηθίσει άλλωστε, ..."περιμένοντας τους βαρβάρους". Εν τω μεταξύ, θα απολαμβάνουμε ακόμα κι αυτό το ξερόκρυο, γιατί δεν είμαστε καθόλου σίγουροι οτι έστω και αυτό θα το έχουμε στα χρόνια που έρχονται.

      Διαγραφή
    2. Και βέβαια θα περιμένουμε γιατί βάσει στατιστικής στα βόρεια πεδινά χιονίζει μέχρι 10 Μαΐου - εγώ προσωπικά το βίωσα με ασθενή χιονόστρωση (κεραμίδια, αυτοκίνητα) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 5 Μαΐου του 199?, - δυστυχώς δεν συγκράτησα το έτος ακριβώς. Οι ζημιές στις καλλιέργειες οπωσδήποτε προξενούνται, αλλά δεν οφείλονται στους χιονόφιλους, ούτε μπορεί κανείς να ξορκίσει το κακό, ούτε βέβαια να το επιφέρει. Ο χειμώνας είναι εδώ και είναι πολύ νωρίς για να ονειρεύεται κάποιος την Άνοιξη.

      Διαγραφή
  4. Εκανε 2,5 μηνες κρυο, χιονιστηκε σχεδον το συνολο της χωρας, καιρος ειναι να οδευουμε προς την Ανοιξη. Οποιοσδηποτε χιονιας πχ τελη Μαρτιου θα ειναι καταστροφικος για τις καλλιεργιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γιώργος Μελανιτης στο βιβλιο του ο καιρός και τα μυστικα του μας λέει οτι σε ποσοστό 50% τα βαρομετρικα έρχονται απο την Δυτική Μεσόγειο(Ισπανια,Ιταλια,Ελλαδα).Η διαδρομή Μεγαλη Βρετανία-Γαλλια-Ελλάδα ειναι σε ποσοστό περίπου 35%.Η τρίτη διαδρομή ειναι απο την Ανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια,τη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο με ποσοστό 15% και τέλος με ποσοστό 5% ειναι η διαδρομή απο την Λιβύη προς την Νότια Ελλάδα.Αν σημερα έγραφε το βιβλιο αυτο σίγουρα θα άλλαζε τα ποσοστά αυτα.Κατά πόσο;Ο κ.Ζιακοπουλος μπορεί να μας το πει.

    * Το βιβλίο το έγραψε το 2005

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη και λοιποί φίλοι, τα ποσοστά που αναφέρει ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Μελανίτης είναι πιθανό να ισχύουν και σήμερα. Το μείζον ζήτημα είναι αν ο αριθμός των χαμηλών που δημιουργούνται ή μπαίνουν στη Μεσόγειο έχει ή όχι ελαττωθεί. Αυτό έχει να κάνει με αλλαγές στη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία που σωστά αανφέρει ο Γιώργος. Απάντηση εύκολη ή πρόχειρη στο ερώτημα αυτό δεν χωράει. Μένουμε στην επίσημη θέση της IPCC που διατυπώθηκε στην αναφορά του 2013:"Σε ότι αφορά τις περιοχές Ευρώπης-Μεσογείου, μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί η ένταση του υετού που προέρχεται από τις μετωπικές υφέσεις και ότι στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται μείωση της συχνότητας εμφάνισης υετού από αυτές τις ατμοσφαιρικές διαταραχές." Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των υφέσεων που θα περνούν από την ανατολική Μεσόγειο θα ελαττωθεί, αλλά όταν οι υφέσεις θα διέρχονται από την περιοχή, θα προκαλούν βροχές μεγαλύτερης έντασης από ότι σήμερα.
      Καλό βράδυ σε όλους τους καιρο-ερωτευμένους...

      Διαγραφή
  6. Εμένα προσωπικά το ποσοστό του 35% για τη προαναφερθείσα πορεία ενός χαμηλού μου μοιάζει φανταστικό για τα σημερινά δεδομένα!Οργανωμένα χιονοχαμηλά με νοτιοανατολική κίνηση συναντά πλέον κανείς μόνο στη Βοστώνη!
    Ιωάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεύτερο χειμερινό "παράπτωμα" κύριε Δημήτρη (εκ του τίτλου), το οποίο σας ξαναβάζει στο ειδικό καιρικό δικαστήριο...σπάσατε την αναστολή από το προηγούμενο, μιας και βρέθηκαν και δικαστές λιακαδόφιλοι....για να δούμε σε αυτό εδώ!!!....

    Κ.Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ κατατοπιστική η απάντηση του φίλου παραπάνω με τα συγκεκριμένα ποσοστά αλλά όπως και στο παραπάνω σχόλιό μου θα εστιάσω στη συναρπαστική για τα τωρινά διαδρομή ενός χαμηλού από τα βόρεια της Αγγλίας έως και την Ελλάδα! Είναι κάτι το οποίο έχουμε να δούμε τουλάχιστον δύο χρόνια ή έτσι νομίζω εγώ;
    Προσωπικά οι κακοκαιρίες που είναι μείγμα του αντικυκλώνα στα Βαλκάνια και ενός ψευτο-χαμηλού στην Αδριατική τύπου Αριάδνη και λοιπών φετινών δεν με συναρπάζουν καθόλου μιας και δεν ευνοούν καθόλου τα πεδινά της Βόρειας χώρας όπως γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια!
    Τελευταία φορά που τα πεδινά της βόρειας Ελλάδας είδαν σοβαρό χιόνι με τη παραπάνω διάταξη ήταν το Φλεβάρη του 2012!
    Αυτό που θα ρωτήσω και πάλι τον Γιώργο ,που ξέρω ότι παρακολουθεί εντατικά τα καιρικά γεγονότα αλλά και όποιον άλλο θυμάται,είναι πότε είχαμε για τελευταία φορά τη συγκεκριμένη πορεία ενός κυκλώνα με χαμηλές πιέσεις από τα ΒΔ της Ευρώπης που να καταλήξει στη ΒΔ χώρα ως ισχυρό χιονοχαμηλό!
    Μια αναδρομή στους χάρτες θα μου έλυνε την απορία αλλά απαιτεί αρκετό χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα χαμηλά έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη όπως εξαφανίστηκε το ζώο πούμα.

      Διαγραφή
    2. Μπορούμε να πούμε πως η Αμερική φυλά ακόμα το κάστρο της.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σας! Οι "ανώνυμοι", γιατί να είναι ανώνυμοι?? Ντρέπονται να αναφερθούν με το όνομά τους? Κατά τα λοιπά, πολύ χρήσιμες κουβέντες εδώ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απλά δεν έχουν προσωπικό λογαριασμό!

      Διαγραφή
    2. Καλό θα ήταν να είχαν όμως. Όχι για λόγους άλλους, παρά μόνο για να μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, δηλαδή μέιλ με τα μηνύματα που γράφονται εδώ μέσα και που καμιά φορά περιέχουν και λινκς (εγώ του΄λάχιστον το κάνω συχνά), που δεν μπορείς να τα ανοίξεις μέσα στο κείμενο της ίδια της σελίδας, έτσι όπως λειτουργεί τεχνικά το μπλογκ του κ.Ζιακόπουλου.

      Διαγραφή
  10. Ένα πολύ καλό χιονοχαμηλο ηταν πριν απο δώδεκα χρόνια το 2005 τον Φεβρουάριο αυτές τις ημερομηνίες.Κατέβηκε απο την Αδριατική και "έπεσε"πανω στη Ήπειρο.Χιόνισε στα Γιάννενα μια συνεχή εβδομάδα(με διαλείμματα)και γυρο στο νομό το χιόνι ξεπερασε το ενα μέτρο.Απο τότε δεν θυμάμαι κατι αλλο αξιόλογο απο Αδριατική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως βλέποντας κανείς τους χάρτες για τη συγκεκριμένη ημερομηνία συναρπάζεται από την νοτιοανατολική κίνησή της διαταραχής! μακάρι και φέτος μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας να δούμε πάλι κάτι τέτοιο!
      Ιωάννης Κ.

      Διαγραφή
    2. Για να το μελετάμε συνέχεια, να που το δίνει τώρα το GFS στις ...252 ώρες! Λες να...

      Διαγραφή
    3. Εξηφανίσθη, όπως ενεφανίσθη. Έτσι γίνεται πάντα με το GFS στις μεσομακροπρόθεσμες.

      Διαγραφή