Στα νότια ο σημαντικότερος υετός

Βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό Πέλαγος κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τη ΝΔ Ελλάδα βασικά από τις απογευματινές-βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου. Κατά τα άλλα, την  Παρασκευή, στη χώρα θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και στην ανατολική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Το Σάββατο (11/2) βροχές αναμένονται στην κεντρική και κυρίως στη Ν. Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά (κεντρικά). Πάντως, ως αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Την Κυριακή (12/2) αλλά και τις περισσότερες μέρες της νέας εβδομάδας τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές κυρίως στα νότια. Καταιγίδες από το απόγευμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως από τις βραδινές ώρες. Χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 9 βαθμούς.


7 σχόλια:

  1. Είχαμε Δεκέμβριο και Ιανουάριο κάτω από τις κλιματικές τιμές θερμοκρασίας. Είχαμε έναν Ιανουάριο με ιστορικές χιονοπτώσεις για πολλές περιοχές και ένα Φεβρουάριο που, απ΄οτι φαίνεται, θα κλείσει θερμοκρασιακά κοντά, μπορεί και λίγο πιο κάτω από τα κλιματικά. Και έχουμε μπροστά μας μιά καθαρά χειμωνιάτικη βδομάδα. Αν πάει έτσι και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, θα μιλάμε για έναν εξαιρετικό χειμώνα. Αν κάνει και την "υπέρβαση" από τις 25 Φλεβάρη και μετά, θα μιλάμε συνολικά για εναν ιστορικό χειμώνα απ΄τα παλιά. Από την άλλη μεριά βέβαια, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει εδώ σε εμάς, η παγοκάλυψη στην Αρκτική εξακολουθεί να παραπαίει. Πλησιάζει η εποχή που παρατηρείται το ετήσιο μέγιστο αλλά η καμπύλη δείχνει τάσεις ανησυχητικής στασιμότητας, με υποψία ακόμα και πρόωρης έναρξης καθοδικής πορείας. Αυτό, όπως κατ επανάληψη έχει τονίσει ο δάσκαλος, είναι άκρως επικίνδυνο για την κλιματική ισορροπία και σίγουρα θα επιφέρει, αν συνεχιστεί. τεράστιες αλλαγές στη γενική κυκλοφορία των ωκεανών και της ατμόσφαιρας με απρόβλεπτες συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αραγε τι μεταβολές θα έφερνε μια εκτεταμένη απόσυρση των πάγων της Αρκτικής; Έχουν γίνει μελέτες πάνω σε αυτό;

      Διαγραφή
    2. Δεκάδες μελέτες και διδακτορικές διατριβές έχουν εκπονηθεί και θα συνεχίσουν να εκπονούνται πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αναστάτωση του παρόντος κλίματος...

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, με απόλυτο σεβασμό στον κο Ζιακόπουλο και την άποψη ότι τα μοντέλα είναι για 1 εβδομάδα max, εγώ έχω να παρατηρήσω μια εκνευριστική συμφωνία όλων των μοντέλων ότι ο Φεβρουάριος θα κινηθεί σε καθαρά ανοιξιάτικο μοτίβο, μετά την τρέχουσα τσάμπα ψυχρή εισβολή. Προφανώς, οι ελπίδες ημών των χιονόφιλων πάνε για Μάρτιο, με κομμένα τα φτερά όμως.
    Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσω σχόλια κάποιων αναγνωστών που λέγανε ότι ο χειμώνας κρύβει εκπλήξεις δεδομένου του πόσο δριμύς ήταν έως τώρα. Δύο σχόλια: Πρώτον, η φάση είναι όπως τα αμοιβαία. Οι αποδόσεις των προηγούμενων, δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές αποδόσεις. Δεύτερον, κ λογικά να το πάρει κανείς, είμαστε στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά απίθανο να πάνε 3-4 μήνες σερί τόσο ψυχροί. θεωρώ ότι η κυκλοφορία μας ευνόησε τους 2 πρώτους μήνες, τώρα τα κόζια αλλάξανε κ βλέπουμε και την άλλη μεριά του φεγγαριού. Χωρίς να αποκλείεται μια κατάβαση εννοείται μέχρι να μπει η Άνοιξη, αλλά όπως και να το κάνουμε, πλέον ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας.

    Καλημέρα, Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην αρχαία Ελλάδα οι Έλληνες ήθελαν να μάθουν για το μελλον τους και πηγαίνανε στο Μαντείο να τους δωσουν απαντήσεις.Σήμερα τα μοντέλα καιρου μοιάζουν λιγο με Μαντειο που ψαχνουν οι χιονοφιλοι να μαθουν τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.Οι σοβαροί μετεωρολόγοι αρνούνται να παίξουν το ρολο της Πυθίας και έτσι μόνοι μας προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα διαφορα μοντέλα.Φταίει η ανυπομονησία;Φταίει η ευηθεια ;Φταίει ότι ζούμε στην Νότια Ευρώπη;Τι φταίει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως όλα σχεδόν τα τρεξίματα των τελευταίων ημερών όλων των μοντέλων ομοφωνούν ως προς την σημαντική βελτίωση του καιρού μετά το ψυχρό διάστημα που διανύουμε. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Όσο και αν δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να παίρνουμε τοις μετρητοίς τα μοντέλα μετά τις επτά μέρες, η τάση καταγράφεται με σαφήνεια. Και επειδή και η εποχή είναι προχωρημένη πια, τα περιθώρια για "εκπλήξεις" όλο και στενεύουν. Εμείς οι χιονόφιλοι θα αρχίσουμε να ελπίζουμε ξανά όταν τα μοντέλα, έστω και στο ...βάθος κήπος, αρχίσουν να δείχνουν κάτι διαφορετικό. Οπότε, θέλουμε δε θέλουμε, τα εμπιστευόμαστε η όχι, θα τα μελετάμε καθημερινά, τουλάχιστον μέχρι να εκπνεύσει και ο Μάρτιος. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς "βαρβάρους", με την καβαφική έννοια.

      Διαγραφή
  4. Εγώ πάντως πουθενά δεν βλέπω να έχετε ή άνοιξη βάσει μοντέλων πάντα.ακομα κ μετά αυτή την ξηρή ψυχρή εισβολή βλέπω τ κανονικές ή κ λίγο κΤω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κ μάλιστα με περιθώρια για εκ νέου κατάβαση προσ τα τέλη τ μήνα.εοισησ υπάρχει κ μαρυησ ο οποίος σπανίως είναι ανοιξιάτικο τουλάχιστον στο πρώτο μισό του

    ΑπάντησηΔιαγραφή