Ως την Τρίτη η οροφή του ήπιου καύσωνα θα είναι οι 38 βαθμοί

Η περιοχή μας καλύπτεται από ομαλό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων με συνέπεια τους ασθενείς ανέμους και την ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Δυτική Ευρώπη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 36 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (24-25/6) θα είναι ζεστό με τη θερμοκρασία να φθάνει στα ηπειρωτικά τους 37 και στα νησιά τους 33 βαθμούς. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες βασικά στα ορεινά της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (26-27/6) θα επικρατήσουν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Τετάρτη και την Πέμπτη (28-29/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.



15 σχόλια:

  1. Μια ωραια καταιγιδα αυτην την ωρα στον καμπο των Τρικαλων!Μακαρι τετοιες τοπικες καταιγιδες να εχει και στα πεδινα καθολη τη διαρκεια της ζεστης...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακολουθουσα τις χθεσινες συνομιλιες περι καυσωνα εδω στα σχολια. Η δικη μου τοποθετηση ειναι η εξης: Φυσικα και οι θερμες εισβολες δεν ειναι κατι το ασυνηθιστο για την χωρα. Καθε αλλο μαλιστα ειναι φυσιολογικο και συνηθες. Απλα σιγουρα εχει διαφορα να ξεχωριζουμε ποτε προκειται για μια τυπικη θερινη ζεστη (μεχρι δηλαδη 35-36ο) ποτε ομιλουμε για καυσωνα (θερμοκρασιες ανω των 38ο και υψηλες ελαχιστες συνοδεια ασθενων ανεμων ή απνοιας και αυξημενης σχ.υγρασιας για τουλαχιστον δυο 24ωρα). Επισης σημαντικο ρολο παιζει η χρονικη διαρκεια του θερμου κυματος αναφορικα με το σε ποια κλιμακα θα πρεπει να το καταταξουμε (ηπιο,μετριο,ισχυρο) και αν περιμενουμε ιδιαιτερα υψηλες θερμοκρασιες (ανω των 40ο). Επισης πρεπει να ειμαστε ιδιαιτερα προσεκτικοι σε ορους οπως: ασυνηθες, πρωτοφανες, φυσιολογικο,τυπικο, κτλ. Για π.χ προσωπικα πιστευω οτι ενας ισχυρος καυσωνας απο τα μεσα τις αρχες του Ιουλη μεχρι και τα μεσα Αυγουστου ειναι κατι απολυτα φυσιολογικο για την χωρα αλλα δεν μπορουμε να πουμε οτι προκειται για μια τυπικη θερμη εισβολη ειδικα εαν φαινεται να εχει διαρκεια και ενταση οσο συνηθισμενο και αν ειναι ενα 40αρι ή 42αρι. Εαν παλι αυτο συμβει αρχες Σεπτμεβρη εκει αρχιζουμε να μιλαμε για μεγαλη αποκλιση απο τα κλιματικα δεδομενα του μηνα. Ειδικα οι κλιματικες τιμες ειναι ενα ιδιαιτερα χρησιμο εργαλειο για την ανιχνευση του ποσο και αν ενα θερμο επεισοδιο θεωρειται τυπικο ή ακραιο για καποια χρονικη περιοδο αν και παλι πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι γιατι οι μ.ο πολλες φορες αποδεικνυονται παραπλανητικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε τι έχω πάθει με μερικούς από σας!Λες και δεν έχετε διαβάσει τίποτε από αυτά που επί τέσσερα και πλέον χρόνια γράφω στο μπλόγκ για την κλιματική αλλαγή, την ευλάβεια με την οποια πρέπει να χρησιμοποιούμε τους μετεωρολογικούς και μη όρους, τις ανοησίες που γράφονται και λέγονται στα παλαιά και νέα ΜΜΕ κ.λπ. Επιγραμματικά:
    (α) Έγραψα για τη διαχρονικότητα των όρων κυνικά καύματα και καύσωνες, θέλοντας να δείξω ότι από τον Όμηρο ως σήμερα ούτε η γλώσσα άλλαξε σημαντικά ούτε η βασική ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Προφανώς, μπορεί να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στη διαδρονμή των αιώνων και των χιλιετιών αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης, τη διάρκεια, την ένταση κ.λπ. των καυσώνων. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα στη διάρκεια της Θερμής Μεσαιωνικής Περιόδου και στη συνέχεια στη Μικρή Παγετώδη Εποχή που βίωσε η Ευρώπη και όχι μόνο. Η ουσία όμως δεν έχει αλλάξει. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας των καυσώνων στη χώρα μας. Τη σχετική έρευνα, που έκανα με δύο ικανότατες συναδέλφους μου από την ΕΜΥ, είχα την τιμή να παρουσιάσω το 2008 στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Δεν είπαμε ότι τα κυνικά καύματα έγιναν super ούτε μπορέσαμε να βρούμε τι βασικές αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που ευθύνονται γι αυτό.
    (β) Δεν δέχομαι τους όρους φισιολογικές ή μη φυσιολογικές τιμές. Τίποτε δεν είναι αφύσικο για τη φύση. Ούτε οι 35 βαθμοί τον Γενάρη! Έχω γράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις τις απόψεις μου για το θέμα.
    (γ) Η επιλογή μου να θέσω ώς κάτω όριο του καύσωνα τους 36,6 βαθμούς έγινε γιατί με θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη από αυτή αρχίζουν οι δυσκολίες απαγωγής θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα. Κάποιοι μπορούν να βάλουν ως όριο τους 40 βαθμούς για ...ψυχολογικούς όρους. Δικαίωμά τους!
    (δ) Δεν μου αρέσει να μιλώ για καύσωνα μιας ημέρας, που μπορεί να οφείλεται σε πολύ τοπικά αίτια. Προτιμώ να δω το φαινόμενο ως φαινόμενο μεγάλης κλίμακας που πράγματι είναι. Με αυτό τον τρόπο καλύπτω και τις ελάχιστες θερμοκρασίες οι οποιες ένα εικοσιτεράωρο μετά την άνοδο της θρμοκρασίας στα 850hPa παίρνουν την ανηφόρα.
    (ε) Στην πατρίδα μας ο καύσωνας λέγεται καύσωνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.Η σχετική υγρασία συνήθως είναι πολύ κάτω όταν σημειώνεται η μέγιστη θερμοκρασία. Αν είμασταν σε μια τροπική περιοχή θα χρησιμοποιούσαμε οπωσδήποτε δείτες δυσφορίας.
    Δεν έχω απαίτηση να συμφωνήσετε μαζί μου.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς τα αστικά κέντρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν μαζί με τον καύσωνα και τους τόνους σκουπιδιών σε αποσύνθεση, που ήδη βλέπουμε να συσσωρεύονται στους δρόμους. Ήδη σήμερα με την άπνοια, η μπόχα στους δρόμους της Αθήνας είναι αισθητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζούμε στην πιο όμορφη και ταυτόχρονα στην πιο άθλια χώρα της Ευρώπης, Γιώργο. Οι πολιτικοί έχουν ως πρώτο στόχο την παραμονή ή την αναρρίχηση στην εξουσία και δεν βλέπουν τη συμφορά που έρχεται. Θα μου πεις, εμείς φταίμε, γιατί "τοιούτοι έπρεπεν ημίν αρχιερεις". Όμως, όταν το ποτάμι φουσκώσει και ξεχειλίσει, αυτοί θα πνιγούν πρώτοι. Μόνο οι ανιστόρητοι και οι έχοντες παρωπίδες δεν το βλέπουν. Και μετά μού λες να χαρούμε για τα κορίτσια του μπάσκετ! Δεν λέω το αξίζουν, αλλά πώς το κάνεις μέσα σε τόσα σκουπίδια και αθλιότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το χαρούμε δάσκαλε, να το χαρούμε! Έχουμε ανάγκη από τέτοια "ξεσπάσματα", περισσότερο τώρα παρά ποτέ!

      Διαγραφή
  6. Εγώ να ρωτήσω απλά .Στο βάθος του τούνελ -απο Τετάρτη και μετά αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα ?Και με διαφαινόμενη διάρκεια ?Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλη κουβέντα αυτή ως προς τι σημαίνει για τον καθένα ο καύσωνας. Και εγώ είμαι της άποψης ότι μετά τους 36,5 βαθμούς οπού εκεί είναι τα φυσιολογικά όρια του ανθρώπινου σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη καύσωνας. Ο δάσκαλος πάρα πολύ σωστά χρησιμοποίησε τον όρο "ήπιος καύσωνας" διότι στην χώρας μας τα 36αρια και τα 37αρια είναι απόλυτα συνηθισμένα με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες. Ετσι οι πιο πολλοί την λέξη καύσωνας την χρησιμοποιούν μετά τους 38 με 39 βαθμούς εκεί που η κατάσταση αρχίζει να γίνεται λίγο δύσκολη. Στην Αγγλία όμως τι γίνεται όταν έχουν 35 και 36 βαθμούς; Μήπως πέφτουν κάτω σαν κουνούπια; Γι'αυτούς οι 34 βαθμοί είναι καυσωνάρα! Ο καθένας μας σύμφωνα με τις αντοχές του ορίζει τι είναι φυσιολογικό η αφύσικο. Εγώ προσωπικά δεν αντέχω ούτε τους 32. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλοι μου καλοί,το 28βαθμοι στα 850μετρα πως μεταφράζεται;Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονύση εξαρτάτε από το μέρος που μένεις, αν είναι παράκτιο, πεδινό, ορεινό, αν είναι σε πρόποδες βουνού και άλλα.. και βέβαια τι διεύθυνση έχει ο άνεμος. Αλλά για να φέρω ένα παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι έχουμε 28 βαθμούς στα 850hpa και οι άνεμοι είναι νδκοι 3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα βρίσκεται στο ΚΕΝΤΡΟ κάπου στους 42 βαθμούς. Το Φάληρο την ίδια ώρα πιστεύω ότι δεν θα ξεπερνούσε τους 38 με 39 το πολύ, και η ιπποκράτειος πολιτεία που βρίσκεται στην βακη Αττική στα 600 μέτρα θα έγραφε πάνω από 43. Αν είχαμε βορειοανατολικό τότε τα ανατολικά παράκτια θα "έπαιζαν στους 38 βαθμούς και ο Πειραιάς γύρω στους 43. Γενικά πάρα πολλοί σταθμοί στην Αττική θα έγραφαν από 40 έως 43 βαθμούς. Αυτή είναι η γνώμη μου. Ελπίζω πάνω κάτω να σου έδωσα να καταλάβεις. Αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι σε όλη την χώρα. Τεράστιες διαφορές από νομό σε νομό η ακόμα και από πόλη σε πόλη με διαφορά ελάχιστων χιλιομέτρων. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρε σε ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά!Η ανάλυση σου πολύτιμη....

      Διαγραφή
  9. Ψυχραιμια αδερφια !
    Η διαρκεια κυρίως σε συνδιασμό βέβαια και με την ένταση των καυσώνων είναι αυτή που θα πρεπει να παρακολουθούμε εφεξης για όσα χρόνια ζήσει ο καθείς !
    Καλημερίζω την παρέα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν δε με απατάει η μνήμη μου, από το τραγικό κελοκαίρι του 2007 και μετά, στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο συχνά ακραίους καύσωνες όσο παρατεταμένα διαστήματα ζέστης "στα όρια" του καύσωνα. Κάτι που μπορεί να είναι σίγουρα προτιμότερο αλλά σχεδόν εξίσου επιβαρυντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Και να μην ξεχνάμε οτι στα μεγάλα αστικά κέντρα με την πυκνή δόμηση και την απουσία πρασίνου, οι 35 και 36 βαθμοί γίνονται αισθητοί ως 40 και 42 όταν περπατάς με άπνοια ανάμεσα στο μπετόν και δίπλα στην πυρωμένη άσφαλτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών που βγάζουν πολύ θερμό αέρα

      Διαγραφή
  11. Θα παιξει ρολο και το ανεμολογικο αν εχουμε βα η βδ θα εχουμε ζεστη ακομα και στα νοτια προαστια αντιθετα με ενισχυμενη θαλασσια αυρα Πειραια δεν ξεπερναω τους 36.Θα δειξει ακομα δεν φαινεται κατι ακραιο προς το παρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή