Παρατεταμένη ανοιξιάτικη ψύχρα




4 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά. Εγώ πάλι γιατί είχα την εντύπωση ότι θα είχαμε βροχές τις επόμενες ημέρες στην Αττική; Πάλι ξερόκρυο... Η μόνη σταθερά στον ελληνικό καιρό όταν μπαίνει το κρύο να εξαφανίζονται τα φαινόμενα. Τουλάχιστον έβρεξε καλά στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, ακόμα και στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα στα βόρεια προάστια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Βαγγέλη και σε όλους τους φίλους σχολιαστές. Χρειαζόμαστε πολλές βροχές ακόμα μέχρι τον Ιούνιο για να ποτιστεί καλά το χώμα και τα δάση μας να είναι λιγότερο ευάλωτα στις συνθήκες της παρατεταμένης καλοκαιρινής ζέστης. Αν και δεν είμαι σίγουρος για το πόσο κάθοριστικό είναι αυτό για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Νομίζω πως ο Χρήστος ο Σιμούλης θα μπορούσε, ως κατ΄εξοχήν ειδικός, να μας διαφωτίσει με επιστημονική εγκυρότητα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σ' όλους. Οπωσδήποτε οι πολλές ανοιξιάτικες βροχές βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος και στην υποβλάστηση (θαμνώδη και ποώδη βλάστηση εντός των δασών) και στα διάκενα αυτών μέχρι όμως το πολύ στα μέσα Ιουλίου. Έπειτα, με την ξηρή περίοδο και τα μελτέμια, αυτή η αυξημένη, λόγω των βροχών βλάστηση, ξεραίνεται με αποτέλεσμα να αποτελεί "πυριτιδαποθήκη" για τα δάση μας.

      Διαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ Χρήστο για τις πληροφορίες σου. Όσο για τα μελτέμια, όλοι τα περιμένουμε για να πάρουμε ανάσα δροσιάς αλλά τελικά αποδεικνύονται συνήθως δασοκτόνα (μαζί με άλλους παράγοντες βεβαίως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή