Ένα απριλιάτικο χιόνι που θυμάμαι

  Θεσσαλονίκη, 7-4-2003. Πηγή: HellasWeather
Στις 6 Απριλίου 2003 είχα ανεβάσει τους γονείς μου στην Κόνιτσα για να ξεκαλοκαιριάσουν, όπως συνέβαινε κάθε άνοιξη εκείνα τα αξέχαστα χρόνια. Το πρόγραμμα προέβλεπε επιστροφή στην Αθήνα την επόμενη μέρα, 7η Απριλίου, με μια ενδιάμεση στάση στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο μου είχε κάνει την τιμητική πρόσκληση να δώσω μια διάλεξη στους φοιτητές του μεταπτυχιακού τμήματος της Μετεωρολογίας. Ξαναγυρίζοντας στα γεγονότα της 6ης Απριλίου, να σημειώσω ότι αφού κάναμε τις αναγκαίες δουλειές στο σπίτι, το βράδυ κατέβηκα στην Αγορά για τα καθιερωμένα τσίπουρα. Θυμάμαι ότι στην παρέα έγινε κουβέντα για τον καιρό και ότι οι φίλοι μου έδειξαν δυσπιστία όταν τους είπα ότι τη νύχτα εκείνη ίσως χιόνιζε. 


Όταν τελειώσαμε τα τσίπουρα, άφησα το αυτοκίνητο στην πλατεία και πήρα την ανηφόρα για το σπίτι με τα πόδια. Ήξερα ότι ακόμα και λίγα εκατοστά χιόνι να στρώνονταν στο έδαφος θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να κατεβάσω το αυτοκίνητο στους κατηφορικούς δρόμους της πάνω Κόνιτσας. Το πρωί, όταν ξύπνησα, δεν πίστευα στα μάτια μου. Έξω είχε στρωθεί χιόνι 20 εκατοστών! Περίμενα λίγη ώρα να υποχωρήσει η παγωνιά και στη συνέχεια κατέβηκα στην πλατεία, έχοντας αγωνία αν ηταν ανοιχτός ο δρόμος Κόνιτσας – Ιωαννίνων. Όταν έμαθα ότι δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, ξεκίνησα για τα Γιάννενα. Εννοείται ότι στη συνάντηση με τους φίλους καθηγητές του Φυσικού και τους υποψήφιους μετεωρολόγους του μεταπτυχιακού τμήματος έγινε μεγάλη κουβέντα για το χιόνι, το οποίο είχε επισκεφθεί και τα Γιάννενα. 

Η ψυχρή εισβολή που σημειώθηκε στη χώρα μας από 7 έως 9 Απριλίου 2003 ήταν εντονότατη για την εποχή. Εκτός από την Κόνιτσα και τα Γιάννενα, είχε χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στις 8 Απριλίου είχε πέσει χιονόνερο και στην Πεντέλη. Οι μεγάλες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που προκλήθηκαν από εκείνη την ψυχρή εισβολή δεν οφείλονταν βέβαια στο χιόνι, αλλά στον παγετό που ακολούθησε. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην Καστοριά και τη Φλώρινα, όπου τα θερμόμετρα έδειξαν -14 και -11 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Στην Κόνιτσα η θερμοκρασία είχε πέσει στους -4 βαθμούς και εκείνο το καλοκαίρι δεν υπήρξε καρποφορία σχεδόν στο σύνολο των οπωροφόρων δένδρων του κάμπου. Ακόμα και στο Τατόι σημειώθηκε αρνητική θερμοκρασία (-2 βαθμοί). 

9 σχόλια:

 1. Περιμένοντας εναγωνίως τα σχετικό σχόλιο του Χρήστου εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήλπιζε σε μια επανάληψη του 2003 φέτος τον Απρίλιο), να σχολιάσω ότι εγώ θυμάμαι 2 Απριλιάτικα χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής. Το 1ο ήταν προ 2ετίας Μ. Πέμπτη αν δεν κάνω λάθος που απλώς χιόνισε έως τα 300 μέτρα, αλλά στην Πεντέλη είχε ρίξει 20 πόντους χιόνι από τα 700 μέτρα και πάνω. Θυμάμαι ακόμα ένα χιόνι απριλιάτικο τη δεκαετία του 1990 που είχε πασπαλίσει αυτοκίνητα-στέγες και φυτά μέσα στη νύχτα κάτι που βέβαια δεν κράτησε για πολύ μετά το ξημέρωμα. Από την άλλη πλευρά, θυμάμαι και το νωρίτερο χιόνι, 5 Νοεμβρίου 2004 αν δεν κάνω λάθος, με κανονική χιονόστρωση πλην δρόμων από τα 300 μέτρα και πάνω. Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν τραγικός απ' όσο θυμάμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 4 Νοεμβρίου του 2006 ήταν Βαγγέλη. Είχε προηγηθεί ο δυνατός χειμώνας 2005-2006 και ένα πολύ δροσερό καλοκαίρι. Ακολούθησε ο οικτρός χειμώνας του 2007 και το θλιβερό εκείνο καλοκαίρι με τους συνεχόμενους καύσωνες, τις μεγάλες και φονικές φωτιές στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, την μερική καταστροφή του δρυμού της Πάρνηθας.

   Διαγραφή
 2. Ήμουν σίγουρος οτι το πρώτο σχόλιο θα το έκανε ο Χρήστος αλλα μαλλον εχει πολλα να μας διηγηθεί και καθυστερεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παιδιά, συγγνώμη. Έτρεχα όλη τη μέρα με δουλειές και τώρα κάθισα. Τι να γράψω, τα έχω γράφει πολλές φορές. Πάντως, παρ' όλον τον ενθουσιασμό που επιφέρουν οι όψιμες χιονοπτώσεις, αφήνουν στο τέλος μια πικρία για το χειμώνα που φεύγει, για τον λαμπερό ήλιο που είναι ψηλά και για τις αγροτικές ζημιές που αφήνουν πίσω τους οι όψιμοι παγετοί, που συνήθως επακολουθούν.

   Διαγραφή
  2. Το GFS μας κάνει μιά ωραία πλάκα σήμερα, δίνοντας από το πρωί σενάρια για ...κατεψυγμένους οβελίες. Φυσικά από αύριο θα τα πάρει πίσω.

   Διαγραφή
  3. Όπως το 'πες. Τα πήρε πίσω όπως πάντα. Τι είναι αυτό το πράγμα ρε παιδί μου, δεν μπορεί να διορθωθεί;

   Διαγραφή
 3. Ο Γιώργος που είναι;Όπως μας πληροφορεί ο κ.Ζιακοπουλος επεσε χιονονερο και στην Πεντέλη.Δεν μπορεί κατι θα εχει να μας πει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμάμαι, εκεί στο διάστημα 7 με 10 Απρίλη, κάνοντας καθημερινά το δρομολόγιο Παλλήνη (όπου εργαζόμουν) - κέντρο Αθήνας, θυμάμαι κρύο, χοντρά μπουφάν και γάντια, ήλιο εναλλασσόμενο με σύννεφα βορείου ρεύματος και συχνά μεταφερόμενες νιφάδες ως και τους Αμπελόκηπους. Είχε προηγηθεί και μια αξιοπρεπής χιονόστρωση στα βόρεια προάστια λίγες μέρες πριν, στις 24 και 25 Μαρτίου. Γενικά ήταν ένας χειμώνας που αρνιόταν να παραδοθεί και πολεμούσε μέχρις εσχάτων. Αντίθετα με τον φετινό, που μπήκε με μαγκιά και νταηλίκι, αλλά πολύ νωρίς κιότεψε και το έβαλε στα πόδια μόλις έσκασε μύτη η πρώτη αφρικανική αναγνωριστική περίπολος.

   Διαγραφή
 4. Θυμάμαι εκείνη τη συναρπαστική μέρα πολύ καλά αν και ήμουν μικρός!
  Φοιτούσα στο Δημοτικό της Έδεσσας και ενώ αρχικά πήγαμε σχολείο, μετά τις 9 μας διώξανε αφού το χιόνι είχε φτάσει τα 25εκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή