Εορταστικό τριήμερο με καιρό-αχταρμά

Ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και το χαμηλό που αρχίζει να δημιουργείται στον κόλπο της Γένοβας. Με δεδομένο ότι υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Α. Μεσόγειο και την Τουρκία, στη χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επικρατήσει Ν-ΝΔ ρεύμα με αποτέλεσμα την άνοδο κυρίως των ελάχιστων τιμών της θερμοκρασίας. Το Σάββατο (25/2) ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός με νοτιάδες ως τα 7 μποφόρ και τοπικές βροχές βασικά στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Την Κυριακή (26/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Την Καθαρά Δευτέρα (27/2) ο καιρός θα είναι καλύτερος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να σημειωθούν λίγες βροχές στην Α. Στερεά – Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Τέλος, την Τρίτη (28/2) θα επικρατήσει καλοκαιρία σε όλες τις περιοχές.     

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη Θράκη. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. K. Ζιακόπουλε, κάποιος αναρωτήθηκε εδώ πρόσφατα ,αν αληθεύουν τα όσα ακούγονται για τη δραστηριότητα του ήλιου αλλά και για το αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ ηλιακής δραστηριότητας και κλίματος.
    Όσον αφορά το πρώτο νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι η δραστηριότηα είναι συνεχώς μειούμενη.Ο 24ος κύκλος είχε τη χαμηλότερη "κορυφή" των τελευταίων 100 χρόνων και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ο 25ος θα είναι ασθενέστερος.
    Σχετικά με την επίδραση που έχουν τα παραπάνω στο κλίμα, σε παλιό άρθρο σας, είχατε αναφέρει πως δεν αποκλείεται η χαμηλή δραστηριότητα του ήλιου να είναι και αιτία της επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής,οπότε ουσιαστικά αποδεχόσασταν τον συσχετισμό.Αρκετοί όμως πιστεύουν πως η μικρή εποχή παγετώνων (16ος-19ος αιώνας) ήταν άσχετη με την εξαιρετικά χαμηλή δραστηριότητα του ήλιου που έτυχε να συμπίπτει.
    Τελικά σήμερα, πιστεύετε ότι το κλίμα επηρεάζεται από τα "σκαμπανεβάσματα" της ηλιακής δραστηριότητας;Και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τα επόμενα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Αν τις τελςυταίες δεκαετίες υπήρχε υψηλή ηλιακή δραστηριότητα ενδεχομένως η συνολική άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη (Ήλιος + CO2 ) να ήταν εντονότερη.
      2) Μικρή Παγετώδης Εποχή: χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα και ηφαίστεια.
      3) Ο ήλιος, φίλε μου είναι το ηγεμονικό αίτιο. Από εκεί και μετά όλα τα (+) και (-) της πορείας συνυπολογίζονται. Για το τι θα συμβεί στο μέλλον, όλα είναι σενάρια λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων.
      Αυτό που με θλίβει είναι ότι κάποιοι, από άγνοια ή συμφέρον, παρόλο που δεν αμφισβητούν το ρόλο του CO2 στη θέρμανση του πλανήτη και τη συνεχή αύξηση της συγκέντρωσής του στην ατμόσφαιρά του, δεν αποδέχονται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Επειδή πλέον δεν μπορούν να πείσουν ότι φταίει ο ήλιος για την υπερθέρμανση, προσπαθούν να αντλήσουν επιχειρήματα από την παλαιοκλιματολογία. Περιληπτικά: αυτό που συμβαίνει με το κλίμα τη Γης σήμερα είναι πρωτοφανές γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν ανέβηκε η θερμοκρασία της εξαιτίας μας. Ο ήλιος έδινε το σύνθηκα της ανόδου της θερμοκρασίας (κύκλοι του Μιλάνκοβιτς) και μετά από λίγο άρχιζε να ανεβαίνει η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στις μέρες μας η συγκέντρωση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα προηγείται ή συμβαδίζει με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Με δεδομένη την ευθεία συσχέτικη μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αύξησης της συγκέντρωσης του συγκεκριμένου θερμοκηπικού αερίου στην ατμόσφαιρα του (το έδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας οι έρευνες στα "καρότα" του πάγου), μικρή σημασία έχει ποιο προηγείται και ποιο ακολουθεί. Οι νόμοι της φυσικής και της χημείας είναι οι ίδιοι με αποτέλσμα και τα δύο μεγέθη να πάνε στα ύψη.

      Διαγραφή