Αυξάνεται το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και την επικράτηση ασθενών ανέμων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός ακτινοβολίας. Οι αντικυκλωνικές συνθήκες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίας θα συνεχιστούν και το τριήμερο Πέμπτη-Σάββατο (23-25/11) με αποτέλεσμα την απουσία των βροχών και τη διατήρηση των ασθενών ανέμων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Κυριακή (26/11) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού αφορούν στη Δ. Ελλάδα, όπου οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε ΝΔ και το απόγευμα-βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ΒΔ.    


Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Βοριαδάκι και λιακάδα. Τα χρειαζόμασταν μετά το μουσκίδι που φάγαμε μαζεμένο, μετά από ένα μεγάλο ξερό διάστημα. Βέβαια, δε θα έλεγα το ίδιο σε περίπτωση χιονιά. Εκεί είμαστε πάντα ανικανοποίητοι. Όσο πιο πολύ τραβάει, τόσο το καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ρθούν και τα χιόνια μας.Τα χιόνια μας όμως το τονίζω...
      Όχι ανούσια ξερόκρυα....
      Πάντως αυτό που φένεται είναι ότι πάμε πάλι για αρκετές βροχές απο τις 26 του μήνα και μετά κυρίως δυτικά κεντρικά και βόρεια,τώρα αν απο βδομάδα συνδιαστεί ο υετός και με κάποια ψυχρή εισβολή ακόμη καλύτερα!

      Διαγραφή
  2. Σωστός ο Τζορτζ, βλέπεις κάτι μακροπρόθεσμα;για χιόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι βλέπετε και εσείς, βλέπω και εγώ φίλε μου. Όλοι τα μοντέλα κοιτάμε. Τα πλήρως αναξιόπιστα μετά την πρώτη εβδομάδα. Για την βόρεια και την κεντρική Ευρώπη πάει να διαμορφωθεί (μέχρι νεωτέρας) μια τάση για καλή ψυχρή κατάβαση προς τα τέλη του μήνα.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξερω τι εχει να πει ο Γιωργος,παντως αυτο που βλεπω εγω ειναι να κατεβαινει μαλλον αυλωνας στην δυτικη ευρωπη, με εδω να εχουμε νοτιαδες που λογικα θα φερουν νερα κυριως στην δυτικη ελλαδα.αν και σε διαφορα weathersite κοντεουν ορισμενοι να βαλουν ταφοπλακα στον δεκεμβριο,εχει τις προυποθεσεις να κανει δυνατα κρυα με διαρκεια.βεβαια ολα αυτα ειναι υποθεσεις και σεναρια αλλα οι προοπτικες δειχνουν να βρισκεται σε καλο δρομο η ελλαδα απο αποψη ψυχους

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ανακοινώσω προειδοποιητικά κυρίως για τους νέους οδηγούς οχημάτων το εξής: Τώρα που πλησιάζει ο Δεκέμβριος, ο οποίος ονομάζεται και παχνιάς, παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της πάχνης, η οποία επικάθεται στην άσφαλτο κυρίως πάνω από γέφυρες, σε σκιερές στροφές και μέσα σε ρέματα ή κοιλάδες. Πολλές φορές αυτή δεν λιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να αθροίζεται για μέρες πολλές και να μοιάζει σαν χιονόστρωση, καθιστώντας το οδόστρωμα ύπουλο και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αυτό οφείλεται στη μικρή γωνία των ηλιαχτίδων, στην άπνοια και στις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες. Ακόμη και αν "γυρίσει" νοτιάς η τήξη της αφήνει υγρασία στο οδόστρωμα πράγμα που είναι επίσης επικίνδυνο. Προσοχή λοιπόν, γιατί ενώ το οδόστρωμα είναι στεγνό και κινείσαι άνετα, ξαφνικά μπορεί να συναντήσεις κάτι τέτοιο! Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αντιπροσωπευτική για αυτήν την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γνωρίζει κανείς που βρίσκεται ο σταθμός της ΕΜΥ στη Θεσσαλονίκη και δείχνει τόσο χαμηλές τιμές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο αεροδρόμιο στην Μικρα
      (ανατολικά).

      Διαγραφή
    2. Νομίζω στο αεροδρόμιο και οι καταγραφές του, ειδικά στις ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τον καιρό της πόλης. Κι όχι μόνο του κέντρου, αλλά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

      Διαγραφή
    3. Στο αεροδρομιο της Μικρας πολυ κοντα στη θαλασσα.

      Διαγραφή
    4. http://www.metar.gr/ws/alexan/ Σε αυτον τον σταθμό στα Γιάννενα είχαμε σήμερα 1,3 μείον και σε αυτόν http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina είχαμε 3,6 μείον ο λόγος ειναι η απόσταση του σταθμου απο το κέντρο της πόλης.Η Θεσσαλονίκη που ειναι αρκετά μεγαλύτερη πόλη αυξάνεται και η διαφορά μεταξύ Κέντρου και Μικρας (περιοχή αεροδρομίου).

      Διαγραφή
  5. Στο αεροδρομιο, οπως και ολοι σχεδον οι σταθμοι της ΕΜΥ ειναι εκτος αστικου ιστου (και σωστα). Οχι σαν του ΕΑΑ που ειναι πανω σε τσιμεντενιες ταρατσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεται να μην μετράμε με κάποιο τρόπο (με προδιαγραφές βέβαια στην τοποθέτηση των σταθμών) τις θερμοκρασίες μέσα στις πόλεις! Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να αποτυπώνουν οι μετρήσεις. Δεν είναι σοβαρό να μετράμε μόνο στο ..."μικρό σπίτι στο λιβάδι". Τότε είναι που σίγουρα θα έχουμε απατηλά συμπεράσματα για την παγκόσμια τάση της θερμοκρασίας.

      Διαγραφή
    2. Απο την αλλη ομως δε μπορουμε να βγαλουμε ασφαλη συμπερασματα συγκρινοντας τα διαχρονικα δεδομενα σταθμων (πχ στην Αθηνα) οι οποιοι πριν 80 χρονια κατεγραφαν τιμες θερμοκρασιας σε εναν αστικο ιστο κατα 70% μικροτερο απο τον σημερινο καθως τα δεδομενα της περιοχης εχουν αλλαξει. Ισως οι σταθμοι εκτος πολεων ειναι πιο αξιοπιστοι ως προν την εξαγωγη συμπερασματων σχετικα με τη διαχρονικη μεταβολη της θερμοκρασιας

      Διαγραφή
    3. Εκ των ανωτέρω συνάγεται λοιπόν ότι απαιτούνται και οι δύο μετρήσεις, και της ταράτσας και της υπαίθρου για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, όπως δηλ. λέμε και του σαλονιού και του λιμανιού.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ εν μέρει με τον ανώνυμο φίλο ως προς τα διαχρονικά δεδομένα, αλλά, από εδώ και πέρα οφείλουμε να τα μετράμε όλα για να έχουμε πλήρη εικόνα. Προσυπογράφω την άποψη Σιμούλη.

      Διαγραφή
  6. Προσωπικά το μόνο που δε θέλω να γίνει είναι το περσινό σενάριο με τα ξεροβόρια από τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τα ψευτοχαμηλά τύπου Αριάδνη δηλαδή μέχρι και το Γενάρη, τα οποία και τίποτα δε προσφέρουν και ταλαιπωρούν και το πληθυσμό.Ευτυχώς κάτι τέτοιο δε φαίνεται προς το παρόν.Μακάρι να έχουμε ή νοτιάδες ή Βορειοδυτική κυκλοφορία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.Τα ξεροβόρια του σιβηρικού νομίζω ότι κουράζουν ακόμα και τους χιονόφιλους και αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσεις.
    Και εδώ θέλω να θέλω να ρωτήσω τον κ.Ζιακόπουλο και τους υπόλοιπους φίλους σε ποια περίπτωση μπορεί να ευνοηθεί η Βόρεια χώρα τόσο σε επίπεδο χιονοπτώσεων όσο και σε επίπεδο βροχοπτώσεων.από μία ψυχρή εισβολή-έλευση αυλώνα όχι από τον σιβηρικό αλλά προερχόμενης από τη ΒΔ Ευρώπη ακολουθώντας π.χ. μια πορεία Βόρεια Θάλασσα-Γερμανία-Ελλάδα!Με άλλα λόγια με την έλευση του αυλώνα από τα ΒΔ (κάτι που αν θυμάμαι καλά έχει να γίνει πολλά χρόνια) είναι δυνατό να σχηματιστεί υετοφόρο χαμηλό και να προκαλέσει γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα με πύλη εισόδου τα ΒΔ και όχι το Ιόνιο ή η συγκεκριμένη κυκλοφορία προκαλεί μόνο πρόσκαιρα και τοπικά φαινόμενα με την έλευση του ψυχρού μετώπου;Η απάντηση θα με βοηθήσει να απομυθοποιήσω ή όχι μια έκφραση που άκουγα συχνά σαν παιδί για τις κακοκαιρίες που ανέφερε πως έρχονται χιόνια από τη Γερμανία και καθώς εκεί χιονίζει σε 2 μέρες θα χιονίσει και στην Ελλάδα.Πάντως εγώ τα τελευταία 4 χρόνια που παρακολουθώ χάρτες δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο εκτός αν έχω φταίει το γεγονός ότι άρχισα να παρακολουθώ χάρτες στα πιο "άχιονα" χρόνια που έχουν έρθει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λιγο ασχετο αλλα καλο ειναι να υποθει γιατι πισω απο τις οθονες υπαρχουν πολλοι ειδικοι.
    Καποια θερμο-τρολ ''κατηγορουσαν΄΄ τον σταθμο του ΕΑΑ στη Λαρισα οτι μετραει πολυ ψηλες θερμοκρασιες και οτι παει λαθος και εστελναν μειλ στο ΕΑΑ και ενοχλουσαν κοσμο ακομα και στο παρον μπλογκ. Εδω και λιγο καιρο εχει μπει σταθμος του ΕΑΑ (στα 2μ σε χωραφι στην ακρη του χωριου) σε ενα χωριο ΝΑ της Λαρισας αλλα κοντα σχετικα και ετσι σημερα με ΝΔ/Δ ρευματακι εχει η ΕΜΥ 14, ο σταθμος του ΕΑΑ μεσα στην πολη 16 και ο σταθμος σε αυτο το χωριο 16.7!!!
    Αυτα τα ολιγα απο εμενα για να μην υπαρχουν καν ψυθιροι απο εδω και περα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή